#خدمت_به_مسجد
#عید_قربان
✅ در ادیان گذشته برای خدمت به #مسجد کارهای گوناگونی انجام می شده است؛ از جمله خدماتی که حتی توسط انبیاء الهی علیهم السلام در جهت خدمت به #مسجد صورت گرفته: قربانی کردن فرزند در راه #مسجد است که حضرت ابراهیم علیه السلام مأمور به انجام آن شده است و در قرآن کریم نسبت به این عمل مذمت و نکوهشی صورت نگرفته است!
💠 همچنین در آیات دیگر قرآن کریم نذر کردن فرزند برای خدمت در #مسجد از جمله خدمات پسندیده و سنت حسنه ای است که مورد پذیرش و قبول خداوند نیز قرار گرفته است.
🔆 توصیه قرآن: نذر فرزند داخل رحم، برای خدمت به #مسجد
💠 إذْ قالَتِ امْرَأَتُ عِمْرانَ رَبِّ إِنِّي نَذَرْتُ لَكَ ما في بَطْني مُحَرَّراً فَتَقَبَّلْ مِنِّي إِنَّكَ أَنْتَ السَّميعُ الْعَليم - آل عمران/35
✳️ نکات:
✅ بنابر روایتی که از امام باقرو امام صادق (علیهم السلام) نقل شده است، محرر، کسی است که پیوسته در #مسجد است «1»
✅ محرر: تحریر فرزند برای خدمت گذاری #مسجد «2»
✅ خدمت به خانه خدا و #مسجد آنقدر شریف است که مادر مریم با اینکه ثمره وجودش را نذر می کند در عین حال از خداوند تقاضای قبول می کند (فتقبّل منّی)
✅ محرر وظیفه اش خدمت به #مسجد و زائران خدا است.
✅ محرر به كسي ميگويند كه از همه قيود حتی از کمک به پدر و مادر آزاد بوده و گویا از او هیچ توقعی ندارند تا در خدمت #معبد و عبادت باشد.
✅ مریم یعنی زنی که به #مسجد و #معبد خدمت می کند «3»
✅ بهترین نذر، نذر خدمت به #مسجد است و بالاترین نذر، نذر فرزند است.
—---------------------------—
1- (عروسی حویزی، تفسير نور الثقلين، ج1، ص332؛ محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج14، ص204.)
2- ابنمنظور، لسان العرب، ج4، ص181.
3- ترجمه الميزان، ج3، ص: 271)
🆔 @almasjed
#احکام_مسجد
⛔️ پخش موسیقی در مساجد:
اخیراً مرسوم شده است در برخی از مساجد، افراد سرودهایی همراه با موسیقی پخش میکنند؛ با این توجیه که مضامین سرود، مذهبی است و این کار، یک کار فرهنگی محسوب می شود!
✅ نظر مراجع عظام تقلید:
🔹آیت الله خامنه ای: روشن است که برای مسجد، جایگاه شرعی خاصی است، و چنانچه پخش موسیقی در مسجد مناسب جایگاه و احترام مسجد نباشد، حرام است، حتی اگر موسیقی غیر مطرب باشد.
🔹آیت الله مکارم: موسيقی در مسجد و حسينيه بهطورکلی جايز نيست.
🔹آیت الله سیستانی: اگر موسیقی لهوی یا صدای ترانه و مانند آن باشد، در همه جا حرام است. اگر از این قبیل نباشد، هم مناسب شأن مسجد نیست و باید اجتناب شود.
🔹آیت الله بهجت: جایز نیست .
🆔 @almasjed
#احکام_مسجد
#نماز_جماعت
#آداب_امامت
✅ مستحب است #بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاكَ الْمُسىءُ وَ قَدْ أَمَرْتَ الْمـُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسیئِ اَنتَ الْمـُحْسِنُ وَ أَنَا الْمُسیئُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد وَ تَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّى.
امام خمینی مسئله ۹۵۴
آیت الله تبریزی مسئله ۹۵۴
آیت الله خویی مسئله ۹۶۳
آیت الله صافی گلپایگانی مسئله ۹۶۳
آیت الله موسوی اردبیلی مسئله ۹۷۶
آیت الله سیستانی مسئله ۹۶۳
آیت الله مکارم شیرازی مسئله ۸۷۶
آیت الله نوری همدانی مسئله ۹۵۵
🆔 @almasjed
✅ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَةِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَئِمَّةِ عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ
💠 امیر المومنین و #مسجد
✅ ولادت در #مسجد
✅ پرورش در #مسجد
✅ ازدواج در #مسجد
✅ زندگی در #مسجد
✅ زندگی در جوار #مسجد
✅ حکومت در #مسجد
✅ شهادت در #مسجد
و ...
شیعیانِ امیرالمومنین با #مسجد چه رابطه ای دارند؟؟؟
✅ جواب را خودتان بدهید...
🆔 @almasjed
📢 قابل توجه شیعیان و پیروان امیرالمومنین:
🔆 بخشی از فرمایشات امام امیرالمومنین علی علیه السلام پیرامون فضائل و آداب #مسجد:
✳️ امام علی - علیه السلام - فرمود: هر كس می خواهد به #مسجد داخل گردد، با آرامش و طمأنینه وارد شود، چون #مساجد خانه های خدا و محبوب ترین محل ها در نظر اوست. «من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 170»
✳️ امام علی - علیه السلام - (در جواب عده ای كه به حضرت گفتند: عده ای از همسایگان #مسجد در نماز جماعت حاضر نمی شوند)، فرمود: باید در نماز جماعت ما حضور یابند، یا این كه از ما دوری گزینند و همسایه ما نشوند و ما هم همسایه آن ها نباشیم. «وسائل الشیعه، ج 3، ص 479»
✳️ امام علی - علیه السلام - فرمود: حریم #مسجد، چهل ذرع و همسایه آن، چهل خانه از چهار طرف است. «وسائل الشیعه، ج 3، ص 484»
✳️ امام علی - علیه السلام - فرمود: هر كس حرمت #مسجد را حفظ كند، خدا را در روز قیامت با چهره ای خندان و شادمان ملاقات می كند و نامه اش را به دست راستش می دهد. «بحار الانوار، ج 84، ص 16»
✳️ امام على علیه السلام :هر گاه خداوند ـ تبارک و تعالى ـ بخواهد که زمینیان را عذاب کند ، مى فرماید : «اگر نبودند کسانى که به پاس بزرگى و عظمت من ، یکدیگر را دوست مى دارند و #مسجدهایم را آباد مى کنند و سحرگاهان آمرزش مى طلبند ، بى تردید ، عذابم را فرو مى فرستادم . ( بحار الانوار ، ج 69، ص 392 )
✳️ امام علی - علیه السلام - فرمود: پیامبر - صلی الله علیه و آله - به من تعلیم داد كه هنگام پوشیدن لباس نو بگویم: اَلْحَمْدُ لِله الَّذی كَسَانِی مِنَ اللِّبَاسِ مَا أَتَجَمَّلُ بِهِ فِی النَّاسِ اللَّهُمَّ اجْعَلْهَا ثِیَابَ بَرَكَةٍ أَسْعَى فِیهَا لِمَرْضَاتِكَ وَ أَعْمُرُ فِیهَا #مساجدک.
سپاس خدای را سزاست که از لباس آن چه در میان مردم زیبا جلوه کنم را بر من پوشانید، خدایا آن را لباس با برکت قرار ده که درآن برای خشنودی ات تلاش کرده و #مساجدت را آباد کنم. پیامبر فرمود : علی جان ! هر که این دعا را بخواند هیچ گاه آن را نپوشد مگر آنکه مورد بخشش و مغفرت الهی شود. الكافي (ط - دارالحديث)، ج13، ص: 59
✳️ امام على علیه السلام : #مسجد ، از ویرانى خود نزد پروردگارش زبان به شکایت مى گشاید و از دیدن آباد کننده اش که مدّتى از او دور بوده و اکنون باز گشته ، شاد مى شود ، همان گونه که هر یک از شما از رسیدن کسى که از او دور بوده ، شادمان مى گردد. (بحار الأنوار (ط - بيروت) ج80 ، 380
✳️ امام على علیه السلام : نشستن در #مسجد ، پس از سپیده دم تا برآمدن آفتاب براى پرداختن به یاد خداى سبحان ، بیش از جستجوى روزى در همه سوى زمین ، مایه گشایش روزى است . بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج82، ص: 318
✳️ امام على علیه السلام : هرگز کسى که #مساجد را آباد مى سازد و در آنها با رکوع و سجود ، شب را به سر مى آورد ، با کسى که به گونه اى ستیزه جویانه باز مى گردد و خود را از گَرد و غبار #مسجد ، دور نگه مى دارد ، برابر نیست . ( بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج9 ، 238
✳️ امام على علیه السلام :پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود : «هر گاه امّت من به پانزده ویژگى عمل کند ، بلا بر او فرود مى آید» . گفته شد : اى پیامبر خدا! آنها چیست ؟ فرمود : «هنگامى که . . . صداها در #مساجد ، بلند شوند» . بحارالأنوار ج6 ص304
✳️ امام علی علیه السلام: کسی که به #مسجد رفت وآمد می کند، یکی از منافع هشت گانه نصیب او می شود: برادری مفید و باارزش در راه خدا، یا علم و دانش نو، یا دلیل و برهان محکم، یا کلماتی که موجب هدایت شود [می شنود]، یا رحمت مورد انتظاری [شامل حال او می شود]، یا مواعظی که او را از فساد و گناه بازدارد، [می شنود،] یا به خاطر ترس یا حیا و آبروی خود گناهی را ترک می کند. وسائل الشیعه، ج٣ ص ۴۸۰
✳️ امیر المومنین علی علیه السلام فرمود: آخرین لحظه ای که از محبوب دلم، حضرت رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) جدا شدم، به من فرمود: یا علی! به هنگام نماز جماعت ، حال ضعیف ترین كسی را كه به تو اقتدا كرده است، رعایت كن. تهذيب الأحكام ج 2 ص 283
🆔 @almasjed
#غدیر_و_مسجد
✅ مسجد سرزمین خاطره ها
💠 هر #مسجدی در هر نقطه ای از دنیا که بنا می شود بر اساس یک خاطره و واقعه ای است که در آنجا بوقوع پیوسته است.
💠 عن ابی عمیر ، عن بعض اصحابه قال: «قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام إِنِّي لَأَكْرَهُ الصَّلَاةَ فِي مَسَاجِدِهِمْ فَقَالَ لَا تَكْرَهْ فَمَا مِنْ مَسْجِدٍ بُنِيَ إِلَّا عَلَى قَبْرِ نَبِيٍّ أَوْ وَصِيِّ نَبِيٍّ قُتِلَ فَأَصَابَ تِلْكَ الْبُقْعَةَ رَشَّهٌ مِنْ دَمِهِ فَأَحَبَّ اللَّهُ أَنْ يُذْكَرَ فِيهَا فَأَد فِيهَا الْفَرِيضَةَ وَ النَّوَافِلَ وَ اقْضِ فِيهَا مَا فَاتَكَ».
ابن ابی عمیر نقل نموده که گفت: «به امام صادق (علیه السلام) گفتم : من اقامه ی نماز را در #مساجد ایشان (دیگر مذاهب و ادیان) مکروه می دارم. فرمود : چنین مکن، زیرا هیچ #مسجدی نیست مگر اینکه به روی قبر پبامبری یا وصی او که به قتل رسیده است ساخته شده باشد. و قطره ای از خون او بر آن نقطه از زمین ریخته شده باشد و خداوند دوست می دارد که در آن نماز خوانده شود. بنا بر این ، در آنهم نماز واجب و مستحب را ادا کن و هم نماز قضا شده است را بخوان»
✅ از طرف دیگر با توجه به آیه 21 سوره کهف، موحدان و مومنان از هر فرصتی برای ساخت مسجد استفاده می کنند: إِذْ يَتَنازَعُونَ بَيْنَهُمْ أَمْرَهُمْ فَقالُوا ابْنُوا عَلَيْهِمْ بُنْياناً رَبُّهُمْ أَعْلَمُ بِهِمْ قالَ الَّذينَ غَلَبُوا عَلى أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيْهِمْ مَسْجِدا)
❇️ ساخت #مسجد بر آثار و وقايع، آن آثار را جاودانه کرده و بهترین راه حفظ و نشر آن مي باشد.
🔆 اگر غدیر را در #مسجد احیا کنیم و در سرزمین خاطرات و یادمان ها، #مسجد بسازیم باعث ماندگاری خواهد بود.
🆔 @almasjed
✳️ توجه به #مسجد_غدیر با روایات ذیل اشاره به این نکته دارد که #مسجد_غدیر محل وقوع حادثه ای تاریخی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی است و از طرف دیگر احیا ءغدیر به احیاء #مسجد آن است.
✅ علاوه بر آن اهتمام سلفی ها بر محو ولایت و وجود موانع زیاد در زمینه غدیر شناسی این امکان را به ما می دهد که گرچه برای غدیر نمی توانیم برنامه هایی داشته باشیم اما اگر #مسجد را محور قرار دهیم، بخاطر ثبات #مسجد، مواضع ما نيز تثبیت می شود.
💠 عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا إِبْرَاهِيم َعَنِ الصَّلَاةِ فِي مَسْجِدِ غَدِيرِ خُمٍّ بِالنَّهَارِ وَ أَنَا مُسَافِرٌ فَقَالَ صَلِّ فِيهِ فَإِنَّ فِيهِ فَضْلًا وَ كَانَ أَبِي يَأْمُرُ بِذَلِكَ.
عبدالرحمن بن حجاج می گوید: «روز بود و من مسافر بودم از حضرت موسی بن جعفر - علیه السلام - درباره خواندن نماز در #مسجد_غدیر_خم پرسیدم.در پاسخ فرمود: در آن #مسجد نماز بگزار، زیرا نماز در آن فضیلت بسیار دارد و پدرم همیشه به آن سفارش می کرد.»
💠 عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ يُسْتَحَبُّ الصَّلَاةُ فِي مَسْجِدِ الْغَدِيرِ لِأَنَّ النَّبِي َّأَقَامَ فِيهِ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِين َوَ هُوَ مَوْضِعٌ أَظْهَرَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِيهِ الْحَقَّ.
ابان از امام صادق - علیه السلام - چنین روایت می کند: «نماز خواندن در #مسجد_غدیر مستحب است، زیرا که پیامبر صلی الله علیه و آله در آن مکان امیرالمؤمنان - علیه السلام - را به پا داشت (و او را به عنوان جانشینی خود به مردم معرفی کرد) و آن همان جایی است که خداوند حق را ظاهر ساخت.»
💠 وَ رَوَى حَسَّانُ الْجَمَّالُ قَالَ حَمَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ مِنَ الْمَدِينَةِ إِلَى مَكَّةَ فَلَمَّا انْتَهَيْنَا إِلَى مَسْجِدِ الْغَدِيرِ نَظَرَ إِلَى مَيْسَرَةِ الْمَسْجِدِ فَقَالَ ذَلِكَ مَوْضِعُ قَدَمِ رَسُولِ اللَّه ِحَيْثُ قَالَ مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَعَلِيٌّ مَوْلَاهُ اللَّهُمَّ وَالِ مَنْ وَالَاهُ وَ عَادِ مَنْ عَادَاهُ.
🆔 @almasjed
حسان جمال می گوید: «امام صادق - علیه السلام - را از مدینه به مکه همراهی می کردم، وقتی به #مسجد_غدیر رسیدیم حضرت نگاهی به سمت چپ #مسجد کرد و فرمود: آنجا جای پای رسول خدا صلی الله علیه و آله است جایی که فرمود: من کنت مولاه فعلی مولاه ...»
🆔 @almasjed
✅ تمام فضایل حضرت امیرالمومنین علیه السلام را یا غصب کرده اند یا منکر شده اند، اما تنها فضیلت منحصر بفرد امیر المومنین علیه السلام که احدی نمی تواند به آن خدشه ای وارد کند عبارت است از:
💠 تولد امیرالمومنین در ماه رجب در #مسجد و خانه خدا و حضور چند روزه او در داخل کعبه و شهادت ایشان در ماه مبارک رمضان در ماه خدا در خانه خدا و #مسجد، ارزش ها و پیام های ویژه ای دارد که در جای خود مطرح خواهد شد.
💠 الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَةِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ عَلیِّ بنِ أَبِی طالِب وَ الْأَئِمَّةِ عَلَیْهِمُ السَّلاَم
🆔 @almasjed
#حدیث_مسجد
💠 الجلسه فی الجامع خیرلی من الجلسه فی الجنه؛ لان الجنه فیها رضی نفسی، و الجامع فیه رضی ربی.
امیر المومنین امام على علیه السلام: نشستن در #مسجد نزد من، از نشستن در بهشت، نیکوتر است؛ زیرا در بهشت، خشنودى من فراهم است و در #مسجد، خشنودى پروردگار من.
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَهِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَئِمَّهِ عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ
🆔 @almasjed
#احکام_مسجد
#آداب_مسجد
💠 ایجاد مزاحمت برای نمازگزاران در #مسجد جایز نیست، بنابراین تعلیم قرآن و احکام و آموزش اخلاق اسلامی در #مسجد در صورتی اشکال ندارد که مزاحمت برای نمازگزاران نداشته باشد.
✅ رساله آموزشی مقام معظم رهبری
🆔 @almasjed
#احکام_مسجد
❓اجناسی که برای #مسجد خریداری و یا به صورت هدیه و نذر و وقف داده می شود، آیا می توان در مناسبتهایی که در خارج از مکان و محدوده #مسجد برگزار می شود (نماز عید فطر، نماز ظهر عاشورا و...) استفاده کرد؟
جواب: جایز نیست مگر در صورتی که احراز شود که وقف یا اهداء برای استفاده اعم از داخل و خارج است.
❓آیا می شود از اموال #مسجد در خارج از #مسجد برای برنامه ها و مسائل مذهبی استفاده نمود؟ مثلاً فرش #مسجد را در ایام عزاداری به مدت یک هفته در حسینیه جهت عزاداری استفاده کرد و #مسجد خالی از فرش بماند؟
جواب: از اموال و موقوفات #مسجد نمی توانند در خارج #مسجد استفاده کنند مگر اینکه در ضمن وقف تصریح شده باشد.
✅ استفتائات مقام معظم رهبری
🆔 @almasjed
فرهنگ مسجد
#کارکردهای_مسجد #مسئولان_و_مسجد #مسجد دارای کارکردهای متعدد از جمله اجتماعی و حل مشکلات می باشد. ✅
#کارکردهای_مسجد
#مسئولان_و_مسجد
#مسجد دارای کارکردهای متعدد از جمله اجتماعی و حل مشکلات می باشد.
✅ حضور در #مسجد نشانه خیر و ایمان و دوری از #مسجد سبب انزوا و تنگدستی می شود.
✳️ اگر دیدار های فصلی و مناسبتی را مستثنا کنیم چیز زیادی از حضور مسئولان در #مساجد باقی نمی ماند در حالی که دستور اسلام به آحاد مسلمین، حضور فعال و مستمر در #مسجد و رعایت آداب آن است چه رسد به مسئولان و حاکمان جامعه اسلامی!!
✅ قرار دادن چندین نگهبان، منشی، دفتر دار، معاون و ... برای یک مسئول با سیره نبوی قابل جمع نمی باشد!
✅ حضور مسئولان در #مسجد نباید ابزاری و تشریفاتی بوده و منحصر در ایام و مراسمات خاص (انتخابات، جلسات ختم و ...) باشد بلکه باید جزء سبد زندگی آنها باشد
✅ #مسجد بهترین و ساده ترین دفتر کار برای مسئولان جامعه اسلامی است
✅ #مسجد محور اجتماع و رجوع و رفت و آمد مردم و مسئولان بوده تا در سایه ارتباط و حضور در خانه خدا، مشکلات رفع شده و بلا ها دفع شود.
✅ حضور مسئولان در #مسجد وظیفه بوده و سبب همدلی و همراهی با مردم است
✅ حضور مستمر مسئولان نظام اسلامی در #مساجد علاوه بر ادای تکلیف شرعی و شخصی و فردی موجب میشود ضمن مشاهده بیواسطه مشکلات و درک بهتر از مسائل جامعه، برای رفع آن بکوشند لذا تکلیف مسئولان در زمینه حضور در #مساجد سنگینتر است.
✅ حضور در #مسجد بهترین مصداق التزام عملی به اسلام می باشد.
اگر مسئولان در #مساجد حضور میداشتند:
✅ مشکلات آنقدر خودنمایی نمی کرد
✅ مردم به نظام دلگرم تر و امیدوار تر بودند
✅ پشتیبانی آنها از نظام بهتر بود
✅ مشکلات راحتتر و سریعتر حل میشد.
🆔 @almasjed
💠 آباد کردن مساجد، زنده نگه داشتن #مساجد، یکی از کارهای واجب است. البتّه ما در سطح کشور نسبت به جمعیّت، #مسجد که کم داریم امّا همانی هم که داریم، بعضیهایش یا شاید بسیاریاش، معمور نیست، آباد نیست. حدّاکثر [این است که] وقت نماز باز می کنند، نماز آنجا خوانده میشود، بعد درِ #مسجد بسته میشود! این[طور] نمیشود. #مسجد بایستی محلّ رفت و آمد دائمی مردم باشد.
(مقام معظم رهبری در دیدار با مبلغان حوزه علمیه)
❓سازمان ها و ارگان ها و اشخاصی که خود را صاحب #مسجد قلمداد می کنند تا کی قرار است که این ظلم و حرام شرعی را مرتکب شوند؟ تا کی قراراست درب خانه های خدا بسته بماند؟
📖 (وَ مَن أظلَمُ مِمَّن مَنَعَ #مساجد اللّهِ أن یُذکَرَ فیهاَ اسمُهُ وَ سَعی فی خَرابِها اُولئکَ ما کانَ لَهُم أن یَدخُلُوها إلّا خائفینَ لَهُم فِی الدُّنیا خِزِیٌ وَ لَهُم فِی الاخِرَةِ عَذابٌ عَظیمٌ )
سوره بقره/ آیه 114
☑️ (کیست ستمکارتر از آن کس که از بردن نام خدا در #مساجد او جلوگیری کرد و سعی در ویرانی آنها نمود؟! شایسته نیست آنان، جز با ترس و وحشت، وارد شوند. بهره آنها در دنیا رسوایی است و در سرای دیگر، عذاب عظیم.
🆔 @almasjed
#معرفی_کتاب
✅ در بین کتاب ها و متون فقهی شیعه کتاب مستقل و مجزا تحت عنوان #کتاب_مسجد وجود ندارد و احکام فقهی #مسجد بصورت مجزا و مستقل تبویب نشده، بلکه به مناسبت در هر بابی برخی از آنها ذکر شده است مثلاً در کتاب طهارت یا در کتاب صلاة در بحث مکان نمازگزار، مقداری در کتاب صوم و قسمتی در کتاب بیع و قسمتی در کتاب وقف و غیره بیان شده است؛ در حالی که فروعات و موضوعات مربوط به #مسجد به اندازه ای می باشد که در چندین جلد کتاب میتوان پیرامون آن بحث کرد.
🆔 @almasjed
فرهنگ مسجد
#معرفی_کتاب ✅ در بین کتاب ها و متون فقهی شیعه کتاب مستقل و مجزا تحت عنوان #کتاب_مسجد وجود ندارد و
#معرفی_کتاب
📚 کتاب فقه استدلالی مسجد دو جلد
💠مجموعه تقریرات درس خارج فقه حجت الاسلام والمسلمین استاد علی محمدی خراسانی که توسط موسسه آموزشی و پژوهشی مسجد از سال 1395 تا 1397 در قم برگزار شده است.
در این مجموعه بخشی از فروعات فقهی مسجد جمع آوری شده و با ترتیب خاص با عنوان فقه مسجد مورد بررسی قرار گرفته است.
🔹 ویژگی های منحصر به فرد این کتاب: اولین کتاب فقه استدلالی مسجد در تاریخ شیعه.
✅ با توجه به اینکه کتاب و متن جامع در این زمینه وجود نداشت، تدوین این کتاب با سختی بسیار همراه بوده است و همانطور که مولف در پیشگفتار کتاب اشاره کرده است همچنان زوایای فراوانی از احکام فقهی مسجد باقی مانده که جای بحث و بررسی دارد.
🆔 @almasjed
فرهنگ مسجد
#معرفی_کتاب 📚 کتاب فقه استدلالی مسجد دو جلد 💠مجموعه تقریرات درس خارج فقه حجت الاسلام والمسلمین اس
✅ این مجموعه دارای یک پیشگفتار و یک مقدمه و ۵ بخش می باشد:
مقدمه: در مقدمه راجع به چند مطلب بحث شده است:
1- ارزش و اهمیت مسجد در اسلام
2- قداست مسجد از نگاه فقهی
3- فضیلت بنای مسجد
4- فضیلت نماز در مسجد
5- اقسام مسجد و تفاوت مساجد
✅ بخش اول: تعریف واژه ها (هشت واژه شرح داده میشود نظیر معبد، کنیسه، صومعه، مسجد و ...)
✅ بخش دوم: تحقق مسجد در فقه اسلام
✅ بخش سوم: زوال مسجد از عنوان مسجد بودن
✅ بخش چهارم: اجزای مسجد و توابع آن مثل دیوار مسجد، محراب مسجد، رحبه مسجد و ...
✅ بخش پنجم: احکام مسجد که دارای 4 قسمت بوده:
1) اموری که در ارتباط با مسجد حرام می باشد که در این قسمت ۱۸ امر بحث گردیده است از قبیل: تخریب مسجد، منع از مسجد، نقش مساجد با صور و ..
2) اموری که در ارتباط با مسجد واجب میباشد؛ در این بخش دو امر اساسی بحث شده است
الف) تعظیم و تکریم مسجد
ب) تطهیر مسجد
3) اموری که در ارتباط با مسجد مکروه میباشد و در این قسمت ۶۰ امر بحث شده است نظیر: تظلیل و تسقیف مساجد، بلند کردن صدا در مسجد، اجرای حدود و قصاص و ...
4) اموری که در ارتباط با مسجد مستحب می باشد و در این قسمت ۴۲ عنوان بحث گردیده است از قبیل: احداث مسجد، تعمیر مسجد، تنظیف مسجد، نماز تحیت و ...
و در پایان مسائل مسجد در ۳۱۱ مسئله طبق نظر مؤلف بیان گردیده است.
🆔 @almasjed
#تعیین_جهت_قبله
🕋🌻نحوه تعیین سمت دقیق قبله در دو روز از سال 🌻🕋
🔷 در ۲ روز مشخص از سال (روزهای ۷ خرداد و ۲۳ تیر)، آفتاب در لحظه ظهر شرعی شهر مکه، دقیقا در بالای خانه کعبه قرار میگیرد و این لحظه زمانی است که میل خورشید (فاصله مرکز خورشید تا دایره معدل النهار) معادل عرض جغرافیایی مکه است. از این نکته می توان برای تعیین قبله در اکثر نقاط زمین استفاده کرد.
🔶لذا یکی از بهترین روش ها برای تعیین قبله، این است که وقتیکه خورشید دقیقاً در بالای سر مکه قرار گرفت (لحظه اذان ظهر مکه در همان دو روز )، ساکنین همه افق ها می توانند با نگاه کردن به خورشید، قبله شان را پیدا کنند .یعنی در واقع وقتی رو به سوی خورشید می ایستند انگار که رو به سوی کعبه ایستاده اند.
🔷برای دقیق تر مشخص شدن خط قبله ، می توان از یک شاخص نیز استفاده شود. جهت خلاف سایه شاخص در هر مکان،جهت قبله آنجا را نشان میدهد(مانند شکل بالا)
🔶 این اتفاق در روز ۲۳ تیر ⬅️ ساعت ۱۲ و ۵۷ دقیقه ➡️به وقت ایران می افتد. (مقارن لحظه اذان ظهر در مکه معظمه)
🔴 توجه به موارد زیر در امر قبله یابی با این روش ضروری است:👇👇
❎ توجه ۱ : علاوه بر روز ۲۳ تیر ، در یک روز قبل و یک روز بعد از آن نیز می توان همین عمل را انجام داد و تفاوت زیادی در نتیجه ایجاد نمی شود . یعنی روز های 22 و 24 تیر
❎ توجه ۲ : بدیهی است که اگر در این روزهای نام برده شده ، هوا ابری باشد (خورشید در آسمان پیدا نباشد) نمی توان از این روش برای تعیین قبله استفاده نمود
❎ توجه ۳ : در استفاده از شاخص باید به دو نکته زیر توجه نمود :
1️⃣ حتما سطحی که شاخص روی آن قرار می گیرد باید مسطح، صاف و بدون شیب باشد.
2️⃣ حتما شاخص باید بر آن سطح کاملا عمود باشد
⬅️ برای اطمینان از صاف بودن سطح می توان از ابزارهای ساده ای مثل تراز بنّایی و برای اطمینان از عمود بودن شاخص، می توان از شاقول بنایی یا گونیا استفاده کرد.
🔴 نکته مهم :
❌❌ زمان ذکر شده مربوط به افق یا شهر خاصی نمی باشد بلکه طبق ساعت رسمی کشور در سراسر ایران قابل استفاده است ❌❌
🆔 @almasjed
✅ #به_مناسبت_برگزاری_مراسم_شیر_خوارگان_حسینی
🔆 توصیه قرآن: نذر فرزند داخل رحم، برای خدمت به #مسجد
💠 إذْ قالَتِ امْرَأَتُ عِمْرانَ رَبِّ إِنِّي نَذَرْتُ لَكَ ما في بَطْني مُحَرَّراً فَتَقَبَّلْ مِنِّي إِنَّكَ أَنْتَ السَّميعُ الْعَليم - آل عمران/35
✳️ نکات:
✅ بنابر روایتی که از امام باقرو امام صادق (علیهم السلام) نقل شده است، محرر، کسی است که پیوسته در #مسجد است «1»
✅ محرر: تحریر فرزند برای خدمت گذاری #مسجد «2»
✅ خدمت به خانه خدا و #مسجد آنقدر شریف است که مادر مریم با اینکه ثمره وجودش را نذر می کند در عین حال از خداوند تقاضای قبول می کند (فتقبّل منّی)
✅ محرر وظیفه اش خدمت به #مسجد و زائران خدا است.
✅ محرر به كسي ميگويند كه از همه قيود حتی از کمک به پدر و مادر آزاد بوده و گویا از او هیچ توقعی ندارند تا در خدمت #معبد و عبادت باشد.
✅ مریم یعنی زنی که به #مسجد و #معبد خدمت می کند «3»
✅ بهترین نذر، نذر خدمت به #مسجد است و بالاترین نذر، نذر فرزند است.
—---------------------------—
1- (عروسی حویزی، تفسير نور الثقلين، ج1، ص332؛ محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج14، ص204.)
2- ابنمنظور، لسان العرب، ج4، ص181.
3- ترجمه الميزان، ج3، ص: 271)
🆔 @almasjed
#فقه_مسجد
#نحوه_انتخاب_امام_جماعت
✅ لطفاً در مورد محدوده اختيارات متولّى مسجد به سؤالات زير پاسخ دهيد :الف) اگر براى متولّى شرعى و قانونى مسجد (كه حتّى سند شش دانگ ملك وموقوفات به نام اوست و واقف او را به عنوان متولّى منصوص مسجد تعيين نموده، واختيارات كامل در اداره امور مسجد به وى داده) عدم صلاحيّت امام جماعت، ثابت شود، آيا مىتواند او را از اقامه نماز در مسجد منع كند؟ ب) در صورتى كه امام جماعت به گفته متولّى مسجد اعتنا نكرده، و به نماز جماعت مبادرت ورزد، نمازش چه حكمى دارد؟ج) به طور كلّى، رضايت يا عدم رضايت متولّى شرعى و قانونى مسجد در صحّت وعدم صحّت جماعت تأثير دارد؟
1⃣ الف تا ج ) متولّى در عزل ونصب امام جماعت دخالتى ندارد؛ بلكه اگر مردم كسى را براى امامت صالح ديدند، مىتوانند او را به عنوان امام جماعت انتخاب كنند.
دفتر آيت الله العظمی مکارم شيرازی / استفتائات
🆔 @almasjed
#روز_جهانی_مسجد
✅ بیست و یکم اوت مصادف با 30 مرداد، #روز_جهانی_مسجد نامگذاری شده است.
💠 در سال 1348 در چنین روزی #مسجدالاقصی که قبله اول مسلمین جهان است توسط صهیونیست ها به آتش کشیده شد.
🆔 @almasjed
✅ روز جهانی مسجد
💠 #مسجدالاقصی باید آزاد شود
#مسجد در طول تاریخ بشریت محور و مرز حق و باطل بوده - از آدم تا خاتم - لذا پیامبر صلی الله علیه وآله جنگ های زیادی داشت و سختی های زیادی کشید ولی وقتی مسجد الحرام را فتح کرد کأنّ به آرزوهایش رسید.
در جهان امروز #مسجدالحرام و #مسجدالاقصی چنین شرایطی دارد لذا اگر همه لبنان و سوریه و اردن و اسرائیل را بدهیم ولی #مسجدالاقصی را داشته باشیم پیروزی از آن ماست و اگر همه را به ما بدهند و #مسجدالاقصی را ندهند ما پیروز نخواهیم بودند. بی جهت نیست که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از #مسجدالاحرام شروع می کند و در #مسجدکوفه مستقر می شود لذا روز قدس روز #مسجد است (نه فلسطین) روز دفاع از #مسجد است و دفاع از #مسجد بر همه مسلمانان لازم است (َ لَوْ لا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوامِعُ وَ بِيَعٌ وَ صَلَواتٌ وَ #مساجد يُذْكَرُ فيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثيراً) [1]
✅ فلسفه جهاد و دفاع: حفظ #مساجد و معابد
يكي از علل و فلسفههاي تشريع جهاد، دفاع از #مساجد و معابد می باشد: «و لولا دفع الله الناس…» اگر خداوند از مؤمنان دفاع نكند و از طريق اذن جهاد (تشريع جهاد) بعضي را به وسيله بعضي ديگر دفع ننمايد ديرها و صومعهها و معبدهاي يهود و نصارا و #مساجدي كه نام خدا در آن بسيار برده ميشود ويران ميگردد. [2]
ولولا دفع الله الناس بعضهم ببعض لهدمت صوامع وبیع وصلوات ومساجد یذکر فیها اسم الله کثیرا ولینصرن الله من ینصره ان الله لقوی عزیز)
(همان کسانی که از دیارشان بدون سبب حقی بیرون شده اند، جز آنکه می گفتند: پروردگار ما خدای یکتاست . و اگرخدا بعضی از مردم را بوسیله بعضی دیگر دفع نمی کرد، هر آینه صومعه ها و کلیساها وکنشتها و #مساجدی که نام خدا در آن فراوان ذکر می شود، ویران می شد، خداوند هرآینه کسانی را که او را یاری می کنند، یاری می نماید که همانا او توانا و قاهر است )
———————————————-
[1]– الحج / 40
[2] – المیزان – تفسیر آیه 40/حج
🆔 @almasjed
#یادداشت
✅ باید با «فرهنگ #مسجد» آشنا گشت و فرهنگ حضور تمام مسلمانان در #مسجد را گسترش داد. بیهوده نیست که از این پایگاه عبادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و... در احادیث اهل بیت – علیهم السلام- با تعابیری نظیر : خانه خدا ، سرای اهل پروا ، باغ بهشتی و... یاد گردیده و مسلمانان را به گسترش بهره مندی از برکات فراوان مادّی و معنوی #مسجد تشویق می کنند.
💠 فرهنگ #مسجد به ما می آموزد که : #مسجد مهم ترین و اساسی ترین پایگاه حکومت دینی از جنبه های گوناگون است.
✅ فرهنگ #مسجد به ما می گوید: با توجه به نقش اساسی #مسجد در احیا و حاکمیّت ارزش های دینی ، باید با ساخت و عمران #مسجد به گسترش این فرهنگ کمک کرد.
✅ فرهنگ #مسجد می گوید : باید به اصلی ترین مرکز ارتباط آدمی و خداوند ادب و احترام گزارد و همواره در بزرگداشت آن کوشید.
✅ فرهنگ #مسجد حضور مردم و بهره مند شدن آنان را از برکات #مسجد ، فلسفه احداث #مسجد می داند ؛ تا آنجا که حضور در #مسجد را به منزله آبادکردن آن بر می شمارد.
✅ فرهنگ #مسجد ، رعایت آداب و احکام #مسجد را ضرورت می خواند ؛ زیرا #مسجد را خانه خدا و #اهل_مسجد را کسانی که به زیارت و دیدار خداوند می روند ، می داند.
✅ فرهنگ #مسجد ، انس با #مسجد را ، الفت و دوستی با خدا بر می شمارد.
✅ فرهنگ #مسجد ، ترک #مسجد را علامت غفلت و نفاق می داند.
✅ فرهنگ #مسجد می گوید : همسایه #مسجد نباید در غیر #مسجد نماز بخواند.
✅ فرهنگ #مسجد ، خدمت به #مسجد را فضیلتی بزرگ و عملی بسیار شایسته می داند ، که باید برای آن ، برترین افراد را برگزینتد.
💠 باید فرهنگ #مسجد را شناخت و برای شناساندن آن ، فرهنگ سازی کرد.
🆔 @almasjed
✅ در سلسله پیشنشستهای همایش ملی «مسجد و نظم اجتماعی در ایران»:
مدیریت مسجد در ایران بررسی میشود.
✅ در نشست بیستوچهارم از سلسله پیشنشستهای همایش ملی «مسجد و نظم اجتماعی در ایران» موضوع «مدیریت مسجد در ایران» بررسی میشود.
💠 این نشست سهشنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ از ساعت ۸ تا 10 صبح با حضور حضرت حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ تقی قرائتی (رئیس مؤسسه مسجد حوزه علمیه قم) و حجتالاسلام محمدرضا قرائتی (مسئول کمیته علمی ستاد راهبری مساجد حوزه علمیه قم) و دبیری علمی محمدعلی موظف رستمی (پژوهشگر و فعال حوزه مسجد) برگزار میشود.
✅ علاقهمندان به حضور در این نشست میتوانند به نشانی پژوهشگاه واقع در خیابان ولیعصر، خیابان دمشق، شماره ۹ مراجعه یا از طریق نشانی https://www.skyroom.online/ch/ricac/culture بهصورت برخط در برنامه شرکت کنند.
🆔 @almasjed
💢 آغاز امامت حضرت صاحب الزمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بر همگان مبارک باد
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
✅ از جمله نشانه های منتظران امام زمان علیه السلام این است که حداقل هر صبح و شام در پادگان اسلام(مسجد) حضور یافته و اعلام بیعت کنند ( فیها بالغدو و الاصال - نور/36)
✳️ با توجه به اینکه محل قیام و حکومت و زندگی امام زمان علیه السلام، #مسجد خواهد بود لازم است که مدعیان سربازی و منتظران ظهور ایشان، حداقل هر صبح و شام در این مقر فرماندهی (مسجد) حضور به هم رسانند.
❇️ منتظران امام عصر علیه السلام با حضور در مساجد و بهره برداری از برکات و فضائل خانه خدا، با صفوف بهم پیوسته (و الصافات صفا) ضمن لبیک به دستور اهل بیت مبنی بر لزوم حضور در #مساجد (علیکم بإتیان المساجد) و آشنایی با معارف اهل بیت، حضور در حکومت امام زمان علیه السلام را تجربه می کنند.
🆔 @almasjed
🕌 @almasjed
💠 سلام و درود بر حجت ثانی عشر که آغاز قیام او و محل حکومت و زندگی او مسجد خواهد بود
🕋🕋🕋🕋🕋🕋🕋🕋
✅ وقتی كه حضرت مهدی ـ علیه السلام ـ ظهور می كند وارد مسجدالحرام می شود و به كعبه تكیه می زند و ندا می دهد:
💠 آگاه باشید ای اهل عالم من دوازدهمین امام هستم
💠 آگاه باشیدای اهل عالم که منم شمشیر انتقام گیرنده
💠 آگاه باشید ای اهل عالم که جد من حسین را تشنه کام کشتند
💠 آگاه باشید ای اهل عالم که جد من حسین را عریان روی خاک افکندند
💠 آگاه باشید ای جهانیان که جد من حسین را ازروی کینه توزی پایمال کردند.
✅ إلزام الناصب في إثبات الحجة ج2، ص: 233
🆔 @almasjed
✅ از جمله دروغ ها و خرافاتی که به اسم امام زمان علیه السلام توسط عدهای جاهل یا مغرض به جامعه اسلامی تزریق میشود این است که وقتی امام زمان علیه السلام ظهور می کنند اقدام به تخریب #مساجد می کند!!!!
💠 امام زمان علیه السلام هنگامی که ظهور می نماید محل قیام او از #مسجد و همچنین محل حکومت و زندگی ایشان نیز در #مسجد می باشد؛ ایشان هیچ #مسجدی را خراب نمیکنند بلکه بدعت ها و خرافاتی که در #مساجد ایجاد شده است را اصلاح می نمایند.
🆔 @almasjed
✅ #مسجد جمکران منحصر به امام زمان (علیه السلام) نیست.
✅ امام زمان (علیه السلام) منحصر در #مسجد جمکران نیست.
💠 #مساجد خانه های خدا و نهاد ولایت و ستاد امامت می باشند.
💠 منتظران امام زمان (علیه السلام) در تمام #مساجد، متوجه خدا و ولی خدا هستند.
💠 #مساجد، پادگان امام عصر (علیه السلام) و مکان بیعت با ایشان می باشند.
🆔 @almasjed
#هفته_دفاع_مقدس
💠 #مسجد، نه فقط در زمان ما و نه فقط در كشور عزیز اسلامی ما، بلكه در نقاط مختلف عالم و در طول تاریخ، منشأ آثار بزرگ و نهضتها و حركتهای اسلامی بزرگی شده است. مثلاً قیام مردم كشورهای شمال آفریقا كه مسلمان هستند - مثل الجزایر و دیگر كشورهایی كه سالها در زیر سلطهی نظامی استعمار فرانسویها بودند - از #مساجد شروع شد، كه به پیروزی هم رسید و كشورها استقلال پیدا كردند. انقلاب در این كشورها هم، آن روزی رو به شكست رفت و دوباره ملّتها استقلال خودشان را از دست دادند كه رابطهی خود را با #مساجد و با دین و ایمانِ مساجد قطع كردند. یكی از علل پیروزی انقلاب در ایران اسلامی نیز #مساجد بودند. (مقام معظم رهبری؛ بیانات در دیدار مردم قم۱۳۷۵/۱۰/۱۹)
✅ انقلاب، فرزند و مولودِ #مسجد است؛ پایگاه شکل گیری انقلاب در #مساجد بوده لذا در ادامه راه و برای مصون ماندن از خطر و انحراف نیز باید تحت لوا و مدیریتِ #مسجد باشد و به تعبیر دیگر: #مسجد، طراز و ملاک و میزان می باشد.
🆔 @almasjed