از سکولاریسم تا سکولاریزاسیون
🔹 #سکولاریسم در واقع یک امر فکری و مفهومی است اما سکولاریزاسیون یک فرایند اجتماعی و عینی، جهت برقراری سکولاریسم [در جامعه] است.
🔸گفته میشود که تعبیر سکولاریزاسیون در زبانهای اروپایی برای اولین بار در پیمان صلح معروف به «پیمان وستفالی» به سال ۱۶۴۸ میلادی به کار رفته است؛ پیمانی که به جنگهای سیسالۀ مذهبی در مناطق آلمانینشین پایان داد و موجب برپایی اقتدار غیرکلیسایی در برخی مناطق گردید.
📚 برگرفته از واژهنامۀ سیاسی _ فرهنگی، ص ۱۴۳.
🌱اندیشه رضوان
📎 ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام
مشروعیت در فلسفه سیاسی اسلام
🔺مشروعیت از نگاه اسلام، مفهومی فراتر از آن چیزی است که در علوم سیاسی مدرن است. در واقع این مفهوم جایگاهی عمیقتر و برتر از مقبولیت عمومی دارد.
🔻در نظام سیاسی اسلام #مشروعیت علاوه بر مقبولیت، از بار اعتقادی نیز برخوردار بوده و به معنا و مفهوم گسترده تر و عمیق تری میباشد که آن انطباق با نظام تشریع الهی و هماهنگی عمل و نظر با قرآن و سنت است.
🔷لیکن این هرگز بدین معنا نیست که در اسلام مردم بر سرنوشت خویش مسلط نبوده و صاحب اختیار خود نیستند و حق انتخاب و #آزادی عمل ندارند.
🔸در اسلام تمام آزادیهای فردی و اجتماعی به رسمیت شناخته شده است. ولی آزادیها و اختیارات منطقی و معقول و در چارچوب ارزشهای دینی و الهی بر اساس خدا محوری نه #انسان_محوری است.
#فلسفه_سیاسی
🌱اندیشه رضوان
📎 ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام
علاقهمندان برای دریافت پاورپوینتهای کتاب کلام جدید به کانال اندیشیار مراجعه نمایید:
🔸کلام جدید - حسن یوسفیان
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
@Andishyar_ir
سکولاریسم در جهان اسلام
🔹 اگرچه #سکولاریسم زادگاهی در غرب دارد ولی اگر سکولاریسم را به معنای یک رویکرد بدانیم، میتوانیم سابقه آن را در صدر اسلام هم پیدا کنیم.
🔸 #سقیفه مهمترین جریانی است که رویکردی سکولار را در صدر اسلام در پیش گرفته است؛ چراکه بخش مهمی از ادعای اهالی سقیفه آن بود که علی بن ابیطالب (ع) در علم و تقوا شخصیتی وارسته است ولی شأنی در حاکمیت ندارد.
🔺 در واقع سقیفه باوری به #حاکمیت_دینی نداشت؛ در نتیجه معتقد نبود که تعیین حاکم بایستی امری دینی و از جانب خداست بلکه آن را امری مادی و از جانب انسانها قلمداد میکرد.
▪️ اهالی سقیفه در عمل شأن حاکمیتی پیامبر (ص) را از شأن رسالت و نبوتش جدا کردند و بذر جدایی دین از سیاست و به تعبیر عام بذر جدایی دین از دنیا را در جهان اسلام کاشتند.
🌱اندیشه رضوان
📎ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام
سکولاریسم در جهان اسلام
🔸تبلور #سکولاریسم در جریانهای مقابل امیرالمومنین (ع) را میتوان در نامه معاویه بن ابیسفیان مشاهده کرد.
🔹وی در نامهای به تئوری اشاره میکند مبنی بر اینکه پیامبر (ص) فقط یک رسول بود و شأن دیگری نداشته است. پس این که علی بن ابیطالب خود را ازجهات گوناگون به پیامبر (ص) منتسب میکند، آوردهای حاکمیتی برایش ندارد.
🔸این فقره به وضوح رویکرد سکولاریستی را نشان میدهد که البته با پاسخ هوشمندانه امیرالمومنین (ع) مواجه شد؛ پاسخی که شواهد متعددی از جایگاه حاکمیتی پیامبر را ارائه میدهد
📌برای مطالعه متن نامه به اینجا مراجعه کنید
🌱اندیشه رضوان
📎ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام
21.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
آنتونی فلو و یک سوال بزرگ از آتئیسم
#خداشناسی
#آتئیسم
🌱اندیشه رضوان
📎ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام | مشاهده ویدئو در سایت
#معرفی_کتاب
نسبت دین و دنیا
🔷کتاب «نسبت دین و دنیا: بررسی و نقد نظریه #سکولاریسم»، نوشتۀ آیتالله جوادی آملی در واقع نسبت میان شئون دنیوی انسان مثل اقتصاد، سیاست و فرهنگ را با دین بیان میکند.
🔸 در حقیقت این کتاب پاسخ به پرسشهایی بنیادین است که جایگاه دین را مشخص و در پرتو آن به چگونه ارتباط و تعامل دین با دنیا میپردازد.
از جمله رویکردهای اساسی این کتاب بررسی مسائلی همچون علم گرایی، عقل گرایی و انسان مداری است؛ اینکه آیا این مسائل میتوانند مبنای جدایی دین از دنیا یا بالعکس باشند؟
🔺این کتاب در حدود ۳۰۰ صفحه و در پنج فصل، به مفهوم سكولاریسم، حكومت دینی، زمینههای پیدایی سكولاریسم، بررسی دلایل سكولاریسم، دلایل بطلان سكولاریسم، نگرشهای تطبیقی میان دیدگاههای اسلام و سكولاریسم و… نظر دارد.
📌پرواضح است که مقصود از نسبت دین و دنیا، آن نیست که در زندگی فردی چه مقدار از دنیا و امکانات آن استفاده کنیم یا نکنیم، بلکه مقصود آن است که آیا اساساً دین میتواند برای ساختارهای کلان دنیوی و حیات مادی بشر برنامه ارائه دهد؟
🌱اندیشه رضوان
📎ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام
زمینهی سکولاریسم
🔸نباید گمان کرد که سکولاریسم (به معنای جدایی دین از شؤون دنیوی به خصوص عرصههای اجتماعی) نظریهای است که از سوی معاندین و مخالفین دین مطرح شده است
🔹برخی افراد بدان جهت سکولار شدند که رشد و شکوفایی علم تجربی عملا حوزههای دینی را نیز تحت شعاع قرار داده بود و چالشهایی را برای مسیحیت فراهم آورده بود
🔺از طرف دیگر مسیحیت نیز در عرصههایی به جدایی دین از دنیا و تقابل آنها تن داده بود.
▪️از اینرو برخی متفکران برای حفظ دین از چالشهای علم تجربی، به سکولاریسم باورمند شدند یعنی معتقد شدند که دین ارتباطی به شؤون دنیا ندارد تا با علم تعارض یا درگیری پیدا کند.
#علم_و_دین
#سکولاریسم
🌱اندیشه رضوان
📎ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام
با دقت کافی رأی بدید
نتیجه انتخاب به خودتون برمیگرده!
#پرونده_ویژه
#انتخابات
#مشارکت
🌱اندیشه رضوان
📎ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام
مهدویت؛ گفتمانی سکولارستیز
🔸 #مهدویت گفتمانی است که یک سویه آن به دین بازمیگردد و سویه دیگر آن به ظلمستیزی و آبادی دنیا مرتبط است.
🔹این یعنی مهدویت، گفتمانی در مقابل #سکولاریسم است.
📌 این مهم یکی از اصلیترین شاخصههایی است که در شناخت گروهها و انجمنهای مهدوی به کار میآید! اینکه کدام گروه و انجمن قرائتی سکولار گونه از مهدویت دارد و کدام یک در راستای مبارزه با سکولاریسم است.
🌱اندیشه رضوان
📎ایتا l سایت | تلگرام | اینستاگرام
May 11