🔸صراط به سوی خدا، راهی باطنی از نفس انسان به سوی خداست🔸
🔰معنای تفاوت داشتن راههای انسانها به سوی خدا
صراط الله، راه به سوی خداست؛ و چون خدا محلّ و مکان خارجی ندارد؛ پس مقصود راهی است که از نفس برای معرفت ذات اقدس او جلّ جلاله میباشد.
زیرا انسان از اوّل عمر تا آخرین لحظهٔ حیات، حالات مختلف روحی دارد؛ و حرکات نفسانیّه و ملکات اخلاقیّهای دارد که از تکرار اعمال و حالات در او به وجود آمده است؛ و دائماً از صورتی به صورت دیگر، و از حالی به حال دیگر، و از عقیدهای به عقیدهای دیگر، و از کمالی به کمال دیگر منتقل میشود؛ تا آنکه از مقرّبین گشته و از سابقین قرار گیرد، و اگر عنایت خدا دست او را بگیرد از کُمّلین گردد، و اگر از متوسّطین باشد از اصحاب یمین شود، و اگر شیطان و نفس امّاره راهبر او باشد از اشقیاء و اصحاب شمال شود.
در هر فرد از افراد بشر از درون و باطنِ نفس او راهی است به سوی خدا، و تمام اعمالی را که در ظاهر انجام میدهد طبق نقشهٔ باطن اوست. آن راه باطنی صراط است. و چون هر کس به نوبهٔ خود صفات خاصّی دارد و ملکات و غرائز و بالأخره عقائد مخصوص و شاکله و منهاج مختصّ به خود را دارد، بنابراین هر فرد از افراد بشر دارای راه خاصّی به سوی خداست؛ و از اینجا به خوبی معنای این کلام معروف روشن میشود که: الطُّرُقُ إلَی اللّٰهِ بِعَدَدِ أنْفَاسِ الْخَلآئِقِ.
و این راهها با کثرت و تعدّد آنها در صورتی مستقیم است که راهرو را با أقصر فاصله و کوتاهترین زمان به بهشتِ مرضاتِ خداوند جلیل و لقای حضرت او و اندکاک و فنای محض در ذات او برساند. و این همان راه معرفت است که هر امامی از امامان مبیِّن و شارح و مفصِّل آنست، بلکه وجود امام نفس صراط و تحقّق خارجی صراط مستقیم است.
امام صراط مستقیم است، تا پیروان از راه نفس او همان راهی را که او رفته است بروند.
و چون امام از راه صفات خود سریعترین و کوتاهترین و نزدیکترین راه را به سوی خدا پیموده است، پس نفس امام راه مستقیم و صراط مستقیم به سوی خداست؛ که حقّاً از شمشیر برّندهتر و از مو باریکتر است.
از حضرت امام جعفر صادق علیهالسّلام روایت است که فرمود:
إنَّ الصُّورَةَ الإنْسَانِیَّةَ هِیَ الطَّرِیقُ الْمُسْتَقِیمُ إلَی کُلِّ خَیْرٍ، وَ الْجِسْرُ الْمَمْدُودُ بَیْنَ الْجَنَّةِ وَ النَّارِ.(۱)
یعنی «صورت ناطقهٔ نفس انسانی همان صراط مستقیم است به سوی تمام خیرات، و آن است همان پلی که در بین بهشت و دوزخ کشیده شده است.»
📚 معادشناسی، ج۸، ص۴۹
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱- تفسیر صافی، ج۱، ص۵۵
🆔 @allame_tehrani
💎 أقرب راهها و أقصر و أسرع آنها صراط امام است
🔸صراط از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است
🔸اختلاف عبور از صراط به حسب اختلاف درجات انسانیت
تمام موجودات این نشأه ظهور و بروزی در نشأۀ قیامت دارند، و صراط نیز ظهور و تجلّیای دارد، و آن ظهور همین راهی است که انسان در دنیا دارد. چون حقیقت دنیا جهنّم است، و صراط جهنّم راهی است که انسان در دنیا به سوی خدا دارد. بعضی برای عبور از این صراط میلنگند و به جهنّم میافتند. و اینان همان کسانی هستند که در شهوات منغمرند و در مادّیّات و لذائذ دنیّه غوطه خوردهاند، ولی چون به خدا ایمان آورده بودند لذا لنگان لنگان عبور میکنند.
در «تفسیر قمّی» از حضرت صادق علیهالسّلام روایت کرده است که فرمودهاند:
هُوَ أَدَقُّ مِنَ الشَّعْرِ وَ أَحَدُّ مِنَ السَّیْفِ؛ فَمِنْهُمْ مَنْ یَمُرُّ عَلَیْهِ مِثْلَ الْبَرْقِ، وَ مِنْهُمْ مَنْ یَمُرُّ عَلَیْهِ مِثْلَ عَدْوِ الْفَرَسِ، وَ مِنْهُمْ مَنْ یَمُرُّ عَلَیْهِ مَاشِیاً، وَ مِنْهُمْ مَنْ یَمُرُّ عَلَیْهِ حَبْواً، وَ مِنْهُمْ مَنْ یَمُرُّ عَلَیْهِ مُتَعَلِّقاً فَتَأْخُذُ النَّارُ مِنْهُ شَیْئاً وَ تَتْرُکُ مِنْهُ شَیْئاً.(۱)
«صراط از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است؛ پس بعضی از روی آن مانند سرعت برق میگذرند، و بعضی مانند دویدن اسب، و بعضی از روی آن پیاده عبور میکنند، و بعضی به رو در افتاده و چهار دست و پا، و بعضی خود را به صراط گرفته و چسبانیدهاند که نیفتند ولی آتش مقداری از آنان را فرا میگیرد و مقداری از بدنشان را وا میگذارد.»
این راهها همگی راه به سوی خداست، غایةالأمر نسبت به حرکت نفوس مختلف، متفاوت است. و به عبارت دیگر یک راه است غایةالأمر سرعت و کندی عبور از این راه نسبت به نفوسِ مختلف متفاوت است.
أقرب راهها و أقصر و أسرع آنها صراط امام است، یعنی آن طریقی که امام به حسب شرائط مکان و زمان و مقتضیات و با وجود گرفتاریها و موانع و مشکلات پیموده است؛ و بقیّهٔ راهها به حسب شدّت قرب و یا بُعد به این راه از مقادیر و سهام متفاوتی از صراط مستقیم برخوردارند.
و بنابراین خوب واضح میشود که چگونه عَلِیٌّ عَلَیْهِالسَّلامُ هُوَ الصِّرَاطُ الْمُسْتَقِیمُ.
📚 معادشناسی، ج۸، ص۵۰
🆔 @allame_tehrani
💫 کیفیت پیمودن صراط مستقیم
راهی را که انسان به سوی خدا دارد همان نفس اوست که همه باید از راه عبور از نفس به خدا برسند. و چون نفوس از جهت پاکی و طهارت مختلفند، و از جهت صدق و صفا و شوائب انّیّتهای شخصیّه و استکبار و یا خلوص نیّت و تزکیهٔ سرّ متفاوتند؛ بنابراین راهها مختلف خواهد شد. و آن نفس که از هر جهت اخلاصش شدیدتر و صدق و صفایش افزونتر و تزکیه و طهارتش بهتر و سرعت حرکتش عالیتر باشد، آن صراط مستقیم است و در بین جمیع نفوس حتّی انبیاء، از رسول اکرم و علیّ بن أبیطالب و امامان به حقّ از ذرّیّهٔ آن دو بزرگوار کسی را در استقامت طریق بهتر و یا مساوی سراغ نداریم، و لذا آنان سبیل أعظم و صراط أقوم میباشند.
أَنْتُمُ الصِّرَاطُ الأقْوَمُ، وَ شُهَدَآءُ دَارِ الْفَنَآءِ، وَ شُفَعَآءُ دَارِ الْبَقَآءِ!
«شما راه استوارترین، و گواهان این دنیای فانی، و شفیعان آن عالَم باقی برای مردم هستید!»
📚 معادشناسی، ج۸، ص۵۲
🆔 @allame_tehrani
🔴 صراط نفسانی؛ عبور از جمیع إنّیّات...
صراطی که انسان به سوی خدا دارد حقّاً یک پلی نیست که از آهن و آجر و سنگ و اسفالت و نظائر آن باشد؛ یک راه نفسانی است، نفس باید حرکت کند و این صراط هم باید مطابق آن عادات و صفات نفسانی او بوده باشد.
هر مسیری یک نحوۀ خاصّی است، و سیر در هر مسیری به گونه مختصّ به خود آنست. اگر انسان بخواهد مثلاً به مسجد برود باید راه زمینی طیّ کند، اگر بخواهد به مکّه برود راه هوائی است و یا دریائی؛ و اگر انسان بخواهد به سوی خدا برود دیگر حرکت زمینی و هوائی و دریائی نیست، چون خدا جای مشخّص و معیّن ندارد. او باید در صفات خود حرکت کند. این حرکت به شکل دگر است و آن صراط، صراط نفسانی است. آن، عبور از جمیع اِنّیّات در عالم حسّ و عالم مثال و عالم عقل است، و سپردن سراسر مراتب وجود و هستی را به حضرت حقّ سبحانه و تعالی.
📚 معادشناسی، ج۸، ص۵۵
🆔 @allame_tehrani
🔰 #پخش_زنده_صوتی
💐 مراسم جشن ولادت امام محمدباقر (علیهالسلام)
📍از طریق:
صفحهٔ «نورمجرّد» در آپارات
https://www.aparat.com/Nooremojarrad_com/live
⏰ زمان:
شنبه ۱رجبالمرجب، حدود ساعت ۶:۴۵ صبح
💠 مکان:
از بیت حضرت آیتالله حسینی طهرانی (مدظلهالعالی)
🆔 @allame_tehrani
9.25M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
😍 شوق انتظار ماه رجب
🎙حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی (حفظهالله)
🆔 @allame_tehrani
18.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰توصیههایی دربارهٔ ماه رجب
🎙حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی (حفظهالله)
🌐 مراقبات ماه رجب (کامل):👇
B2n.ir/moraghebate_rajab
#رجب
#ماه_رجب
🆔 @allame_tehrani
1_2960618639.pdf
693.1K
💠 دستورات آیتالله قاضی پیرامون ماههای مبارک رجب، شعبان و رمضان
به همراه ترجمهها و تعلیقات علامه سید محمدحسین حسینی طهرانی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰تبیین دستورات مرحوم قاضی
🎙استاد واسطی (حفظهالله)
📹 فایل صوتی-تصویری
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
#دستورات
#رجب #شعبان #رمضان
🆔 @allame_tehrani