آيه ١٧٨-
شأن نزول:
عادت عرب جاهلى بر اين بود كه اگر كسى از قبيلۀ آنها كشته مىشد تصميم مىگرفتند تا آنجا كه قدرت دارند از قبيلۀ قاتل بكشند، و اين فكر تا آنجا پيش رفته بود كه حاضر بودند بخاطر كشته شدن يك فرد تمام طايفۀ قاتل را نابود كنند اين آيه نازل شد و حكم عادلانۀ قصاص را بيان كرد. اين حكم اسلامى، در واقع حد وسطى بود ميان دو حكم مختلف كه آن زمان وجود داشت بعضى قصاص را لازم مىدانستند و بعضى تنها ديه را لازم مىشمردند، اسلام قصاص را در صورت عدم رضايت اولياى مقتول، و ديه را به هنگام رضايت طرفين قرار داد.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 156
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
تفسير:
قصاص مايۀ حيات شماست! از اين آيه به بعد يك سلسله از احكام اسلامى مطرح مىشود نخست از مسألۀ حفظ احترام خونها آغاز مىكند، و خط بطلان بر آداب و سنن جاهلى مىكشد، مؤمنان را مخاطب قرار داده چنين مىگويد: «اى كسانى كه ايمان آوردهايد حكم قصاص در مورد كشتگان بر شما نوشته شده است» (يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصاصُ فِي الْقَتْلى) . انتخاب واژۀ «قصاص» نشان مىدهد كه اولياء مقتول حق دارند نسبت به قاتل همان را انجام دهند كه او مرتكب شده. ولى به اين مقدار قناعت نكرده، در دنبالۀ آيه مسألۀ مساوات را با صراحت بيشتر مطرح مىكند و مىگويد: «آزاد در برابر آزاد، برده در برابر برده، و زن در برابر زن» (الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَ الْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَ الْأُنْثى بِالْأُنْثى) . البته اين مسأله دليل بر برترى خون مرد نسبت به زن نيست و توضيح آن خواهد آمد. سپس براى اين كه روشن شود كه مسألۀ قصاص حقى براى اولياى مقتول است و هرگز يك حكم الزامى نيست، و اگر مايل باشند مىتوانند قاتل را ببخشند و خونبها بگيرند، يا اصلا خونبها هم نگيرند، اضافه مىكند: «اگر كسى از ناحيۀ برادر دينى خود مورد عفو قرار گيرد (و حكم قصاص با رضايت طرفين تبديل به خونبها گردد) بايد از روش پسنديدهاى پيروى كند (و براى پرداخت ديه طرف را در فشار نگذارد) و او هم در پرداختن ديه كوتاهى نكند» (فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّباعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَداءٌ إِلَيْهِ بِإِحْسانٍ) . در پايان آيه براى تأكيد و توجه دادن به اين امر كه تجاوز از حد از ناحيه هر كس بوده باشد مجازات شديد دارد مىگويد: «اين تخفيف و رحمتى است از ناحيه پروردگارتان، و كسى كه بعد از آن از حد خود تجاوز كند عذاب دردناكى در انتظار او است» (ذلِكَ تَخْفِيفٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَ رَحْمَةٌ فَمَنِ اعْتَدى بَعْدَ ذلِكَ فَلَهُ عَذابٌ أَلِيمٌ) . اين دستور عادلانه «قصاص» و «عفو» از يكسو روش فاسد عصر جاهليت را كه همچون دژخيمان عصر فضا، گاه در برابر يك نفر صدها نفر را به خاك و خون مىكشيدند محكوم مىكند. و از سوى ديگر راه عفو را به روى مردم نمىبندد، و از سوى سوم مىگويد بعد از برنامه عفو و گرفتن خونبها هيچ يك از طرفين حق تعدى ندارند، بر خلاف اقوام جاهلى كه اولياى مقتول گاهى بعد از عفو و حتى گرفتن خونبها قاتل را مىكشتند! اما جنايتكارانى كه به جنايت خود افتخار مىكنند و از آن ندامت و پشيمانى ندارند نه شايستۀ نام برادرند و نه مستحق عفو و گذشت!
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 157
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بعد از آشنایی با ترجمه و تفسیر این آیه حفظ آن براتون خیلی آسون میشه
بعد از حفظ شدن آن چند بار آن را از حفظ بخونید
و سپس وصل کنید به آیه ی قبل
مراحل وصل آيات را به ترتیب انجام بدین
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_قرآن #جلسه_195
🌷 #آیه_178 #سوره_بقره
🌸 يَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمْ الْقِصَاصُ فِى الْقَتْلَى الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالْأُنْثى بِالْأُنْثى فَمَنْ عُفِىَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَىْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَآءٌ إِلَيْهِ بِإِحْساَنٍ ذَلِكَ تَخْفِيفٌ مِّنْ رَّبِّكُمْ وَرَحْمَةٌ فَمَنِ اعْتَدَى بَعْدَ ذَلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ
🍀 ترجمه:اى كسانى كه ایمان آورده اید! قصاص در مورد كشتگان، بر شما مقرّر گردیده است: آزاد در برابر آزاد و برده در برابر برده و زن در برابر زن، پس اگر كسى از جانب برادر خود (یعنى صاحب خون و ولىّ مقتول) مورد عفو قرار گیرد. باید شیوه اى پسندیده پیش گیرد و به نیكى (دیه را به ولى مقتول)بپردازد،این حكم تخفیف و رحمتى است از طرف پروردگارتان، پس براى كسى كه بعد از این(از حكم خدا) تجاوز كند،عذاب درناكى دارد.
🌷#قصاص:از ریشه «قصّ» به معناى پیگیرى است. پیگیرى قتل تا مجازات قاتل را «قصاص» گویند.
🌷 #الحر:انسان آزاده
🌷 #العبد:بنده
🌷 #الأنثی:زن
🌷 #عفى: مورد عفو قرار گیرد
🌷 #اخیه:برادرش
🌺 طایفه ای از اهل جاهلیت می خواستند بر طایفه ای دیگر برای قصاص بر آنها تجاوز کنند آنها راضی نبودند که در قبال برده ای از خود برده ای از آنها را قصاص کنند و می خواستند شخص دیگری قصاص شود و همچنین در قبال زن می خواستند مردی دیگر را قصاص کنند. قرآن می گوید هر که قاتل هست خود قاتل باید قصاص شود. اگر انسان آزاده ای انسان آزاده ای دیگر را کشت خود همین قاتل باید قصاص شود و اگر برده ای برده ی دیگر را کشت خود همین برده ی قاتل باید قصاص شود و اگر زنی زن دیگر را به قتل رساند خود همین زن باید قصاص شود.
🌺 در هر اجتماعى گاه و بیگاه قتلى صورت مى گیرد، یک دین جامع و كامل همانند اسلام، در قبال چنین حوادثى طرح و برنامه ى عادلانه و منطقى ارائه می دهد كه بتواند جلوى ازدیاد وتكرار چنین حوادث وهمچنین جلوى انتقام هاى نابجا و احیاناً سوءاستفاده ها را بگیرد، تا قاتلان، جسور نشوند وخون مظلوم به هدر نرود. در جاهلیّت قبل از اسلام، گاه به خاطر كشته شدن یك نفر، قبیله اى به خاك و خون كشیده مى شد و جنگهاى طولانى به راه مى افتاد. اسلام هم حفاظت خون مردم و هم رضایت طرفین و رعایت حدود و اندازه را در نظر گرفته است. اگر صاحب خون یعنی ولی مقتول عفو کرد یا دیه ای گرفت دیگر ولی مقتول نباید به فکر انتقام باشد در این صورت از حکم الهی تجاوز کرده است و برای متجاوزان عذابی دردناک است.
🔹پیام های آیه 178 سوره بقره 🔹
✅ براى تحقّق احكام دینى، حكومت دینى لازم است.
✅ در قانون قصاص، اصول تساوى و عدالت مورد توجّه است. «الحُرّ بالحُرّ و العبد بالعبد و الاُنثى بالاُنثى...»
✅ قاطعیّت و عطوفت در كنار هم لازم است. «فمن عفى له من اخیه» گویا اولیاى مقتول، برادر قاتل هستند و قاتل، از مرز اسلام و اخوت بیرون نمى رود.
✅ حقوق اسلامى، آمیخته با اخلاق اسلامى است. «كتب علیكم القصاص... فمن عفى»
✅ اسلام، نه مانند یهود تنها راه را قصاص مى داند و نه همچون مسیحیّت بهترین راه را عفو مى شناسد، بلكه راههاى مختلفى مثل قصاص، خونبها و عفو را مطرح مى كند. «كتب علیكم القصاص... فمن عفى»
✅ جواز عفو قاتل و تبدیل قصاص به گرفتن خونبها، براى تربیت شماست. «تخفیف من ربّكم»
✅ تجاوز از حدود الهى و سوءاستفاده از آن ممنوع است. «فمن اعتدى علیه... فله عذاب الیم»
✅ اگر در قانونى تخفیف قرار دادید، جلو سوء استفاده ها را بگیرید. «ذلك تخفیف... فمن اعتدى»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تفسیر آیه
تفسیر نوراثنی عشریروان جاویداطیب البیانبرگزیده تفسیر نمونهسایر تفاسیر
تفسیر نور (محسن قرائتی)
«178» يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصاصُ فِي الْقَتْلى الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَ الْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَ الْأُنْثى بِالْأُنْثى فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّباعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَداءٌ إِلَيْهِ بِإِحْسانٍ ذلِكَ تَخْفِيفٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَ رَحْمَةٌ فَمَنِ اعْتَدى بَعْدَ ذلِكَ فَلَهُ عَذابٌ أَلِيمٌ
اى كسانى كه ايمان آوردهايد! (قانون) قصاص در مورد كشتگان، بر شما (چنين) مقرّر گرديده است: آزاد در برابر آزاد و برده در برابر برده و زن در برابر زن، پس اگر كسى از ناحيه برادر (دينى) خود (يعنى صاحب خون و ولىّ مقتول) مورد عفو قرار گيرد. (يا قصاص او به خونبهاتبديل شود) بايد شيوهاى پسنديده پيش گيرد و به نيكى (ديه را به ولى مقتول) بپردازد، اين حكم تخفيف و رحمتى است از ناحيه پروردگارتان، پس براى كسى كه بعد از اين (از حكم خدا) تجاوز كند، عذاب درناكى دارد.
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
#سوره_بقره
#آیه178
.................................................
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
#ترجمه_کلمه_به_کلمه
#سوره_بقره
#درس_هفتم #صفحه_چهل_چهارم
🔷کانال آموزش حفظ وتجویدقرآن👇
@amozeshtajvidhefzquran
#ترجمه_کلمه_به_کلمه
#سوره_بقره
#درس_هشتم #صفحه_چهل_چهارم
🔷کانال آموزش حفظ وتجویدقرآن👇
@amozeshtajvidhefzquran
#قرآن
واللهُ مَعکمْ...
وخداباشماست.
#سوره_محمد_آیه_35
.
👈دلگرمیبالاتراز این؟!
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈