برسي: قال: روى صامحب عيون أخبار الرضا - عليه السلام- قال: (إنّ) أمير المؤمنين- عليه السلام- مرّ في طريق فسايره خيبريّ فمرّ بواد قد سال، فركب الخيبري مرطة، و عبر على الماء، ثمّ نادى أمير المؤمنين- عليه السلام-: يا هذا لو عرفت ما عرفت لجزت كما جزت ، فقال [له] أمير المؤمنين- عليه السلام-: مكانك، ثمّ أومأ (بيده) إلى الماء فجمد و مرّ عليه، فلمّا رأى الخيبري ذلك أكبّ على قدميه، و قال له: يا فتى ما قلت حتى حوّلت الماء حجرا؟
فقال [له أمير المؤمنين] - عليه السلام-: فما قلت أنت حتى عبرت على الماء؟
فقال الخيبريّ: أنا دعوت [اللّه] باسمه الأعظم، فقال (له) أمير المؤمنين- عليه السلام-: و ما هو؟ [قال: سألته باسم وصيّ محمد. فقال أمير المؤمنين- عليه السلام-:] أنا وصيّ محمد. فقال الخيبريّ: إنّه لحقّ، ثمّ أسلم .
مهدی میرزائی
برسي: قال: روى صامحب عيون أخبار الرضا - عليه السلام- قال: (إنّ) أمير المؤمنين- عليه السلام- مرّ في
🔰به مناسبت نقل یک فضیلت از یکی از منبری های تهران از کتاب مشارق انوار الیقین حافظ رجب برسی
یکی از مبانی در نقل فضائل ولو با سند ضعیف این است که اگر دلیل قطعی بر فضیلت داشته باشیم می توانیم از سایر روایات فضیلت ولو ضعیف به عنوان موید استفاده کنیم .
از سویی حافظ رجب برسی از سوی افراد بسیاری مورد توثیق قرار گرفته است وحتی افرادی مانند شیخ حر عاملی که ایشان را توثیق نکرده به سبب ضعف نبوده است بلکه خود ایشان می گوید چون علم به توثیق پیدا نکردیم به همین دلیل ایشان را توثیق نکردیم؛جالبتر آن که در اثری که به روایات قدسی اختصاص دارد از او به عنوان شیخ اجل وعارف محدث یاد می کند . از سویی مرحوم مجلسی در بحار گفته متفردات حافظ رجب برسی را نقل نکرده ولی روایات متعددی از مشارق انوار الیقین را در ابواب مختلف کتاب بازتاب داده است .یکی از مهم ترین اشکالات به حافظ رجب برسی اتهام غلو بوده است که علاوه بر این که خود از این مساله رفع اتهام می کند واندیشه های غالیانه را مورد نقد قرار می دهد رجالیون دیگری مانند علامه مامقانی وعلامه امینی و... نیز در مساله غلو از او رفع اتهام می کنند.
یکی از نکاتی که علامه امینی در مورد استفاده از علوم غریبه توسط ابن شهر آشوب وحافظ رجب برسی ودیگر محدثینی که بر راه این بزرگان رفته اند مطرح می کند این است که چون تلاش انان برای خنثی کردن فعالیت های مخالفان ومغرضانی بوده که از این شیوه برای غاصبان خلافت ،فضیلت وکرامت می تراشیده اند واز علوم غریبه به زیان مذهب اهل بیت ع سود می جسته اند وبرسی وامثالش با در امدن از راه این معاندان خواسته است راه را بر این گونه افراد ببندد ج7ص50تا53
🆔@abhas313
اعتبار سنجی های گزاره های دینی
☘اعتبار سنجی در گفتمان برخی از مداحان وذوقیات
https://eitaa.com/abhas313/6019
https://eitaa.com/abhas313/5992
☘تطبیق های بی اساس در مهدویت
📍کتاب انقلاب اسلامی وآینده جهان اثر محمد شجاعی 1
https://eitaa.com/abhas313/6648
📍کتاب انقلاب اسلامی وآینده جهان اثر محمد شجاعی2
https://eitaa.com/abhas313/6651
📍تطبیق علائم ظهور وماجرای مرگ ملک عبدالله
https://eitaa.com/abhas313/6652
☘بررسی امکان بداء در علائم حتمی ظهور
https://eitaa.com/abhas313/7081
☘نگاهی به کتاب مشارق انوار الیقین حافظ رجب برسی
https://eitaa.com/abhas313/7079
☘حدیث فضیلت وبراء بن معرور
https://eitaa.com/abhas313/6640
☘مختلف فیه کثیرالروایه
✍به زودی
🔰بررسی امکان بداء در علائم حتمی ظهور
كُنَّا عِنْدَ أَبِي جَعْفَرٍ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الرِّضَا علیه السلام فَجَرَى ذِكْرُ السُّفْيَانِيِّ وَ مَا جَاءَ فِي الرِّوَايَةِ مِنْ أَنَّ أَمْرَهُ مِنَ الْمَحْتُومِ فَقُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ علیه السلام هَلْ يَبْدُو لِلَّهِ فِي الْمَحْتُومِ قَالَ نَعَمْ قُلْنَا لَهُ فَنَخَافُ أَنْ يَبْدُوَ لِلَّهِ فِي الْقَائِمِ فَقَالَ إِنَّ الْقَائِمَ مِنَ الْمِيعَادِ وَ اللَّهُ لا يُخْلِفُ الْمِيعاد نعمانی، الغیبۀ، ص 303
https://eitaa.com/abhas313/7082
https://eitaa.com/abhas313/7083
https://eitaa.com/abhas313/7084
🆔@abhas313
🔰دیدگاه اول: عدم پذیرش امکان بداء در نشانههای حتمی ظهور: این دیدگاه و قائلین این نظریه معتقد هستند که روایت موجود به دلایل زیر، قابل استناد نمی باشد
📍 سند روایت یاد شده، ضعیف است. حتی اگر روایت از نظر سندی صحیح باشد، با انبوه روایات معتبری که بر حتمی بودن و تغییرناپذیری خروج سفیانی از منطقه شام (سوریه) دلالت دارند، قدرت تعارض نخواهد داشت. بنابراین، این روایت منقول از امام جواد در کتاب الغیبۀ نعمانی، قدرت تعارض با انبوه احادیث مبنی بر وقوع قطعی نشانه های حتمی را ندارد.
📍همچنین این روایت، "خبر واحد" است، و در مقابل روایاتی که قیام سفیانی را از علايم حتمی میدانند، "مستفیض" و بلکه نزدیک به تواتر[ نعمانی، الغیبۀ، ص 282. صافی گلپایگانی، منتخب الاثر، ج 3، ص 88] هستند، نمیتواند معارضه کند. و حتی اگر از ضعف سندی این روایت چشم پوشی کنیم و با لطف و مهربانی بپذیریم که روایت از قوت سندی برخوردار می باشد، ممکن است این روایت در شرایط خاصی مثل تقیه صادر شده باشد.
📍و نیز در فرض قبول مضمون روایت و قبول تحقق بداء در نشانههای حتمی ظهور مثل سفیانی، یمانی و ... این سئوال پیش خواهد آمد که، دیگر چه فرقی بین علائم حتمی و غیر حتمی ظهور، خواهد بود؟ زیرا، تقسیمبندی نشانههای ظهور به حتمی و غیر حتمی، همانطور که ذکر کردیم، اصالت روایی و منشاء حدیثی دارد که توسط اهل بیت، مطرح گردیده است. از جمله، امام باقر علیهالسلام در حدیثی فرمودهاند:
إِنَ مِنَ الْأُمُورِ أُمُوراً مَوْقُوفَةً وَ أُمُوراً مَحْتُومَةً وَ إِنَ السُّفْیانِی مِنَ الْمَحْتُومِ الَّذِی لَا بُدَّ مِنْهُ.
برخی از امور موقوف و مشروط هستنند و برخی محتوم و تغییر ناپذیر، و سفیانی از علایم حتمی است که بی تردید رخ خواهد داد.
🆔@abhas313
🔰دیدگاه دوم: امکان بداء و تغییر در نشانههای حتمی ظهور: روایت امکان بداء در نشانههای حتمی ظهور، چون موافق قرآن است، قابل پذیرش است. توضیح اینکه: برخی معتقدند، حدیث منقول از امام جواد علیه السلام مبنی بر امکان بداء و تغییر در نشانه های حتمی ظهور از جمله سفیانی، چون موافق قرآن است، باید آن را پذیرفت. زیرا این حدیث با آنچه در قرآن آمده است سازگار و موافق است
لِكُلِّ أَجَلٍ كِتابٌ يَمْحُوا اللَّهُ ما يَشاءُ وَ يُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْكِتابِ.
خداوند برای هر امری زمانی مقرر کرده و هر چه را بخواهد، محو میکند و یا برقرار می سازد و حکم اصلی نزد خدا است.
زیرا، این آیه قرآن، حکم محو و اثبات برای همه حوادثی که زمان بردارند، عمومیت دارد و این حوادث، عبارتند از: همه آنچه در آسمانها و زمین و مابین آنها است.[دانشنامه امام مهدی آیت الله ری شهری ره] و علائم ظهور، از جمله این حوادث زمانبردار است. بنابراین، امکان بداء و تغییر در نشانههای حتمی ظهور امکان دارد.
🆔@abhas313
🔰دیدگاه سوم: جمع بین حدیث امام جواد با روایات متواتر: برای جمع بین این روایت از امام جواد مبنی بر امکان تغییر و بداء در نشانههای حتمی ظهور، با روایات متعدد و مستفیض دیگر که نشانههای حتمی ظهور را حتمی و غیرموقوفه و غیر قابل تغییر میدانند، چند وجه و احتمال مطرح شده است:
الف. دیدگاه علامه کورانی
الف. دیدگاهی مطرح شده است که ماحصل آن چنین است: برای واژه محتوم، دو معنا، می باشد: "محتوم من الله" (از طرف خدا حتمی است) و "محتوم علی الله" (بر خدا حتمی شده است و امکان تغییر ندارد). و در این روایت امام جواد، منظور از "محتوم"، معنای اول آن، یعنی محتوم من الله مراد است.
اعتقاد یهود درآفرینش جهان
توضیح بیشتر اینکه: طبق گزارش قرآن، یهودیان، توهم و اعتقاد داشتند که دستان خدا، بسته است. بهودیان معتقد بودند، خدا بعد از اینکه جهان را آفرید و برخی از امور را متحقق ساخت، دیگر از تغییر آن، عاجر و ناتوان میشود (وَ قالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّهِ مَغْلُولَةٌ) قرآن با رد این قول، فرمود که دستان آن ها بسته است و دست خدا باز است: (غُلَّتْ أَيْديهِمْ وَ لُعِنُوا بِما قالُوا بَلْ يَداهُ مَبْسُوطَتان). و این تفکر یهود، در میان برخی از مسلمانان نیز نفوذ کرده بود. بنابراین گاهی تصور میشد که وقتی امر حتمی باشد، یعنی بر خدا هم حتمی است (محتوم علی الله)، و دیگر قابل تغییر نخواهد بود، خیر اینگونه نیست بلکه، "محتوم من الله" است، یعنی از طرف خدا حتمی است اما طبق آیه قرآن، اینگونه نیست وقتی امری از طرف خدا، حتمی شد، دیگر دست خدا بسته باشد (همانطور که یهودیان تصور میکردند) بلکه دست خدا، باز است. بنابراین این روایت امام جواد، که میفرماید امکان بداء و تغییر در سفیانی نیز می باشد، اشاره به همین ماجرا، دارد. یعنی با اینکه سفیانی، از طرف خدا، حتمی می باشد (محتوم من الله)، البته تصور نکنید که بر خدا حتمی شده است (محتوم علی الله)، خیر، اینگونه نخواهد بود و دستان خدواند باز است (يَداهُ مَبْسُوطَتان)و این قول علامه کورانی، صحیح، بنظر میرسد.
ب. دیدگاه علامه مجلسی
ب. البته میتوان بین این روایت از امام جواد علیه السلام و روایات متعدد دیگر، جور دیگری نیز جمع کرد. همانطور که علامه مجلسی میفرمایند: امکان دارد، مقصود از بداء در نشانه های حتمی در این روایت، به معنای بداء در خصوصیات و ویژگیهای نشانه های حتمی، است، نه بداء در اصل وجود نشانههای حتمی.زیرا همانطور که گفته شد، از تقابل میان علایم موقوف و حتمی که در برخی از روایات آمده، برميآيد که سفیانی و دیگر نشانه های حتمی ظهور از دایره علایم موقوف و غیر حتمی خارج است. بنابراین، حمل این نشانه های محتوم بر آنچه که احتمال بداء در آن راه دارد به نوعی وارد کردن علائم محتوم به دایره علائم موقوف و غیر حتمی است كه بر خلاف ظاهر روایات سفیانی و دیگر نشانههای حتمی میباشد، بلکه نتیجه این سخن، به نوعی موجب لغو بودن تقسیمبندی علائم ظهور به حتمی و غیر حتمی است. که در روایت معتبر از امام باقر، نقل شده است. در حالیکه روایات اسلامی، نشانههای ظهور را به دو دسته حتمی و موقوف (غیرحتمی) تقسیم کردهاند و حاشا که سخن بیهوده و لغوی از امام معصوم صادر شود. بنابراین میتوان گفت در علائم حتمی، بداء راه ندارد اما علائم غیر حتمی و خصوصیات علائم حتمی، ممکن است، مشمول حکم بداء شوند.
البته بنظر می رسد، وجه اول و دیدگاه علامه کورانی نسبت به دیدگاه علامه مجلسی صحیحتر بنظر میرسد.
البته توجه کنید که امکان تحقق بداء در علائم غیر حتمی، نه به این معنا است که اتفاق نخواهد افتاد. بلکه برعکس، به این معنا است که چون در لسان اهل بیت و در احادیث ذکر شده اند. احتمال تحقق علائم غیر حتمی مقدم است بر عدم تحققشان، ولی قطعیالوقوع نخواهند بود.
جمعبندی
درصورت فرض پذیرش روایت موجود در کتاب الغیبۀ نعمانی (روایت منقول از امام جواد)، مبنی بر امکان تغییر و بداء در نشانههای حتمی ظهور، باید بین این روایت و روایات متعدد، مستفیض و متواتر دیگر -که از وقوع قطعی نشانه های حتمی ظهور گزارش می کنند- جمع کرد و بهترین وجه جمع، همان دیدگاه علامه کورانی میباشد
🆔@abhas313
🔰یک پرسش از محضر علامه مجلسی ره👇
قوله اللهم إنا لا نعلم منه إلا خيرا ربما يستشكل هاهنا بأن هذه كيفية للصلاة على المؤمن برا كان أو فاجرا فكيف يجوز لنا هذا القول فيمن نعلم منه الشرور و الفسوق.
▫️ 1) خواندن این جمله در نماز میت استثنای از حرمت کذب باشد (يجوز أن يكون هذا مما استثني من الكذب سوغ لنا رحمة منه على الموتى ليصير سببا لغفرانهم كما جاز في الإصلاح بين الناس).
▪️ 2) نمازگزار نیت کند که مراد از خیر، خیر اعتقادی است که البته ایشان تردید میان محسن یا مسیء بودن میت بعد این جمله را ناسازگار با آن میداند (يخصص الخير و الشر بالعقائد لكن الترديد المذكور بعده لا يلائمه).
▫️ 3) به سبب احتمال توبه یا شمول عفو و شفاعت هیچگاه شر افراد برای شخص معلوم نیست: (إن شرهم غير معلوم لاحتمال توبتهم أو شمول عفو الله أو الشفاعة لهم مع معلومية إيمانهم).
▪️ 4) اختصاص این دعا برای افرادی که انسان از آنان گناه سراغ ندارد.
👈 هرچند این وجه در میان فقیهان طرفدارانی دارد اما علامه مجلسی این وجه را بعید شمرده است.
بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج78، ص: 358
🆔@abhas313
🔰آیا می توان در رکعت دوم نماز جمعه به امام اقتدا کرد؟
آیت الله خامنه ای: اگر در رکوع و یا قبل از رکوع رکعت دوم برسید، می توانید به نیت نماز جمعه اقتدا کنید، و رکعت دوم خود را مانند رکعت دوم نماز جمعه بخوانید یعنی قنوت را بعد از رکوع انجام دهید، و کفایت از نماز ظهر هم می کند.
نکته: بنابر احتیاط باید قرائت نماز جمعه با صدای بلند خوانده شود.
آیت الله مکارم: اگر در رکعت دوم به جماعت اقتدا کرده اید، رکعت دوم نماز را خودتان بخوانید و بنابر احتياط قنوت بعد از رکوع رکعت دوم را نخوانید. احتیاط واجب این است که حمد و سوره را بلند بخوانید. خواندن نماز ظهر لازم نیست و نماز جمعه کفایت نماز ظهر می کند.
آیت الله سیستانی: هرگاه مأموم قبل از رکوع رکعت دوّم نماز جمعه به امام برسد اقتدا کند و یک رکعت دیگر را فرادی بخواند، نماز جمعهاش صحیح است، و اگر در رکوع رکعت دوّم امام را درک کند ـ بنا بر احتیاط واجب ـ نمیتواند به این نماز جمعه اکتفا کند و باید نماز ظهر را بجا آورد.
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: 6z55pr2.
[2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله مکارم، کد رهگیری: 140102230031.
[3]. توضیح المسائل آیت الله سیستانی مسئله 719
#احکام_جمعه_ها
🆔@abhas313
رهیافتی اجتهادی به مفهوم شرط؛جلسه سوم.mp3
32M
رهیافتی دقی واجتهادی به مفهوم شرط با عنایت به کتاب الوسیط آیت الله سبحانی (جلسه سوم)
🔸مسلک متاخرین در مفهوم شرط
🔸ادله انحصار شرط
🔹تبادر
📌مناقشه بر دلیل تبادر
👈نگاهی به مفهوم علم ارتکازی وتفاوت علم اجمالی وارتکازی با علم اجمالی موجود در اصول عملیه
🔹انصراف
👈اسباب سه گانه انصراف
👈انصراف کثرت استعمالی در استظهار عرفی
📌مناقشه بر انصراف
🔹اطلاق
📌مناقشه بر اطلاق لفظی
🔸متفاهم عرفی
🆔@abhas313
46.44M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢 خروش میلیونی یمنیها در پاسخ به فراخوان رهبر انصارالله
با پیام وفاداری به فرماندهان شهید... همراه با غزه و لبنان تا پیروزی
🆔@abhas313