مانیفست سیاسی نگارنده
چاپ یازدهم "الزامات سیاست در عصر ملت-دولت، وارد بازار کتاب شد.
همانطور که پیش از این هم گفتهام، این کتاب چکیدۀ "مانیفست سیاسی" نگارنده است. همۀ نوشتههای من پیرامون سیاست و مفاهیم مرتبط با آن و همینطور تحلیلهای مربوط به سیاست داخلی و خارجی در ذیل بحث مطرح شده در این کتاب معنا و مفهوم درست خود را پیدا میکند.
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
هزینۀ مداحان!
آن جناحی که برای حذف رقبای سیاسی خود به "مداحان" میدان داد و آنان را به استفاده از "سرمایههای دینی" در منازعات قدرت دنیوی تشویق کرد، مسئول هزینههایی است که برخی مداحان این روزها با تحریک مسائل قومی و مذهبی بر روی دوش کشور میگذارند.
جامعهای که مداحان میداندار سیاست داخلی و خارجی آن شوند، خواه ناخواه با هزینههای هنگفتش هم روبرو خواهد شد.
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
حرفهای شکمی؟
دونالد ترامپ از الحاق کانادا به آمریکا به گونهای صحبت میکند که انگار با پدیدۀ ملت-دولت و قواعد حاکم بر آن هیچ آشنایی ندارد. ادعاهایش در بارۀ خلیج مکزیک و کانال پاناما نیز در همین چارچوب قابل تفسیر است.
فردی با این سطح از بینش در مقام رئیس جمهور قدرتمندترین کشور دنیا، واقعاً دردسرساز است. اگر او بخواهد به این راحتی اهمیت و حساسیت "مرزها" را نادیده بگیرد، شری برای جهان خواهد شد. او قبلاً هم گفته بود که اسرائیل روی نقشه، خیلی کوچک است و او در صدد پیدا کردن راهی برای بزرگتر کردن آن است! آیا او این قبیل حرفها را همینطور "شکمی" مطرح میکند یا اینکه واقعاً نقشهای در سر دارد؟ ظاهراً رهبران و سیاستمداران جهان در داخل و خارج آمریکا این حرفها را "شکمی" تلقی میکنند که هیچ واکنش جدی به آن نشان نمیدهند!
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
چرا مولوی میتواند و بقیه نمیتوانند؟
چرا مولوی عبدالحمید قادر است در واکنش به توهین یک مداح به خود و مسجد و اعتقاداتش، موضعی متمدنانه و همراه با عفو و گذشت و رواداری بگیرد، اما برخی دیگر از روحانیون بخصوص بعضی از امامان جمعه جز به زبان تهدید و خشونت و انتقام و کینهورزی آشنا نیستند؟
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
ژنرال رئیسجمهور جدید لبنان؟
آیا جوزف عون فرماندۀ ارتش لبنان فردا پنجشنبه از سوی مجلس این کشور به عنوان رئیس جمهور برگزیده میشود؟
احتمالش زیاد است. ژنرال عون از دیگر کاندیداهای احتمالی، شانس بیشتری برای ریاست جمهوری دارد. او کاندیدای مورد حمایت آمریکا و فرانسه و عربستان و مصر است. در عین حال، چند فراکسیون مجلس که به عنوان "اپوزیسیون" مطرح میشوند، از ریاستجمهوری او حمایت میکنند. فراکسیون حزبالله در مجلس لبنان اعلام کرده است که نسبت به انتخاب جوزف عون مخالفت قطعی ندارد.
جوزف عون با میشل عون رئیسجمهور سابق لبنان نسبت فامیلی ندارد. انتخاب او به ریاست جمهوری، نیازمند اصلاح قانون اساسی است، زیرا کسی که به این مقام برگزیده میشود باید به مدت دو سال در سطوح عالی دولتی پستی به عهده نداشته باشد.
با انتخاب جوزف عون، خلأقدرت در لبنان به پایان میرسد و این کشور وارد مرحلۀ تازهای از حیات خود میشود.
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
توافق سیاسی در لبنان
انتخاب ژنرال جوزف عون فرماندۀ ارتش لبنان به عنوان رئیسجمهور این کشور، اتفاق خوبی در جهت ایجاد ثباتی پایدار در لینان است.
جوزف عون از پارلمان 128 عضوی لبنان موفق به کسب 99 رأی از نمایندگان شده است.
نمایندگان پارلمانی حزبالله و جنبش امل هم در دور دوم انتخابات، به ژنرال عون رأی دادهاند، بنابراین توافقی سیاسی بین آنها صورت گرفته است. در حقیقت، دو طرف، بخصوص حزبالله و جنبش امل انعطاف تاریخی بسیار مهمی برای دستیابی به توافق از خود نشان دادهاند.
انعطافِ معطوف به حفظ ِموجودیت و منافع یک کشور، جوهر سیاستورزی صحیح و شرافتمندانه است، درست همان چیزی که سیاسیون ایران اغلب با آن بیگانهاند و تا سرحد به خطر افتادن موجودیت کشور و نابودی منابع و منافع آن، بر نظرات صلب و انعطافناپذیر خود اصرار میورزند. در فرهنگ سیاسی ایران، جمود و یکدندگی به قیمت هدر رفتن جان و مال ملت، به صورت ارزش معرفی شده و در مقابل، از خودگذشتگی و انعطاف و عقبنشینی به قصد حفظ منافع عالی کشور ضد ارزش به حساب آمده است! این همه درگیریهای پر هزینه و خونین در تاریخ معاصر ما نتیجۀ همین وارونگی در معرفی ارزش و ضدارزش است!
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
ماجرای فرودگاه مهرآباد پس از چند روز!
برای کسانی که دغدغۀ رعایت انصاف و عدالت در هر شرایطی و در برابر هر کسی را دارند، به نظرم ماجرایی که بین یک خانم و یک فرد معمم در فرودگاه مهرآباد پیش آمده بود، باید درسآموز باشد.
یک اصل خدشهناپذیر اخلاقی و انسانی این است که برای داوری در بارۀ هر اتفاقی ابتدا باید اطلاعات کافی وافی از آن اتفاق به دست آورد و سپس داوری کرد. داوری قبل از تحقیق بیطرفانه، بیانصافی و ظلم است و اصلاً هم مهم نیست که طرف ماجرا کیست و چه کاره است و چه کارنامهای دارد، از جمله اینکه "در کدام طرف تاریخ ایستاده است"!
در کتاب آمده است: "وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا": دشمنی با یک گروه نباید شما را از مسیر عادلانه خارج کند. (آیۀ 8 سورۀ مائده) در تاریخ معاصر، هیچ آیهای در قرآن به اندازۀ این آیه لگدمال و نقض نشده است. عدهای خود را مسلمان میدانند اما هنوز نمیدانند که حتی ظلم به ظالم هرگز مجاز نیست.
گاه پیش میآید که تحقیق کامل و بیطرفانه در بارۀ یک حادثه امکانپذیر نیست. در این صورت به نظرم به جای تعجیل در موضعگیری باید مقداری صبر کرد تا حقیقت آشکار شود. اگر هم به فرض در پارهای مواقع، شرایط محیط، اجازۀ صبر لازم را ندهد و داوری نامنصفانهای صورت گیرد، پس از روشن شدن حقیقت باید به اشتباه صورت گرفته اعتراف کرد. غیر این باشد، بشر روی رستگاری نخواهد دید.
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
آتشسوزی لوسآنجلس و نکتۀ خاخام یهودی
آتشی که بر جان بخشی از شهر لسآنجلس و خانههای لاکچری شماری از سلبریتیهای هالیوود افتاده است، مرا به یاد جملهای از یک خاخام یهودی غیرصهیونیست اسرائیلی میاندازد.
بعد از حملۀ نیروهای حماس به اسرائیل در اکتبر سال 2023 آن خاخام گفته بود، این حادثه به ما یادآور میشود که "نیروی دفاعی اسرائیل" (ارتش) در هر شرایطی قادر به حفظ جان و مال ما در برابر خطرات و تهدیدها نیست. آنچه ما را حفظ میکند نیروی درونی و قدرت روحی ماست که از بیرون کسی نمیتواند به آن آسیب برساند.
سخن آن خاخام گرچه تمام حقیقت را منعکس نمیکند، اما بخش بزرگ و فراموششدۀ آن را بازتاب نمیدهد! واقعیت این است که در جهان کنونی، ثروت و قدرت و شهرت به مقصد نهایی بسیاری افراد تبدیل شده است، اما اینها هیچکدام پایدار نیست و گاه به طرفهًالعینی تمامی ثروت دود میشود و به هوا میرود، صندلی قدرت در هم میشکند و صاحبش را با سر به زمین میکوبد، شیرینی شهرت یکسره تباه میشود و به بدنامی و سوءشهرت میانجامد.
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
خواب گران!
با غرش آذرخشی که صدای مهیبش پردۀ گوش را پاره میکرد، اعضای خانواده از خواب پریدند. یکی از آنها اما همچنان در خواب گران بود و خرناسه میکشید. مادر رو به یکی از فرزندانش کرد و گفت؛ این را هم صدا بزن تا بیدار شود، چون بیم سیل میرود. فرزند گفت؛ این از غرش آذرخشی بدان گوشخراشی و هولناکی بیدار نشد و آنگاه تو انتظار داری با صدای من بیدار شود؟
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
🔵جوزف عون؛ رئیسجمهوری برای تمام لبنانیها
🔰جوزف عون پس از حضور در کاخ بعبدا بهعنوان رئیسجمهور جدید لبنان، مشورت با فراکسیونهای مختلف مجلس برای معرفی نخستوزیر و تشکیل کابینه را آغاز کرده است.
🔺انتظار میرود او، نجیب میقاتی را که اکنون سرپرستی نخستوزیری را به عهده دارد، تا انتخابات پارلمانی آیندۀ لبنان در مقامش حفظ کند.
🔺موفقیت پارلمان لبنان برای انتخاب رئیسجمهور در جلسۀ پنجشنبۀ گذشته، به بیش از دو سال خلأ قدرت در لبنان پایان داد و امید به نجات این کشورِ اسیر جنگ و بحران اقتصادی و سیاسی را زنده کرد.
🔺جوزف عون که در سالهای اخیر در مقام فرماندۀ ارتش لبنان مشغول به خدمت بوده است، شخصیتی فارغ از نزاعهای فرقهای و سیاسی معرفی میشود. افراد آشنا با عون، او را فردی بسیار مهربان و شیرین و گرم توصیف میکنند، کسی که از جدل سیاسی همچون فرار از طاعون، گریزان است و در تمام سالهای مسئولیتش در ارتش به ندرت اظهارنظر سیاسی کرده است.
عون که مثل دیگر رؤسایجمهور لبنان عضوی از جامعۀ مسیحیان مارونی است، به عنوان فردی عمیقاً مذهبی و متواضع و در عین حال «خونسرد در زیر آتش» نیز معرفی شده است.
🔺از قضا، مهمترین مخالف انتخاب جوزف عون به مقام ریاستجمهوری، جنبش میهنی آزاد لبنان از احزاب با نفوذ در میان جمعیت مسیحیان مارونی لبنان بود. این جنبش که توسط جبران باسیل داماد میشل عون رئیسجمهور سابق لبنان رهبری میشود، نامزدی جوزف عون برای تصدی ریاستجمهوری را نتیجۀ فشار و نفوذ خارجی میدانست و انتخاب او را نقض قانون اساسی لبنان قلمداد میکرد.
🔺لازم به یادآوری است که جوزف عون و میشل عون بهرغم نام فامیل مشترک و خدمت در مقام فرماندهی ارتش، هیچ نسبتی با یکدیگر ندارند.
🔺در همان حال، حزب «قوات لبنانیه» به رهبری سمیر جعجع، دیگر حزب پرنفوذ مسیحیان مارونی نیز فقط در آخرین فرصت ممکن، به حمایت از جوزف عون برخاست و تا قبل از آن، نامزد اصلی این حزب برای ریاستجمهوری شخص سمیر جعجع بود. واقعیت این است که آمریکا و عربستان و فرانسه برای انتخاب جوزف عون به ریاستجمهوری لبنان، تحرک دیپلماتیک بسیاری از خود نشان دادند اما از نگاه تحلیلگران لبنانی، رئیسجمهور جدید لبنان به هیچوجه «عامل» یا «دستنشانده» آنان محسوب نمیشود و چهرۀ ملی و مستقل خود را دارد.
🔺قاعدتاً به همین دلیل، جوزف عون علاوه بر رأی نمایندگان احزاب مستقبل، قوات لبنانیه، کتائب، سوسیالیست ترقیخواه (دروزیها) و شماری از نمایندگان فراکسیوهای مستقل، در دور دوم انتخابات توانست رأی نمایندگان دو فراکسیون شیعی جنبش امل و حزبالله را نیز به دست آورد.
جوزف عون ساعاتی پیش از رأیگیری دور دوم.....(ادامۀ یادداشت در لینک زیر)
@ahmadzeidabad
https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-31139
هممیهن
رئیسجمهوری برای تمام لبنانیها
حزبالله مانع انتخاب عون به ریاستجمهوری نشد و حتی به او رأی داد. با این اقدام، آیا حزبالله عملاً پذیرفته است که نقش نظامی خود را به ارتش واگذارد و به صورت شریک سیاسی دولت جوزف عون عمل کند؟ از ظاهر امر اینطور برمیآید. اگر این برداشت صحیح باشد، جوزف عون رئیسجمهوری برای تمام لبنانیها خواهد بود و کشورش را متحد و باثبات خواهد کرد.
⚫️#روضهای گریهدارتر از این؟
امروز گزارشی تحت عنوان "تندروتر از پایداری؟" در روزنامۀ هممیهن منتشر شده است که نشان میدهد شماری از مسئولان بلندپایۀ "ستاد امر به معروف و نهی از منکر" از اعضای اصلی یک گروه سیاسی بسیار افراطی به نام "#شریان" هستند!
هر روضهای که در این زمینه بخوانم گریهدارتر از اصل خبر نخواهد بود!
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
✴️#جهنــم_تــرامپ!!
🔴ترامپ و جهنمی که وعدهاش را داده است!
♦️دونالد ترامپ تاکنون دوبار تأکید کرده است که اگر قبل از ورود رسمی او به کاخ سفید "گروگانهای اسرائیلی آزاد نشوند، جهنم به پا خواهد شد!"
به نظرم تا پیش از آغاز ریاستجمهوری ترامپ، توافقی بین حماس و اسرائیل برای آتشبس و مبادلۀ اسیران به دست خواهد آمد، اما اگر به دست نیاید، ترامپ چه نوع جهنمی میخواهد در خاورمیانه به پا کند؟
🔶من در این باره خیلی فکر کردم، اما نتوانستم از جهنم موردنظر ترامپ چیزی سر در آورم! یعنی او میخواهد دستور ترور باقیماندۀ رهبران حماس را صادر کند؟ یا قطر و دیگر کشورها را به اخراج آنها وادار سازد؟ یا ارتش آمریکا را وارد نوارغزه کند و گروگانها را نجات دهد؟ یا فرمان بمباران نقطۀ دیگری در خاورمیانه را صادر کند؟ مورد اول و دوم را که موساد و نتانیاهو نیز دنبالش بودهاند. مورد سوم هم که نه عملی است و نه ترامپ علاقهای به آن دارد. مورد چهارم هم که کمکی به آزادی اسیران نمیکند. پس دیگر چه راهی برای به پا کردن جهنم در زمینی که خود به نوعی جهنم است، وجود دارد؟ به نظر من هیچ راهی!
🔷به گمانم تهدید ترامپ در این مورد خاص و نه در موارد دیگر، بیشباهت به داستان عبید زاکانی نیست که گفت:
"درويشي به در دهي رسيد. جمعي کدخدايان را ديد آنجا نشستهاند، گفت: «مرا چيزي بدهيد و گرنه، به خدا! با اين ده همان کنم که با آن ده ديگر کردم.» ايشان بترسيدند؛ گفتند: «مبادا که ساحري باشد که از او خرابي به ده ما رسد.» آنچه خواست بدادند. بعد از آن پرسيدند: «که با آن ده چه کردي؟» گفت: «آن جا درخواستي کردم، چيزي ندادند؛ به اين جا آمدم. اگر شما نيز چيزي نميداديد، اين ده را ترک ميکردم و به دهي ديگر ميرفتم.»
#احمد_زیدآبادی
🔹@ahmadzeidabad