شعر آیت الله غروی اصفهانی درباره حضرت زهرا(س) که علامه طباطبایی به آن علاقمند بود و زمزمه میکرد:
مفتقرا متاب رو از در او به هیچ سو
زان که مس وجود را فضّه او طلا کند
#ویژه_فاطمیه
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅ تبرک علامه طباطبایی به در و دیوار مجلس #روضه!
حجت الاسلام پناهیان:
حاج آقا صدیقی ماجرایی را به بنده میفرمودند. اینطور که به یاد میآورم حضرت آیت الله صدیقی این داستان را به من میفرمودند اگر از خود ایشان سؤال کنید برای شما و دوستان دیگر که اهل مسجد هستید زیباتر تعریف میکنند. یک مجلس روضه برای حضرت زهرا (سلام الله علیها) در قم برقرار میشد. ایشان فرمودند: من در آن خانهای که این روضه برقرار میشد رفتهام. همسایگی حضرت علّامه طباطبایی بود. علّامه هم برای روضه به آنجا میرفت. هر بار که میرفت نزدیک در مینشست. به او میگفتند آقای علّامه بفرمایید بالا بنشینید. خیر، من همینجا مینشینم و مختصر حضور خود را در آن جلسه برقرار میکرد.
🔸یک سال علّامه وارد این مجلس میشود. آن محفل سیاهکوب شده بود منتها بعضی از در و دیوارها عوض شده بود. ایشان میگویند: بنّایی کردید؟ میگویند بله، دو تا از این دیوارها را عقب بردیم جا بزرگتر بشود. ایشان میفرماید از دیوارهای سالهای قبل چیزی مانده یا همه را عوض کردید؟ میگویند پشت جایگاه روضهخوان از دیوار سالهای قبل است. علّامه طباطبایی، فیلسوف است، عوام نیست. میگوید امکان دارد من آنجا بنشینم؟ میگویند حاج آقا ما که هر سال میگوییم شما بفرمایید بالای جلسه بنشینید امّا شما قبول نمیکردید. پیرمرد دست او را میگیرد و او را بالای جلسه میبرد. از او میپرسند چرا بالای جلسه رفتید؟
فرمود: به آن دیوارها نالهی یا زهرا خورده است، این نور را در خود حفظ کرده است!
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅ «ناموس» داری به سبک خدا
شنیده اید می گویند: «ناموس دهر»؟!
می دانید منظور از ناموس دهر چیست؟
در روایات، حضرت زهرا(س)، "ناموس الله الاکبر" خوانده شده. اکنون ببینید خدا در سوره «دهر» چگونه هوای «ناموس»ش را دارد!!
خدا از نور چشمی های خودش در قرآن تعبیر می کند به "مقرّبان"؛ یعنی کسانی که در عبودیت، تا قاف قله قرب حضرتش بالا رفته اند. بالادست این جماعت، کسی قرار نمی گیرد. از اینها که بگذریم، می رسیم به «ابرار» که خدا برایشان سنگ تمام گذاشته است حسابی!
در سوره دهر، اول، ویژگی های "ابرار" را می شمرد و بعد وعده برخورداری از 18 نوع نعمت رشک برانگیز! را به آنها داده است؛ از شرب انواع شراب های معطر به عطر کافور و زنجبیل گرفته تا سقایت از دست ساقی اعلی، حضرت باریتعالی (و سقیهم ربّهم شرابًا طهورًا)
اما... آدم آیات 5 تا 22 سوره دهر را که می خواند یک سوال بزرگ در ذهن و زبانش سبز می شود 🌱
❓ چرا در میان انبوهی از نعمت های اخروی که چشم به راه ابرارند، از حوران بهشتی، سخنی در میان نیست! سرّ مساله چیست؟
✔️ پاسخ، نکته لطیفی است که از ذهن زیبای علامه طباطبایی تراویده، و آن اینکه: در میان این ابرار که مخاطبان اصلی این آیاتند، عُلیا مخدّره و بانوی باکرامتی است که خدا به پاس حرمتش، از ذکر حوران بهشتی، چشم پوشیده است، و ان کسی نیست جز عصمت کبری و ناموس دهر، فاطمه زهرا (سلام الله علیها).
📚 ر.ک: المیزان، ج20، ص131
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅ خرده آیت الله قاضی بر شعر باباطاهر
علامه طباطبائی از قول استادشان مرحوم آقای قاضی میفرمودند:من از باباطاهر تعجب میکنم که در شعرش چنین سروده:
یکی درد و یکی درمان پسندد /یکی وصل و یکی هجران پسندد
من از درمان و درد و وصل و هجران/ پسندم آنچه را جانان پسندد
چه طور باباطاهر گفته است: اگر جانان، هجران را پسندد، من هم آن را میپسندم.؟! چگونه انسان میتواند این را بپذیرد؟! عاشق بر هر چیز صبر میکند اما بر فراق، صبر نمیتواند کرد.
مولا علی علیه السلام در دعای کمیل میفرماید: مولا و آقای من! گیرم بر عذاب تو صبر کنم؛ بر دوری تو چگونه شکیبا باشم؟! »
📚 ز مهر افروخته، ص 72
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅ یادگاری علامه طباطبایی از استادش
علامهی طباطبایی صاحب تفسیر المیزان نقل میكنند بعد از آن كه تحصیلاتش در نجف تمام شد پهلوی استادش رفت، گفت به ایران میروم و شاید برنگردم. به من یك نصیحتی بكن كه این نصیحت، نصیحت همیشگی من باشد. استاد علامه گفت: این آیه یادت نرود، قرآن میفرماید: «أَ لَمْ یَعْلَمْ» آیا بشر نمیداند «بِأَنَّ اللَّهَ یَرى» به این كه خدا دارد او را میبیند «أَ لَمْ یَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ یَرى» آیا نمیدانی كه خدا دید .
📚 به نقل از استاد قرائتی در درسهایی از قرآن، تاریخ: 1364/8/9
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅ بلیغ ترین آیه در باب ولایت
علامه طباطبایی ره:
🔸از بليغترين آياتى كه در اين باب(ولایت) وارد شده است، گفتار خداوند- سبحانه و تعالى- است كه مىفرمايد: {«أَ لَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ بَدَّلُوا نِعْمَتَ اللَّهِ كُفْراً وَ أَحَلُّوا قَوْمَهُمْ دارَ الْبَوارِ* جَهَنَّمَ يَصْلَوْنَها وَ بِئْسَ الْقَرارُ»}. چون مراد از نعمت، ولايت است، و ولايت، همان راه به سوى خداست، و مقابل اين راه، كفر است كه همان «دار بَوار» و خانه هلاكت و آتش گرفتن در جهنم و استقرار در آن مكان ناشايسته است.
پس غايت سير كافران، بَوار و هلاك است كه همان جمودشان بر ظاهر و اعراضشان از باطن بوده باشد و معلوم است كه ظاهر، از بين رونده و نابود شونده است و باطن، ثابت و استوار است.
📚 رساله معاد، علامه طباطبایی
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅ سرّ صلوات فرستادن بر اهل بیت (علیهمالسلام):
آیت الله جوادی آملی:
سيدنا الاستاد مرحوم علامه طباطبايي (رضوان الله عليه) ميفرمودند: وقتي انسان از خداي سبحان صلاه و صلوات بر اهلبيت ميخواهد يعني رحمت. رحمت وقتي بر اينها تنزل كرد ريزش كرد به ساير مخلوقين ميرسد و اگر بخواهد رحمت به ديگران برسد اول بايد به اينها برسد تا به ديگران برسد لذا انسان براي اجابت دعا شايسته است اول درود بفرستد يعني صلوات بفرستد. نه درود به معناي سلام.
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅ خاطره مترجم المیزان از نحوه آشنایی با علامه طباطبایی
یک روز در مدرسه فیضیه ایشان را در حال نماز دیدم از رفقا پرسیدم که این آقا کیست؟ گقتند: آقای طباطبایی است و استاد فلسفه میباشد.برای سوالی خدمتشان رسیدم و عرض کردم: این نظریه اینشتاین که میگوید به طور کلی هیچ قاعده کلی در علوم وجود ندارد تا چه اندازه صحت دارد؟ فرمودند این نظریه خودش را باطل میکند. خود این سخن کلیت دارد یا نه؟ در هر دو صورت خود را باطل میکند.[یعنی اگر این گزاره، کلیت داشته باشد، شامل خودش هم میشود پس میتوان قواعدی داشت که کلیت دارند از جمله همین گزاره انشتاین، و اگر کلیت نداشته باشد، یعنی بعضی قواعد کلیت دارند بعضی ندارند از جمله همین گزاره اینشتین.(توضیح مدیر کانال)]
من از این جواب خوشم آمد و از آن تاریخ مرتب خدمتشان می رسیدم در درس تفسیر و اسفارشان شرکت می کردم و یک روز هم دعوت مرا پذیرفتند و برای ناهار به منزل ما آمدند و از آن تاریخ آشنایی نزدیکی با ایشان پیدا کردم.
📚 جرعههای جانبخش، غلامرضا گلی زواره، ص370
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅علامه، المیزان را به سفارش چه کسی نوشت؟
استاد سید محمدعلی علوی:
روزی با مرحوم آیت الله موسوی گلپایگانی به دیدن علامه طباطبایی در منزلشان رفتیم. در میان صحبتهای آن روز این سخن پیش آمد که چه انگیزهای باعث شد که آیت لله طباطبایی، با اینکه اشتغال و تخصصشان فلسفه بود، به قرآن رو آوردند و تفسیرالمیزان را نوشتند؟
مرحوم علامه فرمود: «بله؛ من مدتی دنبال فلسفه بودم تا اینکه شبی مادرم را در خواب دیدم که به من گفت: محمدحسین! تو که این اندازه در پی فلسفه هستی، فردای قیامت چه خواهی کرد؟! دستت خالی است...»
مرحوم علامه که به مادر خود علاقهی بسیاری داشت و میفرمود: مادرم حق بزرگی بر گردن من دارد، ادامه داد در خواب به مادرم گفتم: پس چه کنم؟ مادرم گفت به دامان قرآن چنگ بزن! در پی قرآن و تفسیر آن برو تا ان شاءالله شفاعتت بکند. من وقتی این خواب را دیدم، خیلی مضطرب و نگران شدم و دریافتم که مادرم کلام بسیار جالبی فرموده است. با خودم گفتم: چه بهتر که این آخر عمری، به ذیل عنایت قرآن، متوسل بشوم و این، انگیزه شد که من شب و روز به نگارش تفسیر المیزان همت بگمارم و بحمدالله، با عنایت خداوند و دعای مادرم، موفق به اتمام دوره آن شدم و این را از برکات عنایت مادرم می دانم.»
[ البته این انگیزه و این که علامه در جایی فرموده است که کاستی حوزه قم درباره قرآن و تفسیر، انگیزه مطالعات و نگارش درباره قرآن و تفسیر آن شد، جمعپذیر است.]
📚تهرانی، علی. ز مهر افروخته: ناگفته های نغز، همراه کاملترین مجموعه اشعار ازحضرت علامه سید محمدحسین طباطبایی. تهران: سروش، 1381. ص40
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅زن، رکن اول اجتماع انسانی است
🌺«خداى تعالى در آفرينش زن دو خصلت قرار داده كه به آن دو خصلت، زن از مرد امتياز پيدا میكند؛ اول اينكه: زن را به منزله كشتزارى براى تكون و پيدايش نوع بشر قرار داده، تا نوع بشر در داخل اين صدف تكون يافته و نمو كند، تا به حد ولادت برسد، پس بقاى نوع بشر بستگى به وجود زن دارد، و به همين جهت كه او كشتزار است، مانند كشتزارهاى ديگر احكامی مخصوص به خود دارد و با همان احكام، از مرد ممتاز میشود.
دوم اينكه: از آنجا كه بايد اين موجود، جنس مخالف خود يعنى مرد را مجذوب خود كند، و مرد براى اين كه نسل بشر باقى بماند به طرف او و ازدواج با او و تحمل مشقتهاى خانه و خانواده جذب شود، خداوند در آفرينش، خلقت زن را لطيف قرار داد، (المیزان، ج2، ص409) تا با جمال و كرشمه خود و با مودت و رحمت خويش دل مردان را به سوى خود جذب كنند،پس زنان ركن اول و عامل اصيل اجتماع انسانيند. (المیزان،ج4، ص343) و براى اينكه زن مشقت بچهدارى و رنج اداره منزل را تحمل كند، شعور و احساس او را لطيف و رقيق كرد، و همين دو خصوصيت، كه يكى در جسم اوست و ديگرى در روح او، تأثيرى در وظائف اجتماعى محول به او دارد.
📚المیزان، ج2، ص409
____
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅چرا ارث به زن کمتر از مرد میرسد؟
🌺 زن روی هم رفته در اسلام از ارثیه، یک سهم و مرد دو سهم میبرد و (چنان که در روایت است) سببِ آن این است که هزینه زندگی زن به عهده مرد (شوهر) است و این حکم نیز از عاطفی بودن زن و تعقّلی بودن مرد سرچشمه میگیرد. توضیح این که:
در هر عصر، ثروت روی زمین متعلق به نسلی است که در آن عصر زندگی میکنند و نسل بعدی جایگزین نسل قبلی گردیده، موجودی ثروت را به وراثت خواهند برد و چون روی هم رفته آمار زن و مرد پیوسته متفاوت است، از نظر اسلام مالکیت 23 ثروت عمومی از آنِ مرد و 13 آن متعلق به زن خواهد بود و از طرف دیگر بر اثر عهده دار بودن مرد نسبت به هزینه زن، با مرد در سهم وی بالمناصفه در مصرف شریک میباشد در حالی که 13 ثروت را که سهم خودش است دارد و در نتیجه 23 ثروت از جهت مصرف در اختیار زن و 13 در اختیار مرد قرار میگیرد و در نتیجه 23 ثروت از جهت مالکیت از آنِ تعقّل 13 از آنِ عاطفه و بالژس 23 از جهت مصرف از آن عاطفه و 13 از آنِ تعقّل میباشد و این خود بهترین تقسیم عادلانه است. گذشته از این که این ترتیب در تشکیل خانواده آثار عمیق و نافع دارد.
📔 بررسی های اسلامی، ج2
__________________________
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880
✅چرا حق طلاق در اختیار مرد است؟
🌺 از لحن بیانات دینی برمی آید که این مسئله نیز مربوط به تعقّلی بودن مرد و احساسی بودن زن میباشد و در عین حال در شرع اسلام راههایی وجود دارد که به وسیله آنها زن میتواند در موقع ازدواج اختیارات مرد را تا حدی محدود سازد یا برای خود اختیاراتی برطلاق کسب کند
📔بررسی های اسلامی، ج2
________________________
🌷شادی روح علامه طباطبایی ره صلوات👇
@all_mizan
https://eitaa.com/joinchat/490209349C8c72616880