💠 از سوره فیل و عبارت (لَهُمْ فِي الدُّنْيا خِزْي) در آیه تخریب: (وَ مَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ مَنَعَ مَساجِدَ اللَّهِ أَنْ يُذْكَرَ فيهَا اسْمُهُ وَ سَعى في خَرابِها أُولئِكَ ما كانَ لَهُمْ أَنْ يَدْخُلُوها إِلاَّ خائِفينَ لَهُمْ فِي الدُّنْيا خِزْيٌ وَ لَهُمْ فِي الْآخِرَةِ عَذابٌ عَظيم - البقرة/ 114 ) و مفهوم آیه: (وَ مَنْ يُرِدْ فيهِ بِإِلْحادٍ بِظُلْم - الحج / 25) چنین بدست می آید که پیامد حمله و #تخریب_مسجد در دنیا هم گریبانگیر انسان می شود
✅ اراده هر گناهی، گناه نیست مگر اراده #تخریب_مسجد(وَ مَنْ يُرِدْ فيهِ بِإِلْحادٍ بِظُلْم - الحج / 25).
✳️ لذا از عوامل سقوط پادشاهان و سلاطین #تخریب_مسجد و حمله به آن است؛ از ابرهه گرفته تا امروز، هر که به #مسجد حمله کرده سرنگون شده است. از عوامل سقوط پهلوی اول حمله به #مسجد گوهرشاد و پهلوی دوم حمله به مسجد هایی نظیر #مسجد کرمان بود.
🆔 @almasjed
#دحو_الارض
#آیات_مسجد
💠 جایگاه #مسجد:
اولین نقطه آفریده شده زمین
✅ أ وَ لَمْ يَرَ الَّذينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ كانَتا رَتْقاً فَفَتَقْناهُما وَ جَعَلْنا مِنَ الْماءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَ فَلا يُؤْمِنُونَ- الانبیاء/30
✅ و الْأَرْضَ بَعْدَ ذلِكَ دَحاها - النازعات/30
✅ و الْأَرْضِ وَ ما طَحاها - الشمس/6
⚜ روز بیست و پنجم ذیقعده، هم زمان با #دحوالارض یعنی گسترش یافتن زمین است.
✅ «دَحو» به معنای گسترش است. منظور از دحوالارض این است که در آغاز آفرینش، تمام سطح زمین را آب فراگرفته بود. این آب ها، به تدریج در گودال های زمین جای گرفتند و خشکی ها از زیر آب سر برآوردند و روز به روز گسترده تر شدند.
🔹🔹🔷🔹🔹
🔆 مطابق روایات، اولین نقطه ای که از زیر آب سر برآورد، مکان #کعبه شریف و #بیت_الله_الحرام بود.
✅ «إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذی بِبَکَّةَ مُبارَکاً وَ هُدیً لِلْعالَمین» آل عمران/۹۶
نخستین خانه ای که برای مردم، نهاده شده، همان است که در مکه است و مبارک، و برای جهانیان[مایه] هدایت است»
🆔 @almasjed
#حدیث_مسجد
#دحو_الارض
💠 عَنْ أَبِي حَمْزَةَ الثُّمَالِيِّ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ علیه السلام فِي الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ لِأَيِّ شَيْءٍ سَمَّاهُ اللَّهُ الْعَتِيقَ فَقَالَ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ بَيْتٍ وَضَعَهُ اللَّهُ عَلَى وَجْهِ الْأَرْضِ إِلَّا لَهُ رَبٌّ وَ سُكَّانٌ يَسْكُنُونَهُ غَيْرَ هَذَا الْبَيْتِ فَإِنَّهُ لَا رَبَّ لَهُ إِلَّا اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ هُوَ الْحُرُّ ثُمَّ قَالَ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ خَلَقَهُ قَبْلَ الْأَرْضِ ثُمَّ خَلَقَ الْأَرْضَ مِنْ بَعْدِهِ فَدَحَاهَا مِنْ تَحْتِهِ. الكافي (ط - الإسلامية)، ج4، ص: 189
✅ ابوحمزه ثمالى مى گوید: در #مسجدالحرام، به خدمت امام باقر علیه السلام رسیدم؛ عرض كردم: «به چه دلیل خانه #كعبه را عتیق نامیده اند؟ حضرت فرمود: چون هیچ خانه اى نیست كه خداوند آن را بر روى زمین نهاده باشد، مگر اینكه صاحبى و ساكنانى دارد، جز این خانه. این خانه، صاحبى جز خداى عزّوجل ندارد و لذا حرّ و آزاد است. سپس حضرت فرمود: خداى عزوجل، قبل از زمین، آن را آفرید؛ سپس زمین را خلق كرد و از زیر آن خانه، زمین را گسترانید.»
🆔 @almasjed
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
🕋 کمپین بزرگداشت «حج» راهاندازی شد
جمعی از فعالان شبکههای اجتماعی کمپینی برای بزرگداشت مراسم حج امسال در شبکههای اجتماعی راهاندازی کردهاند.
این کاربران در ضمن تاکید بر شکوه و عظمت گردهمایی مسلمانان در مکه همچنین به تقویت اتحاد مسلمانان و ترویج تمدن اصیل اسلامی اسلامی نیز پرداختهاند.
#️⃣ همچنین فعالان مسلمان از بقیه کاربران شبکههای اجتماعی نیز دعوت کردهاند با انتشار محتوا در هشتگهای#KaabaUnitesUs و #الکعبه_تجمعنا
برای رساندن پیام اصیل حج که اتحاد و برادری عنوان شده است یاری رسانند.
hawzahnews.com/news/859160
🌺 اول ذیحجه سالروز ازدواج امیر المومنین علی (علیه السلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها):
🕌 #مسجد بهترین مکان برای پیدا کردن همراز، همسفر، همکار، همفکر، همراه و #همسر است و خواستگاری ها و مشاوره های ازدواج در #مسجد آرام ترین زندگی را در پی دارد.
🌸پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) در #مسجد و جشن ازدواج امیرمومنان علی (علیه السلام) و حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(سلام الله علیها) را برگزار کردند.
💠 ... فَبَسَطَ النُّطُوعَ فِي #المسجد وَ صَدَرَ النَّاسُ وَ هُمْ أَكْثَرُ مِنْ أَرْبَعَةِ آلَافِ رَجُلٍ وَ سَائِرُ نِسَاءِ الْمَدِينَة - بحارالأنوار ج 43 ص 114
🆔 @almasjed
✅ ارتباط و تعلق با #مسجد مهمترین ملاک برای هم کفو بودن در ازدواج است:
💠 قال النبی(صلى الله عليه و آله سلم): من کان جار بیت الله و لم یحضر الجماعة ثلاث ایام متوالیات، فعلیه لعنة الله و الملائکة و الناس اجمعین، فان خطب فلا تزوجوه، و ان مرض فلا تعودوه، و ان رفع جنازته فلا تشیعوه، الا فلا صلاة له، الا فلا صوم له، الا فلازکاة له، الا فلا حج له، الا فلا جهاد له، و ان مات مات میتة الجاهلیة.
جامع الأخبار(للشعيري) ؛ ص79
💠 پیامبر گرامی اسلام (صلى الله عليه و آله سلم) فرمودند: کسی که همسایه #مسجد باشد و سه روز پشت سر هم حاضر به جماعت نشود پس لعنت خدا و ملائکه و همه مردم بر او خواهد بود، اگر چنین شخصی خواستگاری نمود برای #ازدواج، به او دختر ندهید، اگر مریض بود او را عیادت نکنید و اگر مُرد و جنازه او را برداشتند تشییع جنازه او نکنید. بدانید و توجّه داشته باشید نماز، روزه، زکات، حجّ و جهاد او (کسی که سه روز مسجد نرود) قبول نخواهد بود و اگر مُرد، به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است (یعنی بدون دین از دنیا رفته)
💠 قال الصادق(علیه السلام) عن امیرالمومنین(علیه السلام) بلغه ان قوما لا یحضرون الصلاة فی #المسجد، فخطب فقال: ان قوما لا یحضرون الصلاة معنا فی #مساجدنا فلایواکلونا، ولا یشاربونا، و لا یشاورونا، #و_لا_یناکحونا و لا یاخذوا من فیئنا شیئا او یحضروا معنا صلاتنا جماعة و انی لاوشک ان آمر لهم بنار تشعل فی دورهم فاحرقها علیهم او ینتهون.
قال [الصادق(علیه السلام)]: فامتنع المسلمون عن مواکلتهم و مشاربتهم و #مناکحتهم حتی حضروا الجماعة مع المسلمین.
💠 امام صادق(علیه السلام) فرمودند از علی(علیه السلام) که به آن حضرت خبر رسید جماعتی حاضر به جماعت مسلمین در #مسجد نمی شوند پس آن حضرت در ضمن خطبه ای فرمودند که گروهی به جماعت ما در #مسجد حاضر نمی شوند پس این ها حقّ هم غذا شدن با ما ندارند و نیز مورد مشورت ما قرار نمی گیرند و با ما نمی توانند #ازدواج کنند و از غنیمت جنگی مسلمانان حقّ هیچ چیز ندارند تا این که در جماعت مسلمین حاضر شوند. و من زود باشد که امر کنم آتش روشن کنند و منازل ایشان را بسوزانند یا این که از این عمل خود توبه کنند.
سپس امام صادق(علیه السلام) فرمودند: مسلمین مطابق دستور امیرالمؤمنین عمل کردند و خوردن و آشامیدن و ازدواج با آنان را ترک کردند تا این که آن جماعت توبه نمودند و به جماعت مسلمین حاضر شدند.
🔷🔹🔷
#حکم_فقهی
💠 مستحب است انسان با کسی که در #مسجد حاضر نمی شود، غذا نخورد، در کارها با او مشورت نکند، همسایه او نشود، از او زن نگیرد و به او زن ندهد. (توضیح المسائل - مسئله 897)
🆔 @almasjed
✳️ نماز مستحب در خانه، واجب در #مسجد
#نماز_دهه_اول_ذیحجه
💠 فضیلت نماز در #مسجد اختصاص به نماز واجب (یومیه) دارد چون خواندن نمازهای مستحب در خانه فضیلت جماعت در #مسجد دارد.
✅ در روایات، خواندن نماز مستحب در خانه، بهتر از نماز حتی در #مسجدالنبی (مدینه) می باشد! با اینکه برای نماز در #مسجدالنبی فضائل زیادی مطرح شده است:
💠ٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ قَالَ صَلَاةُ الْمَرْءِ فِي بَيْتِهِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاتِهِ فِي #مسجدی هَذَا إِلَّا الْمَكْتُوبَةَ.
خواندن نماز در خانه از نماز خواندن در #مسجد من دارای فضیلت بیشتر است مگر نماز واجب
💠 قال رَسُولَ اللَّهِ :أفضل صلاتكم في بيوتكم إلا المكتوبة
با فضیلت ترین نماز آن است که در خانه خوانده شود مگر نماز واجب
💠 قال رَسُولَ اللَّهِ : خير صلاتكم صلاتكم في بيوتكم إلا صلاة الفريضة
بهترین نماز شما، نماز در خانه است مگر نماز واجب
💠 عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سَعْدٍ قَالَ سَأَلْتُ رَسُولَ اللَّهِ أَيُّمَا أَفْضَلُ؟ الصَّلَاةُ فِي بَيْتِي أَوْ الصَّلَاةُ فِي #المسجد قَالَ أَلَا تَرَى إِلَى بَيْتِي مَا أَقْرَبَهُ مِنْ #المسجد فَلَأَنْ أُصَلِّيَ فِي بَيْتِي أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ أَنْ أُصَلِّيَ فِي #المسجد إِلَّا أَنْ تَكُونَ صَلَاةً مَكْتُوبَةً.
از پیامبر سوال شد که خواندن نماز در خانه دارای فضیلت است یا خواندن آن در #مسجد؟ پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: خواندن نماز در خانه نزد من محبوب تر است تا خواندن آن در #مسجد، مگر اینکه نماز واجب باشد.
🆔 @almasjed
✅ اجبار مردم به انجام اعمال مستحبی و خواندن نماز مستحبی بین نماز مغرب و عشاء در #مسجد، دارای مستند شرعی نمی باشد!
✅ یکی از دلایل جمع خواندن نمازهای واجب این است که بین آنها اعمال مستحبی انجام نشود و الا جمع خواندن نمازها بیمعنا است.
💠 مردم نباید در #مسجد به خاطر انجام اعمال مستحبی وقتی از آنها گرفته شده و یا مجبور به انجام آن باشند لذا می توان نماز مغرب و عشا را باهم خواند و هر کسی که تمایل داشته باشد نماز های مستحبی را بعد از نماز عشا بخواند
🆔 @almasjed
💠 « عَنْ اَبِی الْحَسَنِ (علیهالسّلام) قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ اِذَا جَمَعْتَ بَیْنَ الصَّلَاتَیْنِ فَلَا تَطَوَّعْ بَیْنَهُمَا؛
محمد بن حکیم میگوید: از امام کاظم (علیهالسّلام) شنیدم که میفرمود هنگامیکه خواستی نمازها را با هم بجا آورید، نافله بین آنها نخوانید.»
💠 «سَمِعْتُ اَبَا الْحَسَنِ (علیهالسّلام) یَقُولُ الْجَمْعُ بَیْنَ الصَّلَاتَیْنِ اِذَا لَمْ یَکُنْ بَیْنَهُمَا تَطَوُّعٌ.
محمد بن حکیم میگوید: از امام کاظم (علیهالسّلام) شنیدم که میفرمود: جمع میان نمازها در صورتی است که بین آنها نافله انجام نشود»
الکافی ج3 ص 287
🆔 @almasjed
✳️ نماز مستحب در خانه ، واجب در #مسجد
💠 فتوای مراجع معظم تقلید پیرامون خواندن نماز مستحبی در #مسجد:
💠 حضرت آیت الله شبیری زنجانی حفظه الله: اگر مرتبه خفاء از دیگران در خانه و #مسجد یکسان باشد بعید نیست #مسجد افضل باشد ولی اگر مرتبه خفاء و سری بودن در خانه بیشتر باشد رجحان یکی بر دیگری ثابت نیست.
💠 حضرت آیت الله سید علی سيستانى حفظه الله: اگر به صورتی به جا آورد که آشکار نباشد در #مسجد بهتر است.
💠 حضرت آیت الله نوری همدانی حفظه الله: خواندن نوافل و مستحباب در منزل افضل است.
💠 حضرت آیت الله وحید خراسانی حفظه الله: بهتر است نافله های یومیّه را در خانه بخوانید.
🆔 @almasjed
#لبیک_اللهم_لبیک
#اللهم_ارزقنا_حج_بیتک_الحرام
💠 قال علی علیه السلام: الله الله فی بیت ربکم لا تخلوه ما بقیتم فانه ان ترک لم تناظروا.
✅ امیر المومنین علی علیه السلام فرمودند: خدا را! درباره خانه پروردگارتان در نظر داشته باشید تا هستید، آن را خالی نگذارید. زیرا اگر حج متروک شود نظر رحمت خدا از شما قطع خواهد شد.
بحارالانوار ج 96 16
✅ عن الرضا علیه السلام قال:ما رایت شیئا اسرع غنا و لا انفی للفقر من ادمان الحج
💠 از امام رضا علیه السلام نقل شده که فرمود: ندیده ام که چیزی همانند مداومت بر زیارت خانه خدا چنان سریع توانگری آورد و فقر رابزداید.
بحار الانوار، ج 74، ص 318
#کارکرد_رسانه_ای_مسجد
به مناسبت 17 مرداد، روز خبرنگار
✅ یکی از نیازهای مهم بشر، وسایل ارتباطی است تا انسانها را از اخبار مهم مطلع ساخته و آنان را در حوادث به یاری یکدیگر طلبیده و از حملة دشمنان آگاهی داده، آنان را آمادة دفاع نماید. دین مبین اسلام از 1400 سال پیش این نیاز را در نظر گرفته و مکانی به نام #مسجد را به عنوان پایگاه ارتباطی بسیار مهم در افزایش پیوندهای انسانی و توسعة فرهنگی اسلام معرفی کرده است. به همین دلیل کارکرد رسانة ارتباط جمعی با همة تحولات تکنیکی، زمانی قرین توفیق قلمداد می شود که بتواند عمیق ترین ارتباط و پیوند را با مخاطب برقرار سازد که این ویژگی فقط در #مسجد یافت می شود.
💠 هر چند ممکن است چنین تلقی شود که با وجود وسایل ارتباط جمعی پیشرفتة امروزی، این نقش #مساجد اهمیت قبلی خود را از دست داده است؛ ولی گسترش #مساجد در تمامی نقاط شهری و روستایی از یک سو و از سوی دیگر، حرمت، قداست و معنویت خاصی که #مسجد دارد، سبب شده است تا #مساجد نقش مهم و غیر قابل انکار خود را در این کارکرد ایفا نمایند.
✅ در اینجا مناسب است به برخی ویژگیهای خاص رسانه ای #مسجد اشاره می شود:
1. پیام #مسجد همگانی بوده و اخبار خصوصی و محرمانه ندارد؛ به خلاف برخی رسانه ها.
2. #مسجد پیام منفی ندارد؛ به خلاف بعضی رسانه ها که پیام منفی هم دارند.
3. پیام #مسجد موجب نفوذ در قلبها و افکار مخاطبین می شود؛ به خلاف اخبار تعدادی از رسانه ها.
4. پیام #مسجد می تواند انقلاب ساز باشد؛ ولی اخبار برخی رسانه ها انقلاب سوز.
5. اخبار رسانه ها در روز بعد و یا حتی چند ساعت بعد کهنه می شود؛ به خلاف پیام های #مسجد
6. در رسانة #مسجد اولویت با پیام دینی و تحت تأثیر احکام دین است؛ اما در اکثر رسانه ها اولویت با مسائل اقتصادی و سیاسی است.
7. پیام #مسجد ارشاد و هدایت است؛ به خلاف اخبار برخی رسانه ها که فقط اطلاع رسانی است و احیاناً همراه با تخریب و گمراهی.
8. پیام دهنده در #مسجد (امام) باید عادل و عالم باشد؛ به خلاف پیام دهنده در بعضی از رسانه ها که شرط خاصی نداشته و هر کس می تواند در مقام پیام دهنده باشد.
9. پیام دهندة #مسجد مخاطب را می شناسد و طبق ظرفیت او پیام می دهد؛ ولی رسانه ها عمدتاً به هر گیرنده ای پیام می دهند.
10. پیام #مسجد آرامش بخش است؛ به خلاف عمده رسانه ها.
11. در طول تاریخ #مسجد مخاطبین خود را از مسیر حق منحرف نساخته است؛ ولی رسانه ها و سایر مراکز فرهنگی، معاویه را امیر و حضرت علی(علیه السلام) را کافر و امام حسین(علیه السلام) را خارجی معرفی کردند.
🆔 @almasjed
#کارکرد_رسانه_ای_مسجد
✅ تفاوت رسانه #مسجد با دیگر رسانهها
1- بر خلاف اکثر رسانههای دنیا که توسط مشرکین و معاندین اسلام، اداره و یا تأیید میشود، رسانه #مسجد از نفوذ مشرکین و منافقین در امان است. چنانکه قرآن میفرماید: «مَاکَانَ للْمُشْرِکِین َأَنْ یَعْمُرُوامَسَاجِدَاللَّهِ»
2- رسانه #مسجد پیامی را ارائه میدهد که از وحی واهلبیت (علیه السلام) باشد و درتربیت و رشد مخاطبین دخالت داشته باشد، بر خلاف رسانههای دیگر که هرخبری را میگیرند و ارائه میدهند.
3- رسانه #مسجد اختصاص به هیچ ارگان و حزبی و تابع هیچ نهادی نیست، اماهیچ رسانهای نیست که به جایی وابسته نباشد و افکارعمومی را به سمتی خاص که نهادهای سیاسی و حکومتهای قدرتمند و غالب دنیا میخواهند، سوق ندهند.
4- برخلاف رسانههای دیگر که همدیگر را نفی میکنند، هیچ #مسجدی دیگر #مساجد را نفی نمیکند، بلکه #مساجد مؤید یکدیگرند.
5- وجود #مسجد در هر مکانی موجب رشد مردم و تقویت باورهای دینی آنان میشود، اما وجود برخی رسانهها مردم را از دین و دینداری دور میکند.
6- برخلاف سایر رسانهها و ادیان که پذیرش هفتگی، ماهیانه و سالیانه دارند، #مسجد پذیرش روزانه داشته و تعطیل بردار نیست.
7- رسانهها یا ناطقاند (رادیو و تلویزیون) یامکتوب (روزنامهها) ویا الکترونی (ماهواره و اینترنت)؛ اما #مسجد هرکسی را به نحوی اطلاعرسانی میکند، گاهی نگاه به ساختمان #مسجد و یا خطوط نوشته شده در آن و... پیام دهنده و بیدارکننده است.
🆔 @almasjed
کارکرد رسانه ای مسجد.pdf
592.3K
☑️ شهادت امام محمد باقر علیه السلام تسلیت باد.
#زائران_خدا
#آبادگران_مساجد
🔘 امام باقر عليه السلام : إذا قُمتَ إلى صَلاتِكَ فَقُل : ... اللّهُمَّ اجعَلني مِن زُوّارِ بَيتِكَ ، و عُمّارِ #مساجدک
💠 هر گاه براى نمازت ره سپار شدى، بگو : « . . . خداوندا! مرا از زيارت كنندگان خانه ات و آبادگران #مساجدت قرار ده ».
▫️ الكافي: ج ۳ ص ۴۴۵ ح ۱۲
🆔 @almasjed
✅ به مناسبت 6 ذی الحجه 1407 قمری - حج خونین (1366 شمسی)
#مسجد امنیت و آرامش را در جان و نهاد افراد جامعه تثبیت میکند و در مسیر دستیابی به این هدف متعالی و رساندنِ امنیتِ مسلمانان به بالاترین درجات امنیت روانی، فردی و اجتماعی، از شیوه های مختلفی استفاده می کند؛ از جمله پر کردن اوقات فراغت جوانان و بزرگسالان، ریشه کن کردن ناهنجاری های اخلاقی و آثار آن، بازدارندگی از جرم و جنایت، تربیت همسایگان صالح، ایجاد جامعه امن، و بالاخره، مسجد به همه مراجعات دینی و دنیایی مردم پاسخ میدهد. شیفتگان دانش و علم و فتوا که از مسجد یاری میخواهند و پویندگان امور دنیایی که بدان پناه میبرند، گمشده خود را در آن میجویند و به هدف خود دست مییابند.
🌐 http://miqat.hajj.ir/article_36445
از جمله ثمرات و برکات #مسجد امنیت است؛ بدون آنکه کمترین دلهره و اضطرابی ایجاد کند، به خلاف سازمان های امنیتی مثل شورای امنیت و سازمان ملل که خود مرکز ناامنی برای کل دنیا شده اند.
💠 وَ إِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثابَةً لِلنَّاسِ وَ أَمْنا (البقره / 125)
💠 و من دخله كان امنا (آل عمران/97)
💠 وَ لاَ آمِّينَ الْبَيْت (المائده /2)
💠 ادخلوها بسلام امنين (الحجر/46)
💠 و هذا البلد الامین (تین/3)
💠 لَتَدْخُلُنَّ الْمَسْجِدَ الْحَرامَ إِنْ شاءَ اللَّهُ آمِنين (فتح/27)
💠 و آمنهم من خوف (قریش/4)
💠 رَبِّ اجْعَلْ هذا بَلَداً آمِناً (بقره/126)
💠 عند بيتك المحرم (37/ابراهیم)
💠 وَ مَنْ يُرِدْ فيهِ بِإِلْحادٍ بِظُلْمٍ نُذِقْهُ مِنْ عَذابٍ أَليم (حج/25)
💠 أَ وَ لَمْ نُمَكِّنْ لَهُمْ حَرَماً آمِنا. قصص/57
💠 أَ وَ لَمْ يَرَوْا أَنَّا جَعَلْنا حَرَماً آمِنا. عنکبوت/67
💠 الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُوماتٌ فَمَنْ فَرَضَ فيهِنَّ الْحَجَّ فَلا رَفَثَ وَ لا فُسُوقَ وَ لا جِدالَ فِي الْحَجِّ وَ ما تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللَّهُ وَ تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوى وَ اتَّقُونِ يا أُولِي الْأَلْباب (البقره ،197)
💠 فَإِذا أَمِنْتُمْ فَمَنْ تَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ إِلَى الْحَجِّ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْيِ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيامُ ثَلاثَةِ أَيَّامٍ فِي الْحَجِّ وَ سَبْعَةٍ إِذا رَجَعْتُمْ تِلْكَ عَشَرَةٌ كامِلَةٌ ذلِكَ لِمَنْ لَمْ يَكُنْ أَهْلُهُ حاضِرِي الْمَسْجِدِ الْحَرامِ وَ اتَّقُوا اللَّهَ وَ اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَديدُ الْعِقابِ (بقره196)
🆔 @almasjed
💠 نقش #مسجد در ایجاد امنیت اجتماعی در شهرها
جعفر مروجی(فعال عرصه رسانه)
✅ ایجاد امنیت اجتماعی، همواره یکی از مهمترین دغدغههای دولتها بوده است. امری که دولتها هزینههای سنگینی بابت آن پرداختهاند و گاه به نتیجة مطلوب و مورد نظر خود نرسیدهاند. تجربه نشان داده که تأمین امنیت اجتماعی از عهدة دولتها خارج است و مشارکت مردم در این امر ضروری است. تکیه بر قوة قهریه، روشی است که سالها کارآیی خود را از دست داده است. شعار "پیشگیری بهتر از درمان است" در این زمینه کارآیی دارد. به این معنا که با افزایش آگاهی عمومی و رفاه اجتماعی، جلوی بروز ناهنجاریهای اجتماعی گرفته میشود.
#مسجد نهادی است که با تربیت صحیح افراد، امنیت اجتماعی را به بهترین صورت سامان میدهد. متأسفانه نگرش غالب بر افراد مذهبی و غیرمذهبی به گونهای است که باعث شده از #مسجد فقط کارکرد عبادی آن را در نظر بگیرند؛ حال آنکه #مسجد با توجه به پتانسیل عظیم نهفته در آن، میتواند کارکردهای دیگری نیز داشته باشد. از جمله تأمین امنیت اجتماعی و حفظ سلامت اجتماعی جامعه.
✅ کنترل درونی افراد
نقش اخلاق و وجدان در جلوگیری از نابسامانیهای اجتماعی و فردی و برتری آن بر عوامل بازدارنده بیرونی بر هیچکس پوشیده نیست. کنترلهای درونی، جایگاه خاصی در جلوگیری از وقوع جرم دارند. کنترلهای درونی ویژگیهای خاصی دارند؛ از جمله اینکه برخلاف کنترلهای بیرونی، نیازمند هزینههای گاه سرسامآور نیستند و در زمانی که امکان ایجاد یا اعمال کنترلهای بیرونی وجود ندارد، همچنان کارایی خود را دارند. دین اسلام تأکید جدی بر کنترل درونی دارد. برای نمونه امیرالمؤمنین علیه السلام در بیانی به این نکته اشاره میکنند: «بدانید که هر که از سوی خویشتن یاری نشود، بهگونهای که که از درون پنددهنده و بازدارندهای برای خود نداشته باشد، از سو دیگران برای او بازدارندهای نخواهد بود».1
اما چگونه میتوان افراد یک جامعه را بهگونهای پرورش داد که با اتکا بر اخلاق و بدون ترس از نیروهای انتظامی و زندان، خود به تأمین امنیت جامعه مبادرت بورزند؟ مطمئناً بدون در نظر گرفتن نقش دین، رسیدن به این مهم امکانپذیر نیست.
#مساجد با تقویت روحیه دینداری افراد، تأثیری انکارناشدنی بر افراد و به تبع آن، جامعه دارند. تأکید بسیار دین اسلام بر رعایت حقالناس بر هیچکس پوشیده نیست؛ تا جایی که در بین مردم، البته به غلط، این گفته رایج است که خداوند از حق خود میگذرد ولی از حق مردم نمیگذرد. کسانی که به #مساجد رفت و آمد دارند، با احادیثی که بر رعایت حقوق اجتماعی تأکید دارد، بیشتر از دیگر مردم آشنا شده، در نتیجه در رعایت حقالناس بیشتر میکوشند.
همچنین #مساجد با تقويت نفس لوامه، كه انسان را هنگام سرپيچي از قوانين و مقررات و اسلامي سرزنش میکند، زمينة كنترل اجتماعي و مبارزه با انحرافات اجتماعي را فراهم میسازد.
ذکر این نکته ضروری است که عوامل بازدارندة بیرونی همچون اجرای حدود و زندان نیز تأثیر بهسزایی در حفظ سلامت اجتماعی جامعه دارد. منتها همانگونه که عنوان شد پیشگیری بهتر از درمان است. ضمن اینکه مجازات زندان، هزینة سنگینی را بر دولت تحمیل میکند.
✅ تقویت همبستگی اجتماعی
یکی از عواملی که سلامت اجتماعی را به خطر میاندازد، تفرقه است. #مساجد با تقویت همبستگی اجتماعی، جلوی این آفت را نیز میگیرند. در #مسجد مردم از هر قشر و گروهی که باشند، در صفوف نماز بدون توجه به جایگاه اجتماعی و نژاد، برادروار در کنار یکدیگر قرار میگیرند که این امر، کمک شایانی به ایجاد وحدت و همدلی در میان اقشار مختلف جامعه میکند. ثمرة این وحدت و همدلی، کاهش عوامل تنشزا در جامعه و حفظ سلامت اجتماعی است.
✅ #مساجد و همنشینی
دین اسلام تأکید بسیاری بر اثرگذار بودن همنشینی دارد. در قرآن درباره تأثیر دوست بر انسان میخوانیم: «وَيَوْمَ يَعَضُّ الظَّالِمُ عَلَى يَدَيْهِ يَقُولُ يَا لَيْتَنِي اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِيلاً* يَا وَيْلَتَى لَيْتَنِي لَمْ أَتَّخِذْ فُلَاناً خَلِيلاً؛2 و روزى كه ستمكار دستهاى خود را به دندان گزد و گويد: اى كاش با پيامبر راهى پيش مىگرفتم. اى واى بر من، كاش فلانى را دوست خود نگرفته بودم». پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز در روایتی زیبا، تأثیر همنشین را بر انسان چنین بیان کردند: «همنشین صالح همانند عطرفروش است که یا از عطرش به تو هدیه میدهد یا بوی آن را در جامهات باقی میگذارد. همنشین بد مانند آهنگر است که اگر جامهات را نسوزاند، یا بدبویت میکند یا با آن بو، تو را میآزارد».3
مطالعات اجتماعی نیز تأثیر همنشینی بر افراد را نشان میدهد.4 #مساجد محل یافتن دوستان خوب و خدایی و انس با آنان است که این همنشینی قطعاً فرد را از ارتکاب به اعمال ناشایست بازمیدارد.
ادامه👇👇👇
امیرمؤمنان علی علیه السلام در روایتی، هشت فایده را برای کسانی که به #مساجد رفتوآمد دارند، برمیشمرد که یکی از آنها، برادر ایمانی است که انسان در مسیر خداوند از او استفاده میکند.5
✅ مسجد، پناهگاهی در برابر حوادث و گرفتاریها
آرامش درونی باعث میشود تا فرد از رفتارهای نابههنجار بپرهیزد. حال اگر افراد یک جامعه به آرامش درونی برسند، آن جامعه از سلامت اجتماعی بالایی برخوردار خواهد بود. #مسجد، بهترین مکانی است که آرامش درونی انسان را تأمین میکند. یکی از نویسندگان غیرمسلمان به نام ج.هوگ مینویسد: « #مسجد در سرزمینهای اسلامی به عنوان پناهگاهی برای زندگی پرآشوب و پرتلاطم شهر به شمار میآید. هزاران نفر در روزهای جمعه در صحن #مسجد و شبستان سرپوشیده آن گرد میآیند و به طور دستهجمعی در برابر دیوار قبله، که به سوی مکه قرار دارد، به سجده میپردازند. در سراسر جهان، عموم مسلمانان همچنانکه ذرات آهن به سوی آهنربا جذب میشود، به سوی این مراکز مقدس روی میآورند. هریک از افراد این گروه در عین شرکت در آن اجتماع، با خود خلوت میکند و هرکدام، مجذوب سعادت ابدی خود میشود و در آرامش و سکوتی درونی فرو میرود که برای غربیها ناشناخته است».6
پینوشت:
1. نهجالبلاغه، خطبه90.
2. فرقان: 27ـ28.
3. ابن سلامه قضاعی، ابوعبدالله؛ مسندالشهاب؛ ج2، ص287.
4. ر.ک: سلیمی، علی، ابوترابی، محمود و داوری، محمد؛ همنشینی و کجروی؛ قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه(1388).
5. صدوق؛ من لایحضره الفقیه؛ ج1، ص237.
6. فجری، محمدمهدی؛ «مسجد و مسجدیها»؛ ماهنامه مبلّغان؛ شماره123، ص146.
🆔 @almasjed
✅ ۸ ذیحجه، حرکت امام حسین علیه السلام از #مکه به سمت #کربلا
رفتي به پاس حرمت کعبه (مسجد) به کربلا
ای صد هزار جان گرامی فدای تو
💠 ابن زبیر به امام حسین علیه السلام پیشنهاد کرد که در مکه اقامت کند تا او با امام بیعت نموده، مردم نیز با امام بیعت نمایند. این کار بدین جهت بود که از خود رفع تهمت کند و مردم این پیشنهاد را به عنوان حسن نیت و خیرخواهی اوتلقی کنند.
حضرت به او فرمود: «اِنَّ اَبِی حَدَّثَنِی اَنَّ بِها کبْشاً یسْتَحِلُّ حُرْمَتَها فَما اُحِبُّ اَنْ اَکونَ ذلِک الْکبْشُ؛ پدرم به من خبر داد که در مکه قوچی کشته می شود که به وسیله او حرمت خانه خدا شکسته می گردد و من دوست ندارم (هتک حرمت الهی با کشته شدن من باشد و) آن قوچ باشم.»
🆔 @almasjed
💠 محمّد بن حنفیه ملاقاتی نیز در مکه با امام حسین علیه السلام دارد که در آن ملاقات چنین عرض می کند: «ای برادر! تو مردم کوفه را خوب می شناسی و می دانی که با پدر و برادرت چه کردند و من می ترسم که سرنوشت شما نیز همان سرنوشت گذشتگان بشود. اگر مصلحت بدانی، در مکه بمان که هم جانت سالم می ماند و هم عزّت و احترامت محفوظ است.»
حضرت فرمود: «خوف این را دارم که یزید به طور ناگهانی مرا بکشد و من همان کسی باشم که با کشته شدنش حرمت حرم شکسته می شود.»
🆔 @almasjed
#عرفه
✅ عرفه، «مسجد زمانی» است و بسیاری از فقهاء اهل سنت آنرا در کنار«مسجد مکانی و فضایی» و بنابر قول علماء شیعه، «مسجد ولایی» قرار داده اند که مراد خانه های ائمه و انبیاء علیهم السلام و بلکه وجود آن بزرگان است که «در هر منطقه و هر مکانی در حکم مسجد هستند».
💠 عده ای از فقهاء، صحرای عرفات را در روز عرفه در حکم مسجد می دانند «مسجد زمانی» و اینکه انجام هیچ عملی خاصی در آنجا الزام نشده است چنانچه تحیتی دارد به نام وقوف و در مسجد هم، فقط حضور شرط است و در عرفات هم فقط وقوف و بعید نیست که ما در مسجد هم قائل به وقوف شویم
ویژگی عرفه در روز عرفه است و بقیه ایام اعم از قدر و جمعه و غدیر و اعیاد دیگر، شب در آن افضل یا دخیل است.
✅ بعضی عرفه را «با اینکه در آستانه عید قربان قرار گرفته، ولی مستقلا بعنوان بزرگترین عید عالم اسلام» دانسته اند.
💠 کمیّت دعاهایی که در روز عرفه وارد شده از کل ماه رمضان بیشتر است و اذکار آن نیز بیش از اذکار روزهای بلند است، یعنی اگر کسی عند الطلوع شروع کند تا پایان روز قادر به اتمام آنها نیست.
💠🔹💠🔹💠
✅ با اینکه دعای امام سجاد و امام حسین علیهماالسلام از لحاظ حجم و عبارت برابرند ولی هر کدام در جای خود مضامین شریف و اعجازگونه دارند، چراکه دعاهای عرفه جامع همه علوم و فنون، از کهکشان ها گرفته تا ذرات زمین از علوم طبی گرفته تا ریاضی و فیزیک و شیمی و غیره میباشند.
💠 یکی از آداب عرفه، زیارت است که هر جا زیارت خدا مطرح است زیارت امام حسین علیه السلام هم مطرح است.
اکنون وظیفه ما که در عرفات نیستیم، چیست؟
دعا برای وقوف کنندگان در عرفات خصوصا حضرت حجت بن الحسن ارواحنافداه تا دعاهایش را خدا مستجاب کند.
✅ چون دعاها انفرادی است و با جماعت در متون دینی وارد نشده است چه زیباست مردم به جای پارکها و بیابانها، به #مساجد روی آورند چرا که عرفه روز خشوع و خضوع و فزع است و طبق حدیث « افزعوا الی #مساجدکم » یا طبق آیه شریفه « ففروا الی الله » بایستی در #مساجد جمع شوند و هر کسی کنج خلوتی برگزیند و در حال خضوع و خشوع و معنویت خود باشد و کسی، دیگری را با صوت بلند صدا نزند و سخنرانی و دعا اذیت «به خلوت» دیگران نداشته باشد:
💠 قال رسول الله صلی الله علیه وآله: فَلَا یُؤْذِیَنَّ بَعْضُکُمْ بَعْضًا وَلَا یَرْفَعْ بَعْضُکُمْ عَلَى بَعْضٍ فِی الْقِرَاءَهِ أَوْ قَالَ فِی الصَّلَاهِ.(۱)
(در #مسجد با صدای قرآن یا نماز مزاحم همدیگر نشوید)
✅ اینکه روزه گرفتن در عرفه جزء چهار روزی است «که از دهها سال عبادت برتر است » ولی بهقدری در این روز به تضرع و دعا سفارش شده که اگر بواسطه روزه گرفتن، ضعفی عارض شود بهتر است روزه ترک شود با اینکه در ماه مبارک رمضان که ماه خدا و دعا و قرآن است به هیچ وجه نمیتوان روزه را فدای دعا کرد و این جای تامل بسیار است.
—————————————————-
(۱) – سنن ابی داود ۱/۲۲۹
🆔 @almasjed
#احکام
#نماز_عید_قربان
💠 مستحب است نماز عيد را در صحرا بخوانند، ولي در #مكه مستحب است در #مسجدالحرام خوانده شود.
💠 کراهت دارد نماز عید را زیر سقف بخوانند.
🆔 @almasjed
#عید_قربان
اَللهُ اَکْبَرُ، اَللهُ اَکْبَرُ، لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ وَ اللهُ اَکْبَرُ، اَللهُ اَکْبَرُ، و للهِِ الْحَمْدُ، اَللهُ اَکْبَرُ عَلى ما هَدانا; اَللهُ اَکْبَرُ عَلى ما رَزَقَنا مِنْ بَهیمَةِ الاَْنعامِ; وَ الْحَمْدُ لِلّهِ عَلى ما أبْلانا
💠 عید قربان و #مسجد
✅ در متون روائی ما به احیاء شب عید قربان و شب عید فطر سفارش و تاکید شده، ولی شرط آن شب زنده داری، وقوف و بیتوته در #مسجد مطرح شده است.
❇️ نکته ای دیگر که باید به آن توجه داشت این است که اعتکاف هیچ زمانی بر زمان دیگر برتری و شرافت ندارد.
اگر بنا دارند ۱۲۰ نفر در یک شهری معتکف شوند بهتر است هر کدام ۳ روز معتکف شوند تا در تمام سال اعتکاف در #مسجد برقرار باشد و #مسجد خالی از خدمتگزار نباشد چرا که خالی بودن معبد از عابد، خلاف ادب است و نکته جالب اینجاست که چون شرط اعتکاف، روزه است و روزه در ایام عیدین باطل است فقط روز عید می شود معتکف نبود که شاید دلیل آن همین باشد که شب عید مردم در #مسجد حضور دارند و #مسجد معتکف نیاز ندارد و روز عید از لحظه نماز صبح تا بعد از نماز عید #مسجد خالی از عابد نیست پس بنابراین نیازی به معتکف نخواهد بود.
✅ نتیجه اینکه: منحصر بودن احیاء شب عید در #مسجد؛ پیام های متعدد دارد.
🔆 هر عملی از اعمال الهی به مباحث اقتصادی ختم می شود. مثلا: ۳۰ روز ماه رمضان با فطره تکمیل می شود ولی عید قربان و اعمال حج به قدری مهم هستند که با یک صاع تمام نمی شود و بلکه باید گوسفند کامل و سالم قربانی شود.
🆔 @almasjed