بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 369
🕌 آوایملکوتیمسجد 79
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 5
✅8.مسجد سلطان احمد ( Sultanahmet Camii)
🌷مسجد سلطان احمد یا همان "مسجد آبی" ، مسجدی است که در شهر استانبول واقع شده است.این شهر که در زمان امپراطوری عثمانی طی سالهای ۱۴۵۳ تا ۱۹۲۳ پایتخت این کشور بودهاست هم اکنون بزرگترین شهر ترکیه است. این مسجد یکی از زیباترین شاهکارهای معماری اسلامی است. این مسجد به علت وجود کاشیهای آبی رنگ در طراحی داخلی به «مسجد آبی» شهرت دارد. مسجد آبی طی سالهای ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۹ به دستور سلطان احمد اول بنا شد و به همین دلیل پس از مرگ وی مسجد را مسجد سلطان احمد نامیدند. وی در همین مسجد دفن شدهاست.
🌷این مسجد در قدیمیترین بخش استانبول واقع شده که این منطقه در قبل از سالهای ۱۴۵۳ (میلادی) مرکز قسطنطنیه، پایتخت امپراطوری بیزانس، محسوب میشدهاست. این مسجد در نزدیکی هیپودروم قسطنطنیه واقع شدهاست و تا کلیسای بزرگ مسیحیان با نام ایا صوفیا فاصله اندکی دارد.
✅9.مسجد عبودیه(ubudieh)
🌷این مسجد زیبا در كوالاكانگسار ، در ايالت پراك، قرار گرفته و از دور با گنبد زیبای طلایی رنگش خودنمایی میکند. این مسجد در بین سالهای 1913 تا 1917 ساخته شده و در طی این سالها، بارها به مرمت آن پرداخته اند. معماری بیرونی آن بیشتر به سبک مسجدهای هندوستانی شبیه بوده ، اما وقتی به داخل آن می رویم، تلفیقی زیبا از معماری اصیل و سنتی اسلامی آمیخته با ذوق و سلیقه ایرانی را می توان به وضوح دید.
✅10.مسجد جامع پوتراجایا (Putra)
🌷این مسجد که نزد جهانگردان معروف به مسجد صورتی است با الهام از معماری ایرانی صفویه در داخل دریاچه مصنوعی شهر پوتراجایا و در کنار پلی مشابه سازی شده پل خواجو اصفهان ساخته شده و تنها از یک ضلع به خشکی راه دارد.
منارههای این مسجد برگرفته از مسجد شیخ عمر در بغداد و دیوارههای آن با الهام از ایوان شاه حسن در کازابلانکای مراکش ساخته شده است. رنگ صورتی این مسجد با سنگهای گرانیت کف و دربهای چوبی مسجد هماهنگ شده و جلوهای متفاوت از دیگر مسجدهای معمول به آن داده است. این مسجد 10 هزار نفر را در خود جای میدهد.
🌷شبستان اصلی، فضایی ساده با دوازده ستون و تزیینات اسلامی است. آبنماهای متعدد صحن با رواق ستوندار اطراف محاط شده است. تک منار 116 متری بلندترین نشانه منطقه است که با الهام از مناره مسجد شیخ عمر بغداد ساخته شده است. طول منار به نشانه پنج اصل اسلام به پنج بخش تقسیم شده است.
🌷معماری بنا به نحوی است که باد در درون فضاها به چرخش درآمده و کوران هوا فضایی مطبوع برای نمازگزاران به وجود آورد. مسجد همه روزه به غیر از روزهای جمعه و در ساعات برپایی نماز جمعه بر روی گردشگران باز است.برای ورود غیر مسلمانان و افراد بی حجاب شنل های خاصی به رنگ آبی وصورتی قرار داده شده است.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 370
🕌 آوایملکوتیمسجد 80
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 6
✅11.مسجد جامع قم؛
قدیمیترین مسجد قم
🔆طبق اظهارات برخی از مورخان و باستانشناسان، قدمت استان قم، به بیش از چند هزار سال باز میگردد. آنها معتقدند که این منطقه از ایران، نخستین محل سکونت و ایجاد تمدن بشر است که در بین تاریخنویسان و باستانشناسان، از اهمیت زیادی برخوردار است. با توجه به بافت تاریخی این خطه از کشور، حضور عمارات و بناهای تاریخی، چندان دور از ذهن نیست. آثاری همچون کوه خضر نبی، مسجد امام حسن عسگری، مدرسهی غیاثیه (پامنار)، باغ گنبد سبز، مقبرهی خواجه اصیلالدین و خواجه علی صفی، گنبدشمالی و خانهی تاریخی یزدانپناه، تنها بخشی از عمارات برجایمانده از ایران کهن است که همچنان استوار چون سرو، قد برافراشته و گذر روزگار را به نظاره نشستهاند.
🌷مسجد جامع استان قم نیز از جمله مکانهای تاریخی مهم و ارزشمندی است که با به کارگیری اصول معماری ایران کهن، از جلال و شکوه قابل توجهی برخوردار است.
✅جغرافیا و همسایگی مسجد جامع قم
🌷مسجد جامع در مرکز شهرستان قم و در خیابان آذر، محلهی مسجد جامع و در نزدیکی دروازه ری واقع شده است. برای رفتن و بازدید از این مکان زیبا و تحسینبرانگیز میتوان از خیابان آذر، بزرگراه عمار یاسر (۵۵ متری عمار یاسر) یا تونل غدیر، به محلهی مسجد جامع رفته و این مسجد را مشاهده کنید. از عمارات و آثار تاریخی پیرامون این بنای تاریخی، میتوان به حرم مطهر حضرت فاطمهی معصومه (با فاصلهای بالغ بر ۲ کیلومتر) و خانهی تاریخی یزدانپناه (با فاصلهای حدود ۳ کیلومتر) اشاره کرد.
✅تاریخچهی مسجد جامع قم
🌷در مورد قدمت و سال ساخت دقیق مسجد جامع قم، اظهارات و بیانات مختلفی وجود دارد. برخی از مورخین و باستانشناسان، تاریخ ساخت آن را به قرن ششم هجری قمری و مقارن با حکومت پادشاهان سلجوقی میدانند. تعداد دیگری از تاریخنویسان و کارشناسان مسائل تاریخی، بر این باورند که این مسجد در سال ۲۶۵ هجری قمری به همت و پیگیری ابوالصدیم حسن بن علی بن آدم اشعری، احداث شده است. این درحالی است که عبدالجلیل رازی، زمان تاسیس این اثر تاریخی را به دوران حکومت طغرل سلجوقی نسبت داده و معتقد است که فردی به نام بهاالدین کمال ثابت قمی، این عمارت ارزشمند و باشکوه ایرانی را احداث کرده است. بر اساس متون ثبت شده در کتاب تاریخ قدیم قم این بنامتعلق به قرن ۴ هجری قمری بودهاست. در این کتب از چند مسجد نام برده شده است، مسجد جامع که در یکی از محلههای قدیمی قم، نزدیک دروازهی ری احداث شده و مسجدی که اکنون به نام امام حسن عسگری شهرت دارد و مسجدی که در محدودهی خاکفرج و زمینهای کمیدان قرار گرفته و امروزه اثری از آن برجای نمانده است... البته با توجه به اسناد و متون برجایمانده از پیشینیان، مسجد جامع اصلی همین بنایی است که امروزه به عنوان مسجد جامع شهر، شهرت یافته است.
✅ معماری مسجد جامع قم
مسجد جامع قم، بنایی است با مساحتی حدود ۶ هزار متر مربع، که ساخت و احداث آن، در چندین دورهی زمانی مختلف، صورت گرفته است. معمار و طراح این عمارت کهن، قسمتهای متعددی از جمله سردر ورودی، صحن، ایوان، گنبدخانه و شبستان را برای آن در نظر گرفته است.
به نظر میرسد بخش گنبدخانهی مسجد، قبل از دیگر قسمتهای این اثر تاریخی، ساخته شده باشد. سازندگان این اثر تاریخی، دو در ورودی را برای آن درنظر گرفتهاند که یکی در بخش غربی بنا و به عنوان ورودی اصلی تلقی شده و دیگری در کوچهای فرعی و متصل به شبستانهای واقع در شمال عمارت، قرار دارد.
کاشیکاریهای انجام شده توسط هنرمندان و استادکاران خوشذوق ایران کهن، از جمله ویژگیهای هنر معماری ایرانی است که جلوه و جلال خاصی به این مجموعهی باشکوه بخشیده است. همچنین مقرنسکاریها و کتیبههای قرآنی موجود در مسجد جامع، ارزش و اهمیت آن را دو چندان ساخته است. در واقع میتوان از دیگر نکات این اثر تاریخی به دو ایوانی بودن که از ترکیب هندسی مربع-مستطیل برخوردار است، اشاره کرد.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 371
🕌 آوایملکوتیمسجد 81
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 7
✅ 12.مسجد بیبی هیبت (ترکی آذربایجانی Bibiheybət məscidi)
🔶مسجد بیبی هیبت مسجدی قدیمی در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان است، که این بنا در دوران شروانشاهان ساخته شده بود و در سال ۱۹۳۶ توسط بلشویک به طور کلی نابود شد. ساخت و ساز بنا از دهه ۹۰ آغاز و سرانجام در سال ۱۹۹۷ میلادی، بنای کنونی مسجد افتتاح شد. این مسجد شامل آرامگاهی از نوادگان حضرت محمد(ص)، که امروزه مرکز معنوی مسلمانان این خطه و یکی از مهمترین بناهای معماری اسلامی در جمهوری آذربایجان میباشد. در میان افراد بومی این منطقه، این مسجد با نام مسجد حضرت فاطمه زهرا(س) نیز شناخته میشود.
🔵پیشینه
🔶مسجد بیبی هیبت، آرامگاه دختر امام هفتم شیعیان، امام موسی کاظم(ع) میباشد، که از دست آزار و اذیت خلفا، به باکو فرار کرده بود. همچنین آرامگاه نوه ششم امام جعفر صادق(ع) نیز در این مکان مقدس مدفون شده است. بر روی سنگ قبر، امامزادگان نسب وی خواهر امام رضا(ع) حک شده است.
🔷نویسنده مشهور فرانسوی، الکساندر دوما نیز از این مسجد در خاطرات خود به هنگام سفر به باکو یاد کرده است. این مسجد در دوران کمونیستی که به موازات تخریب اماکن مذهبی همراه بود، توسط بلشویکها تخریب گردید.
🔶در سال ۱۹۹۴، پس از کسب استقلال جمهوری آذربایجان، حیدر علی اف، رئیس جمهور سابق این کشور دستور مرمت و بازسازی مسجد بیبی هیبت را در همان مکان تخریب شده با یک ساختمان و بنای جدید داد. که بنای جدید مسجد در تاریخ ۱۱ ژوئیه ۱۹۹۷ با حضور حیدر علی اف افتتاح شد. مسجد بازسازی شده با حکم ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۵ سالنهای جدید و بزرگی برای رفاه و آسایش زائران ساخته شد.
🔵معماری
🔶این مسجد قدیمی در قسمت جنوبی آرامگاه واقع شده بود، در حالی که دارای منارهای ۲۰ متری در قسمت غربی مسجد وجود دارد. بعدها یک دخمه و دو سوله به مسجد در سمت جنوب مناره اضافه شد. در سولهها، کتیبههای حاوی نام فتحعلی خان، که سنگ قبر مرمر وی در حال حاضر در موزه ملی تاریخ جمهوری آذربایجان نگهداری میشود.
🔷داخلی مسجد با زیور آلات غنی تزئین شده است. که شامل یک اتاق مستطیل شکل با طاق یا قوس نوک تیز در زیر گنبد، لوستر، شمعدان وجود دارد، و یک قلاب که آویزان شیشهای رنگی آن را احاطه کرده است. در قسمت شمالی مناره و مسجد بلافاصله مجاور آرامگاه، کتیبهای که توسط برنهارد دورن کشف شد موجود است، از کتیبهها مشخص بود که این مقبره در سال ۱۶۱۹ ساخته شده است.
🔶مسجد بازسازی مدرن یک نمونه کلاسیک از معماری سبک شروانی است. این مسجد دارای سه گنبد، که به شکل سنتی ساخته شده، در کنار دو مناره نگه داشتهاند. گنبد سبز و فیروزهای آینه، که با کتیبههای طلاکاری شده از قرآن تزئین شده است. نمازخانه مردانه در سمت جنوب از مجتمع قرار گرفته است، در حالی که زنان - در سمت شمال است. بین آنها نیز مقبره قرار گرفته است.
🔷بازسازی معماری مسجد بیبی هیبت توسط معماری معروف آذربایجانی، سنان سلطانوف طراحی شده است.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 372
🕌 آوایملکوتیمسجد 82
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 8
✅ 13.مسجد جامع دهلی،
شاهکار معماری و هنر هند
در شهر دهلی با همه زیبایی و رنگ، مسجدی جلوه گری میکند، بنام مسجد جامع دهلی و اگر قصد سفر به دهلی را دارید حتماً به مسجد جامع دهلی هم بروید که یکی از بزرگترین مساجد جهان است و دیدن آن خالی از لطف نیست.
🔶مسجد جامع دهلی یا مسجد جهاننما، از مهم ترین مساجد هندوستان و از زیباترین مساجد عالم اسلام تا اواخر قرون بیستم بوده است.
🔷ابن بطوطه در سفرنامه خود مسجد جامع دهلی، را به عنوان بزرگترین مسجد جهان توصیف و از نوادر روزگار دانسته است. حیاط بیرونی مسجد از ماسه سنگ قرمز و دیوارها از سنگ قرمز و مرمر سیاه و سفید ساخته شده و دارای دو منار و سه گنبد مرمرین اصلی و چند گنبد و مناره کوچکتر میباشد. گرچه این مسجد در این سرزمین بسیار مورد احترام و مقدس است و از بزرگترین و زیباترین مساجدشان به شمار میرود اما در جهان اسلام، مسجد چندان شناخته شدهای محسوب نمیشود.
🔶مسجد جامع یا مسجد جهاننما، مسجد اصلی دهلی قدیم و از بزرگترین و معروفترین مساجد هند است
🔷مسجد جامع یا مسجد جهاننما، بر روی بلندی ساخته شده است. این مسجد، به فرمان شاهجهان، پنجمین امپراتور سلسله گورکانیان هند که تاجمحل را نیز ساخته، احداث شد.
🔶مسجد جامع دهلی مقابل قلعه سرخ واقع شده است. در این مسجد چند اثر تاریخی از جمله نسخه قدیمی از قرآن که بر روی پوست آهو نوشته شده به معرض دید گذاشته شده است. بیش از ششهزار کارگر در طول شش سال برای ساخت این مسجد کار کردند و سرانجام در سال ۱۶۵۶ میلادی افتتاح شد.
🔷طرح طبقات مسجد جامع دهلی به موتی مسجد یا مسجد مروارید در آگرا شباهت زیادی دارد، اما مسجد جامع بزرگتر از آنها بوده و دو طبقه میباشد. قسمت اعظم این مسجد به علت وسعت زیربنایی که شاهجهان برای آن برگزید، بعدها به آن اضافه شده است.
🔶مسجد جامع دهلی دارای دو محراب باشکوه و حیاطی وسیع است که تحسین هر بینندهای را بر می انگیزد. روی مسجد به غرب است و هر سه طرف آن با ایوانهای طاقدار قوسی شکل پوشانده شده و درگاه برج مانند آن رو به مرکز مسجد قرار گرفته است.
🔷ساختمان اصلی مسجد جامع دهلی، ۸۰ متر طول، ۲۷ متر عرض دارد و سقف آن از سه گنبد تشکیل شده است. گنبدهای آن از سنگ مرمر راهراه سفید و ارغوانی ساخته شدهاند و زیر آنها سالنی با هفت ورودی قوسی شکل رو به غرب وجود دارد و دیوارهای آن تا نیمه با سنگ مرمر پوشیده شدهاند.
🔶دو مناره سر به فلک کشیده، به ارتفاع چهل و یک متر، دو طرف این گنبدها جای گرفتهاند. این دو مناره ۴۰ متر ارتفاع و صد و سی پله دارند و از سنگ قرمز و سنگ مرمر سفید ساخته شدهاند که به صورت راهراههای طولی کار گذاشته شدهاند.
🔷در محوطه پشتی مسجد نیز چهار مناره کوچک قرار گرفته که هفت ورودی قوسدار آن به سمت غرب باز میشود و دیوارهای مسجد تا ارتفاع تقریباً یک متر با مرمر پوشیده شدهاند.
🔶کف مسجد با مرمر سیاه و سفید فرش شده و قسمتی که قرار است سجاده هر نمازگزار باشد با سنگهای مرمر مشخص شده است. این سجادههای مرمرین از نظر اندازه ۹۱ سانتیمتر در ۵۰ سانتیمتر بوده و در مجموع گویی ۸۹۹ سجاده سیاه مرمرین در کف مسجد جایگذاری شده است.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 373
🕌 آوایملکوتیمسجد 83
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 9
✅ 14.«کتارا» مسجدی با کارکردهای گوناگون
🔷مسجد کتارا در دهکده فرهنگی کتارا در قطر واقع شده است و طراحی معماری آن با معماری مساجد دیگر در این کشور متفاوت است. مسجد کتارا در قلب دهکده فرهنگی کتارا واقع شده است که این دهکده دارای تعدادی از زیباترین معماری های خاورمیانه است.
🔶طراحی این مسجد با مساجد دیگر در قطر کاملا متفاوت است، این بنا با کاشی هایی که بیشتر آن، آبی رنگ هستند، پوشیده شده است و در آن، رنگ های زرد و قرمز نیز به کار رفته اند.
🔷«زینب فاضل اوغلو» طراح مشهور ترکیهای، این مسجد را طراحی کرده است.
🔶این مسجد که در بین مشهورترین مساجد موجود در شهرها و پایتخت های اسلامی قرار دارد، دارای مناره، گنبد و محراب است و بخش بیرونی آن با نقوش فیروزهای و کاشی های ارغوانی مزین شده است.
🔷این مسجد همچنین مزین به کارهای دستی از جمله معرق کاری است.
🔶مسجد کتارا به مثابه یک دانشگاه فرهنگی و موسسه اسلامی نیز به شمار می رود که افراد گوناگون را به همزیستی مسالمت آمیز دعوت میکند.
🔷دکتر خالد ابراهیم السلیطی؛ مدیرکل دهکده فرهنگی کتارا، گفت: این مسجد تنها مکانی عبادی نیست بلکه یک مرکز فرهنگی و آموزشی نیز محسوب میشود و مراسم سخنرانی به صورت هفتگی در آن برگزار میشود.
🔶از ویژگی های این مسجد در ماه مبارک رمضان، برگزاری دوره های حفظ قرآن کریم تحت نظارت معلمان برجسته این عرصه است که در طول این سال ها، موفقیت چشمگیری داشتهاند و کودکان بسیاری را نیز به خود جذب کرده اند.
🔷هدف از برگزاری این دوره ها، تشویق کودکان بین سنین 5 تا 15 سال به حفظ و تلاوت قرآن کریم است. این مسجد در ماه مبارک رمضان مملو از جمعیت نمازگزاران میشود.
🔶از سویی دیگر، به دلیل آنکه این مسجد در دهکده فرهنگی واقع شده است، گردشگران بسیاری را چه در داخل و چه در خارج نیز به خود جذب می کند.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 374
🕌 آوایملکوتیمسجد 84
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 10
✅ 15.مساجد چوبی ۵۰۰ ساله در ترکیه
شهر توریستی «اردو» در ترکیه دارای مساجدی چوبی است که قدمت آنها به ۵۰۰ سال میرسد و در ساخت آنها از هیچ میخ و ابزار اتصالی استفاده نشده است.
شهر توریستی و دیدنی «اردو»، در شمال ترکیه و در منطقه دریای سیاه واقع شده که دهها مسجد از جنس چوب در این شهر وجود دارد و در ساخت آنها از هیچگونه بست، میخ و یا ابزار اتصالی دیگری استفاده نشده است.
قدمت تاریخی این مساجد چوبی به ۵۰۰ سال و به دوران سلطنت سلجوقیها و عثمانیها بازمیگردد و هنوز در برخی از آنها نمازهای یومیه اقامه میشود.
بخشها و اجزای این مساجد با فنآوری خاصی که سلجوقیها و عثمانیها آن را از ترکهای آسیای مرکزی اخذ کردند، به هم متصل شدهاند.
تعداد این مساجد در شهر «اردو» ترکیه بالغ بر ۷۰ مسجد است و با نقش و نگارهایی به سبک معماری عثمانی تزیین شدهاند و این مساجد اکنون به دلیل مسائل زیستمحیطی و آبوهوایی نیازمند توجه ویژه و مرمت و بازسازی هستند.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 376
🕌 آوایملکوتیمسجد 86
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 12
✅ 17. مسجد جامع سجاس
🌷مسجد جامع سجاس در روستاي سجاس استان زنجان واقع گرديده و از بناهای ارزشمند دوره ی سلجوقی است.
🌷مسجد جامع سجاس در روستاي سجاس در حدود35 كيلومتری جنوب غربی سلطانيه در استان زنجان واقع گرديده و از بناهای ارزشمند دورهی سلجوقی است.
🌷بنای اصلي مسجد ، گنبد خانهی مربعی به ابعاد تقريبي 5/9 متر است كه با گنبد بلندي پوشش يافته است .
🌷با توجه به آثار موجود ، در اصل بناهای ديگري به اين گنبد خانه متصل بوده كه امروزه از بين رفته است .
🌷گنبد خانه ، در اضلاع شرقي ، غربي و شمالي درگاههايی داشته كه درگاه هاي شرقي و غربي آن مسدود شده است . 🌷گنبد با واسطه ي چهار فيلپوش بر روي جرزهاي چهارگانه استوار گرديده و پا طاق فيلپوش ها بر روی تخته ي قطوري كه با ديوار 45 درجه زاويه دارد ، قرار داده شده است .
🌷چهار فيلپوش و در حدود فاصل آنها چهار طاقنما كه متناوبا قرار گرفته اند با قوس پنج و هفت ، به همراه قوس هاي كوچكتر بالايي ، نقشه مربع را به دايره تبديل كرده است . سطح فيلپوش ها و طاقنماها با اجراي آجر كاری به سبك آلت و لغت ، تزئينات هندسی جالبي را ايجاد كرده اند .
🌷بالاي فيلپوش ها ، طاقنماهاي زيبايي قطاربندي شده كه زمينه را براي بر پليي گنبد فراهم مي كند . گنبد بنا كه از نوع گنبد های يكپوشاست ، با آجر اجرا شده و تزئينات آن منحصر به نقش ستاره ی پنج پر است.
🌷ورودی كنونی ، در جرز شمالي تعبيه شده و در جرزهای غربی و شرقی ، دو درب بزرگ شبيه به ايوان و در ضلع جنوبي ، محراب ايجاد شدهاست . به قرينه ي محراب در جرزهاي غربي و شرقي و در حد فاصل درهای بزرگ تزئيناتی نظير محراب انجام گرفته كه تنها جنبه ی قرينه سازی دارد .
🌷محراب كنوني مسجد با توجه به شيوه ي گچبري و استفاده از رنگ و همچنين آثاري از محراب قديمي در زير آن ، به نظر مي رسد كه مربوط به دوره ي ايلخاني باشد . اين مسجد از نظر گچبري و كتيبه ها بسيار ارزنده و قابل توجه است .
🌷چهار كتيبه ی بدون تاريخ در مسجد نوشته شده است ، كتيبه ی اول در ساقه ي گنبد به خط نسخ ابتدائي گچبري گرديده كه احتمالا همسن بناي مسجد است . كتيبه ی فيلپوش ها با خط ثلث زيبائي رقم گرديده كه با توجه به سبك آن احتمالا از دوره ي ايلخانی است .
در زير فيلپوشها كتيبه ی بسيار ارزنده ای به عرض حداقل 50 سانتی متر به صورت سرتاسری نوشته شده كه مشتمل بر سوره ی ملك است. اين كتيبه با دو خط موازي در بالا و پايين محدود شده و بالاي خطوط كتيبه ي كوچك ديگري به خط كوفي نوشته كه احنمالا مربوط به قرن پنجم هجري است ؛ سوره ي ملك كه به خط نسخ خوانا نوشته شده ، با گچبري هاي بسيار زيبا و طرح هاي اسليمي پر كاری مزين گرديده است .
🌷با توجه به شيوه ی معماری و كتيبه های موجود و شباهتی كه بناي اين مسجد با ديگر بناهاي دوره ی سلجوقی منطقه دارد ، مي توان بناياصلي را به اواخر قرن پنجم هجری منسوب داشت كه در دوره ي مغول نيز تعميرات و تزئيناتي در آن صورت گرفته است.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 377
🕌 آوایملکوتیمسجد 87
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 13
✅ 18. مسجد أعظم قم
🔶مسجد أعظم قم در تاریخچه 55 ساله خود، فراز و فرودهای فراوانی را به خود دیده و کتابخانه آن نیز از سال 1386 و بر اساس طرح توسعه ضلع غربی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) بازسازی شد و شکل و شمایل نوینی به خود گرفت.
🔷مسجد أعظم به عنوان یکی از با برکتترین و ارزشمندترین یادگارهای مرحوم آیتالله العظمی بروجردی در قم شناخته میشود و البته این نگین برجسته، نگینی کوچکتر هم در درون خود دارد که همانا کتابخانه مسجد است. کتابخانهای در ضلع غربی مسجد که با هنر معماری مرحوم لُرزاده به سرانجام رسید و 15 روز پس از ارتحال آن مرجع عالیقدر و در بیست و پنجمین روز از فروردین ماه 1340 رسما افتتاح شد و امروز، پنجاه و پنجمین سالروز این اتفاق فرهنگی و مبارک است.
🔶باید گفت مرحوم آیتالله بروجردی به عنوان عالم و دانشمندی اهل تحقیق و تتبع، عنایت خاصی به آثار گذشتگان و حفظ این میراث داشتند و همواره در پی تاسیس فضایی در شأن اهل تحقیق بودند تا دسترسی آنان به همه منابع تحقیقی، میسر و آسان باشد.
چنین بود که حضرتشان از بدو ورود به قم و بهویژه از آغاز مرجعیت عامه یعنی پس از ارتحال مرحوم آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی، به تأسیس و تقویت کتابخانههایی در حوزههای علمیه قم، نجفاشرف و دیگر مراکز علمی همت گماردند. همچنین ایشان وقتی تصمیم به ساخت مسجدی در هامبورگ گرفتند، دستور دادند کتابخانهای در کنارش ساخته شود. در حقیقت باید گفت این همه اهتمام به تأسیس و تقویت کتابخانهها، بیانگر کتابشناس بودن ایشان و آگاهی کامل و جامع نسبت به ارزش علمی و معنوی میراث مکتوب بود.
🔷معظمله در طول زندگی شریفشان، به خرید کتب و اهدای آن و تقسیم کتب بین کتابخانهها اهتمام داشتند تا فضلای حوزه و علوم اسلامی به منابع اصیل و آثار مکتوب بزرگان دسترسی داشته باشند. چاپ و عرضه بسیاری از آثار گذشتگان نیز در همین راستا، مورد اهتمام جدی ایشان بود و چون خودشان رنج عدم دسترسی به منابع پژوهشی را کشیده بودند، به ارزش بالای این کار به خوبی واقف بودند.
اینگونه بود که معظمله در کنار ساخت مسجد، اهتمام ویژهای به ساخت کتابخانه و جمع آوری کتب ارزشمند داشت و کتابخانه مبارک مسجد اعظم، نشان دهنده اوج آینده نگری و بینش والای آیتالله بروجردی دارد و تا به امروز تعداد بیشماری از محققان و پژوهشگران مرد و زن، سطوح عالی حوزه و دانشگاه ، گنجینهای عظیم از کتب خطی و چاپی است و به عنوان یکی از کتابخانههای نفیس سراسر کشور شناخته میشود و میتوان امیدوار بود که با برنامهریزیهای دقیقتر و آینده نگری علمی، این میراث معنوی آیت الله بروجردی، بیش از پیش بتواند کام تشنگان علم و معرفت را سیراب سازد.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 378
🕌 آوایملکوتیمسجد 88
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 14
✅ 19.مسجد جامع کرمان؛
بنایی ارزشمند با معماری فاخر
🌷مسجد جامع کرمان از جمله مساجد چهار ایوانی است که دارای سردر رفیع، صحن ایوان و شبستان است، این مسجد در دوران حکومت امیر مبارزالدین محمد مظفر سر سلسله آل مظفر بنا گردیده است. تاریخ بنا در کتیبه سر در اصلی ۷۵۰ هجری قمری ذکر شده است. مسجد جامع کرمان دارای سه درب در ضلع های شمالی و شرقی و غربی است. طول صحن مسجد ۵/۶۶ متر و عرض آن ۴۹ متر است.
🔷مسجد جامع کرمان یا مسجد جامع مظفری در کنار میدان مشتاق و محصور به بازار مظفری و بازار قدمگاه و خیابان شریعتی و میدان مشتاق در شهر کرمان قرار گرفته است.
🔶مسجد جامع کرمان در طول تاریخ شاهد حوادث متعددی بوده که برخی از انها به عنوان مقطعی از تاریخ به شمار می روند به همین دلیل دچار آسیب های مختلف شده و بارها نسبت به بازسازی آن اقدام گردید .زمانی که محمد مظفر این مکان را برای احداث مسجد انتخاب کرد، محل مذکور به دروازه ی زرندی معروف و خارج از شهر کرمان بود. به موجب خطوطی که در بالای مناره و گلدسته منقوش است، محمد تقی خان درانی حاکم کرمان در عصر زندیه به سال ۱۱۷۶ ه ق قسمت هایی از این مسجد را تعمیر کرده است.
🔷قبل از این تاریخ نیز در عهد شاه عباس دوم، شاهرخ نامی به مرمت مسجد پرداخت. در ایوان بزرگ مسجد به نام شخصی برمی خوریم که خود را عنایت الله بن نظام الدین معمار اصفهانی معرفی کرده و در حجاری ها، کاشی کاریها، و تعمیرات این مجموعه نقش داشته است. سر در رو به مشرق آن از شلیک توپهای آغا محمدخان قاجار خراب شد ولی بعدها مرمت و بازسازی شد.
🔶ارزشمندترین قسمت بنا کاشیکاری معرق محراب و سردر شرقی مسجد میباشد. مسجد جامع کرمان در زمان صفویه به مسجد جامع مظفری شهرت داشت. این بنا سردری رفیع و عظیم در ضلع شرقی دارد که با کاشی کاری هایی زیبا تزیین یافته و برج ساعت آن زینت بخش سردر رفیع آن است.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 379
🕌 آوایملکوتیمسجد 89
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 15
✅20.مسجد180ساله "امام خمینی"(ره) معروف به "مسجدسلطانی"
🌷 مسجد امام خمینی(ره) که به مسجد سلطانی یا مسجد شا ه(شاهِ قاجار) نیز معروف است، از معروف ترین مساجد تهران است که در بازار واقع شده و از آثار باقیمانده دوران فتحعلی شاه قاجار در سال ۱۲۴۰ هجری قمری است. قدمت این مسجد تاریخی در حدود ۱۸۰ سال است و منارهها و ساعت آن نیز در زمان ناصرالدین شاه به آن افزوده شده است.
بنابر کاشی نوشته ها و کتیبه هایی که در ایوان جنوبی مسجد به جای مانده، زمان تقریبی شروع ساخت آن سال ۱۲۱۲ یا ۱۲۲۴ هجری قمری است. در سال ۱۳۰۷ هجری قمری به دستور ناصرالدین شاه قاجار در اصلی در جهت شمال تعمیر و نیز به دستور وی دو مناره در دو طرف گلدسته مسجد ساخته شد. بنابراین تکمیل کننده اصلی آن را می توان ناصرالدینشاه قاجار نامید.
🌷این مسجد، بنایی چهار ایوانی است که شبستان های اصلی آن در جبهه جنوبی قرار دارد و معماری کلی و نیز پارهای از جزییات آن از مسجد وکیل شیراز گرفته شده و در طراحی و ساخت آن مانند سایر ابنیه آن زمان هنرمندان شیرازی دست داشته اند.
🌷ژاک موریه، نایب سفارت انگلیس، در سفرنامه خود در سال ۱۲۲۲ هجری قمری، مینویسد: «تنها بنای قابل ملاحظه در تهران عهد فتحعلی شاه، مسجد شاه است که ناتمام مانده است.»
🌷کتیبه های تاریخی موجود در بنای آن اکثراً به خط آقای مهدی ملک الکتاب میباشند نام استادان کاشیکار اسدالله عابدین، اسدالله حسینی، احمد علی اصغر، علی اکبر محمد از تهران و مصطفی طباطبائی، فتح الله عبدالرحیم، حسین باقر و ابراهیم کاظم از اصفهان در کاشیکاری های اطراف صحن دیده میشود.
🌷این اثر در تاریخ ۱ مهر ۱۳۶۳ با شماره ثبت ۱۶۶۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
🌷برای رفتن به این مسجد تاریخی و زیبا در قلب تهران، می توانید از ایستگاه مترو ۱۵ خرداد استفاده کرده، خریدهای خود را در بازار قدیمی و تاریخی تهران انجام دهید و سپس برای نماز و دیدن مسحد، به سمت آن بروید.🌹🙏
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 380
🕌 آوایملکوتیمسجد 90
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 16
✅21.مسجد تاریخی کوپروکوی در ترکیه
🌷مسجدی با گنبد و منارهای پوشیده از برگ. مسجد تاریخی کوپروکوی در جنوب ترکیه از مساجدی است که مناره و دیوارهای آن با برگ های سبز پوشیده شده است. این مسجد در سال ۱۹۳۰ بنا شده است.
🌷مسجد جامع سبز، یکی از مساجد زیبا در ترکیه است که در شهر«آدانا» جنوب ترکیه واقع شده است و گیاهان سبز مناره، دیوار و گنبدهای زیبای آن را پوشانده است.
🌷این مسجد در محله «کوپروکوی» در منطقه یورادیر ایالت آدانا واقع شده است و هشتاد و پنج سال پیش ساخته شده است.
🌷از پنجاه سال پیش تاکنون دیوارها و مناره های این مسجد به مرور زمان با گیاهان سبز پوشیده شده است و برای همین به مسجد جامع سبز معروف است و زیبایی خاصی به این مسجد داده است.
🌷این مسجد، یکی از مساجد تاریخی این شهر محسوب میشود و اهالی منطقه کوپروکوی با عنوان «حمایت از مسجد جامع سبز» مسجد را به باغ تبدیل کرده و انواع گل ها را در این مسجد پرورش دادهاند.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh
بخشچهاردهم سلسلهگفتمان:
#مباحثاتدینیاجتماعی 381
🕌 آوایملکوتیمسجد 91
(سلسلهمقالاتتخصصیمسجد)
♨️زیباترینوقدیمیترین
مساجد دنیا / 17
✅22. مسجد «الخیف»
🌷مسجد «الخیف» در سرزمین منا در مکه مکرمه، یکی از مساجد تاریخی در اسلام است که پیش از پیامبر اسلام(ص)، ۷۰ پیامبر در آن به عبادت پرداختهاند و حجاج به محض ورود به این سرزمین مقدس، هر کجا که بایستند میتوانند منارههای آن را مشاهده کنند.
🌷«مسجد الخیف»، مسجدی تاریخی است که پیامبر اکرم(ص) در آن نماز خواندهاند. گفته میشود، پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) پس از ادای نماز در این مکان، سنگهای آن را به عنوان مسجد بنا نهاد.
🌷این مسجد در طول قرون گذشته به مکانی برای نمازخواندن حجاج در سرزمین منا تبدیل شده است و آنان اشتیاق زیادی برای رسیدن به این مکان با هدف اقامه نماز در آن دارند.
🌷مسجد الخیف شامل ۴ مناره بلند است و در سال ۱۴۰۷ هجری قمری توسط دولت عربستان بازسازی شد.
🌷این مسجد اکنون به مکانی برای زیارت و نماز خواندن حجاج در حین ادای مناسک حج تبدیل شده و به همین خاطر به امکاناتی از جمله تهویه مناسب، سرویسهای بهداشتی و دربهای متعدد جهت تسهیل ورود و خروج حجاج مجهز شده است.
🌷مسجد الخیف که در دامنه کوه جنوب منا واقع شده است، در ایام حج همواره میزبان حجاج برای اقامه نمازهای پنجگانه یومیه است.
#ادامهدارد...
سلامتیوجودنازنینِ
رهبریعزیزمون_صلوات
الثِّقَةُبِاللهِثَمَنٌلِکٌلِّغالٍ
و سُلَّمٌ اِلى کُلِّ عال
صفحهتخصصیمباحثاتِ
دینیسیاسیاجتماعی
کانالِلاحِق در ایتا:🔻
https://eitaa.com/lahegh