✨ از اعمال ماه ذیقعده ✨
✨ فردا، بیست و پنجم ماه ذیقعده، دحوالارض است. روزیکه نخستین خشکی از زیر آب سر برآورد و سپس گسترش یافت. گفته شده، آن نقطه، مکانیست که کعبه روی آن بنا گردیده ✨
🌷 در روایتی از امیرالمومنین، نقل شده: اولین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شد، در این روز بوده. بنابراین این روز را روزه بدارید و شب آنرا عبادت کنید که پاداش عبادت یکسال را دارد.
همچنین فرموده اند: اگر گروهی به ذکر خدا بپردازند، خداوند حاجتشان را پیش از آنکه متفرق شوند برآورده میسازد. (این به این معنی است که قطعا حاجات در این شب و روز برآورده میشود، اما کیفیت و زمانش ممکن است آن کیفیت و زمانی که ما می خواهیم نباشد، اما حتما ثبت شده و با کیفیت و در زمانی که خدا بخواهد برآورده خواهد شد).
ادامهء روایت: خداوند در این روز هزار هزار رحمت نازل می کند که قسمتی از آن شامل کسانی است که جمع گردند و به ذکر خدا بپردازند و روزش را روزه بدارند و شبش را عبادت کنند.
اقبال، ص۳۰۹.
مستحب است در آغاز روز (قبل از طلوع)، دو رکعت نماز بجا آورد با این کیفیت:
در هر رکعت، بعد از حمد، پنج بار سورهء والشمس خوانده شود و پس از پایان نماز این دعا را بخوانیم:
لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّهَ إلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيم
يَا مُقِيلَ الْعَثَرَاتِ أَقِلْنِي عَثْرَتِي يَا مُجِيبَ الدَّعَوَاتِ أَجِبْ دَعْوَتِي يَا سَامِعَ الأَْصْوَاتِ اِسْمَعْ صَوْتِي وَ ارْحَمْنِي وَ تَجَاوَزْ عَنْ سَيِّئَاتِي وَ مَا عِنْدِي يَا ذَا الْجَلاَلِ وَ الإِْكْرَامِ. اقبال، ص۳۱۴.
🌺 همه و ما را دعا کنید 🌺
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹لَا يَغُرَّنَّكَ تَقَلُّبُ الَّذِينَ كَفَرُوا فِي الْبِلَادِ....
آمد و شد کافران ( ثروتمند ) در شهرها، تو را نفریبد. این متاع ناچیزى است. و سپس جایگاهشان دوزخ است، و چه بدجایگاهى است! ۱۹۶ و ۷ آل عمران.
تفسیر: این آیهء شریفه پاسخ کسانی است که با مقایسهء بعضی از کافران ثروتمند با بعضی از مؤمنان فقیر، این سؤال برایشان مطرح میشود که چرا افراد بى ایمان این چنین در ناز و نعمتند، اما افراد با ایمان در رنج و عذاب، و در فقر و پریشانى زندگى مى کنند؟
👈 خداوند، با این آیات اینگونه پاسخ فرمود:
این متاع ناچیزی است.
یعنی، بسیارى از پیروزى هاى طغیانگران و ستمکاران ابعاد محدودى دارد، همانطور که محرومیت ها و ناراحتى هاى بسیارى از افراد باایمان نیز، محدود است. در همان صدر اسلام، می بینیم، پس از مدت کوتاهی، مسلمانان پاداش صبر و تحمل و مجاهدتشان را گرفتند و خیلی زود، دشمن، مغلوب شد و قدرت و ثروت بدست مسلمانان افتاد.
👈 👈 و فرموده جایگاهشان دوزخ است. یعنی اگر کافران، ثروتمند هستند، در واقع این رزق و روزی آنها از جانب خدا نیست. بلکه خودشان از هر راهی، برای خود ثروت اندوخته اند که نه تنها جای غبطه ندارد بلکه انسان مومن باید خدا را شکر کند که اینگونه ثروت در داراییش نیست.
◾ از جمله راههای کسب حرام در عصر حاضر، میتوان به این موارد اشاره کرد:
فرار مالیاتی، دریافت وامهای سنگین بدون پرداخت قسط، گرفتن دستمزد از دشمن در ازای فعالیتهای دلخواه آنها، ربا، گرانفروشی، دزدی، و ....
👈👈 البته این به آن معنا نیست که همهء ثروتمندان از راه حرام کسب ثروت کرده اند!!
✅ و اما در آیهء سوم، جایگاه مومنین را در قیامت می فرماید که بهشت است با تمام نعمتهایش:
🌹لَٰكِنِ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا نُزُلًا مِّنْ عِندِ اللَّهِ ۗ وَمَا عِندَ اللَّهِ خَيْرٌ لِّلْأَبْرَارِ.
اما متقین. براى آنها باغهایى بهشتى است، که از پاى درختانش نهرها جارى است. جاودانه در آن خواهند بود. این (نخستین) پذیرایى است که از سوى خداوند به آنها مى رسد. و آنچه در نزد خداست، براى نیکان بهتر است! ۱۹۸ آل عمران.
و البته این سرانجام نیک، برای مومنین، فقط در قیامت نیست. خداوند منان، در همین دنیا هم، پاداش صبر و مجاهدت مومنین را خواهد داد:
🌹وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا.
و هر که تقواى الهى پیشه کند، خداوند راه نجاتى براى او فراهم مى کند. ۲
🌹وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ ۚ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا.
و او را از جایى که گمان ندارد روزى مى دهد. و هر که بر خدا توکل کند، خدا امر او را کفایت مى کند. خداوند فرمان خود را به انجام مى رساند. به یقین خدا براى هر چیزى اندازه اى قرار داده است. ۳ طلاق.
👈 البته ناگفته پیداست که نباید نشست و منتظر شد تا از غیب، رزق و روزی فراوان برسد. باید در مسیر راست و درست، برای معیشت بهتر تلاش کنیم. و باز البته حواسمان باشد که با بخل و یا اسراف، اموال بدست آمده را از دست ندهیم. بخل، برکت را از زندگی می برد، و زندگی بخیل، فقیرانه است و ضمن اینکه پس از مرگ، اموالش را برای وارث می گذارد.
💚 و در پایان آیه فرموده: بهشت با تمام نعمتهایش پذیرایی اول است (نُزُل)، مثل شربت یا چای که آماده می کنیم برای ابتدای پذیرایی از میهمان.
اما آنچه در ذهن ما نمی گنجد نزد خداست برای بهترینها، برای سابقوالخیرات، برای مقربین ( برای الابرار ).
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِنَا سَوْفَ نُصْلِيهِمْ نَارًا كُلَّمَا نَضِجَتْ جُلُودُهُم بَدَّلْنَاهُمْ جُلُودًا غَيْرَهَا لِيَذُوقُوا الْعَذَابَ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَزِيزًا حَكِيمًا.
کسانیکه به آیات ما کافر شدند، بزودى آنها را در آتشى وارد مى کنیم که هر گاه پوستهاى تن آنها (در آن) بسوزد، پوستهاى دیگرى بجاى آن براى آنها قرار مى دهیم، تا کیفر (الهى) را بچشند. خداوند، توانا و حکیم است (و روى حساب، کیفر مى دهد). ۵۶ نساء.
تفسیر: تعبیر پوست بدن می سوزد و پوست تازه ای جای آنرا می گیرد، یعنی دوزخیان، یک لحظه هم آرامش ندارند. و پوست جدیدی روی پوست سوختهء قبلی نتیجهء اصرار در زیر پا گذاشتن حق و عدالت و انحراف از فرمان خداست، و نتیجهء اصرار در نافرمانی از اوامر حق است.
👈 ابن اَبِى العَوجاء، از امام صادق علیه السلام، سوال کرد، گناه پوستهای جدید چیست؟ این از عدالت بدور است.
امام، پاسخى کوتاه و پر معنى به او داده، فرمود: هِىَ هِىَ وَ هِىَ غَیْرُها:
یعنى پوست هاى نو همان پوست هاى سابق و در عین حال غیر آنست.
ابن ابى العوجاء گفت: مَثِّلْ لِى ذلِکَ شَیْئاً مِنْ أَمْرِ الدُّنیا:
در این زمینه مثالى براى من بزن.
امام فرمود: أَرَأَیْتَ لَوْ أَنَّ رَجُلاً أَخَذَ لَبِنَةً فَکَسَرَها، ثُمَّ رَدَّها فِى مَلْبَنِها، فَهِىَ هِىَ، وَ هِىَ غَیْرُها:
این همانند آنست که کسى خشتى را بشکند و خرد کند، دو مرتبه آن را در قالب بریزد و بصورت خشت تازه اى درآورد، این خشت دوم همان خشت اول است و در عین حال خشتی نو مى باشد.
بحارالانوار، ج۷، ص۳۸.
البته توجه داشته باشیم، پاداش و کیفر در حقیقت با روح و قوهء درک انسان ارتباط دارد، و جسم همواره وسیله اى است براى انتقال پاداش و کیفر به روح انسان.
🟢 اما در آیهء بعد، وضعیت گروه مقابل را می فرماید:
🌹وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۖ لَّهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ ۖ وَنُدْخِلُهُمْ ظِلًّا ظَلِيلًا.
و کسانیکه ایمان آوردند و کارهاى شایسته انجام دادند، بزودى آنها را در باغهاى بهشتى وارد مى کنیم که نهرها از پاى درختانش جاریست. جاودانه در آن خواهند ماند. و در آنجا همسرانى پاکیزه براى آنها خواهد بود. و آنانرا در سایه اى گسترده (و فرح بخش) وارد مى کنیم. ۵۷ نساء.
👈 همیشه اثر عمل خوب یا بد، از خود عمل بیشتر است.
زیرا اثر عمل، تا مدتها باقیست.
عمل خوب یا بد ( در مقیاس کوچک یا بزرگ )، در مدت زمانی کوتاه انجام میشود اما اثر آن تا روزها، سالها و حتی در مواردی تا آخر عمر باقیست.
ممکن است ظلمی در حق کسی واقع شود و او را تا آخر عمرش گرفتار کند.
و یا عمل خیری در حق کسی انجام میشود و او تا پایان عمر از آن بهره می برد.
👈 یکی از دلائلی که در آخرت، مدت زمان پاداش و کیفر اعمالی که انجام می دهیم، بسیار طولانی است، همین است.
کسی تمام عمرش را در دنیا ظلم می کند پس باید تمام آخرتش در عذاب باشد.
و کسیکه تمام عمر، خیرخواه است و نیکی می کند، در قیامت برای همیشه بهشتی خواهد بود.
از عوامل افسردگی، نارضایتی است.
نارضایتی از زندگی...
نارضایتی از اطرافیان...
نارضایتی از شرایط...
نارضایتی از شغل...
اما ریشهء نارضایتیها کمبود و کاستی نیست.
ریشهء آن ناشکری است.
ندیدن نعمتها...
پرتوقعی...
دنیاطلبی...
خودخواهی...
بی صبری...
🌹🌹وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ.
و به یاد آورید هنگامى را که پروردگارتان اعلام داشت: اگر شکرگزارى کنید، بر شما افزون خواهم کرد. و اگر ناسپاسى کنید، مجازاتم شدید است! ۷ ابراهیم.
✨ وصف مومن ✨
✅ خلاف گنهکار، مومن است.
🌹🌹وَمَن يُشَاقِقِ الرَّسُولَ مِن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُ الْهُدَىٰ وَيَتَّبِعْ غَيْرَ سَبِيلِ الْمُؤْمِنِينَ نُوَلِّهِ مَا تَوَلَّىٰ وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ ۖ وَسَاءَتْ مَصِيرًا....
هر که بعد از آشکار شدن هدایت براى او، با پیامبر مخالفت کند، و از راهى جز راه مؤمنان پیروى نماید، ما او را به همان سو که مى رود مى بریم. و به دوزخ داخل مى کنیم. و چه بد فرجامى است. ۱۱۵ نساء.
تفسیر: این آیات در بارهء کسانی است که با وجود اینکه خداوند راه هدایت را بوسیلهء پیامبر بزرگوار روشن فرمود، باز هم به بیراهه می روند.
و در تفسیری دیگر آمده، در مورد کسانی هم هست که پس از آنکه از زشتی خلافی که انجام داده اند آگاه میشوند، بجای توبه و بازگشت، در پیروی از باطل، لجاجت می کنند. و حتی ممکن است از دین هم خارج شوند.
👈 یُشاقِق از مادهء شقاق، به معنى مخالفت آگاهانه، توأم با عداوت و دشمنى است.
منظور از سبیل المؤمنین، راه توحید، خداپرستى و اصل اسلام است. همان مسیری که قرآن، پیامبر و اهل بیت، روشن کرده اند. اگر مومنی برنامه ای یا نظری یا حکمی صادر کند که در قرآن و سنت، بطور مشخص به آن اشاره نشده، نمیتوان به آن گفت سبیل المومنین و مخالفت با آن، مخالفت با سبیل المومنین نیست. صرفاً یک مخالفت سلیقه ای می باشد. آنجایی مخالفت جایز نیست که، برنامه و حکم صادره، در قرآن و سنت کاملا مشخص و روشن است.
مثلا برگزاری مراسم سوگواری برای امام حسین.
گریه بر امام حسین علیه السلام و بزرگداشت عاشورای حسینی، به منظور احیاء دین و قرآن است. و بسیار از طرف معصومین، به این امر سفارش شده ایم. برنامه هایی که در این رابطه وجود دارد، سبیل المومنین است مانند پیاده روی اربعین.
◾ اما سرنوشت مخالفان سبیل المومنین، عاقبت شوم در این جهان و همچنین عاقبت دردناک در آن جهان دارد.
در این جهان همانطور که قرآن مى فرماید: روز به روز در مسیر غلط خود راسخ تر مى شوند و زاویهء انحراف آنها از جادهء حق، با پیشروى در بیراهه بیشتر مى گردد و این سرنوشتى است که خود آنها براى خویشتن انتخاب کرده اند، و بنائى است که پایه گذارى آن به دست خودشان شده است، بنابراین هیچگونه ستمى دربارهء آنها به عمل نیامده.
و اینکه مى فرماید: نُوَلِّهِ ما تَوَلّى: ما او را به همان راه که مى رود مى کشانیم، اشاره به همین سلب توفیق معنوى، و عدم تشخیص حق و پیشروى در بیراهه است.
و آنجا که مى فرماید، نُصْلِهِ جَهَنَّم،َ اشاره به سرنوشت آنها در رستاخیز است.
👈 👈 در آیات بسیاری می خوانیم خداوند بر فهم و چشم و گوش گنهکاران، مهر می زند.
به این معنی است که آنها فرصتهای زیادی را که در اختیارشان قرار می گیرد، با بی توجهی از دست می دهند و بطور طبیعی، فهم و شعور و چشم و گوششان در مقابل حق بسته میشود و سزاوار کنار گذاشتن میشوند.
🕌 آقا اباعبدالله فرموده اند:
یاَ یُّهَا النّاسُ نافِسوا فِى المَکارِمِ وَ سارِعوا فِى المَغانِمِ وَ لا تَحتَسِبوا بِمَعروفٍ لَم تَجعَلوا.
اى مردم در خوبىها با یکدیگر رقابت کنید و در بهره گرفتن از فرصتها شتاب نمایید و کار نیکى را که در انجامش شتاب نکردهاید، به حساب نیاورید.
ارشاد القلوب دیلمى، ص ۷۳.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
◾ نجوا.
اصولا خلاف اخلاق و رابطهء اجتماعی صحیح است که دو یا چند نفر در حضور بقیه با هم نجوا کنند. حتی اگر فردی بخواهد از مشکلاتش برای دیگری بگوید و درددل کند و کمک بخواهد. اما چون بقیه از آنچه آنها می گویند اطلاعی ندارند، ممکن است به خود بگیرند و ناراحت و غمگین شوند.
گاهی هم دو یا چند نفر، فقط در حضور خودشان نجوا می کنند و کسی آنجا حاضر نیست. اما نجوایی که به دیگران خسارت می زند. این هم خلاف اخلاق است.
پیش از این، حرفهای درگوشی، بخصوص در بارهء این و آن خلاصه میشد به دیدارهایی که فرد مورد نظر در آن دیدار حاضر نبود. ولی این فرصت همیشه قابل دسترسی نیست.
اما اینک که با تشکیل صفحات مجازی، بستر امنی، برای نجوا و حرفهای درگوشی فراهم شده، متاسفانه آزادی بیان میان افرادی که مقید به رازداری و امانتداری نیستند، به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.
چه غیبتها، چه تهمتها، چه افشای اسرار و چه گفتگوهای زشت یواشکی که صورت نمی گیرد.....
که گاهی هم باعث اختلاف و دعوا میان افراد بی اطلاع میشود.
بنابراین خوبست فرمایش خداوند را در این باره بدانیم 👇👇👇
🌹أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ یَعْلَمُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الْأَرْضِ مَا یَکُونُ مِنْ نَجْوَى ثَلَاثَةٍ إِلَّا هُوَ رَابِعُهُمْ وَلَا خَمْسَةٍ إِلَّا هُوَ سَادِسُهُمْ وَلَا أَدْنَى مِنْ ذَلِکَ وَلَا أَکْثَرَ إِلَّا هُوَ مَعَهُمْ أَیْنَ مَا کَانُوا ثُمَّ یُنَبِّئُهُمْ بِمَا عَمِلُوا یَوْمَ الْقِیَامَةِ إِنَّ اللَّهَ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ.
آیا نمیدانی که خداوند آنچه را در آسمانها و آنچه در زمین است میداند، هیچگاه سه نفر با هم نجوی نمیکنند مگر اینکه خداوند چهارمین آنهاست، و هیچگاه پنج نفر با هم نجوی نمیکنند مگر اینکه خداوند ششمین آنهاست، و نه تعدادی کمتر و نه بیشتر از آن مگر اینکه او همراه آنهاست هر جا که باشند، سپس روز قیامت آنها را از اعمالشان آگاه میسازد، چرا که خداوند به هر چیزی داناست. ۷ مجادله.
🌹أَلَمْ يَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ سِرَّهُمْ وَنَجْوَاهُمْ وَأَنَّ اللَّهَ عَلَّامُ الْغُيُوبِ.
آیا نمى دانستند که خداوند، اسرار و سخنان درگوشىِ آنها را مى داند. و خداوند داناى اسرار نهان است؟! ۷۸ توبه.
🌹أَمْ يَحْسَبُونَ أَنَّا لَا نَسْمَعُ سِرَّهُمْ وَنَجْوَاهُم ۚ بَلَىٰ وَرُسُلُنَا لَدَيْهِمْ يَكْتُبُونَ.
آیا آنان مى پندارند که ما اسرار نهانى و سخنان درگوشى آنان را نمى شنویم؟! آرى، فرستادگان ما نزد آنها هستند و مى نویسند. ۸۰ زخرف.
👈 👈 در زشتی این عمل، همین بس که بدانیم:
🌹إِنَّمَا النَّجْوَىٰ مِنَ الشَّيْطَانِ لِيَحْزُنَ الَّذِينَ آمَنُوا وَلَيْسَ بِضَارِّهِمْ شَيْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ ۚ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ.
نجوا تنها از سوى شیطان است. تا مؤمنان را غمگین سازد. ولى نمى تواند هیچگونه ضررى به آنها برساند جز به فرمان خدا. پس مؤمنان تنها بر خدا توکّل کنند ( و نگران نباشند ). ۱۰ مجادله.
👈 یعنی نجوا هرگز از سوی فرد باایمان صورت نمی گیرد بلکه هرکه نجوا می کند گوش به فرمان شیطان است و برای خسارت زدن به مومنین.....
مگر اینکه...... 👇👇👇
🌹 لَّا خَيْرَ فِي كَثِيرٍ مِّن نَّجْوَاهُمْ إِلَّا مَنْ أَمَرَ بِصَدَقَةٍ أَوْ مَعْرُوفٍ أَوْ إِصْلَاحٍ بَيْنَ النَّاسِ ۚ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا.
بسیارى از سخنان درگوشى آنها، خیر و سودى ندارد. مگر کسیکه (از این راه)، دعوت به کمک کردن به دیگران، یا کار نیک، یا اصلاح در میان مردم کند. و هر که براى بدست آوردن خشنودى خداوند چنین کند، بزودى پاداش بزرگى به او خواهیم داد. ۱۱۴ نساء.
👈 👈 باز هم دقت شود حتی اگر حرف درگوشی، چنین باشد که خداوند فرموده، سعی شود در حضور دیگران صورت نگیرد. چون آنها از ماهیت گفتگوی نجواکنندگان بی خبرند.
به قول فرمایش امام خمینی، کسانی هنگام ظهور با آقا امام زمان مخالفت می کنند که امروز با ولایت فقیه مخالفند.
خواهران و برادران باایمانم!
امروز زمان تبیین است.
به خودمان و دیگران، اصلح را معرفی کنیم.
در میان کارآمدها، ملاک سنجش فقط رضایت خدا و مومنین باشد.
🖤 تسلیت شهادت آقا امام جواد 🖤
🌺 حرکات امامان علیهم السلام برای تشکیل حکومت اسلامی. برگرفته از کتاب ارزشمند انسان ۲۵۰ ساله 🌺
مروری بر دوران امام جواد:
امام محمد تقی، در نوجوانی به امامت و رهبری امت اسلام منصوب شدند و همین موضوع شرایط را برای ایشان به مراتب سخت تر کرد.
سالهای کوتاه امامت ایشان، تماما در جهادی فشرده با دشمن گذشت. بطوریکه در سن ۲۵ سالگی، وجودشان برای دشمن غیر قابل تحمل شد و ایشان را با زهر کین، به شهادت رساند.
بخشی از دورهء امام جواد همزمان بود با مامون، قاتل پدرشان، حضرت رضا.
مامون امام جواد را مجبور کرد تا با دختر وی ازدواج کند. هدف او از این ازدواج این بود که نوه اش فرزند رسول خدا باشد اما هیچ فرزندی حاصل این ازدواج نشد.
به دستور امام جواد، کنیزی بنام سمانه مغربیه را خریداری کردند و حاصل ازدواج امام با او، ۴ یا ۵ فرزند است از جمله امام هادی.
درسی که این امام بزرگوار در طول زندگی کوتاهشان داده اند، اینست که باید در مقابل قدرتهای منافق و ریاکار همت کنیم و دیگران را هم برای این مقابله برانگیزیم.
نفاق و دوروئی آنست که در پوشش اسلام، بر خلاف اسلام عمل می کنند و البته شناختن آنها برای عموم آسان نیست.
این امام بزرگوار، تمام عمر کوتاهشان به مبارزه با قدرت مزّور و ریاکار عباسی گذشت.
/ 👈 در آستانهء امتحانی بزرگ قرار داریم و قرار است فردی با انتخاب ما بر مسند تصمیم گیری برای مردم بنشیند.
اول که از خدا یاری می طلبیم که او می داند و ما نمی دانیم.
و بعد با مطالعهء کافی و اعتماد به افراد مطلع، إن شاءالله بهترین فرد، انتخاب شود /
امام جواد اولین کسی هستند که بحث آزاد را بنیان گذاری کرده اند. البته اینگونه مباحثه ها در دوران دیگر ائمه هم مرسوم بود ولی در زمان امام جواد به شکلی نظیف انجام گرفته است.
یعنی مباحثه ایشان به سوال و پاسخ ختم نمیشد. ایشان با علمای بزرگ به مباحثه بصورت بحث آزاد و علنی می نشستند.
امام جواد، در این جلسات بخوبی مجلس را در دست می گرفته اند و با استدلال و سخنان دقیق، حقانیت خود را به اثبات می رسانده اند. یک ناطق قدرتمند.
خلفای عباسی، امام جواد را چند نوبت به بغداد احضار کردند و آخرین بار که طولانی تر از بقیه بود، ایشان را به شهادت رساندند و در کاظمین کنار پدر بزرگشان، امام موسی بن جعفر به خاک سپردند.
پس از شهادت امام جواد، امام هادی در سن ۸ سالگی به امامت رسیدند. یک دوران سخت و پرخطر.
✨ از اعمال ماه ذی الحجه ✨
پیامبر فرموده اند: عبادت و کار نیک، در هیچ ایامی به اندازهء این ایام فضیلت ندارد. اقبال، ص۳۱۷.
انجام اعمالی در دههء اول، سفارش شده که در اینجا به چند عمل از مهمترینها، اشاره می کنیم:
✨ اول، روزه گرفتن در نه روز اول است. امام کاظم فرمود: روزهء نه روز اول ماه ذی الحجه، ثواب روزهء یک عمر را دارد.
✨ دوم، یک نماز دو رکعتی است که در ده شب اول، بین نماز مغرب و عشاء خوانده میشود با این کیفیت:
در هررکعت پس از سورهء حمد و قل هوالله احد، یکبار آیهء ۱۴۲ سورهء اعراف را می خوانیم:
🌹 وَوَاعَدْنَا مُوسَىٰ ثَلَاثِينَ لَيْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً ۚ وَقَالَ مُوسَىٰ لِأَخِيهِ هَارُونَ اخْلُفْنِي فِي قَوْمِي وَأَصْلِحْ وَلَا تَتَّبِعْ سَبِيلَ الْمُفْسِدِينَ.
/ إن شاءالله از امشب، به مدت ده شب، این نماز را بخوانیم؛ و از فردا به مدت نه روز، روزه بگیریم/
✨ سوم، آقا امام محمد باقر فرموده اند: خداوند این پنج دعا را بوسیلهء جبرئیل براى حضرت عیسى علیه السلام، هدیه فرستاد، تا در ایام این دهه، آنها را بخواند.
آن پنج دعا چنین است:
۱) اَشْهَدُ اَنْ لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ، وَحْدَهُ لاٰ شَریکَ لَهُ، لَهُ الْمُلْکُ وَلَهُ الْحَمْدُ، بِیَدِهِ الْخَیْرُ، وَهُوَ عَلىٰ کُلِّ شَىْءٍ قَدیرٌ.
۲) اَشْهَدُ اَنْ لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ، وَحْدَهُ لاٰ شَریکَ لَهُ، اَحَداً صَمَداً، لَمْ یَتَّخِذْ صٰاحِبَةً وَلاٰ وَلَداً.
۳) اَشْهَدُ اَنْ لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ، وَحْدَهُ لاٰ شَریکَ لَهُ، اَحَداً صَمَداً، لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ، وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُواً اَحَدٌ.
۴) اَشْهَدُ اَنْ لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ، وَحْدَهُ لاٰ شَریکَ لَهُ، لَهُ الْمُلْکُ وَلَهُ الْحَمْدُ، یُحْیى وَیُمیتُ، وَهُوَ حَىٌّ لاٰ یَمُوتُ، بِیَدِهِ الْخَیْرُ، وَهُوَ عَلىٰ کُلِّ شَىْءٍ قَدیرٌ.
۵) حَسْبِىَ اللهُ وَکَفىٰ، سَمِعَ اللهُ لِمَنْ دَعٰا، لَیْسَ وَرٰآءَ اللهِ مُنْتَهىٰ، اَشْهَدُ لِلهِ بِمٰا دَعٰا، وَاَنَّهُ بَرىءٌ مِمَّنْ تَبَرَّءَ، وَاَنَّ لِلهِ الْأٰخِرَةَ وَالْأُولىٰ.
اقبال، ص۳۲۳.
و در زادالمعاد آمده اگر این شهادتها هر روز ۱۰ مرتبه خوانده شود، به روایت عمل شده.
/ با توضیح اینکه این دعا، یا به زبان عربی بر حضرت عیسی نازل شده و یا امام باقر آنرا به زبان عربی برگردانده اند/
✨ و چهارم، امیر مومنان فرموده اند: ۱۰ روز اول، این تهلیلات را روزی ۱۰ مرتبه بخوانیم:
لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ عَدَدَ الّلَیٰالى وَالدُّهُورِ، لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ عَدَدَ اَمْوٰاجِ الْبُحُورِ.
لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ وَرَحْمَتُهُ خَیْرٌ مِمّٰا یَجْمَعُونَ، لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ عَدَدَ الشَّوْکِ وَالشَّجَرِ.
لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ عَدَدَ الشَّعْرِ وَالْوَبَرِ، لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ عَدَدَ الْحَجَرِ وَالْمَدَرِ.
لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ عَدَدَ لَمْحِ الْعُیُونِ، لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ فِى اللَّیْلِ اِذٰا عَسْعَسَ، وَالصُّبْحِ اِذٰا تَنَفَّسَ.
لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ عَدَدَ الرِّیٰاحِ فِى الْبَرٰارى وَالصُّخُـورِ، لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ مِـنَ الْیَـوْمِ اِلـىٰ یَـوْمِ یُنْفَخُ فِى الصُّورِ.
اقبال، ص۳۲۴.
🌺 همه و ما را دعا کنید 🌺
🌼 نماز روز اول ماههای قمری:
دو رکعت نماز با این کیفیت:
در رکعت اول، بعد از حمد، ۳۰ مرتبه سورهء توحید.
و در رکعت دوم، بعد از حمد، ۳۰ مرتبه سورهء قدر.
🌼سپس دعای ارزشمندی که مشتمل است بر آیات کلام الله:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، وَ مَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَ يَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا، كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُبِينٍ. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، وَ إِنْ يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلا كَاشِفَ لَهُ إِلّا هُوَ، وَ إِنْ يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلا رَادَّ لِفَضْلِهِ، يُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ، وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْراً، مَا شَاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلّا بِاللَّهِ، حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ، وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ، إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ، لا إِلَهَ إِلّا أَنْتَ، سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ، رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ، رَبِّ لا تَذَرْنِي فَرْداً، وَ أَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ.
زادالمعاد، ص ۴۶۲.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹وَاسْتَفْتَحُوا وَخَابَ كُلُّ جَبَّارٍ عَنِيدٍ.
و (پیامبران از خدا) تقاضاى فتح و پیروزى (بر کفار) کردند. و (سرانجام) هر گردنکش حق ستیزى، ناامید و نابود شد. ۱۵ ابراهیم.
تفسیر: وقتیکه پیامبران همهء وظایف خود را در برابر قوم خویش انجام داده و کسانیکه باید ایمان بیاورند ایمان آورده و بقیه در کفر اصرار داشتند و پیوسته رسولان را تهدید مى کردند، آنان از خدا تقاضاى فتح و پیروزى بر کافران کردند (وَاسْتَفْتَحُوا).
خداوند هم دعاى آن مجاهدان راستین را به اجابت رسانید و سرانجام هر گردنکش منحرفى ناامید و نابود شد.
💚 دعا کردن از مهمترین عوامل است در پیروزیها و موفقیتها.
👈 جبار یعنی کسیکه سرکش است و فرمانبردار نیست.
و کلمهء عنید به معنى سمت و ناحیه است و در اینجا به معنى انحراف و گرایش به غیر راه حق آمده است.
پس یعنی جبار اشاره به صفت نفسانى یعنى روح سرکش، و عنید اشاره به اثر آن صفت در افعال انسان دارد که او را از حق، منحرف مى گرداند.
بنابراین روح سرکش را در متن زندگی، در خود مهار کنیم تا زمینه ساز مهار آن در برابر فرامین خداوند باشد.
🌸 پیامبر فرموده اند:
جبار عنید کسى است که از گفتن لا إله إلاّ الله خوددارى کند. نورالثقلین، ج۲، ص۵۳۲.
🌸 و امام باقر علیه السلام فرموده اند:
العَنیدُ المُعرِضُ عَنِ الحَقِّ:
عنید کسى است که از حق رویگردان باشد. همان مدرک.
◾ آنگاه مجازات جبار عنید را بیان می فرماید:
🌹مِّن وَرَائِهِ جَهَنَّمُ وَيُسْقَىٰ مِن مَّاءٍ صَدِيدٍ.
به دنبال او جهنم خواهد بود. و از آب بد بوى متعفّنى نوشانده مى شود. ۱۶ ابراهیم.
🌹يَتَجَرَّعُهُ وَلَا يَكَادُ يُسِيغُهُ وَيَأْتِيهِ الْمَوْتُ مِن كُلِّ مَكَانٍ وَمَا هُوَ بِمَيِّتٍ ۖ وَمِن وَرَائِهِ عَذَابٌ غَلِيظٌ.
آنرا جرعه جرعه سر مى کشد. و هرگز حاضر نیست به میل خود آنرا بیاشامد. و مرگ از هر جا به سراغ او مى آید. ولى با این همه نمى میرد. و در پى او، عذاب شدیدى است! ۱۷ ابراهیم.
◾ انواع وسایل عذاب و ناراحتى براى او فراهم مى گردد و مرگ از هر جا به سراغش مى آید، ولى با اینهمه نمى میرد. چرا که در دنیا، همه از او در آزار و ناراحتی بوده اند.
و در ادامه می فرماید: و به دنبال آن، عذاب شدیدى است (وَ مِنْ وَرَائِهِ عَذَابٌ غَلِیظٌ).
به این معنی که آنچه از شدت مجازات و کیفر که در فکر آدمى مى گنجد و حتی آنچه نمى گنجد، در انتظار ستمگران خودخواه و جباران عنید و گنهکار است.
شاید هم، این عذابها در برزخ است و بدنبال آن در قیامت عذاب شدیدتری در انتظار.
/ کلمهء جبار گاهى بر خداوند نیز اطلاق مى شود که به معنى اصلاح کنندهء موجود نیازمند به اصلاح است یا کسیکه بر همه چیز تسلط دارد. بعضی هم گفته اند به معنای جبران کننده است /
🕌 آقا اباعبدالله فرموده اند:
فَإیّاكَ أنْ تَكونَ مِمَّن یَخافُ علی العِبادِ مِن ذنوبِهِم و یَأمَنَ العقوبةَ مِن ذَنبِهِ.
از كسانی نباشید كه بر گناه بندگان بیم دارند و از عقوبت گناه خویش آسوده خاطرند.
تحف العقول ص۲۳۹.
/إن شاءالله هر روز ساعت ۱۶ یک پیغام قرآنی در کانال قرار میگیرد/
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹وَقَالَ الَّذِي آمَنَ يَا قَوْمِ اتَّبِعُونِ أَهْدِكُمْ سَبِيلَ الرَّشَادِ.
کسیکه (از قوم فرعون) ایمان آورده بود گفت: اى قوم من! از من پیروى کنید تا شما را به راه صواب، راهنمایى کنم. ۳۸ غافر.
👈 👈 راه صواب چیست؟
🌹يَا قَوْمِ إِنَّمَا هَٰذِهِ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا مَتَاعٌ وَإِنَّ الْآخِرَةَ هِيَ دَارُ الْقَرَارِ
اى قوم من! این زندگى دنیا، تنها متاع زودگذرى است. و فقط آخرت سراى پایدار است. ۳۹ غافر.
تفسیر: در واقع این فرد مومن در تایید سخنان حضرت موسی و رد سخنان فرعون که سعی می کرد مردم را با وعده های دروغین از حضرت موسی و سخن حق، دور کند، اینگونه مردم را آگاه می کرد که فریب سخنان وسوسه انگیز فرعون را نخورید، دنیا متاع زودگذری است و ارزش این را ندارد که آخرت را به آن بفروشیم.
به این معنی که این چند روز عمر، به سرعت مى گذرد، و چنگال مرگ، گریبان همه را مى گیرد، و از فراز باشکوهترین قصرها، به زیر خاک مى کشاند، قرارگاه زندگى ما جاى دیگرى است.
👈 سپس در ادامه به نکتهء مهمی اشاره می کند:
🌹مَنْ عَمِلَ سَيِّئَةً فَلَا يُجْزَىٰ إِلَّا مِثْلَهَا ۖ وَمَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَٰئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ يُرْزَقُونَ فِيهَا بِغَيْرِ حِسَابٍ.
هر که بدى کند، جز به مانند آن کیفر داده نمى شود. ولى هر که کار شایسته اى انجام دهد خواه مرد یا زن در حالیکه مؤمن باشد چنین کسانى وارد بهشت مى شوند و در آن، روزى بى حسابى به آنها داده خواهد شد. ۴۰ غافر.
👈 در این آیه به ۴ نکتهء مهم اشاره شده است:
🌸 اول اینکه عدالت خداوند در مورد گنهکاران کاملا رعایت میشود و فقط به مقدار جرمشان جریمه مى شوند.
🌸 دوم اشاره به فضل بى انتهاى خدا به مومنان است، که در مقابل یک عمل صالح، پاداش بى حساب می دهد، و هیچگونه موازنه اى در آن رعایت نخواهد شد. یعنی پاداشى که هیچ چشمى ندیده، و هیچ گوشى نشنیده، و حتى به فکر هیچ انسانى خطور نکرده است.
🌸 در سومین مطلب، لزوم توأم بودن ایمان و عمل صالح را، یاد آور مى شود. یعنی ایمان بدون عمل صالح فایده ای ندارد و اعمال خوب اگر بخاطر ایمان نباشد، شایستهء پاداش بی حساب نیست.
🌸 و چهارمین یادآوری، مساوات مرد و زن در پیشگاه خداوند و در ارزشهاى انسانى است. یعنی اینکه درست است که زن و مرد، تفاوتهای فردی بسیاری دارند اما حقوقشان در پیشگاه خداوند یکسان است. یعنی اگر بانویی بعنوان پیامبر به بشر معرفی نشده، بخاطر این نیست که زن شایستگی این مقام را ندارد! بلکه چون بانوان برای حضور در سطح کلان جامعه، محدودیتهایی دارند قطعا نمی توانند از عهدهء مسئولیت سنگینی مثل پیامبری بربیایند، وگرنه می توانند در پیشگاه خداوند صاحب درجات بسیار بالایی شوند مثل بانوانی که معرف حضورند:
آسیه، مریم، ام المومنین خدیجه کبری و زهرای اطهر.
👈 👈 👈 اما اگرچه متاع این جهان، ناچیز است و ناپایدار، ولى مى تواند وسیلهء رسیدن به پاداش بى حساب گردد.
و تعبیر به مِثْلَها، اشاره به اینست که مجازاتهاى عالم دیگر شبیه همان کارى است که انسان در این دنیا انجام داده است، شباهتى کامل و بدون نقص.
🟢 در آیاتی از قرآن کریم، پاداش عمل صالح به ده برابر، و در آیاتی به هفتصد برابر و در آیات مورد بحث، پاداش الهی بی حساب عنوان شده.
این به این معنی است که پاداش خداوند به خلوص و روح عمل نیکی که انجام میشود بستگی دارد. گاه ده برابر، گاه صد برابر و گاهی هم بی حساب.
مثلا یکی از اعمالی که مشخصا خداوند پاداش آنرا بی حساب وعده فرموده، صبر و شکیبایی است.