عرض تبریک مجدد و وافر به مناسبت دهه غدیریه، این حدیث شریف آنطور که بایسته و شایسته است مورد توجه قرار نگرفته، و میتواند از جهات مختلفی مقصد تحقیق و پژوهش شود مانند: «ارتباط ولایت امیرالمؤمنین(ع) با امنیت الهی» یا «میزان امنیت از عذاب با وجود ولایت امیرالمؤمنین(ع)» یا «تخریج و ارزیابی سندی و محتوایی روایت «حصن الهی» در منابع شیعه و سنی»
وفکقم الله فی دفاع عن امیرالمؤمنین علیه السلام و تبلیغ ولایته
آدرس کانال در ایتا:
https://eitaa.com/akhavanmoghadam
آدرس کانال در تلگرام:
https://t.me/Akhavanmoghadam🌺🌺🌺🌺
آیه مباهله، یعنی شرف و افتخار شیعه
شصت و یکمین آیه سوره مبارکه آل عمران به سبب وجود واژه « نَبْتَهِلْ» و نیز شأن نزول مهم آن، به آیه مباهله معروف است. در باره مباهله هم خواندهایم و هم شنیدهایم؛ اما شاید هنوز به اهمیت این آیه در قرآن دقت کافی نداریم. آیهای که بر فضیلت اهلبیت پیامبر(ص) دلالت دارد. آیهای که صادقان را معرفی میکند. آیهای که تا قیامت فضیلت امیرالمؤمنین، فاطمه زهرا و حسنین علیهم السلام را نشان می دهد. خداوند در این آیه می فرماید:
«فَمَنْ حَآجَّكَ فِيهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْاْ نَدْعُ أَبْنَاءنَا وَأَبْنَاءكُمْ وَنِسَاءنَا وَنِسَاءكُمْ وَأَنفُسَنَا وأَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَةَ اللّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ؛[۵] هر گاه بعد از علم و دانش که درباره مسیح به تو رسیده، کسانی با تو به بحث و ستیز برخیزند، به آنها بگو: بیایید ما فرزندان خود را دعوت میکنیم شما هم فرزندان خود را، ما زنان خویش را فرا میخوانیم شما هم، زنان خویش را، ما از نفوس خویش دعوت میکنیم، شما هم از نفوس خود، آنگاه مباهله میکنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار میدهیم.»
این آیه مانند استخوانی در گلوی پیروان سقیفه مانده است چون نه می توانند آیه را انکار کنند، و نه شأن نزول آن را. نه می توانند امیرمؤمنان و همسر و فرزندانش را از معنای آیه خارج کنند، و نه می توانند دیگران را وارد نمایند! چون به قدری موضوع روشن و در حضور همگان بوده، که قابل انکار یا کتمان نیست و به قول علامه طباطبایی: «مباهله از معجزات قرآن و اسلام است». مفسران اهل سنت فراوان کوشیده اند تا تک تک کلمات آیه را از معنای اصلی منسلخ کنند ولی کوشش بیهوده نموده، و اکثر آنان این فضیلت را برنمایانده اند. یکی از مفسران عامه که تلاش فراوان کرده تا این فضیلت را انکار کند، و به هر بهانه ای متمسک شده، شیخ محمد عبده است. علامه طباطبایی بدون آنکه نام او را ذکر کند، سخنان او را عجیب نامیده، و در بارة اشکالها و ایرادهای وی به آیه مباهله چنین مینویسد: « ...خيال مىكنم خواننده باور نكند كه این سخنان، كلام مردى دانشمند است. ممکن است خواننده، ما را متهم كند به اينكه نسبت ناروا به مفسر مزبور دادهايم؛ ولی واقعیت است! سخنان این مفسركلامى است بىپايه و ساقط، و اگر آن را نقل كرديم براى آن بود كه خوانندگان متوجه شوند...». نگارنده این سطور، در نوشتاری مفصل، همه سخنان عبده و پاسخ های علامه طباطبایی را شرح داده، که به زودی در قالب کتاب، چاپ می شود.
به راستی چرا امام رضا علیه السلام فرمودند: بزرگترین فضیلت امام علی(ع) در قرآن آیه مباهله است؟ به همین دلیل که «اَنفُسَنَا وأَنفُسَكُمْ» در این آیه نقش کلیدی دارد و امیرالمؤمنین را چون جان و نفس پیامبر(ص) معرفی کرده است. اغراق نیست اگر بگویم: مباهله ادامه غدیر است، بلکه مقدم بر غدیر؛ چون برای اثبات ولایت امیرالمؤمنین و غدیر، کارآیی دارد.
این بار که نجف مشرف شدید، وقتی روبروی ضریح مطهر امام علی می ایستید و زیارت می کنید، به جملات زیارت دقت کنید که با این عبارات، شروع می شود: السلام علی رسول الله السلام علی المدفون فی المدینه...». عجب! چرا؟ چون اینجا نفس پیامبر دفن است و فرقی ندارند. کاش قدر مباهله را بیشتر می دانستیم.
زهره اخوان مقدم. 10/4/1403
وفکقم الله فی دفاع عن امیرالمؤمنین علیه السلام و تبلیغ ولایته
آدرس کانال در ایتا:
https://eitaa.com/akhavanmoghadam
آدرس کانال در تلگرام:
https://t.me/Akhavanmoghadam🌺🌺🌺🌺
موضوع مقاله و پایان نامه های متعددی می تواند بر محوریت آیه مباهله باشد مثلا: مقایسه دیدگاه دو یا چند مفسر عامه در باره آیه مباهله؛ یا نقد دیدگاه یک مفسر عامه بر اساس تفسیر علامه طاطبایی یا علامه جوادی آملی؛ یا معناشناسی واژه های آیه مباهله، یا نقد و بررسی روایات ناظر بر شأن نزول آیه مباهله؛ یا ارتباط آیه مباهله با سباق و سیاق آیه؛ یا جریان شناسی وجود مباهله در تاریخ اسلام قبل از نزول ایه مباهله و بعد از آن، یا ترجمه و شدح اشعار شاعران در وصف آیه مباهله (همان گونه که علامه امینی در باره اشعار غدیر انجام داد)؛ یا منبع شناسی پژوهشهای ناظر بر آیه مباهله؛ و ...
وفکقم الله فی دفاع عن امیرالمؤمنین علیه السلام و تبلیغ ولایته
آدرس کانال در ایتا:
https://eitaa.com/akhavanmoghadam
آدرس کانال در تلگرام:
https://t.me/Akhavanmoghadam🌺🌺🌺🌺
اینجانب برای پایان نامه ارشد خودم در رشته ادبیات عرب (که دومین فوق لیسانس من بود) این موضوع را انتخاب کردم: «آیه تطهیر در شعر شعرای عرب» که به فضل پروردگار، با نمره 20 دفاع و در کشور برگزیده شد و در سال 1392 به زیور طبع آراسته گشت. اگر دانشجوی عزیزی مایل باشد، می تواند به عنوان پایان نامه، جستجو نموده و تمام اشعار عربی ناظر بر مباهله از ابتدا تا زمان حاضر را جمعآوری نماید تا از این رهگذر معلوم شود همگان بر شان نزول این آیه متفق بوده اند، چون شعر همیشه آینه جامعه است. علاوه بر پاداش معنوی چنین کاری، حقیر به این دانشجو کمک مادی هم به عنوان پاداش خواهم نمود و نیز راهنمایی این پایان نامه را بر عهده خواهم گرفت. گفتنی است که حتما و حتما و حتما باید دانشجوی محترم به زبان عربی تسلط کامل داشته باشد.
وفکقم الله فی دفاع عن امیرالمؤمنین علیه السلام و تبلیغ ولایته
آدرس کانال در ایتا:
https://eitaa.com/akhavanmoghadam
آدرس کانال در تلگرام:
https://t.me/Akhavanmoghadam🌺🌺🌺🌺
هدایت شده از آثار _ نکتههای پژوهشی_ زهره اخوان مقدم
لطفا دوستانتان را در مطالب کانال شریک کنید 🌺🌸🌺🌸🌺🌸 https://eitaa.com/akhavanmoghadam
https://t.me/Akhavanmoghadam
842.7K
لطفا دوستانتان را در مطالب کانال شریک کنید 🌺🌸🌺🌸🌺🌸 https://eitaa.com/akhavanmoghadam
https://t.me/Akhavanmoghadam
هدایت شده از آثار _ نکتههای پژوهشی_ زهره اخوان مقدم
لطفا از معرفی کانال به دوستان و اساتید محترم، دریغ نفرمایید. ایّدکم الله
.
آدرس کانال در ایتا:
https://eitaa.com/akhavanmoghadam
آدرس کانال در تلگرام:
https://t.me/Akhavanmoghadam
بخش اول پیام:
سلام و ادب. عزاداریهای همه شما همراهان گرامی قبول درگاه الهی باد
یکی از وجوه اعجاز قرآن که اتفاقا در عصر حاضر، هم مورد توجه قرار گرفته، و هم در اثبات حقانیت قرآن اثر ویژه دارد، اعجاز علمی آن است. با آنکه قرنهاست اعجاز ادبی بسیار مورد توجه بوده، اما به تدریج از ابهت آن کاسته شده، تا جائی که برخی از اندیشمندان قرآنی معاصر، اساسا برای بخش ادبی قرآن اعجازی قائل نیستند.(گفتنی است که اگر در حوزه صرفه و علت ایجاد آن مطالعه فرمایید، دقیقا به اینجا میرسید که اعجاز ادبی آنگونه که مورد دفاع قرار میگرفت، نبوده و به همین علت برخی دانشمندان به سمت صرفه سوق داده شدند چون دیدند «قدرت بیان» چیزی است که خود خدا به بشر داده (عَلّمَهُ البَیان) و از عهده او خارج نیست که متون ادبی والا بیافریند، چنانچه نمونههای فراوانی هم آفریدهاست).
بهرحال اینها را گفتم از این جهت که اعجاز علمی در عصر حاضر بسیار محکمتر و تواناتر است برای اثبات برتری قرآن. نمونه های متعددی از بهت و ایمانآوردن دانشمندان را دیده و شنیدهایم که چارهای ندارند جز آنکه سر بر آستان قرآن فرو آورند.
اما بحث معرفی موضوعات. اعجاز علمی قرآن هم در حوزه علوم تجربی است و هم علوم انسانی. در بخش علوم تجربی «فیزیک و قرآن» بسیار قابل توجه است. لذا به این بخش خواهم پرداخت تا برای دانشجویان گرامی مفید افتد اما باید بدانید که چنین پژوهشهایی، رویکرد بینا رشتهای دارد و پژوهشگر، حتما و حتما باید در حوزه مورد بحث، متبحر باشد.
لطفا دوستانتان را در مطالب کانال شریک کنید 🌺🌸🌺🌸🌺🌸 https://eitaa.com/akhavanmoghadam
https://t.me/Akhavanmoghadam
بخش دوم پیام: نمیدانم نام دکتر «خالد فائق صدیق العُبیدی» را شنیده اید یا نه. اغراق نیست اگر بگویم فقط در مورد کتابهای او، صدها مقاله و رساله میتوان نوشت. کتابهای متعددی در باب علوم تجربی و انسانی و قرآن دارد مانند: العلوم الهندسیه و الریاضیه فی القرآن و السنه؛ المساحه و علوم الارض فی القرآن و السنه؛ الهندسه الوصفیه فی القرآن و السنه؛ علوم البیئه و هندستها فی القرآن و السنه؛ علوم الهندسه الذریّه و النوویه فی القرآن و السنه؛ علوم الهندسه الصناعیه و الاداریه فی القرآن؛ علوم الهندسه الضوئیه اللونیه البصریه فی القرآن و السته؛ علوم الهندسه الکهربائیه و الالکترونیه فی القرآن و السنه؛ علوم الهندسه المدنیه فی القرآن و السنه؛ علوم الهندسه المعماریه فی القرآن و السنه؛ علوم الهندسه الکیمیائیه و الحیاتیه فی القرآن و السنه؛ و .....
به عبارت دیگر وی یک مجموعه 15 جلدی دارد با عنوان: «ومضات اعجازیة من القرآن الکریم و السنة النبویة» نوشته دکتر مهندس خالد فائق العبیدی و به زبان عربی که «آخر الزمان» پانزدهمین جلد آن است و در حوزه مهدویت میتواند مورد توجه قرار گیرد. کتاب دیگر او «لسنا بمأمن لله جنود السماوات والأرض» است که بینظیرش میتوان شمرد. بسیار پُرنویس و پُرکار است و به اعتقاد من، کتابهای او باید به فارسی ترجمه شود.
دانشجویانی که در مقطع لیسانس، در رشتههای مهندسی برق یا متالوژی یا زمینشناسی و مانند آن، ریاضی، فیزیک، شیمی، روانشناسی، جامعهشناسی، و ... تحصیل کردهاند و سپس وارد رشته علوم قرآنی شدهاند به راحتی میتوانند در نقد و بررسی آثار دکتر مهندس العبیدی، و مقایسه آراء او با مفسران قرآن، زیر نظر استادراهنمای قَدَر پژوهش نمایند.
وفقکم الله فی دفاع عن الثقلین: القرآن و عترت الرسول. لطفا دوستانتان را در مطالب کانال شریک کنید 🌺🌸🌺🌸🌺🌸 https://eitaa.com/akhavanmoghadam
https://t.me/Akhavanmoghadam
موضوعات متعدد بینارشتهای خدمت شما عزیزان 👆👆👆 چهارشنبه چهارم محرم الحرام 20 تیرماه 1403 - از شما بزرگواران التماس دعا دارم🙏🙏
اصلاحیه: آغاز گیومه مشخص است، ولی منظور من این است که آغاز جملهای که قرار است با گیومه، مورد توجه قرار بگیرد معلوم نیست. به عبارت دیگر، آوردن چنین جمله کوتاهی در گیومه، سودی ندارد چون ادامه همان جمله قبلی است و به نظر میرسد کل جمله، از ابتدای کلمه اومانیسم، تا انتهای گیومه، یک جمله است و از یک نفر. پس گیومه اینجا سودی به خواننده نمیرساند. در ارائه مطلب با گیومه، نکات مهمی باید مراعات شود که در بیانی دیگر خواهم گفت. با تشکر از همراه گرامی، که تذکر ایشان، موجب این اصلاحیه شد.🙏
سلام و عرض ادب خدمت همراهان گرامی. آرزو می کنم موفق به عزاداری برای سرور و سالار شهیدان شده باشید و مقبول حق باشد. در رابطه با امام حسین علیه السلام موضوعاتی به نظر می رسد:👇👇
حدیث معروف نبوی را حتما شنیدهاید که بارها و با الفاظی نزدیک به هم فرمودند: حسین منی و انا من حسین.
بخش اول به نظر ساده و قابل فهم است زیرا هر پدربزرگی میتواند بگوید که نوهام از من است. ولی شاید این نوع نگاه، ساده انگارانه باشد و برای همین بخش هم بتوان برداشتهای بهتری بر اساس قرآن و روایات، پیدا کرد.
مثلا شاید مراد این است که خلقت نوریِ امام حسین ع از نور پیامبر متفرع شده؛ یا رتبة وجودی سید الشهدا بعد از رتبه وجودی پیامبر است و فرع آن. یا اینکه مقامات معنوی امام حسین ع ، مانند رحمت و هدایت و نجات امت، فرع مقامات پیامبر است. البته متفرع بودن خلقت جسمی هم سادهترین برداشت است ولی دو تقریر می تواند داشته باشد: اول برداشت ساده و روشنی که عرض شد و برای همه نوهها اینچنین است. دوم اینکه همین خلقت مادی و جسمی امام حسین ع هم از جسم پیامبر متفرع شده؛ یعنی همان حدیثی که میگوید امام از انگشت پیامبر تغذیه میشدند. دلالتهای بخش اول حدیث می تواند موضوع پایان نامه باشد البته با توجه به سخن شارحان شیعه و سنی.
بخش دوم حدیث چالشیتر است آنجا که میفرماید: انا من حسین ع. برداشت ساده این است که بگوییم: حسین علیه السلام باعث شد که شریعت اسلام از بین نرود و گویا بقا و دوام دین نبوی، به واسطه امام حسین و شهادت اوست. انا من حسین می تواند رویش و بالندگی دوباره دین و نام پیامبر را از نهضت حسینی نشان دهد چون دشمنان دین می خواستند نام پیامبر از مأذنه ها شنیده نشود.
اما از برداشتهای کلی تری نیز میشود بحث کرد مانند اینکه ادامه و حفظ همه شئون نبوی، بواسطه امام حسین است و همه شئون جدش را امام حسین بقا داد. یا می توان گفت شأن «رحمت بودن پیامبر» با امام حسین دوام یافت که «رحمت الله الواسعه» است. یا می توان گفت نور نبی اکرم به واسطه امام حسین ع و از نسل او بقا یافت. یا اینکه شریعت و دین نبوی بواسطه سید الشهدا دوام یافت زیرا ادامه رسالت، بر اساس خطبه غدیر و آیه اکمال، با ولایت است و ولایت در نسل امام حسین ادامه یافت. دلالتهای بخش دوم حدیث می تواند موضوع پایان نامه باشد البته با توجه به سخن شارحان شیعه و سنی.
نگاه سوم این است که بر اساس برخی تعبیرها که فرمودند: هو منی و انا منه، اصلا حدیث، دو بخش ندارد و انگار دو روی یک سکه است. بررسی این نگاه نیز با توجه به احادیث فراوان ناظر بر طینت، می تواند موضوع رساله باشد.
وفقکم الله فی دفاع عن الثقلین: القرآن و عترت الرسول. لطفا دوستانتان را در مطالب کانال شریک کنید 🌺🌸🌺🌸🌺🌸 https://eitaa.com/akhavanmoghadam
https://t.me/Akhavanmoghadam
موضوع دیگر خطبه امام حسین ع در منا است که هم از لحاظ تاریخی و هم از لحاظ دینی باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد. جریانشناسی این خطبه میتواند راهگشای برخی معضلها در تاریخ باشد. دشمن شناسی بر اساس آن، و بیان مصادیق قابل عنایت است. انحرافهای دینی که در آن زمان پررنگ بود می تواند بر اساس این خطبه، برداشت شود؛ انحراف هایی که باعث شد طبق فرمایش امام سجاد علیه السلام، سی هزار نفر جمع شوند و با نیت تقرب به خدا، پسر پیامبرشان را بکشند.(قالَ علی بن الحسین(ع) لَا يَوْمَ كَيَوْمِ الْحُسَيْنِ (ع) ازْدَلَفَ عَلَيْهِ ثَلَاثُونَ أَلْفَ رَجُلٍ يَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ مِنْ هَذِهِ الْأُمَّةِ كُلٌّ يَتَقَرَّبُ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ بِدَمِهِ وَ هُوَ بِاللَّهِ يُذَكِّرُهُمْ فَلَا يَتَّعِظُونَ حَتَّى قَتَلُوهُ بَغْياً وَ ظُلْماً وَ عُدْوَاناً). توجه به این انحرافها میتواند راه تکرار را بر خطرها ببندد. نیز با روش تحلیل محتوا اگر این خطبه کدگذاری و بررسی شود، محور کلی آن و فراوانی تعابیر نازل بر موضوعات مهم امامتی، بسیار قابل توجه است.
وفقکم الله فی دفاع عن الثقلین: القرآن و عترت الرسول. لطفا دوستانتان را در مطالب کانال شریک کنید 🌺🌸🌺🌸🌺🌸 https://eitaa.com/akhavanmoghadam
https://t.me/Akhavanmoghadam
هدایت شده از آثار _ نکتههای پژوهشی_ زهره اخوان مقدم
لطفا دوستانتان را در مطالب کانال شریک کنید 🌺🌸🌺🌸🌺🌸 https://eitaa.com/akhavanmoghadam
https://t.me/Akhavanmoghadam
سلام و ادب. مقالهای را جهت داوری مطالعه میکردم. سوال تحقیق و اصل موضوع بد نبود، ولی نثر مقاله اینقدر ضعیف بود که همه محاسن را تحت الشعاع قرار میداد. واقعا باید درس انشا در مدارس بیشتر شود و الان است که متوجه اهمیت آن میشوم. در داوری مقاله که نویسنده را نمیشناسم ولی در برگههای امتحانی، آنقدر اذیت میشوم که حد ندارد! اصلا باور نمیشود کرد که نویسنده این برگه، دانشجو است و حداقل 12 سال مدرسه رفته!! دوستان! هم برای مقاله و هم پایاننامه بخش صوری کار شما بسیار اهمیت دارد. برخی داوران در جلسه دفاع میگویند: اینها که اشکال صوری است! و محتوایی نیست!! مگر میشود صورت و محتوای کار را از هم جدا کرد؟؟!!!😳😳😳😳جملههای بدون فعل!! فعل و فاعل ناهماهنگ!! عدم استفاده از علایم نگارش!! جملات طولانی!! بیهوده رفتن به سطر بعدی!! و .... لطفا روی «نوشتن» و »خوب نوشتن» تمرین کنید. یک منبع برای استفاده شما عزیزان اینجا میگذارم.👇👇 لطفا دوستانتان را در مطالب کانال شریک کنید 🌺🌸🌺🌸🌺🌸 https://eitaa.com/akhavanmoghadam
https://t.me/Akhavanmoghadam