❇ تفســــــیر
بارقه امید و آغاز مشکلات!
قرآن داستان یوسف (علیه السلام) را از خواب عجیب و پر معنى او آغاز مى کند; زیرا این خواب در واقع نخستین فراز زندگى پر تلاطم یوسف محسوب مى شود.
یک روز صبح با هیجان و شوق به سراغ پدر آمد و پرده از روى حادثه تازه اى برداشت که در ظاهر چندان مهم نبود، اما در واقع شروع فصل جدیدى را در زندگانى او اعلام مى کرد.
یوسف گفت: پدرم! من دیشب در خواب یازده ستاره را دیدم که از آسمان فرود آمدند و خورشید و ماه نیز آنها را همراهى مى کردند، همگى نزد من آمدند و در برابر من سجده کردند (إِذْ قالَ یُوسُفُ لاَِبیهِ یا أَبَتِ إِنِّی رَأَیْتُ أَحَدَ عَشَرَ کَوْکَباً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ رَأَیْتُهُمْ لی ساجِدینَ).
ابن عباس مى گوید: یوسف (علیه السلام) این خواب را در شب جمعه که مصادف شب قدر، (شب تعیین سرنوشت ها و مقدرات) بود، دید.
در این که یوسف(علیه السلام) به هنگام دیدن این خواب، چند سال داشت، بعضى نُه سال، بعضى دوازده سال و بعضى هفت سال، نوشته اند، قدر مسلّم این است که در آن هنگام بسیار کم سن و سال بود.
قابل توجه این که جمله رَأَیْتُ به عنوان تأکید و قاطعیت در این آیه تکرار شده است، اشاره به این که من چون بسیارى از افراد که قسمتى از خواب خود را فراموش مى کنند و با شک و تردید از آن سخن مى گویند نیستم. من با قطع و یقین دیدم که یازده ستاره و خورشید و ماه در برابرم سجده کردند، در این موضوع شک و تردیدى ندارم.
🌼🌼🌼
نکته دیگر این که، ضمیر هُمْ که براى جمع مذکر عاقل است، در مورد
خورشید و ماه و ستارگان به کار رفته، همچنین کلمه ساجِدِین.
اشاره به این که سجده آنها یک امر تصادفى نبود بلکه پیدا بود روى حساب همچون افراد عاقل و هوشیار سجده مى کنند.
البته روشن است منظور از سجده در اینجا خضوع و تواضع مى باشد، و گرنه سجده به شکل سجده معمولى انسان ها در مورد خورشید و ماه و ستارگان مفهوم ندارد.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۴ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
202030_2143865519.mp3
2.96M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه: یوسف
آیه: ۴
@ayehsobh
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«قَالَ يَا بُنَيَّ لَا تَقْصُصْ رُؤْيَاكَ عَلَىٰ إِخْوَتِكَ فَيَكِيدُوا لَكَ كَيْدًا ۖ إِنَّ الشَّيْطَانَ لِلْإِنسَانِ عَدُوٌّ مُّبِينٌ»
گفت: «پسرم! خواب خود را براى برادرانت بازگو مکن، مبادا براى تو نقشه (خطرناکى) بکشند. زیرا شیطان، دشمن آشکار انسان است.
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۵)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
این خواب هیجان انگیز و معنى دار، یعقوب(علیه السلام) پیامبر را در فکر فرو برد:
خورشید و ماه و ستارگان آسمان! آن هم یازده ستاره، فرود آمدند و در برابر فرزندم یوسف(علیه السلام) سجده کردند. چقدر پر معنى است؟!
حتماً خورشید و ماه، من و مادرش (یا من و خاله اش) مى باشیم و یازده ستاره، برادرانش، قدر و مقام فرزندم آن قدر بالا مى رود که ستارگان آسمان و خورشید و ماه سر بر آستانش مى سایند، آن قدر در پیشگاه خدا عزیز و آبرومند مى شود که آسمانیان در برابرش خضوع مى کنند. چه خواب پر شکوه و جالبى؟!.
لذا با لحن آمیخته با نگرانى و اضطراب، اما توأم با خوشحالى به فرزندش چنین گفت: فرزندم این خوابت را براى برادرانت بازگو مکن! (قالَ یا بُنَیَّ لاتَقْصُصْ رُؤْیاکَ عَلى إِخْوَتِکَ).
چرا که آنها براى تو نقشه هاى خطرناک خواهند کشید (فَیَکیدُوا لَکَ کَیْداً).
من مى دانم شیطان براى انسان دشمن آشکارى است (إِنَّ الشَّیْطانَ لِلإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبینٌ).
او منتظر بهانه اى است که وسوسه هاى خود را آغاز کند، به آتش کینه و حسد دامن زند و حتى برادران را به جان هم اندازد.
🌼🌼🌼
جالب این که یعقوب(علیه السلام) نگفت: مى ترسم برادران قصد سوئى درباره تو کنند؛ بلکه آن را به صورت یک امر قطعى و مخصوصاً با تکرار کَیْد که دلیل بر تأکید است بیان کرد.
چرا که از روحیات سایر فرزندانش با خبر بود و حساسیت آنها را نسبت به یوسف مى دانست. شاید برادران نیز از تعبیر کردن خواب بى اطلاع نبودند.
به علاوه این خواب خوابى بود که تعبیرش چندان پیچیدگى نداشت.
از طرفى، این خواب شبیه خواب هاى کودکانه به نظر نمى رسید، کودک ممکن است خواب ماه و ستاره را ببیند، اما این که ماه و ستارگان به صورت موجوداتى عاقل و با شعور در برابر او سجده کنند، این یک خواب کودکانه نیست و روى این جهات جا داشت که یعقوب نسبت به افروخته شدن آتش حسد برادران نسبت به یوسف بیمناک باشد .
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۵ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
14.56M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
کربلای معلی، حرم حضرت سیدالشهدا علیهالسلام امروز چهارشنبه ۷ مهر ، ۷ صبح
#اربعین
#کرونا_هراسی
#نه_به_واکسن_اجباری
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«وَكَذَٰلِكَ يَجْتَبِيكَ رَبُّكَ وَيُعَلِّمُكَ مِن تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ وَيُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكَ وَعَلَىٰ آلِ يَعْقُوبَ كَمَا أَتَمَّهَا عَلَىٰ أَبَوَيْكَ مِن قَبْلُ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْحَاقَ ۚ إِنَّ رَبَّكَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ»
و این گونه پروردگارت تو را بر مى گزیند و از تعبیر خوابها به تو مى آموزد و نعمتش را بر تو و بر خاندان یعقوب کامل مى کند. همان گونه که پیش از این، بر پدرانت ابراهیم و اسحاق کامل کرد. به یقین، پروردگار تو دانا و حکیم است.»
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۶)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
ولى این خواب تنها بیانگر عظمت مقام یوسف (علیه السلام) در آینده از نظر ظاهرى و مادى نبود، بلکه نشان مى داد او به مقام نبوت نیز خواهد رسید; چرا که سجده آسمانیان دلیل بر بالا گرفتن مقام آسمانى او است و لذا پدرش یعقوب اضافه کرد: و این چنین پروردگارت تو را بر مى گزیند (وَ کَذلِکَ یَجْتَبیکَ رَبُّکَ).
و از تعبیر خواب به تو تعلیم مى دهد (وَ یُعَلِّمُکَ مِنْ تَأْویلِ الأَحادیثِ).
و نعمتش را بر تو و آل یعقوب تکمیل مى کند (وَ یُتِمُّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَ عَلى آلِ یَعْقُوبَ).
همان گونه که پیش از این بر پدرانت ابراهیم و اسحاق تمام کرد (کَما أَتَمَّها عَلى أَبَوَیْکَ مِنْ قَبْلُ إِبْراهیمَ وَ إِسْحاقَ).
آرى، پروردگارت عالم است و از روى حکمت کار مى کند (إِنَّ رَبَّکَ عَلیمٌ حَکیمٌ).
🌼🌼🌼
تَأْویل در اصل به معنى بازگشت دادن چیزى است و هر کار یا هر سخن به هدف نهائى برسد به آن تأویل مى گویند. تحقق خارجى خواب نیز مصداق تأویل است.
أَحادیثِ جمع حدیث به معنى نقل یک ماجرا است و از آنجا که انسان خواب خود را براى این و آن نقل مى کند، در اینجا کنایه از خواب است.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۶ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
202030_370803651.mp3
2.79M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه: یوسف
آیه: ۶
@ayehsobh
هدایت شده از معصومه معصومیان
🔴 مجمع حافظان قرآن کریم کاشمر برگزار میکند 🔴
✨ مسابقه عظیم فرهنگی «شعور عاشورایی» ✨
❇️ جوایز ارزندهی این مسابقه:
🎁 ۴۰ کارت هدیه پانصد هزار تومانی برای نفرات برتر
🎁 ۱۰ کارت هدیه ۱۵۰ هزار تومانی به قیدقرعه به کسانی که بیش از نیمی از نمره آزمون را کسب کنند
📆 تاریخ برگزاری مسابقه: ۲۳ مهر ماه
#فرایندی_کاملا_رایگان
🌐 ثبتنام در مسابقه، دسترسی به مجموعه پیامهای مکتب عاشورا و عضویت در کانال اطلاعرسانی از طریق لینک زیر:
🆔 zil.ink/ashoora_test
هر صبح یک آیه:
🌺اَعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«لَّقَدْ كَانَ فِي يُوسُفَ وَإِخْوَتِهِ آيَاتٌ لِّلسَّائِلِينَ»
به یقین در (داستان) یوسف و برادرانش، نشانه ها(ى هدایت) براى سؤال کنندگان بود.
(سوره مبارکه یوسف/ آیه ۷)
@ayehsobh
❇ تفســــــیر
نقشه نهائى
از اینجا جریان درگیرى برادران یوسف با یوسف (علیه السلام) شروع مى شود:
آیه، اشاره به درس هاى آموزنده فراوان این داستان کرده، مى گوید: به یقین در سرگذشت یوسف و برادرانش، نشانه هائى براى سؤال کنندگان بود (لَقَدْ کانَ فی یُوسُفَ وَ إِخْوَتِهِ آیاتٌ لِلسّائِلینَ).
در این که منظور از این سؤال کنندگان چه اشخاصى هستند؟ بعضى از مفسران (مانند قرطبى در تفسیر الجامع و غیر او) گفته اند: این سؤال کنندگان جمعى از یهود مدینه بودند، که در این زمینه پرسش هائى از پیامبر(صلى الله علیه وآله)مى کردند.
ولى ظاهر آیه مطلق است و مى گوید: براى همه افراد جستجوگر آیات و نشانه ها و درس هائى در این داستان نهفته است .
چه درسى از این برتر که گروهى از افراد نیرومند، با نقشه هاى حساب شده اى که از حسادت سرچشمه گرفته، براى نابودى یک فرد ظاهراً ضعیف و تنها، تمام کوشش خود را به کار گیرند.
اما با همین کار بدون توجه، او را بر تخت قدرت بنشانند و فرمانرواى کشور پهناورى کنند و در پایان همگى در برابر او سر تعظیم فرود آورند.
🌼🌼🌼
این نشان مى دهد وقتى خدا کارى را اراده کند مى تواند آن را ـ حتى به دست مخالفین آن کار ـ پیاده کند، تا روشن شود که یک انسان پاک و باایمان تنها نیست و اگر تمام جهان به نابودى او کمر بندند، اما خدا نخواهد، تار موئى از سر او کم نخواهند کرد!.
(تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۷ سوره مبارکه یوسف)
@ayehsobh
202030_1882798397.mp3
1.47M
استاد قرائتی
موضوع: تفسیر قرآن
نوع:سخنرانی کوتاه
سوره مبارکه: یوسف
آیه: ۷
@ayehsobh