«اغنیاء اوال روند و رئیس اوال سوی فقرا»
🔹سه شنبه از رفیق شفیقی سراغ گرفتم، پیام فرستاد که بیروتم و در بازدید از«مرکز اوال للدراسات و التوثیق»خیلی یاد تو افتادم،من هم در افسوس از دست دادن زیارت اوال در سفر تابستان فرو رفتم.
روزی از افسوس نگذشته که دوستی بحرینی با دعوت پس از افطار به کافه ای، با حضور دکتر علی الدیری اندیشمند بحرینی و رئیس«مرکز اوال للدراسات و التوثیق»غافلگیرم کرد.
🔸دکتر علی،کارشناسی را در بحرین،ارشد لبنان و دکتری را در مصر گذرانده و تالیف در زمینه زبانشناسی، عرفان،فلسفه،تاریخ بحرین و شرکت در همایش های مختلف از او اندیشمندی برجسته ساخته است.
🔹دوره ای از زندگی علاقه به پروژه روشنفکری در جهان عرب داشته و با آثار جابری و ارکون مانوس بوده لذا آثار روشنفکران ایرانی را مفصل دیده است اما عمق فلسفی آنها را خیلی کمتر از همتایان عرب میداند.
🔸امروز پروژه هایی که غیر ایدئولوژیک اما روشمند به نقد نظریه های غربی بپردازند،برایش جذابیت دارد و از این منظر عبدالوهاب المسیری و هبه رؤوف را عمیق میداند و بیشترین تاثیر را از جرج طرابیشی مهم ترین ناقد جابری پذیرفته است.
گفتگو دو ساعته که در آن سخن از پروژه طه عبدالرحمن تا بررسی نصوص افراط گرایی هم رفت و دکتر،قم را هم ترکیبی از نمادهای سنتی و مدرن اما دلنشین میدانست.
🔺عکس فوق را هم در میانه گفتگو، همسر دکتر بدون هماهنگی گرفت، من هم برای دوستِ در بیروت فرستادم با این پیام:
اغنیاء بیروت، اوال روند و رئیس اوال،قم سوی فقرا.
#بحرين
#علی_الدیری
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
الخطاب المقاصدی المعاصر.pdf
4.84M
«جریان مقاصدی،اندیشه و اندیشمندان»
🔸یکی از مهم ترین جریان های فکری معاصر در جهان عرب جریان مقاصدی است که تبار تاریخی آن را در آراء غرالی، آمدی، جوینی و... می توان دنبال کرد اما کتاب«الموافقات» شاطبی نقطه عطفی در صورتبندی اندیشه این جریان محسوب میشود.
🔹بر اساس ادعای کلان اینجریان، دین اسلام یک دین کامل و پاسخگو به همه نیازهای فردی و اجتماعی است و با توجه به عدم وجود نص جزئی در همه حوزه ها با تکیه بر مقاصد میتوان به استناط حکم مالانص فیه پرداخت.
🔹کتاب«الخطاب المقاصدی المعاصر؛مراجعة و تقويم» تالیف دکتر الحسان شهید، به صورت تفصیلی به تاریخ اندیشه مقاصدی، نسبت آن با علم اصول و علوم انسانی معاصر پرداخته است.
🔸وجه نوآورانه این اثر بررسی پروژه های مقاصدی اندیشمندان معاصر چون، طه عبدالرحمن، محمد طاهر بن عاشور، عبدالمجید النجار، طه علوانی،احمدالریسونی و...است
#مقاصد
#جریان_مقاصدی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
1_10676833031.MP3
13.31M
«مقایسه مسئله بودگی فلسطین در جهان عرب و ایران»
🔹 پنجشنبه ۱۶ فروردین در هم اندیشی مجازی «قدس الأمة»به میزبانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی سعی کردم، تفاوت مسألهبودگی فلسطین نزد دولتها و ملتها در جهان عرب و ایران را به صورت مختصر مقایسه و ضرورت روایت مردمی را یادآوری کنم.
#قدس
#فلسطین
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«عيدكم مبروك»
🔸نهنئكم بحلول عيد الفطر المبارك
أعاده الله علينا و عليكم بالأمن و الإيمان
#عيد_فطر
#رمضان
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
«شهادت فرزندان اسماعیل هنیه؛ نظریه خون شریکی»
🇵🇸به شهادت رسیدن سه فرزند و تعدادی از نوه های #اسماعیل_هنیه و واکنش صبورانه او در شنیدن این خبر، واکنش های زیادی به دنبال داشته است.
▪️یکی از بهترین تحلیل ها را میتوان در مقاله محمود الرنتیسی با عنوان«اغتيال أبناء هنية.. حماس ومفهوم الدماء المتساوية» مشاهده کرد.
🖤نویسنده معتقد است یکی از ویژگی های جنبش #حماس، مساوی بودن رهبران و دیگر اعضای جنبش در خون دادن است، جایی که بسیاری از کادر رهبری فعلی مثل دکتر خلیل الحیة، رهبر تیم مذاکره کننده، دکتر محمود زهار، مهندس عیسی نشار و...تعداد زیادی از اعضای خانواده شان به شهادت رسیده اند.
▪️نویسنده بر اساس نظریات امروزینِ سبکِ رهبری، معتقد است این حجم از شهادت نزدیکان رهبران جنبش علاوه بر تاثیر عاطفی بین اعضاء، نشان از سبکِ «رهبری اخلاقی» داردکه او با شهادت فرزندان و نوه هایش،پیام ایمان به مسیر را به ملت #فلسطین منتقل میکند.
در واقع این سبکِ رهبریِ خاصی است که در بیان شهید صالح العاروی نایب رئیس جنبش آمده بود:
«نحن لا نختلف عن كل أبناء شعبنا، نحن جزء من هذه المقاومة ويمكن أن نكون جزءًا من الثمن»
#شهادت
#اسماعیل_هنیه
#حماس
#فلسطین
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«مسیرِ مسیری»
🔸هرچند تب ِحمایت احساسی از فلسطین همواره در جهان عرب در سطح بالایی قرار داشته اما در تلاش علمی برای ارائه یک صورتبندی عمیق از مسئله فلسطين -اسرائيل،عبدالوهاب المسیری بی مانند بوده است.
🔹او 1938در مصر به دنیا امد،کارشناسی ادبیات انگلیسی را اسکندریه،ارشد و دکتری را در آمریکا گذراند.سپس در دانشگاههای (عین شمس،کویت،ملک سعود، اسلامی مالزی)به تدریس پرداخت.
🔸مسیرِ مسیری،با دلبستگی به اخوان شروع و سپس به اندیشه چپ حتی مارکسیسم نزدیک و در نهایت به یک اسلام تمدنی ختم شد،سیر تطوری که در کتاب«رحلتی الفکریة فی البذور والجذور والثمر»روایت کرده است.
🔻هرچند نقدهای او به غرب و تئوری سکولاریسم کلان و جزئی او مهم است اما بخشی مهمتر پروژه او به شناخت #صهیونیسم و نشان دادن ماهیت استعماری آن اختصاص داشت و«موسوعة اليهود واليهودية والصهيونية:نموذج تفسيري جديد»در هشت جلد نماد آن است.بخش دیگری از آثار او در این زمینه عبارتند از: نهاية التاريخ:مقدمة لدراسة بنية الفـكر الصهيوني،العنصرية الصهیونية،الصهيونية والنازية ونهاية التاريخ:رؤية حضارية جديدة.
🔸 یکی از ایده های اصلی او نسبت به ماهیت رژیم صهیونیستی در قالب نظریه«الدولة الوظيفية»ارائه شد: إن الطبيعة الوظيفية لإسرائيل تعني أن الاستعمار اصطنعها لتقوم بوظيفة معينة فهي مشروع استعماري لا علاقة له باليهودية:ماهیت کارکردی اسرائیل ارتباطی با یهود ندارد بلکه تاسیس آن یک پروژه استعماری با کارویژه خاص است.
#صهیونیسم
#عبدالوهاب_المسیری
#فلسطین
🔻منظاری ایرانی؛منظری عربی
@Arabworld2023
82.8M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
«کنش ساختاری ؛واکنش کارگزاری»
تحلیلی بر عملیات وعده صادق
در برنامه زنده «وعده صادق» شبکه قرآن سیما به اعمالِ محدویت های ساختاری انقلاب اسلامی علیه رژیم صهیونیستی و واکنش کارگزاری رژیم صهیونیستی با تاکید بر دو سوال ذیل پرداخته ام:
۱.چرا در سال های اخیر رژیم صهیونیستی به ترور دانشمندان و سرداران ما روی آورده است؟
۲.عملیات وعده صادق کدام پازل راهبردی ما را تکمیل میکند؟
#وعده_صادق
#شبکه_قران
#فلسطین
#شیخ_حسینی
🔹منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«از شیخ انقلابی تا شیخ زندانی»
به مناسبت گذشت یک سال از زندانی شدن شیخ راشد الغنوشی رهبر جنبش النهضه تونس یاداشت یک سال قبل(ضروت تفکیک کنشگری «حرکه النهضه» از «حزب النهضه» (تحلیلی بر زمینه های بازداشت شیخ راشد الغنوشی) که تفصیل آن را سایت مسلمنا منتتشرکرده بود، تقدیم می کنم:
🔹اعمال محدودیت بر اسلامگرایان تونسی اصلاً جای خوشحالی ندارد. آنچه در ایران باعث انتقاد برخی کارشناسان به اسلام گرایان تونسی شده است به دلیل عدم تفکیک بین «حركه النهضه» و «حزب النهضه» در تحلیل هاست...
🔸هر چند انقلاب مقدماتی دارد اما در نهایت در یک لحظه رخ می دهد و بعد از آن لحظه، مرحله پیاده سازی آرمان های انقلاب است که کاری بس دشوار است چون هر چند ارمان اسلام گرایان«وصول الی السلطه» در آن لحظه تحقق می یابد اما ابهامات و پیچیدگی های«مابعد السلطه» فراروی آنها قرار می گیرد و باید با گذار از «حکم» به «الحوکمه»(حکمرانی= چگونه حکومت کردن) بپردازند.
🔹خلاصه آنچه در #تونس رخ داد پروژه ای اماراتی- سعودی بود تا حداقل ابزار اسلامگرایان (پارلمان) را از انها گرفته و از شکل گیری بدیلی«اسلامگرایانِ شریک در قدرت» که میتوانست جذابیت زیادی داشته باشد، جلوگیری کند...
نکته آخر اینکه بازیگری اسلامگرایان در کشوری که بخشی از قدرت اند بسیار سخت تر از جایی است که اکثریت اند
ادامه یاداشت در سایت مسلمنا
http://zaya.io/lc2b3
#تونس
#راشد_غنوشی
#النهضه
پینوشت: عکس ۱۳۹۶تونس
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«نقدُ نقدِ نقد»
🔸محمد عابد الجابری(1935_2010)(تصویر سمت چپ) از مهم روشنفکران مغربی قرن بیستم جهان عرب است که با نگارش کلان پروژه«نقد العقل العربي» سهم زیادی در نقد تراث اسلامی و تاثیر بر روشنفکران جهان اسلام داشته است. پروژه ای که در چهار جلد ذیل ارائه شد:
- تكوين العقل العربي
- بنية العقل العربي
- العقل السياسي العربي
- العقل الأخلاقي العربي
🔹 واکنش های زیادی به پروژه جابری در جهان عرب شکل گرفت که مهم ترین نقد، پروژه جورج طرابیشی(1939-2016) (تصویر سمت راست)متفکر مسیحی سوری است با عنوان«نقد نقد العقل العربی» ارائه و در آن خوانش جابری از تراث اسلامی در چهار جلد ذیل نقد شد:
-نظرية العقل العربي: نقد نقد العقل العربي
- إشكاليات العقل العربي: نقد نقد العقل العربي
- وحدة العقل العربي: نقد نقد العقل العربي
- العقل المستقيل في الإسلام: نقد نقد العقل العربي
🔸نقدِ جابری مسلمان به تراث اسلامی و نقد طرابیشی مسیحی به آن نقد، به موازات هم بخشی از ساحت فکری در جهان عرب معاصر را نمایندگی میکند.
#جورج_طرابیشی
#محمد_عابد_الجابری
#روشنفکری
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«سمتِ صَمت از دبی تا تهران»
🔹چهار شنبه ۱۱ اردیبهشت چند ساعت،اکسپو تهران2024 را از نزدیک دیدم. میگویند بیش از ۲۰۰۰ تاجر از۱۰۰کشور برای بازدید آن به تهران آمده تا دستاوردهای صادراتی ایران در عرصه های پتروشیمی،معدنی، پزشکی،غذایی،صنایع دستی، ماشین الات، صنعت ساختمان و دارویی را از نزدیک ببینند و وزارت«صمت»هم برگزار کننده است. نمایشگاه برای اصحاب علوم انسانی که کمتر با پیشرفت های صنعتی کشور آشنا هستند، آورده های زیادی داشته و در بسیاری از موارد افتخار آمیز است.
🔸دو سال قبل نیز اکسپو دبی را که به دلیل کرونا با تاخیر در2021 با حضور ۱۸۰ کشور برگزار شد،دیده بودم که پاویون اکثر کشورها نشانگر این بود که اکسپو را فرصتی همزمان برای ارائه تاریخ،فرهنگ،صنعت و فناوری کشورشان به مخاطبان جهانی تلقی کرده بودند لذا نمادهای فرهنگی و چشم انداز تمدنی آنها در آن کاملاً برجسته بود طوری که میتوان در مقایسه پاویون ها باهم،اکسپو را المپیک فرهنگی کشورها دانست.
🔹بر پاویون ایران در اکسپو دبی هیچ نگاه فرهنگی و تمدنی حاکم نبود،صرفاً فروشگاهی که به بازاریابی برخی محصولات مانند پسته و زعفران و سنگ میپرداخت که آنجا هم سیاستگذار«صمت»بود.اکسپو تهران2024هم هرچند فقط به تولیدکنندگان داخلی اختصاص داشت اما نگاه،باز هم ارائه دستاوردهای سخت افزارانه بود و بدون پیوست فرهنگی،نشانی از ظرفیت های اندیشه ای قابل ارائه به مخاطب جهانی نداشت.احتمالا باید سیاستگذار اکسپو در ایران از«صمت»به«سمت» دیگری تغییر کند.
#تهران
#دبی
#اکسپو
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
16.35M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️أعظم الله اجورنا و اجورکم بذكري إستشهاد الامام جعفر الصادق عليه السلام
▪️قال الصادق (عليه السلام):
"مَنْ صَدَقَ لِسَانُهُ زَكَى عَمَلُهُ، وَ مَنْ حَسُنَتْ نِيَّتُهُ زِيدَ فِي رِزْقِهِ، وَ مَنْ حَسُنَ بِرُّهُ بِأَهْلِ بَيْتِهِ مُدَّ لَهُ فِي عُمُرِهِ
▪️رادود(مداح): باسم الكربلايي
شاعر: عادل اشكناني
#شهادت_امام_صادق
#مداحی_عربی
🖤منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1