✳️نقد مبنای «تقدم اظهر بر ظاهر»کبرویاً و صغرویاً
▫️آیت الله شبیری زنجانی(دام عزه)
🔹مرحوم آقاي خويي در بحثهايشان، ارسال مسلّم كردهاند كه در تعارض عامّ و مطلق، عامّ مقدّم است زيرا ظهورش مستند به وضع است در حالي كه اطلاق ظهورش مستند به سياق است فلهذا ظهور عامّ اقوي از ظهور مطلق است.
🔹نقد:
اولاً: اين مطلق به نحو كلّي درست نيست، چه بسا عمومهايي كه چندان قوي نيست و اطلاقهايي كه ظهور قوي دارند، مثلاً شما ميگوييد: همه اشخاص فلان شهر براي استقبال آمدند، در حالي معلوم است كه مراد استغراقِ عرفي است و گويا «الاّ ما استثني» در مضمون اين جمله اخذ شده است. و همچنين ظهور عموم، هميشه از ظهور مفهوم اقوي نيست.
ثانياً: فرضاً كه ما بپذيريم عام هميشه اظهر است از مطلق يا از مفهوم، حال چه دليلي بر تقديم اظهر بر ظاهر وجود دارد؟! آنچه كه انسان بالفطره مييابد. (و سيره عقلاء نيز بر آن دلالت ميكند) اين است كه ظنّ اطميناني به مرادات در باب الفاظ و معاني، حجّت ميباشد مثل غالب محاورات روزمرّهاي كه ما داريم كه احتمال خلاف يا نميدهيم و يا اينكه چندان ضعيف است كه اعتناء به آن نميشود، و اگر اين احتمال خلاف قوي بود، مثلاً چهل درصد احتمال خلاف بدهيم، ديگر به چنين ظنّي عمل نميكنيم، الاّ در جايي كه همان ۶۰% احتمال موافق، حجّت باشد مثلاً دوران بين محذورين بوده در غير باب الفاظ و امّا در باب الفاظ اصلاً به احتمال ۶۰ درصدي عمل نميشود تا اينكه بگوييم اين اظهر بر ظاهري كه احتمال ۴۰درصدي است مقدم ميشود زيرا ادلّه مانعه عمل به ظنّ شامل چنين ظنوني نيز ميشود. پس كبرويّاً دليلي بر حجيّت چنين اظهري نداريم و صغرويّاً هم، چنين نيست كه عامّ هميشه مصداق اظهر و مطلق مصداق ظاهر باشد. بله اگر چنين باشد كه غالب مطلقها قيد خورده ولي غالب عمومها، تخصيص نخورده باشد، اين خود امارهاي است بر تقديم عامّ، و لكن چنين نيست بلكه عمومها نيز بسيار تخصيص خوردهاند به نحوي كه گفته شده «ما من عامٍّ الاّ و قدخُصَّ».
@alfigh_alosul
✳️مکتب عقلی مقدس اردبیلی
▫️آیت الله هاشمی شاهرودی(رضوان الله علیه)
بعد از شهیدثانى(رحمه الله) در زمان محقق اردبيلى(رحمه الله) يك روش يا مكتب جديدى نيز به تدريج از زمان مرحوم محقق اردبيلى(رحمه الله)و شاگردانش همچون مرحوم صاحب معالم(رحمه الله)و صاحب مدارك(رحمه الله) و مرحوم سبزوارى(رحمه الله) و ديگران شكل گرفت كه اين بزرگواران تحت تأثير محقق اردبيلى(رحمه الله)مكتب عقلى را دنبال كردند محقق اردبيلى(رحمه الله)در كتاب مجمع الفائده و البرهان به ادله عقلى و اجماعات زياد تمسك مى كند و در رابطه با روايات نقاديهاى سندى مى نمايد و همه احاديث كتب اربعه را سر بسته حجت نمى داند.
درس خارج فقه،۲/۲/ ۹۳
@alfigh_alosul
✳️راههای اثبات اطلاق کلامی
▫️آیتالله شب زندهدار(دام عزه)
اطلاق از چند راه ثابت میشود. گاهی اطلاق از راه مقدمات حکمت ثابت میشود به این بیان که وقتی متکلم در مقام بیان تمام مراد جدی خود میباشد و میخواهد آن را به مخاطب منتقل کند، اگر در خواستهاش قیدی وجود دارد که او تمکن از بیان آن دارد ولی با این وجود آن را ذکر نکرده و نسبت به آن سکوت میکند، معلوم میشود که آن قید را اراده نکرده و مراد جدی او هم مطلق میباشد.
ولی گاهی اطلاق از قرائن لفظی حاصل میشود یعنی قرائنی در عبارت است که اطلاق مراد متکلم را ثابت میکند هرچند مقدمات حکمت برای ما ثابت نشده باشد. کما اینکه گاهی اطلاق از برهان فهمیده میشود.
درس خارج فقه ولایت فقیه، ۴/ ۱۷/ ۹۷
@alfigh_alosul
✳️حافظه قوی
🔹مرحوم آقاسیدابوالحسن اصفهانی، فتاوای اصحاب و مشهور را در تمامی مسائل فقهی حفظ بود. حتی بدون مطالعه هم میتوانست درس را به آخر برساند.
آقاسیدعلی نجف آبادی با تعجب می فرمود: نزد ایشان بودم به من فرمود: جواب این استفتائات را بنویسید، برداشتم یکی از آنها را بنویسم، مدتی معطل شدم و خیلی طول کشید. ناگهان دیدم ایشان تعداد بسیاری از آنها را برداشته و جوابش را نوشته! این در حالی بود که من هنوز یکی را با زحمت جواب داده بودم!
حافظه قوی این طور است که در جواب مسائل، مستحضر است و برای او معطلی ندارد.
به یاد دارم که در یک مسئله ای که در خدمت ایشان بحث داشتیم، ایشان فرمود: شیخ علی روایتی در این باره در حاشیه شرح لمعه در فلان کتاب دارد، و با آن مطلب را به آخر رساند.
ظاهراً ایشان از لحاظ قوت حافظه در میان علما و معاصرین خود یگانه بود.
📙درمحضر بهجت، جلد اول، ص ۵۰
@alfigh_alosul
✳️مبادا روزی بر تو بگذرد که....
🔹شهید اول و ثانی - رحمهماالله- بعد از شهادت به جرم تشیع سوزانده شدند. در جریان ملاقات و تشرف یکی از اهل علم به محضر حضرت حجت - عجل الله تعالی فرجه الشریف- در سفر حج، حضرت به او فرموده بودند:
«شهیدین آش و پلوی شیعه را نخوردند، مع ذلک کتابهای بابرکت به جا گذاشتند، مبادا روزی بر تو بگذرد که یکی از کتابهای آنها را مطالعه نکرده باشی.»
حضرت استاد- مدظله- در جای دیگری فرمودند: به نظر می رسد منظور حضرت از آش و پلو، مقام مرجعیت و زعامت باشد.
📙در محضربهجت، جلد اول، ص ۴۶
@alfigh_alosul
9.mp3
17.79M
🔹عنوان عام: درسگفتار اندیشه سیاسی میرزای نائینی
🔹عنوان خاص:
➖حریت و مساوات، از نظر روشنفکران مشروطه
➖حریت و مساوات، از نظر مشروعه خواهان
➖خاستگاه دینی حریت و مساوات در تنبیه الامه
▫جلسه نهم: چهارشنبه ۷/ ۱۰/ ۱۴۰۱
▫ارائه کننده: حجة الاسلام محمد متقیان تبریزی
▫مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(سلام الله علیه)
@alfigh_alosul
✳️نکات کلیدی
🔹شاید بتوان گفت؛ مهمترین موضوعی که پژوهشگران فقه، طلاب مقطع خارج باید به آن توجه داشته باشند، روششناسی تفقه است. روش شناسی که، ریشه در سنت داشته و براساس تعبد به کلمات وحی، با ذهنی اوسع و دوراندیش، انجام میگیرد.
🔹مرحوم آیتالله هاشمیشاهرودی(رضوان الله علیه) در سال ۱۳۹۳ به مباحثی پیرامون فقه پرداخته و در سه جلسه، روش شناسی فقه را پرداخته و نکاتی کلیدی را طرح نموده است. مقام علمی ایشان، نزد اهل فقه، در تراز فقاهت غیرقابل انکار بوده و متون فقهی اصولی ایشان از ادق متون معاصر محسوب میگردد.
این جلسات در این کانال بارگذاری میشود.
https://eitaa.com/alfigh_alosul/1764
463_930206.wma
9.93M
▫️آیت الله هاشمی شاهرودی(رضوان الله علیه)
📆جلسه اول: ۰۶/ ۰۲ /۹۳
🔹عنوان عام: روششناسی استنباط فقهی
🔹موضوع خاص:
نکته اول: لزوم اشراف و اطلاع دقيق بر منابع و ادله اجتهادى
نکته دوم: لزوم اشراف و اطلاع بر اقوال فقهاء
نکته سوم: لزوم اشراف و اطلاع كافى از سيره هاى عقلايى و فهم عرف
نکته چهارم: اتقان و دقت در فهم قواعد اصولى و فقهى
@alfigh_alosul
464_930207.wma
8.92M
▫️آیتالله هاشمی شاهرودی(رضوان الله علیه)
📆جلسه دوم: ۰۷/ ۰۲ /۹۳
🔹عنوان عام: روش شناسی استنباط فقهی
🔹موضوع خاص:
نکته پنجم: فهم موضوعات مربوط به فقه و مسائل فقه است چه موضوعات قديم و چه موضوعات جديد و مستحدثه
نکته ششم:اشراف و اطلاع بر افكار و اقوال و موضع گيرى هاى فقهى مذاهب اسلامى و يا حقوقى ديگر
@alfigh_alosul
465_930208.wma
11.08M
▫️آیتالله هاشمی شاهرودی(رضوان الله علیه)
📆جلسه سوم: ۰۸/ ۰۲ /۹۳
🔹عنوان عام: روششناسی استنباط فقهی
🔹موضوع خاص:
نکته هفتم: بحث تنظيم و مهندسى مسئله
نکته هشتم: ضرورت تفکیک عمومات هر باب و بحث علیحده درباره آن
نکته نهم: مسئله شموليت و احاطه نگاه فقهى یا فقه محیط
نکته دهم: نظريهپردازى فقهى يا فقه النظريات
@alfigh_alosul
10.mp3
51.59M
🔹عنوان عام: درسگفتار اندیشه سیاسی میرزای نائینی
🔹عنوان خاص:
➖حریت از نظر روشنفکران مشروطه
➖خاستگاه دینی حریت در تنبیه الامه
▫جلسه دهم: چهارشنبه ۱۴/ ۱۰/ ۱۴۰۱
▫ارائه کننده: حجة الاسلام محمد متقیان تبریزی
▫مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(سلام الله علیه)
@alfigh_alosul
هدایت شده از الفقه و الاصول
🔹پروندهای درباره «تمسک به اطلاقات و عمومات در موضوعات مستحدثه» در کانال الفقه و الاصول
👇👇
https://eitaa.com/alfigh_alosul/1728