✅ تأکید وزیر آموزشوپرورش بر راهکار «طرح تقویت نظام آموزشوپرورش» برای احیای انجمن اولیاء و مربیان
🔸 دکتر علیرضا کاظمی، وزیر آموزشوپرورش، در گردهمایی انجمن اولیاء و مربیان ادارات کل آموزش و پرورش استانهای کشور با اشاره به این که نقش واقعی انجمن اولیاومربیان باید احیا شود، گفت: سازوکار این رویکرد، تبدیل این انجمن به سازمان و نهاد عمومی غیردولتی است که قدرت مانور در فضای عمومی جامعه داشته باشد. یعنی از اختیارات مختلف در بخشها، برخودار باشد و محدود به سازوکارهای اداری و مالی نباشد. تا هم نیروی انسانی متخصص تولید کند و هم منابع مختلف در اختیار گیرد تا خدمات بهتری ارایه دهد.
✳️ گفتنی است مرکز پژوهشهای مجلس پیش از این در گزارش «بررسی ابعاد مشارکت در آموزش و پرورش (۳): تجربه انجمن اولیا و مربیان» این راهکارها را برای احیاء انجمن اولیاء و مربیان پیشنهاد کرده بود که با توجه به لزوم اخذ مجوز از مجلس شورای اسلامی برای تشکیل هر نهاد عمومی غیردولتی، این پیشنهاد در قالب «ماده ۵ طرح تقویت نظام آموزشوپرورش» برای بررسی و تصویب به کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس تقدیم شد.
👈🏻 متن کامل گفتههای جناب وزیر در پایگاه اطلاعرسانی وزارت آموزشوپرورش:
🌐 https://medu.gov.ir/fa/node/262433
ـــــــــــــــــــــ
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
20450.pdf
1.83M
📚 #گزارش_کارشناسی | بررسی اعتبارات وزارت آموزشوپرورش در بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴
🌐 تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۲/۰۲
✳️ #بودجه_آموزش_پرورش #تأمین_مالی_آموزش_پرورش #اقتصاد_آموزش
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
📌 چکیده گزارش بررسی اعتبارات وزارت آموزشوپرورش در بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴
🔸مجموع اعتبارات وزارت آموزش و پرورش (جمع جدول ۷ و جدول ۹) در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ به میزان ۴,۷۵۱,۲۵۴,۹۱۷ میلیون ریال است که گویای رشد ۶۷/۸۳ درصدی بودجه آموزش وپرورش نسبت به قانون ۱۴۰۳ می باشد.
🔹با این اعتبارات سهم آموزش وپرورش از بودجه عمومی دولت ۸/۸۲ می باشد که کاهش آن نسبت به سال ۱۴۰۳ به دلیل تفاوت جمع مصارف بودجه عمومی دولت حاصل از یکپارچه سازی و لحاظ شدن برخی اعتبارات در سقف بودجه (فرا بودجه) نسبت به سال های گذشته است.
🔸با وجود افزایش قابل توجه بودجه آموزش وپرورش اما همچنان این اعتبارات نسبت به نیازهای واقعی که بر اساس برآورد این وزارت خانه ۷.۹۵۶.۸۹۳.۳۸۸ میلیون ریال (۷۹۵ هزار میلیارد تومان) میباشد، اختلاف دارد که این تفاوت به ویژه خود را در ردیف «ادارات کل آموزش وپرورش استانها» که عمدتاً مربوط به پرداخت حقوقودستمزد فرهنگیان در سال آتی است، نمایان خواهد ساخت.
🔹در ردیفهای بودجهای همچنین شاهد رشد تقریباً ۳ برابری اعتبارات ساختوساز مدارس (سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس) میباشیم که تحت تأثیر مصوبات برنامه هفتم پیشرفت میباشد با این وجود اعتبارات برآورد شده نسبت به تکالیف برنامه کمتر می باشد و در این صورت نمی توان انتظار برآورده شدن آنها را داشت.
🔸در لایحه بودجه ۱۴۰۴ همچنین مبالغی برای پاداش پایان خدمت بازنشستگان کل کشور و پرداخت دیون فرهنگیان بازنشسته ناشی از رتبهبندی معلمان در نظر گرفته شده است که هنوز تا پرداخت کامل مطالبات فرهنگیان ۲۲ هزار میلیارد تومان تفاوت دارد.
🔹در گزارش پیش رو ضمن واکاوی اعتبارات وزارت آموزش وپرورش، به چالشهای بودجهای این وزارتخانه در سال آینده و نسبت آنان با اهداف و تکالیف برنامه هفتم پیشرفت پرداخته شده است.
📚 متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
ــــــــــــــــــــــــــــ
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
20466.pdf
2.06M
📚 #گزارش_کارشناسی | اظهارنظر کارشناسی درباره: «طرح تدریس ادبیات زبان های محلی و قومی در مدارس کشور موضوع اصل (۱۵) پانزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران»
🌐 تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۲/۰۸
✳️ #آموزش_پرورش #محتوای_درسی #عدالت_آموزشی #کتاب_درسی
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
📌 چکیده اظهارنظر کارشناسی درباره: «طرح تدریس ادبیات زبان های محلی و قومی در مدارس کشور موضوع اصل (۱۵) پانزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران»
🔸اجرایی سازی اصل (۱۵) پانزدهم قانون اساسی ازجمله مواردی میباشد که در ۴ دهه گذشته همواره مسئله قانونگذاری و سیاستگذار بوده است و هر چند موفقیتهایی در حوزه آموزش عالی برای اجرای این اصل بدست آمده است اما به دلیل عدم تعیین سازوکار اجرایی سازی در آموزشوپرورش کماکان به شکل کامل اجرا نشده است که طرح حاضر به دنبال ایجاد چنین سازوکاری است.
🔹با توجه به تأکید قانون اساسی و امتیازاتی که تصویب این طرح در تقویت هویتهای فردی، هویت ملی، حفظ امنیت ملی و جلوگیری از فراموشی و نابودی فرهنگها و زبانهای بومی و محلی دارد، کلیت طرح مورد تأیید است.
🔸 تصویب و اجرای این طرح نیازمند رعایت ملاحظات و ظرافتهایی است که در صورت عدم رعایت آن موجب خواهد شد که نتایجی کامل عکس حاصل شود. از اصلیترین این ملاحظات میتوان به لزوم محوریت زبان فارسی و ممانعت از تضعیف آن و همچنین رعایت تناسب تدریس ادبیاتهای محلی و قومی و آموزش فرهنگ (هنرها و آیین و رسوم) اقوام و محلات با زبان فارسی اشاره کرد. هر چند که در متن طرح پیشنهادی با الزام به تألیف و تدریس کتابها و آموزشها به زبان فارسی و استفاده از ظرفیت فرهنگستانهای زبان و ادبیات فارسی و هنر و سپردن وظیفه تألیف کتب درسی به سازمان پژوهش و برنامهریزی درسی تلاش شده است که این ظرافتها تا حد بسیاری ملاحظه شود.
🔹در کنار این برخی اصلاحات در متن طرح می تواند به تقویت طرح کمک کند که در این گزارش بدان پرداخته شده است.
📚 متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
ــــــــــــــــــــــــــــ
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹کلیات طرح تدریس ادبیات زبانهای محلی و قومی در مدارس کشور در نشست امروز تصویب نشد.
🆔 @ap_rcmajlis
5.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📍 مأموریت رئیس مجلس به کمیسیون آموزش برای همافزایی با شورایعالی انقلابفرهنگی در خصوص تدوین طرح جامع تدریس زبانهای محلی و قومی در مدارس
🔖 محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، پس از عدم تصویب کلیات طرح تدریس ادبیات زبانهای محلی و قومی در مدارس کشور، گفت:
📌طرح مذکور اشکالات جدی داشت؛ لذا توصیهام به کمیسیون آموزش این است که حتماً با شورایعالی انقلابفرهنگی دراینخصوص بررسیهای دقیقتری را انجام بدهند.
📌کمیسیون آموزش مجلس بهصورت دقیق با شورایعالی انقلابفرهنگی موضوع تدریس ادبیات زبانهای محلی و قومی در مدارس را دنبال کند تا طرحی کامل و جامع در این زمینه بیاورد و پس از آن مورد بررسی قرار بگیرد.
🆔 @ap_rcmajlis
20498.pdf
3.16M
📚 #گزارش_کارشناسی | مطالعه نظام آموزش و پرورش کشورهای منتخب (۱): مؤلفه های ساختار اداری و آموزشی (سن آموزش، طول و ترکیب مقاطع تحصیلی)
🌐 تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۲/۱۴
✳️ #ساختار_آموزشوپرورش #تقویم_آموزشی #تقویت_مدارس_دولتی #کیفیت_آموزشی #اصلاح_نظام_آموزشی
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
📌 چکیده گزارش «مطالعه نظام آموزش و پرورش کشورهای منتخب (۱): مؤلفه های ساختار اداری و آموزشی (سن آموزش، طول و ترکیب مقاطع تحصیلی)»
🔸مطالعه حاضر به بررسی ساختار نظامهای آموزشوپرورش کشورهای آلمان، فنلاند، هلند و ژاپن با تأکید بر مؤلفههای طول، ترکیب و تعداد مقاطع و دوره های تحصیلی، دوره آموزش اجباری و سن ورود و خروج به هر دوره تحصیلی میپردازد.
🔹بررسی ها نشان میدهد که دولت به انحاء مختلف در ادارهکرد حوزه آموزشوپرورش نقش محوری را دارد؛ تفاوت در آنجاست که این نقش در برخی کشورها همچون آلمان، برعهده ایالتها بوده که نشان از عدم تمرکز قابل توجه دارد و در برخی کشورها همچون فنلاند و هلند، ترکیبی از تمرکز و عدم تمرکز و در کشوری همچون ژاپن با تمرکز بیشتری انجام میشود.
🔸همچنین دستگاه متولی آموزش (آموزشوپرورش، آموزش عالی و...) در کشورهای مطالعه شده معمولاً یک وزارتخانه بوده و ازاینرو میتوان گفت در فرآیند تدوین و اجرای سیاستهای سطوح مختلف آموزش انسجام وجود دارد.
🔹به طورکلی یافتههای مطالعه را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- استفاده از ظرفیت شهرداریها در اداره و اجرای سیاستهای نظام آموزشی،
- کاهش مسئولیتهای وزارتخانه با استفاده از ظرفیتهای ایالتها/ استانها،
- شروع آموزش از سنین پایینتر (۵ سال)،
- متفاوت بودن طول مقطع ابتدایی از ۴ الی ۶ سال،
- متفاوت بودن طول دوره آموزش اجباری از ۹ سال (ژاپن و آلمان) تا ۱۳ سال (فنلاند)،
- وجود مسیرهای متنوع برای اشتغال (حتی با داشتن مدرک متوسطه اول) یا ادامه تحصیل با توجه به انتخاب دانشآموز و پیوند تحصیل و اشتغال در آموزشهای حرفهای که علاوه بر اشتغال بالای فارغ التحصیلان، منجر به کوتاه شدن دوره آموزش عمومی، کاهش سن ورود به بازار کار و درگیری بالای صنایع در آموزش و حتی محل انجام آن میشود.
📚 متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
ـــــــــــــــــــــ
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
20513.pdf
3.52M
📚 #گزارش_کارشناسی | ضرورت بازنگری در نحوه توزیع ادارات آموزشوپرورش شهرستانها و مناطق در راستای بند «الف» ماده (۹۱) قانون برنامه هفتم پیشرفت
🌐 تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۲/۱۸
✳️ #ساختار_آموزشوپرورش #تقویت_مدارس_دولتی #اصلاح_نظام_آموزشی
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
📌 چکیده گزارش «ضرورت بازنگری در نحوه توزیع ادارات آموزشوپرورش شهرستانها و مناطق در راستای بند «الف» ماده (۹۱) قانون برنامه هفتم پیشرفت»
🔸نحوه توزیع و گسترش ادارات آموزشوپرورش نشان میدهد، که در دو دهه اخیر هر ساله، به طور میانگین و به نحوی غیرمنطقی بیش از یک اداره به ساختار اضافه شده است؛ به طوری که اداراتی با جمعیت دانشآموزی کم در فاصله کوتاهی از هم تعبیه شدهاند و در برخی از نواحی با جمعیت دانشآموزی زیاد و مشکلات پیچیده هیچ اداره یا نمایندگی وجود ندارد.
🔹از طرفی، به دلایلی ازجمله اتوماسیونی شدن فرایندها و اتخاذ رویکرد مدرسهمحوری، وجود این تعداد از ادارات (۷۳۱) و نمایندگی (۱۳۵)، ضرورتی ندارد و با کاهش آنها علاوه بر آنکه از حجم ساختار کاسته میشود، مزایای دیگری در راستای اجراییسازی قانون برنامه هفتم پیشرفت، از جمله موارد ذیل، حاصل خواهد شد:
1️⃣ کاهش ساختار سازمانی و نسبت نیروی ستادی به آموزشی (بند «الف» ماده (۱۰۵))،
2️⃣ کاهش تصدیگری ستاد و افزایش اختیارات مدارس در راستای رویکرد مدرسه محوری (بند «الف» ماده (۹۱))،
3️⃣ افزایش بهره وری در وزارت آموزش و پرورش (تبصره «۱» ماده (۲) قانون برنامه هفتم)،
4️⃣ ایجاد مدیریت یکپارچه، حذف ساختارهای غیرضرور و جلوگیری از موازی کاری (بند «الف» ماده (۹۱))،
5️⃣ تسریع در تکمیل اتوماسیونی شدن فرایند های اداری، شفافیت و دولت الکترونیک (بند «الف» مواد (۹۱) و (۱۰۷)).
🔸به همین سبب، پیشنهاد میشود، در مرحله اول آموزشوپرورش با همکاری سازمان اداری و استخدامی کشور با استفاده بیشتر از ظرفیت نمایندگیها، معیارهای مدونی را تعیین کنند و سپس بر اساس آن در نحوه توزیع ادارات و نمایندگیها بازنگری و کاسته شود. این معیارها باید با توجه به ملاحظات فرهنگی و اجتماعی، جمعیت دانشآموزی، بُعد مسافت از اداره همجوار و صعبالعبور بودن مسیرها و با همکاری شوراهای آموزش و پرورش استانها تعیین شوند.
📚 متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
ـــــــــــــــــــــ
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis
1050.pdf
2.58M
📚 #سند_سیاستی | شاخصهای راهبردی ارزشیابی نظام تربیت رسمی و عمومی مبتنی بر سند تحول بنیادین
🌐 مصوب جلسه ۱۰۵۰ شورای عالی آموزشوپرورش مورخ ۲۴ دیماه سال ۱۴۰۳ (ابلاغ ۱۴۰۴/۱/۲۶)
🔰 کانال «گروه آموزش و پرورش مرکز پژوهشهای مجلس» در ایتا و بله
🆔 @ap_rcmajlis