هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸رابطه تعیین مقدّرات در شب قدر، با تلاش و اختیار انسان؟!
🔸شب قدر موهبتی از مواهب الهی برای مسلمانان
🔸علت نام گذارى شب قدر
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "شب قدر":
http://mk6.ir/GlVnD
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#ویژه_نامه
▪️ شبهای قدر
شب قدر شب نزول قرآن
http://mk6.ir/OsOuF
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#شب_قدر
⚫️ اعمال شب قدر
اعمال مشترکه شب های قدر
http://mk6.ir/HiJfN
مفاتیح نوین
http://mk6.ir/MeMhS
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از پاسخ به شبهات
❓ زمان غسل شب قدر
لطفا بفرمایید زمان انجام غسل شب قدر چه وقتی است؟
✍️ پاسخ:
بهترین زمان؛ همزمان با غروب آفتاب است تا نماز مغرب را با غسل بخوانند.
❓ کفایت غسل شب قدر از وضو
آیا غسل شب های قدر، کفایت از وضو می کند؟
✍️ پاسخ:
كفايت از وضو مى كند. و همچنين غسل هاى مستحبّ دیگری كه با دليل معتبر ثابت شده (مثل غسل جمعه، غسل احرام و مانند آن) كفايت از وضو مى كند.
❓ کیفیت نماز شب قدر
لطفا بفرمایید که کیفیت نماز شب قدر چگونه است؟
✍️ پاسخ:
از اعمال مستحب شب قدر، دو گونه نماز است: 1- دو رکعت نماز. در هر رکعت بعد از حمد، 7بار سوره توحيد و بعد از نماز، 70بار بگويد: استغفرالله و اتوب اليه. 2- صد رکعت نماز. (پنجاه نماز دو رکعتي). اين نمازها و ديگر نمازهاي مستحبي بجاي نماز قضا محسوب نمي شوند. البته مي توانند نماز قضا بخوانند که از ثواب اعمال اين شب ها نيز بهره مند خواهند شد.
❓ کار کردن در شب و روز قدر
کار کردن در لیالی و ایام قدر چه حکمی دارد؟
✍️ پاسخ:
کار کردن در این شب ها و روزها حرام نیست، اما مناسب است زمانی را جهت شرکت در مراسم اختصاص دهند.
❓ ورود معذورين به شبستان، مصلا و نمازخانه
لطفا حکم ورود ورود معذورين به شبستان، مصلی و نمازخانه را بیان نمایید؟
✍️ پاسخ:
چنانچه حکم مسجد را نداشته باشد (يعني صيغه مسجد را براي آن نخوانده اند يا به نيت مسجد، در آن جا نماز نخوانده اند) توقف افراد معذور در آن مانعي ندارد. در اين زمينه مي توانيد از متولي يا خادم آن جا سوال کنيد که حکم مسجد را دارد يا نه.
❓ قرآن به سر گرفتن اشخاص معذور
قرآن به سر گرفتن افرادی که عذر شرعی دارند (حائض و جنب) چه حکمی دارد؟
✍️ پاسخ:
قرآن به سر گرفتن در شب هاي قدر براي اين افراد مانعي ندارد. اما نبايد دست يا بدن آن ها به خط قرآن بخورد. همچنين بهتر است از تماس مستقيم موي سر با خط قرآن پرهيز شود.
❓ چگونگی شب قدر در سراسر کره ی زمین
با توجّه به این که شب در کره ی زمین برای کشورها متفاوت است،چگونه شب قدر در همه کره ی زمین یکی می باشد؟
✍️ پاسخ:
شب يعنى قرار گرفتن سايه قسمتى از كره زمين بر روى قسمت ديگر؛ بنابراين، اگر شب قدر مثلا از مكّه شروع شود تا زمانى كه اين سايه تمام كره زمين را فرا گيرد شب قدر ادامه دارد. و در حقيقت شب قدر 24 ساعت طول مىكشد و در تمام كره زمين يك شب است.
📖 مطالعه بشتر:
http://mk6.ir/DiNcC
#شب_قدر #معذور
#احکام_روزه #قرآن
#رمضان #حائض #جنب
#غسل_شب_قدر #غسل
#نماز_شب_قدر #شبستان
#مسجد #مصلی #نماز
#آیت_الله_مکارم_شیرازی
#ماه_مبارک_رمضان
______
هدایت شده از پاسخ به شبهات
⚫️ اعمال شب قدر
اعمال مخصوص شب بیست و یکم
http://mk6.ir/HiJfN
مفاتیح نوین
http://mk6.ir/MeMhS
هدایت شده از پاسخ به شبهات
❓ نحوه شهادت امام علی در منابع تاریخی(ع)؟
در کتب تاریخی آمده زمانی که امام علی(علیه السلام) آماده می شد تا به سوی صفین حرکت کرده و جنگ جدیدی را با معاویه آغاز کند، صبحگاه نوزدهم ماه مبارک رمضان سال 40 هجری توسط شقی ترین انسان ها، «عبد الرحمن بن ملجم مرادی» مجروح شده و سه روز بعد در 21 رمضان به شهادت رسید.
بنا به نقل «ابن سعد»، سه نفر از خوارج با نام های «عبدالرحمن بن ملجم»، «برک بن عبدالله تمیمی» و «عمرو بن بکیر تمیمی»، در مکه با یکدیگر قرار گذاشتند تا امام علي(علیه السّلام)، معاویه و عمرو بن عاص را بکشند.
عبدالرحمن به کوفه آمده و با دوستان خارجی خود دید و بازدید می کرد. یک بار به دیدار گروهی از طایفه «تیم الرباب» رفت. در آنجا زنی را با نام «قطام بنت شجنة بن عدی» دید که پدر و برادرش در «نهروان» کشته شده بود. ابن ملجم از او خواستگاری کرد. زن مهر خویش را سه هزار دینار! و قتل امام علي(علیه السّلام) قرار داد. ابن ملجم گفت که از قضا برای همین به کوفه آمده است.
او چندی شمشیر خویش را به زهر آلوده کرده و با همان، ضربتی بر سر امام(علیه السلام) زد که به دلیل عمیق بودن زخم و سمی بودن شمشیر، امام را به شهادت رساند. گفته شده که ابن ملجم آن شب را در خانه «اشعث بن قیس» بوده است.
روایات متعددی حکایت از آن دارد که امام در مدخل ورودی مسجد [در درون مسجد] مورد حمله ابن ملجم واقع شده است. در نقل های دیگری آمده است که امام در حال بیدار کردن مردم برای نماز بود که مورد حمله قرار گرفت. منابع موجود تاریخی بیشتر اشاره به نقل نخست کرده اند.
در مقابل روایات دیگری وجود دارد که زمان حمله ابن ملجم را وقتی می داند که امام مشغول نماز بوده است. در نقلی از «میثم تمار» آمده است که امام نماز صبح را آغاز کرده و در حالی که یازده آیه از سوره انبیاء خوانده بود ابن ملجم با شمشیر ضربتی بر سر امام زد.
در نقل دیگری از یکی از نوادگان «جعدة بن هبیره» -که این جعده فرزند ام هانی بوده و گاهی بجای آن حضرت نماز می خوانده و در برخی نقل ها آمده که پس از ضربت خوردن امام، او جلو آمده و نماز را ادامه داد- گفته شده است که وقتی ابن ملجم ضربه را زد که امام در نماز بود. مرحوم شیخ «طوسی» نیز روایتی نقل کرده است که که همین مطلب را تأیید می کند.
«متقی هندی» نیز روایت نقل کرده که ضمن آن آمده است که ابن ملجم زمانی ضربت خود را فرود آورد که امام سرش را از سجده برداشت. نقل دیگری از «ابن حنبل» که همان را «ابن عساکر» نیز روایت کرده از همین مطلب را تأیید می کند.
«ابن عبد البر» می گوید: «در این که آیا ابن ملجم در نماز ضربت را زده یا قبل از آن و نیز این که امام در آن هنگام کسی را جانشین خود کرده یا خود تمام کرده، اختلاف است. بیشتر بر آنند که آن حضرت، «جعدة بن هبیره» را بجای خود گذاشت تا نماز را تمام کند».
روایات فراوانی از طریق اهل بیت و اهل سنت نقل شده که نشان از وضعیت خاص روحی امام در شبی است که صبحگاه آن شب، امام ضربت خورد. از جمله روایتی از امام باقر(علیه السّلام) که «ابن ابی الدنیا» نقل کرده آشکارا آگاهی امام را از شهادت خویش خبر می دهد. زمانی که امام ضربت خورد فریاد زد: «فُزْتُ وَ رَبِّ الْکَعْبَهِ»؛ (به خدای کعبه رستگار شدم).
«ابن ابی الدنیا»، وصیت امام را از طرق مختلف نقل کرده است. قسمت هایی از آن در زمینه مسائل مالی و بخشی از آن، وصایای دینی امام است. در این وصیت، امام توصیه به مسائل چندی کردند از جمله: صله رحم، اَیتام، همسایگان، عمل به قرآن، اقامه نماز به عنوان عمود دین، حج، روزه، جهاد، زکات، اهل بیت رسول خدا(صلّی اللّه علیه و آله)، بندگان، امر به معروف و نهی از منکر.
در این نقل آمده است که امام در حالی که مشغول گفتن «لَا اِلهَ اِلَّا اللهُ» بودند، در آغاز شب بیست و یکم رمضان، در حالی که آیه «فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْراً یَرَهُ وَ مَنْ یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرّاً یَرَهُ» را می خواند به دیدار معبود شتافت.
بنا به نقلی دیگر، پس از شهادت امام، حسنین(علیه السلام)، «محمد بن حنفیه»، «عبدالله بن جعفر» و تنی چند نفر از اهل بیت، آن حضرت را شبانه به خارج کوفه (جایی که بعدها نجف نامیده شد) بردند و پنهانی دفن کردند. این کار برای آن بود که خوارج یا دیگران (بنی امیه) قبر امام را نبش نکنند.
https://makarem.ir/maaref/l/0412871
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸عامل بقای حکومت ها در «عهد نامه» مالک اشتر
🔸لزوم حمایت حاکم اسلامی از اقشار مختلف مردم
🔸نحوه انتخاب «وزيران» توسط حاکم اسلامی
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "سيره حکومتی امام علی(علیه السلام)":
http://mk6.ir/CjHbX
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از makarem.ir
#یادداشت_روز
#توبه
🔰 ضرورت «توبه» از منظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
توبه و بازگشت به سوی خدا / توبه، بازگشت به مسیر کمال / توبه بازگشت به فطرت / توبه، شاخصۀ معناداری زندگی / توبه، شستشوی گناهان / توبه؛ بهترین عبادت در شب های قدر
http://mk6.ir/WaTjI
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از پاسخ به شبهات
🔰 ضرورت «توبه» از منظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
توبه، نخستين گام براى تهذيب اخلاق و سير الى اللَّه به شمار می آید، توبه اى كه صفحه قلب را از آلودگي ها پاك كند و تيرگي ها را مبدّل به روشنايى سازد و پشت انسان را از بار سنگين گناه سبك كند، تا براحتى بتواند طريق به سوى خدا را بپيمايد.
بى شك وجوب توبه و قبول آن يكى از اين حلقه هاى تكامل است؛ چرا كه انسان به هرحال معصوم نيست و خطاهايى از او سر مى زند، اگر راه بازگشت را به روى او نگشايند، به يقين از تكامل بازمى ماند ولى اگر به او اعلام شود كه اگر خطايى از تو سرزد به سوى خدا باز گرد، و تمام آنچه را درگذشته ضايع كردى جبران نما، خداوند توبه تو را مى پذيرد؛ چنين كسى به سعادت و تكامل نزديك تر، و از انحراف و خطا دورتر خواهد بود.
اگر درهاى توبه بسته شود، انگيزه تكامل از بين مىرود؛ بلكه انسان به عقب بر مى گردد، چرا كه تصوّر مى كند راه نجاتى براى او نيست و در اين صورت چه دليلى دارد كه گناهان ديگر را ترك كند.
هر انسانى در ذات و فطرت خود پيوندى با معنویت، حق، پاكى و عدالت دارد و آلودگى به گناه در واقع جدايى از اين فطرت الهى است. چرا که گناهان، زنگار دل هاست! به نحوی که نور و صفاى نخستين را كه به حكم فطرت خداداد در قلب انسان بوده گرفته است، به همين دليل چهره حقيقت كه همچون آفتاب عالمتاب مى درخشد هرگز در آن بازتابى ندارد، و پرتو انوار وحى در آن منعكس نمى گردد.
توبه و انابه، همان عبور از نفس اماره به سوى نفس لوامه(فطرت) است. عبورى كه در نهايت به مكاشفاتى منتهى مى شود و پرده ها از برابر چشم انسان برداشته شده و انسان، قادر به درك حقايق و مشاهده چهره اصلى واقعيات می گردد.
در حديث نبوى كه در زمينه توبه وارد شده است می خوانیم: «مَنْ تاب، تابَ اللَّهُ عَلَيهِ وَ امِرَتْ جَوارِحُهُ انْ تَسْتُرَ عَلَيهِ، وَ بِقاعُ الارْضِ انْ تَكتُمَ عَلَيهِ وَ انْسِيَتِ الْحَفَظَةُ ما كانَتْ تَكْتُبُ عَلَيْهِ؛ كسى كه توبه كند و به سوى خدا باز گردد، خداوند به سوى او باز مى گردد؛ و به اعضاء و جوارح او دستور داده مى شود كه گناه را مكتوم دارند و به نقاط مختلف زمين (كه بر آن گناه كرده) نيز همين دستور داده مى شود، و فرشتگان نويسنده اعمال، آنچه را نوشته بودند به فراموشى مى سپرند».
اين تعبير نشان مى دهد كه توبه، آثار گناه را مى شويد و صفا و قداست اخلاقى نخستين را با مى گرداند.
همين معنى بطور آشكارتر در حديث علوى آمده است، مىفرمايد: «التَّوبَةُ تُطَهِّرُ القُلُوبَ وَ تَغْسِلُ الذُّنُوبَ؛ توبه قلب ها را پاک مى كند و گناهان را مى شويد!».
✍️ عناوین یادداشت:
توبه و بازگشت به سوی خدا / توبه، بازگشت به مسیر کمال / توبه بازگشت به فطرت / توبه، شاخصۀ معناداری زندگی / توبه، شستشوی گناهان / توبه؛ بهترین عبادت در شب های قدر
📖 مطالعه تفصیلی:
http://mk6.ir/WaTjI
هدایت شده از پاسخ به شبهات
📚 سيره حکومتی امام علی(ع)
فساد «خواصّ» پر توقّع در حکومت
امام علی(ع) درباره دوری از خواص پرتوقّع و توجّه به توده مردم به فرماندارش می فرمايد: «بايد محبوب ترين كارها نزد تو امورى باشد كه در جهت رعايت حق از همه كامل تر و از نظر عدالت شامل تر و از نظر رضايت عمومى مردم جامع تر باشد؛ زيرا خشم توده مردم خشنودى خواص [اقليت پرتوقع] را بى اثر مى كند؛ اما ناخشنودى خاصان با رضايت عامه مردم جبران پذير است». بديهى است قوانينى كه از نظر حفظ حقوق، جامع تر و از نظر رعايت عدالت شامل تر و هم رضايت توده هاى مردم را بهتر جلب كند، مورد رضاى خداست و دوام آن تضمين شده است.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/l/0416417
لزوم «عيب پوشى» حاکم نسبت به رعيت
امام علی(ع) درباره پنهان کردن عیوب مردم به فرماندار خود مي فرمايد: «بايد دورترين رعايا به تو و مبغوض ترين آنها در نزد تو كسانى باشند كه بيشتر در جستجوى عيوب مردمند. زيرا در مردم عيوبى وجود دارد و والى از همه سزاوارتر است كه آنها را بپوشاند، بنابراين لازم است عيوبى را كه بر تو پنهان است آشكار نسازى. وظيفه تو اين است كه آنچه را بر تو ظاهر گشته اصلاح كنى و آنچه از تو مخفى مانده خدا درباره آن داورى مى كند تا آنجا كه در توان دارى عيب پوشى كن تا خدا عيوبت را كه دوست دارى از رعيتت مخفی باشد، بپوشاند».
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/l/0416419
نحوه انتخاب «وزيران» توسط حاکم اسلامی؟
امام علی(ع) درباره ملاک هاي انتخاب وزیران و همکاران، مي فرمايد: «بدترين وزراى تو كسى است كه پيش از تو وزير زمامداران شرور بوده و شريك گناهان آنها بوده باشد چنين كسى نبايد محرم اسرار تو باشد؛ [چراكه] معاون گنهكار و برادر ستمكارند، تو مى توانى به جاى آنها كسانى را انتخاب كنی كه از نظر فكر و نفوذ اجتماعى كمتر از آنها نيستند و بار سنگين اعمال خلاف آنها را بر دوش ندارند و ستمگرى را در ستمش و گناهكارى را در گناهش معاونت ننموده اند. هزينه اين افراد سبك تر است و در محافل خصوصى جزو خواص و رازدار خود قرار ده».
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/l/0416431
📖 مطالعه بشتر:
http://mk6.ir/CjHbX
#امام_علی #حکومت #مردم
#عوام #خواص #وزیران #زمامدار
#کارگزار #ستمکار #عيب_پوشى
#رعیت #فساد #اقلیت_پر_توقع
__
هدایت شده از پاسخ به شبهات
🔰 تدبّر در قرآن کریم از منظر آیت الله مکارم شیرازی
✍️ اشاره:
اسلام، دين بينش و آگاهى است. لذا بر انديشيدن و تدبر پا مى فشارد. در این میان قرآن مجید آن نسخه كامل سعادت فردى و اجتماعى و كتاب هدايت، براى تفكر و تدبر و تذكر انسان ها نازل شده و بهترين راه براى تحصيل روحانيت قلب و صفاى دل و بودن به ياد خداست.
متأسفانه هميشه براى منصرف ساختن مسلمانان از تدبّر در آيات قرآن و عمل به آن، دستهایی در كار بوده است؛ و اين نقشه اى بود كه بعد از به انحراف كشيدن خط امامت بعد از پيامبر(ص) كشيده شد، و تا به حال نیز ادامه دارد؛ سياست شومى که به دنبال آن است تا قرآن خوانده شود ولى تفسير نشود.
متأسّفانه گروهى از اسلام تنها به يك سلسله آداب سطحى قناعت كرده اند و برخورد آنان با قرآن، برخورد با يك مشت اوراد نامفهوم است، تنها به تلاوت سرسرى مى پردازند، و در نهايت به تجويد و مخارج حروف و زيبايى صوت اهميت مى دهند، و بيشترين بدبختى مسلمانان از همين جاست كه قرآن را از شكل يك برنامه جامع زندگى خارج ساخته و تنها به الفاظ آن قناعت كرده اند. بىآنكه اسلام در عمق جانشان ريشه دوانده باشد.
یقیناً این بحران معرفتی، انحراف در مسايل قرآني است كه بايد جلوي آن را گرفت؛ البته حفظ، تجويد، قرائت و صوت و لحن همه خوب است، اما غرض اصلي كه تدبر و تفكر در آيات و سپس هدايت است، نبايد در پرتو اين مسايل فراموش شود.
📖 مطالعه تفصیلی:
http://mk6.ir/IwByK
#تدبر #قرآن #اسلام
#عبادت #آگاهى #معرفت
#مسلمین #قرائت #تذكر
#هدايت #امامت #تفكر
#آیت_الله_مکارم_شیرازی
__