🌷 بسم الله الرّحمن الرّحیم 🌷
💠 کنفرانس ؛
" سلسله مباحث مهدویت "
🔟 جلسه دهم ؛
🔰 عنوان موضوع :
"نگاهی به کمالِ اجتماعی انسان در هندسه دین"
🗓 تاریخ : پنج شنبه_ 99/5/9
🕰 ساعت : 22/30
🎙توسط : استاد سخایی
💠 اجراء :
#سوپر گروه گفتمان عصر ظهور
# قرارگاه بسوی ظهور
https://eitaa.com/joinchat/2778660876C0a0b160147
@amtewi
💢🔅💢🔅💢🔅💢🔅💢
🔷 مروری بر مبحث جلسه نهم 🔷
" نبردی به درازای خلقت انسان (مبارزه ی حق و باطل) "
👇👇👇
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
💠 مقدمات
یکی از مباحثی که در فهم و خواندن قرآن خیلی مهم است این است که شما کلّ قرآن و کلّ جهان بینی اسلامی را به عنوان یک نظام فکری کامل در نظر داشته باشید .
زمانی که شما به نظام فکری اسلام، به صورت یکپارچه و و یک نظام منسجم فکری و چهارچوب کامل فکری نگاه کنید ، خود بخود جهات مختلف و رویکردهای این نگاه را میتوانید کشف کنید ؛ در این حال قاعدتاً با یک نظام ریاضی وار مواجه خواهید شد. یعنی یک نظام فکری و اندیشه الهی که در جای جای آن میتوانید یک هارمونی و تناسبی ببینید که همه چیز آن به یکدیگر متصل شده است.
🔷 در این سلسله مباحثی که شروع کردیم در حوزه اندیشه دینی، بنا بر این شد که در سه عنوان کلی سرفصلهای بحث را بچینیم ؛
سرفصل اول مبانی فکری یا مقدمات نافع (که همچنان ادامه دارد) است که در آن پیرامون خلافت الهی ، ولایت و امامت سلسله جلساتی داشتیم و نهایتاً به موضوع دیگری از این مبانی فکری و طرح کلّی اندیشه های دینی رسیدیم که در پسِ آن مهدویت زاییده می شود تحت عنوان " مبارزه حق و باطل در طول تاریخ انسان از نظر جهان بینی ، اندیشه و نظام فکری دینی ".
سرفصل دوم بحث مبانی اصلی مهدویت خواهد بود ؛ یعنی مباحثی که به صورت تخصصی در حوزه مهدویت می گنجد : مسائلی چون غیبت ، ظهور و انتظار که از مسائل مهم مهدویت به شمار می آیند.
و سرفصل سوم هم مسائل جانبی مانند ارتباط رسانه و مهدویت و .....
💠 در این سلسله جلسات سعی ما بر این بوده که سلسله درسگفتاری داشته باشیم که صرفاً یک نگاه عمومی به موضوع نداشته باشیم ، بلکه نگاهی نو و از طرفی یک ساختار و نظام فکری ارائه بدهد .
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃1⃣
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
💠 دورنمای بحث
پیرو مباحثی که در جلسات گذشته داشتیم بنا بر این شد که در مقدمات نافع، قبل از ورود به بحث اصلی مهدویت ، گذری داشته باشیم به اندیشه دینی و نگاه دین به " هستی و انسان " که جلسات گذشته بر همین منوال گذشت و مباحثی در مورد این قضیه مطرح شد.
در این جلسه نیز نگاه ما خاصتاً قرآنی خواهد بود؛ یک بحث ویژه قرآنی و بررسی نظام اسلامی و بینش دینی_اسلامی که این نظام و بینش دقیقاً در ساختار خود ، از حیث اجتماعی و انسان شناختی و بیشتر از حیث فلسفه تاریخ به آن خواهیم پرداخت.
🔷 مهدویت و اعتقاد به وجود منجی که با اسامی مختلفی در ادیان شناخته میشود ، در واقع امتداد یک مبارزه است. حتی مهدویت و ظهور حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشّریف و مبارزه ایشان با سفیانی که در نگاه منجی گرایانه شیعی وجود دارد هم امتداد یک مبارزه است که هدف ما بررسی این مبارزه در نگاه سنت اسلامی و تاریخ از منظر اسلام است؛ فلذا بحث در مورد مهدویت هم قطع به یقین امتدادی از این بینش دینی و جزئی از پازل هندسه فکریِ شیعی و اسلامی و دینی است. بنابراین بهتر است با دقت و عمق بیشتری برخی از آیات مبارکه قرآن را بررسی کنیم تا به عمق ماجراپی ببریم.
🔶 در نگاه دینی و اندیشه و ادبیات قرآنی ، مسئله ای که با آن مواجه هستیم این است که در قرآن خاصتاً از مبارزه ی بین دو جریان صحبت میشود؛ یعنی ما در قرآن یک دویّت را مشاهده میکنیم که همیشه دو جریان در مقابل همدیگر با عناوین و اسامی مختلف : نور در مقابل ظلمت ، کفر در مقابل ایمان ، حق در مقابل باطل قرار گرفته اند که همه اینها عبارت الاُخرایِ یک مسئله هستند و یک مفهوم را می رسانند.
🔷 در نگاه قرآنی ما با دو جریان مواجه هستیم ؛ دو جریان فکری و جریانی که در طول تاریخ امتداد پیدا می کند و موجب ساختن یک جامعه می شود .
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃2⃣
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
🔰 یک نکته قابل ذکر و مهم :
❓چرا جریان شناسی مهم است و باید آنها را شناخت؟
⚜ شما قطع به یقین با این کلمات مواجه شده اید ، کلماتی چون جریان سیاسی ، جزیان اجتماعی و یا فرهنگی و .... .
شناخت این جریانها مهم است ، اما باید دید چرا شناخت این جریانها مهم است؟
🔷 چیزی که در زمین اجرا شده و تحت عنوان عملیات و کار مدیریتی و عملیاتی شروع به شکل گرفتن کرده ، بعد از به قدرت رسیدن یک جریان سیاسی ، چیزی نبوه مگر چیزی که در نگاه و اندیشه این جریان حکم فرما بوده؛ فلذا می بینید وقتی یک جریان سیاسی_انقلابی وارد میدان عمل شود ، در بازخورد مدیریتی او اتفاقاتی همسو و همجهت با فکر و جریان فکری شخص مدیر ، می افتد.
از طرف دیگر وقتی شما در جریانی زاویه دار با انقلاب و نگاه و بینش انقلابی ، مدیریت جریان در حیطه اجرائیات و عملیات اجرایی خود چیزی را که به عنوان نگاه و جریان فکری اش است در عمل اجرا می کند.
فلذا شناخت جریانات از این حیث مهم است که جریان منشاء عملی و نظری در جامعه سازی و تمدن سازی دارد؛ یعنی وقتی جامعه ای شکل میگیرد پشت آن یک جریان فکری است که شروع به ساختن جامعه بر طبق فکر و نظام فکری و جهان بینی و ساختار ایدئولوژیک خود می کند.
❌ به همین دلایلی که بیان شد شناخت جریانات بسیار اهمیت دارد و بینش اسلامی هم از این شناخت مستثنا نیست.
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃3⃣
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
💠 دورنمای بحث (ادامه)
✨ در نگاه و ادبیات قرآنی یکی از مسائلی که با عنوان جریان فکری با آن مواجه هستیم، این است که می بینیم در قرآن یک دویّتی وجود دارد که در نشانگر مبارزه بین حق و باطل است که با الفاظ مختلف(ظلمت و نور، کفر و ایمان ،....) بیان می شود.
در واقع یک تعارض و تقابل و یک مبارزه در طول تاریخ(از زمان خلقت حضرت آدم) بین دو جریان شکل میگیرد و در طول تاریخ امتداد پیدا می کند، تا در نهایت به حضرت صاحب الزمان عجل الله تعالی می رسیم که مبارزه ایشان انتهای جریانهای فکری است و جریان حق و باطل در اوج مبارزه خود، در این زمان ظهور و بروز پیدا می کند.
🔷 در حال حاضر هم می بینیم که جریان کفر آخرین دست و پای خود را می زند و این دامنه کلّ کشورهای اروپایی و آمریکایی را که تحت عنوان تمدن غرب_به عنوان یک بینش و یک جریان فکری_ شناخته می شود ، در واپسین لحظات خود بسر می برند.
❌ تفکر غرب چیزی نیست مگر امتداد همان جریان باطلی که در قرآن از آن یاد شده و انقلاب اسلامی هم چیزی نیست مگر ادامه و امتداد همان جریان حقّی که در قرآن از آن نام برده شده است.
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃4⃣
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
💠 هستی شناسی از زاویه ی اندیشه دینی
همانطور که در جلسات گذشته توضیح دادیم ، چند مفهوم است که باید قبل از هر چیزی به آنها پرداخته شده و تعریف و حدود آن مشخص و معین شود تا بعد از آن به مفاهیم دیگر پرداخت.
🔷 از منظر نگاه دینی ، چهار مفهوم بنیادی خیلی مهم به حساب می آیند ؛
مفهوم هستی ، مفهوم انسان ، مفهوم خدا و مفهوم خودِ شناخت که هر کدام جای بحث مختص به خود را دارد.
قصد ما گریز زدن به نگاه قرآنی و دینی است تا ببینیم از حیث نگاه دینی ، این مفاهیم به چه شکل هستند؟
🔶 در جلسات گذشته توضیحات مفصّلی درباره این مفاهیم شد.
در جهان بینی دینی، هستی و خلقت به صورت هدفمند است؛ یعنی از جنبه آنتولوژیکی و هستی شناختی ، با یک هستیِ هدفمند با یک خلقت هدفمند مواجه می شویم.
💫 آیات مربوط به این بخش :
✨ آیه ۱۶ /انبیاء :
《و ما خَلَقنَالسّماءَ و الأرضَ و ما بَینَهُما لائِبین ؛ و خلق نکردیم آسمان و زمین را و آنچه بین آندو اسن ، بازیچه ای.》
خلقت آسمان و زمین به صورت لعب و بازیچه نیست، این خلقت یک خلقت کاملاً هدفمند است و در نگاه دینی و اندیشه الهی ، در اینجا صحبت از خلق است و ما در اولین نقطه ماجرا به این می رسیم که خلقتی در حال شکل گرفتن است. این نگاه برعکس نگاه و تمدن غرب است.
🔹نگاه الهی در تمدن و جامعه و تفکر دینی و در واقع هندسه فکری شیعی و اسلامی و دینی، نگاهی است که در ابتدای مسئله اش از خلقت شروع می شود ، خالقی را تعریف می کند و در پسِ تمام این عالم هستی در نگاه آنتولوژیک و هستی شناختی ،خالق تعریف می شود ؛ لعب و بازیچه و بی هدف بودن خلقت کنار می رود.
❌ در نگاهها و ایسم ها و تعاریفی که اصالت را به غیر " الله" می دهند ، اصالت را به خلقت در نگاه کاسمولوژیک و کیهان شناختی می دهند.(تعریف خلقت بر حسب تصادف) یا نگاههایی که خداوند را طوری تعریف می کنند که گویی خداوند هستی را کوک کرده و کتار رفته و دیگر کاری به عالم هستی ندارد. همه این قسم نگرشها در بینش دینی رد می شوند.
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃5⃣
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
✨ آیه ۸۵ / سوره حجر :
《وَ ما خَلَقنَا السّماوات و الأرض و ما بَینَهُما اِلّا بِالحَقّ》
در این آیه شریفه، خداوند متعال کلمه حق را می آورد؛ حقّ یعنی " هست "، یعنی چیزی که پایدار است و ثبوت دارد، چیزی که ریشه استواری دارد و در عدم نیست ، خیال نیست بلکه یک موجود ماهوی و یک وجود اصالی است.
✨ آیه ۱۱۵ /سوره مومنون :
《أَفَحَسِبتُم أنَّما خَلَقناکُم عَبَساً و أَنَّکُم اِلَینا لا تُرجَعون》
باز هم در این آیه خداوند می فرماید این خلقت هدفمند است؛ این هستی و عالَمی که می بینیم از چینش عجیب و غریب ذرّات ماده کنار یکدیگر ، از اتفاقات فوق العاده و شگرفی که درون یک ذرّه اتم محقق می شود و چرخش عجیب ذرات اتم و پیوند عجیب داخل اتم و... گرفته تا وسعت کههانی و ابرخوشه های کهکشانی و منظومه های مختلف ستاره ای که در آسمان می بینیم و.... همه برای هدفی آفریده شده اند؛ دقیقاً برعکس چیزی که در نگاه غربی وجود دارد و انسان و خلقت را زاییده ی تصادف می داند و هیچ هدفی را برای این هستی تعریف نمی کند.
در نگاه تطبیقی با نگاه اسلام و بینش دینی ، اتفاقاً انسان و هستی بسیار هدفمند است.
🌷 حضرت امیر علیه السلام میفرماید شما به سمت آخرت در حال شدن هستید، نه در حال حرکت؛ یعنی دارید تبدیل به آخرت می شوید.
همین سیر حرکت صعودی و تکاملی انسان، در بینش دینی و هستی شناسی دینی به سمت خدای متعال و به سمت کمال و آخرت یک شدنی در حال وقوع است که این شدن انسان را تبدیل از حالتی به حالت دیگر می کند.
و این دقیقاً برعکس هستی شناسی و انسان شناسی است که در عالم غرب به صورت یک نگاه سطحی و غیرعمیق و بسیار بسته رواج دارد.
🔷 نتیجه اینکه در هستی شناسی دینی ،در جنبه آنتولوژیک و هستی شناسی ، هستی و خلقت بصورت هدفمند است و ما با یک خلقت مواجه هستیم نه یک طبیعت.
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃6⃣
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
💠 انسان شناسی از زاویه ی اندیشه دینی :
◻️ و امّا از نگاه آنتروپولوژیک و انسان شناختی ، همانطور که در جنبه آنتولوژیک و هستی شناسی ما با یک نگاه که کاملاً منظم و هدفمند است مواجه هستیم و هستی بستر تجلّی نشانه های خداوند متعال است، در سمت انسان شناسی هم به همین شکل است؛ یعنی انسان امانتی را قبول میکند که حتّی کوهها رد می کنند و انسان میشود برترین موجود آفرینش :
آسمان بار امانت نتوانست کشید ------- قرعه ی کار به نام من دیوانه زدند
بنابراین هدف خلقت از جنبه آنترولوژیک و انسان شناختی در بینش دینی " عبودیت " است.
✨ آیه ۵۶ سوره ذاریات می فرماید :
《و ما خَلَقتُ الجِنَّ و الاِنسَ اِلّا لِیَعبُدون》
اصلا انسان آفریده می شود برای عبادت و این عبادت هم جنبه های مختلف پیدا می کند و تجلّیات آن مختلف است ؛ فقط این نیست که انسان سر سجاده و نماز باشد.
🌷عبادت یعنی " بنده خدا بودن و رابطه عبد و مولا داشتن "، یعنی " فهمیدن توحید و حرکت بسوی خداوند متعال " و این است معنای عبادت .
اما سوالی پیش می آید که :
❓عبادت چه کسی ؟
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃7⃣
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
🔷 در طول تاریخ یکی از انحرافات بزرگی که شکل میگیرد این است که انسان به خاطر روح و باطن یکتا پرستَش که نیازمند پرستیدن است، منحرف می شود و مصداق معبود را گم می کند.
✨ آیه ۱۴/طه :
《اِنّي أنَا الله لا اِلهَ اِلّا أنا؛ منم کسی که باید عبادت کنید و کسی شبیه من نیست.》
بنابراین در نگاه دینی ، اصالت و سوزن پرگار به " الله تعالی " داده می شود؛ به خداوندی که یکتاست ، نه خدایی که دوتاست مثل ثنویّت در دین زروان و زرتشت ، و نه خدای سه گانه در دین مسیحیت،.....
🔷 در اینجا صراط مستقیم کاملاً مشخص میشود؛ " أَنَا اعبُدوني هذا صِراطٌ مُستقیم "، من را عبادت کنید که این صراط مستقیم است.(۶۱/یس)
بنابراین خلقت ، هدف و مقصد انسان خداوند متعال است و به سوی خداوند متعال در حال حرکت است.
🔶 از جنبه آنتولوژیک و هستی شناختی و از طرف دیگر از جنبه آنترولوژیک و انسان شناختی ، انسان و هستی در اندیشه و نگاه دینی یک مسئله خیلی پراهمیت است و نگاه و بینش ما نسبت به انسان و هستی ، یک بینش ممتاز و بسیار دقیق و عمیقی است که حقّ است و هیچ چیزی نمی تواند در مقابل این بینش بایستد . چرا که این نور الهی است و از عالم بالا در حال تابیدن است.
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃8⃣
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃✨
💠 جمع بندی بحث جلسه نهم :
🔰 به صورت کلّی در نگاه و اندیشه دینی ،اولاً هستی و انسان تعاریف خاصّ و ویژه خود را دارند ، یعنی ما یک تعریف بسیار ویژه ای داریم که خاصّ خودِ اندیشه دینی است؛ دوماً یک جریانی را معرفی می کند که ان شاءالله در جلسه بعد به آن خواهیم پرداخت.
این جریان از خلقت حضرت آدم شروع میشود و چیزی نیست مگر مبارزه بین حق و باطل که در طول تاریخ امتداد دارد ؛ یعنی از سجده نکردن ابلیس به آدم شروع می شود ، تا عصر حاضر ادامه پیدا می کند و در فردای ظهور هم اتفاق خواهد افتاد و این مبارزه حق و باطل همیشگی بوده و یک تقابل بین این دو جریان همیشه وجود دارد ؛
❌ تقابل حضرت آدم با ابلیس ، هابیل با قابیل ، ابراهیم علیه السلام با نمرود ، موسی علیه السلام با فرعون ، .... ، حضرت رسول با ابوسفیان ، حضرت امیر و امام حسن علیهما السلام با معاویه ، امام حسین علیه السلام با یزید، .... ، انقلاب ایران با استکبار جهانی و آمریکا و در آخر آقا صاحب الزمان عجّل الله تعالی با سفیانی که از فرزندان ابوسفیان است.
" والسّلام "
🍃🌸🍃✨🍃🌸🍃9⃣
گفتمان ۴.m4a
2.79M
4️⃣ صوت چهارم: تطبیق هدف دین با ساحتهای وجود انسان؛
💢 سوال :
این ناآرامی ها با وجود نگاه دینی گاهاً در زندگی ماها هم مشهوده
❓آیا این مربوط به نقص در باورهامونه یا چیز دیگه ای باعثش هست؟
#سلام_مولا_جانم❣
🌼عید قربان آمد و بازا که قربانت شوم
🌸همچو اسماعیل به فرمان خدا رامت شوم
🌼حاجیان اندر دیار کعبه گشتند میهمان
🌸میزبان من بیا تا من که مهمانت شوم
🌼عید قربان است و هرکس می دهد قربانی اش
🌸آرزو دارم که قربانی قربانت شوم
🌼عید روزه رفت و عید قربان،می رسد نوروزهم
🌸روز نوروز می رسی تا سبزی خوانت شوم
🌼باغبان از شوق گلبن می رود در خواب مست
🌸گلشن باغم ! بیا تا مست مستانت شوم
💚 الّلهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَـ الْفَرَج 💚
#روزتون_مهدوی🌤
#التماس_دعای_فرج🤲
➰✨➰✨➰✨➰
#کانال_عصر_ظهور
#قرارگاه_بسوی_ظهور
@amtewi