زن فلسطینی؛ زن انقلاب اسلامی
متن تفصیلی؛ خبرگزاری حوزه
✍زهرا راد
✅زنانگی چون مردانگی، یک عنصر تأثیرگذار در ساخت جامعه، تاریخ و تمدن بشری است و سهم تأثیر مهم و بنیادینی در تولید فرهنگ و ایجاد بخش نرم افزاری تمدن بر عهده دارد. تاریخ بشر نشان میدهد که سخت افزار اجتماع و تمدن بشری را مردان به پاداشتند اما این کالبد سخت و مستحکم به دمیدن روح حیات زنانه، زندگی مییافت و بدون آن تمدن بشری برپا نمیشد؛ روح نرم زنانه دریک امتزاج تکوینی و طبیعی با خلقت مردانه، به تاریخ و تمدن بشری رنگ پاشیده و آنرا از سکون به حرکت آورده است.
✅انقلاب اسلامی ایران نیز به عنوان رستاخیز حیات دینی در عصر مرگ خدا، و خدایی انسان بر کره زمین، طرح جدیدی از حیات زنانه به جهانیان ارائه داد؛ تصویری که نقطه اوج آن همان وجه رهاییش از همه غل و زنجیرهایی است که جهان غیرموحد را با آن، به بند اسارت کشیدند. هویت مستقل مومنانه که زن را از انقیاد مردان در جهان سنت از یکسو و جدال و خصوت و مبارزه بیپایان باز هم با مردان، از سوی دیگر میرهاند.زن انقلابی با تکیه بر سرمایه تکوینی زنانه و عبودیت الهی در سرسپردن به دستورات الهی که در تناسب همان تکوین زنانه صادر شدند، کمال انسانی خویش را باز مییابد و جایگاه روشنی در منظومه حیات بشری، مبتنی بر عدالت و نه لزوماً تساوی، برای خویش تدارک میببیند.
✅سالهای مبارزه تا پیروزی انقلاب و بعدها در دوران دفاع مقدس، فرصت مغتنمی بود تا زن انقلاب اسلامی در صحنه حیات اجتماعی-تاریخی خویش، دوباره متولد شود؛ زن انقلاب اسلامی را امام راحل به عنوان نوع انسان انقلابی معرفی کرد، تا با هویت مومنانهاش در بستر انقلاب تحقق یابد.. انقلاب اسلامی با «ایده عبودیت الهی برای انسان در حیات فردی، اجتماعی و تمدنی» زیست جهان تازهای را، در یک بازه زمانه کوتاه برساخت کرد و نمونه عینی و زندهای از زن موحد، پیشروی جهانیان نهاد و اینچنین امکان وقوع این نسخه فاخر از حیات زنانه در عصر مدرن را اثبات نمود که «ادل الدلیل علی امکان شیء وقوعه».
✅طرح «الگوی سوم زن» از سوی مقام معظم رهبری تلاشی نظری در راستای تعیین افق حرکت زن انقلاب اسلامی، نافی الگوی شرقی و غربی از زن و معرف الگوی انقلابی است که اینگونه تعریف شده است: «زن در تعریف غالباً شرقی، همچون عنصری در حاشیه و بینقش در تاریخسازی و در تعریف غالباً غربی، به مثابه موجودی که جنسیت او بر انسانیتش میچربد و ابزاری جنسی برای مردان و درخدمت سرمایهداری جدید است، معرفی میشد. زنان انقلاب و دفاع مقدس نشان دادند که الگوی سوم، از زن نه شرقی، نه غربی است.»
✅این تعرف نشان میدهد که زن انقلاب اسلامی با دو ویژگی شناخته میشود. یکی اینکه هویت مستقلی دارد اما به هیچ محدوده جغرافیایی، تعلق ندارد. پس این زن میتواند در هرجای عالم زیست کند اما انقلابی باشد. زن انقلابی هویت مومنانه دارد و و خود را در جهان هستی در نسبتی موحدانه با خدای متعال میبیند و به این تناسب در گرو تکلیف الهیش در عینیت جهان، دست به عمل بزند.
✅نکته دیگر اینکه این الگو، زن انقلابی را در وزان تمدنی تعریف میکند و او را نماینده یک تمدن که داعیه جهانی شدن دارد، معرفی میکند. زن انقلاب اسلامی وظیفه ساخت تمدن اسلامی را به عهده دارد و این وظیفه را در ساحت زنانه انجام میدهد. زن انقلابی فرهنگ دینی را در سخت افزار تمدن دینی جریان میدهد.
🆔@banooytamaddonsaz
https://www.hawzahnews.com/news/1118672/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D8%B2%D9%86-%D9%81%D9%84%D8%B3%D8%B7%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D8%B2%D9%86-%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C
✍زهرا راد
✅حال زن فلسطینی به عنوان زن مسلمان مستقل و قدرتمند با تمام قوا در این جنگ تمدنی حضور یافته و جبهه حق را نصرت و یاری میدهد. زنان فلسطینی هر روز فرزندان مقاومت را به دنیا میآورند و در همان حال سربازان کوچک و بزرگی را تقدیم ساحت اسلام میکنند. زن فلسطینی با ایستادگی در صحنه پیکار و مقاومت بر آرمان الهی ، تمام جبهه باطل را به چالش کشیده است. این زنان با تولد هر فرزندشان زنده میشوند به مقاومت اسلامی حیات میبخشند و با شهادت هر فرزندنشان میمیرند و باز چون ققنوس از دل خون و خاکستر سربرمیدارد و حیات دیگری به این جبهه تقدیم میکنند.
✅تمام زنانی که در اقصی نقاط جهان از این زنان حمایت میکنند قلباً به جبهه مقاومت تعلق دارند هرچند هویت دینی نداشته باشند. اسرائیل فرزند نامشروع تمدن انسان پرست دنیا محور است که با لانه کردن در دل سرزمین اسلام، قصد نابودی فرهنگ دینی را دارد و بیت المقدس به عنوان سرزمینی که تاریخ دینداری آن به درازای تاریخ بشر بوده و مهد نبوت الهی است، سالهاست به پشتوانه زن فلسطینی، دارد در مقابل این ظلم تاریخی مبارزه میکند. این مبارزه طبق وعده قرآن قرار است به نفع جبهه اسلام پایان یابد و زن فلسطینی در این مبارزه نابرابر در جبهه حق پایداری میکند تا سهمتأثیر عظیم و بی بدیل خود را در این نبرد ادا کند.
✅زن غزه آرمان انقلاب اسلامی که همان اعتلای کلمه توحید است را به خوبی ادراک کرده و امروز بیش از هر زن مسلمان در هر جای این جهان خاکی به آن ایمان دارد و برایش مبارزه میکند.
✅آیا تشکیل امت واحده اسلامی در سرزمینهای اسلامی با وجود اسرائیل ممکن است؟
✅آیا برپایی تمدن نوین اسلامی با وجود اسرائیل امکان دارد؟
✅آیا حیات اسرائیل بدون آمریکا امکان دارد؟
✅آیا تمدن اسلامی با وجود تمدن غربی به سردمداری آمریکا امکان دارد؟
✅بیشک برپایی تمدن نوین اسلامی و تشکیل امت واحده، همگی در گروه نابودی اسرائیل و اخراج این دولت غاصب از دل سرزمینهای اسلامی است و این همه میسر نیست مگر با اضمحلال تمدن مستکبر غربی به سرکردگی آمریکای جنایتکار. پس نابودی اسرائیل مقدمه قریبه حیات دوباره مسلمانان و خیزش امت اسلام است. زن فلسطینی این معنا را به حق دریافته و در معرکه جنگ سخت وارد شده و برای اعتلای اسلام و اخراج اسرائیل از سرزمین وحی و نبوت، مبارزه میکند.
✅زنان فراوانی در طول تاریخ اشغال فلسطین در سطوح مختلف مبارزات شرکت داشتند و اسیر و زندانی یا شهید و مجروح شدند. برخی عملیات انتحاری انجام دادند و به مواضع استراتژیک رژیم غاصب یورش بردند و به فوز شهادت نائل آمدند. بسیاری از این زنان در تشکیلات ضد صهیونیستی حضور دارند و مبارزه میکنند و حتی سالها به اسارت میروند.
✅ اما زن فلسطینی همان است که در تمام این سالها به ملت فلسطین حیات بخشیده و مادری کرده و فرزندان مقاومت را به دنیا آروده است. بدون این زنان ملت فلسطین ماهیت خود را از دست میداد و سرزمین را به دشمن غاصب واگذار میکرد. آنکه روح مبارزه را زنده نگه داشته و در آتش استقامت میدمد، همین مادر- زن فلسطینی است. این زن اسطوره مقاومت این دهههای امت اسلامی است که سودای یک انقلاب جهانی را در سر میپرورد. او میخواهد اسرائیل غاصب را از سرزمین امت اسلام اخراج کند و دوباره ملتی در این سرزمین به دنیا بیاورد و بپرورد.
🆔@banooytamaddonsaz
https://www.hawzahnews.com/news/1118672/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D8%B2%D9%86-%D9%81%D9%84%D8%B3%D8%B7%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D8%B2%D9%86-%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%DB%8C
🌱جهاد علمی و پشتیبانی تبلیغ
📌سه شنبه ۱۴۰۲/۹/۲۱ پژوهش، تبلیغ و واحدهای آموزشی و پژوهشی
🔰پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیها برگزار می کند.
💠 نشست علمی:
«ابعاد روانشناختی و فقهی تغییر جنسیت»
🎙سخنران:
حجت الاسلام والمسلمین جناب دکتر رضا مهکام
دکتری روانشناسی بالینی، استاد حوزه و دانشگاه، عضو هیئت علمی(استادیار)، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمه الله علیه)
🔹دبیر علمی:
سرکار خانم زهرا راد
(استاد و پژوهشگر حوزه زن و خانواده، دانش آموخته سطح ۴ فقه. مسئول کارگروه زن و خانواده پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه علمیه قم)
⏰ سه شنبه ۲۱آذرماه، ساعت ۱۰-۱۲
🏢 قم، سالاریه، بلوار بوعلی، جامعه الزهرا سلام الله علیها، سالن جلسات طبقه همکف پژوهشگاه مطالعات اسلامی
🖥 لینک شرکت در جلسهی مجازی:
Http://online.jz.ac.ir/pajoheshgah
┅┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅
🌐کانال_پژوهشگاه_مطالعات اسلامی
🆔@motaleat_eslami
26.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎼🎙نماهنگ زن تمدن ساز!
✍تو امروز در امتداد تمام زنانگیهایت، در قرنی که قرن حادثه خیز است، جهان را به حیرت واداشتهای. با یک دست گهواره کودکت و با دست دیگر دنیا را به حرکت وا میداری.
آری زن همان زن است؛ زن عبور از جاهلیت و ورود به روشنایی اسلام؛ زن امتداد حقیقت؛ زن ایران؛ زن فلسطین؛ زن جهان؛ زن گام دوم انقلاب؛ زن تمدن ساز!✌️
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
#دفاع_مقدس
#دفاع_بر_خط
#جهاد_تبیین
#مادران_شهدا
#بانوان_شهید
#ستاد_پشتیبانی
#ما_در_راه_شهدا_ایستادهایم
#جهاد_مقاومت_دیروز_امروز
♦️اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان قم
@qom_HollyDefence
💢بدن طبیعی زن؛ سزارین یا زایمان طبیعی
✍ زهرا راد
✅سزارین یکی از بدترین و سهمگینترین عملهای جراحی است که زن را از "بدن طبیعی"اش جدا میکند و اجازه نمیدهد بارداری با سیر طبیعی خود به ایستگاه آخر برسد. این انقطاع از روند طبیعی، زن را از بدن تکوینی خود و سیر سلامتی که با زایمان طبیعی رخ میدهد، جدا میکند.
✅سزارین نحوی از خودبیگانگی نسبت به بدن در زنان ایجاد میکند و اسیبهای فراوانی در سلامت زنان به وجود میآورد.
✅کشورهای توسعه یافته، هرگز زایمان طبیعی را با سزارین تاخت نزدند و آنرا به موارد خاص محدود کردند.
✅جمهوری اسلامی برای هموار کردن مسیر سلامت زنان، باید زایمانهای طبیعی را تسهیل کرده و سزارینها را به شدت محدود کند.
✅برای این منظور، روند زایمانهای طبیعی باید طوری تنظیم شود که زایمان طبیعی آسانترین راه برای زایمان باشد؛ اگر بدن شرایط مطلوبی داشته باشد و مزاج متعادلی را در طی این دوران تجربه کند، به زایمان طبیعی به سادگی رخ میدهد و بدن زن را در وضعیت متعادل بعد از زایمان تثبیت خواهد کرد.
🆔@banooytamaddonsaz
💢زن انقلاب اسلامی؛ زن مظلوم و سناریوهای پرتکرار
✍زهرا راد
✅«زن شگفتانگیز» عنوان فیلمی آمریکایی در ژانر ابرقهرمانی و محصول 2017 ، داستان زن قهرمانی را روایت میکند که به کمک یک افسر اطلاعات انگلستان-بخوانید استعمار کهن- منجی جهان میشود، بدون اینکه مورد ستمی واقع شود؛ «مهاجم مقبره»، «بیوه سیاه»، «کاپیتان آلیتا» هم از نمونه فیلمهایی هستند که زن قهرمان غربی را روایت میکنند. آیا زنان غربی همگی پرنسس و قهرمانند؟ اگر چنین است فمینیسم از دل کدام رنج متولد شده؟ نگاهی به آمارهای تجاوزجنسی و خشونت علیه زنان با پیشتازی آمریکا، شاهد ظلم مستمر به زنان در غرب است؛ فیلم سینمایی «بامشل» فرار روبه جلویی است که سینمای غرب در پی رسوایی مجری باسابقه امپراطوری فاکس نیوز«راجر ایلز» در موضوع تجاوز جنسی به مجریان زن این شبکه داشت.
✅اما این زن مسلمان ایرانی است که به عنوان «زن مظلوم» سوژه همه رسانههای تصویری غربی و حتی ایرانی است. فیلمهایی چون «بدون دخترم هرگز»، «سنگسار ثریا» و «عنکبوت مقدس» سناریوی زن مظلوم را در خارج از کشور بازسازی میکنند. زن مظلوم که قربانی فرهنگ و نظام حاکم بر ایران است در فیلمهایی ایرانی چون آثار تهمینه میلانی، مهرجویی و جیرانی مدام تکرار میشود. در تلویزیون این سناریو با «میوه ممنوعه» حسن فتحی و محوریت دختری که مورد ظلم و ستم مردان قرار داشت و پدرش هم او را وسیله نجات خود کرده بود، پیگرفته شد. اما سریالهای چندفصلی شبکه خانگی فصل جدیدی از حیات رسانهای زن مظلوم ایرانی گشود که همچنان نیز ادامه دارد و مسیر این سناریوها از «شهرزاد» آغاز شد، با «خاتون» تینا پاکروان، و «میخواهم زنده بمانم» شهرام شاهحسینی ادامه حیات داد و با «جیران» بازهم از حسن فتحی به اوج خود رسید. گذشته از موضوع مکرر ملالآور این سریالها که حالا دیگر نخنما شده، سناریوهای «زن مظلوم» همچنان نقل محافل رسانههای ضدایرانی است و درفتنه اخیر با روپوش زیبای «زن زندگی آزادی» و در قصه «مهسا امینی» رخ نمود و توانست سوژه خود را از قاب رسانه به کف میدان بکشاند و یک آشوب واقعی را رهبری کند.
✅داستان مهسا امینی هم البته داستان تازهای نبود؛ «ندا آقاسلطان» در فتنه 88، «دخترآبی» در موضوع استادیوم، نیکاشاکرمی و .... همگی یک داستان دارند و انگار سناریوهاشان را یک تیم مشترک نوشته و البته با یک تیم اجرایی قدرتمند، به تصویر کشیده شده اند.
✅گذشته از سیاستهایی جمهوری اسلامی در گسترش حجاب و انتقاداتی که به برخی اجرائیات در این حوزه وارد است، نمیتوان از این وحدت رویه رسانهای در موضوع زن مسلمان، آنهم تنها درایران چشمپوشی کرد و بهسادگی از آن گذشت. زن انقلاب اسلامی دقیقاً نقطه ثقل تغییر فرهنگ دینی در سراسر جهان واقع شده و تمدن غربی که حالا به دوران افول خود نزدیک میشود را به شدت به وحشت انداخته است. آمیختگی امر زنانه با عاطفه و احساس، پتانسل برانگیختن هیجانات دفعی و ایجاد اجتماعات اعتراضی را با خود دارد و خون غیرت ملت را بهجوش میآورد.
✅ از سویی زنان به عنوان مربیان مجتمع انسانی، دمنده روح حیات در کالبد بشریتند، تغییر فکر و ذائقه زنانه از فطریات و تشریعیات به سمت لهویات و مادیات ، تغییر هویت زنانه و بهتبع تغییر جهان فرهنگی بشریت را بهدنبال خواهد داشت. بهنظر میرسد جمهوری اسلامی نیازمند تغییر اساسی در سیاستهای خود در حوزه زنان است و این میسر نیست مگر با اصلاح همه ساختارهایی که بستر مناسبی برای ایجاد گسل هستند؛ چه اینکه سناریوهای پیشگفته پایان کار جنگ تمدنها نخواهدبود.
🆔@banooytamaddonsaz
💢حوزه علمیه خواهران و حکمرانی زنان در جمهوری اسلامی
✍زهرا راد
✅تحصیل علوم دینی به شکل سازمان یافته و منظم در جامعه شیعی قدمت چندانی ندارد و معمولاً به صورت انفرادی، پراکنده و تحت نظارت برخی فقهای خاص و برای زنان خاص برگزار میشد. اولین مدرسه علمیه بانوان که دروس حوزوی را در سطوح مختلف و به رسم رایج حوزههای علمیه، به زنان ارائه داد، «مکتب توحید»، خوانده میشد. این مدرسه توسط شهید آیتالله قدوسی و به سال 1352 در قم تأسیس شد و منشأ تکثیرو گسترش مدارس زنانه در قم و کل کشور قرار گرفت. پس از آن و در سال 1363، امام خمینی(ره) حکم تجمیع کلیه مدارس بانوان قم ذیل «جامعه الزهرا» را صادر کرد و همین حکم بزرگترین مدرسه علمیه بانوان در جهان اسلام را بنیانگذاری کرد. اما پراکندگی مدارس علمیه خواهران در سراسر کشور و نیازمندی به مدیریت کلان، سازماندهی و نظارت، شورای عالی حوزه علمیه قم را به تأسیس مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران، منتهی کرد. این مرکز از سال 1375 تا کنون به سیاستگذاری، ساماندهی و نظارت بر مدارس علمیه خواهران در سراسر کشور، اشتغال دارد.
✅این تاریخچه نشان میدهد که تفکر انقلاب اسلامی نگاهی مثبت و مبتنی بر ضرورت سنجی، نسبت به تحصیل علوم دینی بانوان داشته و بنیانگذاران مدارس خواهران، در سالهای منتهی به انقلاب اسلامی با اهداف بلند و در راستای تفکر انقلابی دست به تأسیس این مدارس زدند. حکم امام راحل در مورد تأسیس جامعه الزهرا(س) وتجمیع مدارس ذیل آن پس از انقلاب نیز این ایده را تثبیت کرده است. به این ترتیب میتوان به جرأت این تحول را، انقلابی در حوزه تعلیم و آموزش زنان شیعه تلقی کرد؛ با این وصف زنان شیعه هم به موازات تحولات تاریخی دچار یک تغییر بنیادین شده و میتوانند در عالیترین سطوح دانش دینی تحصیل کنند. این همه از نظریه سیاسی امام راحل در حوزه تشکیل حکومت نشأت میگیرد و زنان به عنوان نیمی از جامعه انقلابی که برای اولین بار و به دستور حضرتشان به عنوان یک فقیه شیعی، در سطوح مختلف مبارزات حضور یافتند، حالا پس از انقلاب توانستند حق تحصیل در مدارج علمی حوزوی را به دست آوردند تا بتوانند با پشتوانه دانش دینی به سطوح مختلف کنش سیاسی و اجتماعی ورود یابند.
✅اما سوال اصلی این است که حوزه علمیه خواهران به عنوان یک نهاد علمی – آموزشی که خود از برکات انقلاب اسلامی بوده و به نوبه خود انقلابی در حوزه آموزش زنان جمهوری اسلامی تلقی میشود، چه جایگاهی در امر حکمرانی زنان در جمهوری اسلامی دارد و چگونه در این مهم مشارکت دارد؟
✅ پاسخ به این سوال به دو امر مهم بستگی دارد؛ اولی میزان دخالت زنان در حکمرانی جمهوری اسلامی بوده و دومی جایگاه حوزه علمیه خواهران در حوزه علمیه قم.
✅موضوع اول میزان دخالت عموم زنان در حکمرانی جمهوری اسلامی است؛ این موضوع به طور کلان محل یک بحث مهم و فراگیر است. جمهوری اسلامی تا به امروز تعریف روشنی از میزان و گستره دخالت زنان در امر حکمرانی ارائه نداده و اجماع مشخصی بر این مسأله وجود ندارد. اساساً حوزه زنان به شدت دچار تشتت و نابسامانی در امر حکمرانی زنان بوده و نیازمند یک اجماع نخبگانی و تجمیع تفکری در این عرصه است. این وضعیت باعث تغییر خطمشیها و جهتگیریهای کلان حاکمیت است که باید بر انگارههای تفکر انقلابی استوار باشد، اما دولت به دولت تغییر کرده و از بی ثباتی رنج میبرد. پس وقتی حکمرانی زنان در سطح کلان به مدیریت و ساماندهی نیاز داشته و وضعیت مبهم و چالش برانگیزی دارد، جایگاه حوزه علمیه خواهران در آن نیز وضعیت مشخصی ندارد و یافتن این سهمتأثیر با چالش مواجه خواهد بود.
✅اما خود حوزه علمیه خواهران هم برای ایفای نقش موثر در امر حکمرانی زنان، به لوازمی نیاز دارد که به نظر میرسد تا به امروز در کسب آن موفق نبوده است. این بیتوفیقی اما نه از ناتوانی این نهاد معتبر علمی نشأت میگیرد که ناشی از عدم وجود چنین نگاهی به جایگاه و نقش حوزههای علمیه خواهران بوده است.
🆔@banooytamaddonsaz
✅اولین مسأله حوزه علمیه خواهران پس از انقلاب اسلامی، مسأله جایگاه آن در کل حوزه علمیه و نسبت آن با جامعه شیعه انقلابی ایران است. حوزه علمیه برادرن، قدمتی به درازای تاریخ شیعه دارد و نهاد روحانیت در همه این بیش از هزار سال، جایگاه هدایت و رهبری معنوی مردم را به عهده داشته و مردم روحانیت شیعه را با این جایگاه و نقش مرتبط با آن شناخته و پذیرفته است. پس از انقلاب اسلامی، روحانیت شیعه در قامت ولایت سیاسی و رهبری حکومتی بازتعریف شد و جامعه ایرانی به نگاهی جامع در شناخت روحانیت شیعه دست یافت و تصویر روشنی از آن پیدا کرد. اما بانوان طلبه به خاطر نداشتن عقبه تاریخی و متأخر بودن مراکز علمی حوزوی خواهران، جایگاه و نقش روشن و مشخصی در فرهنگ شیعی و جامعه ایرانی ندارند و جمهوری اسلامی در ایجاد این تصویر موفق نبوده است.
✅ قبل از اینکه یک نهاد ملی بتواند نقش روشنی در تحولات یک جامعه ایجاد کند، لازم است تصویر و تعریف مشخصی از این نهاد و نسبتش با آرمانهای انقلاب اسلامی ارائه شود. اگر در سطح جامعه ایرانی از حوزه علمیه خواهران پرسش شود؛ تصویری بیش از «خانم جلسهای» از زنان طلبه ارائه نخواهدشد. روشن است که تبلیغ یکی از مهمترین وظایف حوزههای علمیه خواهران است اما تربیت 《زنان فقیه سیاستگذار》، به عنوان یکی از وظایف این مرکز علمی، حتی در درون خود حوزه علمیه خواهران و برادرن هم ناشناخته است. بنابراین تصویری که زنان طلبه لازم است در سطوح مختلف فعالیتهای نظام جمهوری اسلامی حضور داشته باشند، وظیفه خود حوزه های علمیه خواهران و حاکمیت جمهوری اسلامی است.
✅روشن است که حکمرانی نرم افزار اداره حکومت است و حاکمیت بدون این نرم افزار نمیتواند، حاکمیت خود را استمرار بخشد. زنان به عنوان تولید کنندگان فرهنگ در جامعه، دمنده روح حیات در کالبد سخت تمدن به شمار میروند. به نظر میرسد که دخالت زنان در امر حکمرانی به همین اندازه اهمیت دارد. بنابراین لازم است اداره امور زنان، به زنان واگذار شود و تولید نرم افزار مدیریت زنان که لزوماً حکومتی هم نیست، توسط زنان انجام پذیرد. حوزه علمیه خواهران در صورت برنامه ریزی درست و اصولی و هدف گذاری مشخص، میتواند راهبری تولید فرهنگ زنانه در جامعه را برعهده گیرد. این هدایت و راهبری میتواند در سطوح و مراتب مختلف حکمرانی صورت گیرد و امر تبلیغ تنها یکی از وظایف سنتی حوزه بوده که البته حوزه علمیه خواهران در این مورد هم نیازمند ساماندهی و برنامه ریزی است. حوزه علمیه خواهران باید بتواند به عنوان یک نهاد فرهنگی در تمامی شهرها و استانها از ظرفیتهایش برای گسترش فرهنگ انقلابی استفاده کند و و با هدایت زنان به مسیرهای منتهی به آرمان انقلاب، وظیفه خود را در این حوزه انجام دهد.
✅از طرفی لازم است حوزههای اختصاصی زنان ناظر به مدیریت بدن، ورزش، بهداشت و سلامت، ازدواج، همسرداری، تربیت فرزند و مسائل دختران جوان و نوجوان و .... توسط حوزه علمیه خواهران مورد اهتمام و توجه قرار گیرد و برای ساماندهی و مدیریت زنان در این حوزهها، تربیت نیرو و آموزش و هدفگذاری صورت گیرد. این مهم مستلزم توجه حوزه علمیه به امر فرهنگ زنانه بوده و تعریف آن به عنوان یکی از وظایف حوزه علمیه خواهران، ضروری به نظر میرسد.
✅از طرفی تربیت زن فقیه و مجتهد متخصص حکمرانی، سطح دیگری از وظایف حوزه علمیه خواهران است تا بتواند در مسائل زنان که ارتباط وثیق و جدایی ناپذیری با فقه شیعه دارد، تکلیف حاکمیت را روشن کند و فقه سیاستگذاری زنان را پایهگذاری و تدوین نماید. زن فقیه سیاستگذار کسی است که میتواند مبتنی بر فقه شیعه و به روش فقه جواهری، نیازهای حاکمیتی زنان را برطرف نموده و سیاستهای جمهوری اسلامی را سامان دهد.
✅تشخص زن انقلابی که جمهوری اسلامی به او بخشیده، زمانی به کمال خود خواهد رسید که بتواند در سطح حکمرانی حضور پررنگ و فعالی داشته باشد و سهم تأثیر زنانه خود را به درستی ایفا کند. در این میان زنان طلبه نقش ویژهای دارند و دلیل آن چیزی نیست غیر از این معنا که انقلاب اسلامی یک انقلاب دینی و مبتنی بر فقه شیعه است وآنچنان که مرجعیت دینی رهبری انقلاب را برعهده دارد، زنان فقیه و عالم به علوم دینی هم به پشتوانه دانش الهی خویش، باید نقش ویژهای در سیاستگذاری و حکمرانی زنان در جمهوری اسلامی داشته باشند و بتوانند امر فرهنگ زنانه را سکانداری کنند.
✅امید است جمهوری اسلامی در یک تعامل سازنده با حوزه علمیه خواهران بتواند از این ظرفیت ارزشمند برای هدایت و راهبری زنان بهره برداری کند.
🆔@banooytamaddonsaz
💢 جمهوری اسلامی و معضله تشتت در امر حکمرانی زن و خانواده
✍زهرا راد
✅اغتشاشات 1401 باید این معنا را در نزد سیاستگذاران و سیاستمدارن جمهوری اسلامی به اثبات رسانده باشد که زن و خانواده آنچنان که رهبری معظم خیلی پیش از این اشارت فرمودند؛ « ابرمسأله » نظام جمهوری اسلامی است.
✅ ابرمسأله یعنی مجموعهای از مسائل که به حدی گسترده است که در قاطبه حوزههای حیات انسان انقلابی سایه افکنده است و نه تنها تمامیت حیات او را به چالش کشیده که اصل نظام اسلامی و بقاء و استمرار آنرا با مخاطره مواجه کرده است، البته اگر چاره اندیشی نشود.
✅گرچه جمهوری اسلامی در راستای حل مسائل این حوزه، در تمامی نهادهای حاکمیتی، وزارتخانهها و وکالتخانهها، معاونت و مشاورت امور زنان به پا کرده و تلاش دارد، ابتکار عمل را در حل معضلات این حوزه به دست گیرد.
و گرچه دولت انقلابی در تمامی نهادها، تلاش مجدانهای برای حل مسائل زنان آغاز کرده، اما نتوانسته به وضعیت پایدار و مشخصی حتی از فهم و درک مسایل زنان برسد و این عرصه کماکان میدان تاخت و تاز تفکرات وارداتی و غیر بومی از یکسو و نا آگاهی از مسئلههای واقعی زنان از سوی دیگرست و در این میان بسیاری از پستهای زنانه بیشتر جنبه تشریفاتی دارند( و حتی ردیف استخدامی دولتی و بودجه مشخص ندارند) و به صرف اینکه به زنی سپرده شدند، گمان میرود که «امر زنانه» آن هم در «لباس انسان انقلابی» در جمهوری اسلامی در حال اقامه است و از تکرار به دلایل نامعلوم در خطمشی گذاری رهبری در عجبند!!!
اما سوالات بیپاسخ اساسی حوزه زن و خانواده در سطح حکمرانی و سیاستگذارانه، به شرح زیرند:
✅ حال سوال اینجاست که مسأله - معضله نظام در عرصه زن و خانواده کجاست؟ یکی از ویژگی های مطالعات راهبردی در هر موضوعی داشتن نگاه کلان و از منظر حکمرانی به مسائلی است که قرار است مورد مطالعه راهبردی و سیاستگذاریهای کلان قرار گیرند. مسأله زنان با وجود متولیان متعدد اما همچنان متشتت و بیسامان است؛ چراکه نگاه راهبردی و نظاممندی به این مسائل وجود ندارد و هرگز این مطالعات ، مباحثات و پژوهشها در یک چهارچوب و نظام منطقی و مدون مورد مطالعه قرار نگرفته تا روشن شود:
✅1. مبانی نگاه جمهوری اسلامی به مسائل زن و خانواده چیست؟
✅2. نظریه سیاستی جمهوری اسلامی برای اصطیاد، فهم و تحلیل مسائل زن و خانواده کدام است؟
✅3. منطق نظام مسائل زن و خانواده در جمهوری اسلامی چیست؟
✅4.نظام مسائل راهبردی زن و خانواده جمهوری اسلامی کدام است؟
✅5. اولویتهای نظام جمهوری اسلامی برای پرداختن به مسائل، کدام مسألههاست؟
✅۶.راهبردهای نظام جمهوری اسلامی برای حل این مسائل کدام است؟
✅۷. اقدامات نهادهای مختلف در جمهوری اسلامی برای حل این مسائل کدامند؟
✅نظام جمهوری اسلامی برای بیرون کشیدن خود از ورطه مسائل زن و خانواده، ناگزیر از یک اجماع نخبگانی و تجمیع ساختاری برای حل این مسائل است و این میسر نیست مگر اینکه رهبری این تجمیع را یک نهاد مشخص به عهده بگیرد. این نهاد هم باید توان علمی و نظریهپردازانه داشته باشد تا بتواند نیاز جمهوری اسلام را در امر نظریه پردازی و تولید علم و جهت دهی به مسائل و راهبردها بر اساس مبانی انقلاب اسلامی به عهده گیرد و هم قدرت اجرایی لازم برای اجرا و نظارت بر این مهم را داشته باشد. قطعاً این دو ویژگی در یک نهاد جمع نمیشود؛ به نظر میرسد همکاری حوزههای علمیه با حاکمیت جمهوری اسلامی بتواند جمهوری اسلامی را در این عرصه به نتیجه برساند.
🆔@banooytamaddonsaz