🤲#شرح_دعای_رجبیه «۳»
🔘 پرسش:
از میان معانی گفته شده کدام احتمال موثق است؟
🔴 پاسخ:
از نظر ادبی از میان معانی گفته شده:
1⃣ پذیرش معنای مجاوزت مستلزم آن است که معنایی تضمین را در کلام پذیرفت و این مختص نحویان بصره است.
2⃣ در معنای باء قسم و با سببیت نیاز به تقدیر در کلام است، که نیاز به قرینه دارد تا اثبات شود چنین معنایی مراد جدی گوینده است
3⃣ امّا در معنی تعدیه نیاز به تقدیر نیست و با قاعده فعل سأل نیز سازگار است.
🔰 بر این اساس «ما» باید اموری باشد که ولات امر با آن خدا را می خوانند، طلب از فهم حقیقت این امور است.
🔘 پرسش:
مقصود از معانی این امور و حقیقت این امور چیست؟
🔴 پاسخ:
برای پاسخ به پرسش باید پرسید ولات امر با چه امری خدا را میخوانند؟
در پاسخ باید گفت بر اساس آیه: «قل ادعوا الله او ادعوا الرحمان ایا ما تدعوا فله الاسماء الحسنى» و سایر ادعیه، خواندن خدا با اسماء اوست. پس مقصود از اموری که با آن خدا را میخوانند #اسماء_الهی است پس مقصود از «ما» موصوله در دعا اسماء الهی است.
🔘 پرسش:
بر این اساس که مقصود از «ما» اسماء الهی است، باید پرسید مقصود از اسماء الهی چیست؟
۱-آیا لفظ این اسماء مد نظر است؟
۲-آیا مفهوم این اسماء مد نظر است؟
۳-آیا مصداق اسماء مد نظر است؟
🔴 پاسخ:
بر اساس روایات اسم غیر از مصداق است: «وَاَلاِسْمُ غَيْرُ اَلْمُسَمَّى».
پس مقصود از اسماء مصداق آن نیست.
پس مقصود از اسماء الهی باید الفاظ یا مفهوم آن اسم مد نظر باشد:
1⃣ اگر مفهوم مد نظر باشد: در این صورت ولات امر خدا را با مفاهیم میخوانند، چنان که در روایت دیگری آمده است؛ کسی که این مفاهیم را خدا بداند کافر شده است: «مَنْ عَبَدَ اَللَّهَ بِالتَّوَهُّمِ فَقَدْ كَفَرَ» زیرا خدا را با وهم خود آمیخته است.
2⃣ اگر لفظ مد نظر باشد:
در مقصود واژه «معنا» دو چیز محتمل است متصور شود:
↩️ مفهوم لفظ: اگر مقصود از معنی مفهوم باشد:
🔻خداوند محدود به مفهوم ذهنی میشود، یعنی حقیقت خداوند را نشناخته و او از شخص پنهان شده است.
🔻اگر مقصود معنا مفاهیم باشد، اغراء به جهل مکلفین است، زیرا مکلف را از شناخت حقیقت خدا دور می کند و از آنجا که اغرا بدون غرض شرعی و یا عقلی، قبیح است، صدور آن از شارع هم قبیح است.
🔻 همچنین لازمه دیگر آن است که خداوند متکثر شود، زیرا معانی الفاظ متفاوت و متکثر است، و اگر خدا را به معانی الفاظ بخوانیم مشرکانه از خدا در خواست کرده ایم، ولی از آنجا که در خداوند تکثر راه ندارد: «قل هو الله احد» پس این لازمه نیز باطل است، پس مفهوم این اسماء نمیتوانند مقصود باشند.
↩️ مصداق لفظ: اگر مصداق این اسماء باشد، میتوان اسماء متعدد را بر مصداق واحد حمل نمود و تعدد لازم نشود.
پس در اینجا حمل شایع صناعی است و توحید حقیقی معرفت به مصداق اسماء الهی است. در روایت آمده است، ذات خداوند همان معنی است که این اسماء بر آن دلالت میکند: «اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ مَعْنًى يُدَلُّ عَلَيْهِ بِهَذِهِ اَلْأَسْمَاءِ. كُلُّهَا غَيْرُهُ» و این اسماء غیر خداوند هستند. و از این رو در روایت گفته شد کسی که معنی را عبادت کند بدون الفاظ این توحید: «مَنْ عَبَدَ اَلْمَعْنى دُونَ اَلاِسْمِ فَذَاكَ اَلتَّوْحِيدُ»
با توجه به این مهّم مقصود از معانی همه آنچه که ولات امر با آن خدا را می خوانند همان معرفت حقیقی ذات الهی است.
⭕️ اشکال:
اگر مقصود از معنا مصادیق است، باید گفت در اینجا لفظ مذکور به صورت جمع: «معانی» بیان شده است، و این با مصداق واحد سازگار نیست!؟
♨️ ردیه:
در دعا واژه معنای دارای یک قرینه است، که معنای آن واحد است و آن واژه: «جمیع» است که به عنوان بدل کل از معانی آمده است. بر این اساس مقصود از معانی حقیقت جمعی آن است که واحد و احد است.
✍️ میرزا محمدرضاصفایی تخته فولادی
💢@falsafeh_alaveyeh
۲۱ دی
🤲 #شرح_دعای_رجبیه «۴»
♨️ پس از روشن شدن این مهم که مقصود از معانی ذات اقدس الهی است و مقصود از «ما یدعوک به» الفاظی است که با آن ولات امر ذات اقدس الهی را میخوانند. باید به مسأله بعدی پاسخ داد.
🔘 پرسش:
ولات امر خود اسما الحسنی الهی هستند، چنان که گذشت خوب ایشان با چه الفاظی خدا را می خوانند؟
↩️ به نام خودشان؟
↩️ به نامی غیر خودشان؟
🔴 پاسخ:
در اینکه حضرات معصوین از جمله ائمه به سایر معصومین توسل پیدا می کردند شکی نیست.
در روایت حضرت امام محمد باقر (عليه السلام) هر گاه تب طاقتش را مى ربود، آب خنكى طلب میكرد...و جرعه اى از آن را مى نوشيد،...سپس با صداى بلند به حدى كه بيرون خانه نيز شنيده مى شد از ته دل مادرش زهرا(سلام الله عليها) را صدا مى كرد و مى فرمود: «فاطمه! س اى دختر رسول خدا». اما در مقام تخاطب مستقیم با خداوند حضرت رسول صلی الله علیه و اله در دعا جوشن کبیر در یکصد بند، هزار و یک نام و صفت برای خدای متعال ذکر نموده اند.
و در روایت پیامبر خدا صلی الله علیه وآله فرمودند هر نامی از این اسما را میتوان در مقام تخاطب مورد استفاده قرار داد: «هر نامی از نام های خدا. پس، قلبت را از هر آنچه جز اوست، خالی گردان و به هر نامی که خواستی، او را بخوان؛ چرا که در حقیقت، خداوند، نام خاصّی ندارد؛ بلکه اوست یگانه چیره» پس حضرات معصومین با همین اسمائی که در ادعیه وارد شده است خداوند را می خواندند اما توجه به ذات احدی دارند.
🔘 پرسش:
حقیقت اسماء الهی چیست؟
🔴 پاسخ:
در روایت امام صادق علیه السلام ایشان ویژگی های تکوینی اسم را بیان نموده اند و از این ویژگی ها میتوان به حقیقت اسما پی برد: «إن الله تبارك و تعالى خلق اسما بالحروف غير متصوت و باللفظ غير منطق و بالشخص غير مجسد؛ خدای تبارک و تعالی اسماء را با حروفی که به صدا در نیاید، و به لفظی که ادا نشود، و با تشخصی غیر جسمانی خلق کرد.
«و[خلق الله اسما] بالتشبيه غير موصوف؛ و خدا اسماء را با شباهتی زیاد که توصیف نمیشوند خلق نمود».
«و[خلق الله اسما] باللون غير مصبوغ منفي عنه الأقطار، مبعد عنه الحدود، محجوب عنه حس، كل متوهم، مستتر غير مستور؛ و خدا اسماء را با رنگی که رنگ نشده و از حجم عاری شده، و حدود از او دور گشته، و او از قوای حسی، و هر وهمی منع شده، و رنگی که مخفی است بدون نیاز به ساتر، خلق کرد.
🔻 با توجه به این ویژگی ها مشخص می شود که اسم جسمانی و مادی نیست، و همه این ویژگی ها مرتبه ای را برای اسماء بیان میکند که مشخص میشود این اسماء در مرتبه تجرد تام هستند که هیچ گونه ویژگی مادی ندارند. این همان
کلمه تامه الهی است که مجرد است از عالم ماده و در مورد ویژگی آن عنوان شده است:
«فجعله كلمة تامة، على أربعة أجزاء معا ليس منها واحد قبل الآخر؛ پس خداوند آن اسم را کلمه تامه قرار داد. و آن کلمه تامه را بر چهار قسمت با هم قرار داد که هیچکدام قبل از دیگری نیست» بر اساس این روایت کلمه تامه خود متشکل از چهار اسم هم عرض است، یعنی هرچند کلمه تامه مجرد تام است اما چهار حیثیتی است و بسیط تام نیست.
از میان این چهار اسم، سه اسم مربوط است به عالم خلق و یک اسم مربوط است به عالم خلق از این رو روایت تعبیر می کند سه اسم برای نیاز خلق ظاهر شده یعنی قوام وجودی خلق به آنها است و از این رو خلق از این سه اسم بر آمده اند:
«فأظهر منها ثلاثة أسماء لفاقة الخلق إليها و حجب منها واحدا؛ سپس سه اسم آن را که خلق به آن نیاز داشتند آشکار ساخت و یک اسم آن را نهان داشت».
از میان این چهار اسم، سه اسم از اسماء ظاهره است و یک نام اسم غیب الهی است، که همان اسم «هو» است، و «الله» همان اسمائی است که ظاهر است و این مشخص میشود الله خود سه جزیی است نه اجزا لفظی بلکه اجزاء حقیقی و اسم مکنون بسیط است و باطن این اسم ظاهره از این رو لا اله الا هو با لا اله الا الله دو مقام متفاوت است:
«و هو الاسم المكنون المخزون فهذه الأسماء التي ظهرت فالظاهر هو الله تبارك و تعالى؛ و «هو» همان اسم مکنون مخزون است. و آن سه اسمی که آشکار گشت همان "الله" تبارک و تعالی است»
و از همین رو توجه به مصداق اسم مکنون میشود توحید و توجه به مفهوم الفظ الله شرک آمیز است.
🔻 با توجه به روایت اسماء الحسنی حضرات معصومین مصداق حقیقی و اتم این اسماء است و اشاره به یک واقعیت عینی دارند نه یک لفظ و کلمات همان حقایقی هستند که نظام هستی را تشکیل میدهند.
امّا به شکل حقیقت جمعی این اسماء که در مرتبه بالاتر کلمه تامه خدا است، وجود جمعی همه اسماء الهی در ذیل آن متحقق میشود چنان که در دعا وجود مقدس حضرت صاحب الزمان عج کلمه تامه الهی دانسته شده اند: «أَظْهِرْ کَلِمَتَکَ التَّامَّةَ وَ مُغَیَّبَکَ فِی أَرْضِک؛ خدا کلمه تامت را ظاهر کن در حالی که او در زمین غایب است».
✍️ میرزا محمدرضاصفایی تخته فولادی
💢@falsafeh_alaveyeh
۲۱ دی
🤲 #شرح_دعای_رجبیه «۵»
🔘 پرسش:
آنکه آیا ممکن است، انسان های عادی به حقیقت اسمایی که ولات امر با آن خدا را می خوانند دریابند؟
⭕️ اقوال:
در این زمینه چند دیدگاه وجود دارد که بر آمده از اختلاف مبنایی است:
1⃣ دیدگاه امکان کمال مطلق:
در این نظریه انسان بدون هیچ قیدی می تواند، کمال پیدا کند و این رشد حد توقف ندارد. بر اساس این نظریه انسان می تواند حتی به کنه ذات نیز دست پیدا کند. ریشه این دیدگاه در این است که انسان ها موجودی هم عرض هم تصور شده اند که همه خلیفه بالقوه الهی هستند.
2⃣ دیدگاه امکان کمال نسبی:
بر اساس این دیدگاه انسان موجودی است که از نظر وجودی محدود است و این در قالب مقدرات الهی است و هر انسان در این حد وجودی میتواند به کمال یابد و کمال به معنی رشد در حد اندازه مقدرات خود است. در این نگاه انسان ها هم عرض نیستند بلکه هر کدام در پازل هستی جایگاه خاص خود را دارد.
🔴 پاسخ:
بر اساس نصوص موجود شناخت ذات اقدس الهی به کمال معرفت تنها مختص حضرات معصومین است، چنان که پیامبر اعظم(ص) خطاب به على(ع) فرمود: «یا على ما عرف اللّه حق معرفته غیرى و غیرک و ما عرفک حق معرفتک غیر اللّه و غیرى؛ اى على! خداوند متعال را نشناخت به حقیقت شناختش جز من و تو، و تو را نشناخت آن گونه که حق شناخت توست، جز خدا و من.»
این به آن سبب است که انسان ها از نظر حد وجودی متفاوت خلق شده اند و اشرف مخلوقات حضرات معصومین ع هستند چنان که گذشت و سایر مخلوقات در مقام مادون هستند و از آنجا که محدودیت وجودی دارند شناخت خدا برای ایشان به کمال معرفت ممکن نیست، در روایت دیگر نیز این معنا تایید می شود:
«یا على لایعرف اللّه تعالى الّا انا و انت و لایعرفنى الّا اللّه و انت و لا یعرفک الّا اللّه و انا؛ اى على! خدا را نشناخت جز من و تو، و مرا نشناخت جز خدا و تو و تو را نشناخت مگر خدا و من.» و این به جهت آن است که حقیقت وجودی پیامبر اسلام، صادر اول است چنان که گفته و امیر المومنین ع نیز نفس نبی است از این رو از نظر وسعت وجودی در اوج کل هستی هستند و از این رو شناخت و معرفت به کمال معرفت نسبت به حضراد معصومین هم ممکن نیست چه برسد به ذات اقدس الهی. اما هر کس در حیطه وجودی خود می تواند به کمال دست یابد و هر انسان باید در جهت کمال وجودی خود گام بردارد که مقام منا اهل البیت ع است ولی توقع رسیدن به مقام حضرات معصومین ع ناشی از تفکر اومانیستی است که انسان را محور هستی می داند و بر آمده از نگاه یهود است که انسان را خدای روی زمین می پندارند. زیرا یهود بر اساس داستان آفرینش در کتاب پیدایش عهد عتیق قائل است انسان با رسیدن به درخت معرفت می تواند به حاکمیت بر جهان دست یابد ولی پر مسلم است این دیدگاه باطل است.
✍️ میرزا محمدرضاصفایی تخته فولادی
💢@falsafeh_alaveyeh
۲۱ دی
🔘 پرسش:
آیا تاریخ تولد حضرت علی اصغر ع ده رجب است؟
🔴 پاسخ:
🔰این مطلبی است که در حدود دو قرن اخیر رواج پیدا کرده و حتی وارد بعضی از تقویمها شده است. در بعضی از محافل هم برای آن حضرت جشن میگیرند، چون از تاریخ عاشورای سال 60 هجری شش ماه عقب رفته و به دهم ماه رجب رسیدهاند.
🔰 درباره سن حضرت علی اصغر علیه السلام در زمان شهادت:
1⃣ بسیاری از منابع تاریخی سکوت کرده و فقط نوشتهاند که ایشان طفل شیرخواری بودند.
↩️ مثل ابو الفرج اصفهانی.
↩️ در زیارت ناحیه مقدسه نیز از عبد الله بن حسین طفل شیرخواری که به تیر حرمله بن کاهل اسدی شهید شد؛ یاد شده است: «السّلام على عبداللَّه بن الحسین الطّفل الرّضیع،...»
2⃣ بعضی از گزارشها هم سن آن حضرت را متفاوت نقل کردهاند، البته اتفاق نظری در منابع درباره سن دقیق آن حضرت وجود ندارد:
↩️بعضی مثل یعقوبی میگوید «بچه در آن ساعت به دنیا آمد پس حضرت در گوش او اذان گفت و کام او را برداشت»[۱].
↩️ ابوعلی بلعمی این کودک را با توجه به توصیفات او در منابع تاریخی که شیرخوار دانستهاند، یکساله میداند.
↩️ بعضی نیز مانند محمد بن سعد (م ۲۳۰هـ) و ذهبی از پسری سه ساله برای امام حسین (علیهالسّلام) سخن به میان آوردهاند که او را با تیری شهید کردهاند.
↩️ خواجه نصیرالدین طوسی در کتاب نقد المحصل سن این کودک را ۷ سال دانستهاست.
↩️ امروزه مشهورترین قول چنین است که این کودک در شب دهم رجب سال ۶۰ ه. ق. هجده روز قبل از حرکت حسین بن علی به سوی مکه و در مدینه به دنیا آمدهاست.
برای این قول هیچ مدرک قابل قبولی وجود ندارد. مگر این استنباط که در کتاب مطالب السؤول آمدهاست که حسین بن علی بر پیکر طفل خود نماز میت خواندهاست و بر همین اساس استنباط شدهاست که سن این کودک نباید کمتر از ۶ سال بوده باشد.
🔻 در هر صورت چون گفته شده است که ایشان شیرخواره بودند، پس حتماً سن ایشان در این میان بوده است اما درباره سن ایشان هیچ مطلب مطلب دقیقی موجود نیست. پس به نطر میرسد این گونه تاریخ سازی ها مستند نیست.
🔻 از جنبه فرهنگی هم باید دو رویکرد داشت:
↩️ سال روزی برای حضرت علی اصغر قرار دادن به صورت نمادین برای نشان دادن فجایع کربلا ممدوح است چنان که در ایام محرم چنین روزی وجود دارد.
↩️ اما سالروز تولد ساختگی و دروغین با توجه به حرمت شدید دروغپردازی مناسب نیست و باید از این تاریخ سازی ها که بر اساس حدس و گمان است پرهیز نمود.
📚منابع:
۱-التّاریخ الیعقوبی، جلد2 ، صفحه 245 – ترجمه تاریخ یعقوبی، جلد 2، 181- ذخیرة الدّارین، الحائری، صفحه 305 - پژوهشى پیرامون شهداى کربلا، صفحه 235
✍️ میرزا محمدرضاصفایی تخته فولادی
💢@adiann
۲۱ دی
🔷️#غیر_رسمی/منابع وابسته به مخالفین سوری مدعی هستند به اسنادی دست یافته اند که نشان می دهد اسما اسد همسر بشار اسد در واقع ایجنت وابسته به سازمان های جاسوسی امریکا و بریتانیا بوده است.
۲۱ دی
کلام ادیان و فرق اسلامی
در روسیه جزئیاتی از پناهندگی بشار اسد و خانواده اش از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه منتشر می کنند
این یاداشت را درباره اسما اسد نگاه کنید...☝
۲۱ دی
۲۱ دی
۲۱ دی
7.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
بازهم بگوییدقرآن کریم دروغه
اسلام دین خرافات است ❗
۲۱ دی
۲۱ دی
✅ اعتقادات نماینده های مجلس آمریکا در خصوص ظهور منجی!!
❓پرسیدن این سئوال از مسئولین ما که پرچم انقلابی را بدست گرفته اند که قرار است مقدمات ظهور منجی عالم بشریت را فراهم و پرچم انقلاب را تقدیم ایشان کند تبدیل به یک جوک خنده دار شده است اما ببینید نماینده های مجلس آمریکا در چه کلیسایی عضویت دارند و اعتقادشان در خصوص اسرائیل و ظهور منجی مسیحیت چیست؟
🔻کلیسای عیسی مسیح مقدسین آخرالزمان (که به "کلیسای مورمون" نیز شناخته میشود) نسبت به اسرائیل و نقش آن در آینده دینی و تاریخی، نظرات خاصی دارد که بیشتر در متون دینی این کلیسا و کتابهایی مانند "کتاب مورمون" و "کتاب دکترین و عهود" آمده است.
🔻نظریه کلیسای مورمون در خصوص اسرائیل به چند نکته مهم مرتبط است:
🔻احیای اسرائیل و جمعآوری بنیاسرائیل: کلیسای مقدسین آخرالزمان بر این باور است که یکی از پیشبینیهای مهم در آینده، جمعآوری بنیاسرائیل به سرزمین موعود است. این رویداد را به عنوان قسمتی از نقشه الهی برای بازگشت مسیح و تحقق حکومت هزارساله میبینند. این جمعآوری نه تنها به معنای بازگشت یهودیان به سرزمین اسرائیل، بلکه به معنای بازگشت و بازسازی ایمان و آموزههای راستین به بنیاسرائیل است
۲۱ دی