May 11
به نام سلام، نام خدا
جهت حمایت از پیام رسانهای داخلی، کانال "کیش مهر" در ایتا راه اندازی گردید.
کیش مهر، عنوان مشهورترین شعر مرحوم علامه طباطبایی است؛ کسی که این کانال به نامش و به یادش، مزین شده است.
خوشبختانه "کیش مهر" در نزد کاربران عزیزی که ما را در تلگرام همراهی میکنند (بیش از 5700 نفر)، به مرجعی مطمئن و غنی بدل شده است که میتوان در آن، سیمای علمی و اخلاقی مرحوم علامه طباطبایی (رحمه الله علیه) را به تماشا نشست.
پس با ما همراه باشید برای شنیدن ناگفتههایی ناب از حیات علمی و علمی علامه طباطبایی.
بعد از تحریر:
تا زمانی که تلگرام در ایران آزادانه نفس می کشد، محور اصلی فعالیت های ما، آنجاست و تلاش می کنیم تا دستچینی از پست های پربازدید کانال را در اینجا هم بازنشر دهیم.
@AllameTabatabaei
✅ روزی که علامه فهمید یک کلمه از اسفار را هم نفهمیده!
🔻شهید مطهری:
آقای طباطبایی میفرمودند: «من اوایل که اسفار میخواندم خیلی کار میکردم و خیلی فکر میکردم و خیلی هم تجزیه و تحلیل میکردم. بعد کم کم در من این غرور پیدا شده بود که خود آخوند [ملاصدرا] هم اگر بیاید دیگر بهتر از این نمیتواند این مطالب را تجزیه و تحلیل کند. تا بعد میروند نزد استادشان مرحوم آقای قاضی که استاد سیر و سلوک و معنویت بوده است. آقای طباطبایی میفرمودند وقتی که ایشان وارد بحث مسائل وجود شد یکمرتبه معتقد شدم که من تا به حال یک کلمه از اسفار نمیفهمیدم.
🔸اگر کسی بخواهد واقعاً حکمت متعالیه را بخواند باید زمینه قلبی و روحی و زمینه معنوی آن را هم فراهم کند و الّا «ظلمات بعضها فوق بعض» میشود.
📚استاد مطهری، درسهای اسفار، ج1، ص137
@AllameTabatabaei
ادوار عرفانی علامه طباطبایی از زبان استاد جوادی آملی.mp3
2.32M
🎵 بشنوید|درس های سرّی علامه طباطبایی با خواص شاگردان
✅ مرحوم علامه سوالات دوره مشروطیت وجنگ اول و دوم جهانی را در المیزان جواب دادند.
✅ تبیین ادوار پنچگانه عرفانی علامه
#جوادی_آملی
@AllameTabatabaei
✅ علامه و پیشبینی حوادث آینده با استفاده از علم رمْل!
🔸 مرحوم دکتر علی احمدی، اولین شاگرد علامه طباطبایی(ره) میگوید: علامه روزی به من فرمودند: «من با علم رمْل خیلی مانوس بودم و حوادث یک ماه را استخلاص می کردم و اتفاقات هر روز را پیشبینی می کردم. اگر میگفتم که فردا باران یا برف میبارد، همان میشد و درست درمیآمد. روزی خواستم به مکانی بروم با رمْل فهمیدم که آنجا سخن از یک دوست است. دوباره رجوع به رمْل کردم؛ دیدم سخن از حبوبات است! تعجب کردم که چرا تناقض دارند؟! آنجا که وارد شدم، دیدم از دوستی گلایه شده که چرا گندمی را که قول داده بود، نفرستاده است!»
📚 ز مهر افروخته، سید علی تهرانی، انتشارات سروش، ص26
[گفتنی است آنچه مرحوم احمدی از علامه حکایت میکند با آنچه آیت الله حسینی طهرانی( از دیگر شاگردان علامه)، در کتاب «مهر تابان»، آورده است منافات ندارد زیرا نویسنده «مهر تابان» نیز به تسلط علامه به علوم غریبه اذعان دارد با این تفاوت که میگوید: «دیده نشد که ایشان از این علوم استفاده کنند».]
🆔 @AllameTabatabaei 💫
علامه طباطبایی از قول استادش آقای قاضی:
«تمام فیوضات به دست امام حسین (عليهالسلام) میباشد و پیشکارش(حضرت) ابوالفضل(عليهالسلام) است» .
@AllameTabatabaei
✅ توصیف آیت الله حسن زاده آملی از علامه طباطبایی
🔸موقعیت جناب علامه طباطبائی رضوان الله تعالی علیه در عرفان عملی این بود که دریافته بود و به این باور رسیده بود که: «ان هذا القرآن یهدی للتی هی اقوم» راه این است و جز این نیست. و دقیقاً بدین جهت، رفتار او، گفتار او، سکوت او، قلم او و مطلقاً آثار وجودی او حکایت کننده از وارستگی او و عظمت ذخائر علمی و عملی او بود.
انسان وقتی حضرت علامه طباطبایی را زیارت می کرد، به یاد این حدیث شریف می افتاد که جناب کلینی در کتاب فصل العلم کافی، به اسنادش از حضرت امام صادق علیه السلام نقل می کند و فرموده است:
«من تعلم العلم و عمل به دعی فی ملکوت السموات عظیماً فقیل تعلم لله و عمل لله و علم لله»
آن کسی که دانش تحصیل کند و بدان عمل کند و به دیگران برای خدا تعلیم بنماید، در ملکوت سماوات و عالم اله [که خودش عالم عظیم است] او را به عظیم صدا می کنند [ای بزرگ، ای آقا] ای کسی که برای خدا تحصیل علم کرده ای، برای خدا بدان عمل کرده ای، برای خدا به دیگران تعلیم داده ای، [تو آقا بزرگ و عظیمی].
📚مجله خُلُق، شماره 6
@AllameTabatabaei
✅ خاطره زندگی با علامه طباطبایی
#همسر_علامه_طباطبایی
در ایتا همراه ما باشید:
👇
https://eitaa.com/allametabatabaei
#به_مناسبت_روز_جوان
نامه جوان 22 ساله به علامه طباطبائی
به ما بپیوندید:
@AllameTabatabaei
#به_مناسبت_روز_جوان
📸پاسخ علامه طباطبائی به نامه جوان 22 ساله
به ما بپیوندید:
@AllameTabatabaei
✅ نظر علامه طباطبایی درباره دیدار با امام زمان(عج)
آیت الله جاودان:
🔻مرحوم استاد علامه طباطبایی تابستانها به مشهد مشرف میشدند، و معمولشان این بود که پنجشنبهها و جمعهها از ساعت 9 تا 11 مینشستند، و مردم به دیدنشان میرفتند. هرکس هر سؤالی داشت میپرسید، و جواب میشنید، و البته گاهی با لهجهای شیرین میفرمود: نمیدانم.
🔸در یکی از این روزها خدمتشان بودم. دیگران هم بودند. کسی گفت که امام زمان علیه السلام را به هیچ وجه نمیتوان ملاقات کرد. ایشان چیزی نفرمود. چند دقیقهای مجلس به سکوت گذشت. بعد ایشان شروع به صحبت کردند، و گفتند: مشایخ ما میفرمودند: آیت الله میرزا ابوالقاسم قمی به عتبات مشرف شده بود. ناگزیر دید و بازدید انجام میشد. آیت الله سید محمد مهدی بحرالعلوم که مرجعیت درس و تدریس نجف را به عهده داشت، به دیدن ایشان آمد. چند روزی گذشت. میرزا میخواست به بازدید ایشان بیاید. وقتی را انتخاب کرد که در محضر ایشان کمتر کسی باشد. در این مجلس بعد از گفتگوها و تعارفات رسمی میرزا به ایشان گفت: آقا مراتب و مقامات معنوی شما قابل انکار نیست، و اخبار آن عالم گیر است بنابراین شما چیزی را انکار نکنید. فقط برای ما بفرمایید که چطور شد؟ کی شد؟ چه جور شد که شما به این مقامات رسیدید؟
🔸ایشان چارهای نداشت. میرزا مرد بزرگی بود، و با هم سالها در درس وحید بهبهانی همدوره بودند. اکنون نیز در ایران مرجعیت داشت. بنابراین فرمودند: من رسم داشتم شبها از نجف به مسجد کوفه بروم، و آنجا تا صبح به عبادت مشغول بودم. البته صبح بعد از نماز به نجف باز میگشتم تا درس و بحث تعطیل نشود. هجده سال! بر این روال عمل کرده بودم. یک شب طبق رسم از نجف بهسوی کوفه حرکت کردم. کمی که راه پیمودم شوق مسجد سهله به دلم افتاد. اعتنا نکردم، و میخواستم طبق رسم معمول به مسجد کوفه بروم. اما شوق لحظه به لحظه زیادتی مییافت، و من در برابر آن مقاومت میکردم. ناگهان باد و طوفانی همراه با شن و رمل از مقابل هجوم آورد، و دیگر امکان رفتن بهسوی کوفه نبود. از سر ناچاری بهسوی مسجد سهله رفتم. شب از شبهای معمولی هفته بود، و در مسجد هیچ کس نبود. من در را باز کردم و به داخل مسجد رفتم.
🔸در مقام صاحب الزمان یک بزرگواری نشسته و مشغول دعا بود. دعا از دعاهای معمولی و شناخته شده به نظر نمیرسید. گویا آن بزرگ در همان حال آن را انشاء میکرد. لحن و حال و دعا مرا تسخیر کرده بود. همانطور کنار در مانده بودم. این حال ادامه یافت تا اینکه دعا به پایان رسید. ایشان روی گردانید، و به زبان فارسی با لهجه بروجردی که محل تولد من بود، به من فرمود: «مهدی بیا» مقداری جلو رفتم. از هیبت و به خاطر حرمت ایشان ایستادم. باز فرمود: مهدی بیا. بار هم مقداری جلو رفتم. باز از ترس و حرمت ایستادم.
🔸این بار فرمود: ادب در حرف شنیدن است. بیا. رفتم تا نزدیک ایشان رفتم. آغوش باز کرد، و مرا به بغل گرفت. هرچه شد آنجا شد.
@AllameTabatabaei
هدایت شده از بنیاد شهید مطهری
اعلام_خبر_شهادت_استاد_برای_اولین.mp3
714.9K
⭕️ اتفاق عجیب:
✅ لحظه رسیدن خبر شهادت استاد مطهری بامداد ۵۸/۲/۱۲ به استودیوی برنامه زنده رادیو و تاثر شدید حمید عاملی هنرمند مشهور که بر حسب اتفاق در حال خواندن کتاب داستان راستان بود!
@motahari_ir
#ویژه_روز_معلم
فرازی از نامه #خصوصی علامه طباطبایی به شهید مطهری:
✅ بنده پول را دوست دارم ولی جناب عالی را بیشتر از پول دوست دارم.
👈 مستند نامه را در پست های آتی پی بگیرید!
@AllameTabatabaei
کیش مهر💫
#ویژه_روز_معلم فرازی از نامه #خصوصی علامه طباطبایی به شهید مطهری: ✅ بنده پول را دوست دارم ولی جنا
👈 علامه طباطبایی و مرحوم مطهری برای حق التألیف کتابی که با هم نوشته اند با هم قرارداد بسته اند که درآمدی را که از این راه به دست میآید با هم نصف کنند. دو سند در این باره در کتاب «نامه ها و ناگفته ها» (چاپ سوم، 1387، انتشارات صدرا، ص 19-20) منتشر شده که تقدیم می گردد:
📝 متن #قرارداد
بسم الله الرحمن الرحیم
نظر به اینکه امید می رود کتاب اصول فلسفه –چنانکه از اقبال مردم و از شهرت بسزایی که یافته پیداست- به خواست خداوند (عَزَّ اسمُه) در آینده توجه بیشتری از اهل فضل و دانشمندان به خود جلب کرده و چاپهای متعددی بخورد، اینجانبان نویسندگان متن و پاورقیهای کتاب نامبرده محمد حسین طباطبایی و مرتضی مطهری فیمابین خود قرار بر این گذاشتیم که بعد از این تاریخ (تاریخ تحریر این ورقه) نسبت به چاپ دوره یا هر یک از مجلدات کتاب مشترکا اقدام نماییم و اگر چاپ آن را به ناشری واگذار کنیم با امضاء هر دو نفرمان واگذار کنیم به طوری که هیچ گونه اقدام و عملکرد انفرادی اعتبار نداشته باشد و همچنین عوایدی که از راه واگذار نمودن چاپ کتاب و حق التألیف که پس از این تاریخ می رسد فیمابین بالسویه تقسیم شود. به تاریخ نهم ربیع الثانی 1391 مطابق با سیزدهم خرداد هزار و سیصد و پنجاه تحریر شد.
مرتضی مطهری،
محمد حسین طباطبایی
@AllameTabatabaei
کیش مهر💫
👈 علامه طباطبایی و مرحوم مطهری برای حق التألیف کتابی که با هم نوشته اند با هم قرارداد بسته اند که در
✅ مستند نامه علامه طباطبایی به شهید مطهری درباره چاپ و حق التألیف کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم:
السلام علیکم و رحمة الله و برکاته
بعد التسلیم و التحیه، دانشمند محترم آقای آذری مصمم است که #کتاب_اصول_فلسفه را دوره تجدید طبع کند. اینجانب گفتم بناست در صورت تجدید طبع، خود جناب مطهری غلط گیری کند و از این روی باید در تهران چاپ شود. بالاخره بنا به این شد که معظم له با جناب عالی ملاقات کند و جهات مطلب روشن شود. لذا نوشته های جناب عالی مربوط به مقاله چهارده را که دیده بودم به ایشان سپردم که برساند و ضمنا راجع به جهات چاپ و غلط گیری و غیره مطلب صاف بشود. حق التألیف را به ایشان ده درصد گفته ام. جناب عالی هر طور میل داشته باشید مُجری است مِن کلٍّ أو نصفٍ أو ثُلثٍ أو أیّ مقدار. بنده پول را دوست دارم ولی جناب عالی را بیشتر از پول دوست دارم، میلتان مراعی است. و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
محمد حسین طباطبایی(8/9/49)
@AllameTabatabaei
✅ علامه و پیشبینی حوادث آینده با استفاده از علم رمْل!
🔻مرحوم دکتر علی احمدی، اولین شاگرد علامه طباطبایی(ره) میگوید: علامه روزی به من فرمودند: «من با علم رمْل خیلی مانوس بودم و حوادث یک ماه را استخلاص می کردم و اتفاقات هر روز را پیشبینی می کردم. اگر میگفتم که فردا باران یا برف میبارد، همان میشد و درست درمیآمد. روزی خواستم به مکانی بروم با رمْل فهمیدم که آنجا سخن از یک دوست است. دوباره رجوع به رمْل کردم؛ دیدم سخن از حبوبات است! تعجب کردم که چرا تناقض دارند؟! آنجا که وارد شدم، دیدم از دوستی گلایه شده که چرا گندمی را که قول داده بود، نفرستاده است!»
📚 ز مهر افروخته، سید علی تهرانی، انتشارات سروش، ص26
پ. ن: گفتنی است آنچه مرحوم احمدی از علامه حکایت میکند با آنچه آیت الله حسینی طهرانی( از دیگر شاگردان علامه)، در کتاب «مهر تابان»، آورده است منافات ندارد زیرا نویسنده «مهر تابان» نیز به تسلط علامه به علوم غریبه اذعان دارد با این تفاوت که میگوید: «دیده نشد که ایشان از این علوم استفاده کنند».
🆔 @AllameTabatabaei 💫
✅ مهارت های جالب ورزشی و هنری علامه طباطبایی
🔻مرحوم مهندس سید عبدالباقی، فرزند بزرگ علامه طباطبایی، در پاسخ بدین سوال که چرا به پدرشان، لقب علامه دادهاند، میگوید:
«پدر من از نظر فردی هم تیرانداز بسیار ماهری بود و هم اسبسواری تیز تک و به راستی در شهر خودمان- تبریز- بیرقیب، هم خطاطی برجسته بود، هم نقاش و طراحی ورزیده، هم دستی به قلم داشت و هم طبعی روان، در سرایش اشعار ناب عارفانه. اما از نظر شخصیت اجتماعی هم استاد صرف و نحو عربی بود، هم معانی و بیان، هم در اصول و کلام کمنظیر بود و هم در فقه و فلسفه، هم از ریاضی (حساب و هندسه و جبر) حظّی وافر داشت و هم از اخلاق اسلامی، هم در ستارهشناسی (نجوم) تبحّر داشت هم در حدیث و روایت و خبر و شاید باور نکنید که پدر بزرگوار من، حتی در مسائل کشاورزی و معماری هم صاحبنظر و بصیر بود و سالها شخصاً در املاک پدری در تبریز به زراعت اشتغال داشت و در ساختمان مسجد حجت در قم عملاً نقش طراح و معمار اصلی را عهده دار بود و تازه اینها گوشهای از فضایل آن شادروان بود و گرنه شما میدانید که بیجهت به هر کسی، لقب «علامه» نمیدهند و همگان بخصوص بزرگان و افراد خبیر و بصیر هیچ کس را علامه نمیخوانند مگر به عمق اطلاعات یک شخص در تمام علوم و فنون عصر، ایمان آورده باشند. »
@allametabatabaei
📸طرح | نصیحتی از علامه طباطبایی
برای شنیدن ناگفتههای ناب از #علامه_طباطبایی، به کانال کیش مهر در ایتا بپیوندید:
http://eitaa.com/joinchat/2863398914Ccfe1b03f52
✅ استخارههای علامه طباطبایی
دکتر حجت الاسلام احمد احمدی:
یک روز در تابستان گرم قم خدمت مرحوم علامه رفتم و دیدم ایشان دارند از داخل منزل به سمت درب همین حیاطی که به دارالقرآن علامه طباطبایی (ره) تبدیل شده، میآیند.
معلوم بود کسی آمده و چندتا استخاره خواسته؛ ایشان خودش در این گرمای مردادماه بیرون آمده بود و جواب استخارههای آن شخص را میداد و میگفت پاسخ فلان استخاره شما خوب و دیگری فلان و سومی فلان است.
شما فکر کنید وقتی آدم معمولی میآید و مشاهده میکند علامه طباطبایی (ره) با این جایگاه، خودش استخاره کرده، شماره زده و نتیجه را به طرف میدهد، چه تعلیم عملی صورت گرفته است؛ این کار علامه مصداق حدیث «کونُوا دُعَاةَ النَّاسِ بِغَیرِ أَلْسِنَتِکمْ» بود که نه با زبان، بلکه با عمل مردم را تربیت میکرد.
پی ما را بگیرید:↙️
@AllameTabatabaei
المیزان 1⃣ | توبه ای که نیرنگ به خداست!
« كسى كه به خود تلقين میكند كه گناه میكنم و بعد توبه میكنم چنين كسى مقصودش از توبه بازگشت به خدا و خضوع و شكستگى در برابر مقام پروردگار نيست، بلكه او میخواهد به خداى خود نيرنگ بزند و به خيال خود از اين راه عذاب خدا را در عين مخالفت امر و نهى او دفع كند.
پس در حقيقت چنين توبه اى، دنباله همان نيت سوء اول اوست نه توبه حقيقى كه به معناى ندامت از گناه و بازگشت به خداست...»
📚 ترجمه تفسير الميزان، ج۱۱، ص130
📝 برش هایی از آثار علامه طباطبایی را در کانال «کیش مِهْر» بخوانید:
🆔 @AllameTabatabaei 💫
هدایت شده از شکوری
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📺 ببینید | فرود هواپیما به خاطر علامه طباطبایی(ره)
🔸خاطره استاد قرائتی از #نماز علامه طباطبایی
@AllameTabatabaei
✅ فال جالب علامه طباطبایی با دیوان #حافظ
علامه حسینی طهرانی:
«در یکی از روزها که خدمت علامه طباطبایی مشرف شدم ضمن بیان استخاره و تفال به قرآن کریم که فرمودند هر دو منصوص و در روایات وارد شده است، فرمودند #فال به دیوان حافظ به تجربه رسیده است که بسیار عجیب است و برای این موضوع دو مورد از تفال خود بیان کردند که یکی از این موارد به این شرح است:
🔸در ایامی که در نجف اشرف برای تحصیل مشرف بودیم و بعضی از پنج شنبه ها به کوفه می رفتیم روزی با چند نفر از رفقا ودوستان در کوفه نشسته بودیم و دیوان حافظ را با خود داشتیم که ناگهان یکی از رفقا از راه رسیده و ایستاده گفت: فالی برای من بگیرید!
ما از دیوان حافظ برای او فالی گرفتیم این بیت آمد:
اگر زاینده رود آب حیاتست
ولی شیراز ما از اصفهان به
همین که این بیت را از غزل شنید مات و مبهوت و متحیر ماند به طوری که همه دوستان در تعجب افتادند! و ناچار علت تحیر و سکوت او را پرسیدند. در پاسخ گفت:
من میل دارم یک مخدّره ای را متعه(صیغه موقت) کنم و برای تفحص از این منظور دو مخدّره پیدا شده است. یکی اصفهانی و دیگری شیرازی است و من بین انتخاب هر یک از آن دو متحیر بودم و بالاخره بنا به فال خواجه حافظ گذاردم که چنین بیت معجزه آسا پاسخ مرا داد.
📚مطلع انوار، حسینی طهرانی، ج1، صص 186-187
@AllameTabatabaei