#پرسش میانی درس ۱۹
📘📗📕پرسش میانی
آیا برای آغاز حیض، باید خون از درون مجرا به بیرون بدن خارج شود یا اینکه در داخل (فضای فرج) باشد، کافی است؟
آیت الله خامنهای: اگر خون خارج شود -هرچند با هر وسیلهای- احکام حیض را دارد اما اگر خون به فضای فرج ریخته، ولی هنوز خارج نشده باشد، به احتیاط واجب بین تروک حائض و اعمال زن طاهر جمع نماید.
آیت الله سیستانی: تا خون خارج نشده احکام حیض بار نمی شود یعنی زن طاهر محسوب می شود.
آیت الله مکارم: با یقین به ریزش خون در فضای فرج، احکام حیض بار می شود هرچند هنوز خارج نشده باشد
📙📘📗پرسش میانی دوم
خانم هایی که پاکی بین دو خون آنها منظم باشد، مثلا بعد از هر 20 روز پاکی، مجددا خون حیض ببینند، دارای عادت وقتیه هستند؟
آیات عظام خامنهای و مکارم: بله دارای عادت وقتیهاند. ولی اگر جمع روزهای حیض و پاکی ثابت نباشد و فقط تعداد روزهای پاکی ثابت باشد، عادت وقتیه محسوب نمی شود.
آیت الله سیستانی: اگر جمع روزهای حیض و پاکی ثابت باشد به طوری که بعد از هر 28 روز، حتما خون دیدن شروع میشود، عادت وقتیه محسوب میشوند ولی اگر جمع روزهای حیض و پاکی ثابت نباشد و فقط تعداد روزهای پاکی ثابت باشد، عادت وقتیه محسوب نمی شود.
(آیت الله سیستانی: اگر در زنی زمانهای مشاهده خون حیض نزدیک به سی روز باشد، مثلاً هر 28 روز یا 29 روز یا 31 روز خون میبیند، که در عرف بانوان معمول است، در این حال هم با دو بار دیدن خون به کیفیت ذکر شده، عادت وقتیه محقّق میشود مثل آنکه در ماه اول، آغاز حیض او روز دهم آن ماه و آغاز حیض دوّم او روز هشتم ماه دوّم بوده است، که چنین زنی از ماه دوم، دارای عادت شده و میتواند از ماه سوّم به بعد مطابق عادت تشکیل شده عمل نماید. امّا در مورد زنی که ایام خون دیدن او به مقدار قابل توجّه کمتر یا زیادتر از سی روز است به گونهای که این نوع مشاهده خون در عرف بانوان، معمول نیست، مثل اینکه هر 15 روز یک بار، خون حیض میبیند یا هر چهل یا پنجاه روز یک بار، حائض میشود، در این صورت با دو بار دیدن خون به کیفیت ذکر شده، صاحب عادت وقتیه نمیشود و لازم است دیدن خون به آن کیفیت، با فاصله زمانی معیّن، بسیار تکرار شود به گونهای که در عرف بانوان صدق کند که آن روزها، زمان عادت اوست که در این حال همان را عادت خود در نظر میگیرد.
📘📗📙پرسش میانی سوم
خانمی که خون دیدن او کمتر از ده روز باشد ولی در بین خونها چند روز پاکی هم باشد ولی مجموع تعداد روزهای پاک و غیرپاک در دوماه متوالی یکسان باشد (مثلا 4 روز اول خون ببیند بعد یک روز پاک شود سپس یک روز دیگر خون ببیند سپس یک روز پاک شود و سپس مجددا دو روز خون ببیند و بعد پاک شود)، آیا عادت او عددیه محسوب می شود؟
آیت الله خامنهای: اگر مجموع روزهای خون و پاکی عدد ثابتی باشد، صاحب عادت عددیه میباشد و عدد عادت او به تعداد روزهایی است که خون دیده است.
آیات عظام سیستانی و مکارم: در صورتی که جمع روزهای خون دیدن او در دو ماه مساوی باشد، صاحب عادت عددیه است و عدد عادت او به تعداد روزهایی است که خون دیده است.
#پرسش میانی درس۲۰
📘📗📕پرسش میانی اول
خانمیکه درای عادت وقتیه ی عددیه است، اگر در وقت عادت خود خونی نبیند و در خارج از وقت عادتش، خونی به شمارهی اعداد حیضش ببیند، وظیفه اش چیست؟
آیات عظام خامنه ای و سیستانی: آن را حیض قرار میدهد.
آیت الله مکارم: اگر نشانه های حیض را داشت حیض قرار میدهد و در غیر این صورت، استحاضه است.
📙📘📗پرسش میانی دوم
خانمی که دارای عادت وقتیه یا وقتیه ی عددیه است اگر در وقت شروع عادتش خون نبیند و چند روز قبل یا بعد از آن خون ببیند، وظیفهاش چیست؟
خانمی که عادت وقتیه دارد؛ اگر در وقت عادت خود یا دو سه روز پیش از عادت یا دو سه روز بعد از عادت، خون ببیند، به طوری که بگویند حیض را جلو یا عقب انداخته، اگرچه آن خون نشانه های حیض را نداشته باشد، عادت او بهم نمیخورد و از وقت خون دیدن حکم حیض را دارد؛ حتی اگر نشانه ها و صفات خون حیض را نداشته باشد؛ و اگر بعدا بفهمد حیض نبوده، مثلا پیش از سه روز پاک شود، باید عبادت هایی را که ترک کرده قضا نماید.
(زنی که عادت وقتیه دارد، اگر در آغاز یا بین وقت عادت یا یک یا دو روز یا بیش از آن زودتر خون ببیند به طوری که در عرف زنان بگویند عادتش جلو افتاده - هرچند آن خون نشانههای حیض را نداشته باشد، مثلاً خون زرد رنگ باشد- باید به احکامی که برای زن حائض ذکر شد عمل کند و چنانچه بعداً بفهمد حیض نبوده، مثل این که قبل از سه روز پاک شود، باید عبادتهایی را که به جا نیاورده، قضا نماید و اگر وقت باقی است، آنها را انجام دهد و امّا در غیر این دو صورت، مثل اینکه آن قدر زودتر از عادتش خون ببیند که نگویند عادتش جلو افتاده، بلکه بگویند در غیر وقت خود خون دیده و یا آنکه بعد از گذشت ایام عادتش (هرچند با سپری شدن زمان کمی بعد از تمام شدن وقت عادت)، خون ببیند، چنانچه آن خون دارای نشانههای حیض باشد به احکامی که برای زنهای حائض ذکر شد عمل نماید، و همچنین اگر دارای نشانههای حیض نباشد، ولی بداند که آن خون سه روز ادامه پیدا میکند و اگر نداند که سه روز ادامه پیدا میکند یا نه، احتیاط لازم آن است که هم کارهایی که بر مستحاضه، واجب است را انجام دهد و هم کارهایی که بر حائض، حرام است را ترک نماید. )
باید توجه داشت، اگر عقب یا جلو انداختن عادت در دو ماه متوالی و در یک روز خاص باشد، وقت عادت او تغییر پیدا می کند