سیدابوالحسن مهدوی
#عکس_نوشته #صبر #شماره۹ @abolhasanmahdavi
#صبر_امیرالمؤمنین_علیه_السلام_برای_اِحیای_حقشان
#صبر
🔻از نمونههای حقیقی گذشت از حق برای بقای دین اسلام، گذشتی بود که جانشین رسول گرامی اسلام«صلیاللهعلیهوآله»، امیرالمؤمنین«علیهالسلام»، دربارهی خلافت اِعمال کردند.
🔹حضرت در مقابل غاصبان خلافت توانایی مقابله داشتند و میتوانستند به زورِ شمشیر، حقشان را بگیرند؛ اما میدانستند که این کار مفاسد فراوان دارد و آتش فتنه و نزاعهای قومی قبیلهای را میافروزد. در آن صورت، اصل و اساس اسلام به مرور زمان از بین میرفت.
🔸بالاخره پس از اینکه حضرت مصلحت را گذشتن از حق خود دیدند، در این گذشت، صبر و تحمل را پیشه خود ساختند و فرمودند: «همچون کسیکه استخوان در گلو و خار در چشم داشته باشد، ۲۵ سال سکوت کردم.»
🔹به هر حال، این مدت طولانی گذشت و بعد از آن، حضرت علی«علیهالسلام» به حکومت ظاهری رسیدند. در حدود پنج سالِ حکومت نیز صبورانه وظایف خود را انجام دادند و جنگها و مشکلاتِ سر راهشان را تحمل کردند.
✅پس بحث صبر با گرفتن یا نگرفتن حق هیچ ارتباطی ندارد و با صرفنظر از بحث صبر، باید دید که آیا از نظر شرعی و اخلاقی، اولویت در این است که شخص برای احقاق حقوق اقدام کند یا خیر.
👈سپس، اگر گرفتن حق درست بود، در این راه صبر کند و اگر وظیفهاش صرفِنظرکردن از حق بود، باز هم باید صبر کند. بنابراین، در هیچ جایگاهی، صبر مانع احقاق حق انسان نیست.
@abolhasanmahdavi
هدایت شده از سیدابوالحسن مهدوی
💠 شرح صحیفه سجادیه
🔸با بیان آیت الله مهدوی حفظهالله
🔹امشب از نماز مغرب و عشاء
🔻خیابان کاوه، میدان ۲۵ آبان، مسجد و حسینیه امام سجاد علیهالسلام
@abolhasanmahdavi
شرح دعای25؛ جلسه3.mp3
15.38M
💠 #شرح_صحیفه_سجادیه
🔸شرح دعای۲۵؛ جلسه۳
📆 ۱۵ آذر ۱۳۹۸
⏰مدت زمان: ۶۳دقیقه
🔻مسجد امام سجاد«علیهالسلام»
@abolhasanmahdavi
#حکم_فقهی_مقابله_به_مثل #صبر
🔻مطالبی که در خصوص چشمپوشی از حقوق شخصی خود و تحمل ناحقّیِ دیگران بیان کردیم، همه از نظر اخلاقی است؛ اما از نظر فقهی، همانطور که پیشتر هم به آن اشاره کردیم، انسان حق دارد که اگر کسی ضربهای به او وارد کرد، مثلاً دست او را زخمی کرد، به همان اندازه، دست او را زخمی کند.
🔹البته در حکومت اسلامی، باید این کار با مُجوّز قاضی انجام شود؛ یعنی او به قصاص یا گرفتن دیه حکم کند.
🔸دین اسلام از نظر فقهی، از تضییع حقوق مردم پیشگیری کرده است و آن را حرام میداند و در صورت تضییعِ حق، اجازه میدهد که آن را طبق شروط شرعی جبران کند و در همان حال از نظر اخلاقی، عفوکردن را بهتر میداند.
🔹امیرالمومنین«علیهالسلام» فرمودند:
«العَفوُ مَعَ القُدرَةِ جُنَّةٌ مِن عَذَابِ الله»؛ عفوکردن در عین داشتن قدرت برای انتقام، سپری در برابر آتش جهنم است.
@abolhasanmahdavi
🔻گزارش تصویری از حضور آیتالله مهدوی در آیین اجلاسیهی منطقهای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و علمای بلاد و گردهمایی نخبگان حوزه علمیه اصفهان با حضور آیتالله محمد یزدی«حفظهالله»
📆آذرماه۱۳۹۸
@abolhasanmahdavi
🔻امامصادق«علیهالسلام» فرمودند: «إِنَّ لِلَّهِ حَرَماً وَ هُوَ مَكَّةُ»؛ یعنی خداوند حرمی دارد و حرم پروردگار مکه است و «وَ لِرَسُولِهِ حَرَماً وَ هُوَ الْمَدِينَةُ»؛ برای رسول خدا هم حرمی است و آن شهر مدینه است و «وَ لِأَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ حَرَماً وَ هُوَ الْكُوفَةُ»؛ کوفه حرم امیرالمؤمنین«علیهالسلام» است.
🔹بعد حضرت فرمودند: «وَ لَنَا حَرَماً وَ هُوَ قُمُّ»؛ ما هم حرمی داریم که آن، شهر قم است و «وَ سَتُدْفَنُ فِيهِ امْرَأَةٌ مِنْ وُلْدِي تُسَمَّى فَاطِمَةَ مَنْ زَارَهَا وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ»؛ یعنی حضرت بشارت دادند که در آینده بناست دختری از فرزندم موسیبنجعفر»علیهماالسلام» آنجا دفن شود. اسمش را هم فرمودند که «فاطمه» است. بشارت حضرت این است که فرمودند: «مَنْ زَارَهَا وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ»؛ یعنی کسیکه برود ایشان را زیارت بکند، بهشت بر او واجب میشود.
@abolhasanmahdavi
#توصیهی_امام_صادق_به_عُنوان_بَصری
#صبر
🔻امام صادق(علیهالسلام) در «حدیث عُنوان بَصری»، معارف ارزشمندی را خاطرنشان کردهاند که برای طالبان سیر و سلوک معنوی، بسیار راهگشا و مفید است.
🔹در این حدیث، نُه مطلب را به عُنوان تعلیم فرمودند. از این نُه مطلب، سه خصلت آن به حِلم مربوط است:
🔸[اول اینکه] اگر کسی به شما گفت: «یکی بگویی، دَه تا میشنوی»، در پاسخ بگو: «اگر ده تا گفتی، یکی هم نمیشنوی»؛
🔸[دوم اینکه] هرکس به تو اهانت کرد، بگو: «اگر راست میگویی، از خداوند میخواهم مرا بیامرزد و اگر دروغ میگویی، از خداوند میخواهم تو را رحمت کند»؛
🔸[سوم اینکه] هرکس تو را تهدید کرد، تو او را اندرز بده و برایش دعا کن.
✅در حقیقت، انسان نباید به گناه دیگران کمک کند، بلکه باید کَفِّ نفس، یعنی خویشتنداری، داشته باشد و توجه کند که با خویشتنداری، نفس بهشدت آزرده میشود، اما باید نفس خود را از انتقام و مقابله به مثل حفظ کند.
👈پوشیده نیست که اجرای صحیح این احکام و قوانین زیبایی دین، به صفت صبر بسیار وابسته است.
@abolhasanmahdavi
غیبت؛ جلسه3.mp3
1.95M
🔻 #غیبت؛ جلسه۳
📆شنبه، ۱۶ آذر ۱۳۹۸
⏱مدت زمان: ۷دقیقه
🔸نمازخانه هلال احمر اصفهان
@abolhasanmahdavi
#استثنائات #صبر
🔻بنابر آنچه بیان شد، قانون به ما میگوید: از نظر اخلاقی بهتر است شخص از حق خویش بگذرد و عفو بکند؛ اما چند مسئله از این قانون استثنا میشود و فرد نباید به ظاهر، از حق خود بگذرد:
🔹یکی جایی است که اگر شخص چیزی به شخص توهین کننده نگوید و از حق خویش گذشت کند، جسارت او بیشتر میشود و گناهش را تکرار میکند.
👈در این صورت، شخص ناچار است برای ممانعت از تکرار گناه و جسورشدن انسان خطاکار، در همان مرتبهی اول که توهین میشنود، با کوچکترین اقدام ممکن، او را سرجایش بنشاند. این کار همان دفع کار زشت بهترین حالت است؛ یعنی همان«ادفَع بِالَّتی هِیَ أَحسَن».
🔹دیگر آنکه وقتی کسی مشغول سرقت اموال فرد است، اگر مالک اموال بخواهد ساکت بنشیند و از حق خود بگذرد، سارق تمام اموالش را به یغما میبرد؛
👈لذا ناچار است از خود دفاع کند و جلوی این خسارت را بگیرد.
🔹نمونهی سوم نیز در خصوص کسی است که به انسان تهمتی میزند و انسان میتواند خود را از تهمت مبرا کند.
👈در این صورت، انسان باید خود را از اتهام عمدی و نیز از سوءظن سهوی دیگران برهاند؛ مانند حضرت یوسف«علیهالسلام» که خود را از اتهام عمدی زلیخا و سوءظن سهوی عزیز مصر مبرا کرد.
✅حاصل آنکه در صورتیکه شرّ جاهل دفن نمیشود، مگر به اینکه انسان حرکتی انجام دهد و مقابله کند، در همان حد دفاع اشکالی ندارد.
@abolhasanmahdavi
#صبر_بی_حاصل_جهنمیان
#بینیازی_بهشتیان_از_صبر
#صبر
🔻صبر از صفات بسیار پُرثمر اخلاقی است؛ اما همین صبر در یک جا بینتیجه است و هیچ ثمری برای انسان ندارد و آن صبر در آتش جهنم است.
🔹آنجا دیگر پروندهی انسان را بستهاند و صبر هیچ سودی به حال انسان ندارد.
👈خداوند متعال در سورهی طور آیه۱۶ میفرماید:
«اصلَوها فَاصبِرُوا أو لَا تَصبِرُوا سَواءٌ عَلَیکُم إِنَّما تُجزَونَ ما کُنتُم تَعمَلُونَ»؛ آتش جهنم را بچشید و بسوزید. صبر کنید یا نکنید، برای شما یکسان است؛ زیرا فقط به اعمالتان جزا داده میشوید.
🔹در بهشت نیز صبر وجود ندارد؛ اما نه برای آنکه بیفایده است؛ بلکه آنچه بهشتیها تمنا کنند، بهسرعت فراهم میشود.
👈در بهشت، موضوع ناگواری برای بهشتیان وجود ندارد که به صبر نیاز داشته باشند. بنابراین، صفت صبر فقط در این دنیا نتیجهی بسیار دارد؛ ولی در آتش جهنم هیچ سودی ندارد و در بهشت نیز اصلاً به صبر نیاز نیست.
✅صبر در دنیا آنقدر سودمند است که خدای متعال در کتاب آسمانی خود، دو بار بندگانش را به یاریگرفتن از صبر دعوت کرده است. خداوند در سورهی بقره میفرماید: «استَعِینُوا بِالصَّبرِ وَ الصَّلاةِ»؛ از صبر و نماز یاری بجویید.
🔸چه نیکو گفته است:
هر نبیای زو برآورده برات/استعینوا مِنه صبراً أو صلات
@abolhasanmahdavi
سیدابوالحسن مهدوی
#عکس_نوشته #صبر #شماره۱۱ @abolhasanmahdavi
#ارتباط_صبر_با_ایمان
🔻باید دانست که شبانهروز انسان و تمام لحظههای عمر او از دو حالت خارج نیست:
👈یا انسان در موقعیت گرفتاری و سختی قرار دارد یا در حال خوشی و نعمت است.
🔹وظیفه انسان در حالت نقمت و گرفتاری، داشتن صبر و تحمل در برابر سختیهاست؛ اما در حالت نعمت و خوشی، دیگر صبر کردن معنایی ندارد و انسان در این حالت، باید شکرگزاری خداوند را بهجای صبرکردن در پیش بگیرد.
🔸از همینرو، رسول گرامی اسلام«صلیاللهعلیهوآله» فرمودهاند: ایمان دو نیم است: نیمی صبر است و نیمی شکر.
✅با توجه به این بیان، اگر کسی بتواند صبر و شکر را تحصیل کند، ایمانش کامل میشود؛ زیرا صبر و شکر تمام حالات او را فرا میگیرد و ارتباط او را با خدای سبحان دائمی میکند.
انوری به زیبایی گفته است:
شود زیادت شادی و غم شود نقصان/
چو شکر و صبر کنی در میان شادی و غم/
ز شکر گردد نعمت بر اهل نعمت بیش/
به صبر گردد محنت بر اهل محنت کم
@abolhasanmahdavi
#اقسام_صبر_در_قرآن (۱) #صبر
✅۱.صبر در انجام دادن وظیفه
🔻صبر در بندگی
👈خداوند سبحان در آیه۶۵از سورهی مریم میفرماید:
«رَبُّ السَّمَاواتِ وَ الأَرضِ وَ ما بَینَهُما فَاعبُدهُ وَ اصطَبِر لِعِبادَتِهِ»؛ اوست پروردگار آسمانها و زمین و آنچه میان آن دو است؛ پس او را بندگی کن و در عبادت او شکیبا باش.
🔸«اصطبار» بهمعنای اختیار کردن صبر است و به این مضمون اشاره میکند که شخص با اختیار خودش، سراغ صبرِ بر اطاعت پروردگار برود.
🔹در حقیقت، صبر در عبادتی که انسان با اختیار خود آن را انتخاب میکند، مانندِ صبر در مصیبتها و گرفتاریها نیست؛ زیرا مصیبتها و گرفتاریها بدون اختیار، سراغ انسان میآیند.
🔸بر این اساس، درجه و مقام صبر اختیاری بسیار برتر از صبر غیراختیاری است.
🔹در مصیبتها هم بعد از وقوع غیر اختیاری آنها، انسان صبور باید با اختیار خود صبر را بهکار گیرد؛ ولی بالاخره، با اختیار خود درخواست وقوع بلا و گرفتاری برای خود نکرده است؛ در حالیکه برای انجام واجبات، شخص عابد با اختیار خود سراغ انجام آنها رفته است و در هنگام عمل هم صبر میکند.
ادامه دارد . . .
@abolhasanmahdavi
بهداشت جسم؛ جلسه23.mp3
9.05M
🔻 #بهداشت_جسم؛ جلسه۲۳
📆۴شنبه، ۲۰ آذر ۱۳۹۸
⏱مدت زمان: ۳۷دقیقه
🔸بیت آیتالله مهدوی
@abolhasanmahdavi
. . .ادامه از قبل
🔻صبر در نماز
👈قرآن کریم در آیه ۱۳۲ سورهی مبارکهی طه میفرماید:
«وَ أمُر أهلَکَ بِالصَّلاةِ وَ اصطَبِر عَلَیها»؛ [ای پیامبر،] خانوادهات را به نماز دستور بده و بر آن صبر کن.
🔹این آیهی شریفه به صبر در اطاعت خداوند اشاره میکند.
🔻صبر در روزه
👈خداوند حکیم در سورهی بقره آیه ۴۵ میفرماید:
«وَ استَعِینُوا بِالصَّبرِ وَ الصَّلاةِ»؛ از صبر و نماز یاری بجویید.
🔹در این باره حضرت صادق آل محمد«علیهالسلام» خاطرنشان کردهاند:
منظور از صبر در اینجا، روزه است و وقتی در زندگی، سختی و بلایی به شما رسید و میخواهید آن را تحمل کنید، روزه بگیرید؛ زیرا خدای متعال میفرماید:
از صبر و نماز کمک بگیرید و مقصود او از صبر، روزه است.
🔸توجه به این نکته لازم است که انسان با روزهگرفتن صبری نصیبش میشود که این صبر دو ویژگی دارد:
👈یکی اینکه شهوت و غضب، دو عامل بزرگ مفاسد را تضعیف میکند؛
👈دیگر اینکه در روزهداری، فکر انسان تقویت میشود و انسان به کارهای عقلایی روی میآورد.
🔹به دیگر سخن، میتوان گفت که صبر در روزهگرفتن، هم موانع ترقی انسان را برطرف میکند و هم قوای مناسب را برای سیر و حرکت معنوی او به سوی کمال تجهیز میکند.
@abolhasanmahdavi
سیدابوالحسن مهدوی
🔻 #شرح_حکمت ۲۱۵ نهجالبلاغه؛ قسمت۱ 📆 ۵شنبه، ۱۴ آذر ۱۳۹۸ ⏱مدت زمان: ۴۹دقیقه 🔸حسینیه جوادالائمه«علیها
شرح حکمت215نهجالبلاغه؛ قسمت2.mp3
11.2M
🔻 #شرح_حکمت ۲۱۵ نهجالبلاغه؛ قسمت۲
📆 ۵شنبه، ۲۱ آذر ۱۳۹۸
⏱مدت زمان: ۴۵دقیقه
🔸حسینیه جوادالائمه«علیهالسلام»
@abolhasanmahdavi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#یقین
#صبر
#کلیپ_تصویری
📹 ببینید | نقش یقین در عبادات
@abolhasanmahdavi
هدایت شده از سیدابوالحسن مهدوی
💠 شرح صحیفه سجادیه
🔸با بیان آیت الله مهدوی حفظهالله
🔹امشب از نماز مغرب و عشاء
🔻خیابان کاوه، میدان ۲۵ آبان، مسجد و حسینیه امام سجاد علیهالسلام
@abolhasanmahdavi
شرح دعای25؛ جلسه4.mp3
13.26M
💠 #شرح_صحیفه_سجادیه
🔸شرح دعای۲۵؛ جلسه۴
📆 ۲۲ آذر ۱۳۹۸
⏰مدت زمان: ۵۴دقیقه
🔻مسجد امام سجاد«علیهالسلام»
@abolhasanmahdavi
غیبت؛ جلسه4.mp3
2.02M
🔻 #غیبت؛ جلسه۴
📆شنبه، ۲۳ آذر ۱۳۹۸
⏱مدت زمان: ۷دقیقه
🔸نمازخانه هلال احمر اصفهان
@abolhasanmahdavi
#اقسام_صبر_در_قرآن (۲) #صبر
✅۲.صبر در ناملایمات و بلاها
🔻قسم دیگر، صبر در بلاها و سختیهایی است که در زندگی به انسان میرسد.
👈لقمان حکیم به فرزندش اینگونه توصیه میکند:
«وَ اصبِر عَلی ما أصابَک»؛ در برابر مصیبتی که به تو رسیده است، صبور باش.
👈همچنین در سورهی مبارکهی مزمل، خداوند به حبیب خود، پیامبر گرامی اسلام«صلیاللهعلیهوآله» میفرماید:
«اِصبِر عَلی ما یَقُولُونَ»؛ بر آنچه میگویند، صبر کن.
👈فرزندان حضرت یعقوب«علیهالسلام» پیراهن یوسف«علیهالسلام» را با خونی دروغین آغشته کرده بودند و ادعا میکردند گرگ او را خورده است. ایشان به فرزندانشان فرمودند: «بَل سَوَّلَت لَکُم أنفُسَکُم أمراً فَصَبرٌ جَمِیلٌ»؛ [شما میگویید گرگ یوسف را خورده است؛] اما نفس شما کاری [زشت] را در نظرتان آراسته است. پس اینک صبری نیکو [بهتر است].
🔹اگر انسانها خدای عزّوجل را حکیم مطلق بدانند، هیچگاه در نزول سختی و بلا، به خالق خود ایراد نمیگیرند و در مقابل آن تسلیم و راضی خواهند بود تا بهطور مفصل، از مصلحت آن در آینده مطلع شوند یا اگر مصلحت نباشد، به وجود مصلحت اجمالی آن اکتفا کنند.
@abolhasanmahdavi
#اقسام_صبر_در_قرآن (۳) #صبر
✅۳.صبر در معصیت
🔻گونهی دیگر صبر در ترک کارهای حرام است. این مطلب را از این آیه میفهمیم:
«وَ لا تَستَوی الحَسَنةُ وَ لا السَّیِّئَةُ ادفَع بِالَّتی هِیَ أَحسَنُ فَإذا الَّذی بَینَکَ وَ بَینَهُ عَداوَةٌ کَأَنَّهُ*وَ ما یُلَقَّاها إلّا الَّذینَ صَبَرُوا وَ ما یُلَقَّاها إلّا ذُو حَظٍّ عَظیم»؛ خوبی و بدی برابر نیست، همیشه به نیکوترین وجه پاسخ ده تا کسی که میان تو و او دشمنی است، همچون دوست صمیمی شود. کسی از این [خصلت خوب] برخوردار نمیشود، مگر صابران و آنان که بهرهای بزرگ داشته باشند.
🔹در واقع، قرآن کریم میفرماید: هنگامی که شخص با عمل جاهلانهای مواجه میشود، به صبر و بهرهای بزرگ از اخلاق نیاز دارد تا بتواند سیئه (گناه) را ترک کند.
🔸توجه کنید که کارهای «خلاف مُرُوَّت» هم جایز نیست و این قسم، آن را هم در بر میگیرد. خلاف مروت به کاری میگویند که در شأن شخص نیست و وقتی دیگران میبینند که آن شخص آن کار را انجام میدهد، تعجب میکنند؛ مانند اینکه انسانی بسیار برجسته و شاخص، در خیابان تخمه بشکند. تخمهشکاندن به خودی خود اشکالی ندارد و ذاتاً حرام نیست و اگر همان شخص دور از چشم دیگران این کار را انجام دهد، مرتکب گناه نشده است؛ ولی گاهی به سبب وضعیتی جدید و خاص، همان کار برای همان فرد حرام میشود.
👈علت حرامبودنش هم این است که این کار باعث سقوط معنوی میشود و شخصیت و آبروی او را از بین میبرد و او را در دید دیگران کوچک میکند.
@abolhasanmahdavi
#اقسام_صبر_از_دیدگاه_روایات (۱)
#صبر
✅تقسیم اول۱
🔻در بعضی روایات حضرات معصومان«علیهمالسلام» صبر را به سه قسمت تقسیم کردهاند: صبر در اطاعت و صبر در ترک حرام و صبر در مصیبت و گرفتاری؛ یعنی ناملایماتی که انسان باید در آن صبور باشد، در این سه قِسم خلاصه شده است
🔸برای مثال، حضرت رسول«صلیاللهعلیهوآله» فرمودند:
صبر سهگونه است: صبر در هنگام مصیبت، صبر در طاعت و صبر در معصیت.
این سه قسم بسیار کلی است اما برای واضح شدن جایگاه صبر موثر است.
🔹۱.صبر در اطاعت و انجام وظیفه
👈بخشی از ناملایمات انسان در هنگام انجامدادن وظیفهی دنیوی و اُخروی است، بهخصوص هنگام ادای واجبات؛ یعنی انسان در انجامدادن کارهایی همچون جهاد، حج، اعتکاف و روزه، باید سختیها و ناملایمات بسیاری را تحمل کند.
@abolhasanmahdavi
همایش وحدت حوزه و دانشگاه.mp3
10.24M
🔻همایش وحدت حوزه و دانشگاه
📆۳شنبه، ۲۶ آذر ۹۸
⏰مدت زمان: ۴۱دقیقه
🔸حوزه علمیه صدر بازار اصفهان
@abolhasanmahdavi