📚📚پرسش و تمرین درس 18📖
✏✏1. آیا روش غسل در مردان و زنان تفاوتی دارد؟
خیر تفاوتی ندارد.
✏✏2. فرق غسل ترتیبی با ارتماسی چیست؟
الف. «رعایت ترتیب» در غسل ترتیبی واجب است و باید اوّل سر و گردن و سپس طرف راست بدن و پس از آن، طرف چپ بدن شسته شود ولی رعایت این ترتیب در غسل ارتماسی واجب نیست.
ب . در غسل ارتماسی باید تمام بدن پیش از غسل پاك باشد، برخلاف غسل ترتیبی كه هر عضو نجس شده را میتوان پیش از غسلِ آن پاك كرد و لازم نیست كه تمام بدن پیش از غسل ترتیبی پاك باشد.
ج . در غسل ارتماسی موالات لازم است و در غسل ترتیبی لازم نیست.
د . اگر بعد از غسل، مانعي در يكي از اعضاي غسل ديده شود، در ارتماسي غسل باطل است و اما اگر ترتيبي غسل كرده، بايد ملاحظه كند مانع در كجاي بدن است، اگر در طرف چپ باشد، بعد از برطرف كردن، همان جا را به نيّت غسل بشويد، غسلش صحيح است و اگر مانع در طرف راست باشد، بعد از برطرف كردن مانع و غسل آن موضع دوباره طرف چپ را غسل مي دهد، غسلش صحيح است و اگر در سروگردن هم باشد، همين طور بعد از برطرف كردن و غسل دادن آن موضع، دوباره طرف راست و چپ را غسل مي دهد، غسلش صحيح است و اما اگر بعد از غسل ترتيبي بفهمد جایی از بدن را نشسته و نداند كجای بدن است، بايد دوباره غسل كند.
✏✏3. کدام عبارت صحیح است؟
الف. باید با شستن طرف راست بدن، تمام ناف هم شسته شود.
✅ ب . ادرار غسل را باطل نمی کند.
ج . در غسل باید آب با دست به بدن رسانده شود.
د . غسل در بعضی از ساعات مستحب است.
✅ ه . می توان قسمتی از غسل را امروز و قسمتی را فردا انجام داد.
✅ و . غسل ارتماسی با بدن نجس صحیح نیست.
✏✏4. تفاوت میان شرایط غسل و وضو را نام ببرید.
الف. در غسل موالات شرط نیست.
ب . در غسل شستن از بالا به پایین لازم نیست.
ج . در غسل باید آب به پوست بدن برسد؛ ولى در وضو اگر پوست صورت از لاى موها پیدا نباشد، لازم نیست آب به آن برسد.
د. درغسل لازم نیست بدن قبل از غسل، خشک باشد اما در وضو قسمت هایی که باید مسح شود مثل سر و پاها باید یا کاملا خشک باشد یا رطوبت کمی داشته باشد که اثر مسح مشخص گردد.
✏✏5. اگر بعد از غسل شک کنید که وضویتان را صحیح انجام داده اید یا خیر، وظیفه چیست؟
آیت الله خامنه ای: در صورتی که احتمال میدهد غسل را صحیح انجام داده و در وقت غسل متوجه انجام آنچه در صحت غسل معتبر است بوده به شک خود اعتنا نکند.
آیت الله سیستانی: اگر بعد از تمام شدن غسل و وقتی که عرفاً غسل به پایان رسیده، شک کند که قسمتی از سر و گردن یا بدن را شسته یا نه، درصورتی که عادت داشته کارهای غسل را پی در پی و با رعایت موالات انجام دهد و میداند بخش عمدهای از اعضای غسل را شسته، به شکّش اعتنا نکند.
آیت الله مکارم: اگر بعد از تمام شدن غسل، شك كند كه اعضا را درست شسته يا نه، اعتنا نكند و غسل صحیح است.
✏✏6. طبق نظر آیت الله العظمی ..آیت الله مکارم شیرازی... ترتیب در غسل لازم نیست.
تفاوت أصاله الصحه و قاعده فراغ در این است که موضوع قاعده فراغ فعل خود مکلف است یعنی اگر فردی بعد از انجام عملش شک در صحیح بودن ان بکند می تواند قاعده فراغ را جاری کند و بگوید عملی که انجام داده ام صحیح است در حالی که موضوع أصاله الصحه فعل غیر است یعنی اگر انسان شک در صحت عمل فرد دیگر کند با اصاله الصحه می تواند بگوید عمل او صحیح است . از طرف دیگر در قاعده فراغ لازم است که شک بعد از فراغ از عمل حادث شود و شک در اثناء عمل مجرای قاعده فراغ نیست. اما در أصاله الصحه ممکن است که شک در صحت فعل غیر همزمان با وقوع عمل از غیر باشد؛ مثل اینکه شخصی متوجه شود که دیگری نماز میت می خواند که اگر نماز او باطل باشد، لازم است که در حال حاضر شخص برود و خودش نماز میت بخواند؛ چون مثلا بعد از این دیگر فرصت ندارد، اما نسبت به نماز میت که دیگری می خواند، أصاله الصحه جاری شده و احتیاط لازم نخواهد بود.