فریدون آدمیت در صفحه ۴۴ از کتاب ایدئولوژی نهضت مشروطیت ایران ،از قول حاجی معین التجار از نمایندگان فعالی مجلس اول شورای ملی ، جمله زیبایی را نقل میکند که برای نمایندگان مجلس یازدهم شورای اسلامی ج.ا. ایران قابل تامل است: او میگوید :
"فعلا" اصلاح عمل مالیه از همه چیز مقدم تر است.
شاید یادآوری این جمله برای جمیع اصولگرایان و نمایندگان مجلس انقلابی یازدهم مفید فایده باشد .
آنها باید مواظب باشد تا در دام اصلاح طلبان برای فرافکنی موضوعات و ایجاد تنش های روز افزون بین مجلس با دولت گرفتار نشوند .
اولویت ها می بایست بر اساس رونق تولید ملی ، مبارزه با فساد متاستازیک ، کنترل نقدینگی سرکش و کمک به دولت ( در عین نظارت کامل بر آن) طراحی شوند
@barsakht
✍محمد رضوی قره قشلاق
با سلام
انتشارات دانشگاه تهران کلیه کتابهای کتابخانه خود را رایگان در اختیار شما قرار داده است، تا در صورت تمایل رایگان دانلود و استفاده فرمائید.
https://ketaabonline.com/
بورس و مالیات
دو منبع مهم درآمدی دولت در سال ۱۳۹۹
@barsakht
به نظرم بهتر است تا اوضاع و سیاست های اقتصادی دولتمردان کشور در این روزها را با نگاه واقع بینانه تری بررسی کنیم .
واقعیت این است که جمهوری اسلامی ایران در شرایط دشوار کنونی هم از شدت تحریم ها رنج می برد و هم از تبعات اقتصادی کرونا.
ایران در نه ماهه اول سال ۱۳۹۹ با رشد اقتصادی منفی هفت (۷/۶-) مواجه بوده و در حال جاضر کسری تامین بودجه (حداقل در بخش دولتی آن که مبلغ ۴۸۴ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده ) و عدم توان دولت برای تامین بودجه مورد نیاز حاصل از فروش نفت و انجام تبادلات تجاری بین المللی (به علت گستردگی تحریم ها) ، موجب تمایل آن برای فروش اموال دولتی در بورس شده است .
از طرفی گرایش مردم به خرید سهام شرکت های دولتی در بورس ، هم موجب تامین کسری بودجه ای دولت و هم باعث کنترل نقدینگی سرسام آور موجود در دست مردم میشود ( در حال حاضر بیش از دو هزار هزار میلیارد تومان نقدینگی در دست مردم داریم ). البته رشد روزانه پنج درصدی بورس نیز مردم را به سرمایه گذاری در این بازار تشویق کرده و هر چند این روند ممکن است تا چند ماه آینده ادامه داشته باشد اما بطور حتم همیشگی و دراز مدت نخواهد بود ولی به هر حال موجبات خوشحالی روزافزون آقای روحانی را مهیا ساخته است و اتفاقا همین لبخند ها ما را شک وا میدارد!!!
اما واقعیت دیگر این روزهای ایران ، رکود کرونایی اقتصاد داخلی ایران هم هست.
شیوع کرونا باعث کمبود عرضه و نیز کمبود مواد اولیه تولید هم شده که نتیجه آن بی رمقی کسب و کار و کاهش درامد خانوادها بوده است علاوه بر اینکه کرونا هزینه های بهداشتی دولت را هم بالا برده است . دولت مجبور است هم سهام شرکت ها را بفروشد و هم اینکه برای تامین بودجه جاری خود ، اخذ مالیات از کسب و کارهای اقتصادی بی رمق را جدی بگیرد و این یعنی یک معما !! قرار است چهل درصد منابع عمومی دولت در سال جاری (۱۳۹۹) از گرفتن مالیات ها تامین شود که با توجه به تعطیلی بازار و کندشدن اقتصاد ، تحقق آن ناممکن به نظر برسد .
حل این معما برای من با هیچ نگاه خوشبینانه ای ممکن به نظر نمیرسد !
به نظرم در سال جاری با یک پارادوکس رفتاری عجیبی از دولت مواجه خواهیم بود که خدا کند سنگینی پرداخت عواقب آن بر دوش این مردم نیفتد !!
✍محمد رضوی قره قشلاق
@barsakht
ایران و کرونا: چند – چند ؟؟
@barsakht
به نظرم فارغ از تمامی مشکلاتی که ویروس کرونا برای تجارت بین المللی ما فراهم کرده است اما با این حال نمیبایست از موهبت های آن برای کشور نیز غافل ماند .
تلاش برای مدیریت کشور در شرایط نیمه جنگی و همزمانی آن با قطع برخی واردات کالاهای غیر اساسی به کشور و سوق یافتن اجباری مدیریت اجرایی به سمت خواتکایی در تولید اقلام راهبردی ، تلاش برای مدیریت کشور در یک شرایط بحرانی و درعین عدم وجود درآمدهای نفتی ، رشد یافتن اقتصاد کرونامحور و تولید برخی از مایحتاج بهداشتی و پزشکی مردم توسط نیروهای بومی ، اثبات کارآمدی نیل به اقتصاد مقاومتی در برهه های زمانی حساس ، افزایش حس اعتماد و وحدت ملی در مردم برای گذر از بحران های احتمالی ، نشان دادن کارایی بهتر نظام اسلامی به نسبت نظام های پیشرفته لیبرال دموکرات غربی و نیز شکل گیری و بهینه سازی گفتمان وحدت و کمک به همنوع از کارسازترین و مهمترین جنبه های مثبت ورود کرونا به عرصه های سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی کشور بوده است .
@barsakht
اما روی دیگر سکه را نیز باید در نظر گرفت : تعطیل شدن و یا کم رمقی اقتصاد های خرد برای حیات در شرایط فعلی اجتماعی و اقتصادی کشور ـ کاهش شدید منابع درآمدی دولت و خانوارها – پس رفت در رشد اقتصادی کشور - امکان پیداش برخی نافرمانی های مدنی بدلیل تنگ تر شدن منابع درآمدی مردم و درعین وجود بار سنگین تورم و گرانی بر روی روش آنها – ضعف ما در سوق دادن مردم به پیام رسان های داخلی و گرایش مردم به استفاده از پیام رسان های خارجی تلگرام و واتس آپ که امکان جنبش سازی رسانه ای و حتی اجتماعی را برای آنها فراهم می سازد و از همه مهمتر، قرارگرفتن طیف عظیمی از مردم در زیر خط فقر را باید به عنوان عمده تهدیدات اساسی ناشی از کرونا از دیدگاه جامعه شناسی سیاسی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و به نظرم توجه به این نکات بسیار لازم و حیاتی است .
به هر حال ، اگر مجموعه ی این عوامل باعث ایجاد تلنگری در اذهان سیاستکذاران و جکومت مردان جهت مهیّا ساختن شرایط زیست بهتر برای مردم شده باشد ، پس باید دست بوس کرونا هم باشیم که در غیر اینصورت کلاهمان پس معرکه خواهد بود.
@barsakht
فایل پرده نگار بازخوانی اصول و مبانی فکری و خط امام خمینی ره بر مبنای وصیت نامه سیاسی الهی ایشان
یک کلمه : قانون نیست !
@barsakht
یکی از اولین منابعی که دکتر توسلی رکن آبادی در اولین کلاس دکترای درس جامعه شناسی سیاسی ایران در این ترم برای دانشجویان معرفی کرد ، کتاب دیرین « یک کلمه » نوشته میرزا یوسف خان تبریزی ملقب به مستشارالدوله در سال 1248 ( یعنی 36 تقریبا سال قبل از مشروطه) بود. او سمت سرکنسول ایران در پاریس را داشت و متد این کتاب را نیز از قانون فرانسه برگرفته بود .
یک کلمه را میتوان به عنوان نخستین سند نوشتاری آغاز مدرنیته در ایران دانست که در خیال مستشارالدوله ، ایرانیان نیز میتوانستند فارغ از تمام بی نظمی ها و نابخردی های دلتمردان ، قانون داشته و شاه و گدا ، آقازاده و مردم زاده در برابر قانون ، حقوق و مسئولیتهای یکسان داشته باشند .
میرزا یوسف خان تبریزی در این کتاب علت عقب ماندگی و توسعه نیافتگی ایران را عدم وجود قانونی دانسته که نظم و انضباط کشور و قاعده مندی دوایر دولت و مملکت بر آن اساس استوار باشد چرا که پیشرفت کشور را در گرو قانون مداری و حاکم شدن گفتمان قانونیت میدانست یعنی همان راهی که غرب برای پیشرفت خود به آن تمسک جست .
این کتاب از منابع مهم مشروطیت و آزادی خواهی در ایران آن زمان بود اما جالب اینکه با دستگیری مستشارالدوله ، کتاب را آنقدر در زندان به سرش کوبیدند که چشمان نگارنده آب رفت و این سرنوشت اولین قانون خواهی در ایران بود!!
خلاصه اینکه قانون خواهی در ایران سابقه دیرینه ای دارد چه از زمان مستشارالدوله و میرزا تقی خان امیر کبیر که مفهومی به نام کنسطیطوسیون را وارد گفتمان ایرانی کرد تا ندای عدالت طلبی و فسادستیزی برانگیزد و چه در اینک زمانی که ندای فسادستیزی برخی از حکومتمداران اسلامی همچنان پابرجاست و این داستان همچنان ادامه دارد . ..
@barsakht
از بلای بورس ونقدینگی تا مصیبت نان در ایران
آقای روحانی : دست مریزاد!!
@barsakht
یکی از بزرگترین مصیب های اقتصادی ایران در حال حاضر وجود نقدینگی (حجم پول نقد خارج از سیستم بانکی ) قریب به 2700 هزار میلیارد تومانی در دست مردم و افزایش ماهانه و مداوم آن در دوسال اخیر بوده است . فقط در دو ماه نخست سالجاری، ۱۵۳ هزار میلیارد تومان به رقم نقدینگی کشور اضافه شده است یعنی در هر روز دو هزار میلیارد تومان.
حاصل این آمار این است که در هر روز علاوه بر افزایش قدرت خرید مردم ( در عین فاصله وحشتناک بین دارا و ندار ) و اضافه شدن به تورم افسارگسیخته ، رکود بسیار شدیدی نیز بر تولیدات کشور سایه می افکند که اگر دولتمردان فکری به حال آن نکنند ، بنیان های اقتصادی کشور در چند سال آینده فرو خواهد ریخت .
این آمار را ببینید :
هر روز تقریبا 1500 میلیارد تومان پول جدید وارد بورس میشود
@barsakht
یکی از راهکارهای دولت برای هدایت این حجم از نقدینگی و کنترل تورم و نیز جبران کسری بودجه ، رونق دادن به بورس بوده که هر چند ممکن است در کوتاه مدت ، بازدهی خوبی برای دولتی ها از این حیث داشته باشد اما از آنجایی که بورس به خودی خود فاقد توان ایجاد ظرفیت های تولیدی جدید وگسترش ابعاد تولید می باشد ، بدون شک نخواهد توانست در بلند مدت به ابقای نقدینگی در آن بازار کمک کند و خروج این سرمایه از بورس همانند یک پتک وحشتناک برسر اقتصاد ایران فرود خواهد آمد و این یعنی احتمال وقوع بحرانی که ممکن است به این زودی ها ، کشور از تبعات سنگین سیاسی ، اجتماعی و امنیتی آن رهایی نیابد و اگر نرخ تورم خرداد 99 را دولتی ها 22 درصد اعلام کرده اند ، در آن صورت نرخ احتمالی تورم را می بایست چند برابر آن نظرگرفت.
حال یک لحظه به این فکر کنیم که با اشباع بورس ، این حجم از نقدینگی وارد بازار شود !!!. آیا قیمت مسکن و خودرو و طلا و ... به یکباره ، چندین برابر افزایش نخواهد یافت ؟ آیا اختلاف بین فقیر و غنی زیادتر و زیادتر نخواهد شد ؟ آیا تاریخ مصیبت بار نان در این مرزو بوم تکرار نخواهد شد ؟
این گفته ها تلنگری بود به آقایان دولتمرد که بدانید که میدانیم !!
اما سلطان به سلامت ! شما خوش باشید !!
یک نکته یادم رفت : خیلی مشتاقم تا حقوق و دارایی و شیوه زندگانی رییس جمهور کشورم را بدانم !
.......
____________________
برای پیوستن به کانال تحلیلی سیاسی برساخت در تلگرام و ایتا بر روی @barsakht فشار دهید
تقلای بشریت : از سنت تا فراپست مدرنیسم
به من دست نزن!
@barsakht
دیروز مشغول خواندن ترجمه ای از کتاب اسلاوی ژیژگ به نام « هراس جهانی ، کوید 19 جهان را می لرزاند» بودم .
ژیژگ در این کتاب معتقد است که ویروس کرونا ، انسانها را به یکدیگر نزدیک تر کرده و ما شاهد شمه هایی از ظهور مجدد کمونیسم در جهان پساکرونایی هستیم .
راست میگوید .
معتقدم اشتراک بشریت در یک درد جهان گیر ؛ رغبت انسانها برای کمک به یکدیگر و نگرانی از سرنوشت همدیگر و در عین اجبار برای رعایت فاصله گذاری اجتماعی ( به تعبیر اقای روحانی ) و روزی هزاران بار تقلا برای گفتن این جمله که « به من دست نزن » ( به قول اسلاوی ژیژگ ) ، بشریت را برای فهم وراجسمانی از وجود بشری و شناخت باطنی همدیگر مشتاق تر کرده است .
برساخته ی چنین انگاره هایی اگر در جهان امروز ، انسان را به دوری از جنگ ، پذیرش صلح با آغوش باز و پذیرش همدیگر به عنوان بخشی از پازل سلامت دیگری فرانخواند ، پس باید به حال انسان از نوع بشربودنش گریخت.
@barsakht
بیایید از دورن به همدیگر نزدیک شویم ، با اینکه میدانیم روزی 250 هزار کودک یمنی در خطر قحطی و گرسنگی هستند ، با اینکه میدانیم طبق آمار یونیسف هر روز 22 هزار کودک بر اثر گرسنگی ناشی از سوء تقذیه در جهان از دنیا میروند ، با اینکه میدانیم هر روز 800 هزار انسان در جهان ، چیزی برای خوردن ندارند ، با اینکه میدانیم یک نفر از هشت نفر در جهان ، با معضلی به نام گرسنگی روبروست و هزاران عبارت دیگر از این نوع دانستنی ها... ، اما واقعا بشر به کدام سو میرود؟
به نظرم انسانیت را باید مدیون کرونا دانست !!
بشریت تازه فهمیده که چه چیزهایی باید از کووید 19 یاد بگیرد : در ترازوی کرونا ، امپریالیست با جهان سومی ، آسیایی با اروپایی ، ایرانی و آمریکایی فرقی ندارد . او آمده است که انسان بودن و تعالی روح بشری را به ما یاد دهد اما حیف که به قول هگل ، تنها چیزی که از تاریخ آموختیم این است که هیچ چیزرا از تاریخ نمی آموزیم .
انسانی که گرگ انسان بود ، اینک فهمیده که در مقابل کرونا ، باید در کنار هم باشد تا مثلا دارویی را برای آن پیدا کند .
بدون شک او موفق خواهد بود اما تاریخ ، سرگذشت انسانها را اینگونه شرح داده که او شاگردی زیرک اما کم حافظه است . او از هیچ چیزی درس نمیگیرد ...
و این داستان همچنان ادامه خواهد داشت...
________________________________
برای پیوستن به کانال تحلیلی سیاسی برساخت در تلگرام و ایتا بر روی @barsakht فشار دهید.
با پرزیدنت روحانی تا 1400
نمایندگان مجلس صبور باشند!
@barsakht
این روزها خبرهایی از گوشه و کنار در مورد تصمیم مجلس برای سوال از روحانی و امضای بیش از دویست نفر از نمایندگان در پای برگه این استیضاح به گوش میرسد .
هر چند من این مجلس را یکی از انقلابی ترین و جوانترین مجالس بعد از انقلاب می دانم و امید دارم تمام کاستی ها، دولت بازی ها و باند بازی های مجلس قبلی را جبران کند اما به شخصه معتقدم نه این سوال و نه هیچ استیضاحی ، نخواهد توانست دردی از مشکلات مردم را حل کند .
واقعیت این است که ما با یکی از فشل ترین ، ناکارآمدترین و پیرترین دولت های بعد از انقلاب مواجه هستیم که نتیجه ی عملکرد سیاسی ، اقتصادی آن باعث شده امروز دلار نزدیک 23 هزار تومان ، شکاف اجتماعی و اقتصادی در حد اعلای آن وفساد و تورم در بی سابقه ترین حد ممکن باشد و تلخی ماجرا اینجاست که دولت آقای روحانی نه از سیاست های اشتباه قبلی خود درس گرفته و نه حوصله ی تغییردر رفتار سیاسی و اقتصادی خود را دارد و نه در آینده نیز اشتباهات دولت خود را قبول خواهد کرد!
مهمترین سیاست این دولت تلاش مشتاقانه برای رابطه با غرب و تقلای حل معضلات اقتصادی با اهرم سیاسی در قالب رابطه با کدخدا ( آمریکا) بود که سابقه هفت سال اخیر و مشکلات فزاینده کشور خط بطلانی بر درستی این سیاست کشیده است اما با این وضع معتقدم اگر این اقدام مجلس ( استیضاح روحانی ) در حال حاضر تبدیل به مهمترین سوژه خبری رسانه های معاند غربی شده و یا به شکاف در درون حاکمیت منجر شود ، پس بهتر است که نوعی تجدید نظر و ژرف اندیشی در این مورد صورت گیرد تا خوراک غوغاسالاری اصلاح طلبان و معاندین رنگارنگ ایران اسلامی به این آسانی ها مهیا نشود.
به نمایندگان محترم مجلس پیشنهاد میدهم سیره سردار شهید قاسم سلیمانی ره را در این مورد پیشه کنند. او تا آخرین لحظه سعی کرد تا روحانی را در ریل نگهدارد تا صدای هیچگونه شکافی از درون حاکمیت به گوش محرم و نامحرم نرسیده باشد.
ختم کلام اینکه امروز چاره ای جز تحمل ایشان تا مردادماه 1400 وجود نخواهد داشت و البته قرار نیست برای سیاست های ایشان در مجلس کف وسوت زده شود اما نباید التهاب اقتصادی کشور با التهاب سیاسی نیز عجین گردد.
________________________________
برای پیوستن به کانال تحلیلی سیاسی برساخت در تلگرام و ایتا بر روی @barsakht فشار دهید .
نگاهی عمیق به طوفانی تمام عیار به نام کرونا در حیات معنوی انسانها
@barsakht
روزهای مدیدی است که جهان درگیر ویروسی عالمگیر به نام کوید 19 یا همان کروناست . او به تنهایی قادر بوده تا زلزله ای بنیادین و شرایطی بسیار سخت و نوین ، که ترکیبی از آموزه ها ، بایسته ها و موقعیت های ناههمگون و آمیخته با خشونت های فوق العاده ای است را تولید کند. اینک این نیروها با مدلی هم افزایانه در حال آزادسازی مقدار انرژی زیادی هستند که سباستین جانگر – نویسنده آمریکایی - آن را طوفان تمام عیار نامیده است .
اگر نگاهی عمیق به پیشروی اپیدمی کرونا ویروس داشته باشیم ، کوید 19 با ویژگی جهان شمولی خاص خودش ، تمام انسانهای روی زمین را درگیر خود کرده و گویی همه ی انسانها بر روی قایقی نشسته اند که با طوفانی تمام عیار- به قول جانگر - و آنهم در دریایی پرتلاطم که برای رسیدن به ساحل آن نمیتوان زمان ، تاریخ و ساعت دقیقی را مشخص کرد ، به این سو و آن سو میروند.
@barsakht
این طوفان ، قایق های کوچک و بزرگ بسیاری را با خود بلعیده است و آنچه که مبرهن است درس ناگرفتن بشر از تمامی این رخدادهاست. اینکه که در این واویلای اقتصادی ، انسانها بیش از پیش به یکدیگر وابسته شده و باز برخی در همین حال ، تبدیل به گرگ یکدیگر نیز شده اند و گویی در جهانی که تشریک مساعی جهانی، از هر زمان دیگری واجب تر شده است ، اما عده ای باز در تلاشند تا بیراهه ی زشت مقاصد غیر انسانی و نابشر دوستانه خود را هموارتر کنند و گویی دیگر هیچ حسی از عدالت، انسانیت و بشریت در میان آدمهای این جهان باقی نمانده است ، پس باید به حال این انسان و حال و هوای سیاست های مدرن ، پست مدرن و فراپست مدرنیته ی او گریست . اینک کرونا توانسته است تمام گزاره های ایدئولوژیک بشری را با چالش های اساسی مواجه کند اما هزاران افسوس که انسان بما هو انسان ، هیچگاه از این آموزه ها عبرت نگرفته است.
شاید یکی از فلسفه های نزول کرونا همین باشد که انسانها را از ذات انسانیت خود آگاه سازد و حقیقت این است که کرونا با تمام واقعیت های تلخ و شیرین خود اینگونه به انسانها و دولت ها می آموزد که جهان جای با هم زیستن است . جای تفاهم ، نگرانی از سرنوشت همدیگر ، جای مسئولیت در قبال جان یکدیگر و جای صلح و آرامش و دوستی و عدالت .
خوب بنگرید : کرونا در ذات دموکراتیک خود حتی ترس را نیز عادلانه تقسیم کرده است !!! و این درس بزرگی برای انسانها ، دولت ها و حکومتهاست.
خلاصه آنکه ، در این روزها شاید هیچ چیزی به اندازه ی نگاه عمیق به ذات فلسفی کرونا ویروس، لذت بخش نباشد . نگاهی که کاستی های بشریت امروزین را در پرتو پارادوکس های عمیق موجود در حیات دنیوی اش به او گوشزد کند.
چه زیباست با هم بودن و برای هم زیستن و سوختن و ساختن.
✍محمد رضوی قره قشلاق
@barsakht