با عجیبترین و متمدنترین روستای ایران آشنا شوید!
مناطقی وجود دارد که گاهی با قدم گذاشتن در آنها، از این دنیا جدا میشویم و گویی پا به دنیای قصهها و رویاها گذاشتهایم. این مناطق انگشتشمار، هرکدام بنا به دلیل خاصی دستنیافتنی به نظر میرسند، روستای دیزباد بالا، روستایی که صد در صد مردم آن باسواد هستند و به همین دلیل آن را متمدنترین روستای ایران میدانند!
اولین مدرسهی روستا در سال ۱۳۱۲ تاسیس شد و ناصرخسرو نام داشت. این روستا، در سال ۱۳۴۸ به عنوان یکی از معدود روستاهایی که صد در صد باسواد است، در یونسکو به ثبت رسید.
یکی دیگر از نکاتی که باعث شده این روستا، در میان سایر روستاهای ایران، جایگاه ویژهای داشته باشد، تفکیک زباله است!
وقتی وارد روستا میشیم اولین چیزی که توجه مون رو جلب میکنه تابلویی هست که این شعار روی اون نوشته شده:
مبادا شکار، مبادا تبر بر درخت و بهار، محیط و زمین را نکو پاک دار
🗞 @Ancients ⏳
اشعار سعدی بر آرامگاه های ۶۰۰ ساله مردم اندونزی که نشان دهنده استقبال از فرهنگ غنی ایران میباشد.
چهارگوشه جهان نشان از برتری تمدن ایران دارد ...
🗞 @Ancients ⏳
این وسیله اسمش میکرومتر زیباییه و برای اندازهگیری دقیق قسمتهای مختلف صورت ازش استفاده میکردن تا بهترین و مناسب ترین نوع آرایش رو انجام بدن! 😐
🗞 @Ancients ⏳
خانه آقازاده ابرکوه
خانه آقازاده و بادگیر آن مربوط به دوره قاجار است و در ابرکوه، محله دروازه، میدان ابرقو واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ بهمن ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۳۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. از سال ۱۳۹۳، اسکناسهای ۲۰هزار ریالی با طرحی از نمای این خانه تاریخی در ایران منتشر شده است. این خانه متعلق به سید حسین ابرقویی است از ثروتمندان ابرکوه بودهاست که ۸۲۰ مترمربع مساحت آن است.
اتاق جنوبی خانه به صورت صلیبی و شکم دریده ساخته شدهاست و دارای حیاط مرکزی با حوض سنگی بزرگی است که در وسط حیاط قرار دارد. خانه در سه جبهه ساخته شدهاست تا ساکنان آن بر اساس شرایط آب و هوایی فصلهای مختلف سال در بخشهای مختلف آن ساکن شوند.
بادگیر این خانه یکی از بادگیرهای اصیل و زیبای ابرکوه محسوب میگردد که ۱۸ متر ارتفاع دارد و مساحت آن ۱۸ مترمربع است و در دهانه بادگیر ۱۹ دریچه تنظیم هوا وجود دارد که با بادگیر دوم هماهنگی و ارتباط دارد. این بادگیر میتواند تنظیمات هوا را حتی در زمانی که هیچ بادی نمیوزد، انجام دهد. این بادگیر، برخلاف اکثر بادگیرها، دو طبقه است.
🗞 @Ancients ⏳
مسجد جامع یزد
مسجد جامع یزد به شیوه یک ایوان در دل کویر میباشد و در طی حدود ۱۰۰ سال و سه دوره بنا شدهاست. پایههای اصلی مسجد را ساسانیان و بنای فعلی مسجد، از لحاظ شیوه معماری متعلق به دو دوره موسوم به آذری دانستهاند. بنای گنبد خانه متعلق به دوره ایلخانی و سر در رفیع مسجد را متعلق به زمان شاهرخ و دوره تیموری دانستهاند. این بنا از لحاظ خوابیدگی گنبد، سردر رفیع وبلند و همچنین کاشیکاری زیبا و منحصربهفرد، شهرت دارد.
سبک معماری این بنا به شیوه آذری است.
مسجد جامع کبیر یزد،یکی ازشاهکارهای تاریخی ایران بوده که در هر گوشه و کنار آن ،یادگارهایی از دوران گوناگون برجای مانده است.تاریخچه و ساخت مسجد جامع از دوران پیش از اسلام آغاز شده و پایان کار آن به دهه اخیر برمیگردد. این مسجد یکی از زیباترین مساجد دورهٔ تیموری است که از نظر کاشیکاری، سَردَر رفیع، منارهها و کتیبهٔ آن در عداد زیباترین شاهکارهای معماری قرن نهم هجری قمری میباشد. گرچه ساختمان اصلی مسجد را به قبل از دورة تیموری نسبت میدهند ولی ساختمان فعلی بر طبق کتیبههای موجود نشان میدهد که در دورهٔ تیموری بنا گردیدهاست.
🗞 @Ancients ⏳
اولین بالونی که بر فراز آسمان پاریس به پرواز در آمد .
فرانسه سال 1878 میلادی
🗞 @Ancients ⏳
"دروازه خدایان" در پرو
دروازه خدایان،" دربی" است سنگی که از یک صخره طبیعی کنده کاری شده است.
این بنا با هفت متر ارتفاع و هفت متر عرض دارای یک طاق آشیانه ای کوچک دو متری در وسط می باشد که به آن دروازه یا مدخل خدایان گفته می شود و شبیه یک معبر سنگی غول پیکر با در کوچک کنده کاری شده در پایین است.
این بنای دروازه مانند در کوهستان Hayu Marca در جنوب پرو، نزدیک دریاچه تیتیکاکا (Titicaca) و در فاصله ۳۵ کیلومتری از شهر پانو (Panu) که در فرهنگ محلی از آن به عنوان “شهر خدایان” یاد می کنند، قرار دارد
با اینکه هیچ نشانه ای از شهر یا سازه ای در حوالی بنا یافت نشده است، این منطقه را با اسامی مثل “جنگل ارواح” یا “جنگل سنگی” می شناسند.
در سال 1996 یگ لیدر تورهای گردشگری که به دنبال معابر جدید میگشت بصورت اتفاقی این بنا را کشف نمود.
این کشف علاقه و کنجکاوی مورخان، باستان شناسان و یوفولوژیست ها را بسیار برانگیخته است، چرا که بومی ها ساکن این حوالی افسانه ای دارند که از این مکان با عنوان “گذرگاهی بسوی سرزمین خدایان” یاد می کنند.
🗞 @Ancients ⏳
نخستین بستنی فروشی ایران!
اكبر مشتی ملایری بود كه در سال ۱۲۵۷متولد شد. اكبر برای یافتن شغل از روستا به شهر رفته بود، وی قبل از اینكه به شغل بستنی فروشی بپردازد شغلهای مختلفی را تجربه كرده بود.
او از شمال شكر و چای می خرید و به تهران برای فروش می آورد. در سن ۲۰ سالكی با فردی بنام محمد ریش آشنا شد. محمد ریش با درباریان مظفردین شاه ارتباط نزدیكی داشت لذا اولین بار اكبر مشتی از طریق محمد ریش با بستنی های دربار آشنا شد.
آنها بستنی فروشی خود را كنار راه آهن تهران در سال ۱۳۱۸ راه اندازی كردند. دو سال بعد محمد ریش از شراكت در این كار جدا شد و كار را رها كرد ولی اكبر مشتی به ادامه فروش بستنی اصرار و پافشاری داشت.
محمد ملایری تنها وارث و فامیل اكبر مشتی می گوید: بستنی اكبر مشتی با نوع خارجی آن بسیار متفاوت بود. .ایرانی ها استفاده از گلاب و زعفران را بر استبلایزرها ترجیح می دادند همچنین از گیاهان خاصی نیز بعنوان طعم دهنده استفاده می كردند. او بخاطر صداقت و درستی شهرت یافته بود و همیشه بهترین كیفت را در تولید و عرضه بستنی در نظر داشت.
🗞 @Ancients ⏳
در آن تاریخ که ابوعلی سینا از همدان بگریخت متوجه بغداد شد ، چون به بغداد رسید بر کنار شط مردکی هنگامه ای گرفته بود و ادویه می فروخت و دعوی طبیبی میکرد...
او زمانی انجا به تفرج ایستاد ، زنی قاروره ( چیزی مثل پیشاب ) بیماری را باز آورد . او در آنجا نگاه کرد و گفت : این بیمار جهود است . باز نگاه کرد و گفت تو خدمتکاری ؟
گفت : اری
گفت دیروز ماست خورده است ؟
زن گفت آری
مردم از علم او تعجب بنمودند و ابو علی را ازین جریان حیرت آمد
چندان توقف کرد که او از کار فارغ شد
پیش رفت و به مردک گفت اینها را از کجا معلوم کردی ؟
گفت از انجا که تورا شناختم که تو بوعلی هستی...
بوعلی گفت : این مشکل تر...
بو علی چون الحاح ( پافشاری ) کرد گفت آن زن چون قاروره به من نمود غبار بر آستینش دیدم دانستم که جهود است و جامه هایش کهنه بود دانستم که خدمتکار کسی باشد و چون جهود خدمت مسلمان نکند دانستم انکس که زن بر او خدمت کند هم جهود است و پاره ای ماست بر جامه او چکیده دیدم دانستم که در ان خانه ماست خورده اند و قدری به بیمار داده باشند...
و خانه های جهودان از طرف مشرق است دانستم که خانه او نیز در انجا باشد...
بو علی گفت اینها مسلم ، مرا چگونه شناختی ؟
گفت امروز خبر رسید که بو علی از علاالدوله گریخته است. دانستم که اینجا آید و دانستم که غیر از تو کسی را ذهن به این بازی نرسد که من کردم...
«با سپاس از افتخار روحی فر»
"کلیات عبید زاکانی
تصحیح و تحقیق پرویز اتابکی"
@Ancients
#حقیقت
نه به رنگ است و نه بو
نه به هآی است ونه هو
نه به این است ُ نه او
نه به جام است و سبو
گر به این نقطه رسیدی ؛
به تو سر بسته و در پرده بگویم
تا کسی نشنود
این راز گهر بار جهان را :
آنچه گفتند و سرودند
تو آنی !!
تو خودت جان جهانی
گر نهانی و عیانی
تو همانی که همه عُمر
به دنبال خودت نعره زنانی!
تو ندانی که خود آن نقطه ی عشقی
همه اسرار نهانی!
#مولانا
🗞 @Ancients ⏳
وقتی کوچک بودم، فکر میکردم
آدمها چقدر بزرگند و ترس برم میداشت...
بزرگ که شدم دیدم بعضی آدمها
چقدر کوچکند و بیشتر ترسیدم...
#آلفرد_هیچکاک
🗞 @Ancients ⏳
اينجا متاسفانه ناشناخته است!
روستای «قلعهنو» با قدمت یکهزار و ۲۰۰ سال، یادآور کهن معماری تاریخی ایرانزمین است. قلعهنو تنها روستایی در سیستان و بلوچستان است که صد درصد معماری منازل آن قدیمی و از خشت و گل ساخته شده و همان سبک ویژگی خود را حفظ کرده است.
🗞 @Ancients ⏳