3⃣کسانی که به هر دلیلی توفیق خدمترسانی به مردم را ندارند و نمیتوانند از خلق خداوند دستگیری کنند، دست کم باید به شیوهای زندگی و رفتار کنند که به مردم آزار نرسانند و سبب اذیّت دیگران نشوند و به همدیگر رحم کنند. یکی از اسباب آزار مردم در شرایط فعلی احتکار یا گرانفروشی اقلام مورد نیاز و سوء استفاده در این زمینه است، خصوصاً اقلامی که مورد نیاز جدّی بیمارستانها و مراکز درمانی است و نظام سلامت و بهداشت مردم وابسته به آنهاست. این طرز رفتار، علاوه بر آنکه گناه بزرگی دارد، بسیار زشت و زننده است و انسان را نه تنها از مسلمانی، بلکه از انسانیّت خارج میسازد. امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» کسی که گره در کار مؤمنین بیندازد و علیه آنان اقدام کند را خارج از اسلام و مسلمانی میدانند: «مَنْ أَعَانَ عَلَى مُؤْمِنٍ فَقَدْ بَرِئَ مِنَ الْإِسْلَامِ»[7].
در روایت دیگری از امام صادق«سلاماللهعلیه» نقل شده است: کسی که در کار مردم کارشکنی کند، در قیامت در حالی خداوند را ملاقات میکند که در پیشانی او نوشته شده است: «آیِسٌ مِنْ رَحْمَتِی»[8]؛ یعنی امیدی به رحمت و مغفرت پروردگار متعال نخواهد داشت.
یکی دیگر از اسباب آزار و اذیّت مردم، تخلّف از دستورات افراد متخصّص و مسئولان مربوطه، در زمینۀ مقابله با شیوع بیماری است. باید توجه شود که عمل به نکات بهداشتی و دستورات پزشکی و اهمیّت به قوانین کشور در این زمینه، واجب و تخلّف از آن حرام است. همه باید با اهتمام به رعایت نکات بهداشتی و اجتناب از رفتوآمدها و مسافرتهای غیر ضروری، آرامش همنوعان را حفظ کنند و باعث شیوع بیماری و گسترش دلهره و نگرانی در مردم نشوند.
4⃣یک بدل دیگر برای اعتکاف، که در روایات اهل بیت«سلاماللهعلیهم» به آن سفارش شده، همنشینی انسان با خانواده است. از رسول خدا«صلِیاللهعلیهوآلهوسلّم» روایت شده است که مصاحبت و همنشینی مرد با خانوادۀ خود، نزد خداوند تعالی محبوبتر از اعتکاف در مسجدالنّبی است: «جُلُوسُ الْمَرْءِ عِنْدَ عِيَالِهِ أَحَبُّ إِلَي اللَّهِ تَعَالَي مِنِ اعْتِكَافٍ فِي مَسْجِدِي هَذَا»[9].
در این شرایط که اتفاقاً مسئولان مربوطه، مردم را به خانه نشینی توصیه میکنند، عمل به این دستور، با نیّت بدل اعتکاف، ثواب مضاعف دارد و خداوند متعال آن را دوست دارد. خانوادهها میتوانند از این فرصت، برای همدلی و ازدیاد محبّت و خدمت به اعضای خانه استفاده کنند.
5⃣بدل دیگر اعتکاف، بهجا آوردن عبادات و اعمال استحبابی در خانه است. یک معنای اعتکاف، عزلت و گوشهنشینی و اهمیّت به عبادت است. اعتکاف در خانه، اگرچه احکام شرعی اعتکاف را ندارد، امّا ثواب عبادت خداوند را خواهد داشت.
🔺برخی از اعمال این اعتکاف، عبارتند از:
🔸تلاش برای برقراری «ارتباط عاطفی با خداوند» و نزدیک شده به او، که با توبه و با اجتناب جدّی از گناه میسّر میگردد.
🔸«توسّل» به قرآن کریم و اهلبیت«سلاماللهعلیهم» از اعمال مهمّ این اعتکاف است. «قرائت قرآن» به خصوص سورۀ مبارکۀ حمد و آیتالکرسی و سورۀ یس، برای رفع گرفتاری و نجات از بیماری توصیه شده است. همچنین مداومت بر زیارت عاشورا و سایز زیارات مخصوصۀ امام حسین«سلاماللهعلیه» که خصوصاً در ماههای رجب، شعبان و رمضان وارد شده در این زمینه مؤثر است. در روایات، زیارت امام حسین«سلاماللهعلیه» برابر با حج و عمره و دو ماه اعتکاف در مسجدالحرام شمرده شده است: «قُلْتُ أَيُّ شَيْءٍ لَنَا فِي زِيَارَتِهِ؟ قَالَ كَعِدْلِ حَجَّةٍ وَ عُمْرَةٍ وَ اعْتِكَافِ شَهْرَيْنِ فِي الْمَسْجِدِ الْحَرَام»[10]. وقتی زیارت آن حضرت از نزدیک میسّر نیست، زیارت از راه دور و سلام به ایشان و خواندن زیارت عاشورا، جایگزین آن میشود.
از آنجا که مفهوم «انتظار» نیز در معنای «اعتکاف» نهفته است، توسّل به حضرت ولیّ عصر«ارواحنافداه» در اعتکاف جایگاه ارزندهای دارد. در این راستا توصیه میشود همگان زیارت جامعۀ کبیره را با خطاب به امام عصر«ارواحنافداه» بخوانند و برای رفع گرفتاریها خصوصاً مرتفع شدن بلای کنونی به ایشان متوسّل شوند.
🔸اهتمام به «دعا» خصوصاً ادعیۀ مأثوره نظیر دعای مشلول، دعای یستشیر و دعای مجیر و ادعیّۀ صحیفۀ سجادیّه که مایۀ آرامش قلوب و رفع بلاها و شفای بیماران است، عمل دیگری است که باید از آن غفلت نشود.
🔺از همۀ مردم عزیز تقاضا دارم علاوه بر عمل به توصیههای مذکور، به یکدیگر دعا کنند و برای خود و دیگران از خداوند تعالی طلب خیر، عافیت، حسن عاقبت و سلامتی داشته باشند تا پروردگار متعال به برکت این دعاها، روزهای روشن و امیدوارکنندهای برای ملّت شریف ایران و همۀ بندگان خود در سراسر دنیا رقم بزند؛ و همۀ بیماران رنجدیده را شفا و تندرستی کامل عنایت فرماید و به همۀ کسانی که در این شرایط بحرانی، تلاش کردهاند خصوصاً به پزشکان و پرستاران و همۀ اعضای نظام سلامت و بهداشت که در خطّ مقدّم ایثارگری قرار گرفتهاند و خود را برای رهایی بیماران وقف کردهاند، سلامت و پاداش شایسته عنایت فرماید، زیرا تشکّر و قدردانی ما در مقابل کار بزرگ آنان ناچیز است.
🖇[1]. الکافي، ج 2، ص 198.
[2]. بقره، 3: «و از آنچه به ايشان روزى داده ايم انفاق مى كنند.»
[3]. ر. ک: الکافي، ج 2، صص 199-192.
[4]. الکافي، ج 2، ص 198.
[5]. الكافى، ج 2، ص 166.
[6]. الكافى، ج 2، ص200.
[7]. غرر الحکم و درر الکلم، ص669.
[8]. الكافى، ج 2، ص368.
[9]. مجموعة ورام(تنبيه الخواطر)، ج 2، ص 122.
[10]. بحارالأنوار، ج 98، ص 71.
🌐https://b2n.ir/465358
📱https://www.instagram.com/p/B9jbw5VJpeN/?igshid=17wmkfv15uya6
🆔@almazaheri
#نوشتار #اعتکاف #کرونا
🔵حدیث 11: مسئولیت مضاعف جایگاه معنوی والا
#چهل_حدیث
🔴 خلاصه شرححدیث در لینک زیر👇🏻👇🏻
https://www.instagram.com/p/B3gkQZ4pWKB/?igshid=n7hh0dyxez5l
🆔@almazaheri
دفتر آیت الله العظمی مظاهری
🔵حدیث 11: مسئولیت مضاعف جایگاه معنوی والا #چهل_حدیث 🔴 خلاصه شرححدیث در لینک زیر👇🏻👇🏻 https://www.i
H11.mp3
7.23M
🎙 درس اخلاق با موضوع شرح اخلاقی چهل حدیث؛
🔸آیتالله العظمی مظاهری
🔹حدیث یازدهم: مسئولیت مضاعف جایگاه معنوی والا
#درس_اخلاق #چهل_حدیث
🆔@almazaheri
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥آرامش در اثر ارتباط عاطفی با خدا(آیت الله العظمی مظاهری)
www.aparat.com/v/IgwM4
📱www.instagram.com/almazaheri
🆔@almazaheri
#فیلم
📝خلاصۀ پنج توصیۀ آیت الله العظمی مظاهری به مردم برای همدلی و مواسات با یکدیگر در بحران کنونی
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيم
🔹از منظر آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت«سلاماللهعلیه»، بسیاری از عبادات و از جمله اعتکاف، بدل و جایگزین دارد. خداوند متعال برای کسانی که از ثواب اعتکاف محرومند، «بدل اعتکاف» را مقرّر فرموده و ثوابی چندین برابر ثواب اعتکاف نیز برای آن وضع فرموده است. اکنون که به دلیل شرایط بحرانی ناشی از بیماری اخیر امکان برگزاری مراسم اعتکاف فراهم نشده است، به تبیین چند عمل ارزشمند در این راستا پرداخته میشود:
1️⃣ اکنون که روزهای سخت و نگرانکنندهای را سپری میکنیم، همه و خصوصاً جوانان، میتوانند با خدمت به خلق خدا به چندین برابر ثواب اعتکاف دست پیدا کنند. به ویژه خدمترسانی به آن دسته از مردم که به نحوی در این روزهای بلاخیز گرفتار شدهاند یا خدمت به بیماران و خانوادۀ آنها و نیز گرهگشایی از سالمندان و افراد ناتوان، بسیار ارزشمند است.
2️⃣ امروزه دستهای از مردم دچار بحران رنج بیماری خطرناکی شدهاند و نمیتوانند معیشت خانوادۀ خود را تأمین کنند. کسب و کار گروههایی از مردم خصوصاً اقشار ضعیف و آسیبپذیر نظیر کارگران روزمزد نیز از رونق افتاده و دچار معضلات مالی و اقتصادی شدیدی شدهاند. در شرایط سخت کنونی هیچ عبادتی به اندازۀ گرهگشایی از بندگان خدا و زدودن غم و نگرانی از چهرۀ آنها و کاستن رنج مردم ارزش ندارد.
3️⃣ کسانی که به هر دلیلی توفیق خدمترسانی به مردم را ندارند و نمیتوانند از خلق خداوند دستگیری کنند، دست کم باید به شیوهای زندگی و رفتار کنند که به مردم آزار نرسانند و سبب اذیّت دیگران نشوند و به همدیگر رحم کنند. یکی از اسباب آزار مردم در شرایط فعلی احتکار یا گرانفروشی اقلام مورد نیاز و سوء استفاده در این زمینه است. یکی دیگر از اسباب آزار و اذیّت مردم، تخلّف از دستورات افراد متخصّص و مسئولان مربوطه، در زمینۀ مقابله با شیوع بیماری است.
4️⃣ یک بدل دیگر برای اعتکاف، همنشینی انسان با خانواده است. در این شرایط که اتفاقاً مسئولان مربوطه، مردم را به خانه نشینی توصیه میکنند، عمل به این دستور، با نیّت بدل اعتکاف، ثواب مضاعف دارد و خداوند متعال آن را دوست دارد. خانوادهها میتوانند از این فرصت، برای همدلی و ازدیاد محبّت و خدمت به اعضای خانه استفاده کنند.
5️⃣ بدل دیگر اعتکاف، بهجا آوردن عبادات و اعمال استحبابی در خانه است. یک معنای اعتکاف، عزلت و گوشهنشینی و اهمیّت به عبادت است. اعتکاف در خانه، اگرچه احکام شرعی اعتکاف را ندارد، امّا ثواب عبادت خداوند را خواهد داشت. برخی از اعمال این اعتکاف، عبارتند از: تلاش برای برقراری «ارتباط عاطفی با خداوند»، «توسّل» به قرآن کریم و اهلبیت«سلاماللهعلیهم» و اهتمام به «دعا» خصوصاً ادعیۀ مأثوره.
متن کامل در:
🌐https://b2n.ir/918590
🆔@almazaheri
#نوشتار #اعتکاف #کرونا
هدایت شده از مؤسّسهٔ الزّهرا
📝آیت الله العظمی مظاهری خطاب به اعضای نظام سلامت و بهداشت:
🔸خداوند به همه کسانی که در این شرایط بحرانی، تلاش کردهاند، پاداش شایسته عنایت فرماید.
#نوشتار #کرونا
🆔@almazaheri
Haghonnas 14.mp3
8.1M
🕪 درس اخلاق با موضوع حق الناس؛
🔹آیتالله العظمی مظاهری
🔸جلسه چهاردهم: رشوه
#درس_اخلاق #حق_الناس
🆔@almazaheri
هدایت شده از مؤسّسهٔ الزّهرا