🟨 عنايت رضوي، عنايت خاصّي است و اين سرزمين به طور ويژه از اين عنايات خاص برخوردار است. هرچه كه در اين كشور داريم از پرتو الطاف عليّبنموسيالرّضا عليهآلافُالتهيّةوالثّناء هست. الْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعالَمِينَ.
🟨 اميدواريم خدای متعال توفيق درك و شكر اين نعمت بزرگ را به ما عنايت كند و از خوان معارف رضوی بيشتر بهرهمند شويم و با منابعي مثل عيون اخبارالرّضا كه بيانات آن بزرگوار را به طور تخصّصي جمعآوری كردهاند، رابطهٔ نزديكتري برقرار كنيم و با حقايق بلندی كه حضرت رضا عليهالسّلام بهسبب موقعيّت ويژهای كه در آن قرار گرفتند، امكان طرح آن برايشان فراهم شد و امامان پيشتر چنين فرصتی برايشان فراهم نبود، بيشتر آشنا شويم.
🟨 امیدواریم خداوند هم شناخت معارف رضوی و هم ارتباط صميمی و محبّت عميقِ توأم با يگانگی و فانی شدن در آن حضرت را روزی ما بفرمايد. كليد اين پیوند و یگانگی هم رسيدنِ به مقام رضاست. كليد ارتباط با آن بزرگوار و شاهراه وصل شدنِ به حقيقت رضوی، راه يافتنِ به مقام رضاست.
🟨 درمورد مقام رضا مفصّل خدمتتان صحبت كردهام؛ چه در مباحثی كه در شرح كتاب مصباحالهدی داشتیم، چه در شرح كتاب شراب طهور و چه به مناسبتهای ديگر که در رابطه با حضرت رضا عليهالسّلام صحبت كردیم. در اين زمينه مطالب فراوانی خدمت شما عرض شده و در سایت اهل ولاء در دسترستان است.
🟨 در سجدهٔ زيارت عاشوراء به خداوند عرض می کنیم: اَللّٰهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ حَمْدَ الشّٰاکِرِینَ عَلیٰ مُصٰابِهِمْ. خدایا تو را شكر، حمد شاکران به خاطر اين مصائبی كه بر اهلبيت عليهمالسّلام وارد شد. حمد، آن هم حمد شاكران، در مصيبت اهلبيت عصمت و طهارتی كه جان ما هستند و همهٔ وجود ما در جذبهٔ محبّت آنهاست. چطور ممكن است انسانی به خاطر مصائبی كه بر محبوب و معشوقش وارد شده است، شكر و حمد بهجا بياورد!؟ و اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ عَلىٰ عَظِيمِ رَزِيَّتِى! خدا را شكر! به خاطر عزای بزرگی كه من به آن مبتلا شدم. يعنی اين مصيبت كه بر آنها وارد شد، فيالواقع مصيبت من بود، رزيه، سوگ و عزایی برای من بود. اینها جلوههای قلّهٔ مقام رضاست. اینکه شرایط زندگی انسان به کام باشد و او شکر کند، خوب است؛ شکرِ در نعمت خیلی خوب است؛ اینکه انسان قدر بداند؛ بداند که چه چیز ارزشمندی به او عطا شده است و عطاکنندهٔ این هدیه چه حقیقت نازنینی بوده است، و به هر دو لحاظ شاکر باشد؛ هم شکر نعمت و هم شکر مُنعِم را بهجا بیاورد، خیلی ارزشمند است. امّا افق بلندتر مقام رضا جایی است که انسان مبتلا، مصیبتزده و عزادار است و خدا را بر آن مصیبت و عزا شُکر میگزارد و میگوید اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ عَلىٰ عَظِيمِ رَزِيَّتِى! ارتباطِ با حقیقت رضوی و دلدادگیِ به علیّبنموسیالرّضا علیهالسّلام، راه رسیدن به این قلّهٔ بلند است.
🟨 کسی که با امام رضا علیهالسّلام صمیمی و یگانه شود، کمکم بویی از این کمالات از او استشمام میشود. کسی هم که از این حقایق بهرهمند باشد؛ یعنی در منازل رضا سِیر کند، به حقیقت رضوی واصل و با امام رضا علیهالسّلام مرتبط میشود. مقام رضا از بلندترین مقامات در سِیر معنوی انسان و از مرتفعترین قلّههای کمال انسانی است و چه سعادت بزرگی است که انسان به این مقام راه پیدا کند. رسيدنِ به قلّهٔ مقام رضا كار اوليای بزرگ خداست و لذا اگر گاهي از خدا دلخور میشويم و يا از خدا گله میكنيم، که با رضا همخوانی ندارد، خيلی از خودمان مأيوس نشويم، چون ما طفل راهیم و تا مقام اولیاء راه درازی در پیش داریم. ما طفل این راهیم و در این مسیر داریم تاتیتاتی میکنیم و سعی میکنیم راه رفتن را یاد بگیریم. لذا اگر بعضی وقتها زمین هم خوردیم، خلاف انتظار و حادثهٔ غیر منتظرهای نیست. بچّهای که راه رفتن بلد نیست و تازه میخواهد راه رفتن را یاد بگیرد، لازمهٔ راهرفتن یادگرفتنش، زمین خوردن هم هست. لذا اگر زمین خوردیم، زانوی غم به بغل نگیریم و مأیوس نشویم و نگوییم ما به درد این راه نمیخوریم و اهل این مسیر نیستیم، دیدی من اوقاتم از خدا تلخ شد! دیدی بعد از این همه وقت، از خدا گله کردم! بدانیم که مقام رضای مطلق مال چهارده معصوم صلواتاللهعلیهماجمعین است؛ حتّی سایر انبیای الهی علیهمالسّلام در تمامیّت این راه نبودهاند و گاهی نزد خدا گله کردهاند.
🎤 استاد مهدی طیّب، ۲۳ خرداد ۱۴۰۱
📕شراب طهور ( سلوک در صراط مستقیم عرفان):
✔️ اثری عمیق، لطیف و راهگشا برای مشتاقان جوار و طالبان دیدار حضرت دوست.
شراب طهور با یک پیشگفتار آغاز میشود و حاوی شش فصل با عناوین کلیّات، در آستانهى سلوک، بنیادهاى حیات و سلوک عرفانى، روحیّات عرفانى، پایههاى اصلى سلوک و آداب سلوک است و با بهره جستن وافر از قرآن کریم و سخنان معصومین علیهمالسّلام، به زبانی ساده و روشن، سالکان الیالله را با شیوهای درست و نتیجه بخش راه سپردن در صراط مستقیم عرفان، که با زندگی انسان معاصر نیز کاملا سازگار است، آشنا میسازد.
#تأليفات_استاد #شراب_طهور
📡 سایت اهلولاء | تلگرام | اینستاگرام | ایتا | بله
╔═✿══🌹══✿═╗
🔗 @ahlevela
╚═✿══🌹══✿═╝
🟥 پرسش: نفس انسان در مسیر نیل به یقین چه تحولاتی پیدا میكند؟
✔️ پاسخ: بشر ابتدا در جهل و غفلت از خدا بهسر مىبرد و در زندگى خويش حضور و نقش خدا را احساس نمىكند و تنها به امور ظاهرى و محسوس توجّه دارد و صرفاً علل و عوامل ظاهرى را در جهان مؤثّر و كارگر مىپندارد. در اين بىخبرى و غفلت از خدا، نفس براى تأمين منافع و مطامع خودخواهانه و سودجويانهى خويش، او را به خلق و خو و رفتار و اعمال ناپسند فرمان مىدهد. در اين حالت، شخص در مرتبهى «امّارگى» نفس قرار دارد. چنانكه قرآن كريم مىفرمايد: اِنَّ النَّفسَ َلاَمّارَةٌ بِالسُّوءِ اِلّا ما رَحِمَ رَبّى: هر آينه نفس بسيار به بدى فرمان مىدهد، مگر كه پروردگارم رحم كند.
در مرحلهى بعد شخص گاهى به حضور و تأثير مطلق پروردگار در زندگى خود و امور عالم توجّه پيدا مىكند و گاهى اسير غفلت و بىتوجّهى مىشود، و آنگاه كه دوباره از غفلت رهايى يافت، از غفلتى كه گريبانگيرش شده بود، شرمنده و پشيمان مىشود و خود را سرزنش مىكند. در اين حالت شخص در مرحلهى «لوّامگى» نفس قرار دارد. قرآن كريم در اشاره به اين مرتبه مىفرمايد: لا اُقسِمُ بِالنَّفسِ اللَّوَّامَةِ : سوگند به نفس ملامتگر.
با عبور از مرحلهى لوّامگى، شخص به حالى دست مىيابد كه مورد الهامات غيبى واقع مىشود و از راه باطن، درست و نادرست و شايسته و ناشايست به او معرّفى مىشود. نفس در اين مرحله «مُلهَمه» ناميده مىشود. قرآن كريم با نظر به اين مرتبهى نفس میفرمايد: وَ نَفسٍ وَ ما سَوّيها فَاَلهَمَها فُجورَها وَ تَقويها: سوگند به نفس و آنچه او را متعادل ساخت و آلودگى و پرهيزكاريش را به او الهام كرد.
پس از آن، شخص به مرتبهاى مىرسد كه توجّهش به حضور و تأثير مطلق بىشريك حضرت حق دائمى مىشود و از مبتلا شدن به غفلت، بهطور كامل مصونيّت مىيابد. در اين حالت نفس به مقام اطمينان نايل و نفس «مطمئنّه» خوانده مىشود. صاحب نفس مطمئنّه در توحيد ثبات مىيابد و كارش يك طرفه مىشود و ديگر به غفلت و امّارگى، انيّت و انانيّت و مستقل و مؤثّر پنداشتن خود و ساير موجودات، در هستى، فعل و اثر، مبتلا نمىشود. از اين آيهى شريفهى قرآن كريم كه مىفرمايد : وَ اِذ قالَ اِبراهيمُ رَبِّ اَرِنى كَيفَ تُحيِى المَوتى، قالَ اَوَ لَم تُؤمِن، قالَ بلَى وَ لكِن لِيَطمَئِنَّ قَلبى: و هنگامى كه ابراهيم گفت: پروردگارا به من نشان بده چگونه مردگان را زنده مىكنى. خداوند فرمود: مگر به آن ايمان ندارى؟ ابراهيم گفت: بله، دارم؛ امّا براى اينكه به مقام اطمينان قلبى برسم؛ مىتوان دريافت كه اطمينان مقامى بالاتر از ايمان است.
زمينهى راه يافتن به منزلگاه نخستين و بار يافتن به مقام عنداللّهى و رجوع به حضرت حق، با نيل به مقام اطمينان فراهم مىشود. قرآن كريم در اشاره به اين مرتبهى نفس مىفرمايد : يا اَيَّتُهَا النَّفسُ المُطمَئِنَّةُ ارجِعى اِلى رَبِّكِ رَاضيَةً مَرضيَّةً؛ فَادخُلى فى عِبادى وَ ادخُلى جَنَّتى: اى نفس مطمئنّه و به ثبات و آرامش رسيده! به سوى پروردگارت در حالى باز گرد كه هم از او خرسندى و هم مورد رضايت او مىباشى؛ پس در جمع بندگان من وارد و به بهشت من داخل شو.
✍️ استاد مهدی طیّب، #شراب_طهور، ص ١٤٧- ١٤٨
📕 #پرسش_و_پاسخ_هاي_شراب_طهور ١٤٧
🍀 🟨 ائمّه علیهم السّلام حتّی کوچکترین اظهار ارادت و محبّتی را بیپاسخ نمیگذارند.....
در همسایگی مرحوم شهید مطهّری خانم بیحجابی زندگی میکرد که یکباره چادری شده بود. خودش تعریف کرده بود که ما اصلاً اهل دیانت نبودیم. یک بار به قصد تفریح با شوهرم به #مشهد رفتیم و چند روزی را که آنجا بودیم، در تفریحگاهها گذراندیم.
روز آخر که میخواستیم به تهران برگردیم، من از خیابان جلوی حرم مطهّر #امام_رضا علیه السّلام عبور میکردم که از خیابان نگاهم به ایوان حضرت افتاد. سلامی کردم و رد شدم.
شب خواب دیدم که حضرت رضا علیه السّلام فرمودند: کسی که دعای یا مَن تُحَلُّ بِهِ عقدُ المَکَارِهِ (که در مفاتیحالجنان و صحیفهی سجّادیه است) را بخواند، ما دست او را میگیریم. بعد از بیدار شدن از خواب، آن دعا را خواندم و تمام زندگیام متحوّل شد و روح دیانت و معنویت بر زندگی ما حاکم شد.
↩️ ائمّه علیهم السّلام حتّی کوچکترین اظهار ابّتی را بیپاسخ نمیگذارند.
📒مصباح الهدی، ص٢٨٤
#امام_رضا #اهل_بيت #دعا #صحيفه_سجاديه
💠دعای بیست و هفتم صحیفه سجادیه
🔹دعا برای مرزبانان
✨اللَّهُمَّ وَ أَیمَا مُسْلِمٍ خَلَفَ غَازِیاً أَوْ مُرَابِطاً فِی دَارِهِ، أَوْ تَعَهَّدَ خَالِفِیهِ فِی غَیبَتِهِ، أَوْ أَعَانَهُ بِطَائِفَةٍ مِنْ مَالِهِ، أَوْ أَمَدَّهُ بِعِتَادٍ، أَوْ شَحَذَهُ عَلَی جِهَادٍ، أَوْ أَتْبَعَهُ فِی وَجْهِهِ دَعْوَةً، أَوْ رَعَی لَهُ مِنْ وَرَائِهِ حُرْمَةً، فَآجِرْ لَهُ مِثْلَ أَجْرِهِ وَزْناً بِوَزْنٍ وَ مِثْلًا بِمِثْلٍ، وَ عَوِّضْهُ مِنْ فِعْلِهِ عِوَضاً حَاضِراً یتَعَجَّلُ بِهِ نَفْعَ مَا قَدَّمَ وَ سُرُورَ مَا أَتَی بِهِ، إِلَی أَنْ ینْتَهِی بِهِ الْوَقْتُ إِلَی مَا أَجْرَیتَ لَهُ مِنْ فَضْلِک، وَ أَعْدَدْتَ لَهُ مِنْ کرَامَتِک.
بارخدایا و هر مسلمانی به وقتی که جنگجو در میدان جنگ است و مرزدار به مرزداری مشغول است به امور خانه آنان رسیدگی کند، یا در نبود او به کفالت خانوادهاش برخیزد، یا او را به قسمتی از مال خود یاری دهد، یا او را به سازوبرگ جنگ مدد رساند، یا همّت او را به نبرد با دشمن برانگیزد، یا در روی او دعای خیر کند، یا حرمتش را در نبود وی رعایت نماید، به او نیز اجر همان رزمنده را وزن به وزن، و مثل به مثل عنایت کن، و عمل او را پاداشی نقد ببخش که بدون درنگ سود کار خیری را که پیشاپیش فرستاده، و شادی خاطری که نتیجه کار اوست در همین دنیابه چنگ آورد، تا آنکه فرا رسد زمان آن فضل و پاداشی که بر او روا داشتهای، و کرامتی که برای او آماده ساختهای.
✨اللَّهُمَّ وَ أَیمَا مُسْلِمٍ أَهَمَّهُ أَمْرُ الْإِسْلَامِ، وَ أَحْزَنَهُ تَحَزُّبُ أَهْلِ الشِّرْک عَلَیهِمْ فَنَوَی غَزْواً، أَوْ هَمَّ بِجِهَادٍ فَقَعَدَ بِهِ ضَعْفٌ، أَوْ أَبْطَأَتْ بِهِ فَاقَةٌ، أَوْ أَخَّرَهُ عَنْهُ حَادِثٌ، أَوْ عَرَضَ لَهُ دُونَ إِرَادَتِهِ مَانِعٌ فَاکتُبِ اسْمَهُ فِی الْعَابِدِینَ، وَ أَوْجِبْ لَهُ ثَوَابَ الْمُجَاهِدِینَ، وَ اجْعَلْهُ فِی نِظَامِ الشُّهَدَاءِ وَ الصَّالِحِینَ.
بارخدایا هر مسلمانی که امر اسلامْ او را مهم آید و از اجتماع اهل شرک در برابر ملت اسلام غصهدار شود، تاجایی که قصد جنگ کند، یا آهنگ جهاد نماید، ولی ضعف و ناتوانی او را خانهنشین کند، یا تنگدستی کارش را کنْد سازد، یا حادثهای تصمیم او را به تأخیر اندازد، یا در برابر ارادهاش مانعی قرار گیرد، پس نامش را در زمره عابدان بنگار، و ثواب مجاهدان را بر او حتمی گردان، و وی را در زمره شهیدان و صالحان قرار ده.
✨اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ عَبْدِک وَ رَسُولِک وَ آلِ مُحَمَّدٍ، صَلَاةً عَالِیةً عَلَی الصَّلَوَاتِ، مُشْرِفَةً فَوْقَ التَّحِیاتِ، صَلَاةً لَا ینْتَهِی أَمَدُهَا، وَ لَا ینْقَطِعُ عَدَدُهَا کأَتَمِّ مَا مَضَی مِنْ صَلَوَاتِک عَلَی أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیائِک، إِنَّک الْمَنَّانُ الْحَمِیدُ الْمُبْدِئُ الْمُعِیدُ الْفَعَّالُ لِمَا تُرِیدُ.
بارخدایا بر محمد که بنده و فرستاده توست و بر آلش درود فرست، درودی برتر از درودها، و بالاتر از تحیتها، درودی که زمانش را پایان نرسد و رشته شمار آن قطع نگردد، مانند کاملترین درودهایی که در روزگاران گذشته به هر یک از اولیائت نثار فرمودی، که تویی عطابخش ستوده، آغاز کننده و بازگرداننده و تویی که هر چه اراده فرمایی به جای آوری.
#صحیفه_سجادیه #دعا_بیست_و_هفتم (بخش پنجم)
╔═✿══🌹══✿═╗
🔗 @ahlevela
╚═✿══🌹══✿═╝
طبقات یاران خاصّ امام عصرارواحنافداه
امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف حجّتخدا و قطب عالم امکانند. تعبیر «قطب» دربارهی حجّتخدا از سوی امیرالمؤمنین(علیه السلام) بهکار رفته است.
یاران حضرت مهدی ارواحنا فداه که همچون شمعی گرد وجود ایشان میگردند و عاشقانه ادای وظیفه میکنند و مأموریتهایی را که آن حضرت به آنها محوّل میفرمایند، انجام میدهند، حسب مراتب کمال و قرب به ایشان، در روایات با نامهای مختلفی خوانده شدهاند.
گفته شده است که در هر عصر، یک قطب، چهار اوتاد، چهل ابدال، هفتاد نجیب و سیصدوشصت نفر صالح وجود دارند. اوتاد در محضر حجّتخدا(علیه السلام) میباشند.
در ردهی بعد از آنها ابدال قرار دارند. در ردهی بعد بهترتیب، نجبا و صلحا قرار دارند. اگر از هر طبقه کسی از دنیا برود، از طبقهی پایینتر یک نفر ارتقاء مییابد و جای او را پرمیکند و نهایتاً یکی از مؤمنان عادی به جمع صلحا میپیوندد.
عزیزالدّین نسفی در کتاب الانسان الکامل میگوید اولیای خدا سیصدوپنجاهوشش نفرند و طبقاتی دارند؛ سیصد نفر از آنها بهمنزلهی قلب آدم(علی نبینا و آله و علیه السلام)، چهل نفر بهمنزلهی قلب موسی(علیه السلام)، هفت نفر بهمنزلهی قلب عیسی(علیه السلام)، پنج نفر بهمنزلهی قلب جبرائیل(علیه السلام)، سه نفر بهمنزلهی قلب میکائیل(علیه السلام) و یک نفر بهمنزلهی قلب اسرافیل(علیه السلام) است. این تعداد همواره در عالم وجود دارند و هریک از آنها از دنیا برود، یک نفر از طبقهی پایینتر ارتقاء پیدا میکند و به طبقهی بالاتر میآید و جای او را میگیرد. اگر یکی از سیصد نفر از دنیا برود، یکی از مؤمنان و اتقیاء که جزو این مجموعه نیست، ارتقاء پیدا میکند و وارد قاعدهی این هرم میشود. در رأس این هرم یک نفر است که بهتعبیر نسفی، بهمنزلهی قلب اسرافیل(علیه السلام) است.]و] برخی علّت اطلاق ابدال را همین بَدَل و جانشین یکدیگر شدن دانستهاند.
بعضی از اهلمعنا و عارفانبالله معتقدند که در دوران غیبت در همهی زمانها سیصدوسیزده نفر وجود دارند که یاران خاصّ حضرت ولیّعصرارواحنافداه هستند.
در روایات شیعه آمده است که مرکزیّت یاران حضرت مهدیارواحنافداه سیصدوسیزده نفر و به عدد اصحاب جنگ بدر است.] این سیصدوسیزده نفر یاران خاصّ حجّتخدا(علیه السلام) تحت امر آن حضرت هستند و بهتناسب برخورداری از مراتب کمال، سلسله مراتبی دارند. از این سیصدوسیزده نفر در روایات با نامهایی چون اوتاد، ابدال، نجباء، صلحاء، عصائب، اخیار، نُقَباء، سُیّاح و ... یاد شده است و در کلام اهل معرفت القابی چون رجالالغیب نیز برای آنان بهکار رفته است.
ادامه دارد…
✍️استاد مهدی طیّب، #جان_جهان، ص ۳۴۳ و ۳۴۴
📑 سلسله مباحث اصلاحطلبی، امر به معروف و نهی از منکر
🔻بخش اوّل
🔴 مقدّمه
🔸یکی از وظایف مهمّی که توجّه به آن در این برههی زمانی و در شرایط اجتماعی کنونی برای همگان ضرورت و اهمّیّت خاصّی دارد، امر به معروف و نهی از منکر است.
🔸بهویژه اهل عرفان و محبّت باید متذکّر این معنا باشند که عرفان مکتب اهلبیت علیهمالسّلام عرفان گریز از مسؤولیّتهای اجتماعی و سر در زیر لاک خویش فرو بردن و به مکاشفات خویش دلخوش بودن و از غم محرومان و درد دین تهی بودن، نیست.
🔸عرفان اهلبیت علیهمالسّلام عرفان آگاهی، شهامت و ستیز با ظلم و کفر و بیدینی است؛ عرفانی است که زیباترین صحنههای عارفانهاش در عرصهی جهادهای امیرالمؤمنین و اباعبدالله علیهماالسّلام نمود پیدا کرده است.
🔸متأسّفانه گاهی جمعهای اهل معنا و ولایت و محبّت دچار یکسری عوارض منفی میشوند که بخشی از آن شاید ناشی از سرخوردگی در عرصههای اجتماعی و سیاسی جامعه باشد.
🔸بخشی هم ناشی از جهالت و ناآگاهیهای ماست. در ذهنمان معنویّت و عرفان را منهای احساس تعهّد نسبتبه جامعه و محرومان تصوّر کردهایم.
🔸در حالی که عارفترین و عاشقترین چهرهی تاریخ خلقت، انقلابیترین و بیدارترین و مبارزترین چهره هم هست! این دو از هم انفکاکناپذیرند.
🔸مبادا خدای ناکرده با مشغول کردن خود به یکسری مسائل به اصطلاح معنوی و عرفانی، راه بیتفاوتی نسبتبه واقعیّتهای جامعهی خودمان و تمامی جوامع اسلامی و حتّی محرومین و مستضعفین جهان را در پیش بگیریم!
🔸امیدوارم درس اصلاحطلبی و امر به معروف و نهی از منکر را از مکتب اهلبیت علیهمالسّلام بیاموزیم و برای ایفای نقش یک شیعهی راستین در مقطع زمانی خودمان آماده شویم.
🔸چند محور برای این بحث در نظر گرفتهام و نکاتی را براساس قرآن و روایات عرض خواهم کرد. امیدوارم به گفتن و شنیدن و خواندن اکتفا نکنیم. واقعاً درس بگیریم و عمل کنیم.
🖌 استاد مهدی طیّب حفظهالله
❗️ ادامه دارد ....
#امر_به_معروف_و_نهي_از_منكر