🌧️ عاشقِ سرگردان
🕋 مقصودِ اصلی از حج
✍ حضرت علامه آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی (قـدساللـهنـفـسـهالـزکـیـة)
🆔 @allame_tehrani
💫 فضیلتهای شب عرفه
✨ خصوصیّات روز عرفه
🔰أهمّیت و أعمال روز عرفه
▪️از رسول خدا صلّیاللهعلیهوآله روایت شده است که:
أنَّ الدُّعَاءَ فِي لَيْلَةِ عَرَفَةَ مُسْتَجَابٌ، وَ مَنْ أَحْيَاهَا بِالْعِبَادَةِ فَلَهُ أَجْرُ عِبَادَةِ مِائَةٍ وَ سَبْعِينَ سَنَةً، وَ هِيَ لَيْلَةُ الْمُنَاجَاةِ مَعَ قَاضِي الْحَاجَاتِ، وَ مَنْ تَابَ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ قُبِلَتْ تَوْبَتُه.
🔹دعا در شب عرفه مستجاب است؛
🔹و هر کس این شب را با عبادت احیاء بدارد، برایش اجر عبادت صد و هفتاد سال است.
🔹و آن شب مناجات با قاضیالحاجات است.
🔹و هر کس در آن شب توبه کند، توبهاش پذیرفته است.
📚 «زادالمعاد»، ص۱۶۶
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
▪️سیّد بن طاووس (رضواناللهعلیه):
🔹روزهٔ عرفه از افضل روزهای عید برای بندگان خداست، گرچه اسم آن به عنوان عید نیامده است، امّا بیان شده که روز مبارکی است.
🔹خداوند جلّ جلاله بندگانش را در این روز به حمد و تمجید خود فراخوانده است. و به آنها وعدهای فراگیر به جود خود داده است.
🔹و به آنها وعده داده است که گناهان را ببخشد و عیبها را بپوشاند، و گرفتاریها را برطرف کند و به آنان که به او رو آوردهاند، و آنان که از او رویگردان شدهاند، اجازه دهد تا از او طلب کنند.
📚 «الإقبال بالأعمال الحسنة»، ج۲، ص۵۷
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
✍ حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی (حفظهالله)
🔹روز نهم روز عرفه بوده و بسیار بافضیلت است. و ما هیچ موقفی بهتر از عرفات نداریم ... موقف عرفات فقط موقف دعاست.
🔹مستحبّ است که انسان نماز ظهر و عصر را با هم بخواند - و در أیّام سال فقط همین روز است که جمع بین ظهر و عصر در آن مستحبّ است - و سپس تا غروب مشغول دعا شود.
... در برخی از روایات روز عرفه را «عید» خواندهاند و بسیار روز بزرگی است.
🔹در این روز زیارت امام حسین علیهالسلام مستحبّ مؤکّد بوده و خوب است که بعد از نماز صبح و قبل از زوال، زیارت حضرت را بجا آورده و از اذان ظهر مشغول نماز و سپس دعا شود.
📚 «گلشن أحباب»، ج۲، ص۱۸۷
🆔 @allame_tehrani
🔸بهترین عمل در روز عرفه
🔹حال و هوای کربلای معلّی در شب عرفه
ابن قولويه قمّى روايت میكند ... از اسحاق بن عمّار كه مىگويد:
من به حضرت امام جعفر صادق عليهالسّلام عرض كردم كه: من شب عرفه را در حائر حضرت امام حسين عليهالسّلام بيتوته كردم و پيوسته مشغول به نماز بودم،
و در آنجا قريب پنجاههزار نفر بودند كه همگى داراى صورتهاى زيبا بوده و به بوهاى عطر معطّر شده بودند، و آنها نيز تمام طول شب را به نماز مشغول بودند. و ليكن همين كه صبح طالع شد، سجده كردم و چون سر از سجده برداشتم از آن جمعيّت كسى را نديدم.
حضرت فرمودند: پنجاههزار نفر از فرشتگان براى نصرت امام حسين عليهالسّلام به كربلا فرود آمدند، ولى وقتى رسيدند كه آن حضرت به درجهٔ شهادت رسيده بود؛ و آنها به آسمان بالا رفتند.
خداوند به آنها وحى فرستاد: شما براى نصرت فرزند حبيب من به زمين كربلا رفتيد، ولى او كشته شده بود و نتوانستيد او را يارى كنيد؛ حال به زمين پائين رويد و در اطراف قبر حسين مقيم باشيد با حالت پريشان، ژوليده و گردآلود باشيد تا روز قيامت.
📚 «معادشناسی»، ج۴، ص۲۷۳ به نقل از «کاملالزیارات»
🆔 @allame_tehrani
🔸سرّ حج
✍ حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی (حفظهالله)
📚 «گلشن أحباب»، ج۴، ص۷۷
🆔 @allame_tehrani
🤲 دعا برای دیگران در روز عرفه
✍ آیتالله ملکی تبریزی (رضواناللهعلیه)
📚 المراقبات، ص۳۶۵ با تلخیص
🆔 @allame_tehrani
📖 دعای عرفه
یکی از ادعیهٔ وارده در روز عرفه دعای امام حسین علیهالسلام است که روايت شده: امام حسين بن علىّ بن أبىطالب عليهمالسّلام در عصر روز عرفه با حالت تذلّل و تخشّع، و آرام آرام از چادر خود در سرزمين عرفات بيرون آمد تا اينكه وى و جماعتى از اهلبيت وى و پسرانش و غلامانش در حاشيهٔ چپ كوه عرفات جبلُالرّحمه رو به بيتاللهالحرام وقوف نمودند. سپس دو دست خود را مانند مسكينى كه طعام طلبد در برابر صورتش بلند كرده اين دعا را خواندند:
فهرست
↓۱- متن دعای امام حسین علیهالسلام در عصر روز عرفه
↓۲- تتمهٔ دعای عرفه
↓۳- نکاتی دربارهٔ دعای عرفه از علامه طهرانی
↓۳.۱- عبارات دعاى عرفه، خدا را در همهٔ موجودات نشان میدهد
↓۳.۲- انكار انتساب تتمّهٔ دعاى عرفه به حضرت امام حسين عليهالسّلام
↓۴- پانویس
🌐 مشاهده از طریق لینک زیر:👇
http://erfanvahekmat.com/e/iM
🆔 @allame_tehrani
🔴 انكار انتساب تتمّهٔ دعاى عرفه به حضرت امام حسين عليهالسّلام
...حضرت آقا (مرحوم علامه طهرانی) در يک بررسى نشان مىدهند كه اين كلمات الحاقى گزيدهاى از مناجاتى است كه شيخ تاجالدّين أبىالفضل أحمد بن محمّد بن عبدالكريم معروف به ابن عطاءالله اسكندرى شاذلى مالكى متوفّى در قاهره سنهٔ ۷۰۹ ابداع كرده - كه در مجموعهٔ «الحِكَم العَطآئيّة» او به طبع رسيده - و بعداً توسّط شخص ديگرى در «إقبال» سيّد پس از دعاى عرفهٔ امام حسين عليهالسّلام قرار داده شده است؛ و در نسخههاى قديمى «إقبال» وجود ندارد. و مرحوم مجلسى پس از نقل دعاى عرفه به نبودن اين زيادى در نسخهٔ قديمى «إقبال» تصريح كرده است... و سپس تأكيد مىكنند كه مرحوم حاج شيخ عبّاس قمّى بايد در «مفاتيح» تصريح مىكرد كه اين زيادى در بعضى از نسخ «إقبال» كه قديمى هم نيست وجود دارد.[یعنی در نسخ قدیمی موجود نیست.] و...(۱)
مرحوم علامه در کتاب شریف «اللهشناسی» میفرمایند:
...باری، اين مناجات و حِكَمی كه از ابن عطاءالله مشهور میباشد از آنِ اوست و إسنادش به حضرت امام حسين سيّدالشّهداء روحی فداه، غلط است. مرحوم سيّد ابن طاووس كه وفاتش در پنجم ذوالقعده سنهٔ 664 بوده است چطور تصوّر دارد كه اين فقرات را از ابن عطاءالله كه وفاتش در جُمادیالآخره سنهٔ 709 بوده است أخذ كند و به حضرت نسبت دهد؟ ميان زمان ارتحال اين دو نفر چهل و چهار سال و هفت ماه فاصله است، و سيّد بدين مدّت يعنی قريب نيم قرن پيش از انشاءكنندهٔ اين دعاها رحلت نموده است. بنابراين در اينجا بطور حتم بايد گفت الحاق اين فقرات به دعای امام در روز عرفه در كتاب «إقبال»، پس از ارتحال سيّد تحقّق يافته است.
بنابراين، احتمال دوّم علّامه مجلسی (ره) بطور يقين، به تعيّن مبدّل میگردد؛ و احتمال اوّل او كه: شايد در بدو امر در كتب بعضی از آنان آمده است، و ابن طاووس در كتاب «إقبال» با غفلت از حقيقت حال نقل كرده است، نادرست خواهد شد. حاشا و كلّا كه سيّد با آن عظمت مقام، كلام عارفی را از كتابی اخذ كند و بردارد به دنبال دعای امام بگذارد و اسناد و انتسابش را به امام بدهد!
شاهد بر اين، عدم ذكر سيّد در كتاب «مصباح الزّآئر» و عدم ذكر آن در نسخههای عتيقه از «إقبال» است. يعنی اين نسخهها در زمان حيات سيّد بوده است، و پس از وفاتش بدان الحاق نمودند. امّا چون مجلسی از كتاب «حِكمعطائيّه» بیاطّلاع بوده است و از مولّف آن و از زمان تأليفش خبر نداشته است، لهذا به چنين اسناد اشتباهی در افتاده است.
و امّا اشتباه و غلط مرحوم محدّث قمّی آن است كه: پس از آنكه ايشان كه خبرهٔ فنّ و تأليف و بحث و فحص هستند، كلام علّامه مجلسی را در «بحارالأنوار» ديدهاند كه فرموده است: اين فقرات از دعا در نسخ عتيقهٔ كتاب «إقبال» يافت نشده است، چرا در «مفاتيحالجنان» فرمودهاند: «وليكن سيّد ابن طاووس در «إقبال» بعد از «يَا رَبِّ يَا رَبِّ يَا رَبِّ» اين زيادتی را ذكر فرموده است؟» زيرا كه اين عبارت، اسناد دعا را به سيّد ابن طاووس میرساند. ايشان بايد فرموده باشند: در بعضی از نسخ كتاب «إقبال» كه عتيقه نيستند اين زيادتی ديده شده است.
حاصل سخن آنستكه: اين دعا، دعای بسيار خوب با مضمون رشيق و عالی است، و خواندن آن در هر وقت مساعدی كه حال اقتضا كند ـ نه با تكلّف ـ مغتنم و مفيد میباشد؛ امّا إسناد آن به حضرت سيّدالشّهداء عليهالسّلام جائز نيست. وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ أوَّلاً وَ ءَاخِراً ، وَ ظاهِراً وَ باطِناً.(۲)
📚 منابع:
۱- آیتِنور، ج۱، ص۴۸۸
۲- اللهشناسی، ج۱، ص۲۷۱
( برای مشاهدهٔ متن کامل، به منابع مربوطه مراجعه فرمایید.)
🆔 @allame_tehrani
🔹ای قوم به حج رفته کجایید کجایید؟
مـعـشـوق هـمـیـن جـاسـت بیایید بیایید!
▪️امام صادق (علیهالسلام):
إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى يَتَجَلَّى لِزُوَّارِ قَبْرِ الْحُسَيْنِ عَلَيْهِالسَّلاَمُ قَبْلَ أَهْلِ عَرَفَاتٍ وَ يَقْضِي حَوَائِجَهُمْ وَ يَغْفِرُ ذُنُوبَهُمْ وَ يُشَفِّعُهُمْ فِي مَسَائِلِهِمْ ثُمَّ يَثْنِي بِأَهْلِ عَرَفَاتٍ فَيَفْعَلُ بِهِمْ ذَلِكَ.
خداوند تبارک و تعالى براى زوّار قبر حضرت امام حسين عليهالسّلام قبل از
اهل عرفات تجلّى كرده و حوائج آنها را برآورده و گناهانشان را آمرزيده و در مسائل و خواستههايشان شفاعتشان را كرده و سپس توجّه به اهل عرفات نموده و آنچه در حق زوّار امام حسين عليهالسّلام منظور نمود براى ايشان نيز ملحوظ مىدارد.
📚 کاملالزیارات، ص۱۶۵
🆔 @allame_tehrani
🔰اعمال شب و روز عید قربان
📚 «مفاتیحالجنان»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰 اعمال عید قربان
🔹شب عید قربان
http://erfanvahekmat.com/a/2S
🔹روز عید قربان
http://erfanvahekmat.com/a/2T
🔹دعای روز عید قربان
http://erfanvahekmat.com/e/g5
🔹دعای آن که به نماز عید قربان میرود
http://erfanvahekmat.com/e/gi
🔹دعای قبل از نماز عید قربان
http://erfanvahekmat.com/e/g8
🔹دعای بعد از نماز عید قربان
http://erfanvahekmat.com/e/g7
🆔 @allame_tehrani
💐 معنای عید قربان
در دين مقدس اسلام روز قربان، عيد است؛ به جهت آنكه مردم به عشق لقآء و ديدار وجهالله، دست از خانه و لانه و وطن و كسب و كار و شهرت و جاه و جميع علائق شسته، و به سوى بيتاللهالحرام مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيق روان شده، و طواف و سعى و وقوف در عرفات را كه خارج از حرم است، بجاى آورده سپس داخل در حرم و مشعر آمده و شب را به اذن دخولى كه از حضرت او دريافت كرده است، در مزدلفه آرميده، و سپس به منى آمده، و شيطان را هفتبار سنگ زده، و قربانى كرده، و سر تراشيده، و در اين مدت پاى و سر برهنه به دنبال حبيب در جستجو و در تكاپو بوده است.
اينک جاى آن دارد كه موقع خروج از احرام است، به شكرانهٔ قبولى اعمال و پذيرش اين اعمال سخت، و در عين حال شيرين و لذتبخش عيد بگيرد، و الحمدلله بگويد، و به مراسم عيد كه آنهم باز ذكر خدا و تطهير بيشترى است، مهيا گردد، نماز عيد بخواند، و زبان به تقديس و تمجيد الهى بگشايد، و از جمال و جلال او بيان كند، و از محاسن و زيبائىهاى او اعلان وحدت و توحيد ذات و اسماء و صفات و افعال را در عالم منتشر كند و بگويد: الله اكبر الله اكبر لا اله الا الله و الله اكبر الله اكبر و لله الحمد الله اكبر على ما رزقنا من بهيمة الأنعام، الحمد لله على ما أبلانا.
و نه تنها خود حجاج، بلكه جميع مسلمين در سراسر بقاع عالم بدين موهبت عظمائى كه نصيب برادرانشان در آن مواقف كريمه شده است عيد بگيرند، و به دنبال اعمالی كه در ذوالقعده و ده روز از ذوالحجه بجاى آوردهاند قربانى كنند، و نماز عيد بخوانند، و براى جماعت با امام، پاى برهنه به صحرا روند.
📚 «امامشناسی»، ج۹، ص۲۰۳
🆔 @allame_tehrani