فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 گزارش ویژه خبرنگار ارشد BBC از پیروزی حزبالله لبنان و شکست رژیم صهیونیستی: وقتی ارتش مجهز و کلاسیک یک کشور حریف یک گروه شبهنظامی نمیشود، این یک پیروزی است!
🔺روحیه مقاومت مردم لبنان مثالزدنی و باورنکردنی است!
🌍 eitaa.com/barsakht
هدایت شده از علی هدایت فسندوز
14.51M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
چرا اسرائیل را به وجود آوردند؟
@Ali_fasandoz
جنگ حلب؛
بد قولی یا فرصت طلبی اردوغان؟
@barsakht
سال ۲۰۱۸ وقتی نشست سران اجلاس آستانه در تهران برگزار میشد، دو سال از آزاد سازی حلب بدست ارتش سوریه، با کمک محور مقاومت و روسیه گذشته بود. روسیه مشغول بمباران ادلب بود و ارتش سوریه نیز قصد انجام عملیاتی بزرگ در ادلب را داشت تا آخرین لانه تروریستها را نیز ویران کند.
در اثنای نشست تهران، اردوغان که وضع تروریستها را میدید، از روی استیصال از پوتین درخواست کرد که حملات به ادلب متوقف شود.
اردوغان گفت، در صورت عدم جلوگیری از اقدامات نظامی سوریه در ادلب، کشتار وسیعی در این شهر روی خواهد داد و گفت تضمین می کند ادلب تنها در دست نیروهای معتدل باشد.
بر این اساس ترکیه متعهد شد که جلوی تروریستهای مسلح در ادلب را بگیرد و در عوض، ارتش سوریه هم عملیاتش را متوقف کند.
@barsakht
حالا ۶ سال از آن قول گذشته و تروریستها در ادلب با حمایت ترکیه حمله ای علیه حلب را ترتیب داده اند.
میتوان گفت که اردوغان از این اقدام ۲ هدف را دنبال می کند:
اول: بدست آوردن حلب که منطقه بسیار مهم برای ترکیه است و از سال ۲۰۱۶ که آزاد شد گویی خاری در چشم اردوغان و جریان حاکم ترکیه بود.
دوم: تحت فشار قراردادن بشار اسد برای عادیسازی روابط تا بتواند علاوه بر حل مشکل پناهجویان، بر بحران امنیتی کردهای شمال سوریه با کمک دمشق فائق آید.
@barsakht
جزوه_امتحانی_درس_وصایای_امام_خمینی_ره.pdf
289.7K
خلاصه جزوه_وصایای_امام_خمینی_ره.pdf
این جزوه از وصیتنامه سیاسی و الهی امام خمینی ره به صورت مختصر تهیه شده است.
خواندن این جزوه خواهد توانست بسیاری از مواضع اصیل امامین انقلاب و نیز منویات حضرت امام خمینی رحمت الله علیه را در مدیریت جامعه به دانشجویان عزیز معرفی نماید
@barsakht
پشتپرده جنگ دوباره در سوریه
@barsakht
🔹 اتفاقی که در لبنان افتاده است آتش بس دائمی بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ است. در این بین رژیم صهیونیستی میخواست طی ۶۰ روز نیروها و تجهیزاتش را از لبنان خارج کند، اما ورود مردم لبنان به شهرها و روستاهای خودشان تا حد زیادی رژیم صهیونیستی را دستپاچه کرد. البته رژیم صهیونیستی در نقاط مرزی در حد یک و دو کیلومتر نفوذ کرد ولی موفق به اشغال هیچ روستا یا شهر مهمی نشد. با این حال بازگشت مردم، رژیم صهیونیستی را نگران کرده و به همین دلیل گاهی تیراندازی به سمت مردم رخ میدهد.
🔹رژیم صهیونیستی در جنگ ۱۹۶۷ در مقابل ارتشهای عربی جنگید و آنها را شکست داد، در جنگ ۱۹۷۳ دو ارتش سوریه و مصر را شکست داد، اما حالا در مقابل حزب الله بیش از دو ماه جنگید اما موفق به پیشروی در لبنان نشد. این یک سرشکستگی بزرگ برای ارتش رژیم صهیونیستی است.شاهدیم وقتی که یک جبهه فعلا با آتش بس بسته شد، یک جبهه جدیدی علیه محور مقاومت باز کردند، رژیم صهیونیستی ابتدا جبهه غزه را باز کرد، بعد لبنان و همان کسانی که این جبههها را باز کردند امروز جبهه سوریه را باز کردند. این اتفاقا نشان میدهد کسانی که سعی میکنند علیه جبهه مقاومت کار بکنند، بیکار نیستند.
🔹هدف از این اقدام در مرتبه اول تحت الشعاع قرار دادن پیروزی بزرگ حزب الله در لبنان است. در مرتبه دیگر به دنبال تغییر معادلات منطقه هستند. دلیل دیگر این درگیریها بر میگردد به نیاز رژیم و غرب برای این که محور مقاومت تحت فشار باقی بماند.
🔹در سال ۲۰۲۰ یک توافقی بین دولت سوریه و تکفیریها در ادلب انجام شد و یک آتش بسی برقرار شد و ۴ سال هم این آتش بس پایدار ماند، اما گروههای تکفیری الان این آتش بس را نقض و غافلگیرانه حمله کردند.
@barsakht
🔹 در سوریه دو استان داریم یکی حلب و یکی ریف حلب، این تکفیریها تا الان در استان ریف حلب هستند یعنی در خود حلب نیستند. موضوع مهم این است که جنگ یعنی تدارکات؛ الان سوال اول این است که تدارکات و امکاناتی که در اختیار این تکفیریها قرار گرفته و با آن پیشروی کردند از کجا آمده است، ترکیه به روسیه و ایران قول داده بود به اینها کمک نمیکند و هیچ گونه تدارکاتی به اینها داده نخواهد شد.
🔹همان طور که مقاومت در لبنان پیروز شد، در سوریه هم میتواند پیروز شود، دولت سوریه الان ضعیف نیست، ارتش سوریه چند سال است که استراحت خودش را کرده و امکانات دارد، پوشش هوایی دارند و امکان پیروزی برای ارتش سوریه کاملا وجود دارد.
🖌حسین رویوران - کارشناس مسائل غرب آسیا
@barsakht
چند نکته درباره تحولات خطرناک سوریه:
@barsakht
1. با آغاز آتش بس در لبنان، عملیات گروه های تروریستی در شمال غرب سوریه با هدف تصرف دو استان حلب و ادلب شروع شده است. سرعت حرکت این گروهها بسیار بالاست و ممکن است حلب تصرف شود.
2. این عملیات توسط اتاق فرماندهی مشترک آمریکا، رژیم صهیونیستی، ترکیه و با پول برخی کشورهای عربی مدیریت و پشتیبانی می شود.
3. مشغول سازی ایران، روسیه، سوریه و جبهه مقاومت از مهمترین اهداف این عملیات است. غرب درصدد توسعه تقابل با روسیه از اکراین تا سوریه است.
4. مسلحین که ترکیبی از نیروهای تحریر الشام، ایغورها، ازبک ها، حزب ترکستانی و تروریست های ترک تبارهستند، پیشروی هایی در حلب و ادلب داشته اند. هواپیماهای روسی بمباران های سنگینی را از روز گذشته آغاز کرده اند.
5. با توجه به نقش آفرینی و حمایت قاطع سوریه از جبهه مقاومت، غرب در صدد گشایش محور جدیدی از تقابل با دولت بشار به منظور مهار وی و بستن مسیر انتقال سلاح به لبنان است.
@barsakht
14.78M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
گروهک تروریستی الجولانی چه کسانی هستند؟؟
در سوریه دنبال چه چیزی هستند؟
@barsakht
1_14909975004.pdf
14.83M
✅ کتاب نظم های کهنه و نوین جهانی
@barsakht
✍شالوده این کتاب بر بنیاد 3 سخنرانی نوآم چامسکی درباره نظم جهانی در دانشگاه آمریکایی قاهره در ماه مه 1993 استوار است و مطالب آن به یاری جلسات پژوهشی، دیدارها و بحثهای بسیار روشنگر شخصی، گسترش یافته است.
🔺چامسکی،استاد دانشگاه پنسیلوانیا و زبان شناس مشهور امریکایی:
از رهبران جنبش مقابله با جنگ ویتنام در دهه ۱۹۶۰ و از نظریه پردازان بر جسته و بنام علوم سیاسی است.
🔺در این کتاب سه فصلی،نویسنده به بررسی محورهای اصلی نظم جهانی کهنه،یعنی نظمی که بر جهان از جنگ دوم جهانی تا فروپاشی اتحاد شوروی حاکم بود،پرداخته و به عملکرد شرق و غرب و نقاط اشتراک و افتراق آنان اشاره می کند.سپس با معرفی خطوط اصلی نظم نوین جهانی،که پس از فروپاشی اتحاد شوروی محور اصلی سیاست ایالات متحده قرار گرفته است،به این نتیجه می رسد که «دوران کنونی،یاد مراحل مهمی از گذشته را زنده می کند.
@barsakht
🔷 نکاتی کوتاه در خصوص حوادث امنیتی و نظامی جدید در سوریه:
@barsakht
۱. گروهای متجاوز به حلب سابقه و ماهیت کاملا تروریستی و تکفیری داشته و اطلاق واژههای "معارض و یا مخالف اسد" برای آنان خطای رسانه ای و مشروعیت بخشی سیاسی به آنان محسوب میشود.
۲. مبنای تصمیم و اقدام نظامی و امنیتی در سوریه، حاکمیت دمشق و ارتش سوریه است و حضور برخی از نیروهای ج.ا و گروههای مقاومت صرفا درحد مستشاری است.
۳. تجربه موفق و کارآمد مقاومت در سوریه در دهه گذشته به تدبیر مقام معظم رهبری و فرماندهی شهید سلیمانی باید در متن نظام محاسباتی و طرح ریزیهای اقدام قرار گیرد و نسبت به اعمال مولفههای مکتب شهید سلیمانی و سیره ایشان در فرماندهی مطالبه گری صورت گیرد.
۴. کش و قوس تحولات امنیتی و نظامی در حلب و سایر مناطق سوریه از سال ۸۹ تاکنون امری طبیعی و مسبوق به سابقه است و انگاره نابودی حاکمیت سوریه درپی سقوط تعدادی از مناطق روستایی و شهری غلط و خطرناک است.
@barsakht
۵. طرح آمریکایی، صهیونیستی بیثبات سازی مجدد سوریه نشانه شکست محور غربی، عبری در مقابل محور مقاومت در حوزه لبنان و فلسطین در ماههای گذشته است.
۶. رفتارهای ضدانسانی و ضددینی تروریستهای تکفیری در سوریه و عراق در سالهای گذشته بویژه در نبل و الزهرا، ضروری است بازنمایی و برجسته سازی شود زیرا مؤید حقانیت مقاومت و اثبات منطق مبارزه با تروریستهای تکفیری است.
۷. تجربه بهرهگیری قدرتمند گروههای تکفیری از تکنیکهای عملیات روانی و شبکههای اجتماعی بین المللی، ضروت راستی آزمایی اخبار و سنجش صحت و اتقان در گزارشهای جنگ را بیش از پیش میکند.
۸. فلسفه فتنه جنگ گروههای تکفیری، کاشت نطفه جنگ در جبهه اسلامی و درمیان کشورهای منطقه و متقابلا ایجاد حاشیه امن برای جنایتکاران صهیونیستی و آمریکایی است. ضروری است نسبت به طرح مطالب انتقادی و اعتراضی علیه کشورهای اسلامی و همسایه حامی این گروهک ها دقت لازم صورت گیرد و خط مبارزه با جنایتکاران صهیونیستی کاهش پیدا نکند.
#سوریه
#برساخت
برای دریافت تحلیل های کوتاه و مفید عضو کانال ما شوید 👇👇👇
https://eitaa.com/barsakht
🔷 بازیگران و اهداف آنها در صحنه سوریه:
@barsakht
۱. آمریکایی ها با اهدافی احتمالی مانند :
- تامین و ارتقای امنیت رژیم صهیونیستی.
- بازیابی جایگاه منطقه ای با تولید بحران و راهبرد برافروختن آتش و مدیریت صحنه به زبان ساده «آتش بکش و مدیریت بکن».
- آمادگی برای ورود دولت جدید ترامپ و سیاست های منطقه ای این دولت.
@barsakht
۲. رژیم صهیونیستی با اهداف احتمالی مانند:
- فشار به سوریه و بشار اسد با هدف جداسازی از محور مقاومت.
- تمرکز زدایی از ذهن مقاومت بر رژیم صهیونیستی به سوریه.
- بستن مسیر پشتیبانی و خطوط لجستیکی حزب الله لبنان و محور مقاومت.
- شروع آتش بس نیازمند بازسازی توان رزم حزب الله لبنان و محور مقاومت برای نزاع مجدد احتمالی است که رژیم صهیونیستی به دنبال این است تا مانع از بازسازی حزب الله و مقاومت گردد.
۳. ناتو با هدف احتمالی:
- تاثیر بر جبهه اوکراین و درگیر کردن روسیه در چند جبهه.
۴. ترکیه با اهدافی مانند:
- پیگیری سیاست نوعثمانی گری.
- ایجاد خط حائل در شمال سوریه.
- همگرایی و کمک به سیاست های آمریکایی ها و صهیونیست ها.
- رای آوری ترامپ و تلاش سران ترکیه و همگرایی با دولت جدی آمریکا.
۵. نیروهای تکفیری که می توان آن ها را به نوعی بازیگر وابسته و مزدور نامید و صرفا به عنوان یک نیروی اجیر و نیابتی عمل می کنند.
#سوریه
#برساخت
برای دریافت تحلیل های کوتاه و مفید عضو کانال ما شوید 👇👇👇
https://eitaa.com/barsakht
به مناسبت ۱۲ آذرماه سالروز تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
یک کلمه : قانون نیست !
@barsakht
یکی از اولین منابعی که دکتر توسلی رکن آبادی در اولین کلاس دکترای درس جامعه شناسی سیاسی ایران برای دانشجویان معرفی کرد ، کتاب دیرین « یک کلمه » نوشته میرزا یوسف خان تبریزی ملقب به مستشارالدوله در سال 1248 ( یعنی 36 تقریبا سال قبل از مشروطه) بود. او سمت سرکنسول ایران در پاریس را داشت و متد این کتاب را نیز از قانون فرانسه برگرفته بود .
یک کلمه را میتوان به عنوان نخستین سند نوشتاری آغاز مدرنیته در ایران دانست که در خیال مستشارالدوله ، ایرانیان نیز میتوانستند فارغ از تمام بی نظمی ها و نابخردی های دلتمردان ، قانون داشته و شاه و گدا ، آقازاده و مردم زاده در برابر قانون، حقوق و مسئولیتهای یکسان داشته باشند .
@barsakht
میرزا یوسف خان تبریزی در این کتاب علت عقب ماندگی و توسعه نیافتگی ایران را عدم وجود قانونی دانسته که نظم و انضباط کشور و قاعده مندی دوایر دولت و مملکت بر آن اساس استوار باشد چرا که پیشرفت کشور را در گرو قانون مداری و حاکم شدن گفتمان قانونیت میدانست یعنی همان راهی که غرب برای پیشرفت خود به آن تمسک جست .
این کتاب از منابع مهم مشروطیت و آزادی خواهی در ایران آن زمان بود اما جالب اینکه با دستگیری مستشارالدوله، کتاب را آنقدر در زندان به سرش کوبیدند که چشمان نگارنده آب رفت و این سرنوشت اولین قانون خواهی در ایران بود!!
خلاصه اینکه قانون خواهی در ایران سابقه دیرینه ای دارد چه از زمان مستشارالدوله و میرزا تقی خان امیر کبیر که مفهومی به نام کنسطیطوسیون را وارد گفتمان ایرانی کرد تا ندای عدالت طلبی و فسادستیزی برانگیزد و چه در اینک زمانی که ندای فسادستیزی برخی از حکومتمداران اسلامی همچنان پابرجاست و این داستان همچنان ادامه دارد . ..
@barsakht
سوریه؛ کانون برای بحران زیستی غرب
@barsakht
🔹در روزهای اخیر، سوریه شاهد افزایش شدید درگیریها بوده است. گروههای مسلح به رهبری «هیئت تحریرالشام» به مناطق استراتژیکی در شمال غرب این کشور هجوم آوردهاند. این درگیریها به مناطق ادلب و حلب گسترش یافته و گروههای مسلح با استفاده گسترده از پهپادها و تسلیحات سنگین، پیشرویهایی در برابر ارتش سوریه داشتهاند. در بررسی این تحولات لازم است چند نکته را مد نظر قرار داد.
@barsakht
🔸ایالات متحده بر اساس تحلیل نظریهپردازی اندیشکده بروکینگز ،CFR و نظریهپردازانی همچون «نوام چامسکی» نهایتاً استراتژی «الگوی تفکیک» را در پیش گرفته است.الگوی تفکیک به مواجهه غرب با موج بیداری اسلامی میپردازد که در بخشی از این استراتژی الگوی تغییر رژیم و براندازی را برای دولت سوریه مطرح میکند. از این رو تحولات اخیر را باید در کانسپت بحرانسازی آمریکا در منطقه خاورمیانه تعبیر کرد. بحران سوریه مدلی شبیه بحران سال ۲۰۱۱ را طی میکند که البته این بار با پیچیدگیهای خاصی همراه است.
نقشآفرینان این بحران را در سه ضلع آمریکایی، صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه میتوان دنبال کرد. هرچند چنین اتفاقی برای سوریه تازگی ندارد؛ اما به نظر میرسد بحران اخیر در سوریه با اهداف خاصی طراحی شده بود. اروپا در جبهه اوکراین با روسیه درگیر است. از طرف دیگر آمریکا در جبههای که رژیم صهیونیستی در مقابل مقاومت و کشورهای حامی آن به خصوص ایران و روسیه گشوده، ایفای نقش میکند.
بر اساس شواهد و قراین، انتقال و تجمیع صحنههای نبرد در سوریه، تحلیل دور از ذهنی نیست. رسانه «میدل ایست اسپکتیتور» گزارش داد فرماندهان میدانی اوکراینی در بین تروریستهایی که به نیروهای دولتی سوریه حمله میکنند، شناسایی شدهاند و این خود، مؤیدی بر این تحلیل است.
🔹طرح ترکیبی آمریکا و رژیم صهیونیستی در سوریه قطعاً کمکی به آنها در بحرانی که در آن قرار گرفتهاند، نخواهد کرد.
@barsakht
«عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه فرامنطقهای «رأی الیوم» و تحلیلگر برجسته فلسطینی در مقاله اخیر خود ذکر میکند: «من زمانی که در ماه مه ۲۰۲۳ با آقای بشار اسد، رئیس جمهور سوریه در منزل او دیدار کردم، به من گفت که اعتمادی به اردوغان ندارد و تا زمانی که همه نیروهای ترکیه از خاک سوریه خارج نشوند، با او ملاقات نخواهد کرد و تحت هیچ شرایطی از این شرط خود عقبنشینی نمیکند؛ بنابراین من از اینکه آقای بشار اسد چندین بار درخواست اردوغان برای آشتی و برگزاری نشست دوجانبه میان آنها تحت نظارت پوتین را رد کرده و آن را مشروط به اخراج همه نیروهای ترکیه از سوریه دانست، تعجب نکردم.» این اقدام عملاً نقض معاهدات آستانه و سوچی است. لذا آنچه قابلیت پیگیری در عرصه حقوق بینالملل دارد نیز باید در فرصت مناسب پیگیری شود
@barsakht
تصاویر و ویدئو های تروریست های #ادلب نشان می دهد که دارای خودروهای زرهی و سلاحهای نیمه سنگین و پیشرفته هستند.تنها راه ارتباطی آنها با دنیای خارج از سوریه، ترکیه است.چرا از ترکیه سوال نمی شود این امکانات با چه هدفی در اختيار تروریست ها قرار داده می شود؟اردوغان که در تریبون ضد تروریسم است در عمل چگونه است؟
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌پزشکی که تروریست شد
@barsakgt
🔹روایتی هولناک از جنایات جولانی و گروهش، پزشکی که جلاد شد؛ ابومحمد جولانی کیست؟
🔹چگونه یک دانشجوی پزشکی به رهبر یکی از خونریزترین گروههای تروریستی تبدیل شد؟
🔹ابومحمد الجولانی سرکرده گروهک تروریستی تحریرالشام با نام مستعار احمدحسین الشریفا؛ یکی از شخصیتهای پیچیده و تاثیرگذار در جنگ داخلی سوریه است که در سال ۱۹۸۲ در دیرالزور بهدنیا آمد.
🔹وی دانشجو رشته پزشکی دانشگاه دمشق بود اما پیش از اتمام، بهدلیل گرایش به فعالیت گروهکهای تکفیری، تحصیلاتش را رها کرد.
🔹وقتی ۲۱ساله بود یعنی در سال ۲۰۰۳ و در جریان حمله آمریکا به عراق به القاعده پیوست.
@barsakht
🔺اقتصاد و جنگ در سوریه!
@barsakht
در این روزها پس از حمله گروههای مخالف مسلح در سوریه و سیطره بر مناطق مهمی در شمال این کشور همچون حلب این پرسش کانونی درباره علت یا علل این پیشروی سریع مطرح شده است.
قبلا هم تقریبا به علل عمده پرداختهام؛ همچون مشغولیت متحدان دمشق از ایران و حزبالله به جنگ با اسرائیل، و روسیه به جنگ با اوکراین و البته به نوعی نقش و درنگ سوالبرانگیز مسکو در یک هفته اخیر که بمبارانهای دو سه روز اخیر نیز نمیتواند توجیهگر نظارهگری آن تا تصرف حلب و پیشروی به سمت حماه باشد.
اما علل داخلی چه بسا از اهمیت بیشتری برخوردار باشد؛ مهمترین آنها وا دادن ارتش سوریه و فروپاشی سریع و دومینووار خطوط دفاعی آن از ریف حلب تا نزدیکی حماه در همان روزهای اول آغاز حمله است که حتی موجب شگفتی خود مهاجمان نیز شد. اما این اتفاق دو دلیل دارد؛ نخست خرید و همکاری برخی افسران ارتش با مخالفان و دیگری بیانگیزگی نیروهای آن که فرار را بر قرار ترجیح دادند. همین دو عامل نیز به یک علت بسیار مهم بر میگردد و آن هم بحران اقتصادی کشنده در مناطق تحت کنترل نظام سوریه است.
وقتی میانگین دریافتی ماهانه نیروهای ارتش و کارکنان دولت سوریه حدود 20 دلار است که پول بسته سیگار آنها هم نیست و کفاف مخارج یک روز آنها و خانوادههایشان را نمیدهد، این وادادنها و عقبنشینیها طبیعی است و دیگر نه انگیزهای برای جنگیدن میماند و نه مثل گذشته ایدئولوژی بعث با نبود پول در سایه فساد سیستماتیک در نهادهای حکومتی رنگ و حنایی برای آنها دارد.
البته رئیس جمهور سوریه دیروز حدود 7 دلار افزایش داد اما چیزی نیست.
اما در مقابل طرف مقابل به دلایل متعددی از انگیزه بیشتری برخوردار است. عامل اقتصادی پیشران مهمی در بالا بردن انگیزه گروههای مسلح بوده و هست. در کل وضعیت اقتصادی ساکنان شمال سوریه و مناطق حکومت خودگردان کٌردی بهتر از مناطق تحت کنترل دولت سوریه بوده و هست.
اقتصاد مناطق تحت کنترل مخالفان به نوعي تابع اقتصاد ترکیه شده و لیر این کشور در آنها حاکم است و دستمزدها هم غالبا از طرف دولت ترکیه تامین میشود.
هر چند در این مناطق هم با توجه به افت مستمر ارزش لیر ترکیه وضعیت اقتصادی چندان خوب نیست، اما بسیار بهتر از دمشق و دیگر مناطق تحت کنترل دولت سوریه است. به عنوان مثال، میانگین دستمزد ماهانه کارگران و کارکنان در مناطق تحت کنترل مخالفان حدودا به 100 دلار میرسد؛ یعنی رقمی 5 برابر حقوق یک افسر ارتش دولت سوریه. اما حقوق برخی نیروها، مدیران ادارات و نهادها در شمال سوریه (بخش تحت کنترل مخالفان) به 200 تا 500 دلار هم میرسد.
در کنار آن هم ترکیه و شرکتهایش در سالهای گذشته سرمایهگذاریهای قابل توجهی در زیرساختهای شمال سوریه به ویژه مناطق تحت کنترل «ارتش ملی سوریه» (ارتش آزاد سابق) داشته است؛ از جمله در بخش برق و در حالی که این مناطق برق دارند، اما مناطق تحت کنترل نظام سوریه اساسا در تاریکی بوده و برقی ندارند. در برخی شهرها مثل حلب قبل از سقوط، فقط در شبانهروز دو ساعت برق داشتند و هم اکنون ترکیه درصدد تامین برق این شهر راهبردی است. کما این که خود دمشق پایتخت این کشور 3 ساعت در روز برق دارد.
لب کلام این که اقتصاد در کنار عوامل دیگری در امتداد بحران سوریه، نقش کلیدی در پیشروهای اخیر مخالفان داشته است و اگر آنها نیز ماهی 10 تا 20 دلار میگرفتند که قوت روزانه خود و خانوادههایشان را تامین نکند، بعید بود که این گونه بجنگند و پیش بروند و اگر هم پیش میرفتند بعدا در جایی آنها نیز وا میدادند.
نتیجه این که نقش اقتصاد چنان اساسی است که در پروندههای کلان امنیتی و نظامی چون بحران سوریه در بزنگاه، عامل تعیین کنندهای است.
سیاست خارجی اقتصادمحور ترکیه در چنین ابربحرانهای امنیتی نیز پیوست اقتصادی قابل توجهی دارد؛ چنان که اقتصاد شمال سوریه کاملا به اقتصاد ترکیه وابسته است؛ به نحوی که اگر هم بخواهد نمیتواند به این وابستگی پایان دهد و همین خود ژئوپلیتیک شمال سوریه (فعلا مناطق تحت کنترل مخالفان) را به نفع ترکیه دگرگون کرده است.
حالا هم که حلب به تصرف آنها درآمده است؛ از یک سو به علت اهمیت اقتصادی این شهر، بحران اقتصادی دمشق و دیگر مناطق نظام وخیمتر خواهد شد و از دیگر سو وزنه ژئوپلیتیک ترکیه در شمال سوریه سنگینتر میشود و پس از تثبیت تصرف حلب، پروژههای کلان اقتصادی خود در آن را کلید خواهد زد.
شکی نیست که قدرت نظامی مولفه عمده و تعیین کنندهای در جنگهاست اما در مقابل نیز در دنیای جدید کشوری که اقتصاد و پول نداشته باشد، شورویِ برخوردار از 6 هزار بمب اتم هم باشد، در نهایت، جنگ و منازعه با رقبا و دشمنان را میبازد.
البته اقتصاد بدون پشتوانه قدرت نظامی نیز به ویژه در خاورمیانه به تنهایی تامین کننده امنیت نیست.
@barsakht
تحولات سوریه و تغییر معادلات ژئوپلیتیک
@barsakht
عملیاتهای نظامی و پیشرویهای سریع گروه های مسلح ضد دولت بشار در دو هفته اخیر سوالات مهمی را در برداشته؛ چرا این عملیاتها در این مقطع آغاز شد و چگونه این پیشرویها حاصل گردید. چه سناریوهایی در خصوص آینده بحران سوریه و نیز موقعیت جمهوری اسلامی متصور است. در پاسخ نکاتی چند؛
۱. چنانچه در یک دهه اخیر، وضعیت میدان و دیپلماسی سوریه را قدرتهای منطقه ای و جهانی رقم زده اند، در آینده نزدیک نیز تحولات سوریه، سرنوشت دولت بشار و نیز موقعیت معارضان تحت تاثیر توانمندیها، استراتژی تهاجمی یا تدافعی و نیز اهداف منطقه ای آنها خواهد بود.
۲. روندها، رخدادها و تغییرات ژئوپلیتیک جهانی و منطقه ای تاثیر جدی بر انگیره و عملکرد گروه های مسلح علیه جبهه مقاومت داشته است. گرفتاری بزرگ روسیه در باتلاق اوکراین، تلفات انسانی و خسارات نظامی و اقتصادی بزرگ روسها، جنگهای غزه و لبنان، و منازعات محدود ایران- اسرائیل و ریسکهای محتمل آن، تضعیف توانمندیهای حزب الله در جنگ با صهیونیستها، عملیاتهای مستمر و گسترده اسرائیل علیه نیروهای مقاومت در سوریه، انجماد بحران پس از گفتگوهای آستانه بین ایران، روسیه و ترکیه و پراکندگی نیروهای مقاومت، تاثیری تعیین کننده بر آغاز عملیاتهای نظامی معارضان و نیز پیشروی برق آسای آنها داشته است.
۳. در این تحولات معادله دوستان و دشمنان دچار تحول مشخصی شده است. نزدیکی ملموسی بین اهداف معارضان، منافع و اهداف آمریکا، ترکیه، قطر و اسرائیل و حتی عربستان دیده می شود. هر چند نانوشته و ناخواسته هم باشد. اروپا نیز به شدت در صدد فشار بر ایران و کاهش نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی میباشد. مثلا نوع مواجه گروه های مسلح کردی با معارضان و ارتش سوریه که به نفع شورشی هاست، یا نقش اوکراین.
۴. با توجه به ضعف شدید قدرت نظامی ارتش سوریه، و تغییر توان و موقعیت گروه های مقاومت، آینده سوریه بیشتر به استراتژی نظامی و امنیتی روسها وابسته خواهد بود. تعلل روسها و یا ناتوانی آنها در حمایت از دولت بشار در این بحران، روند تحولات میدانی را به نفع گروه های شورشی پیش خواهد برد و چه بسا پیشرویها در آینده ای نزدیک به دروازه های دمشق برسد.
۵. معارضان به لحاظ استراتژی عملیاتی مثلا همگرایی نظامی، تجهیزات و توانمندیها و نیز روش و نوع رفتار و برخورد با اسرا یا مردم در مناطق آزاد شده کاملا متفاوت به نظر میرسند و این آمادگیها با کمک متحدین منطقه ای مانند ترکیه و قطر از چند سال گذشته آغاز و برای چنین عملیاتی کاملا آمادگی داشته اند.
@barsakht
#میرقاسم_بنی_هاشمی
@banihashemi_mirghasem
قطعیتها و ابهامات بحران سوریه
@barsakht
🔹پیچیدگی، درهمتنیدگی و سرعت وقوع تحولات و رخدادهای سیاسی از خصایص سیاست، امنیت و جنگ در دوره کنونی است. این مختصات سبب شده است تا همواره غباری از ابهام و پیشبینی ناپذیر بودن بر آن رویدادها سایه بیفکند. بحران و جنگ در سوریه که اندکی پس از اعلام آتشبس در لبنان آغاز شد، از این منظر برای کارشناسان شگفتانگيز بود. شاید مهمترین پرسش در این باره این باشد که روند ترتیبات امنیتی و نتیجه آن چگونه شکل خواهد گرفت و به چه سمتی پیش خواهد رفت؟ در این باره چند نکته اساسی را باید مدنظر قرار داد؛
🔻۱ـ اهمیت سوریه و ژئوپلیتیک آن برای همه مسئولان و فرماندهان جبهه مقاومت و نیز آمریکا و رژیم صهیونیستی، مسجل و آشکار است؛
🔻2ـ به طور طبیعی سرنوشت درگیری را طرفی که شروع کرده است، تعیین نمیکند. شرایط میدان را آن نیرویی که مشروعیت و استقامت دارد، تعیین میکند؛ اما مشکلات اقتصادی سوریه، سبب شده است موضوع استقامت بین بدنه دفاع مردمی و امنیتی تحتالشعاع قرار گیرد؛
🔻3ـ سازمان رزم اضلاع مختلف جبهه مقاومت و فرماندهان آن، فعالتر و منسجمتر از بحران قبلی در سوریه و البته با تجربه بیشتر در میدان حاضر شدهاند؛ اما انگیزه و توان ارتش سوریه، مهمترین عنصر تعیینکننده است؛
🔻۴ـ صحنه تاکتیکی جنگ کاملاً سیال است و هر لحظه به نفع طرفهای مختلف در حال تغییر است. این خصلت و ماهیت حقیقی جنگها به شمار میآید؛
🔻5ـ ارتش سوریه طی هفت، هشت سال گذشته در حد فاصل ادلب تا حلب و تا حماة در وضعیت آتشبس بوده و طولانی شدن دوره آتشبس، چنین نیرویی را در لحظه عملیات تهاجمی گروه تروریستی که با حمایت قوی وارد صحنه شده، دچار ضعف میکند؛
🔻۶ـ یک تجربه قبلی مهم وجود دارد؛جبهه مقاومت طی چند دهه گذشته در هیچ جنگی پای نگذاشته، مگر آنکه با همه دشواریها از آن با نصرت و فتح خارج شده باشد، مشروط بر همراهیهای حداکثری جغرافیای جنگ.
🔸تجربه جنگهای پيشين و از جمله نبرد جاری در منطقه نشان میدهد، سرنوشت جنگ لزوماً در میدان جنگ و جنگيدن معین نمیشود؛ بلکه ضرورت دارد به الزامات فرامیدانی آن نیز توجه کرد. اراده و هماهنگیهای سیاسی و همراهیهای اجتماعی جغرافیای جنگ با اضلاع گوناگون جبهه مقاومت در این زمینه اجتنابناپذیر است. کل آنچه اکنون در سوریه جریان دارد، جدای از آنکه میتواند منشأ داخلی نیز داشته باشد، یک پروژه خطرناک آمریکایی و صهیونیستی است. اولویت اصلی و قطعی و نیز دشمن حقیقی را باید از این منظر دید و تحلیل کرد و باید به هر نحو ممکن در برابر این پروژه مخاطرهآمیز ایستاد.
🆔 eitaa.com/barsakht
در سوریه چه اتفاقی افتاده است؟
@barsakht
سوریه امروز با شرایطی بحرانی مواجه است که نتیجه سیاستها و فشارهای متعددی است. فشارها و تنگنظریهای بشار اسد نسبت به جبهه مقاومت، تحت تأثیر شرایط تحمیلی امارات و عربستان سعودی که وعده حمایت مالی به سوریه داده بودند، باعث شد اسد با دست خود، دوستان واقعیاش را محدود کند و آنها را در موقعیتی دشوار قرار دهد. این تصمیمات نادرست به شکلگیری وضعیتی انجامید که اکنون نظام سوریه را در آستانه بحرانی جدی قرار داده است.
از جمله عوامل تشدیدکننده این بحران میتوان به اجبار جبهه مقاومت به تخلیه اماکن استراتژیک، انحلال نیروهای دفاع وطنی - که بهعنوان یک نیروی مردمی با حمایت ایران شکل گرفته بود - و کاهش شدید نیروی انسانی محور مقاومت در سوریه اشاره کرد. علاوه بر این، پذیرش دستورات تحمیلی تحت نظارت اسرائیل از سوی امارات و روسیه، همراه با وعده پرداختهای میلیارد دلاری، نقش مهمی در تضعیف موقعیت سوریه ایفا کرده است.
در کنار این موارد، عدم انجام اصلاحات سیاسی جدی و بیتوجهی به راهکارهای پیشنهادی ایران، بهویژه در حوزههای سیاسی و اجتماعی، مزید بر علت شده است. همچنین، فروپاشی اقتصادی ناشی از تحریمهای شدید جهانی و ناتوانی دولت در برقراری گفتوگو با مردم و توجیه و همراه کردن آنها در تحمل این فشارهای سنگین، نظام سوریه را به نقطه بحرانی رسانده است.
✍️حسین کازرونی
@barsakht
نتایج حاصل از نشست دوحه و توافق سهجانبه میان ترکیه، ایران و روسیه
@barsakht
✍سامح عسکر تحلیلگر مصری:
▪️این توافق شامل توقف حملات نظامی گروههای تروریستی جولانی و القاعده است و ترکیه متعهد شده تا دستور توقف این عملیاتها را به این گروهها صادر کند.
▪️طبق توافق، وضعیت فعلی تا آغاز گفتوگوهای سیاسی میان مخالفان مشروع و دولت سوریه ادامه خواهد داشت.
▪️منظور از مخالفان مشروع، احتمالاً شخصیتهای غیرنظامی در تبعید است و جولانی به هیچ عنوان در این روند مشارکت نخواهد داشت؛ چراکه همه بر این باورند که او یک تروریست است و افکارش تهدیدی جدی برای وحدت سوریه محسوب میشود.
▪️به نظر میرسد روسیه به ترکیه هشدار داده است که در صورت ادامه عملیاتها، هیچ فرصتی برای گفتوگو باقی نخواهد ماند. این هشدار به ویژه پس از تصمیم احتمالی پوتین برای مقابله نظامی با القاعده، جدیتر شده است.
▪️در روزهای گذشته، روسیه در عملیاتها دخالتی نداشت و منتظر برگزاری نشست دوحه بود، اما اکنون قرار است روسیه و ایران در دفاع از دمشق و پاکسازی مناطق اشغالشده توسط تروریستها مشارکت کنند.
▪️همچنین احتمالاً تهدیدهایی از سوی برخی بازیگران منطقهای به ترکیه منتقل شده است مبنی بر اینکه اجازه نخواهند داد القاعده کنترل سوریه را در دست بگیرد. این بازیگران حتی ممکن است در حمله به این گروه مشارکت کنند. شناسایی این بازیگران را به شما واگذار میکنم.
▪️ترکیه اکنون ۴۸ ساعت فرصت دارد تا این توافق را اجرایی کند؛ در غیر این صورت، درگیریهای بزرگی در سوریه آغاز خواهد شد.
▪️تا این لحظه، ارتش سوریه و متحدانش وارد جنگ جدی نشدهاند و بیشتر تحرکات به توافقها و عقبنشینیها محدود بوده است، از جمله توافقهایی با کردها برای تحویل مرزها و برخی استانها به منظور تضعیف اردوغان. اما درگیریهای واقعی به زودی از حمص و القصیر برای دفاع از مرزهای لبنان آغاز خواهد شد و سپس به مناطق حومه حلب، حمص و ادلب گسترش پیدا میکند.
⏪البته، در این ۴۸ ساعت احتمال وقوع اتفاقات غیرمنتظره نیز وجود دارد.
@barsakht
🔰 سقوط اسد
✍ سید علیرضا آلداود
سقوط اسد حاصل ایجاد اختلال محاسباتی برای او توسط نفوذیها بود.اسد پیش از سقوط از قدرت، در اذهان و قلوب مردمش با سلاحهای جنگ شناختی سقوط کرده بود.
پس از شکست داعش توسط شیرمردان مدافع حرم با فرماندهی شهید حاج قاسم سلیمانی، در محاسبات بشار اسد گرگها اختلال محاسباتی ساختند و با نفوذ موریانه وار، سرمایه اجتماعی سوریه را طی کمتر از ۷ سال نابود کردند.
از شب گذشته که اخبار سقوط نظام سوریه و واکنش مردم این کشور را دیدم یاد این فرمایشات رهبر حکیم انقلاب اسلامی در دیدار با بسیجیان افتادم:
امام خامنهای حفظه الله: «طرف با نقشه وارد میدان شده. برنامه هم این است که کاری کنند که ملّت ایران عقیدهاش بشود عقیدهی سران انگلیس و آمریکا و امثال اینها... دنبال این است که بر مغزها تسلّط پیدا کند. اگر مغز یک ملّتی را توانستند تصرّف کنند، آن ملّت سرزمین خودش را دودستی به دشمن تقدیم میکند. برای این کار شروع میکند محتوای ذهنی برای ذهن فعال جوان درست کردن. اینهمه دروغ، حرفهای انحرافی و تهمت برای این است.» ۱۴۰۱/۸/۱۱ و ۱۴۰۱/۹/۵
پ ن:
سلاحهای جنگ شناختی دشمن در ایران ما هم فعال هستند. مراقب نفوذ موریانهها باشیم.
@barsakht
سوریه به کدام سمت خواهد رفت؟
@barsakht
▪️ بشار اسد رفت، این مهم ترین خبر روز 18 آذر بود؛ ولی الان سئوال اصلی این است که پس از بشار اسد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ سناریوها را می توان اینگونه نوشت:
1⃣ _ سناریوی تشدید تنش ها و فرو رفتن سوریه درجنگ داخلی.
2⃣ _ سناریوی استقرار یک دولت مرکزی جایگزین بشار که می تواند شامل موارد ذیل باشد:
⏪ استقرار یک دولت و حاکمیت تکفیری توسط جبهه النصره یا همان تحریر الشام،
⏪شکل گیری یک دولت و حاکمیت اسلامی غیر تکفیری ،
⏪ شکل گیری یک دولت با سکولارهای فراری مانند ریاض حجاب.
▪️مطمئن باشید که غربی ها اجازه دو دولت اول را نخواهند داد؛ اما در یک نگاه کلی می توان گفت که آمریکایی ها و صهیونیست ها در سوریه به دنبال سه هدف عمده خواهند رفت:
⏪ تلاش برای حفظ آشوب مدیریت شده،
⏪ عدم شکل گیری یک دولت قوی یا شکل گیری دولتی بدون اقتدار مرکزی،
⏪ تلاش برای موازنه و توزیع ضعف بین همه طرف های درگیر.
▪️سال هاست که آمریکایی ها و صهیونیست ها به دنبال نظم نوینی هستند که از آن دولت های ضعیف و بازتولید خشونت و درگیری بیرون می آید. به قهقهه های امروز فیدان و اردوغان نگاه نکنید؛ دیر یا زود همه منطقه از جمله اردوغان و مرتجعین خواهد فهمید که زدودن نظم فعلی به معنای استقرار نظم نوین و مطلوب آن ها نخواهد بود.
⏪ مدافعین حرم و سردار دل ها سال ها تلاش کردند تا نظم نیم بند فعلی به هم نخورد و راهبرد صهیونیست ها به ثمر ننشیند، مطمئن باشید جولانی ها و گولانی ها بلای جان اردوغان ها و بن سلمان ها خواهند شد.
✍️یعقوب_ربیعی
@barsakht
چراییِ سقوط سوریه و آیندۀ محور مقاومت
@barsakht
🔹سوریه مورد توطئه و تهاجمی قوی از سوی ائتلاف بینالمللی آمریکا، رژیم صهیونیستی و ترکیه قرار گرفته که راهبرد خطرناک آن، قطع رابطۀ ایران با جبهۀ مقاومت، شکاف در امت اسلامی، کوچکسازی قاعدۀ قدرت جمهوری اسلامی و محدودسازی قدرت بازیگری و تاثیر نظام در مرزهای خود است.
🔹حضور و نفوذ جمهوری اسلامی در کشورهای اسلامی از جنس حضور دیگران و صرفا دارای ماهیت نظامی نیست. حضور ایران در منطقه معنوی، عقیدتی، فکری، فناوری و فرهنگی است و این نفوذ با سقوط دولت سوریه هم از بین نخواهد رفت.
🔹وجود بشار اسد در راس حکومت سوریه هم برای ایران و هم برای او یک فرصت بود. ایران از این فرصت برای تقویت جبهۀ مقاومت و ارتقای حکمرانی در سوریه استفاده کرد ولی او به اندازۀ کافی به توصیههای جمهوری اسلامی در خصوص مردمسالاری و دفاع مردمی توجه ننمود.
🔹همراهی نکردن مردم با دولت بهدلیل اوضاع وخیم اقتصادی، ضعیف شدن ارتش و آلوده شدن به فساد، اعتماد دولت سوریه به برخی وعدههای دولتهای خارجی در ازای دست برداشتن از مقاومت برخی از همین اشتباهات است.
🔹تا جایی که همانگونه که حتی در رسانهها نیز بهچشم میخورد، بشار حتی تا همین چند روز قبل هم درخواست صریحی از جمهوری اسلامی برای کمک نکرده بود در حالیکه روشن بود نظام حکومتی سوریه توان لازم برای ایستادگی را ندارد.
🔹پیروزی گروههای مسلح تکفیری آغازی بر فتنه در کشورهای منطقه و حتی اروپا خواهد بود. این یک پدیدۀ مسموم، مرموز و شوم است که دامنگیر بشریت شده و هیچ کشوری، حتی خود ترکیه نیز از آن در امان نخواهد ماند.
@barsakht
۱۲ روز دیگر قرار بود آمریکا با شروطی تحریمهای سوریه را بردارد!
@barsakht
🔹رویترز چند روز قبل (۲ دسامبر) در گزارشی عجیب به نقل از چند منبع آگاه اعلام کرد که امارات، آمریکا و بشار اسد مدتهاست در حال انجام توافقاتی هستند تا در صورتی که اسد روابطش را با ایران خاتمه ببخشد و راههای تسلیحاتی حزبالله لبنان را قطع کند، تحریمهای سوریه را در ۲۰ دسامبر دیگر تمدید نکرده و ملغی کنند!
🔹اگرچه دولت بشار اسد امروز سقوط کرد، اما جالب اینجاست که تا ۲۰ دسامبر که در این گزارش به عنوان سالروز انقضای تحریمهای سوریه عنوان شده است، تنها ۱۲ روز مانده بود!
http://eitaa.com/barsakht
چرا ایران وارد سوریه نشد؟
@barsakht
🔹زمانی که داعش در سوریه ظهور کرد و شرایط امنیتی برای سوریه سخت شد دولت این کشور طی روندی رسمی از ایران درخواست کمک کرد.
🔹تحولات سریع سوریه در یک هفتۀ گذشته و مداخله نداشتن ایران در این تحولات مسئلهای است که باید در عوامل مختلف جستجو و تحلیل کرد.
🔹تروریستها جهش ژنتیکی پیدا کردند و دست از خشونت برداشتند و ژست دیپلماتیک به خود گرفتند. مردم سوریه نیز دیگر به مانند قبل از ارتش سوریه در قبال تروریست ها حمایت نمیکردند.
🔹ارتش سوریه نیز بهدلایل مختلف از جمله ضعفهای اعتقادی و اقتصادی دیگر مانند قبل انگیزه مقابلۀ در برابر تروریستها را نداشت.
🔹اما مهمترین تغییر در خود بشار اسد بود. آخرین دیدار اسد با رهبر انقلاب حاوی نکتۀ مهمی بود. رهبر انقلاب ۱۰ خرداد امسال تذکری به بشار دادند.
@barsakht
🔹این تذکر ناشی از شناخت واقعی از صحنه بود. ایران پیش از آغاز جنگ در لبنان، بارها تذکرات لازم را درباره تقویت قوای تروریستها به اسد اعلام کرده و حتی پیشنهاد لازم را بهصورت رسمی به او داده بود اما به این تذکرات توجه نشد.
🔹ادامۀ این روند تا آخرین ساعات سقوط اسد نیز ادامه داشت. حضور بالاترین رده مقامات ایرانی برای مذاکره با اسد نشاندهنده عزم جدی ایران برای تقویت اسد بود اما یک خطای راهبردی سبب شد بشار در سراشیبی سقوط قرار گیرد و آن همان تذکر رهبر انقلاب بود؛ اسد دلخوش به وعدههای جریان عربی و غربی منطقه شد.
🔹ایران نیز زمانی که تمایل نداشتن اسد را برای حمایت میدانی دریافت کرد بنا را بر دخالت نکردن گذاشت اما تلاش خود را برای متقاعد کردن اسد تا آخرین لحظه ادامه داد اما اسد زمانی متوجه توخالی بودن وعدههای دشمنان خود شد که کار از کار گذشته بود./فارس
@barsakht
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
از آمدن حافظ اسد تا رفتن بشار اسد در ۳ دقیقه!!
@barsakht
«سقوط اسد: روایتی از جدال هژمون و رؤیای ملتها»
این روزها بعد از سقوط شوک آور بشار اسد، هر کسی از ظن خود یار ماجرا شده و سقوط او را متوجه به یک کانون خاص ارزیابی میکند و بر اساس آن تجویزاتی صادر میکند. برخی مانند اصلاح طلبان با اتخاذ یک دیدگاه رمانتیک و با اقتباس از ادبیات اندرزنامه ای حکومت های استبدادی را تشویق به اصلاحات سیاسی و بازگشت به اعتماد مردم میکنند. در نقطه مقابل اصولگرایان اعتماد به آمریکا و برخی از دولت های منطقه ای متحدش را مهمترین عامل شکست بشار اسد میدانند. آنان با استناد به نقل قول های رسمی و غیررسمی فقدان روحیه رزم آوری بشار اسد را موثرترین عامل بعنوان متغیر نهایی رقم زننده وضعیت سیاسی امروز سوریه میدانند. منتقدین سیاست خارجی ج.ا خیانت روسیه را پررنگ میکنند و ماجرای پیش آمده را به معاملات پشت پرده احتمالی روسیه و ترکیه نسبت میدهند.استراتژیست ها و ملیتاریست ها نیز از ضعف امکانات راهبردی نیروهای مقاومت پس از ماجراهای ۷ اکتبر سخن میگویند.
هر چند بدوا اینطور به ذهن خطور میکند که این عوامل همه در تبیین چندوجهی اجتماعی و سیاسی جهان انضمامی موثر است اما فقدان یک نظریه معتبر علمی در تحلیل، شطح گویی را تا به آنجا می رساند که برخی سقوط اسد را به فیلتر نبودن شبکه های اجتماعی یا رویکرد نئولیبرالی اقتصاد سوریه نسبت میدهد. مشخص است دز چنین عرصه مشوبی از تحلیل نه تنها نمی توان از تجربه سوریه درس گرفت بلکه تجویزاتی صادر خواهد شد که به گمراه کردن بیشتر دیگران منجر خواهد شد.
در روابط بینالملل، عوامل ساختاری و غیرساختاری به دو دسته از مولفههایی اشاره دارند که بر رفتار دولتها و سایر کنشگران بینالمللی تأثیر میگذارند. عوامل غیرساختاری، به جنبههای داخلی، هویتی، فرهنگی و روانشناختی کنشگران اشاره دارند که در تبیین رفتار آنها نقش دارند. این عوامل معمولاً در نظریات سازهانگارانه و لیبرال برجسته میشوند. در نقطه مقابل عوامل ساختاری است که به آن دسته از ویژگیها و نیروهایی اشاره دارند که از ساختار نظام بینالملل نشأت میگیرند و بهطور مستقیم یا غیرمستقیم رفتار کنشگران را محدود یا هدایت میکنند. این عوامل عمدتاً از دیدگاههای ساختارگرا (مانند رئالیسم) مورد تأکید قرار میگیرند.
واقعیت این است که بدون توجه به متغیرهای ساختاری مانند ویژگیهای نظام بینالملل، مداخله قدرت های بزرگ و نقش هژمونی و سلطه نمیتوان متغیرهای سطح واحد مانند ایدیولوژی و فرهنگ، شخصیت و ویژگی رهبران و فشارهای داخلی را تبیین کرد. مساله اصلی این نیست که در کشورهایی که از رنج استبداد ساقط میشوند دموکراسی نیست. مساله اینجاست که آمریکا اجازه نمیدهد که دموکراسی و تقویت مناسبات دو جانبه دولت و ملت در این کشورها شکل بگیرد. هژمون و سلطه به یک فرمول و معادله ای دست یافته است: فشار اقتصادی برای برهم زدن شالوده های مدنی و ایجاد تنگنای ژئوپلتیک برای تخلیه امکانات راهبردی و هجمه تبلیغاتی برای برهم زدن تعادل های عقلانی و آغاز فرایند تساقط!
از این واقعیت نمی توان غافل شد که غرب نظریه صلح دموکراتیک را برای همان غرب میخواهد و تجویزات دموکراتیک آنها صرفا اهرم فشاری برای دامن زدن به تضادهای اجتماعی کشورهایی است که در جغرافیای خود مستقل از غرب تولید قدرت میکنند و چنانچه در این کشورها امر بر تقویت جامعه مدنی و تقریب مردم و حکومت دائر شود غرب خود بزرگترین دشمن دموکراسی در این کشورها خواهد بود. هر چقدر هم شما مسئولین را به بازگشت به مردم تشویق کنید در آینده نظام جهانی به سرکردگی آمریکا علی رغم دادخواهی و ژست دموکراسی شما خواهند کوشید تا با فشار و مهار شدید ایران در محیط سیاست خارجی، تسهیل کننده و تزریق گر نوعی از رادیکالیسم دوگانه (اجتماعی و حکومتی) باشند تا با بروز بحران های درونی مانعی جدی بر سر راه توسعه سیاسی در ایران باشند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 روایت دکتر مرندی از عوامل مهم سقوط سریع سوریه
🔶 «دکتر سید محمد مرندی» تحلیلگر سیاسی:
🔺دولت سوریه خواستار نزدیکی به کشورهای عربی شد از جمله عربستان سعودی و امارات، سوریها به همین خاطر از ایران فاصله گرفتند.
🔺پس از اینکه دهها هزار جنگجوی خارجی توسط اردوغان و آژانسهای اطلاعاتی غربی و با کمک حکام مستبد کشورهای خلیج فارس وارد سوریه شدند، ایرانیها آماده بودند اما ایران بدون حمایت رئیس جمهور و دولت سوریه نمیتوانست به آنجا برود و به تنهایی بجنگد.
🔺یک ژنرال در ارتش سوریه ماهانه 40 دلار درآمد داشت تروریستهای القاعده تا 2 هزار دلار در ماه درآمد داشتند، بنابراین وقتی اقتصاد آنها خالی شد، ارتش ضعیف شد و قادر به دفاع از خود نبود.
@barsakht
صحنهگردانان لیبیسازی سوریه چه در سر دارند؟
@barsakht
▫️ ایدهی «اسرائیل بزرگ» یا چشمانداز «از نیل تا فرات» که در پرچم رژیم صهیونیستی نیز منعکس شده، طرحی سیاسی است که مقدّمات آن از مسیر تغییر نقشه و بالکانیزاسیون منطقهی موسوم به «خاورمیانه» شامل غرب آسیا و شمال آفریقا محقّق میشود.
در سال ۱۹۸۲ اودِد ینون، مشاور آریل شارون، طرحی را در نشریه عبری کیوونیم منتشر کرد که پیشنهاد میکرد اسرائیل با تجزیهی کشورهای همسایه به واحدهای کوچکتر و ضعیفتر، باید به دنبال تضمین تسلّط منطقهای خود باشد. عملیاتی کردن این طرح، مستلزم بهرهبرداری از شکافهای قومی، مذهبی و فرقهای در این کشورها برای ایجاد موزاییکی از دولتهای کوچکتر و مدیریتپذیرتر است.
▫️شمای کلّی طرح ینون چنین است:
۱. اردن: با پایان دادن به حکومت خاندان هاشمی، اردن باید به یک کشور فلسطینی تبدیل شود. بدین منظور میبایست غزّه و کرانهی باختری به اشغال کامل دربیاید و به عبارتی در کرانهی باختری تا اردن پاکسازی قومیتی صورت گیرد. نتیجتاً هم مسئلهی ملّیگرایی فلسطینی حل میشود و هم فشارهای جمعیتی و سیاسی بر اسرائیل کاهش مییابد.
۲. عراق: در این طرح عراق به سه واحد متمایز تقسیم میشود که بر اساس خطوط قومی و فرقهای از هم جدا شدهاند:
@barsakht
▫️یک دولت کردی در شمال، یک کشور سنّی در مرکز، و یک کشور شیعه در جنوب.
۳. مصر: این طرح از تقسیم مصر به چند کشور کوچکتر، از جمله یک دولت مسیحی قبطی حمایت میکند که باعث تضعیف قدرت مرکزی این کشور و کاهش تهدید آن برای اسرائیل میشود.
۴. لبنان: طرح مطلوب برای لبنان، تقسیم آن به چهار دولت مسیحی مارونی، یک دولت سنّی، یک دولت شیعه و یک دولت دروزی است تا تنوّع فرقهای لبنان در آن منعکس شود و توانایی آن برای به چالش کشیدن اسرائیل به حداقل ممکن برسد.
۵. سوریه: بر مبنای این استراتژی سوریه بر مبنای اختلافات قومی، مذهبی و فرقهای به چهار پارچه تقسیم میشود: یک دولت علوی در امتداد ساحل، یک دولت سنّی در مرکز، یک دولت کردی در شمال، و یک دولت دروزی در جنوب.
▫️ در دورهی بوش پسر که منطقهی غرب آسیا تحتالشعاع فضای سیاسی پسایازده سپتامبر قرار گرفته بود، مقامات و صاحبمنصبان نئوکان تحت تأثیر افکار مشاورانی چون پل ولفوویتز، داگلاس فیث و دیوید ورمسر، سیاست خارجی تهاجمی را در دستور کار قرار دادند که با ایجاد بیثباتی، تکهتکه کردن و بمباران عراق آغاز شد، با محاصرهی نوار غزه، بمباران هوایی سوریه طی جنگ داخلی (از ۲۰۱۱ تا اکنون) و ظهور داعش به اوج رسید و با طرح غیرقانونی الحاق کرانه باختری و اغوار اردن مطابق طرح معامله قرن، و اشغال کامل بلندیهای جولان ادامه یافت.
▫️آنچه که در ۱۴ ماه گذشته در دستور کار دولت اشغالگر اسرائیل بوده، سناریوهایی که برای غزّهی پساجنگ و حزبالله در جنوب لبنان مدّ نظر دارد و نیز پروژهی جاری بالکانیزه کردن سوریه، همگی در متن چنین چشماندازی قابل فهمتر میشود.
▫️ اکنون به نظر میرسد که محتملترین سناریویی که پیشاروی سوریه قرار خواهد گرفت، بالکانیزاسیون با درجات اعلای بیثباتی است که با لیبیسازی بیشتر قرابت دارد:
الف) تقسیم سوریه به سه بخش
۱. یک منطقهی کوچک علوی/شیعی که کرانهی ساحلی و اطراف دمشق را شامل میشود.
۲. یک منطقهی نسبتاً وسیع سنّینشین در مرکز که به منطقهی حائل مورد نظر ترکیه در شمال و شمال غرب متّصل میشود.
۳. یک منطقهی کردنشین که از شمال شرق و جنوب شرق تا جنوب سوریه و منطقهی دروزینشین را در برمیگیرد و از طریق یک کریدور کردی/دروزی به جولان اشغالی و رژیم اسرائیل متّصل میشود. (چندی پیش گیدئون ساعر وزیر امور خارجهی اسرائیل، «کردها» و «دروزیها» را متحدانی قوی برای اسرائیل خوانده بود.)
ب) تقسیم سوریه به چهار بخش
۱. یک منطقهی کوچک علوی/شیعی که کرانهی ساحلی و اطراف دمشق را با هماهنگی روسیه شامل میشود.
۲. یک منطقهی نسبتاً وسیع سنّینشین که قسمتی از مرکز، کرانهیشمالی و مناطق شمال غربی را در هماهنگی با ترکیه شامل میشود.
۳.یک منطقهی کردنشین که از شمال شرق و جنوب شرق تا بخشهایی از مناطق مرکزی را در برمیگیرد و تحت هماهنگی با ایالات متّحده و اسرائیل شکل میگیرد.
۴. یک منطقهی دروزینشین در جنوب و جنوب غرب، که از دمشق و قنیطره تا درعا و السویداء را در کرانهی مرز آلفا و جولان اشغالی در هماهنگی با رژیم اسرائیل شامل میشود.
▫️ تقسیم سوریه به سه یا چهار دولت، مهمترین اثر وضعی خود را بر عراق خواهد گذاشت و کانونهای مستعد بیثباتسازی را به سرعت فعال خواهد کرد. دیری نخواهد پایید که دامنهی دورتر اثرات تجزیهی سوریه در کرانههای ایران نیز هویدا میشود و از مرزهای شرقی تا جنوب قفقاز و مرزهای غربی ایران را متأثّر خواهد کرد.
✍️خانم پریسا نصرآبادی
@barsakht