🔰جلسه هشتم (آیه 12)
⭕️عوامل پیروزی و کامیابی در برابر دشمنان
❇️وَ ما لَنا أَلاَّ نَتَوَكَّلَ عَلَى اللَّهِ وَ قَدْ هَدانا سُبُلَنا وَ لَنَصْبِرَنَّ عَلى ما آذَيْتُمُونا وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ.
❇️و ما چه عذرى داريم كه بر خدا #توكّل نكنيم و حال آنكه او راههايى را كه براى ما شايسته است به ما نشان داده است؟ به همين جهت بر آزارهايى كه براى ابلاغ توحيد به ما رساندهايد صبر مىكنيم. پس اهل توكّل بايد فقط بر خدا توكّل كنند.
❎رفتارهای تبلیغی:
1. روحیه امیدواری را در مردم #تقویت کنید. در همین راستا روحیه #مقاومت مردم را تحسین کنید.
2. راهبرد رهبر معظم انقلاب در مواجهه با آمریکا، برجام و عدم اعتماد به آمریکا و اروپا را تبیین کرده و اینکه باید به #توان داخلی تکیه کرد نه به آمریکا.
💠دشمن با تمام نیرو و قوای خود وارد عرصه شده و در مقابل جبهه حق می ایستد.
💠پیروزی در برابر اینچنین دشمنی، نیازمند دو عنصر اصلی است: توکل و مقاومت.
🚹الف) توکل بر خدا
❗️انسان ذاتا دوست دارد به یک قدرت برتر تکیه کند و کارهای خودش را با کمک یک نیروی برتر پیش ببرد و مشکلاتش را حل کند.
❗️خداوند به این نیاز انسان پاسخ داده است و فرموده بهترین نیرو، نیروی الهی است و باید به او توکل کنیم.
لذا در جمله «وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ» میفرماید چون انسانها اهل تکیه به دیگران و واگذاری کارها به دیگران هستند، باید به خدا توکل کنند. یعنی اگر توکل و تکیه گاه هم میخواهی باز هم خدا.
❗️توکل یعنی تمام نیروی خود را استفاده کرده و به میدان ورود نموده و در بن بست ها با تکیه بر خدا حرکت کند که حتما موفق میشود. مانند جنگ بدر و هشت سال دفاع مقدس.
❗️دلیل توکل بر خدا این است که خداوند تمام راههای سعادت را برای بشر باز نموده و انسان با حرکت در مسیر درست قطعا به پیروزی خواهد رسید؛ اما اگر مسیر را اشتباه برود، قطعا در چاله خواهد افتاد و سرانجامش نابودی است.
🚹ب) صبر و مقاومت
❗️یعنی پشتکار در برابر اذیتهای کفار و دشمنان.
❗️دشمن،
❗️با فشارهای اقتصادی چون تحریم و جنگ اقتصادی و برهم زدن بازار و گرانی
❗️و همچنین با فشارهای سیاسی چون شانتاژ سیاسی و شایعه سازی و تخریب مسئولان سالم و نیز با فشارهای امنیتی چون تهدید و...
❗️و فشارهای فرهنگی چون فضای مجازی و...
دنبال اذیت کردن مسلمین است. لذا باید در مقابل این اذیت با پشتکار مبارزه نمود و در مقابل برنامه های دشمن کوتاه نیامد.
💢رابطه توکل و مقاومت
❗️توكل، باعث مقاومت انسان در برابر مشکلات و سختی ها میشود. زیرا میداند که بالاخره #مشکلات حل خواهد شد.
لذا در این آیه خداوند توکل را ملازم با مقاومت دانسته است. «وَ ما لَنا أَلاَّ نَتَوَكَّلَ عَلَى اللَّهِ ... وَ لَنَصْبِرَنَّ عَلى ما آذَيْتُمُونا» (صبر در نگاه قرآن کریم یعنی مقاومت و ایستادگی و خسته نشدن از مشکلات و سختی ها.)
❗️لذا اثر حقیقی توکل این است که انسان در برابر عظمت مشكلات، احساس حقارت و ضعف نكند، بلكه با اتكاى بر قدرت بىپايان خداوند، خود را پيروز بداند، و به اين ترتيب توكل اميد آفرين نيرو بخش و تقويت كننده، و سبب فزونى پايدارى و مقاومت است.
🚼لذا پيامبر از جبرئيل پرسيد #توكل چيست؟ پاسخ داد:
‼️«الْعِلْمُ بِأَنَّ الْمَخْلُوقَ لَا يَضُرُّ وَ لَا يَنْفَعُ وَ لَا يُعْطِي وَ لَا يَمْنَعُ وَ اسْتِعْمَالُ الْيَأْسِ مِنَ الْخَلْقِ فَإِذَا كَانَ الْعَبْدُ كَذَلِكَ لَمْ يَعْمَلْ لِأَحَدٍ سِوَى اللَّهِ وَ لَمْ يَرْجُ وَ لَمْ يَخَفْ سِوَى اللَّهِ وَ لَمْ يَطْمَعْ فِي أَحَدٍ سِوَى اللَّهِ فَهَذَا هُوَ التَّوَكُّل»
‼️آگاهى به اين واقعيت كه مخلوق نه زيان و نفع مىرساند و نه عطا و منع دارد، و چشم از دست مخلوق برداشتن، هنگامى كه بندهاى چنين شد جز براى خدا كار نمىكند و از غير او اميد ندارد، اين حقيقت توكل است.
‼️توكّل بر خدا انسان را از وابستگى به ديگران كه سرچشمهى ذلّت و بردگى است نجات مىدهد و به او آزادگى و اعتماد به نفس مىبخشد. در مقابل، کسانی که به خدا توکل نکنند و به دیگران چشم داشته باشند، دچار ذلت میشوند.
‼️لذا ملتی که اهل توکل به خداوند است، در برابر مشکلات و دشمنان ناتوان نمیشود و چشمش به دست بیگانگان نیست و به توان داخلی تکیه میکند.
https://eitaa.com/fatemi52/223
2️⃣💢نقطه مقابل توکل و صبر
‼️نقطه مقابل توکل، وابستگی به دیگران است.
‼️و هر کس به خدا توکل نکند، به غیر خدا توکل میکند.
♦️کسانی که به دنبال پارتی بازی و رشوه دادن و... هستند، توکلشان به خدا کم است و ریشه در ضعف نگاه توحیدی دارند. یا مسئولی که برای اداره کشور، امیدش به بیگانگان است، ضعف در نگاه توحیدی دارد.
‼️در جمله «وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُتَوَكِّلُونَ» میفرماید اگر تكيهگاه مطمئنى میخواهی بايد تنها بر خدا توكّل كنی، نه بر مخلوقات ضعيف و ناتوان كه از خود چيزى ندارند.
‼️اما برخی گفتند باید به کدخدا تکیه کنیم.
توکل یعنی انتخاب کردن وكيل.
‼️ما وقتی وکیل انتخاب میکنیم که خودمان نمیتوانیم مشکل خودمان را حل کنیم یا اگر بتوانیم، باز هم از کسانی که توانایی بیشتری دارند استفاده میکنیم.
توکل به خدا هم همین است و برای انسان مومن فرقی ندارد که خودش بتواند مشکلش را حل کند و کاری را انجام دهد یا نه. بلکه خودش در هر صورت تلاش میکند اما به در حین تلاش، تنها امیدش به خدا است.
‼️تكيه بر تقوا و دانش در طريقت كافرى است راهرو گر صد هنر دارد توكل بايدش
منبع:تدوین: کانون علمی فرهنگی امام رضا7 و حجت الاسلام و المسلمین فیض آبادی، به سفارش اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی
🔴وَ ما لَنا أَلاّ نَتَوَکَّلَ عَلَی اللّهِ وَ قَدْ هَدانا سُبُلَنا وَ لَنَصْبِرَنَّ عَلی ما آذَیْتُمُونا وَ عَلَی اللّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُتَوَکِّلُونَ«12»
🔵و چرا ما بر خدا توکل نکنیم،در حالی که او ما را به راه های(سعادت)ما هدایت کرده است؟قطعاً ما در برابر هر آزاری که شما نسبت به ما روا دارید،مقاومت خواهیم کرد و اهل توکّل باید فقط بر خداوند توکّل نمایند.
♥️نکته ها:
🧷توکّل یعنی وکیل گرفتن.وکیل باید چهار شرط داشته باشد:درایت،امانت،قدرت و محبت و کسی جز خدا این شروط را به نحو کامل ندارد،پس بر او توکّل کنیم.
امام رضا علیه السلام فرمود:مرز توکّل آن است که با ایمان به خدا،از هیچ کس نترسی.[12]
❤️پیام ها:
1-خدایی که هدایت کرد،حمایت هم می کند.پس تنها بر او توکّل کنیم. «نَتَوَکَّلَ عَلَی اللّهِ وَ قَدْ هَدانا»
2-راه انبیا همان راه خداست.(به جای«سبله»فرمود: «سُبُلَنا» چنانکه در جای دیگر می فرماید: «قُلْ هذِهِ سَبِیلِی أَدْعُوا إِلَی اللّهِ عَلی بَصِیرَهٍ»[13]
3-لازمه پیمودن راه خدا،تحمّل سختی هاست. «سُبُلَنا - لَنَصْبِرَنَّ»
4-هم باید بر خدا توکل کرد و هم باید در برابر مخالفان صبر و مقاومت نمود.
نَتَوَکَّلَ عَلَی اللّهِ ... وَ لَنَصْبِرَنَّ
5-مؤمن با آزار و شکنجه،از عقیده و عملش دست برنمی دارد. «لَنَصْبِرَنَّ عَلی ما آذَیْتُمُونا»
6-کسی می تواند صبر کند که تکیه گاهی داشته باشد. لَنَصْبِرَنَّ ... عَلَی اللّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ
🔰شرح دعای روز هشتم
https://eitaa.com/fatemi5/2699
🔰احکام پنج نکته در رابطه با نماز و روزه مسافر
https://eitaa.com/fatemi5/2708
🔰جلسه هشتم تفسیرسوره_ابراهیم
👌عوامل پیروزی بر دشمن
https://eitaa.com/fatemi52/223
🔰قالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لِرُسُلِهِمْ لَنُخْرِجَنَّکُمْ مِنْ أَرْضِنا أَوْ لَتَعُودُنَّ فِی مِلَّتِنا فَأَوْحی إِلَیْهِمْ رَبُّهُمْ لَنُهْلِکَنَّ الظّالِمِینَ«13»
🔰و کفّار به پیامبرانشان گفتند:ما قطعاً شما را از سرزمین خود بیرون می کنیم،مگر آن که در کیش ما در آیید پس پروردگارشان به آنان وحی کرد که ما حتماً ستمگران را نابود می کنیم.
✍️نکته ها:
سؤال: مگر انبیا قبل از بعثت،مشرک بودند که کفّار از آنان تقاضا می کردند به آیین ما باز گردید؟ «لَتَعُودُنَّ فِی مِلَّتِنا»
پاسخ:اوّلاً ممکن است مراد کفّار،برگشت پیامبران در سلطه ی آنان باشد.یعنی می گفتند:بر فرض که شما ایمان دارید،ولی نباید در برابر ما قیام کنید و خود و یارانتان از راه ما سرپیچی نمایید.
ثانیاً«عود»اگر با حرف«الی»همراه بود به معنای بازگشت به حالت اوّل است،ولی حال که با«فی»همراه است،مراد از آن تغییر و تحوّل است نه بازگشت به حالت اوّل،یعنی تغییر عقیده دهید و آیین ما را بپذیرید.
✍️پیام ها:
1-همه ی انبیا،گرفتار مخالفان بودند. «قالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لِرُسُلِهِمْ»
2-تهدید و تبعید،سیاست زورگویانِ بی منطق است. لَنُخْرِجَنَّکُمْ ...
3-کفّار نمی خواهند مؤمنان هویّت مستقلّی داشته باشند. «لَتَعُودُنَّ فِی مِلَّتِنا»
4-تهدید را باید با تهدید پاسخ داد. «لَنُخْرِجَنَّکُمْ - لَنُهْلِکَنَّ»
5-دلیل هلاکت ظلم است،نه کفر. کَفَرُوا ... لَنُهْلِکَنَّ الظّالِمِینَ
6-ظلم،دوام ندارد و ظالم،عاقبت نابود می شود. «لَنُهْلِکَنَّ الظّالِمِینَ»
https://eitaa.com/fatemi52/231
🔰و لَنُسْکِنَنَّکُمُ الْأَرْضَ مِنْ بَعْدِهِمْ ذلِکَ لِمَنْ خافَ مَقامِی وَ خافَ وَعِیدِ«14»
و همانا بعد از(هلاکت)ستمگران،شما را در آن سرزمین سکونت خواهیم داد.این، برای کسانی است که از مقام من پروا کنند واز وعده تهدید آمیزم بترسند.
✍️نکته ها:
خداوند متعال وعده داده است که ستمگران نابود و اولیای او حاکم شوند وچون تاکنون این وعده به صورت گسترده محقّق نشده،در زمان ظهور امام زمان علیه السلام عملی خواهد شد.
👈قرآن کریم بارها وعده داده است که«اولیای خدا بر زمین حاکم خواهند شد و دشمنان آنان به هلاکت خواهند رسید.»در این جاسه مورد را ذکر می کنیم:
الف: «إِنَّ جُنْدَنا لَهُمُ الْغالِبُونَ»[14]همانا لشکر ما قطعاً پیروز است.
ب: «وَ لَقَدْ سَبَقَتْ کَلِمَتُنا لِعِبادِنَا الْمُرْسَلِینَ إِنَّهُمْ لَهُمُ الْمَنْصُورُونَ»حرف ما نسبت به انبیا قطعی است که آن ها پیروزند.
ج: «أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُها عِبادِیَ الصّالِحُونَ»[16]وارث زمین بندگان شایسته من خواهند بود.
به هر حال،پیروزی حقّ بر باطل و تشکیل حکومت الهی به دست مردان خدا از وعده های قطعی و مکرّر قرآن است.
✔️ذات الهی،سرچشمه خیرات وخوبی هاست ودوست داشتنی است. «وَ الَّذِینَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلّهِ»مؤمن بیشترین علاقه را به خدا دارد.آنچه سبب پرواست،مقام خداست.
آری! اگر دوست شما قاضی باشد و کار شما به دادگاه بکشد و پای حساب به میان آید،شما از دادگاه ومقام عدل او می ترسید با اینکه او دوست شماست.
✍️پیام ها:
1-کفّار،زمین را منطقه ی قدرت نمایی خود می دانند،غافل از آن که حکومت زمین به دست انبیا و مؤمنان می رسد.در برابر تهدید کفار: «لَنُخْرِجَنَّکُمْ مِنْ أَرْضِنا» وعده خداوند: «لَنُسْکِنَنَّکُمُ الْأَرْضَ»
2-خداوند به اولیای خود وعده ی پیروزی داده است. «لَنُسْکِنَنَّکُمُ»
3-انبیا تنها برای بیان احکام و موعظه نیامده اند،برای حکومت نیز آمده اند.
«لَنُسْکِنَنَّکُمُ»
4-شرط پیروزی بر ستمگران،داشتن تقواست. «خافَ مَقامِی وَ خافَ وَعِیدِ»
5-از تهدید کفّار نترسید که می گویند: «لَنُخْرِجَنَّکُمْ» از تهدید خدا بترسید که می فرماید: «خافَ وَعِیدِ»
🔰جلسه نهم (آیه 13 تا 15 سوره ابراهیم )
⭕️گونه شناسی برنامه های دشمن در مبارزه با توحید و فرجام شناسی آن
❇️و قالَ الَّذينَ كَفَرُوا لِرُسُلِهِمْ لَنُخْرِجَنَّكُمْ مِنْ أَرْضِنا أَوْ لَتَعُودُنَّ في مِلَّتِنا فَأَوْحى إِلَيْهِمْ رَبُّهُمْ لَنُهْلِكَنَّ الظَّالِمينَ.
❇️و كسانى كه كافر شدند، به پيامبرانشان گفتند: بىترديد، شما و پيروانتان را از سرزمين خود بيرون مىكنيم مگر اينكه به آيين ما درآييد. پس پروردگارشان به آنان وحى كرد كه حتما ستمكاران را نابود خواهيم كرد.
❇️و لَنُسْكِنَنَّكُمُ الْأَرْضَ مِنْ بَعْدِهِمْ ذلِكَ لِمَنْ خافَ مَقامي وَ خافَ وَعيدِ.
❇️و شما را پس از آنان در همان سرزمين سكونت خواهيم داد. اين وعده براى كسى است كه از مقام من بيم داشته و از تهديد من ترسيده است.
❇️و اسْتَفْتَحُوا وَ خابَ كُلُّ جَبَّارٍ عَنيدٍ.
❇️ و پيامبران چنان از ستم كافران به ستوه آمدند كه از خدا طلب يارى كردند و خدا هم آنان را يارى كرد و هر زورگوى ستيزهگرى از نجات خود نوميد شد و به هلاكت رسيد.
📌رفتارهای تبلیغی:
1. آیه را به برنامه های #دشمنان_کنونی انقلاب اسلامی تطبیق بدهید.
2. به اهمیت دعا برای فرج امام زمان (عج) و ظهور حضرت به عنوان حکومت جهانی که بر همه دشمنان غلبه میکند، اشاره کنید.
💢این آیات به دو برنامه مهم دشمن در برابر رهبران الهی و دستورات دینی اشاره کرده و سپس قانون نابودى ستمگران و پيروزى رسولان الهى و شرايط آن را ذکر میکند.
⭕️برنامه های دشمنان در برابر رهبران الهی
دشمن که عاری از باورهای توحیدی و اخلاق فاضله انسانی است، برای رسیدن به هدف خود و نابودی اسلام از ابزارهای گوناگونی برای رسیدن به هدف خود استفاده می نماید، در این آیات به دو مورد پرداخته است.
1. تهدید (لَنُخْرِجَنَّكُمْ مِنْ أَرْضِنا)
هنگامى كه ضعف استدلال كافران روشن مىشد، به تهديد و خشونت متوسل مىشدند.
تهدید همراه شدت و تأکید با انحصارگرایی در داشته ها از ابزارهای دشمن است. مانند تهدید به جنگ و حمله، جنگ هشت ساله رژیم بعث بر علیه ایران، سرنگونی هواپیما ی مسافربری، داعش، فتنه ۸۸، طالبان، جنگ سعودی علیه یمن و... .
تهدیدهای روانی، فرهنگی، سیاسی و غیره نیز میتوان بر شمرد.
2. ارتداد و واپسگرایی اعتقادی (لَتَعُودُنَّ في مِلَّتِنا)
دشمن تلاش میکند فکر نیروهای انقلابی را بزند. لذا در ایجاد واپسگرایی و انحراف اعتقادی و فکری و تربیت نیروهای ضد دین با ایجاد شبهه تمام تلاش خود را می نماید.
شبهاتی نسبت به دین، روزه، نماز، اهل بیت علیهم السلام، انقلاب اسلامی، روحانیت، مرجعیت، عاشورا و... از مصادیق آن است.
📌قانون الهی و فرجام دشمنان
در برابر برنامه های دشمنان، اين قانون و سنّت الهى بيان شده كه ارادهى خدا بر آن است كه در طول تاريخِ مبارزات پيامبران با كافران، پيروزى از آنِ پيامبران باشد و كافران ستمكار نابود شوند.
كفّار، زمين را منطقهى قدرتنمايى خود مىدانند، غافل از آن كه حكومت زمين به دست انبيا و مؤمنان مىرسد. در برابر تهديد كفار: «لَنُخْرِجَنَّكُمْ مِنْ أَرْضِنا» وعده خداوند: «لَنُسْكِنَنَّكُمُ الْأَرْضَ» است.
فرجام مکتب باطل، نابودی آنها در دنیا توسط خداست. همانند سپاه ابرهه، یزید، پهلوی و... و در آخرت گرفتار آتش خواهند شد.
📌در اين آيه دو شرط روانشناختى براى پيروزى بر ستمكاران بيان شده است
1. ترس از مقام خدا
2. ترس از تهديدهاى خدا
اين ترس بسيار سازنده است و از گناه و ستم باز مىدارد؛ چون اگر اين دو شرط تحقق نيابد، ممكن است انسان خود در صف ستمكاران داخل شود و مستحق نابودى گردد.
اما اگر اين دو شرط تحقق يابد، انسان مراقب اعمال خويش بوده، به وظايف دينى خود عمل مىكند و مؤمن و دادگر مىشود و از غير از خدا نمىترسد و بدين ترتيب زمينهى پيروزى خود را در اجتماع فراهم مىسازد.
منظور از «ترس»:
از اين آيه و آيات مشابه استفاده مىشود كه اگر ترس در مورد خدا مطرح مىشود، ترس از مقام اوست كه در حقيقت ترس از اعمال خود ماست، و گرنه خود خدا موجودى دوستداشتنى و محبوب مؤمنان است.
📌منظور از «مقام خدا»:
1. موقعيتِ حسابرسى و داورىِ خدا در هنگام محاسبهى اعمال انسانها.
2. قيام خدا براى نظارت و مراقبت شديد بر اعمال انسانها كه سبب ترس و احساس مسئوليت مىشود.
3. قيام خدا براى اجراى عدالت و احقاق حق.
https://eitaa.com/fatemi52/234