کاروانسرای خواجه نظر جلفا با الگویی متفاوت از دیگر کاروانسراهای صفوی عنوان متفاوت ترین کاروانسرای دوران صفوی را به خود اختصاص داد. کاروانسرای خواجه نظر جلفا پلانی مستطیل شکل دارد و برای ساخت آن از سنگ تراش و آجر استفاده شده است.
کاروانسرای خواجه نظر یک حیاط مرکزی دارد و سه ایوان در سه طرف آن قرار گرفته و کل بنا در سه ضلع این حیاط چرخیده است.این کاروانسرا دوره صفوی در اسفند ماه سال ۱۳۸۱ با شماره ۷۷۴۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
🗞 @Ancients ⏳
معروف است که هنگام مطرح شدن حمله به ایران، ابوعبید ثقفی، پدر مختار؛ اولین کسی بود که اعلام کرد حاضر است در راه جنگ با ایران قدم بگذارد.
در جنگ پل، فیلهای جنگیای که در قشون ایران بودند، باعث وحشت اسبهای اعراب گردیدند و اعراب مجبور شدند پیاده جنگ کنند. ابوعبید ثقفی، پدر مختار، که فرمانده مسلمانان بود به یکی از فیلهای ارتش ایران حمله برده او را زخمی کرد، فیل خشمگین شد او را در زیر پای خود گرفت و بدین گونه ابوعبید جان سپرد...
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ویدیوی که چهره ی زشت جنگ را نشان ميدهد...
مناطق تاريخى و ديدنى سوریه قبل و بعد از جنگ
جنگ برنده ندارد...
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#رسم_حموم_برون_عروس
حمام یا گرمابه از دیرباز یکی از مکانهای مهم گردهمایی ایرانیان و برگزاری جشنهای گوناگون بوده است. از شناختهشدهترین این جشنها، آیینهای مربوط به #ازدواج بوده است. از جملهی این جشنها #حمام_داماد و #حمام_عروس و همچنین #جشن_حنابندان بوده است.
در آیین حمام دامادی، رسم بر این بوده که داماد را پیش از آیین عروسی به حمام میبرند و با ساز و آواز میشستند. دلاک شستوشو و مشتومال ویژهی دامادی میداد و مهمانان این رخداد فرخنده را با شادی جشن میگرفتند. پس از شستوشو و حمام، لباس دامادی بر تن داماد میکردند و با رقص و آواز داماد را به مراسم عروسی میبردند.
آیین حمام عروس هم کمابیش به همین صورت و برای عروس انجام میگرفته است. عروس را به گرمابه میبردند با جشن و پایکوبی شستوشو میدادند. پس از شستوشو لباس عروس به تن عروس میکردند و برای اجرای مراسم اصلی آماده میشدند.
🗞 @Ancients ⏳
#اصالت
روزی شاه عباس خدمت شیخ بهائی رسید و پس از احوالپرسی از او پرسید ای شیخ در میان مردم اصالت ذاتی آنها مهم است و یا تربیت خانوادگی ، شیخ گفت از نظر من اصالت ارجعیت دارد اما شاه بر خلاف او گفت که من فکر میکنم تربیت مهمتر است ، بحث میان آن دو بالا گرفت و هیچ کدام نتوانست دیگری را قانع کند فردای آن روز هنگام غروب شیخ بهایی به کاخ رفت و وقت شام فرا رسید سفرهای بلند پهن کردند , برای روشن کردن اتاق شاه عباس دستی زد و با اشارۀ او چهار گربه که هر کدام شمعی به دست داشتند وارد اتاق شدند و اتاق را روشن کردند !!
در هنگام خوردن شام شاه عباس به شیخ گفت دیدی تربیت از اصالت مهمتر است زیرا دیدی که میشود با تربیت درست این گربههای نا آرام را اینگونه رام کرد ، شیخ گفت اگر این گربهها فردا نیز همچون امروز کنند من حرفتان را میپذیرم ، شاه متعجب گفت شیخ فردا هم مثل امروز است چه فرقی دارد ، ولی شیخ دست بردار نبود و شاه را مجبور کرد فردا نیز همان کار را دوباره تکرار کند ، فردای آن روز شیخ چهار موش را در داخل چهار کیسه قرار داد و به کاخ رفت ، دوباره تشریفات انجام شد و گربهها وارد شدند که شیخ موشها را رها کرد و ناگهان یک گربه به شرق و یک گربه به غرب در پی گرفتن موشها دوید ...
شیخ به شاه گفت خلقت و اصالت گربه موش گرفتن است شاید بتوان که با تربیت درست حتی گربه را اهلی و رام کرد اما حتی آن گربۀ تربیت شده وقتی موش ببیند باز هم به اصالتش باز میگردد و همان گربۀ نااهل و درنده میشود!!
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کشف شگفت انگیز کتابخانهای متعلق به دوره عباسیان در مغولستان در پشت دیواری به عرض 75 متر و طول 15 متر که صدها سال مخفی شده بود!
احتمال زیادی وجود دارد که اینها کتابهای کتابخانه بزرگ بغداد باشند که توسط مغولان غارت شده بودند و برخلاف تصور عموم تاریخ نگاران، آنها تمام کتابها را نسوزاندند و از بین نبردند! تعداد کتابهای خطی کشف شده 84000 کتاب است! آیا کتابهای گمشده خود را پیدا میکنیم! این یک معجزه حیرت انگیز است که سوالات زیادی درباره گذشته ما را پاسخ داد
🗞 @Ancients ⏳
قاشق ایرانی در ۲۵۰۰ سال پیش
تصویر یک قاشق نقره ای زیبا و ظریف هخامنشی ، به شکل قطره ، با سر قوچ مینیاتوری که در انتها باریک میشود شاخ های عظیمش از قسمت های بالایی سرش به صورت مارپیچ حلقه می شوند و بر صورتش مسلط شده اند . یک حباب کوچک در پشت سر این قوچ است که احتمالاً زمانی دسته ای کشیده به آن متصل شده بود. این سبک قاشق بسیار شبیه به سبکی است که در پاسارگاد یافت شده است قاشق هایی یافت شده از پاسارگاد نیزدارای سر حیوانات هستند که یکی از آنها سر قو بسیار زیبا است. یک چاقوی دسته دار قو نیز در آنجا پیدا شده است - بنابراین شاید این قاشق چاقویی با سر قوچ داشته باشد تا آن را همراهی کند!
🗞 @Ancients ⏳
زنی با چهار پا!!
در اواخر دهه ی هشتاد میلادی در ایالت
تنسی آمریکا دختری با چهارپا و دولگن
خاصره و دو دستگاه تناسلی مجزا از
هم بدنیا آمد. در سن نوزده سالگی با
پزشکی ازدواج کرد و حاصل این این
ازدواج پنج فرزند بود . دو رحم و هر
چهار تخمدان در این زن سالم و دارای
عملکرد بودند و عادت ماهیانه هر ماه
از رحمی مجزا به توالی رخ میداد.
جالب آنکه سه فرزند را از یک رحم و
دوفرزند دیگر حاصل رحمی دیگر بودند!
آناتومی خارق العاده ی بدن این زن پس
از سالها دیگر تکرار نشده است و جزو
یکی از مسایل عجیب در دنیای
پزشکی باقی مانده است.
🗞 @Ancients ⏳
داستان #شنفره
صحرانشينان ميگفتند: خون را جز خون نميشويد. «داستان شنفره» که به افسانه شبيه تر است ميتواند نقش تعصب را در خونريزيها نشان دهد. وي مورد اهانت يکي از افراد قبيله « #بني_سلمان» قرار ميگيرد و بر آن ميشود که براي انتقام صد نفر از آنان را بکشد. سرانجام پس از مدتها کمين کردن و آوارگي نود و نه نفر را ميکشد، تا آنکه جمعي از دزدان بر سر چاهي او را ميکشند. استخوان جمجمه ي او پس از سالها، کار خود را ميکند و صدمين نفر را هم ميکشد. وقتي رهگذري از «بني سلمان» عبور ميکرد، باد جمجمه را به سختي به پاي او ميزند. وي از درد شديد پا ميميرد...
«ايام عرب» مهمترين حوادث جنگي عرب جاهلي را بخاطر ميآورد. اين جنگها از يک برخورد ساده دو فرد از دو قبيله شروع ميشود و گاهي همچون جنگ « #بسوس» چهل سال طول ميکشيد تا وقتيکه تقريبا مرد جنگجوئي در دو قبيله باقي نميماند و با دخالت ديگران کار به صلح ميکشيد .
#منبع:
#تاريخ_عرب، #فيليپ_حتي، ص 111
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آثار پر شماری از دوران #هخامنشی از جمله تندیسی که مشاهده می کنید در #ترکیه کشف شده که نشان از حاکمیت پادشاهی #هخامنشیان در این مناطق است...
وسعت قلمرو سیاسی و جغرافیایی #ایران در زمان باستان پیوستگی های فرهنگی مداومی ایجاد کرد که بعد ها در زمان #ساسانیان به هویتی به نام ایرانشهر شناخته شد.
#ایرانشهر بزرگ در طول قرنها در اثر جنگ و خیانت و بیکفایتی حاکمیتها از هم تکه تکه شد، اما همچنان #ریشه های فرهنگی و زبانی خود را حفظ کرد.
به نظر میرسد همین ریشه های محکم هزاران ساله است که تا کنون در برابر تمامی تمایلات تجزیه طلبانۀ برخی گروه ها و حامیان #سیاسی آنها مقاومت کرده و چه بسا در آینده ای نه چندان دور این تکه های جدا افتاده از هم را به یکدیگر پیوند زند.
🗞 @Ancients ⏳
زمان قاجار؛ تصویر قدیمی از قبر کوروش بزرگ یا مادر حضرت سلیمان؟!
جالبه بدونید بنای سنگی که امروزه "آرامگاه کوروش" نام گرفته در سده های گذشته و از دیرباز به عنوان مقبره "مادر سلیمان" شناخته شده و در حکم زیارتگاهی ویژه زنان بوده است. و کمتر از ۲۰۰ سال است که برخی از باستان شناسان احتمال میدهند که این مکان قبر کوروش بزرگ است...
🗞 @Ancients ⏳
گرت هزار بدیعالجمال پیش آید
ببین و بگذر و خاطر به هیچ کس مسپار
مخالط همه کس باش تا بخندی خوش
نه پایبند یکی کز غمش بگریی زار
سعدی
🗞 @Ancients ⏳
وَردان یا بردان (اشک نوزدهم) نوزدهمین شاه ایران از خاندان اشکانی بود. او پسر اردوان سوم بود و پس از مرگ او بین وردان و برادرش اردوان (احتمالاً بزرگترین پسر اردوان سوم) نبرد برای رسیدن به شاهی درگرفت. وردان بر برادر خود چیره شد، ولی پیش از رسیدن به پایتخت به دست گودرز که رقیب او بود، دستگیر شد. گودرز مصلحت دید که با وردان آشتی کند و چنین نیز کرد و خود بر تخت شاهی نشست. برخی منابع تاریخی بر این باورند که گودرز وردان را کشت و سپس به شاهی رسید.
( سکه منصوب به وردان )
🗞 @Ancients ⏳
در قرن نهم میلادی اولین رصدخانه در بغداد افتتاح شد که مورد توجه بسیاری از علمای ایرانی و عرب قرار گرفت. محمد بن موسی خوارزمی یکی از مهمترین دانشمندانی بود که در این رصدخانه به تماشای آسمان نشست و سعی کرد از اسرار آن سر در بیاورد. از آن به بعد ساخت رصدخانه در ایران مرسوم شد
رصدخانه مراغه کامل ترین و مجهزترین مرکز نجومی باستان بود که در ایران بنا شد و دانشمندان زیادی از چین و ماچین راهی آنجا شدند تا به رصد آسمان بپردازند. قطبالدین شیرازی یکی از دانشمندانی بود که در این رصدخانه به بررسی پدیده شکست نور و تجزیهی پرتوی نور خورشید پرداخت و ارتباط آن با رنگینکمان را کشف کرد و فهمید رنگینکمان به خاطر شکست نور در قطرات آب معلق در هوا ایجاد میشود.
🗞 @Ancients ⏳
اولین شهر بازی تهران
اواین پارک شهربازی تهران با عنوان پارک شهر در منطقه سنگلج ساخته شد که بعدها در آب بساط تاب و سرسره و الاکلنگ به وجود آمد و از آن میتوان به عنوان اولین شهربازی یاد کرد.
شهربازی تا چندسالی برپا بود و درآمد خوبی داشت و همین بهانه ای شد برای عده ای تجار تا به فکر اولین شهربازی در تهران بیفتند.
برخی وسایل بازی از اروپا وارد که باعث رونق بیشتر شهربازی گردید.
🗞 @Ancients ⏳
نامه شخصی امیرکبیر به ناصرالدین شاه که در آن به صراحت عنوان شده «با امروز و فردا کردن و طفره رفتن کار سلطنت پیش نمیرود».
🗞 @Ancients ⏳
شیر صحرا لقب که بود؟
فرمانده ای که صدام شخصا برای سرش جایزه تعیین کرد.
وی فقط با هشت نفر کلاه سبز در دشت عباس کاری کرد که رادیو عراق اعلام کردکه یک لشکر از نیروهای ایرانی در دشت عباس مستقرشده است.
درسال 1335 وارد ارتش شد سریعا به نیروهای ویژه پیوست.
فارغ التحصیل اولین دوره رنجری درایران بود.
دوره سخت چتربازی و تکاوری را در کشور اسکاتلندگذراند.
دراسکاتلند در مسابقه نظامی بین تکاوران ارتشهای جهان اول شد وقدرت خود وایران رابرخ کشورهای صاحب نام کشاند.
وی اولین کسی بود که در دفاع مقدس نیروهای عراقی را به اسارت گرفت ، او طی نامه ای بصدام او رابه نبرد در دشت عباس فراخواند صدام یک لشکر بفرماندهی ژنرال عبدالحمید معروف به دشت عباس فرستاد ،عبدالحمید کسی بود که در اسکاتلند از این ایرانی شکست خورده و هفتم شده بود،پس ازنبردی نابرابر و طولانی عراقیها شکست خورده و او شخصا ژنرال عبدالحمید را باسارت میگیرد،بخاطر رشادتش درجنگ به او لقب "شیرصحرا " دادند.
وی در عملیات قادر درمنطقه سرسول بشهادت رسید، سرلشکر شهید حسین آبشناسان فرمانده نیروی ویژه ایران بود که اکثریت مردم وی را نمیشناسند !
🗞 @Ancients ⏳
اگر روزی به دانش در فزودی
ز نادان تنگ روزی تر نبودی
به نادانان چنان روزی رساند
که دانا اندر آن عاجز بماند
بخت و دولت به کاردانی نیست
جز به تائید آسمانی نیست
اوفتادهست در جهان بسیار
بی تمیز ارجمند و عاقل خوار
کیمیاگر به غصه مرده و رنج
ابله اندر خرابه یافته گنج
(سعدی)
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
هر برگی که زده شد پر از بغض بود! روزهای خوبی که انگار لای ورقهای همین کتابها جا گذاشته شد. ما نسلی بودیم ناکام، که فقط خوب کودکی کردیم و آنقدر دنیای آدم بزرگای اون موقع قشنگ بود که ما تلاش میکردیم، زود بزرگ شویم! حیف که نمیدانستیم بزرگ شدنمان به قیمت تمام شدن تمام روزها، ساعتها و لحظههای خوشیست! نمیدانستیم که بزرگ شدنمان مساوی میشود با دویدن و نرسیدن! کاش خودمان هم همراه تمام لحظات خوب آن زمان لای همین ورقهای کتاب میماندیم، کاش هرگز بزرگ نمیشدیم، دنیای آدم بزرگهای زمان ما اصلا زیبا نیست! ترسناک است همهمان خسته از نشدنها، دویدنها و نرسیدنها! خسته از ناکامیها، رنجها، غمها، کاش خدا یقهمان را بگیرد و پرتمان کند به آن روزها، و زمان همان جا متوقف شود!
🗞 @Ancients ⏳
دومین درخت کهنسال ایران با قدمت ۷۰۰ ساله
ادبیات عامه آن رو به دوران ساسانی و افسانه شیرین و فرهاد نسبت می دهند. در ادبیات فولکلور در خصوص این درخت اومده که، این درخت رو شیرین در زمان شکسته شدن پای اسب خسرو پرویز و دیدار او با فرهاد در طاق بستان به عنوان یادگاری می کاره.
این درخت در طول تاریخ به نام های مختلفی هم چون دارپهلوان، درخت رحمت و درخت کهنسال طاق بستان نامگذاری شده و در سال ۱۳۸۸ به عنوان یکی از آثار طبیعی به ثبت ملی رسید .
🗞 @Ancients ⏳
پند حضرت مولانا و توصیه او به تمامی بشریت که واقعا ارزش خواندن دارد!
با تمام مردم روی زمین - دوستی کن بهترین دین است این!👌
🗞 @Ancients ⏳
حمدالله مستوفی
حمدالله مستوفی جغرافیدان، مورخ، شاعر و نویسنده ایرانی قرن هشتم است.
وی از خاندان مستوفیان قزوین است که مدتها متصدی حکومت آن شهر بودند.
پدر حمدالله و نیز خود او با عنوان "مستوفی" در دستگاه ایلخانان خدمت میکردند و حمدالله ، خود از نزدیکان خواجه رشیدالدین فضلالله بود و پس از او نیز همچنان سمت خود را در کارهای دیوانی حفظ نمود.
🗞 @Ancients ⏳
اين نقاشى شاهزاده صفويست كه لباس اروپايى پوشيده !
پس ازاتحاد صفويه و انگلستان،لباس هاى انگليسى در بعضى از قشرهاتوسط ايرانيان استفاده ميشد!
تاثير اين موضوع برهنر اين دوره مشخص است!
🗞 @Ancients ⏳
شاهنامه نفیس و تاریخی خریده شد
شاهنامهای هزار برگی متعلق به دوران تیموری، در جلسه اخیر کمیته فراهمآوری نسخ خطی کتابخانه ملی ایران خریداری شد.
این شاهنامه کامل، در قطع رحلی و مشتمل بر هزار برگ است و کتابت آن به دوران تیموری باز میگردد.
از دیگر امتیازات این نسخه، سلامت کامل و خط خوش نستعلیق کاتب است. دو برگ آغازین آن نیز دارای کتیبههای متناظر با نقوش اسلیمی و گل و برگ ختایی به زر، سرخ، آبی روشن، سبز و سفیداب بر زمینه لاجورد است.
🗞 @Ancients ⏳
آشنایی انسان به ویژه مردم مشرق زمین و ایرانیان با نفت به هزاران سال پیش باز می گردد. به گونه ای که گفته شده است، ریشۀ نفت، واژۀ نپتا، اوستایی است.
بر اساس کاوش های باستان شناسانی همچون پروفسور هرتسفلد، دکتر نگهبان و دکتر مجید زاده و گزارش های مورخانی مانند هرودوت، پلوتارک، پروکوپیوس، آمیانوس مارسیلینوس، جغرافی دان یونانی استرابو و شاهنامۀ فردوسی، مردم ایران از حدود سه الی چهار هزار سال پیش از میلاد مسیح با نفت و قیر آشنایی داشته و از آن برای روشنایی و گرما، ملات در ساختمانها، اندود کردن کشتی ها و قایق ها، ساختن ظروف تزئینی و زیورآلات و درمان بیماری ها و مهم تر از همه در جنگ ها استفاده میکرده اند.
🗞 @Ancients ⏳