✳️ صادرات 110 میلیارد دلاری گاز قطر
🔹به نظر میرسد کشور کوچک قطر برنده اصلی جنگ روسیه باشد. رشد قیمت جهانی گاز باعث شده تا قطر در سال جاری شاهد صادرات بیش از 110 میلیارد دلاری گاز طبیعی باشد که بالاترین سطح تاریخ این کشور است.
🔹بهعلاوه درآمد سرانه این کشور مجددا به بالای 80+ هزار دلار/نفر صعود می کند که در رده کشور سوییس است. از این گذشته، قطر با 30 میلیارد دلار سرمایه گذاری در حال توسعه تولید LNG خود به میزان 60%+ بوده که درآمد ارزی آن را به بالای 160 میلیارد دلار در سال خواهد رساند.
🔹این موضوع ذخیره ارزی قطر که در حال حاضر بالای 450 میلیارد دلار است را بیش از گذشته تقویت کرده و رتبه این کشور را بهعنوان سرمایه گذار اصلی بازار سهام و دارایی دنیا پررنگ تر خواهد کرد.
✳️با افزایش بی رویه مصرف بنزین در کشور آیا نیاز به واردات بنزین داریم؟
گزارشات بدست آمده از میزان مصرف بنزین کشور در سه ماهه اخیر هشدار ناترازی میان تولید و مصرف را به صدا درآورده است. مطابق این گزارش میزان متوسط مصرف بنزین در روزهای اخیر با توجه به افزایش استفاده از خودرو، گرم شدن هوا و ... حدود ۱۰۰ میلون لیتر بوده و در سه ماهه منتهی به انتهای فروردین روزانه حدود ۹۵ میلیون لیتر بوده است.
افزایش بیش از ۵ میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین در روزهای اخیر در حالیست که در تعطیلات نوروز امسال با توجه به افزایش جهشی حجم سفرها، میانگین مصرف روزانه به حدود ۱۱۰ میلیون لیتر رسیده بود.
در ایام نوروز امسال در بازه زمانی ۲۵ اسفند تا ۱۳ فروردین بطور متوسط ۱۱۰.۲ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف داشت که نسبت به مدت مشابه رشد ۱۵ درصدی را ثبت کرد. در این ایام رکورد مصرف روزانه در تاریخ ۲۸ اسفند با ۱۳۱ میلیون لیتر به ثبت رسید و کمینه مصرف نوروزی نیز در تاریخ ۱۳ فروردین با ۸۰ میلیون لیتر در روز بود.
در این خصوص با توجه به اینکه حجم تولید و توزیع کشور پاسخگوی نیاز نبود، در ایام نوروز از ذخایر استراتژیک بنزین برداشت شد که در برخی مقاطع مخازن استراتژیک نیز در معرض بحران قرار گرفتند.
نکته قابل توجه اینکه توان تولید عملیاتی بنزین کشور در شرایط بهینه حدود ۱۰۵ تا ۱۱۰ میلیون لیتر است که تداوم مصرف در شرایط فعلی زنگ خطر وابستگی کشور به واردات را به صدا در خواهد اورد.
✳️بایدن و طاقچه بالای بن سلمان!
تحولات بینالملل نشان میدهد همانگونه که پیرمرد 79 ساله آمریکایی دیگر از اداره کشور ناتوان است، آمریکا هم در حوزه جهانی در حال از دست دادن هژمونی و برتری خود است و دیگر قدرت حکمرانی بر دنیای پیرامون را ندارد. یکی از مؤلفههایی که میتوان افول آمریکا را بهصورت عینی فهمید، کممحلیهای نیروهای تحت امر دیروز، یعنی بن سلمان و بن زاید است.
💠گزارههایخبری:
1️⃣- در اواخر 1400 و همزمان با آغاز بحران اوکراین، والاستریت ژورنال مدعی شد که «شاهزاده بن سلمان و شیخ محمد بن زائد برای درخواستهای آمریکا بهمنظور گفتوگو در دسترس نبودهاند و تلاش برای هماهنگ کردن تماس تلفنی بین بایدن و مقامات ارشد عربستان سعودی و امارات موفق نبوده است. یک مقام آمریکایی در این زمینه گفت: «انتظار یک تماس تلفنی بود، اما انجام نشد».
2️⃣- این خبر آنقدر برای آمریکاییها گران بود که موجب واکنش بلینکن، وزیر خارجه آمریکا شد. او در یک کنفرانس مطبوعاتی، با تأیید این موضوع که بن سلمان و بن زاید تماسهای رئیسجمهوری آمریکا را رد کردهاند، برای فرار از فشار افکار عمومی، اعلام کرد: «همین دیروز، من زمان زیادی را برای گفتوگوی تلفنی با همتای اماراتی خود صرف کردم و ما بهطور مرتب با هم صحبت میکنیم».
3️⃣- این طاقچه بالا گذاشتن سعودیها و التماس کاخ سفید برای تقویت ارتباط در بحران اوکراین در حالی است که «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید در یک اجلاس خبری در بهمن 1399 و در اوایل به قدرت رسیدن بایدن اعلام کرد که «واشنگتن برنامهای برای گفتگوی تلفنی با عربستان و ولیعهد سعودی ندارد. دولت جدید آمریکا در عرصه سیاست خارجی خود با عربستان سعودی تجدیدنظر کرده است».
💠گزارههای تحلیلی:
1️⃣- امتناع بایدن در اوایل دوره ریاست جمهوری خود از صحبت با بن سلمان، به دلیل نفرت جامعه آمریکا از اقدامات ضد حقوق بشری بن سلمان در موضوعاتی مانند کشتار در یمن، قتل جمال خاشقچی و ... بود و امروز به خاطر بحران انرژی، مجبور به همگرایی و نزدیکی به سعودیها شده است.
2️⃣- اینگونه برخورد بن سلمان و بن زاید که همیشه حیاطخلوت ایالاتمتحده بودهاند، نشان از افول هژمونی آمریکا دارد. در این افول سعودیها ترجیح میدهند نگاهی به شرق داشته باشند و بن سلمان اعلام کرد که چین حدود 100 میلیارد دلار در عربستان سرمایهگذاری کرده و بزرگترین شریک تجاری آل سعود است. برخی رسانهها، خبر قیمتگذاری و خرید نفت خام از طریق یوآن بهجای دلار آمریکا، بین چین و عربستان را کودتای ریاض و پکن علیه سلطه پترودلار نام نهادند.
3️⃣- علاوه بر ناراحتی آل سعود از نحوه مواجهه بایدن با آنها، جنگ اوکراین به متحدین آمریکا آموخت که آنها تکیهگاه محکمی برای روزهای سخت نیستند.
4️⃣- بن سلمان در حال اجرای طرحی با عنوان چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی است و افزایش قیمت نفت و افزایش درآمد سعودی میتواند به این بلندپروازی بن سلمان کمک کند.
5️⃣- سرمایهگذاری 2 میلیارد دلاری سعودی در شرکت افینیتی پارتنرز (Affinity Partners) به مالکیت جرد کوشنر، داماد ترامپ نشان از ناامیدی به بایدن و امید به بازگشت ترامپ دارد؛ امری که گاردین از آن بهعنوان قمار بن سلمان بر روی ترامپ یاد کرد.
🔸️نکته پایانی اینکه، آنچه امروز در عرصه بینالمللی از آمریکا شاهدیم، فروپاشی هژمونی ایالاتمتحده و افول آن است و آنگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند: «همچنان که شکوه و جلال کشتی معروف تایتانیک مانع از غرق شدن آن نشد، شکوه و جلال آمریکا هم مانع از غرق شدنش نیست و آمریکا غرق خواهد شد».
✍ #یعقوب_ربیعی
✳️ ائتلاف اره و تابوت؛ بده بکُشیم‼️
🔻 بحران لیر در اواخر سال ۲۰۲۱ بهدلیل سیاست پولی غیرمتعارف تحتحمایت اردوغان، تورم را به بالای ۶۰ درصد رساند. در این سال ارزش لیر دربرابر دلار ۴۴ درصد کاهش یافت.
🔹 تداوم این وضعیت و همگرایی مخالفان اردوغان میتواند انتخابات سال آینده را به خاطرهای تلخ برای اردوغان تبدیل کند اما او برای نجات از وضع موجود دست در کیسه سیاست خارجیاش کرد و حاضر شد در ازای چشمپوشی از جنایت محمد بنسلمان و قطعه قطعه کردن خاشقچی در خاک ترکیه سروسامانی به اقتصاد ترکیه بدهد.
🔺روزنامه فرهیختگان از این دیدار به ائتلاف اره و تابوت یاد کرده است.
✳️یک_خبر_یک_تحلیل
🔻 خبر: حل مشکلات اقتصادی- معیشتی مهمترین مسئله امروز کشور است. اکنون که حدود نُه ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم میگذرد، چرا مشکلات اقتصادی هنوز پابرجاست و روند افزایش قیمتها همچنان ادامه دارد؟
🔹 نکات تحلیلی:
1⃣ هرچند نقش متغیر روابط خارجی و به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای #برجام در اقتصاد ایران، نقش تعیینکنندهای نیست، اما از حدود یک دهه گذشته، به دلایل روانی و نه واقعی، تأثیر متغیرهای روانی و خارجی بر اقتصاد ایران تقویت شد.
2⃣ عامل دیگری که در گرانیهای هفتههای اخیر تأثیر بیشتری دارد، بحث حذف ارز ۴۲۰۰ است که از این ناحیه نیز هم شوک روانی و هم شوک واقعی بر وضعیت اقتصادی وارد شد. برخی ضعفها در کنترل، نظارت و مدیریت بر نظام توزیع هم بر گسترش دامنه این شوک مؤثر بود.
3⃣ افزایش قیمت برخی اقلام در تراز جهانی به دلیل جنگ روسیه و اوکراین؛ بنابراین، اگرچه در اثر جنگ روسیه و اوکراین، قیمت نفت بالا رفته، اما در نقطه مقابل، قیمت برخی کالاهای وارداتی هم افزایش یافته است.
4⃣ بخشی از افزایش قیمتها به دلیل تورم انتظاری است؛ یعنی برخی صنفها و حوزهها انتظار دارند که با افزایش قیمت برخی کالاها، آنها نیز نرخ کالاهای خود را افزایش دهند.
5⃣ اساساً دولت در شرایطی اداره اقتصاد را به دست گرفت که وضعیت متغیرهای کلان اقتصاد کشور، نامطلوب بود؛ تورم بالای ۴۰ درصد، میزان نقدینگی بالای ۴۰۰۰ هزار میلیارد تومان، کسری بودجه حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی، فروش نفت زیر یکمیلیون بشکه در روز؛ و علاوه بر این دولت گذشته بدهیهای کلان بانکی و فروش اوراق قرضه نیز برای دولت کنونی به ارث گذاشته است. بااینحال، در حدود نه ماه گذشته، از میزان سرعت رشد نقدینگی کاسته شده (اکنون رقم آن حدود ۵۰۰۰ هزار میلیارد تومان است)، تورم تا حدودی کنترل شده (اکنون زیر ۴۰ درصد است)، کسری بودجه تا حدودی نسبت به قبل کمتر شده، فروش نفت افزایش یافته و...؛ بنابراین، دولت در تلاش است تا متغیرهای کلان تأثیرگذار بر اقتصاد کشور را کنترل کند.
✍ مصطفی قربانی
✳️👆#نقدینگی
مطابق با آمار مقدماتی بانک مرکزی، نقدینگی کشور با رشد ۳۹٪ به رقم ۴,۸۳۲ هزار میلیارد تومان رسید.
✳️از دست رفتن غلات اوکراین باعث یک بحران غذایی می شود که بر اروپا، آسیا و آفریقا تاثیر خواهد گذاشت
رییس جمهوری اوکراین اعلام کرد که کییف احتمالا به علت محاصره بنادر خود در دریای سیاه دهها میلیون تن غلات را از دست میدهد. زلنسکی به برنامه استرالیایی ۶۰ دقیقه گفت که روسیه با کنترل دریای سیاه اجازه ورود و خروج کشتی ها را نمی دهد. وی افزود: روسیه می خواهد به صورت کامل اقتصاد کشور ما را متوقف کند.
اوکراین پیش از تهاجم روسیه از مهمترین تولید کنندگان و صادرکنندگان گندم، ذرت و دانههای روغنی در جهان محسوب میشد به طوریکه برخی این کشور را انبار غله جهان میخوانند.
مطابق برآوردهای سازمان ملل در سال ۲۰۲۰ بیش از ۳۰ میلیون تن ذرت و حدود ۲۵ میلیون تن گندم در اوکراین برداشت شده و بسیاری از کشورها، از جمله در شمال آفریقا وابسته به واردات مواد غذایی نسبتا ارزان از اوکراین هستند.
✳️دلایل پشت پرده برکناری رئیس جمهور مخلوع یمن توسط عربستان
❇️ یک مقام آگاه یمنی اطلاعات جدید و غیرمنتظره ای در مورد عواملی که باعث شد تا محمد بن سلمان ولیعهد سعودی به کنار گذاشتن عبدربه منصور هادی رئیس جمهور برکنار شده یمن سرعت ببخشد ، منتشر کرد.
◾️مقام مزبور امروز سه شنبه در گفت وگوی ویژه با روزنامه فرامنطقه رای الیوم چاپ لندن ابراز داشت: یکی از علل و عواملی که به برکناری عبدربه از قدرت سرعت بخشید، نشست دو ساعته پشت درهای بسته عبدربه با "جیک سالیوان" مشاور امنیت ملی آمریکا در سفر اخیرش به ریاض بدون حضور هیچ یک از مقامات سعودی است.
◾️مقام مزبور که خواست نامش فاش نشود، افزود: محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و حاکم بر عربستان در عمل به شدت از این نشست خشمگین شد و با اتخاذ تصمیم در خصوص کنار گذاشن عبدربه و تشکیل شورای ریاست جمهوری یمن به عنوان جایگزین وی خشم خود را نشان داد. این شورا به ریاست رشاد محمد العلیمی و مشارکت رهبران گروه های مسلح یمنی مخالف جنبش انصارالله یمن شکل گرفت.
◾️مقام یاد شده همچنین توضیح داد که ناصر و جلال فرزندان عبدربه به اتهام فساد مالی در نقطه نامعلومی در بازداشت خانگی بسر می برند.
✳️ بورس چقدر سود میدهد؟
▫️بسیاری از کارشناسان عقیده دارند که روند صعودی بورس به صورت متعادل و گاها با اصلاحهای کوتاه ادامهدار خواهد بود. به گفته این افراد، بازار سهام پس از هر رشد نیازمند یک اصلاح موقت و خرد است تا معاملات متعادل باقی بماند.
✳️ آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه:
بورس تا پایان سال حداقل ۵۰ درصد بازدهی خواهد داشت. این بازار در مقابل تورم سودخوبی به سهامداران میرساند.
بورس حداقل تا فصل مجامع روند متعادل رو به بالایی را دنبال میکند و سهامداران میتوانند سود خوبی از این بازار برداشت کنند.
✳️داستان سرایی موساد
و سریال شکست های اسرائیل
🔹رسانه های صهیونیستی چند روز پیش ادعا کردند ماموران موساد، یک عضو نیروی قدس را که قصد انجام عملیات ترور در فرانسه و آلمان داشته، در خاک ایران دستگیر و مورد بازجویی قرار داده اند.
♦️بله، سرویس های امنیتی رژیم صهیونیستی آن قدر قوی(!) هستند که توانستند از نفوذ ایران در عمق سرزمین های اشغالی (بیت المقدس، تل آویو، بئر السبع و...) باخبر شوند؛ البته پس از آن که جوانان غیور و شهادت طلب فلسطینی طی پنج عملیات، بیش از ۱۵ کشته و چند برابر زخمی روی دست صهیونیست ها گذاشتند!
🔹در کاربلدی سرویس های امنیتی و اطلاعاتی صهیونیست ها همین بس، که سرویس های اطلاعاتی ایران چند سال بود وزیر زیر بنایی و خدمتکار خانه وزیر جنگ اسرائیل را به خدمت گرفته بودند، اما موساد و شین بت و شاباک در خواب عمیق به سر می بردند!
♦️چند سال قبل بود که صهیونیستها اعلام کردند "گونن سِگِو"، وزیر اسبق انرژی و امور زیربنایی اسرائیل، سالها برای ایران جاسوسی می کرده و به همین اتهام به ۱۱ سال زندان محکوم شده است.
🔹همچنین مقامات امنیتی اسرائیل پس از چند سال خواب، اعتراف کردند "یعقوب ابوالقیان"، سرمایه دار صهیونیست که همراه موشه یعلون وزیر دفاع پیشین در انتخابات کنست شرکت کرده بود، بهخاطر جاسوسی برای ایران، بازداشت شده و در حبس خانگی به سر می برد.
♦️نمونه سوم، خدمات جاسوسی «اورن گورن» خدمتکار خانه «بنی گانتس» وزیر جنگ اسرائیل برای سرویس های اطلاعاتی ایران بود. مراجع امنیتی رژیم صهیونیستی می گویند خدمتکار خانه وزیر جنگ این رژیم، با یگان سایبری Black Shadow در ارتباط بوده است.
🔹در بازجویی از «گورن» معلوم شد که او از وسایل خانه و رایانه گانتس تصویر برداری کرده و برای گروه سایبری "سایه سیاه" فرستاده است. گورن گفته بود میتواند در ازای پول به آنها کمک و اطلاعات جمع کند. او حتی پیشنهاد کرد ویروس کامپیوتری به او داده شود تا وارد رایانه گانتس کند. این خدمتکار و زنش به مدت چند سال، کارهای خانه گانتس را انجام میدادند.
♦️ایران همچنین ظرف چند سال اخیر، بارها توانسته ماموران عملیاتی موساد و سیا و MI6 را در کشور های مختلف تور کند و سالم به داخل قلمرو خود بیاورد.
💢ادامه دارد.....
✳️داستان سرایی موساد
و سریال شکست های اسرائیل
♦️ صهیونیست ها در حالی که بارها عبور موشک های مقاومت فلسطین را از سپر گنبد آهنین دیده اند، سراسیمه از خود پرسیده اند "مگر نوار غزه را از زمین و آسمان و دریا محاصره نکرده بودیم و حتی اجازه نمی دادیم غذا و دارو به دست مردم تحت محاصره برسد، پس این موشک ها را چگونه وارد غزه کرده، یا در کدام تاسیسات مدرن ساخته اند؟!".
🔹مراکز امنیتی و نظامی اسرائیل از خود می پرسند در حالی که خیال می کردیم اختناق کامل را بر سرزمین های اشغالی حاکم کرده ایم، انتفاضه جدید از کجا تغذیه کرد و سر بر آورد؟! مقامات امنیتی و سیاسی رژیم صهیونیستی از خود می پرسند مگر ما دور تا دور سرزمین های اشغالی ۱۹۴۸ را دیوار بتونی نکشیده و قدم به قدم آن را ایست بازرسی و دوربین های امنیتی نکاشته بودیم؟ پس این سلاح های مرگبار، چگونه تا خیابان های مرکزی تل آویو و اورشلیم (بیت المقدس) راه پیدا کرده؟ و این جوان های رزمنده کجا آموزش دیده اند؟
♦️سرویس های امنیتی و جاسوسی رژیم صهیونیستی، از جهات متعدد متهم به بی کفایتی هستند؛ چه این که به مقامات حکومتی وعده داده بودند با حملات سایبری، ایران را از پا در آورند، اما حالا ماهی نیست که خبر چند حمله سایبری گسترده به مراکز حکومتی، نظامی، امنیتی و اقتصادی اسرائیل منتشر نشود.
🔹گروه سایبری «عصای موسی» (Moses Staff) پس از عملیات چند ماه قبل، فهرست برخی از اعضای ارتش اسرائیل و تصاویر سه بعدی از مراکز مهم اسرائیل را با دقت ۵ سانتیمتر منتشر کرد. همچنین شرکت امنیت سایبری اسرائیل، موسوم به، «پورتناکس» که صدها مشتری مهم از شرکتهای بزرگ مانند شرکت نظامی «اِلبیت سیستمز» را تحت پوشش دارد، ظرف چند ماه گذشته، هدف حملات سایبری بوده است.
♦️درباره اهمیت و ضریب نفوذ این عملیات همین بس که شبکه صهیونیستی آی 24 گفته بود: "ایرانیها، تجهیزات نظامی و مخابراتی پیشرفتهای دارند. قدرت سایبری ایران، با آمریکا مقایسه میشود. آنها سالهاست به لایههای مختلف اطلاعاتی اسرائیل نفوذ کردهاند".
🔹 اما یکی از بزرگ ترین شاهکار های امنیتی، نفوذ گروه سایبری موسوم به "دستان باز" به رایانه و گوشی هوشمند "دیوید بارنیع" رئیس پیشین موساد،
و جمع آوری اطلاعات محرمانه وی بود. در پی این عملیات بی سابقه، روزنامه تایمز اسرائیل به نقل از "یونی بن مناحیم" افسر اطلاعاتی سابق نوشت: "این تیری به قلب موساد است و ضربه بزرگی به توان امنیتی این سازمان به حساب میآید. عملیات ایران بار دیگر اثبات کرد که تهران توان نفوذ به دستگاههای اطلاعاتی اسرائیل را دارد و علاوه بر عملیات نظامی، از دیگر جهات نیز میتواند تلآویو را تحت فشار قرار دهد
♦️اجمالا این که سرویس های امنیتی رژیم صهیونیستی، به ویژه ظرف شش ماه اخیر، زیر ضرب پیچیده ترین ضربات از داخل و خارج سرزمین های اشغالی بوده اند و به دلیل فروپاشی امنیت عمومی، در معرض بی سابقه ترین اعتراض ها قرار دارند. در چنین وضعیتی، سر هم کردن قصه بازداشت و بازجویی یک عضو سپاه قدس در داخل ایران، تقلا برای بازسازی اعتبار از دست رفته سرویس های امنیتی رژیم صهیونیستی و خروج از فشار سنگین روانی در داخل این رژیم ارزیابی می شود، بی آن که بتواند کوچک ترین تاثیری در واقعیت میدان داشته باشد.
محمد ایمانی
✳️ 👆اعلام دیر هنگام پرداخت یارانه جدید به مردم بابت افزایش قیمت آرد!!!!
🔻 سیدجواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی:
🔹۷۰ درصد روغن و ۳۰ درصد غلات جهان در منطقه اوکراین و روسیه تولید میشود که به علت جنگ اوکراین، قیمت مواد غذایی در جهان بین ۳۴ تا ۶۰ درصد افزایش یافته و موجب جیرهبندی در کشورهای اروپایی شده است.
🔹شرایط جدیدی برای امنیت غذایی جهان ایجاد شده و دولت ایران هم برای حفظ پایداری امنیت غذایی کشورمان به علت قاچاق گسترده محصولات تولیدی با آرد، تصمیم به آزادسازی آرد برای مصارف صنعتی گرفته است.
🔹 سیدجواد ساداتینژاد از پرداخت یارانه جدید به مردم بابت افزایش قیمت آرد خبر داد که بیشتر از مقدار افزایش هزینهها خواهد بود.
✳️امیر عبداللهیان: مذاکرات وین متوقف نشده و آمریکا به خطوط قرمز ایران پی برده است
وزیر امور خارجه ایران:
🔹مذاکرات در وین متوقف نشده است بلکه در قالب یک روند دیگر و از طریق تبادل پیامهای مکتوب با آمریکاییها از طریق نماینده اتحادیه اروپا برای لغو تحریمهای یکجانبه علیه ما ادامه دارد.
🔹هدف ما از این مذاکرات، دستیابی به یک توافق قوی و پایدار است و از طرف آمریکایی خواستهایم که واقع بین باشد. رفع تحریمها در همه بخشها و اخذ ضمانتهای اقتصادی یکی از مهمترین نکات دستور کار ما در مذاکرات است.
🔹فکر میکنم طرف آمریکایی خطوط قرمز ایران را به خوبی درک کرده است و ما مذاکرات را ادامه میدهیم.
✳️وزرای خارجه ایران و عربستان بعد از تعطیلات عید فطر در بغداد دیدار خواهند کرد
روزنامه کویتی الجریده:
🔹️یک منبع بلندپایه وزارت خارجه ایران تایید کرده است که؛ حسین امیرعبداللهیان بعد از تعطیلات عید فطر با فیصل بن فرحان همتای سعودی خود در بغداد دیدار خواهد کرد.
🔹️تهران برای بار دوم پیشنهاد خود را برای ایجاد یک سیستم امنیتی و نظامی منطقهای شامل سایر کشورهای منطقه که در سال ۲۰۱۹ از طریق کویت به کشورهای خلیج فارس ارائه کرده بود، تکرار کرده است و عربستان نیز مانعی برای آن نمی بیند.
✳️سرخط رسانهای گرانی #ماکارانی و #آرد
1️⃣ ارز ترجیحی که در دولت گذشته باعث ایجاد فساد و قاچاق ارز شد (برادر جهانگیری و فریدون و...) یک تفاوت قیمت و یک گرانی انباشته ای را هم ایجاد کرده و دولت موجب به حذف این ارز و در حال اصلاح این فضا هست.
2️⃣ گرانی قیمت جهانی کالاهایی مثل آرد در اثر جنگ #اوکراین و یا بحران اقتصادی اروپا باعث تفاوت قیمت خارج و داخل شده و اگر این تفاوت قیمت اصلاح نشود ماکارانی ارزان می ماند اما نایاب می شود و قاچاق خواهد شد. درواقع یک کالای گران شده که به دست مردم برسد بهتر از ارزانی است که به دست خارجی برسد و در داخل قحط باشد.
3️⃣ روابطی مانند موضوع زر ماکارون و انتساب این هولدینگ ها به جریانات سیاسی کارگزاران و اعتدال و توسعه در اخلال در روند مدیریت این شرایط بی تاثیر نیست (اسپانسری انتخابات روحانی توسط زر ماکارون ها و...)
❌ نکات:
🔹️اولا: از دولت مطالبه شود ضمن اصلاح و آواربرداری روند گذشته مراقب اقشار کم درآمد و ضعیف با تدابیر ویژه باشد. از جمله یارانه، سامانه های توزیع هوشمند و...
🔹️دوما: اجازه داده نشود که بانیان این وضع در جریان روند اصلاح امور مثل مگس روی زخم بنشینند و طلبکار شوند. باید نقش آنها در این آواری که برای دولت به جا گذاشته شده گفته شود.
✳️چاله و چاره گرانی،
چند نکته درباره اقتصاد کشور
🔹تحلیل مشکلات اقتصادی، باید برای علت یابی و چاره جویی باشد، نه توجیه و فرافکنی. آنچه مردم، در قالب #گرانی با آن دست و پنجه نرم می کنند، غالبا نتیجه -سوء- تدبیر های دولت گذشته است، اما این واقعیت، چیزی از مسئولیت دولت مستقر نمی کاهد.
♦️بنابراین، هم باید #معلول های مزمنی مانند گرانی را ریشه یابی کرد و به دولت برای اصلاح تدریجی روند های تورم ساز مهلت داد، و هم از دولت #مطالبه جدی و توقع داشت که خطا ها یا خط انحرافی لیبرالیسم اقتصادی را تکرار نکند؛ روندی که خروجی آن، شکستن رکورد های تورم و آسیب جدی به معیشت طبقات ضعیف در دولت های هاشمی و روحانی بود.
🔹بیان این مقدمه از این جهت مهم است که متهمان وضعیت اقتصادی فعلی، هم اکنون در فضای سیاسی و رسانه ای، سرگرم ملتهب سازی فضا و دادن آدرس های دروغین به مردم هستند و حال آن که همان ها در گذشته، سرگرم #مین_گذاری اقتصاد، همسو با نقشه جنگ دشمنان علیه ملت ایران بوده اند. حتی برخی از همین ها علت دفاع دوباره خود از آقای روحانی در سال ۹۶ را با وجود نداشتن دل خوش از وی، ناکارآمدی او و احتمال رساندن اقتصاد کشور به #نقطه_جوش" دانسته اند.
♦️آقای رئیسی، دولت را نه با خزانه خالی، بلکه با کسری بودجه ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی و بدهی ۱۵۰۰ میلیاردی تحویل گرفت. به علاوه، درآمد نفتی شدیدا کاهش یافته بود و ضمنا ۱۱ میلیارد دلار ارز اختصاص یافته برای واردات کالاهای اساسی در طول سال ۱۴۰۰، همان چهارماه پایانی دولت روحانی پیش خور شده بود و دولت جدید باید هفت هشت ماه بعدی، تدبیر دیگری می کرد. به بیان دیگر، دولت رئیسی از زیر صفر شروع کرده و نه صفر و خزانه خالی.
🔹اگر از علت جهانی گرانی سرسام آور اقلامی مانند گندم و روغن -جنگ اوکراین- بگذریم که موجب گرانی یا قحطی و کمیابی برخی کالاهای در کشور های مختلف شده، باید به برخی سوء تدبیری های داخلی در ریل گذاری اقتصاد پرداخت که در فرآیند ۸ ساله، موجب پسرفت شاخص های کلان و بازنمایی آن در شکل و شمایل تورم شد.
♦️ماجرا از آنجا آغاز می شود که دولت در معرض جنگ اقتصادی دشمنانش، باید هم به حمایت از تولید و تنوع صادرات اهتمام ورزد، و هم هزینه کرد منابع ارزی را با هدفمند ترین شکل ممکن مدیریت کند. متاسفانه دولت یازدهم و دوازدهم، چه در زمان اجرای نیم بند برجام از سوی دشمن و چه به هنگام خروج آمریکا، فاقد راهبرد معطوف به مصالح ملی بود، بنابراین وابستگی اقتصاد کشور به فروش نفت شدت گرفت و واردات بی رویه، در کنار #سیاست_نمایشی سرکوب قیمت ها در دستور کار قرار گرفت تا به قیمت #آینده_فروشی، توهم حال خوب(!) را به افکار عمومی القا کند و عایدی آن، در انتخابات به جیب ائتلاف حاکم بر دولت بریزد.
💢ادامه دارد .....
✳️چاله و چاره گرانی،
چند نکته درباره اقتصاد کشور
♦️به عنوان یک نمونه، تصمیم قیمت گذاری ۴۲۰۰ تومانی برای دلار و واگذاری بی ضابطه ۶۰ میلیارد دلار از این منابع در طول چهار سال، رانت ۹۰۰ هزار میلیارد تومانی را (به مثابه یارانه ای رانتی و غیر هدفمند)، غالبا در کام رانت خواران ریخت.
🔹همچنین، شگرد سرکوب قیمت ها در اقلامی مانند بنزین در طول چند سال، برای کتمان کاهش ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم (ثابت نگه داشتن بنزین از سال ۹۴ تا ۹۸و سپس، سه برابر کردن آن در آبان ۹۸)، و همچنین حذف بی سر و صدای ارز لازم برای واردات برخی کالاهای اساسی در دو سال پایانی دولت روحانی، از جمله تصمیم سازی های زیگزاگ و افراطی-تفریطی است که آثار آن تا سال ها در اقتصاد کشور باقی خواهد ماند.
♦️یکی از سوء تدبیر های مهم در شرایط مضیقه درآمد ارزی، دور ریز غیر هوشمند منابع به نام واردات کالاهای اساسی است که به جای رسیدن به دست مردم، عمدتا به جیب رانت خواران رفت: یا کالای اساسی مد نظر وارد نشد و کالاهای غیر ضروری یا دارای مشابه داخلی وارد شد؛ یا کالا با ارز دولتی وارد، اما با نرخ ارز آزاد فروخته شد! بنابراین با دو مشکل عمده رو به رو شدیم؛ یکی عدم شفافیت در زمینه #سامانه_جامع_تجارت، و دوم، چند نرخی شدن ارز و رانت و حیف و میل حاصل از آن.
🔹مشکل اساسی دیگر، کاهش ارزش پول طی هفت هشت سال اخیر است که همزمان، موجب افزایش قاچاق سوخت و دارو و گوشت و روغن و آرد و ماکارونی و بسیاری از اقلام مصرفی مورد نیاز در داخل کشور شده و حال آن که برای برخی از همین اقلام قاچاق شده به خارج، ارز دولتی اختصاص یافته است! این، خسارتی مضاعف و دو سره است.
♦️البته برخی کشور ها که توانسته اند بر مشکلاتی مانند تنظیم و تأمین بازار داخلی فائق بیایند و تولید مازاد مصرف داخلی داشته اند، پایین نگه داشتن نرخ پول ملی در مقابل سایر ارز ها، موجب رونق تولید و صادرات و افزایش درآمدهای ارزی شده است. اما در شرایط فعلی کشور ما، پایین بودن ارزش پول ملی در کنار برخی نواقص، موجب رونق قاچاق کالاها به کشور همسایه، کمیابی در داخل و هدر رفت منابع ارزی یی می شود که برای واردات کالاهای اساسی و تنظیم بازار داخلی اختصاص می یابد.
🔹به عنوان مثال، درست در سال هایی که کشور ما وارد کننده بنزین بود، دولت روحانی به مدت چهار سال، قیمت بنزین را هزار تومان (یک دوازدهم یا یک پانزدهم برخی کشور های همسایه) نگه داشت و موجب قاچاق بنزین و هدر رفت ۱۴۴ هزار میلیارد تومان شد؛ یعنی هم منابع ارزی هنگفتی را برای واردات بنزین اختصاص دادند و هم با سرکوب قیمت، مجال قاچاق و هدر رفت روزانه دست کم ۱۰۰ میلیارد تومان یارانه بی هدف را قرار کردند. صرفا به این خاطر که #دولت_برجام_و_دیگر_هیچ، می خواست وانمود کند قیمت ها -ولو در شرایط بی تدبیری و حاکم کردن رکود اقتصادی کم سابقه- ثابت مانده و تورم (بدون تدارک لوازم آن) تک رقمی شده است!
♦️متاسفانه بخش مهمی از اتفاقات مهمی که امروز در قالب گرانی و تورم مشاهده می کنیم، پیامد صحنه آرایی و عوام فریبی های دولت در فاصله سال های ۹۴ تا ۹۸ و حتی ۹۹ و ۱۴۰۰ است.
ادامه دارد
✳️چاله و چاره گرانی،
چند نکته درباره اقتصاد کشور
🔹یکی دیگر از بی تدبیری های دولت گذشته، ترجیح #واردات_گندم و کنار گذاشتن ارز برای آن، به جای خرید از کشاورزان به قیمت مناسب و حمایت از تداوم خودکفایی در این حوزه است. یعنی یارانه ای را که می شد صرف حمایت از کشاورزان و تولید کنندگان ایرانی کرد، به جیب تولید کنندگان خارجی و وارد کنندگان رفت و حالا که دنیا با بحران کمبود گندم و مواد غذایی مواجه شده، ما هم باید گرفتار این مسئله باشیم.
♦️اما این فهرست طولانی بی تدبیری و بد تدبیری ها، چیزی از مسئولیت دولت فعلی نمی کاهد، چه اینکه دولتمردان جدید با علم به سنگینی کار، شانه به زیر بار خدمتگزاری داده اند و فرصت تکرار اشتباهات مدیران گذشته را ندارند.
🔹اولا رفتار آنها باید راهبردی و در قالب یک کل به هم پیوسته باشد و رفتار هر کدام از اجزای تیم اقتصادی دولت، بخشی از همان پازل راهبردی را تکمیل کند. ثانیا بدون روشنگری و تبیین لازم، و در شرایط بمباران رسانه ای سنگین از سوی جریان تحریف، نمی توان مردم را به عنوان پیشران اصلاحات ضروری اقتصادی بسیج و همراه کرد. ثالثا، باید به موازات اصلاحات، و پیش از آن، تدابیر لازم جبران فشار ها به معیشت مردم، اندیشیده و اجرا شود.
♦️این نکته هم مهم است که از واقعیت "غلط بودن قیمت گذاری ارز و اختصاص ناهوشمند آن برای واردات کالاهای اساسی"، نمی توان "حذف یکباره ارز واردات و آزاد سازی بی محابای قیمت ها" را نتیجه گرفت و در دام طرفداران سیاست های منسوخ لیبرالیستی یا اتاق جنگ اقتصادی دشمن افتاد.
🔹چاره راهبردی مشکلات موجود: افزایش ارزش پول ملی از مسیر اهتمام به رونق تولید و صادرات، بستن مسیرهای قاچاق کالا و ارز، هوشمند و متمرکز سازی سامانه جامع تجارت کشور، هدفمند سازی یارانه های مختص تولید کنندگان و مصرف کنندگان به جای واگذاری بی هدف یا حذف آن، دهک بندی کارشناسی و به روز شده شهروندان و حمایت از دهک های پایین درآمدی، و ضمنا اهتمام ویژه به ساز و کار های مبارزه قاطع و بی امان با همه اخلالگران اقتصادی و پرهزینه کردن فعالیت های مخرب است.
♦️انجام این مسئولیت بزرگ، نیازمند هم اندیشی و هم پوشانی قوه قضاییه و مقننه و سایر نهاد هاست. فقط با این رویکرد جبهه ای است که می توان از میدان مین عبور کرد و تهدید جنگ اقتصادی را تبدیل به فرصت کرد.
محمد ایمانی
✳️ رئیسی را منصفانه قضاوت کنیم!
ظاهرا با تصویب حذف یارانه پنهان گندم برای مبارزه با سودجوییها و دلالیها، موج شدیدی از تخریبها علیه دولت راه افتاده است و حس ناامیدی شدیدی به مردم القاء میشود.
ان شاء الله دولت با تدبیر صحیح این قضیه را به نحوی حل کند که قشر ضعیف جامعه متضرر نشوند.
اما خوب است برای قضاوت صحیح در فضای تخریب دولت به برخی موارد دقت کرد:
۱. علی رغم اینکه #رئیسی کشور را با کسری بودجه بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی تحویل گرفت.(یک سوم بودجه عمومی کشور) اما توانست بدون استقراض از بانک مرکزی و افزایش نقدینگی کشور را اداره کند!👇
https://www.farsnews.ir/news/14000412000342
۲. با اینکه روحانی ۸ میلیارد دلار ارز ترجیحی مصوب سال ۱۴۰۰ را مصرف کرده بود و پولی برای واردات کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ برای دولت رئیسی وجود نداشت، دولت توانست بازار کالاهای اساسی را بدون ارز ۴۲۰۰ اختصاص یافته به واردات کالاهای اساسی مدیریت کند!👇
https://www.mehrnews.com/news/5350229
۳. با اینکه #رئیسی تورم ۵۷ درصدی که بالاترین تورم ۷۰ سال اخیر بود را از دولت قبل تحویل گرفت، با وجود کسری بودجه و افزایش حقوقها نه تنها نرخ تورم در دولت او افزایش نیافت بلکه روند مستمر کاهشی نیز داشت.👇
https://www.irna.ir/news/84693741
https://www.irna.ir/news/84704994
۴. از زمان سرکار آمدن دولت جدید ماهیانه ۱۰ هزار میلیارد تومان بدهی اوراق قرضه دولت قبل تسویه شده است.👇
https://www.farsnews.ir/news/14000815000313
۵. با در پیش گرفتن دیپلماسی منطقهای صادرات غیر نفتی کشور نسبت به سال ۱۳۹۹ بیش از ۴۰ درصد رشد داشت است.
همچنین صادرات نفتی ۲۳۰ درصد افزایش داشته است.👇
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1401/02/05/2700918
۶. الکترونیکی شدن اخذ مجوزهای کسب و کار، اعلام تراز مالی شرکتهای دولتی در کدال، اعلام اسامی ابربدهکاران بانکی و آغاز وصول مطالبات!
۷. دیپلماسی خوب: عضویت در سازمان همکاری شانگهای، گرفتن بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی از انگلیس بعد ۴۳ سال، آغاز مجدد خط لوله گاز ترکمنستان- آذربایجان و ...
خواهش میکنم #رئیسی را با توجه به واقعیتهایی که وجود داشته و دارد ارزیابی کنید!
✍حمید رضا باقری