🌾 صراط بهشت، ظهور قابليتها در قيامت است
پس رسيدن به بهشتِ فعليّت، يعنی بهشتِ بعد از طیّ عالم برزخ در قيامت، بعد از امتحانات در دنيا بوده؛ و هر كس امتحانانش بهتر و نتيجهاش عالیتر باشد، به صراط مستقيم نزديکتر و به راه و روش علیّ بن أبیطالب مناسبتر و ملايمتر است.
اصحاب اليمين: يعنی سعادتمندان و نيكانی كه كارهای خوب انجام میدادهاند و از زشتیها پرهيز مینمودهاند، ولی نتوانستهاند ريشه علاقۀ به دنيا و ماسِوَیالله را در وجودشان بسوزانند. و منظور از «دنيا» غير خداست؛ هر چه باشد، و هر مقام و درجه و فضيلتی بوده باشد.
غير خدا هر چه هست دنياست، گرچه بهشت و مقام باشد. زيرا دنيا يعنی حيات دانيه؛ و كسی كه منظور و مقصودش مقصور و محصور در ذات اقدس حضرت احديّت نبوده باشد، در زندگی پس زيست میكند گر چه دارای فضائل و مكارمی هم بوده باشد.
اصحاب اليمين از روي جهنّم عبور میكنند؛ و چون حقيقت آتش را درنيافتهاند و بدان در دنيا قدری نزديک شدهاند، مانند شخص سواره و يا پياده هستند كه از ديدن مناظر دوزخ در وقت عبور در دهشت است و از حرارت و هوای نامطبوع آن قدری ناراحت است. امّا مقرّبين و ابرار حقيقت آتش را شناختهاند و بدان دل ندادهاند، لذا چون برق خاطف و چون باد تند وزش از آن میگذرند.
وَ أَلَّوِ اسْتَقَامُواْ عَلَی الطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَـٰهُم مَّآءاً غَدَقاً.[1]
«و اگر چنانچه بر طريق راست و استوار پايمردی كنند، ما هر آينه به آنان از آب شيرين و گوارا و فراوان مینوشانيم.»
و امّا راجع به كسانی كه به خدا و جزا و عمل مؤمن نيستند و عالم را هرج و مرج و بدون حساب میدانند، میفرمايد:
وَ إِنَّ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بالآخِرَةِ عَنِ الصِّرَاطِ لَنَاكِبُونَ.[2]
«و حقّاً آن كسانی كه به آخرت ايمان نمیآورند از راه و روش و صراط واضح به دور افتاده و پرت شدهاند، و به انحراف و كجروی و گمراهی گرائيدهاند.»
آری صراط صراط علیّ بن أبیطالب است. و صِرَاطُ عَلِيٍّ حَقٌّ نُمْسِكُهُ؛ آن رويّه و روش حقّ است و بايد گرفت و بدو نزدیک شد و روز به روز نزديکتر تا صد در صد در پشت سر او قرار گرفت و شيعهٔ او شد، و به او ملحق شده و به بهشتی كه او میرفته و برای آن در تكاپو بوده است رفت؛ و در تمام اعمال و اقوال از آن صراط تعدّی و تجاوز نكرد كه اين خسران بزرگی است.
📚معادشناسی، ج۸، ص۳۵
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ آيهٔ 16، از سورۀ 72: الجنّ.
2ـ آيهٔ 74، از سورۀ 23: المؤمنون.
🆔 @allame_tehrani
⬇️ ادامهٔ «پست قبل»:
مرحوم محدّث قمی نقل كرده است از كتاب «مصابيح الأنوار»:
قَالَ: بَلَغَنَا أَنَّ أَمِيرَالْمُؤْمِنِينَ عَلَيْهِ السَّلامُ اشْتَهَی كَبِداً مَشْوِيَّةً عَلَی خُبْزَةٍ لَيِّنَةٍ. فَأَقَامَ حَوْلاً يَشْتَهِيهَا. ثُمَّ ذَكَرَ ذَلِكَ لِلْحَسَنِ عَلَيْهِ السَّلامُ وَ هُوَ صَآئِمٌ يَوْمٌ مِنَ الأيَّامِ، فَصَنَعَهَا لَهُ. فَلَمَّا أَرَادَ أَنْ يَفْطُرَ قَرَّبَهَا إِلَيْهِ، فَوَقَفَ سَآئِلٌ بِالْبَابِ.
فَقَالَ: يَا بُنَيَّ! احْمِلْهَا إلَيْهِ! لَا نَقْرَأَ صَحِيفَتَنَا غَداً: أَذْهَبْتُمْ طَيِّبَاتِكُمْ فِي حَيَاتِكُمُ الدُّنْيَا وَاسْتَمْتَعْتُمْ بِهَا! [1]
«گفته است: به ما چنين خبر رسيده است كه روزی أميرالمؤمنين عليهالسّلام اشتها كردند كه جگر كباب شده و يا بريان شدهای را با نانِ نرم بخورند. همينطور اين امر طول كشيد و يک سال بر آمد كه پيوسته حضرت اين اشتها را داشتند ولی ابراز نمینمودند. پس از يک سال در حاليكه روزی از روزها روزه بودند، به حضرت امام حسن عليهالسّلام اين مطلب را بازگو كردند. امام حسن برای آن حضرت آماده ساخت. و چون هنگام افطار رسيد و امام حسن اين طعام را به نزد پدر گذارد كه ناگهان سائلی در خانه سؤال نمود.
حضرت فرمودند: ای نور ديدۀ من! اين طعام را بردار و به سائل بسپار! برای آنكه ما در فردای قيامت در صحيفهٔ اعمال خود نخوانيم كه: شما طيّباتِ خود را در زندگی دنيا و پست خود از بين برديد! و در اين حيات دَنیّ و ناقابل، شما با طيّبات خود استمتاع نموده و بهرمند شديد!»
حضرت در اين بيان استشهاد فرمودهاند به آيهٔ 20، از سورۀ 46 از سورۀ الاحقاف:
وَ يَوْمَ يُعْرَضُ الَّذِينَ كَفَرُوا عَلَی النَّارِ أَذْهَبْتُمْ طَيِّبَـٰتِكُمْ فِي حَيَاتِكُمُ الدُّنْيَا وَاسْتَمْتَعْتُم بِهَا فَالْيَوْمَ تُجْزَونَ عَذَابَ الْهُونِ بِمَا كُنتُمْ تَسْتَكْبِرُونَ فِي الأرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَ بِمَا كُنتُمْ تَفْسُقُونَ.
«و روز قيامت روزی است كه مردمان كافر را بر آتش عرضه میدارند، و چنين به آنها خطاب میشود كه: شما طيّبات و چيزهای پاكيزه و نفيس خود را در زندگانی دنيا از بين برديد و مصرف نموديد! و با آنها استمتاع كرديد؛ و بنابراين در مقابل استكباری كه در زمين به ناحّق نموديد و بواسطهٔ فسقی كه كرديد و تجاوزی كه نموديد، امروز به عذاب ذلّتآميز و اهانتبخش و پَست و خوارساز خدا پاداش داده میشويد!»
ملاحظه بفرمائيد: علیّ بن أبیطالب كه خليفهٔ مسلمين است و حاكم بر جهان اسلام، دلش ميل به جگر بريان كرده، و يک سال میگذرد كه پيوسته با اين اشتها دست به گريبان است[2] و حال و وقت و مجال آن را ندارد، و آنقدر بیاعتناست كه وقت و حال خود را برای اين امور حتّی در مدّت طول يک سال به يک جمله كه بگويد: جگر بريان میخواهم ندارد. و خليفهٔ اسلام و مسلمين در حال روزه پس از يک سال در وقت افطار كه در برابرش مطلوب خود را میبيند، دست دراز كردن و لقمه برداشتن را با وجود سائل بر دَم دَر، اشتغال به حيات پست و استمتاع به طيّبات در زندگی حيوانی و دونِ مقام انسان میبيند و از او میگذرد. و نه آنكه بگويد: نيمی از اين را به اين سائل بده! بلكه میفرمايد: اين ظرف خوراک را بردار و همه را به او بده! سائل سير و گوارا بخورد و ما تماشا كنيم؛ كه اين حيات عُلياست، اين زندگانی والا و بالا و عالیرتبه است، اين زندگانی انسان و در صراط مستقيم انسانيّت است كه انسان ايثار كند و به سائلی كه گرسنه است و يا گرسنه نيست ولی طلب طعام میکند، از غذا مُشتَهای خود كه سالی در فكر تهيّهٔ آن بوده و اينک در حال روزه میخواهد تناول كند بگذرد و به سائل دهد.
📚معادشناسی، ج۸، ص۳۶
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ «سفينة البحار» طبع سنگی، مادّۀ كبد، ج2، ص458.
2ـ از اينكه يک سال طول كشيد و حضرت حال و مجال گفتن را نداشتند معلوم میشود كه اين داستان در حال خلافت بوده است كه پيوسته مشغول اصلاح امور مسلمين بودهاند.
🆔 @allame_tehrani
✅ صراط علیّ بن ابیطالب يگانه راه مستقيم است
...اينست صراط مستقيم! شما را به خدا سوگند، از حال تا روز قيامت فكر كنيد! ببينيد از اين صراط مستقيمتر سراغ داريد؟! و آيا میتوانيد در ذهن خود بهتر از اين تصوّر كنيد؟!
من هر وقت به اين داستان و نظائر آن كه بحمدالله و المنّة صفحات تاريخ ما را از روش آن حضرت و سائر ائمّهٔ طاهرين پر كرده است نظری میكنم، و آنها را با طرز زندگانی خلفای جائر اسلام مانند بنیاميّه و بنیعبّاس كه به نام اسلام و به نام جانشينی رسولالله بر مردم حكومت میكردهاند قياس میكنم در يک دنيا از حيرت فرو میروم.
📚معادشناسی، ج۸، ص۳۹
🆔 @allame_tehrani
🔹در صراط مستقيم و صراط منحرف🔸
معاويه سفرههائی میگسترد كه انواع و اقسام لذيذترين غذاهای دنيا در آن تهيّه شده بود. غذاهائی را برای او آماده میساختند كه از مغز پسته و روغن مغز سر پرندهای كه ناياب و نادرالوجود بود تهيّه میشد، و آنقدر میخورد كه هر چه طول میكشيد سير نمیشد، و میگفت: من خسته شدم امّا سير نشدم!
و گويند: اطراف دهان او پيوسته زرد بود و رنگ غذا داشت و آنقدر در غذا خوردن حريص و عجول بود كه آستين لباس او پيوسته چرب بود. و يكی از پيراهنهای او با همين آستين معروف، امروز در يكی از موزههای معروف جهان است.
اين صراط ضدّ صراط انسانيّت است، و لذا أميرالمؤمنين از معاويه به انسان معكوس و جسم واژگون در نامۀ خود تعبير فرموده است:
وَ سَأَجْهَدُ فِي أَنْ أُطَهِّرَ الأرْض مِنْ هَذَا الشَّخْصِ الْمَعْكُوسِ وَ الْجِسْمِ الْمَرْكُوسِ.[1]
شاعر اهل بيت در عصر حضرت صادق عليهالسّلام گويد:
سَمّاهُ جَبّارُ السَّما صِراطَ حَقِّ فَسُمَیٰ
فَقالَ في الذِّكْرِ: وَ مَا كَانَ حَديثاّ يُفْتَرَیٰ
هَذا صِراطی فَاتْبَعوا وَ عَنْهُمُ لا تُخْدَعوا
فَخالَفوا ما سَمِعوا وَ الْخُلْفُ مِمَّنْ شَرَعا[2]
1ـ خداوند جبّار آسمان علیّ بن أبیطالب را صراط حقّ اسمگذاری كرد.
2ـ و بنابراين علیّ به اين نام ناميده شد. و خداوند در قرآنش فرمود: اين گفتاری نيست كه به دروغ افترا زده شده باشد.
3ـ بلكه اين است صراط من، پس از آن پيروی كنيد! و از متابعت ايشان فريب نخورده و به غير آنها نگرائيد!
4ـ پس مخالفت آنچه از قرآن شنيدند نمودند، و مخالفت از ناحيۀ كسی بوده است كه در اين كار پيشقدم شده است.
📚معادشناسی، ج۸، ص۳۹
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1ـ رسالهٔ 45 از رسائل «نهج البلاغة» ج2، ص73 از طبع عبده مطبعهٔ عيسی البابی الحلبیّ ـ مصر: نامهای كه آن حضرت به عثمان بن حنيف نوشتهاند.
2ـ «ديوان سيّد» ص64: تخريج از «أعيان الشّيعة» 12: 214.
🆔 @allame_tehrani
5.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔸بهترین روز یک انسان چه روزی است؟
🎙حضرت علامه آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی (قـدساللـهنـفـسـهالـزکـیـة)
🆔 @allame_tehrani
توسل به امام زمان علیهالسلام و حقیقت انتظار فرج.pdf
1.08M
🔸توسل به امام زمان علیهالسلام و حقیقت انتظار فرج
✍ حضرت علامه آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی (قـدساللـهنـفـسـهالـزکـیـة)
📚 امام شناسی، ج۵، ص۱۹۰
🆔 @allame_tehrani
👑 حاکمیت عقل
خدا همهی عبادات را قرار داده تا مملکت «بدن» انسان تحت تدبیر و حاکمیت «عقل» قرار گیرد و این باعث قوت گرفتن روح و تحقق اطاعت بدن از روح بوسیلهی حضور قلب میشود.
▪️حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ محمدحسن وکیلی (حفظهالله)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🎙تأثیر علوم عقلی بر سبک زندگی:👇
eitaa.com/allame_tehrani/1675
🆔 @allame_tehrani
147_OloomAghli_vakili.mp3
35.18M
⚡️تأثیر علوم عقلی بر سبک زندگی
🎙استاد وکیلی (حفظهالله)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰تأثیر علوم عقلی بر سبک زندگی:
1. تأثیر مهارت تفکر در تصمیمگیری صحیح و آرامش زندگی فردی و اجتماعی
2. تأثیر علوم عقلی بر آزاداندیشی و تحمّل مخالفان
3. تأثیر حکمت متعالیه بر تعبّد کامل به شریعت
4. تأثیر حکمت بر استحکام عقائد و توان گفتگو با مکاتب مخالف
5. تأثیر حکمت در فهم عمیق دین
6. تأثیر فهم عمیق توحید و معاد و ولایت در اخلاق و سبک زندگی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🧠 عقل و سیر و سلوک :👇
eitaa.com/allame_tehrani/1595
🆔 @allame_tehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🤲 در هرچه از خدا میخواهید، این دعا را هم قید کنید!
🎙حضرت علامه آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی (قـدساللـهنـفـسـهالـزکـیـة)
🆔 @allame_tehrani
11_tarbiat_salek.mp3
1.5M
💥تربیت سالک راه خدا از پرورش نوزاد مشکلتر است
🎙حضرت آیةالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی (حفظهالله)
گاهی وقت ها افرادی که خیلی طالب بودند و عاشق بودند و میگفتند میخواهیم خدمت آقا [مرحوم علامه طهرانی] برسیم و جزو شاگردان بشویم.
میفرمودند: «آقا بنده دیگر ظرفیت بدنیام به همین قدر است.»
میفرمودند: شما فکر میکنید شاگرد تربیت کردن همین ذکر دادن است؟ این نیست بلکه تربیت سالک راه خدا از بچهٔ قنداقی که از مادر متولد شده و مادر در تربیت و تر و خشک کردن و تغذیهٔ این چقدر زحمت میکشد و چه بیخوابیها و پرستاریها دارد تا او رشد کند؛ این کار مشکلتر است...
🔰 استاد سلوکی (عرفان و حکمت)
💎 استاد سلوکی (نور مجرد)
🆔 @allame_tehrani
🔰 استاد سلوکی 🔰
استاد سلوکی بر دو نوع استاد عام و خاص است. بر اساس توحید افعالی فاعل قریب هر فعلی که در جهان تحقق میپذیرد، خداوند است. در نتیجه راهنمای سفر به سوی خداوند ذات مقدس پروردگار است و دیگر هادیان راه، جلوههای هدایتگری خداوند هستند. پس هدایتگری اولاً و بالذات از آن خداوند است و ثانیاً و بالعرض از آن دیگران است مانند انبیا و اوصیا.
در این مقاله میتوانید با ضرورت استاد در سلوک و راه شناخت آن، همچنین تفاوت استاد عام و خاص آشنا شوید.
فهرست
↓۱- راهنمای اصلی
↓۱.۱- ذات مقدس پروردگار، راهنمای اصلی سفر
↓۱.۲- نقش رسول اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم در هدایت
↓۲- یکی از اسلوبهای رایج قرآن
↓۳- جلوههای هدایتگری
↓۳.۱- استاد بر دو گونه است
↓۳.۲- تفاوتهای استاد خاص و استاد عام
↓۳.۳- تذكر
↓۳.۴- ارتباط استاد خاص با استاد عام
↓۳.۵- رابطۀ استاد عام با استاد خاص
↓۴- اقسام استاد عام
↓۵- ضرورت استاد در سیر و سلوک
↓۶- راه شناخت استاد سلوکی
↓۷- مطالب مرتبط
↓۸- پانویس
✍ آیةالله حاج شیخ علی رضائی تهرانی
📚 کتاب «سیر و سلوک» (طرحی نو در عرفان عملی شیعی) صفحه ۲۲۵ تا ۲۷۱
📍مشاهده از طریق لینک زیر:👇
http://erfanvahekmat.com/e/jI
🆔 @allame_tehrani
💎 استاد سلوکی 💎
پيمودن راه خدا و طىّ مسير عبوديّت و درمان أمراض قلبى، مشروط به مراعات ظرائف و دقائقى است كه جز استاد خبير مهيمن بر نفوس كسى نمىتواند از آن آگاه گردد. استاد، سير سالک را سريع كرده و او را از وقوف در منازل و اشتغال به عجائب و شگفتىهاى آن بازمىدارد، و از برخى كريوههاى صعبالعبور كه به تنهائى توان عبور از آن را ندارد عبور مىدهد. و سالكى كه بر أساس ظنّ و گمان خود قدم در اين راه بگذارد، در هيچ منزلى، از آفات و تبعات آن در أمان نيست.
فهرست
↓۱- لزوم استاد در سلوک
↓۱.۱- رفع آفات و موانع سير، به دست استاد
↓۱.۲- ثمرات وجود استاد در تسريع سير سالک
↓۱.۳- محبّت و ارادت به استاد
↓۱.۴- شرط تأثير ذكر، ارادت است
↓۲- اطاعت از استاد سلوکی
↓۲.۱- اطاعت مطلقه و تبعيّت محض از استاد
↓۲.۲- از آفات سلوک، تبعيض در انجام دستورات است
↓۲.۳- فعل اولياء خدا عين حقّ است
↓۲.۴- ارادهٔ اولياء الهى همان اراده خداوند است
↓۳- راه شناخت استاد کامل
↓۳.۱- شناخت استاد از راه مجالست و همنشينى
↓۳.۲- با نفس پاک و طاهر مىتوان پى به كمال استاد بُرد
↓۳.۳- توكّل بر خداوند، در امر انتخاب استاد
↓۳.۴- سفارش به خواندن كتب «دورهٔ علوم و معارف اسلام»
↓۴- سلسلهٔ مشایخ علامه طهرانی
↓۴.۱- وجود سلسلهٔ مشايخ، موضوعيّت ندارد
↓۴.۲- شرح حال سلسلهٔ عرفانى مرحوم علامه طهرانی
↓۴.۳- تحوّل معنوى حوزههاى علميّه حاصل تلاشهاى عرفانى اين سلسله بوده است
↓۴.۴- تأثير علامه طباطبائى (ره) و تفسير الميزان بر حوزههاى علميّه
↓۵- تعدد استاد
↓۶- تربیت شاگرد در سلوک
↓۷- زن و سلوک الی الله
↓۸- پانویس
✍ حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی (حفظهالله)
📚منبع: نور مجرد، ص ۵۴۱ تا ۵۵۲
📍مشاهده از طریق لینک زیر:👇
https://b2n.ir/ostade_soluki
🆔 @allame_tehrani