☘☘ برگی از تقویم تاریخ ☘☘
۱ تیر زادروز مصطفی رحماندوست
(زاده ۱ تیر ۱۳۲۹ همدان) شاعر، نویسنده و مترجم
معروف به شاعر «صد دانه یاقوت» نویسنده و مترجم کتابهای کودکان و نوجوانان و از داوران و نمایندگان هیئت علمی جشنواره بینالمللی شعر فجر است.
وی پس از گرفتن کارشناسی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، بهعنوان کارشناس کتابهای خطی در کتابخانه مجلس مشغول بهکار شد و سپس بهعنوان مدیر مرکز نشریات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مدیر مسئول نشریات رشد، سردبیر رشد دانشآموز، سردبیر و پدیدآورنده سروش کودکان و نوجوانان و سردبیر مجله شهرزاد قصهگو بهفعالیت ادامه داد. وی همچنین به مدت سهسال مدیرکل دفتر مجامع و فعالیتهای فرهنگی وزارت ارشاد بود. او در سال ۱۳۷۱ در رشته زبان و ادبیات فارسی به ادامه تحصیل پرداخت و پس از دوره کارشناسی ارشد، نشان درجه یک هنری"دکترا" گرفت و علاوه بر این، مدرس داستاننویسی و قصهگویی و ادبیات کودکان و نوجوانان در دانشگاهها نیز بودهاست. او پس از بازنشستگی از سمتهای دولتی، مدیر گروه شکوفه "بخش کودکان و نوجوانان" انتشارات امیرکبیر و مشاور رئیس کتابخانه ملی ایران شد و اقدام به تاسیس و راهاندازی پایگاه اینترنتی "کتابخانه ملی کودک و نوجوان ایران" کرد و توانست تا دهمین سال شروع بهکار این پایگاه، متن کامل بیش از ۲۴ هزار عنوان کتاب کودک و نوجوان را برای پژوهشگران قابل دسترسی کند. وی همچنین یکی از اعضای اصلی داوران جشنواره بینالمللی فیلم کودکان و نوجوانان اصفهان و جشنواره بینالمللی تئاتر کودکان و نوجوانان است و عضو هیئتهای داوری کتاب سال، جشنوارههای کتاب و مطبوعات کودکان و عضو شورای موسیقی کودکان و شورای کتاب کودک ایران نیز بوده.
آثار:
از رحماندوست تاکنون ۳۱۴ اثر بهصورت مجموعه شعر برای کودکان و نوجوانان، تألیف و ترجمه داستانهای کودکان و نوجوانان و کتابهایی درباره فنون قصهگویی و ادبیات کودکان در ایران و جهان منتشر شدهاست. تیراژ کتابهای او به بیش از شش و نیم میلیون نسخه میرسد و برخی از آثار او از جمله "قصه دو لاکپشت تنها" "بازی با انگشتها" "سه قدم دورتر شد از مادر" "دو تا عروس، دو تا داماد" و ... به سیزده زبان ترجمه شده است.
همچنین: فرهنگ آسان، دانشنامه ویژه کودکان و نوجوانان.
شاعر کودک و نوجوان - مراسم رونمایی از کتابهای مدادرنگی - بندرعباس
فوت کوزهگری: مجموعهای ارزشمند از ضربالمثلهای ایرانی
ترانههای نوازش
ترانههای نیایش
لالاییها: «لالایی عاشورا» و "گنجشک لالا"
مجموعه شعرهای «قصه های پنج انگشت» و «بازی با انگشتها» که ریشه در ادبیات فولکلور ایران دارد.
مجموعه شعر "دوستی شیرین است"
هیچانهها
سفید بود، سفید تنها بود
این تریزی، آن تریزی
ریشهها در خاک، شاخهها در باد
زیباتر از بهار
باغ مهربانیها
قصه گویی، اهمیت و راه و رسم آن
و ...
او همچنین با انتشار برخی از آثارش با کمک تسهیلات آسان نشر، با عنوان عمومصطفی در آمریکا، امکان مطالعه، گوش دادن و خریدن کتابهایش را برای کودکان ایرانی خارج از کشور مهیا ساختهاست.
شعر «صد دانه یاقوت» یکی از مشهورترین و شناخته شدهترین اشعار اوست. این شعر و برخی از اشعار او در دوره تحصیلات ابتدایی و در درس زبان فارسی آموزش داده میشود.
🆔 @arayehha
#برگی_از_تقویم_تاریخ
#مصطفی_رحماندوست
☘☘ برگی از تقویم تاریخ ☘☘
۱ تیر زادروز شکوه قاسمنیا
(زاده ۱ تیر ۱۳۳۴ تهران) شاعر و نویسنده
یکی از نویسندگان مطرح در حوزه ادبیات کودکان و نوجوانان است که تاکنون نزدیک به ۴۰۰ ترانه و داستان برای کودکان سرودهاست.
وی با نام اصلی فاطمه همدانی، کار ترانهسرایی را از سال ۱۳۵۸ و کار نویسندگی برای کودکان را از سال ۱۳۵۹ با نوشتن در مجله کیهان بچهها آغاز کرد و تاکنون ۱۵۰ عنوان کتاب کودک نوشتهاست. تهیه برنامه کلبه عمو پورنگ هم کار اوست و شعر معروف غرق نور است و طلا/گنبد زرد رضا نیز سروده اوست.
وی برای تألیف داستان بلند «هلی فسقلی در سرزمین غولها» و اشعار کتاب «کلاغه بهخنده افتاد» در یازدهمین جشنواره کتاب کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دو دیپلم افتخار دربخش شعر و داستان گرفت. «هلی فسقلی در سرزمین غولها» نیز موفق بهدریافت جایزه کتاب سال کودک و نوجوان در بخش داستان کودک شد. قصههای شیرین هزارویک شب هم از آثار اوست. اولین رمان وی باعنوان کاش یکی قصهاش را میگفت در سال ۱۳۹۶ منتشر و موفق بهدریافت دو جایزه شد او برای نگارش کتاب گلک چه مهربان است! برگزیده هشتمین دوره کتاب سال ایران شد.
گزیده آثار:
اندازه دنیا
شعر تیتراژ برنامه تلویزیونی «علی کوچولو»
ترانههای برنامه تلویزیونی «محله بهداشت»
ترانه برنامه تلویزیونی «گنجشکک اشیمشی»
ترانه برنامه تلویزیونی «عمو پورنگ»
خبر داغ - کتاب فارسی چهارم دبستان
🆔 @arayehha
#برگی_از_تقویم_تاریخ
#شکوه_قاسم_نیا
☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘
۱ تیر زادروز شهرام اقبالزاده
(زاده ۱ تیر ۱۳۳۳ کرمانشاه) نویسنده، مترجم و منتقد ادبیات کودکان و نوجوانان
دانشآموخته زبان و ادبیات انگلیسی در دانشگاه تهران است. فعالیت ادبیاش را با انتشار مقالاتی درباره ادبیات به ویژه ادبیات کودک و نوجوان در مطبوعات آغاز کرد و با عضویت در نهادهای ادبی مانند انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، و شورای کتاب کودک، فعالیتش را گسترش داد. وی دو دوره عضو هیئت مدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و دبیر و سخنگوی آن بودهاست.
گزیده آثار:
گزیده مقالات و داستانهای عامه پسند، شهرام اقبال زاده، ناشر وزارت ارشاد، دفتر مطالعات ادبیات داستانی، چاپ اول: ۱۳۸۰.
بینظمی نوین جهانی، تزوتان تودورف، مترجم شهرام اقبالزاده، پرویز علوی، نشر اختران، چاپ اول ۱۳۸۶.
گاندی، شهرام اقبالزاده، پگاه اقبالزاده، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، چاپ اول ۱۳۸۸.
یاد مهرگان، یادداشتهایی درباره نادر ابراهیمی، شهرام اقبالزاده، خانه کتاب، چاپ اول ۱۳۹۰.
درد جاودانگی: قیصر امینپور، خاطرهها و نقدها به اهتمام شهرام اقبالزاده، جمالالدین اکرمی، خانه کتاب و انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، چاپ اول ۱۳۹۱.
ارجنامه عاشقی، شهرام اقبالزاده (رازآور)، انتشارات کتابدار، چاپ اول ۱۳۹۳.
روانشناسی نوجوان، اکرم پدرام.نیا، پیش گفتار و ویرایش شهرام اقبالزاده، نشر قطره، چاپ اول ۱۳۸۸.
درآمدی بر ادبیات کودک؛ از رمانتیسیسم تا پست مدرنیسم، دبورا کوگان تکر، جین وب، ترجمه مؤسسه خط ممتد، ویراستار شهرام اقبالزاده، نشر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان؛ چاپ اول ۱۳۹۱.
ساختار انقلابهای علمی، توماس اس کوهن، مترجم عباس طاهری، ویراستار شهرام اقبالزاده، نشرقصه، چاپ اول ۱۳۹۲.
«خواندن و ترویج کتابخوانی» (چگونه کودکان و نوجوانان را به خواندن علاقهمند کنیم؟)، اکرم پدرامنیا، ویراستار شهرام اقبالزاده، نشر قطره، چاپ اول ۱۳۹۲.
در خرابات مغان، داریوش مهرجویی، ویراستار شهرام اقبالزاده، نشر قطره، چاپ اول ۱۳۹۲.
دولتهای فرومانده، نوام چامسکی، مترجم اکرم پدرام.نیا، ویراستار شهرام اقبالزاده، نشر قطره، چاپ اول ۱۳۹۳.
🆔 @arayehha
#برگی_از_تقویم_تاریخ
#شهرام_اقبال_زاده
☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘
۱ تیر زادروز علی رحیمیان "همایون"
(زاده ۱ تیر ۱۳۳۳ تهران) موسیقیدان، آهنگساز و نوازنده ویلون
پدرش اهل موسیقی و کارمند وزارت فرهنگ و هنر بود و با «ابولحسن صبا» همکاری و آشنایی داشت. از ۱۰ سالگی فراگیری موسیقی را آغاز کرد و اولین استاد ویلون او «واهه خواجیان» بود. وی فارغالتحصیل هنرستان عالی موسیقی با درجه لیسانس است و استادان او «حشمت سنجری»، «هراچ مانوکیان»، «ابراهیم روحیفر»، «هوشنگ استوار»، «مرتضی حنانه»، «حسین ناصحی»، «فریدون ناصری»، «یوسف یوسفزاده»، «مصطفی کمال پورتراب» و … بودند. «بهروز وحیدی آذر»، «مجید انتظامی»، «منوچهر صهبایی» و «خاچیک بابایان» در هنرستان موسیقی با وی هم دوره بودهاند. او در همان دوران وارد ارکستر مجلسی رادیو و تلویزیون به رهبری «لوریس چکنواریان» شد و پس از انقلاب در ارکستر سمفونیک هلند پذیرفته شد و برای مدت کوتاهی به آن کشور مهاجرت کرد اما به دلیل فضای انقلاب و جنگ به ایران بازگشت. از سال ۱۳۵۹ شروع به ساخت قطعات موسیقی نظامی حماسی و مارشهای جنگی کرد و به همراه چند موسیقیدان دیگر، ارکستر سمفونیک تلویزیون به رهبری «نادر مرتضیپور» را راه اندازی کرد و در دو نوبت در کلاسهای استاد بینالمللی ویلون کلاسیک «سالواتوره آکاردو» شرکت کرد. او دارای مدرک درجه یک هنری "معادل دکترا" است.
در تاریخ ۴ آذر ۱۳۹۶ در آیین سومین «سال نوای موسیقی ایران» از «همایون رحیمیان» تقدیر به عمل آمد و تندیس «سال نوا» و لوح تقدیر به وی اهداء شد.
فعالیتهای هنری:
عضویت در ارکستر مجلسی رادیو و تلویزیون به رهبری «لوریس چکنواریان»
عضویت در ارکستر رودکی به رهبری مرتضی حنانه.
عضویت در ارکستر صبا به رهبری «حسین دهلوی».
عضویت در ارکستر ملی ایران به رهبری «فرهاد فخرالدینی».
ساخت و اجرای قطعه راپسودی برای ویلون با تکنوازی «اسداله ملک».
مایستر ارکستر سمفونیک صداوسیما.
کارشناس موسیقی مرکز موسیقی صداوسیما.
تدریس در هنرستان موسیقی دختران.
تدریس در هنرستان موسیقی صدا و سیما.
ساخت «سمفونی تهران» با اجرای ارکستر سمفونیک تهران.
رهبری ارکستر سمفونیک البرز.
نوازندگی در آلبوم موسیقی «تنها ماندم» به آهنگسازی «همایون خرم»، تنطیم «کامبیز روشن روان» به خوانندگی «محمد اصفهانی».
آهنگسازی بیش از ۱۰۰ قطعه موسیقی موجود در آرشیو صدا و سیما.
آثار با کلام همایون رحیمیان با خوانندگان: عباس بهادری، بیژن خاوری، مهرداد کاظمی، حسام الدین سراج، علیرضا افتخاری، عبدالحسین مختاباد، سالار عقیلی، محمد معتمدی و … ضبط و اجرا شده است.
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%87%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%88%D9%86_%D8%B1%D8%AD%DB%8C%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86
🆔 @arayehha
#برگی_از_تقویم_تاریخ
#علی_رحیمیان
☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️
۱ تیر زادروز عباس کیارستمی
(زاده ۱ تیر ۱۳۱۹ تهران -- درگذشته ۱۴ تیر ۱۳۹۵ پاریس) کارگردان، فیلمنامهنویس، تدوینگر و گرافیست
فیلمسازی تأثیرگذار در سینمای جهان بود و آثارش با استقبال منتقدان، داوران، کارگردانان، فستیوالها و بنیادهای فرهنگی و هنری جهان روبهرو بود.
از سال ۱۹۷۰ آغاز بهفعالیت سینمایی کرد و بیش از ۴۰ فیلم کوتاه و مستند ساخت که از مهمترین کارهایش: سهگانه کوکر، کلوزآپ (۱۹۹۰) طعم گیلاس (۱۹۹۷) و باد ما را خواهد برد (۱۹۹۹) است. او در دوره پایانی کارش به فیلمسازی بیرون از ایران روی آورد که حاصلش فیلمهایی مانند کپی برابر اصل (۲۰۱۰) و مثل یک عاشق (۲۰۱۲) بود.
علاوه بر سینما در کارهای دیگر هنری از جمله شعر، عکاسی، چیدمان، موسیقی، طراحی گرافیک، طراحی و نقاشی نیز فعال بود و او را باید در زمره سینماگران موسوم به موج نوی سینما در ایران بهشمار آورد. سادگی، استفاده از کودکان بهعنوان نقش اول و قهرمان داستان، سبک مستندگونه، بهرهگیری از فضاهای روستایی، حذف کارگردان، شاعرانگی و نیز مکالمه شخصیتها در سواری، برخی از ویژگیهای فیلمهای اوست.
وی برنده چندین جایزه بزرگ سینمایی شد و پنج بار نامزد جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن بود و در سال ۱۹۹۷ در پنجاهمین دوره جشنواره فیلم کن برای فیلم طعم گیلاس، این جایزه را گرفت. او در جشنوارههای متعدد معتبر فیلم جهان بهعنوان داور حضور داشت و با ۴ دوره داوری در جشنواره فیلم کن در سالهای ۱۹۹۳، ۲۰۰۲، ۲۰۰۵ و ۲۰۱۴ در میان هنرمندان ایرانی پیشتاز بود. همچنین با دریافت ۳۲ دستآورد شخصی، پرافتخارترین هنرمند ایران بهشمار میرفت.
وی در مدرسه جم در قلهک با آیدین آغداشلو همدرس شد و نخستین تجربه هنری او نقاشی بود که در ۱۸ سالگی توانست در یک مسابقه نقاشی برنده جایزه شود. وی اندکی پس از این کامیابی در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران پذیرفته شد و از سال ۱۳۴۰ بهعنوان نقاش تبلیغاتی در آتلیه ۷ و یکی دو مؤسسه دیگر بهکار طراحی جلد کتاب، پوستر و آگهیهای بازرگانی پرداخت و بعدها به «تبلی فیلم» رفت. از سال ۱۳۴۶ در سازمان تبلیغاتی نگاره طراح و سازنده تیتراژ فیلم شد که نخستین آنها تیتراژ فیلم وسوسه شیطان ساخته محمد زریندست بود و طراحی پوستر و ساخت تیتراژ فیلمهای قیصر و رضا موتوری ساخته مسعود کیمیایی را او انجام داد. مدتی بعد بهدعوت فیروز شیروانلو، که مسئولیت امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را داشت به کانون رفت و در سال ۱۳۴۹ فیلم کوتاه نان و کوچه و در سال ۱۳۵۱ فیلم زنگ تفریح را ساخت و با ساخت فیلم مسافر در سال ۱۳۵۳ مطرح شد. او در سینمای بعد از انقلاب پایهگذار سینمایی شد که تا بهحال فیلمسازان زیادی پیرو این نوع سینما، فیلم ساخته و مطرح شدهاند.
از ۱۹۶۲ تا ۱۹۶۶ روی هم رفته ۱۵۰ آگهی بازرگانی برای تلویزیون ایران ساخت و تا پایان دهه ۱۹۶۰ آگهی آغاز فیلم قیصر ساخته مسعود کیمیایی و طرح کتابهای کودکان را انجام داد.
آرامگاه وی در لواسان است.
@arayehha
#برگی_از_تقویم_تاریخ
#عباس_کیارستمی
معرفی کتاب
به مناسبت یکم تیر ماه زاد روز
کیا رستمی
نام کتاب ، سرکلاس با کیارستمی
مولف پا کرونین
ترجمه سهراب مهدوی
انتشارات، موسس پژوهشی نظر
سرکلاس با کیارستمی از کجا آمده است ؟از جادوی فیلم هایش تا عکاسی وشعر ،از گذراندن چندین سال در کارگاه های او
پال کرونین
کتاب. گزارشی پرمایه وگرانقدری است.
از تجربیات ،خاطرات شخصی وکاری وشرح و روش کار کیارستمی که به همت پال کرونین جمع آوری شده است. کتاب زیبا وخواندنی است.
بابیانی ساده وروان نوشته شده است.
بعداز مطالعه ی کتاب درمی یابی که مهمترین دریچه ی اتصال این مرد بزرگ با جهان هنر شعربوده است.
این هنرمندانسان دوست ومهربان
با آینه ی شعربه جهان می نگریسته است.
آن هم با اشعارحافظ ومولوی وسعدی وسهراب سپهری .
کیارستمی اقرار می کند.
آن چه عصاره اش را درسینمایش ریخت ودنیا تا کمر برایش خم شداز سعدی وحافظ ومولاناوسپهری است
که..در جانش ذخیره کرده بود.
نقل قول هایش برای خارجیانی که امده اند.
در کلاس کیارستمی شرکت کنند از حافظ وسعدی بسیاراست .
کیارستمی به شاگردامریکایش می گوید مولانا گفته چشم دل را بگشایید .
به کار اموزی دیگری می گوید چشم ها را بایدشست .
جان کیارستمی از ایرانی سیراب بودکه عصاره اش اندیشه های مولوی ،حافظ وسعدی وخیام بود.
مطالعه ی کتاب نگاهت را به حافظ وسعدی عمق بیشتری می بخشد.
ایا نگاه جهانی اوالهام از همین بزرگان نبود .
کیارستمی درست دید درست زیست ودرست شناخت هرچند دروطنش غریب بود.
خواندن کتاب کیارستمی مثل دیدن یک فیلم است وقتی کتاب را می بندی گویا با کتاب زندگی کرده ای.
کیا رستمی در این کتاب چگونه بودن را می اموزد.
کیارستمی با فیلم های جهانیش
انسانیت .وعشق وراستی را می آموزد
با خواندن کتاب نگاهت به زندگی تغییر می کند
. ل،بهرامیان
@arayehha
☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️
۱ تیر جشن چله تابستان
☀️ جشن چله تابستان، یکم تیرماه فرخنده باد.
🌞 تموز، نام نخستین ماه تابستان در گاهشماریهای رایج در خاورمیانه از دوران باستان تا به امروز است.
🌞 تیرماه در تقویم ایرانی، همزمان با تموز، گرمترین ماه از سال و آغاز فصل تابستان است.
🌞 در ادب پارسی نیز تموز در معنای مجازی برای «گرمای تابستان» بهکار برده میشود.
🌞 «چله تموز» یا «چله تابستان» یکی از جشنهای کهن ایرانی است. این جشن در تقویم کهن ایرانی، از یکم تیرماه "طولانیترین روز سال در نیمکره شمالی زمین" آغاز و تا دهم امردادماه ادامه دارد.
🌞 روز یکم تیرماه بلندترین روز سال در نیمکره شمالی زمین است که در پی لحظه «انقلاب تابستانی» بین ۳۱ خرداد تا یکم تیرماه، در حدود ۹۲ روز و ۱۸ ساعت بعد از سال تحویل رخ میدهد.
🌞 در جنوب خراسان از یکم تیرماه تا دهم امردادماه را «چله تموز» و از دهم امردادماه تا آخر این ماه را «چله خرد» میگویند.
🌞 یکی از نمودهای جشن چله تابستان «جشن ۹۰روز» است که هنوز در روستای «حوضماهی» از شهرستان مبارکه در استان اصفهان بههمین مناسبت برگزار میشود.
🌞 یکی از سنتهای جشن چله تابستان، آبپاشان است. آیین آبپاشان یا آبپاشونک یا آبریزگان را در جشنهای دیگر همچون تیرگان (۱۳ تیرماه) و یا سیزدهبهدر (۱۳ فروردینماه) که همگی در روز «تیر» هستند، نیز انجام میشود.
✍️ شاهین سپنتا
🆔 @arayehha
#برگی_از_تقویم_تاریخ
#جشن_چله_تابستان