شرح حکمت ۸۴ آثار شگفت انگیز شرکت در جهاد.mp3
3.66M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت84
⭕️ آثار شگفت انگیز شرکت در جهاد
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت84
🔹 آثار شگفت انگیز شرکت در جهاد
💠 «بَقِيَّةُ السَّيْفِ [أَنْمَى] أَبْقَى عَدَداً وَ أَكْثَرُ وَلَداً»
⚜ امیرالمؤمنین (علیه السلام) در حکمت ۸۴ در بیانی اسرار آمیز می فرمایند :
" باقيماندگان شمشير و جنگ ( یعنی کسانی که به جهاد می روند، اما به فوز شهادت نمی رسند و بر می گردند) شماره شان بادوام تر و فرزندانشان بيشترند. "
یعنی نسلی دائمی تر دارند و فرزندانی بیشتر .
🔰 در شرح و تفسیر این حکمت ، تقریباً تمام شُرّاح و مفسّرین از قدیم و جدید درمانده اند .
🔻برخی به این درماندگی تصریح کردند و برخی سعی کردند با بیان بعضی از مصادیق ، فقط درستی این حکمت را نشان بدهند که هیچ نیازی هم نبوده.
🔻 بنده در جواب این عرض را دارم ؛ ببینید عزیزان! حضرت علی (علیه السلام) در خطبه ۹۱ می فرمایند : ما اهل بیت که خداوند در سوره مبارکه آل عمران ما
را « الراسخون فی العلم » معرفی کرده ، اینگونه نیست که هر آنچه را که بخواهیم بدانیم با تعمّق و عمیق شدن در اسرار الهی بتوانیم به آن برسیم. بلکه برعکس وقتی درِ خانهٔ خدا رفتیم ، اقرار کردیم به جهل مان نسبت به هر آنچه که خدا پشت پردهٔ غیب نگه داشته و بعد اعتراف کردیم که ما از دستیابی به آنچه پشت پردهٔ غیب نگه داشته ای عاجزیم ، خداوند درهای غیب را به روی ما باز کرد و خودش حقایق را به ما فهماند.
🔻ما هم نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) همان نسبتی را داریم که اهل بیت نسبت به خدا دارند ؛ یعنی در اینجور مواقع که از اسرار مکنون هست ، فقط باید برویم در خانهٔ مولا علی (علیه السلام) ، اقرار کنیم به جهل مان و بگوییم ما نمی فهمیم ، علّت اینکه باقی ماندگان از جهاد دوام نسل شان بیشتر است و تعداد فرزندان شان هم بیشتر است ، این علت را نمی فهمیم.
🔻 بعد هم اعتراف کنیم که اگر به خودمان باشد با هزار تأمل و تفکر و تحقیق نمی توانیم بفهمیم، تا امیرالمؤمنین (علیه السلام) خودشان اگر صلاح دیدند ، حکمت این مطلب را به ما بفهمانند؛ وگرنه ما فقط مأموریم به فهمیدن اصل حکمت و پذیرفتن آن.
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯
شرح حکمت ۸۵ عواقب تکبر یا حیاء بیجا.mp3
3.38M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت85
⭕️ عواقب تکبر یا حیاء بیجا
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت85
🔹 عواقب تکبر یا حیاء بیجا
🔻 یکی از مسائلی که باعث میشود انسان، به راحتی سقوط اخلاقی کند و وزر و وبال حق النّاسی سنگین بر عهدهٔ او باشد ، حیاء بی جا یا کبر و غرور بی جاست؛
🔻گاهی انسان به خاطر خجالت بی جا، یا غرور و تکبر بی جا، از اینکه مسأله ای را اعلام کند"بلد نیستم"، خودداری میکند؛ در این صورت است که حرفی بی جا، بدون آگاهی میزند ؛ چه بسا همین حرف بی جا و بدون آگاهی او زندگی یک نفر یا صدها نفر را مختل خواهد کرد، چون آنها به ایشان اعتماد کردند و خیال کردند او کارشناس است ، او نظری غلط داده، آنها رفتند عمل کردند و عواقب سختی را متحمّل شدند؛
🔻 لذا مولا علی (علیهالسلام) در حکمت ۸۵ نهجالبلاغه میفرمایند:
«مَنْ تَرَكَ قَوْلَ لَا أَدْرِي أُصِيبَتْ مَقَاتِلُهُ»
کسی که از گفتن "نمیدانم" روی گردان باشد، به هلاکت و نابودی میرسد.
🔻 امیرالمؤمنین (عليهالسلام) در همین رابطه، در حکمت ۸۲ فرمودند:
کسی از شما، اگر مورد سؤالی قرار گرفت و پاسخ آن را نمیدانست، شرم نکند و بگوید : "نمیدانم" .
🔻 در نامه ۳۱ نهجالبلاغه هم، مولا امیرالمؤمنین (عليهالسلام)، به فرزند عزیزشان میفرمایند:
« وَ لَا تَقُلْ مَا لَا تَعْلَمُ وَ إِنْ قَلَّ مَا تَعْلَمُ »
" چیزی را که در موردش علم نداری به زبان نیاور، حتّی اگر آنچه که می دانی کم باشد. "
چون انسان اگر بگوید "نمیدانم" یک لحظه است، خیال خودش را راحت میکند؛ اما اگر ادّعا کند میداند در حالیکه نمیداند، حرفی میزند که بعداً بعید است بتوان آن را اصلاح کرد.
🔻 همچنین مولا علی (عليهالسلام)، همین عبارت را در حکمت ۳۸۲ هم دارند:
«لَا تَقُلْ مَا لَا تَعْلَمُ بَلْ لَا تَقُلْ كُلَّ مَا تَعْلَمُ» ؛
" آنچه که نمیدانی نگو، بلکه همه آن چیز هایی را هم که میدانی مگو. "
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯
ختم نهج البلاغه در ۱۹۲ روز(102).mp3
6.78M
🔈ختم گویای #نهج_البلاغه در ۱۹۲ روز.
🌺 طرح باعلی تامهدی (علیهما السلام)
🔷 سهم روز صد و بیست و چهارم: از خطبه ۱۸۱ تا خطبه ۱۷۹
#نهج_البلاغه
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
┄┄┅┅✿❀🌿🌹🌿❀✿┅┅┄┄
🌹سهم #روز_صد_وبیست_وچهارم : خطبه ۱۸۱ تا خطبه ۱۷۹ #نهج_البلاغه
┄┄┅┅✿❀✨🌺✨❀✿┅┅┄┄
📜 #خطبه181: (در سال ٣٨ هجری در آستانه جنگ نهروان، امام علیه السلام فردی را فرستاد تا گروهی از کوفیان که قصد ملحق شدن به لشکر خوارج را داشتند و ترسناک بودند بپاید. از او پرسید: « ایمن شدند و بر جای ماندند یا ترسیدند و فرار کردند؟»، مرد گفت: «ترسیدند و به خوارج پیوستند» ، فرمود:)
🔹نكوهش فريب خوردگان از خوارج
🔻از رحمت خدا دور باشند، چونان قوم ثمود آگاه باشيد! اگر نيزه ها به سوی آنان راست شود و شمشيرها بر سرشان فرود آيد، از گذشته خود پشيمان خواهند شد. امروز شيطان آنها را به تفرقه دعوت کرد و فردا از آنها بيزاری می جويد و از آنها کنار خواهد کشيد. همين ننگ آنان را کافی است که از هدايت گريختند و در گمراهی و کوری فرو رفتند، راه حق را بستند و در حيرت و سرگردانی ماندند.
┄┄┅┅✿❀✨🌺✨❀✿┅┅┄┄
📜 #خطبه180 : در سال ٣٨ هجری جهت کمک به محمدبن ابی بکر در مصر در نکوهش یاران، ایراد فرمود.
1⃣ نكوهش كوفيان
🔻خدا را بر آنچه که خواسته و هرکار که مقدّر فرمود ستايش می کنم و او را بر اين گرفتار شدنم به شما کوفيان می ستايم. ای مردمی که هرگاه فرمان دادم، اطاعت نکرديد و هر زمان شما را دعوت کردم، پاسخ نداديد، هرگاه شما را مهلت می دهم در بيهودگی فرو می رويد و درهنگامه جنگ سُست و ناتوانيد، اگر مردم اطراف امام خود جمع شوند، طعنه زده و اگر شما را برای حلِّ مشکلی بخوانند، سر باز می زنيد. پدر مباد دشمنان شما را! برای پيروزی منتظر چه چيزی هستيد؟ چرا برای گرفتن حقِّ خود جهاد نمی کنيد؟ آيا در انتظار مرگ يا ذلّت هستيد؟ به خدا سوگند! اگر مرگ من فرا رسد - که حتماً خواهد رسيد - بين من و شما جدايی خواهد افتاد، در حالی که من از همنشينی با شما ناراحت و حضورتان برای من بی فايده بود.
2⃣ علل سقوط و انحطاط فكری كوفيان
🔻خدا خيرتان دهد، آيا دينی نيست که شما را گرد آورد؟ آيا غيرتی نيست که شما را برای جنگ با دشمن بسيج کند؟ شگفت آور نيست که معاويه انسان های جفاکار پَست را می خواند و آنها بدون انتظار کمک و بخششی، از او پيروی می کنند! و من شما را برای ياری حق می خوانم، در حالی که شما بازماندگان اسلام و يادگار مسلمانان پيشين می باشيد، با کمک و عطايا شما را دعوت می کنم، ولی از اطراف من پراکنده می شويد و به تفرقه و اختلاف روی می آوريد. نه از دستورات من راضی می شويد و نه شما را به خشم می آورد که بر ضد من اجتماع کنيد، اکنون دوست داشتنی ترين چيزی که آرزو می کنم مرگ است. کتاب خدا را به شما آموختم و راه و رسم استدلال را به شما آموزش دادم و آنچه را که نمی شناختيد به شما شناساندم و دانشی را که به کامتان سازگار نبود، جرعه جرعه به شما نوشاندم. ای کاش نابينا می ديد و خفته بيدار می شد. سوگند به خدا، چه نادان مردمی که رهبر آنان معاويه و آموزگارشان پسر نابغه «عمرو عاص» باشد.
┄┄┅┅✿❀✨🌺✨❀✿┅┅┄┄
📜 #خطبه179 : (این خطبه در مسجد کوفه در سال ٣٦ هجری، پس از جنگ جمل ایراد شد. ذعلب یمانی پرسید: « ای امیرمؤمنان! آیا پروردگار خود را دیده ای؟» پاسخ فرمود: «آیا چیزی را که نبینم می پرستم؟» گفت:« چگونه او را می بینی؟» فرمود:)
🔹خداشناسی
🔻ديده ها هرگز او را آشکار نمی بينند، امّا دل ها با ايمان درست او را در می يابند. خدا به همه چيز نزديک است، نه آن که به اشياء چسبيده باشد؛ از همه چيز دور است، نه آن که از آنها بيگانه باشد گوينده است، نه با انديشه و فکر اراده کننده است، نه از روی آرزو و خواهش؛ سازنده است نه با دست و پا لطافت دارد نه آن که پوشيده و مخفی باشد، بزرگ است نه با ستمکاری ، بيناست نه با حواس ظاهری، مهربان است نه با نازک دلی ، سرها و چهره ها در برابر عظمت او به خاک افتاده و دل ها از ترس او بی قرارند.
┄┄┅┅✿❀✨🌺✨❀✿┅┅┄┄
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
گزارش موضوعات مهم خطبه ۱۸۱ تا خطبه ۱۷۹.mp3
2.99M
🔊 گزارش موضوعات مهم خطبه ۱۸۱ تا خطبه ۱۷۹
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
🌹 طرح «باعلی تا مهدی» علیهما السلام
#نهج_البلاغه
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
┄┄┅┅✿❀🌿🌼🌿❀✿┅┅┄┄
شرح حکمت ۸۶ برتری تجربه پیران بر قدرت جوانان.mp3
3.35M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت86
⭕️ برتری تجربهٔ پیران بر قدرت جوانان
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت86
🔹 برتری تجربهٔ پیران بر قدرت جوانان
⚜ امیرالمؤمنین (عليهالسلام) در حکمت ۸۶ نهجالبلاغه میفرمایند:
💠 « رَأْيُ الشَّيْخِ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ جَلَدِ الْغُلَامِ »
یعنی " نظر پختهٔ یک پیر با تجربه، نزد من محبوب تر است از تلاش و جست و خیز یک جوان. "
🔻 امیرالمؤمنین (عليهالسلام) در این حکمت، علّت آن قصّه برتری پیر بر جوان را مطرح کردند که کسی فکر نکند همیشه صرف پیری، برتری بر صرف جوانی دارد؛ فرمودند آن نظر وقتی که پخته است و جست و خیز خام یک جوان ارزشمند است؛
🔻و الّا ما پیرهایی هم داریم، که اصلاً ارزش ندارد پیری و رأی شان؛ مثل آنچه که مولا علی (علیهالسلام)، در نامه ۵۴ نهجالبلاغه خطاب به طلحه و زبیر نوشتند (طلحه و زبیری که پیر شدند و دست به فتنه زدند در قصّه جمل)؛ مولا علی (علیهالسلام) خطاب به این دو پیرمرد مینویسند:
« فَارْجِعَا أَیُّهَا اَلشَّیْخَانِ عَنْ رَأْیِکُمَا فَإِنَّ الْآنَ أَعْظَمَ أَمْرِکُمَا الْعَارُ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَتَجَمَّعَ الْعَارُ وَ النَّارُ »
" ای دو پیرمرد! از این تصمیم غلط خودتان برگردید؛ میدانم الان مهم ترین چیزی که برایتان سنگین میآید، این است که ننگ و عار برگشتن و دست برداشتن از این نظر را چگونه بپذیرید، درحالیکه فردا این ننگ و عار با آتش جهنّم هم قابل جمع خواهد بود و بدتر میشود."
🔻 بنابراین هر پیری و هر رأیی ارزش ندارد از آن طرف، جوان عزیز هم ما داریم؛ مولا علی (علیهالسلام) در نامه ۳۱، خطاب به امام حسن (علیهالسلام) مینویسند:
« إنّما قَلْبُ الحَدَثِ كالأرضِ الخالِيةِ ما اُلقِيَ فيها مِنْ شيءٍ قَبِلَتْهُ » ؛
" قلب جوان مثل یک زمین آماده خالی است، که هر بذری در آن بکاری، میپذیرد. "
خوب، بذر نیک بکاری محصول نیک درو میکنی.
🔻 بنابراین مسأله، مسأله پیری و جوانی به این معنای صرف نیست؛ به این معنی است که پیر صالح باتجربه، نظرش پخته تر است از جوانی که هنوز تجربه نکرده و فقط جست و خیز میکند.
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯