‼️روزه گرفتن در امتحانات و ایام تحصیلی
⁉️سوال:
آیا به خاطر امتحانات و درس خواندن می توان روزه نگرفت؟
✅ جواب:
صرف داشتن امتحان مجوّز ترک روزه نیست و در صورتی که روزه نگیرید معصیت کردهاید و باید قضای روزه ها را و نیز کفاره آن را انجام دهید.
🔹نکته: این شخص می تواند از شب قبل قصد سفر کرده پس از اذان صبح به قصد سفر از شهر خارج شود و پس از حد ترخص، مجاز به افطار روزه است، ولی حداقل باید 20/5 کیلومتر(طبق نظر آیت الله خامنه ای) از شهر دور شود و دوباره برگردد تا مسافرت شرعی محقق شود.
◾️منبع:
کتاب «آموزش مصور احکام» مطابق با فتاوای آیت الله العظمی خامنه ای، احکام عبادات، بخش روزه، ص 353.
#روزه_گرفتن_در_امتحانات
🆔@ahkam_sharei_ahkamyar
۲۱ فروردین ۱۴۰۲
۲۱ فروردین ۱۴۰۲
۲۱ فروردین ۱۴۰۲
۲۲ فروردین ۱۴۰۲
‼️ حکم استفاده از اسپری برای روزه داری که نفس تنگی دارد
⁉️سوال:
كسى كه به نفستنگى شديد مبتلاست و در طول روز بايد از اسپرى استفاده كنه، تكليف روزهش چی میشه؟
🔹آیات عظام مکارم و مظاهری: استفاده از اسپری تنفسی اشکالی نداره و روزه رو باطل نمیکنه.
🔹 مقام معظم رهبری: اسپری تنفسی اگه فقط برای بازکردن راه تنفس و بدون دارو باشه و یا اینکه همراه با دارویی باشه که بهصورت پودر به ریهها پاشیده میشه، روزه رو باطل نمیکنه.
🔹 آیتالله سيستانى و سبحانی: اسپرى تنگى نفس اگه فقط دارو رو وارد ريه كنه و چیزی از اون وارد مری نشه، روزه رو باطل نمىكنه.
🔹 آیات عظام زنجانی و وحيد: اگه اسپری بهصورت گاز یا بخار وارد ریه میشه، اشکالی نداره و روزه باطل نمیشه.
◾️منبع:
مکارم، رساله، م۱۳۶۰؛ خامنهای، استفتائات جدید؛ تبریزی، استفتائات جدید، ج۱، س۷۱۱؛ سیستانی، رساله جامع۱، م۱۹۸۹؛ زنجانی، مظاهری و سبحانی، استفتائات سایت، بخش روزه؛ وحید، استفتائات پزشکی موجود در دفتر.
🆔@ahkam_sharei_ahkamyar
۲۲ فروردین ۱۴۰۲
حکم شنیدن آیه سجده از رادیو و تلویزیون:
اگر به آیه سجده ای که از رادیو یا تلویزیون یا ضبط صوت و مانند آن پخش می گردد، گوش دهد، سجده واجب می شود.
◾️ پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
🆔@ahkam_sharei_ahkamyar
۲۲ فروردین ۱۴۰۲
۲۲ فروردین ۱۴۰۲
روزه دار بدون اختیار، حالش به هم بخورد و استفراغ کند، روزه اش باطل نمی شود؛ ولی اگر خودش عمداً باعث شود که حالش به هم بخورد، روزه اش باطل است.
⚠️ توجه: اگر از معده، چیزی بی اختیار وارد فضای دهان شود و بی اختیار هم فرو برود، روزه باطل نمی شود؛ ولی اگر بتواند آن را بیرون بریزد و این کار را نکند، روزه اش (آیت الله سیستانی: بنابر احتیاط واجب) باطل می شود.
🔹 فتوای آیات عظام (خامنه ای، سیستانی و مکارم):
◾️منابع:
رساله نماز و روزه رهبر معظم انقلاب، مسئله ٨۵۵ و ٨۵۶، توضیح المسائل جامع آیت الله سیستانی، جلد دو، مسئله ١٢٩ و ١٣۴، توضیح المسائل آیت الله مکارم، مسئله ١٣٨٩ و ١٣٩٣
🆔@ahkam_sharei_ahkamyar
۲۲ فروردین ۱۴۰۲
۲۳ فروردین ۱۴۰۲
⁉️سوال:
زن باردارى که نتوانسته روزه بگیرد، تکلیفش چیست؟
✅جواب:
🔹آیت الله خامنهاى: زن بارداری که زایمان او نزدیک است؛ اگر می ترسد که روزه برای جنین یا خودش ضرر داشته باشد، روزه بر او واجب نیست و در صورت اول (ضرر برای جنین) باید برای هر روز یک مدّ طعام؛ یعنی گندم یا جو و مانند اینها (به عنوان فدیه) به فقیر بدهد و بعد از ماه رمضان نیز قضای آن را به جا آورد و در صورت دوم که برای خودش ضرر دارد، باید روزه هایی را که نگرفته، قضا نماید و بنابر احتیاط فدیه نیز بدهد و در مورد زنی که زایمان او نزدیک نیست، پرداخت فدیه مبنی بر احتیاط وجوبی است.
🔹آیت الله سیستانی: اگر در ماه نزدیک زائیدن( ماه هشتم و نهم) باشد، افزون بر قضاى روزهها، باید براى هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد؛ خواه روزه براى جنین ضرر داشته باشد، یا براى خودش.
اما اگر اگر در ماه های دور ( ماه اول تا آخر هفتم)، باشد، اگر روزه برای او یا حملش ضرر داشته باشد یا اینکه سبب افتادن وی در مشقتی که عادتاً قابل تحمل نیست، گردد، روزه بر او واجب نیست و باید قضا نماید و کفاره ندارد.
🔹آیت الله مکارم: اگر روزه براى جنین ضرر داشته است، باید براى هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد و اگر براى خودش ضرر داشته، پرداخت کفّاره واجب نیست و در هر حال روزهها را باید قضا کند.
◾️منابع:
رساله نماز و روزه رهبر معظم انقلاب، مسئله ٩۵۴، پرسش و پاسخ سایت آیت الله سیستانی، استفتائات سایت آیت الله مکارم
🆔@ahkam_sharei_ahkamyar
۲۳ فروردین ۱۴۰۲
‼️ نداستن تعداد روزههای فوت شده
کسی که چند روز از ماه رمضان را به خاطر عذری روزه نگرفته و تعداد آنها را نمیداند، چنانچه شروع عذر را نمی داند؛ مثلاً نمیداند بیست و پنجم ماه رمضان به سفر رفته تا روزههای فوت شده شش روز باشد یا بیست و ششم رفته تا پنج روز باشد، میتواند مقدار کمتر را قضا کند، اما در صورتی که زمان شروع عذر را میداند، مثلاً میداند روز پنجم ماه به سفر رفته ولی نمیداند شب دهم برگشته تا پنج روزه فوت شده باشد یا شب یازدهم برگشته تا شش روزه فوت شده باشد، در این صورت احتیاط واجب آن است که مقدار بیشتر را قضا کند.
◾️منبع:
رساله نماز و روزه، مسأله ۹۱۸
🆔 @ahkam_sharei_ahkamyar
۲۳ فروردین ۱۴۰۲
۲۴ فروردین ۱۴۰۲