شهید صدر و ایده علم دینی
📎حجتالاسلام والمسلمین بهمنی در سومین نشست از سلسله درسگفتارهای تفسیر موضوعی شهید صدر: 🔺تفسیر موضو
🔹با وجود مباحث ارزشمند جناب استاد بهمنی، نکاتی درباره ارائه ایشان قابل بررسی و تدقیق است. ایشان تفسیر موضوعی را «رویکرد» معرفی کرده، منکر «روش» بودن آن هستند. و توجه می دهند که شهیدصدر چندین بار اصطلاح «الاتجاه الموضوعی» را در کتاب «السنن التاریخیه» به کار برده، و سهوا دو بار اصطلاح «المنهج الموضوعی» را که به معنای روش است، استفاده کرده است.
🔸در این باره ما با «رویکرد» بودن تفسیر موضوعی و کثرت کاربرد آن در کتاب شهیدصدر موافق هستیم، اما «رویکرد» بودن را با «روش» بودن در تعارض نمی بینیم. گرچه شهیدصدر تفسیر موضوعی را یک رویکرد مسئله محور و ناظر به واقع معرفی می کند، اما در مقام تحقق، هیچ رویکردی بی نیاز از روش نیست. حال اگر تفسیر موضوعی را صرفا یک رویکرد بدانیم، در هنگام تحقیق قرآنی، نام روشی که در تفسیر موضوعی شهیدصدر به کار بسته می شود چیست؟ در واقع، این رویکرد در مقام تحقق، دارای فرایند و مراحلی است و از عناصر روش شناختی ای شکل می گیرد؛ بنابراین یک روش است. این روش همان روش موضوعی است. بنابراین تفسیر موضوعی در یک لایه و از یک منظر، رویکرد است و در لایه ای دیگر، یک روش است. در مقابل تفسیر ترتیبی، یک رویکرد است؛ و در مقام تحقق، باید تبدیل به یک روش شود تا قابلیت انجام تحقیق قرآنی بر اساس آن باشد. بنابراین از آنجا که شهیدصدر نام دیگری برای تفسیر موضوعی در مقام روش ننهاده است، آن را نیز به نام موضوعی معرفی می کند.
#شهید_صدر
#علم_دینی
https://eitaa.com/allamehsadr
«مرجعیت علمی قرآن»
🔸شهیدصدر بهرغم تأکید بر بهره بردن تفسیرموضوعی از تجربیات بشری، و باوجود مهم دانستن نقش تجربه در شناسایی موضوع، ملاک اعتبارسنجی نظریه اساسی را از جهت علمی بودن، تجربه نمیداند؛ بلکه قرآن را بهعنوان منبع معرفتی مرجع تعیین میکند و نقش مفسر موضوعی را کشف نظریههای قرآنی میداند (الحلقة الثانیه، ص 35-36). از دیدگاه وی، قرآن تنها کتاب جامع است که تمام پدیدهها را که با واقع اجتماعی یا تاریخی بشر مرتبط هستند، از بدو وجود و خلقت تا پایان جهان، تفسیر میکند (صدر، بارقه ها، ص 235-236). نیز، قرآن تمام مراحل اصلی حرکت تاریخی بشر را ذکر کرده (صدر، 1394، ص239-240) و شریعت اسلامی یگانه دینی است که قدرت پر کردن خلأهای زندگی انسان و حل تمام مشکلات او را در سراسر زمین و به بهترین شیوه ممکن، و تأمین سعادت وی را در زندگی شخصی و اجتماعی، در دنیا و آخرت، دارد (همان، ص 416 و 274).
🔹بنابراین، تأکید این اندیشمند بر استخراج نظریههای قرآنی و پاسخ گفتن به پرسشهای حاصل از زندگی بشری از قرآن، نشاندهنده مرجعیت منبع معرفتی قرآن در نظام فکری اوست.
#شهید_صدر
#علم_دینی
https://eitaa.com/allamehsadr
هدایت شده از هادی
ستاره های جهان اسلام
بی شک در کنار شهید صدر رضوان الله تعالی علیه بزرگان و علمائی بودند که نور ایشان را در جامعه پخش کردند اما خود ایشان کمتر برای ما شناخته شده اند. از آن جمله است مرحوم آیت الله شیخ محمد مهدی آصفی رحمت الله علیه.
گزیده ای از مصاحبه ایشان در مجله اندیشه ماندگار که بخشی از اقتصادنا را به اجمال و به صورت علمی گزارش کرده اند تقدیم میشود.
هدایت شده از دوره تفسیر موضوعی شهید صدر
💠 سلسله نشستهای تخصصی تفسیر موضوعی شهید صدر
📍نشست هشتم «کارکردشناسی تفسیر موضوعی شهید صدر در حوزه علوم انسانی و نظام اجتماعی»
✅ دکتر هادی موسوی
🔺 زمان: یکشنبه، ۶ فروردین، ساعت ۱۶
🔺 مکان: قم، خیابان هنرستان، خیابان شهید تراب نجفزاده، خیابان شهید حسن صادقخانی، پلاک ١٩، پژوهشگاه تخصصی شهید صدر
📌 حضور مجازی از طریق:
https://www.skyroom.online/ch/saman2/460-5042-heyat.school/
🆔 @dorehtafsirshahidsadr
هدایت شده از هادی
هدیه نوشتههای سید برای ما، طرحی از زندگی بود.
طرحی که رنگ دنیا نداشت؛
با اینکه کشتزاری وسیع بود.
دنیای ساخته شده
اما برای آخرت.
دنیایی که برای آخرت ساخته شده از دنیای دنیاپرستان شیرینتر است.
زندگی واقعی در آن دنیای آخرتگونه است.
در آن دنیا فرقی ندارد مرجع تقلید باشی یا نماینده خمینی در یک روستای کوچک.
آنجا نه فقط جامعه بیطبقه را تجربه خواهی کرد،
مزرعهای سبز برای آخرت خواهی ساخت.
در آن دنیا شهید میشوی تا زنده بمانی!
تا خفتگان را بیدار کنی!
https://eitaa.com/allamehsadr
با سلام و احترام خدمت همراهان گرامی؛
باتوجه به درخواست برخی عزیزان، فایلهای تدریس کتاب «السنن التأریخیه فی القرآن» مجددا بارگذاری میشود.