✅ فقه فقط عبادات نیست
(نقدی بر نکات دکتر سروش در مناظره با آیتالله علیدوست)
🎙 سعید کریمی
🔴 استنباط قبض فقه با استناد به یک آیه از قرآن، بدون توجه به آیات دیگر درست نیست و باید مجموع آیات مرتبط را در نظر داشت و نظر داد.
🔴 با توجه به اصول استنباط و قانونگذاری در اصول فقه اسلامی و نظرات مقاصدیین بزرگی از جمله غزالی و شاطبی اصل در باب احکام غیر تعبدی بودن و قابل فهم بودن آنهاست و مقصود از اصل در اینجا نیز غالب مد نظر است؛ یعنی غالب احکام دین غیرتعبدی است و عقول انسانی توانایی درک و کشف مقاصد آنها را دارد.
🔴 اشکال آقای سروش در اینجاست که تمام دین یا تمام فقه و احکام دین را در یک ترازو قرار میدهد و آن هم ترازوی باب عبادات و توجه به ظاهر و غفلت از واقعیت عمل و تأثیر آن است؛ در حالی که غالب احکام غیر تعبدی و معقول است و از طرف دیگر روح و واقعیت آن مد نظر است و باید واقعیت خارجی پیدا کند تا صحیح باشد.
🔴 همچنین آقای سروش در نظر دارد بر دوش فقه تکلیفی را قرار دهد که علم دیگری متکفل آن است و آن مبحث اخلاق است. اخلاق یک علم عملی دیگری است که تعریف، روش و هدف آن متفاوت با فقه است و آگر بخواهیم انتظار اخلاق از فقه داشته باشیم، از جهاتی درست نیست. بله درست است که در فقه نباید استنباط غیر اخلاقی و گزاره های غیر اخلاقی داشته باشیم؛ اما این امر متفاوت است با این بیان که تکلیف اخلاق را بر گردن فقه بیندازیم
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/98632
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
🔴 چه با فیلترینگ چه بدون آن کار تمام است
✍️ مرضیه حاجی هاشمی
🗒 همیشه برای من سوال بوده و هست که آیا در بین تصمیم سازان حوزه ارتباطات و رسانه و آنهایی که سیاست فیلترینگ را برای اولین بار اتخاذ کردند، متخصص حوزه رسانه، اطلاعات و اطلاعات وجود دارد که اگر چنین باشد، باید از «نظریه اطلاعات»، «انفجار اطلاعات» و «دموکراتیک شدن اطلاعات» به طور حتم آگاه باشد.
⬅️ ۱۵ سال پیش که دانشجو و پژوهشگر حوزه ارتباطات بودم، از انفجار اطلاعات و چرایی آن بسیار میگفتیم و میخواندیم، زمانی که هنوز «انقلابهای فیسبوکی» و «بهار عربی»، پیامدهای سیاسی - اجتماعی این انفجار را به تصویر نکشیده بود. آنچه که آن روزها ما را حیرت زده میکرد، مرور این آمار بود که فقط در سال ۲۰۰۱ میزان اطلاعاتی که تولید شده بود، بیشتر از مجموعه اطلاعاتی بود که بشر در کل ادوار زیست خود بر روی کره زمین تولید کرده بود؛ به گونهای که میزان اطلاعات تولیدی در این سال دو برابر میزان قبل بود.
⬅️ حال شما مقایسه کنید، اکنون که در پایان سال ۲۰۲۴ هستیم، چه وضعیتی به لحاظ میزان اطلاعات تولید شده و گردش اطلاعات داریم؛ آنچه که میتوان آن را تعبیر به «سونامی اطلاعات» کرد و انگشت بر دهان به سلامت روانی آنان که در مواجهه با این سونامی، گزینه فیلترینگ را برگزیدند، تردید جدی روا داشت؛ چونان تلاش برای ایجاد یک سیل بند محلی در مقابله با یک سونامی جهانی! تلاشی ساده لوحانه که فقط منجر به نابودی خودشان میشود.
⬅️ مطابق با نظریه اطلاعات که اطلاعات را تنها آنچه میانگارد که نوعی انحراف و تفاوت نسبت به چیزهای معمول و رایج باشد و آنچه احتمال رویدادش زیاد باشد را اصلاً دارای ارزش خبری نمیداند و بالعکس، در یک ساختار دیکتاتوری از آنجا که تمامی رسانهها به طور مداوم در مورد اینکه چگونه «تمام تصمیمات دیکتاتور درست و از روی درایت هستند، صحبت میکنند، بعد از مدتی مردم به صورت غریزی میآموزند که ارزش اطلاعاتی رسانههای آن ساختار دیکتاتوری در حد صفر است؛ چون عملاً اجازه گفتن خلافش وجود ندارد»؛ لذا برای دریافت اطلاعات به سراغ منابعی میروند که مطابق این نظریه دارای ارزش خبری باشد.
⬅️ بنابراین مطابق آنچه «آرنولد کلینگ» در پیشگفتار کتاب «خیزش عموم» «مارتین گوری» مینویسد، کتابی که مطالعه آن را به همگان توصیه میکند، هم به مردم و هم به نخبگان سیاسی، امروزه ما شاهدیم که اطلاعات دموکراتیک شده است و این «اطلاعات دموکراتیک شده، جامعه مدرن را بر سر دوراهی قرار دادهاند»؛ لذا در مواجهه با این اطلاعات هرگز نمیتوان با سیاست فیلترینگ برخورد کرد و در مقابل آن سرسختی و مقاومت نشان داد؛ چون هرچه بیشتر مردم را به سوی منابعی که قبلاً اشاره شد، سوق میدهد و انشقاق بین مردم و حکومت را افزایش و موجب خیزشهایی میشود که در ادامه سیاست فیلترینگ، راهی جز سرکوب، برایشان باقی نمیگذارد و این چرخه معیوب و خطرناک ادامه مییابد.
⬅️ کلینگ یک راه را پیش روی جامعه و نخبگان سیاسی در چنین دنیایی قرار میدهد و آن این است که برای اجتناب از چنین وضعیتی، «نخبگان باید اختیاراتشان را واگذار کنند و اجازه تغییر و تجربه محلی بیشتری را بدهند، مردم نیز باید بردبارتر باشند و سوء عملکردها و نتایج بد را نباید دلیلی بر وجود توطئه یا نیات شرورانه بدانند»؛ آنچه که به واسطه ماهیت اطلاعات به صورت لحظهای از آن آگاه شده و حکومتها را دیگر یارای نهان ساختن آن نیست؛ اما وای به روزی که با بستن گوشها بر روی توصیههای مشفقانه، بیتدبیری و اتخاذ سیاستهای خسارت بار، کار از این مرحله عبور کند که چه با فیلترینگ چه بدون آن کار تمام است.
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ حکومت برای جلوگیری از منکر، نمیتواند از زور و اجبار استفاده کند.
🎙 حجتالاسلاموالمسلمین سید جواد ورعی
🔴 اگر اختیارات حکومت را فراتر از چارچوب احکام اولیه دانستید، چنان که امام خمینی معتقد بود در برابر دیدگاه فقیهانی که حکومت را تنها مجری احکام شریعت می دانند، در آن صورت حکومت می تواند در مواردی که انجام یک معروف (واجب یا مستحب) را بر خلاف مصالح عمومی تشخیص داد، نهتنها وظیفه ترویج آن را نداشته باشد، بلکه بتواند موقتاً مانع انجام آن شود. بهعبارتدیگر، در شرایطی خاص، آن واجب یا مستحب، معروف نیست، بلکه معروف، عملی است که مصالح جامعه اقتضا می کند؛ چنان که فقیهان در باب تزاحم میان دو واجب، انجام واجب اهمّ و کنار نهادن واجب مهم را لازم میشمارند.
🔴 ما آنچه مهم است تعریف ساز و کاری است تا حکومت ها نتوانند به بهانه های مختلف برای آزادیهای عمومی و اجتماعی شهروندان محدودیت ایجاد کنند؛ چون دولتها معمولاً به گسترش اختیارات خود و ایجاد محدودیت برای شهروندان تمایل دارند تا کاهش اختیارات خود و گسترش آزادیهای عمومی.یکی از بهترین راهکارهای مؤثر، «ساختن جامعهای سالم و رشد یافته در ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، و…»، و ارائه آن بهعنوان الگو به سایر ملتهاست.
🔴 چرا بعضی از کشورها در برخی ابعاد اقتصادی، فرهنگ عمومی، توسعه سیاسی یا در برخی شاخصها مثل کنترل یا ازدیاد جمعیت، کنترل فساد، تورم، تبعیض و بیعدالتی و مانند آن برای دیگران الگو میشوند و ملتها و دولتهای دیگر به دنبال کشف راز و رمز موفقیت آنها میگردند؟ آیا جز این است که ملتهای دیگر احساس کردهاند این کشورها در این زمینهها موفق بوده و الگوی مناسبی هستند؟
🔴 یکی از روشهای موفقیت در رسیدن به اهداف تشریع این فریضه، التزام عملی آمران به معروف و ناهیان از منکر به انجام معروف و ترک منکر است؛ و گرنه فردی که خود گرفتار منکرات است، چگونه میتواند دیگران را از منکرات برهاند؟! دولت و ملتی که خود گرفتار صدها آسیب در زمینه های مختلف باشد، نمیتواند کمک شایانی به دیگران بکند .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/monkar-va-zor
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
♦️به شنیدن مزخرفات عادت نکنیم
✍🏻دکتر مهراب_صادقنیا
🔻 یکی از سنجههای حساسیت اخلاقی جامعه، میزان اهمیتی است که آن جامعه به "حقیقت" میدهد. جامعهی اخلاقی به حقیقت احترام میگذارد. انسانهای درستکار را، از آن جهت که حقیقت را نمایش میدهند، ارج مینهد؛ و دروغگویان، ریاکاران، چاپلوسان، مصلحتاندیشان، عافیتطلبان، و فریبکاران را به دلیل کتمان حقیقت سرزنش کرده و به حاشیه میراند. در مقابل، بیتفاوتی به حقیقت سبب پیدایش "مزخرفگویی" و شیوع آن میشود.
🔻 جامعهای که حقیقت را قدر نمیداند و به زندگی در موقعیتهای مبهم، عادت دارد، استعداد شگرفی برای شنیدن حرفهای مزخرف خواهد داشت. حرف مزخرف یعنی حرف بیارزشی که شاید به مثابه تریاک و یا هر داروی مخدر دیگری باعث دِمخوشی و بیغمی لحظهای شده و کمی از استرسهای جامعه بکاهد، ولی هیچ نتیجهی معناداری جر فریب و دغلبازی به همراه نداشته و در نهایت، به فروپاشی جامعه خواهد انجامید. نکتهی مهم این است که "مزخرفگویی" با دروغگویی متفاوت و بلکه از آن بدتر است. جامعهای که به دروغگفتن و دروغشنیدن عادت دارد، همچنان مرز میان حقیقت و غیر حقیقت را نگه میدارد و کسی که دروغ میگوید در همان زمان، میداند که واقعیت چیز دیگری است و او دارد آن را پنهان میکند؛ ولی جامعهای که به مزخرفشنیدن عادت میکند، این تمایز را نادیده میگیرد و درک خود از واقعیتها را در همان اندازه، ناچیز نگه میدارد.
🔻آدمی که مزخرف میگوید و یا حرفهای مزخرف گوش میدهد، هیچ درکی از واقعیت آنگونه که هست ندارد و گمان میبرد که حرفهای بیارزشی که میگوید و یا میشنود همان حقیقت هستند. بر این اساس، حقیقتگو و دروغگو، هر دو درکی از حقیقت دارند؛ با این تفاوت که یکی آن را میگوید و دیگری آن را پنهان میکند؛ ولی مزخرفگو هیچ درکی از حقیقت ندارد. او حقیقت را به اندازه درک ناچیز خود کاهش میدهد. به همین دلیل، دروغ ویرانگر است؛ ولی مزخرفگویی بسیار ویرانگرتر. برای این که یک جامعه به شنیدن حرفهای مزخرف عادت نکند، باید یاد بگیرد و اجازه داشته باشد که از هر کسی که سخنی میگوید، بپرسد که چرا؟ چگونه؟ با چه تبیینی؟!
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ در محضر آیتالله
🎙 دکتر ساشادینا و سیدمحمد رضوی
🔴کتاب «در محضر آیتالله» روایتی جامع و مستند از سفر دکتر عبدالعزیز ساشادینا، اسلام شناس و استاد مطالعات اسلامی دانشگاه ویرجینیا، به نجف اشرف و دیدار او با حضرت آیتالله سیدعلی حسینی سیستانی، مرجع تقلید شیعیان است.
🔴 این کتاب با گردآوری گزارشهای مستقیم دکتر ساشادینا و حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد رضوی از این دیدار، به دنبال روشنسازی ابعاد مختلف این رویداد است.
در این اثر، علاوه بر شرح جزئیات سفر و دیدار، به مهمترین دیدگاههای ساشادینا در مورد مسائل اسلامی پرداخته شده است.
با توجه به جایگاه برجسته دو شخصیت اصلی این روایت، این اثر میتواند برای پژوهشگران، اندیشمندان و عموم علاقهمندان به مباحث دینی، منبعی ارزشمند باشد.
🔴 عبدالعزیز ساشادینا، اسلامشناس و استاد مطالعات مذهبی دانشگاه ویرجینیا است. ساشادینا شیعه هندیتباری است که در سال ۱۹۴۲م در تانزانیا به دنیا آمد. او مدرک کارشناسی در مطالعات اسلامی را از دانشگاه اسلامی علیگر هند دریافت کرد و در سال ۱۹۶۷م عازم ایران شد و در رشته کارشناسی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه فردوسی مشهد تحصیل کرد. او در این دوران شاگرد مرحوم علی شریعتی بود و نیز در حوزههای علمیه مشهد، قم و نجف برخی علوم حوزوی را فرا گرفت.
🔴 زمینههای تحقیق و تدریس او اسلامشناسی بهویژه شیعه، اخلاق زیستی، اسلام در دوران معاصر، دموکراسی و حقوق بشر در اسلام است. برخی از آثار او عبارت است از: جاودانگی شهادت امام حسین(ع)؛ مبانی همزیستی اجتماعی در اسلام؛ (ترجمه محمدرضا هاشمی، نشر ادیان)؛ حقوق بشر و برخورد فرهنگها؛ دیدگاه اسلام و غرب در آزادی مذهبی؛ مقدمهای با قرآن: ترجمه البیان فی التفسیر القرآن (ابوالقاسم خویی)؛ تنها قانونگذار در شیعه دوازدهامامی؛ صلاحیت گسترده فقیه در فقه امامی؛ ریشههای اسلامی پلورالیزم دموکراتیک؛ اصول اخلاق پزشکی؛ ترجمه کتاب دادگستر جهان (نوشته ابراهیم امینی) به انگلیسی؛ جهان اسلام گذشته و حال و سرانجام مهمترین اثرش کتاب «موعودگرایی در اسلام؛ ایده مهدی در تشیع دوازدهامامی» است که در اصل پایاننامه دکتری او در دانشگاه تورنتو کانادا در رشته مطالعات اسلامی بوده است ....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/3651
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅جنگ ستم گرانه علیه مردم عادی
غزه و بی عملی سازمان ملل
✍🏻دکتر محمود شفیعی
🔰-سلام دوستان. از chatGPT سوالی درباره کشتارها وتخریب های اسرائیل علیه مردم غزه پرسیدم که پاسخ دادند. در ذیل پرسش و پاسخ را جهت اطلاع عزیزان قرار می دهم.
🔷اگر به جای اسرائیل، کشور دیگری این همه آدمهای بیگناه را می کشت؛ کودکان را هر روز به خاک و خون می کشید؛ منازل عموم مردم را بر سرشان خراب می کرد؛ زنان را در خارج از میدان نبرد به قتل می رساند؛ زیرساخت های یک کشور را با خاک یکسان می کرد؛ سازمان ملل به همین شکل که با اسرائیل مدارا می کند، برخورد می کرد؟! آیا این همه جنایت، بدترین نوع نقض حقوق بشر در تاریخ بشر نیست؟
-پاسخ :ChatGPT
🔷سوال شما پیچیدگیهای زیادی دارد و به موضوعات حقوق بشری، سیاست بینالمللی، و عملکرد سازمانهای جهانی مثل سازمان ملل مرتبط است. برای بررسی چنین موضوعی، بیطرفی و تحلیل مبتنی بر اصول حقوقی و واقعیات تاریخی ضروری است.
1. عملکرد سازمان ملل در موارد مشابه:
سازمان ملل در برخورد با نقض حقوق بشر در کشورهای مختلف معمولاً تحت تأثیر اعضای دائمی شورای امنیت و سیاستهای قدرتهای جهانی قرار میگیرد. این موضوع باعث شده واکنشها به موارد مشابه مثل بحرانهای سوریه، یمن، میانمار، بوسنی، رواندا و فلسطین یکسان نباشد.
گاهی شورای امنیت به دلیل وتوی اعضای دائم (مثل آمریکا، روسیه یا چین) نمیتواند اقدام موثری انجام دهد، حتی در مواردی که شواهد واضحی از جنایت علیه بشریت وجود دارد.
2. نقض حقوق بشر توسط اسرائیل:
سازمان ملل و بسیاری از نهادهای حقوق بشری بینالمللی بارها اسرائیل را به نقض قوانین بینالمللی بشردوستانه و حقوق بشر متهم کردهاند. از جمله، حملات علیه غیرنظامیان و تخریب زیرساختهای غیرنظامی.
با این حال، حمایتهای سیاسی، نظامی و اقتصادی برخی قدرتها از اسرائیل، به ویژه ایالات متحده، مانع از اعمال تحریمهای جدی یا اقدامات قاطعتر علیه این کشور شده است.
3. جنایت علیه بشریت و تاریخ حقوق بشر:
اقدامات منجر به کشتار جمعی غیرنظامیان، تخریب منازل، و نقض گسترده حقوق بشر، مصداق جنایت علیه بشریت محسوب میشوند. این موارد در چارچوب حقوق بینالملل (مثل کنوانسیون ژنو) ممنوع است.
با این حال، در تاریخ مدرن، موارد دیگری مثل نسلکشی رواندا (1994)، جنگ بوسنی (1995)، یا حملات به یمن هم اتفاق افتاده که واکنشهای جهانی نسبت به آنها نیز نامتناسب یا ناکافی بوده است.
4. بیطرفی سازمان ملل:
سازمان ملل اغلب به دلیل نقش کشورهای عضو قدرتمند، نمیتواند کاملاً بیطرف عمل کند. این ساختار، توانایی این سازمان را برای پاسخ قاطع به بحرانهای انسانی محدود میکند.
نتیجهگیری:
اینکه آیا رفتار جامعه جهانی در قبال اسرائیل خاص و استثنایی است، بستگی به مقایسه آن با موارد مشابه دارد. هرچند انتقادهای شدیدی به عملکرد سازمان ملل و کشورهای قدرتمند در برخورد با اسرائیل و مسائل فلسطین وارد است، باید این نقد را در چارچوب سیاستزدگی نهادهای بینالمللی بررسی کرد. برای بسیاری از مردم، چنین رفتارهایی نشانهی نقض آشکار اصول عدالت و بیطرفی در حقوق بینالملل است.
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ انتظار از سیاست
🎙 دکتر محمدجواد غلامرضاکاشی
🔴 اقتدار و عزت را نمیتوان از دایره حیات سیاسی حذف کرد. اما امروز بیش از هر وقت نیازمند آن هستیم که پنجرههای دیگر را هم به پرسش انتظار از سیاست بگشائیم. نباید آنچه تاریخ پیش روی ما قرار داده، به تقدیر و زندان ما تبدیل شود. برخیزیم پنجرهها را بگشائیم.
🔴 در دهه هفتاد سوال «انتظار از دین» در ذهنیت اهل فکر و نظر محوریت پیدا کرد. کاش قبل از آن سوال «انتظار از سیاست» را طرح کرده بودیم و به آن میاندیشیدیم. هر پاسخی به پرسش «انتظار از سیاست» پیامدهای تلخ و شیرین خود را در همه عرصهها به بار میآورد منجمله بر دین.
🔴 این امکان وجود داشت که به پرسش انتظار از سیاست، پاسخ دیگری میدادیم و در مقابل دوگانههای دیگر قرار میگرفتیم. «فضیلت» یک پاسخ دیگر به سوال انتظار از سیاست بود. آن را رها کردیم. فضیلت در ادبیات سیاسی به معنای اولویت بخشی به خیر عمومی در مقابل خیر یا نفع خصوصی است. اگر انتخابش کرده بودیم در میان دوگانه آنچه خیر عموم مردم را تامین میکند و آنچه نفع یک گروه خاص را قرار داشتیم.
🔴 رفاه و خوشی یک پاسخ دیگر به پرسش ما بود. آنگاه میتوانستیم در دوگانه هر آنچه موجبات رفاه و شادی اکثر مردم است و آنچه سبب رفاه و خوشی اقلی از مردم قرار داشتیم. آزادی یک پاسخ دیگر بود. آنگاه میتوانستیم در دوگانه کاستی یا افزونی هستی آزاد تک تک شهروندان قرار داشته باشیم. گسترش میدان رقابت یک پاسخ دیگر بود. اگر آن را اختیار کرده بودیم میتوانستیم به عرصه سیاسی به مثابه میدان بازی بیاندیشیم تا خود را در دوگانه برد و باخت بیابیم. آنگاه از یکی دو باخت، خود را نمیباختیم و آماده بازیهای بعد میشدیم .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/entezar-az-siyasat
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ رژیمهای حقیقت و خوانش دینی از وضعیت زن
🎙 دکتر نفیسه مرادی
🔴 در مطالعات اسلامی اعتقاد بر این است که «حقیقت» واحدی وجود دارد، و تلاش مفسران و عالمان در راستای رسیدن بدان است. لذا در این مسیر، فهمهای متفاوتی از تراث دینی شکل گرفته که منجر به شکلگیری گفتمانهای حقیقتنمایی شده که حتی ممکن است، با یکدیگر در تضاد باشند یا یکدیگر را طرد کنند.
🔴 خوانش دینی از وضعیت زنان در ابعاد گوناگون فردی، خانوادگی، اجتماعی منجر به ظهور فهمهای متعدد از تراث دینی و شکلگیری گفتمانهای گوناگون شده است. به طوری که از گفتمان «ستر حداکثری» با تاکید بر خانهنشینی و پوشش صورت و دستها تا گفتمان «حضور اجتماعی حداکثری» مبتنی بر تصدی مناصب عمومی و عدم وجوب پوشش موی سر، در گفتمان درون دینی را شامل میشود که تماما مستند به آیات و روایات هستند.
🔴 اینکه کدام فهم از تراث دینی همان «حقیقت» مد نظر اسلام است، مشخص نیست. چرا که در عصر غیبت امام معصوم، راهی برای اثبات آن وجود ندارد. اما ظرفیت تراث دینی برای بروز فهمهای متفاوت از آن، گفتمان دینی را با «رژیمهای حقیقتی» روبهرو کرده، که بسته به زمینه و زمانههای مختلف و اینکه کدام فهم دینی بتواند مقبولیت سیاسی یابد و مورد توجه مناسبات قدرت قرار گیرد، همان به عنوان «حقیقت» به گفتمان رایج جامعه بدل میگردد.
🔴 به عنوان نمونه مشروطیت و انقلاب اسلامی دو اپیستمهای هستند که در اولی گفتمان «عدم شایستگی زنان» به پشتوانه آیت الله مدرس، مانع حضور زنان در انتخابات میشود. اما در اپیستمه دومی، گفتمان «زن انقلابی» با حمایت امام خمینی بستر ورود زنان به عرصههای مختلف اجتماعی را فراهم مینماید.....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/vaziyat-zan
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ احیای ایران
🎙 حامد زارع
🔴 با هجوم اعراب و گذار از دو قرن سکوت، در دوران سلطنت غزنویان و سلجوقیان بازگشتی به اندرزنامههای ایرانی شکل گرفت و مضامین کهن وحدت ملی ایران در اشعار فردوسی بازتاب یافت و در کشورداری خواجه نظاماالملک رخنه کرد.
🔴 نگارش سیاستنامه توسط خواجه و عطف توجه دوباره به مفهوم عدالت یکی از مهمترین مقاطع تاریخ فکری ایرانزمین به شمار میرود که زمینهساز تداوم فرهنگ و خرد سیاسی ایران در دوره اسلامی تاریخش شد.
🔴 در پایان دوران قاجاریه نیز بازگشت دوبارهای به مفهوم عدالت ذیل جنبش مشروطهخواهی پیدا شد و با مطمحنظر قرار گرفتن تجربه مغربزمین، لزوم تاسیس نهادهای دوره جدید مورد تاکید ایرانیان قرار گرفت و لاجرم اندیشه غربی نیز تبدیل به یکی از نصوصی شد که نظام مشروطیت مهمترین و برجستهترین مصداق آن شد. آرمانهای مشروطه در صد سال اخیر همواره به مثابه یکی از عوامل پیدایش وحدت ملی مورد تبیین و بررسی اندیشمندان قرار گرفته است
🔴 در مقطع کنونی لزوم حفظ و حراست از نصوص ایرانی، شیعی و غربی که پایه و مایه تاریخ جدید ایران را تشکیل داده است بیش از همیشه ضروری است. اگر با تشبث به وحدت ملی توانستهایم از گذرگاههایی نظیر جنگ تحمیلی و همچنین بحران هستهای عبور کنیم، با همین وحدت نیز میتوانیم در حفظ یکپارچگی کشور و تمامیت ارضی آن کوشا باشیم.
🔴 احیای ایران به عنوان ستونی که اقوام گوناگون را زیر یک سقف نگاه داشته است، مهمترین و فوریترین امر سیاسی به شمار میرود و لازمه این امر سیاسی نیز تقویت وحدت ملی است. وحدتی که بر پایه اندیشه ایرانی، مذهب شیعی و تجدد غربی شکل گرفته، دوام یافته و ساختار پیدا کرده است .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/ehyaye-iran
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ حق شناسی و حدشناسی
(نقدی بر سخنان حاتم قادری در مناظره با بیژن عبدالکریمی)
🎙 عظیم محمود آبادی
🔴 آن چیزی که راقم این سطور را به نوشتن این یادداشت برانگیخت استناد به آیهای از قرآن توسط آقای قادری بود که اساساً در قرآن وجود ندارد!
🔴 این را هم همینجا بگویم که حتی انگیزهام از نوشتن این یادداشت برآمده از تعصب قرآنی و اسلامی نبود هرچند آن را در جای خود نیکو و پسندیده می دانم. بلکه مسئله اصلی این است که ما در حال افزایش تصاعدی و تکثیر سخنان بی پایه و اساس در فضای رسانهای و مجازی هستیم که حتماً آفات عدیدهای را برای جامعه فکری ما در پی خواهد داشت.
🔴 آزادی بیان محترم و از حقوق حقه آدمیان است اما نباید نسبت به تحریفات واضح و جعلیات بیّن بیتوجه بود. اما متاسفانه شاهد آن هستیم که گاه برخی مباحث از اساس بیپایه، جعل میشوند و در فضاهای رسانهای و شبکههای اجتماعی بازنشر مییابند و چه بسا برخی از مخاطبانی که شاید از اطلاع کافی در این موراد برخوردار نیستند آن را صادق بپندازند.
🔴 اقتضای بحث علمی در این مجال چندان وجود ندارد تا آیات متعددی را بتوان فهرست کرد که در جای جای قرآن – به خلاف مدعای آقای دکتر قادری – دلالت دارد. همین قدر اشاره کنم که شاید یکی از مهمترین مشهورات قرآن این باشد که راه رستگاری و نجات از نظر این مصحف شریف تنها و تنها در گروی ایمان و عمل صالح است. در آیات و سورههای متعددی این مضمون تکرار و تاکید شده است که از آنجمله و فقط برای نمونه میتوان به آیه نهم سوره یونس اشاره کرد: «إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ یهْدِیهِمْ رَبُّهُمْ بِإِیمَانِهِمْ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهِمُ الْأَنْهَارُ فِی جَنَّاتِ النَّعِیمِ؛ کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند پروردگارشان به پاس ایمانشان آنان را هدایت میکند به باغهای [پر ناز و] نعمت که از زیر [پای] آنان نهرها روان خواهد بود [در خواهند آمد]». (یونس/۹)
🔴 آقای قادری در اثنای گفت و گو و در نقد نظام حاکم خواست برای سخنان خود مستندات قرآنی هم بیاورد و بعد به آیهای از قرآن استناد کرد که اساساً در قرآن وجود ندارد! جالب بود که ایشان با نوعی اعتماد به نفس و تبختر نازیبنده گفت: «نمیخواهم اینجا آیهاش را بخوانم»! گویی آن آیه – و شاید بسیاری از آیات قرآن – را در حافظه دارد و بر آن مسلط است و حالا فقط بنا به دلیل برخی ملاحظات احتمالاً روشنفکرانه دوست ندارد متن عربی آن را – علی رغم اینکه ادعا میکند آن را بلد است – قرائت کند! و لذا صرفاً به اسم سوره و شماره آیهای که مورد نظرش بود اکتفا کرد. قادری در سخنان خود (در دقیقه شصت و سوم از برنامه مناظره مذکور) مدعی شد آیه ۲۱ سوره آل عمران میگوید: «کسانی که قسط را برقرار میکنند هرچند خداناباور، اینها اجر دارند و اینها بهشتی هستند»! .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/haghshenasi-va-had-shensai
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ کلینیک ترک بی حجابی یا درمان ناکارامدی
✏️ دکتر اکبر منفرد حقوقدان و پژوهشگر دینی
🔴 ما بعداز سالها توانستیم حکومت اسلامی تشکیل دهیم و امروز باید ازین فرصت مغتنم به بهترین شکل بهره برده و زیباترین و کارامدترین تصویر از اسلام را عرضه کنیم نه با رفتار و گفتار ناسنجیده و غیر عقلانی چهره ای زشت و ناکارامد و نفرت امیز ازاسلام ارائه دهیم
🔴 حجاب از جمله موضوعاتی است که در قرآن وسیره اهلبیت مطرح شده و فقیهان ما به استناد آیات ۳۱ و ۶۰ سوره نور و ۳۳ و۵۳ و ۵۵ و ۵۹ سوره احزاب آن رااز ضروری و واجب دانسته اند و به تبع آن در مواد مختلف قانونی نیز به آن پرداخته شده و هیچ خلئ قانونی نداریم.
🔴 اگر کسی میزان حجاب شرعی را رعایت نکرد وفق شرع و قانون مرتکب فعل حرام و جرم شده و اگر ثابت شودبدحجابی وبی حجابی تاثیرمستقیم برامنیت اخلاقی جامعه دارد میتوان باآن برخوردکرد اما قبل از آن بایدب ه این موضوع بسیارمهم پرداخت که آیا بدحجابی وبی حجابی یک کنش است یا واکنش یا بیماری؟
🔴 واکنش مردم به بیعدالتی و ناکارامدی حاکمان و اداره کشور به بدترین شیوه ممکن و تضییع حقوق مردم.واقعیت انکارناپذیر این استکه اگرچه ما درطول چهاردهه گذشته پیشرفتهای بسیارخوبی داشته ایم اما متاسفانه در موضوع عدالت اجتماعی توفیق چندانی نداشته ایم و این موضوع به اعتمادعمومی آسیب جدی زده،ما نتوانستیم بسترمناسبی برای اعتراض به این مشکل و مشارکت عمومی درجهت اصلاح ان برای مردم فراهم کنیم ومردم ناامید از بیان اعتراض واصلاح امور مراتب نارضایتی شان را ازطریق ناهنجاریهای اجتماعی همانند بدحجابی وبی حجابی بیان کردند لذا بجای برخوردبا بدحجاب وبی حجاب باید شیوه غلط حکمرانی را تغییر و اصلاح کرد که بهترین و کم هزینه ترین راه برون رفت از مشکلات
🔴 طرحهایی مثل «کلینیک ترک بیحجابی» هیچ سنخیتی با قرآن و سیره اهلبیت ندارد همچنانکه با کاربرد «علمیروانشناسی» ندارد چون نه اسلام و نه روانشناسی علمی، سبک زندگی و انتخاب و ترجیح شخصی افراد را بیماریانگاری نمیکند و اصولا بدحجاب را بیمار نمیداند که بخواهد آن را درمان یا ترک دهد تاسیس این مراکز نتیجه ای جز ارائه تصویری زشت از اسلام و اهلبیت ندارد،هیچگاه اهلبیت با اشخاص بدحجاب چنین رفتاری نکرده اند و تاسیس چنین مراکزی در حکومت اسلامی نبوی و علوی سابقه ندارد
🔴 امروزه متاسفانه درجامعه با ناهنجاریها و جرائم مختلفی روبرو هستیم که معلول شیوه غلط حکمرانی ماست و اصلاح آنها مستلزم تغییر شیوه حکمرانی است نه پرداختن به معلولها آن هم با راهکارهای نامعقول و غیرعلمی.
🔴 کاش ستاد امربه معروف به جای تاسیس کلینیک بی حجابی کلینیک درمان ناکارامدی تاسیس میکرد و بامیدان دادن به مردم به عنوان کنشگران اصلی جامعه اسلامی به درمان حاکمان ناکارامد و شیوه غلط حکمرانی می پرداخت و بودجه عظیم دریافتی را صرف اصلاح شیوه حکمرانی میکرد،بدون شک اگر اصول وشاخصهای حکمرانی خوب درجامعه محقق میشد بخش وسیعی ازفسادوناهنجاریها باکمترین هزینه درمان میشد .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/kelinik-bihejabi-ya-darman-nakaramadi
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034
✅ میان «دانستن» و «خواستن» همیشه تنازع است
🎙 استاد ابراهیمی دینانی
🔴 قرآن کتاب آسمانی مسلمانان لبریز از حکمتهای الهی است. سوره مبارکه هود با این آیه آغاز میشود؛ «الر کِتابٌ أُحْکِمَتْ آیاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ مِنْ لَدُنْ حَکِیمٍ خَبِیرٍ. الر، این کتابی است که آیاتش استحکام یافته سپس تشریح شده و از نزد خداوند حکیم و آگاه (نازل گردیده) است! این آیه مانند بسیاری آیات دیگر قرآن به عقل اشاره دارد؛ فلسفه یعنی عقل؛ آنچه در آیات قرآن آمده همه مطابق عقل است. مقامی محکمتر و بالاتر از عقل در عالم نداریم.
🔴 هرکسی عقل دارد اینگونه میفهمد. خداوند عقل به انسان داده است، در حقیقت بزرگترین نعمت الهی عقل است. همان فرد خطاکار نیز میفهمد که به ندای عقل خویش توجه نکرده است. کسی که دزدی میکند، نمیفهمد این کار خطاست؟ میفهمد، ولی نفس اماره بر او غالب است.
🔴 فارابی یکی از بزرگترین فلاسفه است. فارابی و ابن سینا در دنیا نظیر ندارند. فلاسفه امروز یک مجموعه سخنان بیهوده میگویند. بزرگترین حرفها را فارابی زده است. فارابی فیلسوف بزرگی بوده است. ابن سینا هم به همین منوال از فلاسفه بزرگ است. حرف این بزرگان را باید درست و نزد استاد خواند. همینطور بیقاعده نمیتوان این سخنان را فهم کرد.
🔴باید با نفسانیات و خواستههای مهمل و روزمره بیهوده مبارزه کنیم. یعنی فکر کنیم و ببینیم چه چیزی معقول است و مقتضای عقل چیست.
🔴 اگر عقلمان نرسید با شریعت عمل کنیم. خدا شریعت را فرستاده برای کسانی که عقلشان محدود حکومت میکند. همه مردم اهل عقل نیستند و اعتنای زیادی به عقل نمیکنند. در این شرایط خدا میفرماید: به شریعت عمل کنید.
🔴 ادبیات فارسی در این راه خیلی کمک حال بوده و است. ادبیان واقعی ایرانی همواره در خدمت حکمت و پند انسانی بودهاند. سعدی سرشار از نکات حکمتآمیز و اخلاقی است، گلستان به نوعی و بوستان به نوع دیگر. حافظ بحر معنویت است. البته باید بدانیم فهم حافظ کار سادهای نیست. اگر کسی بتواند سخن حافظ را بفهمد به راه روشنی رسیده است. این موضوعات را باید با دقت، حوصله و دقیق خواند. اطلاعات روزمره به درد ما نمیخورد.
🔴 من نمیتوانم بگویم «باید» چه کرد. میتوانم توصیه کنم اگر کسی اهل حقیقت است، گرفتار روزمره نشود. کتابهای فلسفی عمیق بخوانید. من یک دوره فلسفه اسلامی نوشتم آن را بخوانید. ماجرای فکر فلسفی در جهان اسلام را دقیق بخوانید و اگر اشکال داشتید، بپرسید. دنیای جدید اقتضای خود را دارد برای اینکه «تکنیک» و «صنعت» پیشرفت داشته ولی «فکر» پیش نرفته است. اطلاعات بیشتر شده و آرامش کمتر شده است
🔴 فلسفه غرب چیزی ندارد، این فلسفه بیشتر «ابن رشد» بوده است. ابن رشد فیلسوف مسلمان اندولوسی بوده و روی غرب اثر کرده است. من کتابی دارم درباره فلسفه ابن رشد. او فیلسوف بزرگی بود که روی غرب اثر گذاشت. غربیها آن وقت وحشی بودند. بعدها کم کم یک قدری آگاهتر شدند و…فلسفه ابن رشد در غرب خیلی تأثیر داشته است.
🔴 یک سخن که همه را راحت کند، ندارم. باید آدم تشنه حقیقت باشد، که سخن حکمت به مذاق او خوش آید. تشنه حقیقت باشیم و حقیقت را بیابیم. ادبیات ما سرشار از معارف است، آدم باید تشنه حقیقت باشد. اینگونه نیست که یک نکته بگویم و همه بپذیرند .....
🔻 جهت مطالعه این مطلب در سایت به لینک زیر مراجعه فرمایید:
andishehma.com/danestan-va-khastan
🌐 اندیشه ما
eitaa.com/joinchat/3881369777C45aea07034