گاه نوشتهای حکمرانی تربیتی - عبداله اسدی
موانع بهره وری نظام تعلیم و تربیت کشور #یادداشت #سازمان_ملی_بهرهوری @Abd_Asadi
سه) کرختی مزمن عاملی - ساختاری:
مناقشهی «اصالت عاملیت یا اصالت ساختار؟» به هر نتیجه ای که برسد، گویا به حال امروز آموزش و پرورش تفاوتی نمی کند. یک میلیون نفر از بدنهی تقریبا سه میلیون نفری دولت در کشور، متعلق به وزارت آموزش و پرورش است. اگر آن ادعا که می گوید از نظر سلسله مراتب طولی و شاخ و برگهای عرضی «وزارت آموزش و پرورش ایران، بزرگترین وزارتخانهی جهان است» درست هم نباشد، باز می بینیم که اینرسی و سنگینی عجیبی در ساختار و عاملانِ نشسته در آن ساختار، حاکم است. بله! «مقاومت در برابر تغییر» مرسوم و قابل درک است، اما مقاومت بدنهی نوعاً ناراضی در مقابل هر ایدهای که ادعای ارتقاء بهرهوری دارد، تحلیل و ریشهیابی خاص خود را میطلبد. به نحو منطقی، وجود نارضایتی باید منجر به استقبال از تغییر گردد، اما تجربهی سیاستگذاری آموزشی کشور در سه دههی اخیر نشان داد که تقریباً هر ایده بهبود و ارتقائی، به سد آهنین ساختار و ساکنان آن بر خورده؛ نارضایتیها، منجر به حرکت به سمت بهبود نمی شد و روغن بادام، خشکی می فزود. شاید ریشهی این پدیده را بتوان در عامل نخست (نبود ثبات مدیریتی) یافت. مدیر موقت، اطاعت نمی شود. از این رو، تغییرِ مسیرِ حرکت ِیک سازهی اداری غولپیکر، گاهی آنقدر فرسایشی می شد که وزیر هم عطایش را به لقایش می بخشید و مجبور میشد با رتق و فتق امور روزمره، دورهاش را تمام کند.
بهره گیری از روش های نوین «حکمرانی مردمی»، اصلی ترین راهکار عبور از این مانع است.
چهار) توزیع نابجا و بهرهدهی ناچیز امکانات
تعداد زیادی از مجموعه های ورزشی، متراژ بالایی از سالن های سینما و تئاتر، حجم بالایی از اتاقهای جلسات و کنفرانس، فضاهای متعدد و متنوع اردویی، امکانات مفصل اسکان و استقرار، کارگاه های حرفه ای متعدد و فضاهای آموزش مهارتی، امکانات کثیر حملونقل و ترابری، موقعیتها ومحیطهای بی شمار بکر طبیعتی، رسانه ها و زیرساختهای مبتنی بر فناوری و داشته های فراوان دیگر موجود درکشور، امروز در اختیار بازیگران مختلف نظام حکمرانی تربیتی است که وزارت آموزش و پرورش تنها یکی از آنهاست. درباره اینکه این امکانات، چه میزان در سقف ظرفیت واقعی خودشان فعال هستند و چقدر از آنها خاک می خورند، قضاوتی نمی کنیم؛ -چه اینکه اساسا بعید است آمار متقنی در این باره وجود داشته باشد- اما قدر مسلم این است که بخش مهمی از آنچه بین بیش از ۷۰ دستگاه فرهنگی کشور توزیع شده، قرار است برای جبران بهرهوری پایین نظام تربیت رسمی و آموزش و پرورش صرف شود.
راهکار عبور از این چالش، ایجاد سکو (پلتفرم) بهره برداری بهینه و شفاف از امکانات دستگاههاست به نحوی که متناسب با نیازهای تربیتی و آموزشی هر بوم و اقلیم، تحت یک حکمرانی نظاممند (نه لزوماً متمرکز، اما لزوماً عادلانه) سرمایه ها را برای رفع بهنگام و به اندازهی نیازهای تربیتی کشور، همگرا و کانونی نماید.
در خاتمه:
عوامل متعدد دیگری که هریک سهمی در پایین بودن نرخ بهرهوری نظام تعلیم و تربیت کشور دارند قابل طرح است: سیاست زدگی، تمرکزگرایی و استانداردگرایی افراطی، نبود نظام بازخورد و اصلاح در تصمیمسازی و تصمیمگیری، نبود آینده نگری و آینده نگاری کافی، نفوذ برخی اسناد و ایده های مخرب بین المللی، عدم التفات به نقش الهام بخشی برونمرزی، انفعال در برابر تحولات جهانی، مصرفی تلقی کردن آموزش و پرورش و نبود نگاه سرمایه ای، تنزل اعتماد به نفس و جایگاه و منزلت معلمی و موارد دیگر، نمونه هایی هستند که هر یک طرح و بحث خود را می طلبد؛ لکن به نظر می رسد این موارد فرع بر چهار عامل اصلی عنوان شده در این یادداشت و یا در اولویت بعد قرار دارند.
والسّلام
@Abd_Asadi
اسفند 1401 به دعوت دبیرمحترم شورایعالی انقلاب فرهنگی نشستی در مجموعه شهدای هفتم تیر (سرچشمه) تهران برگزار شد و فرصتی دست داد تا گفتگوی کوتاهی درباره «وضعیت شناسی نظام تربیتی کشور و پیشنهاداتی برای شورایعالی انقلاب فرهنگی» داشته باشیم.
فیلم این ارائه در پست بعد آمده است:
👇
#شورایعالی_انقلاب_فرهنگی
#حکمرانی_تربیتی
@Abd_Asadi
هدایت شده از آرا
39.33M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #کلیپ | هماندیشی بازآرایی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی
✅ ارائه هفتم| جناب آقای عبدالله اسدی
#شورای_عالی_انقلاب_فرهنگی
#جبهه_فرهنگی_انقلاب_اسلامی
🔅آرا|تبادل آرا؛ تضارب افکار؛ تعامل اندیشهورزان
🆔eitaa.com/joinchat/1152385329Cac48b49da2
🆔ble.ir/join/MjYwNTM5NW
Tanzim Goftar 15 .pdf
15.92M
درباره تنظیم گری آموزش در ایران گفتگویی با ویژه نامه «تنظیم گفتار» متعلق به #اندیشکده_حکمرانی_شریف داشتیم.
صفحات ۳۰ تا ۳۵ این فایل.
در حوزه حکمرانی تربیتی، باید برای استفاده از ادبیات تنظیمگری دقت ها و ملاحظاتی را رعایت کرد. در این گفتگو به این اقتضائات البته به صورت گذرا، اشاره ای شده.
سر فرصت باید ابعاد آن به تفصیل باز شود.
#حکمرانی_تربیتی
#تنظیمگری
https://eitaa.com/Abd_Asadi