#عیاران
از منابع بسیار مهمی که دربارهٔ عیاران آگاهیهایی در اختیار ما میگذارد، «قابوسنامه امیر عنصرالمعالی و سمک عیار فرامرز بن خداداد بن عبدالله الکاتب الارجانی میباشد.
آنچه مسلم است مکتب عیاری همانند مکتب فتوّت یا جوانمردی ریشه در آیینهای پهلوانی در ایران پیشا اسلامی دارند. (زرین کوب، جستجو در تصوف ایران) مرجع اصلی در همه آیینهای پهلوانی قهرمانان اساطیری اند که همواره در قالب داستانها و افسانهها اصول خود را سینه به سینه رواج داده و مستمسک قرار میدادهاند. آئین عیاری و جوانمردی شامل مرّوت، ایثار، فداکاری، یاری مظلومان و بی پناهان، شفقت به خلق، وفای به عهد و بالاخره خود شکنی بود و تمامی این خصوصیّات بعدها در تصوّف به صورت صفات ممتاز انسانهای کامل درآمد. جوانمردان علاوه بر صفات انسانی که داشتند مقیّد به انجام آداب و رسومی ویژه بودند که معرّف جوانمردی و جوانمردان بود. پس از اسلام که جوانمردان دین اسلام را پذیرفتند به تدریج اساس مذهب تصوّف بر پایه اسلام و فتوّت استوار شد و آداب جوانمردی در رسوم خانقاهی میان صوفیان متداول و مرسوم گردید. (نوربخش، چهل کلام و سی پیام، ص 964)
آنچه در فرهنگها دربارهٔ واژه عیار نوشته شدهاست، حاکی از آن است که این واژه در برگیرنده مفهوم چالاکی و شجاعت و جوانمردی است. ملک الشعرای بهار اعتقاد داشتهاست که لفظ عیار همان «اییار» فارسی و «ادییار» پهلوی است. برخی نیز واژه عیار را مترادف دزد و طرار و شبرو دانستهاند، اگر چه این نامها عمدتاً از سوی مخالفان آنان به آنها داده شدهاست.
عیاران به سختی به اصول خود که اصول جوانمردان بود پایبند بودند و هر کس آن اصول را زیر پا میگذاشت به شدت کیفر میدید. اصل و ریشه جوانمردی از دیدگاه عیاران سه چیز بود: یکی آن که هر چه گویی بکنی و دیگر آن که خلاف راستی نگویی و سوم آن که شکیب را کار بندی.
#منابع
زرین کوب، عبدالحسین. جستجو در تصوف ایران. امیرکبیر.
چهل کلام و سی پیام، دکتر جواد نوربخش، چاپ دوم، تهران 1381
🗞 @Ancients ⏳
برپایه پیمان مجمل(1809) و مفصل(1812)
با انگلیس، ایران مالک "همه" جزیره های دریای پارس است وبرپایه پیمان سال1940 با اتحاد جماهیر شوروی ، ایران مالک 50%ازدریای کاسپین بود !
🗞 @Ancients ⏳
حکایت آموزنده از شیخ بهایی
عارفی می گوید:که روزی دزدان قافله ما را غارت کردند، پس نشستند ومشغول طعام خوردن شدند.
یکی از ان ها را دیدم که چیزی نمی خورد به اوگفتم که چرا با آنه در غذا خوردن شریک نمی شوی؟ گفت :من امروز روزه ام،
گفتم : دزدی وروزه گرفتن عجب است.
گفت : ای مرد! این راه، راه صلح است که با خدای خود واگذاشته ام، شاید روزی سبب شود وبا او آشنا شدم.
آن عارف می گوید که سال دیگر او را در مسجد الحرام دیدم که طواف می کند وآثار توبه از وی مشاهده کردم ؛رو به من کرد و گفت:
دیدی که آن روزه چگونه مرا با خدا آشنا کرد.
🗞 @Ancients ⏳
وقتی از آستانه پنجاه سالگیم گذشت فهمیدم هر چه زیستم اشتباه بود !
هر چه برایم ارزش بود کم ارزش شد .
حالا می فهمم چیزی بالاتر از سلامتی، چیزی بهتر از لحظه حال ، با اهمیتتر از شادی نیست .
حالا می فهمم دستاوردهایم معادل چیزهایی که در مسیر به دست آوردن همان دست آوردها از دست دادم ، نیستند
حالا می فهمم استرس، تشویش ، دلهره، ترس از آزمون کنکور و استخدام، اضطراب سربازی، ترس از آینده ، وحشت از عقب ماندن ، دلهره تنهایی ، نگرانی از غربت، غصه های عصر جمعه ، اول مهر ، 14 فروردین ، بیکاری و . . . .
هرگز نه ماندگار بودند و نه ارزش لحظه های هدر رفته ام را داشتند .
حالا می فهمم یک کبد سالم چند برابر لیسانسم ارزشمند است .
کلیه هایم از تمامی کارهایم ، دیسک کمرم از متراژ خانه ، تراکم استخوانم از غروب های جمعه ، روحم از تمام نگرانیهایم ، زمانم از همه ناشناختههای آینده های نیامده ام ،
شادیم از تمام لحظه های عبوسم ،
امیدم از همه یاس هایم ، با ارزش تر بودند .
حالا می فهمم چقدر موهایم قیمتی بودند
و چقدر یک ثانیه بیشتر کنار فرزندم زنده بمانم ارزش تمام شغل های دنیا را دارد .
هیچگاه به دنبال خبرهای بد و حرفهای اعصاب خُردی نباشید . چون تمامی ندارد .
دنبال شادی باشید .
بگذارید ذهنتان نفس بکشد .
( دکتر قمشه ای )
🗞 @Ancients ⏳
تعریف زیبایی از زمان
زمان کند میگذره وقتی منتظری.
زمان تند میگذره وقتی دیرت شده.
زمان کشنده ست وقتی غمگینی.
زمان کوتاهه وقتی خیلی شادی.
زمان بی پایانه وقتی دردی داری.
زمان طولانی میگذره وقتی بی حوصله ای.
توجه کن:زمان با توجه به اتفاقات درون تو میگذره
نه عقربه های ساعت
پس سعی کن خوش بگذرونی لحظه هات رو
🗞 @Ancients ⏳
روزی پادشاهی بی عيب! به اطرافيانش گفت كه اگر از كسی عيب و ايرادی ببيند، آن شخص بايد یک درهم تاوان بدهد.
يكی از شحنه ها (نگهبان) مردی را عريان ديد و گفت: بايد به دستور پادشاه يک درهم بپردازی.
مرد گفت: چه....چه...چرا بايد بدهم؟!
شحنه گفت دو درهم بايد بدهی چون لكنت هم داری.
شحنه گريبان مرد راگرفت؛ او خواست دفاع كند، معلوم شد دستش هم بالا نمی آيد.
شحنه گفت حالا بايد سه درهم بدهی!
در اين گير و دار كلاه از سر مرد افتاد و آن مرد كچل بود. شحنه طلب چهار درهم كرد. مرد بينوا خواست بگريزد، كاشف به عمل آمد كه لنگ و چلاق هم هست. شحنه گفت از جايت تكان نخور كه تو گنجی بسيار پر بها هستی.!!!
متأسفانه برخی در پيدا كردن عيب و ايراد در ديگران چنان مشتاق و جدی هستند كه انگار گنجی را جست و جو می كنند.
🗞 @Ancients ⏳
انصاف نیست ، یکبار دنیا آمدن
و این همه مردن ...
👤فریدون فرخزاد
🗞 @Ancients ⏳
💡 رقابت برای مس:
کشف روش های استخراج مس در حدود سال 4500 پ.م. به ساخت نخستین سلاح های فلزی انجامید و همچنین رقابتی برای دست رسی به معادن مس آناتولی میان دولت شهر ها راه انداخت.
این دو عامل در جنگ های دامنه دار دولت شهر های سومر، مانند اورک، اور و کیش در هزاره های سوم و چهارم پ.م. نقش داشتند.
سربازان سومر بیش تر پیاده می جنگیدند، به نیزه های بلند مسلح بودند و آرایش فالانژی – واحد هایی مرکب از ردیف های به هم فشرده سربازان – داشتند.
ارابه های جنگی کُند و چهار چرخه ای که گور های آسیایی (تیره ای از خانواده اسب ها) آن ها را می کشیدند از سربازان پشتیبانی می کردند.
حدود 2350 پ.م. اکدی ها بر سومری ها پیروز شدند. آن ها، با رهبری فردی به نام سارگُن، نخستین امپراتوری را در خاور نزدیک به وجود آوردند و سرزمین های بسیاری از دولت شهر ها را متحد کردند.
سارگن اولین رهبر نظامی بود که در مقیاس بزرگ از کمان داران استفاده می کرد؛ موضوعی که به اکدی ها برتری مهمی در برابر دشمنان کم مهارت ترشان داد.
🗞 @Ancients ⏳
روزی برای نادرشاه کبکی آوردند که یکی از پاهایش لنگ بود. فروشنده قیمت کبک را 300 سکه طلا تعیین کرده بود که موجب تعجب همگان گردید! نادر علت قیمت بالای کبک را پرسید و فروشنده چنین پاسخ داد:
“این کبک با سایر کبکها تفاوت دارد! هنگامی که برای کبکها دام پهن میکنیم، این کبک را نزدیک دام رها میکنیم تا با صدای خوشی که دارد سایر کبکها را به سوی دام بکشد. تا امروز توانستهایم با کمک این کبک، کبکهای بسیاری را شکار کنیم”
نادر دستور داد تا کبک را بخرند! هنگامی که کبک را به دست نادر دادند ناگاه تیغی بر گردن کبک زد و سر از تنش جدا کرد! فروشنده که شاهد این ماجرا بود با شگفتی علت را پرسید. نادر پاسخ داد “هرکس دوستان خود را بفروشد باید سر از تنش جدا کرد...”
🗞 @Ancients ⏳
واعظی بر منبر میگفت هر كه نام آدم و حوا نوشته در خانه آويزد، شيطان بدان خانه درنيايد.
رندی از پای منبر برخاست و گفت: ای شیخ، شيطان در بهشت در جوار خداوند به نزد ايشان رفت و آنها را بفريفت، چگونه میشود كه در خانه ما از اسم ايشان پرهيز كند؟
عبید زاکانی
🗞 @Ancients ⏳
اهرام مصر از نظر اندازه واقعا فرا انسانيند! از لحاظ لجستیکی، جابه جایی و برش هر سنگ، قرار گیری و استقرارسازی آن، تنها 5 دقیقه زمان برده است! و این موضوع تقریبا غیر قابل باور است!
هرم بزرگ در عرض 22 سال ساخته شد. این هرم از دو میلیون و سیصد هزار قطعه سنگ ساخته شده است. یعنی اگر 22 * 365 * 24 * 60 ضرب کنید و عدد حاصل را بر دو میلیون و سیصد هزار تقسیم کنید، زمان بدست آمده برای هر سنگ حدود 5 دقیقه بدست میآید!
🗞 @Ancients ⏳
آداب خواستگاری در دوره قاجار
درجلسه اول خواستگاری ابتدا جهت معاینه موی سرِ و بوی دهان و زیر بغلِ دختر، مادر و خواهر داماد او را در آغوش میگرفتند و به بهانه بوسیدن او، دهانش را بو میکشیدند و پنجه به میان موهای سرش فرو میبردند که کچلی یا کم مویی و پُر مویی او را مشخص نمایند.
اگر عروس در معاینات ابتدایی قبول میشد، فیالمجلس او را به اتاق دیگر بُرده و از جامه تهیاش ساخته و برهنه سر و پا و پس و پیش و پیدا و نهانش را معاینه میکردند.
در صورتی که دختر در معاینات ثانویه هم قبول میشد در جلسات بعدی خانواده داماد جهت معلوم نمودن خانهداری دختر، مقداری سبزی با خود آورده و جلو دختر میگذاشتند تا ببینند سبزیها را درست پاک میکند یا خراب و نفله مینماید. سپس در جلسات بعدی گوشت جهت طبخ و سنجیدن آشپزی و پخت و پز دختر و پارچه برای دوخت و دوز و معلوم نمودن هنرِ دختر با خود میآوردند.
اگر دختر همه این آزمونها را به موفقیت پشت سر میگذاشت وصلت سر میگرفت.
همه این سختگیریها در صورتی بود که بیشتر پسرها کار و شغلی نداشتند و وقتی از معاش آنها سوال میشد خانواده داماد با گفتن اینکه هر کس پیش خدا روزی دارد و روزی زن با خودش به خانه شوهر میرود و چراغ که روشن شود چه یک نفر زیرش بنشیند چه دونفر، کار را پیش میبردند. به همین جهت پسر تا به سن بلوغ میرسید برایش درصدد زن گرفتن برمیآمدند.
جعفر شهری، تاریخ اجتمایی تهران در قرن سیزدهم
🗞 @Ancients ⏳