در هنگام وضو برای شستن دست ها از آرنج تا نوک انگشتان آیا چنین است که باید دست ها را از آرنج بکشیم و ادامه بدهیم تا کف دست و نوک انگشتان یا آنکه اگر از بالا تا پشت دست و نوک انگشتان بکشیم کافی است؟ (من مقلد مقام معظم رهبرى هستم).
پاسخ
آنچه که در وضو لازم است، شستن دست راست و چپ از آرنج تا نوک انگشتان است که تمام اطراف آن باید شسته شود ولی مستحب است مردها از قسمت بیرونى آرنج شروع کنند و زنها از قسمت داخلى آن.
⚜ @Ahkaam ⚜
🌹آیا برای مسح پا، باید به تکیه گاهی تکیه داده شود یا می توان مسح را در هوا بدون تکیه گاه کشید؟
پاسخ
در مسح سر و پا تکیه دادن به تکیه گاه یا تکیه ندادن شرط نشده است بلکه ملاک آن است که سر و پا ثابت نگه داشته شوند و دست روى آنها کشیده شود. و اگر گفته شده است که پا به تکیه گاهی تکیه داده شود برای آن است که ثابت بماند.
حضرت إمام خمینی (ره) در این زمینه فرموده اند:" در مسح سر و روى پا باید دست را روى آنها بکشد و اگر دست را نگه دارد و سر یا پا را به آن بکشد وضو باطل است ولى اگر موقعى که دست را مىکشد سر یا پا مختصرى حرکت کند اشکال ندارد."
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا در وضو مسح کردن از روی جوراب و کفش صحیح است؟
پاسخ
مراجع تقلید در اینباره میگویند:
در وضو، مسح كردن از روى جوراب و كفش باطل است، ولى اگر به واسطۀ سرماى شديد يا ترس از دزد و درنده و مانند اينها، نتوان كفش يا جوراب را بيرون آورد، مسح كردن روی آنها، اشكال ندارد و وضو صحیح است.
البته بیشتر مذاهب اهل سنت، مسح از روی کفش یا جوراب را، بجای شستن پاها (حتی در حال اختیار)، جایز شمردهاند. لذا فقهای شیعه، یکی از موارد جواز مسح به این شکل را در جایی میدانند که نیاز به تقیه باشد.
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا چرک و جرمی که زیر ناخن است، برای وضو اشکال دارد؟
پاسخ
در وضو، اگر مانعی برای رسیدن آب به ظاهر اعضا باشد، باید بر طرف شود، اما زیر ناخنها جزو ظاهر اعضا نیست و وجود جرم در زیر آن برای وضو اشکالی ندارد. لذا فقها در اینباره میگویند:
اگر زیر ناخن چرک [و جرم] باشد، وضو اشکال ندارد، ولى اگر ناخن را بگیرند [و چرک باقی بماند] باید براى وضو آن چرک را برطرف کنند و نیز اگر ناخن بیشتر از معمول بلند باشد، باید چرک زیر مقدارى را که از معمول بلندتر است برطرف نمایند.
⚜ @Ahkaam ⚜
حکم اکستنشن مژه(کاشت مژه مصنوعی) چیست؟ به این صورت که هر تار از مژه مصنوعی را با چسب مخصوص به یک تار از مژه انسان میچسبانند. و تا 6 ماه هم دوام داشته و با شستشو از بین نمیرود.
پاسخ
هر چند این عمل به خودی خود اشکالی ندارد، اما چنانچه مانع رسیدن آب به مژهها -هر چند به نحو جزئی- شود، و برداشتن آن در هنگام وضو یا غسل ممکن نبوده و یا همراه با حرج و مشقت باشد، جایز نیست. در هر حال، کسی که چنین عملی انجام داده است، چنانچه نتواند در وقت وضو یا غسل آن مانع را بر طرف کند و یا بر طرف کردن آن مشقت داشته باشد، باید به وظیفه غسل و وضوى جبیرهاى عمل کند؛ یعنى با دست مرطوب، مانع را مسح نماید.
البته، برخی[1] از فقها در این باره میگویند، اگر چسب، قسمت انتهای مژه را نگیرد و روی پوست نریزد مانع وضو و غسل نیست که شاید فرض نادر ی باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر درآوردنش هنگام وضو و غسل برای او ممکن بوده و حرج و مشقت نداشته باشد، وضو و غسل با وجود چنین مانعى باطل است و اگر درآوردنش ممکن نباشد و یا همراه با حرج و مشقت باشد، ایجاد چنین مانعى که موجب تبدّل وظیفه وضو و غسل به وضو و غسل جبیرهاى مىشود، چنانچه در غیر وقت نماز باشد، مانع ندارد ولى در وقت نماز باید وضو یا غسل را انجام دهد سپس مبادرت به ایجاد مانع نماید، و چنانچه نتواند در وقت وضو یا غسل آن مانع را برطرف کند و یا بر طرف کردن مانع حرج و مشقت داشته باشد، باید به وظیفه غسل و وضوى جبیرهاى عمل کند؛ یعنى با دست مرطوب مانع را مسح نماید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که مانع رسیدن آب به بدن نباشد اشکالی ندارد و اگر مانع باشد تنها در صورت ضرورت جایز است، و در این صورت حکم جبیره دارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر مانع رسیدن آب به مژهها هر چند به نحو جزئی شود جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه مانع وصول آب به پوست و مواضع غسل یا وضو باشد اشکال دارد و برای غسل یا وضو باید ازاله شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه توسط نامحرم بوده و یا مانع از رسیدن آب در وضو و غسل به بدن باشد حرام است ولی در صورت ارتکاب، باید علاوه بر وضو و غسل جبیرهای احتیاطاً تیمم بدل از غسل یا وضو نیز بنماید.
⚜ @Ahkaam ⚜
چگونه از حریم #خانواده و همسر در فضای مجازی مراقبت کنیم؟
4⃣ چشمتان را درویش کنید
🔸فضای مجازی بی در و پیکره و بعضی افرادش بیبند و بار. پس مراقب نگاهتون باشید و به هر چیزی آلودهاش نکنید.
🔸شاید این آلودگی در حد کلیک روی عکس پروفایل یک نامحرم و تماشای اون باشه یا ورود به صفحهاش و دید زدن تمام عکسهاش!
🔸دینمون ما رو به نگهداشتن نگاه توصیه میکنه تا به هر طرفی کشیده نشیم و نسبت به همسرمون وفادار بمونیم.
💌 رهبرانقلاب فرمودند «اینکه اسلام آن قدر گفته است که چشمتان را ببندید، به نامحرم نگاه نکنید... به زن یک جور گفته و به مرد یک جور دیگر گفته، برای این است که وقتی چشم به یک طرفی رفت، آن وقت بخشی از سهم آن کسی که همسر شماست، آن طرف خواهد رفت. حالا چه شما مرد باشید و چه زن باشید، فرقی نمیکند. یک قسمتی میرود آنجا. وقتی اینجا کم گذاشتی، محبت ضعیف خواهد شد. محبت که ضعیف شد، بنای خانوادگی متزلزل میشود» ۱۳۷۵/۰۲/۱۷
@Ahkaam
من فردی هستم با شغل آزاد طوری که به طور تمام وقت با چسبهای قطرهای کار میکنم و به خاطر حساسیت کاری که دارم بایستی بدون دستکش از چسب قطرهای استفاده کنم. با این حال دائماً چسب قطرهای به انگشتانم میچسبد و طبق خاصیتی که این چسبها دارند به سختی میتوان آنها را از انگشتان پاک نمود. با این وضعیت من هر بار برای وضو حدود ده دقیقه وقت صرف میکنم تا با انواع مواد شوینده این چسبها را برطرف نمایم. آیا قاعدهای چون لاحرج یا نظیر آن شامل حال اینجانب میشود؟ لطفاً راهکاری ارائه نمایید.
پاسخ
ابتدا باید تلاش شود تا قبل از انجام چنین فعالیتهایی، وضو و غسل انجام شود، اما با این وجود اگر در ضمن کار نیاز به طهارت بوده و در جای وضو یا غسل چیزی چسبیده که برداشتن آن ممکن نیست، یا از دیدگاه عرف و عموم مردم، بسیار مشقت دارد باید به دستور جبیره عمل شود، یعنی اطراف آن را شسته و روی آن را دست بکشد. البته برخی از فقها، مورد سؤال را مشمول قاعده حرج ندانسته و میگویند، باید چسب را ولو با صرف وقت برطرف نمایید و بعد وضو بگیرید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): ایجاد مانعى که موجب تبدّل وظیفه وضو و غسل به وضو و غسل جبیرهاى مىشود، چنانچه در غیر وقت نماز باشد، مانع ندارد ولى در وقت نماز باید وضو یا غسل را انجام دهد سپس مبادرت به ایجاد مانع نماید، و افراد مشتغل به کارهایى که موجب ایجاد مانع مىشود (مانند نقاشى، یا گچکارى و امثال آن)، چنانچه نتوانند در وقت وضو یا غسل آن مانع را برطرف کنند شستن روى همان مانع کفایت مىکند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر در جای وضو یا غسل چیزی چسبیده که برداشتن آن ممکن نیست، یا بسیار مشقت دارد باید به دستور جبیره عمل کند، یعنی اطراف آن را بشوید و روی آن را دست بکشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): اگر درجای وضو یا غسل چیزی چسبیده است که برداشتن آن ممکن نیست، یا به قدری مشقت دارد که نمیشود تحمل کرد باید به دستور جبیره عمل کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): در فرض سؤال باید چسب را ولو با صرف وقت برطرف نمایید و بعد وضو بگیرید.
حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی (مد ظله العالی): برفرض سؤال چنانچه بر طرف کردن مانع موجب عسر و حرج است، میتواند اطراف آن را بشوید و روی آن را دست بکشد.
⚜ @Ahkaam ⚜
#عکس_نوشته☝️#احکام_شرعی
#احکام_نذر #نذر_زن... #احکام_مناسبتی
✍نظر آیت الله مکارم
╭─═ঊঈ🔻🔻ঊঈ═─╮
📥 سوال:
اگر شخصی نذری کرده باشد به صورت شرعی، مثلا محرم هر سال یک گوسفند قربانی کند ولی بعد از چند سال توانایی خرید نداشته باشد، آیا باید قرض یا وام بگیرد یا تکلیفی ندارد؟
📤 پاسخ:
✍ آیت الله خامنه ای:
اگر صيغه مخصوص نذر را ـ كه در رسالههاى عمليه ذكر شده است ـ نخواندهايد، عمل به آن لازم نيست.
✍ آیت الله مکارم :
اگر توانايى ندارند، ساقط مى شود و اگر بتوانند وام یا قرض را به راحتى ادا كنند، وام یا قرض بگيرند.
✍ آیت الله فاضل:
اگر در بعضی از سال ها قدرت مالی برانجام نذر نداشته باشد واجب بودن نذر در آن سال ساقط می شود و ادا کردن نذر واجب نیست و لازم نیست برای انجام نذر قرض یا وام بگیرد.
✍ آیت الله سیستانی:
لازم نیست و اگر قدرت نداشته باشد نذر منحل می شود.
✍ آیت الله وحید:
هر سالی که قدرت و تمکن مالی ندارد در آن سال چیزی به عهده او نیست.
📚 استفتاء از سایت مراجع عظام
@Ahkaam
1⃣ احکام #تکلیفی :
🔻 احکامی که وظایف انسان رو در ابعاد مختلف زندگی مشخص می کنه و خودشون #پنج دسته هستن :
۱_ #واجب : عملی که انجام دادنِ آن واجب و لازم هست و ترک کردنِ آن عذاب داره .
۲_ #حرام : عملی ترک آن لازم و واجب هست و انجام دادنِ آن عذاب داره .
۳_ #مستحب : عملی که انجام دادنِ آن خوب است و ثواب داره ولی ترک آن عذاب نداره .
۴_ #مباح : عملی که انجام دادن و ترک کردن آن مساویه .
۵_ #مکروه : عملی که ترک آن از انجام دادنش بهتره ؛ ولی انجام دادنش هم عذاب نداره .
⚜ @Ahkaam ⚜