باسمه تبارک و تعالی (۴۸۳)
«زاهد نباشی ضعیف میشوی»
🔹به یکی از براداران دینی هم صنف خودم عرض کردم این مدل از تلفن همراه آیفن که داری میدانی دیگر صرفا یک ابزار نیست؟! نزد بسیاری نشانه ی تعلّق خاطر به فرهنگی خاص و نوعی نماد تجمّل است.
🔸خیره میشوند و چشم درد میگیرند! زهرة الحیاة الدنیا است. خود این اگر باعث نوعی قضاوت در مورد شما در نگاه دیگران شد خودتان را هم ملامت کنید. بدون دلیل خودتان را در مظانّ سوء ظن قرار داده اید.
🔹ایشان گفتند وقتی از چنین گوشی ای استفاده کنی دیگر گوشی دیگری نمیتوانی دست بگیری. گفتند یک گوشی خیلی خوبی گرفته بودند ولی برایشان در مقام مقایسه قابل تحمّل نبود.
💡به ذهنم خطور کرد یکی از معانی زهد همین است. یعنی برخی چیزها را که ضرورتی ندارد از همان ابتدا استفاده نکن تا وابسته و ضعیف نشوی!
🔸بیکار بودی از همان ابتدا این گوشی را دستت گرفتی؟! وابسته که شدی فکر و مزاجت را تغییر میدهد. تحملت کم میشود
✅خیلی چیزها را که ضرورتی ندارد باید از همان ابتدا تجربه نکرد. اگر هم تجربه کردیم عادت نکنیم و الا ضعیف میشویم
👈از وقتی گاهی کولر گازی استفاده میکنیم احساس میکنم کولر آبی خنکم نمیکند
👈آب شیرین کن داریم. برخی که میروند با دبّه از این جایگاه ها آب شیرین تهیّه میکنند برایم کار سختی جلوه میکند
👈برنج و چایی خیلی مرغوبی برایمان هدیه می آورند. برنج و چایی های دیگر لذتش را از دست داده!
👈یکی از اقوام سوار خودرو دنده اتوماتیک میشود. دیگر تحمّل دنده برایش سخت است!
👈مشکل بد حجابها هم گاهی در سختی های حجاب است. از همان ابتدا نباید راحتی بد حجابی و لذت تبرج را تجربه میکردند
باسمه تبارک و تعالی (۴۸۴)
«عمقها، بصیرتها و توجّه های عمیقتر را دریابیم»
«عظمت نعمت عقل»
🔹گاهی مطلبی میگویم یا مینویسم که برای خودم خیلی چشمگیر و عمیق است. بعد از سالها تازه آن را فهمیده ام. ولی میبینم اصلا بازخوردی نداشت. برای آنکه ببینم ماجرا چیست از دیگران میپرسم فلان مطلب چطور بود؟! معمولا میگویند بد نبود! خوب بود!
👈از طرز کلامشان متوجّه میشوم برایشان کاملا عادی جلوه کرده است. گاهی که میگویند اصلا نکته ی جدیدی نبود! تو فقط قشنگتر بیانش کردی! بلکه گاهی متهم هم شده ام که تو فکر میکنی مخاطبت نمیفهمد! مدام طولش میدهی!
👈از برخی که صمیمی تر هستم میپرسم چه چیزی فهمیدی؟! میشود بگویی؟! توضیح که میدهد متوجّه میشوم اصلا متوجّه عمق مطلب نشده است. وقتی برایش توضیح میدهم تازه میفهمد که نفهمیده بود!
⚪ویژگی مطالبی که عمق دارد آن است که سطوح اوّلیه ی آن نیز صحیح است لذا طبق منطق انسجام و همینطور شاید عافیت طلبی آدمی گمان میکند مطلب تمام است! دیگر احتمال نمیدهد که گوینده میخواهد او را وارد عمقها و توجّه های جدیدی نسبت به آن موضوع کند.
👈وقتی دوباره توضیح میدهم میبینم در چند مرحله چشمش برق میزند! تازه متوجّه میشوم با اینکه مطلب را خوانده اصلا آن عمقی که برای آن مطلب را نوشته یا گفته بودم را اصلا نفهمیده! آخر هر فهمی نشانه ای دارد؛ فما لی لا أری آثاره فی سیمائکم ان کنتم صادقین😊
⬇
✔متوجّه شده ام که انتقال عمقها کار دشواری است. یا باید مخاطب حسن ظنّ بالایی به گوینده داشته باشد و مدام فهم خودش را تخطئه کند و دنبال عمقی باشد تا بتواند عبور کند و یا باید متکلّم در وادی لفظ پردازی آنقدر هنرمند باشد که مدام آنها را از سطوح اوّلیه ی فهم عبور دهد و متوجّه عمق مطلب کند.
🔹بگذارید مقداری بیشتر توضیح بدهم. ماها معمولا به دلیل حس گراییمان، کمّی گرا میشویم. همین حالت را وقتی با خود به وادی علم و دانش میبریم ثمره اش این میشود که به دنبال زیاد نمودن دانشمان میرویم. گمان میکنیم باید به دنبال چیزهایی باشیم که اصلا نمیدانیم.
👈صفر و یکی میشویم! گمان نمیکنیم بسیاری از چیزهایی که میدانیم را هنوز عمق و اعماقش را ندانسته ایم! ولی چون در ظاهر میدانیم دیگر طلبمان در آن زمینه متوقّف میشود.
👈همچنین گاهی بیش از آنکه به دنبال حقیقت علم باشیم به دنبال ظاهر علمی هستیم که با آن در نگاه دیگران عالم جلوه کنیم! روشن است که حقیقت علم که چیزی از سنخ حکمت و بصیرت بوده و در عمق دلها مینشیند و چندان قابل ارائه به دیگران نیست مشتریش کم میشود.
👈به خاطر همین است که از بسیاری از علوم که از سنخ تعمیق و کیفی شدن معلومات پیشینمان هستند محروم میشویم.
⚪چه میخواهم بگویم؟! میخواهم بگویم بسیاری از علوم را باید در عمقها پیدا کنیم. بسیاری از علوم از سنخ تعمیق توجّه ها و یافتن حقائق در مراتب عمیقتر تشکیکی آن است. از سنخ پیدا کردان توجّه های عمیقتر است. یک پرونده ای قطوری از این نوع دانستی ها باید برای خودمان باز کنیم.
✅دانستن این نوع دانشها نیازمند تواضع، سکوت و زانو زدن عمیقتر است. عروس اینگونه از آگاهی ها لطیفتر از آن است که با هیاهو و جدل و ... مهمان خانه ی آگاهی شود. نیازمند نوعی تمرکز وجودی است.
⚪این را به عنوان مقدّمه عرض کردم. مطلبی به ذهنم خطور کرد که خواستم آن را بذل کنم. گفتم تا کنون مطالب زیادی اینچنینی بذل کرده ام ولی به گمانم بسیاری از آنها آن عمقش که برایم جذّاب بوده منتقل نشده!
👈اموری که به ذهن خطور میکند و در این نوشته ها می آورم گاهی از سنخ دانستنی های جدید است و گاهی از سنخ تفطّن به ربطها و شکار تمثیلها و تمثّلهاست و گاهی نیز از سنخ بصیرتها و عمقهاست.
👈برای خودم این سوّمی ها جالبتر است زیرا سنخ نوعی حکمت و بزرگ شدن درونی است. جلوه ای ندارد ولی گویا انسان احساس میکند پیرمردی با تجربه شده است.
🔸«عظمت نعمت عقل»🔸
بگذریم! با شخصی که سواد چندانی نداشت شروع به صحبت کردم. از آنانی که آنها را عوامّ الناس مینامند. بحث در زمینه برخی آسیبهای فضای دینی، متدیّنین و روحانیون بود. دیدم انتقاداتی دارد. فراغتی بود شروع به مباحثه با او کردم. سعی کردم مخاطبم را نه مأنوسات و متعارفات بلکه عقل او قرار دهم!
👈همان عقلی که به خاطر اینکه درس نخوانده بود یا انسانی ساده بود یا هر برچسب دیگر گویا به چشم نمی آمد! البته به دور از اصطلاحات مطالبی را برایش گفتم. واقعا گویا دو عقل با هم در حال حرف زدن بودند.
👈همینطور که عقلمان با هم حرف میزد گویا با هم اوج میگرفتیم! حقیقت آشکار و آشکارتر میشد. نفسش هم استکباری نداشت که در ناخودآگاه بفهمد و فرار کند! واقعا میدیدم میفهمد و قانع میشود.
👈گویا وارد عالمی ورای جنسیّت، موقعیت اجتماعی، مشهورات رایج و... شدیم که ناب ناب بود. در این عالم احساس عمیقی پیدا کردم که عقل من و او یکی است. از یک جنس است. کاملا حرف هم را میفهمیم.
👈عظمت عقلی که آن شخص داشت برایم به شکلی جلوه کرد. دوست داشتم تمام قد به افتخار شکوه و پاکی آن بایستم! دست به سینه گرفته و به حقیقت عقل احترام بگذارم.
💡به دلم افتاد ببین چه نعمت بزرگی به انسانها داده ایم! چه حقیقت بزرگی درون تک تک انسانها قرار داده ایم! نعمتی بزرگتر از آن به او نداده ایم! درون تک تک این انسانهایی که میبینی عقلی قرار داده ایم که از عالم پاکی و نور است.
💡اگر واقعا بخواهند و اراده کنند میتوانند حقیقت را با آن بفهمند. شما انسانها قدر خودتان را نمیدانید! نمیدانید چه حقیقتی عظیمی در وجود شما قرار داده شده است! چه هدیه ی گرانبهایی به شما داده شده!
💡چه نعمتی به شما داده شده و شکر را به جا نمیگذارید! به آن احترام نمیگذاریم! غریب رهایش کرده ایم! به او احترام نمیگذاریم!
💡به ذهنم خطور کرد که این یعنی انسانها را دست کم نگیرید! روی عقلشان حساب باز کنید! سعی کنید مخاطب خودتان را عقلشان قرار بدهید! فضایی ایجاد کنید که بتوانند با عقلشان خلوت کنند! عقلشان را فراموش نکنند! سعی کنیم کاری کنیم که عقلشان را بیدار کنیم! موانعش را کنار بزنیم!
⬇⬇
✋حالا این مطلبی که عرض کردم یعنی اینکه عقل نعمت خوبی است یک مطلبی است که همه میدانستیم. مرادم آن بصیرت و حکمتی بود که در این خطور بود.
👈معمولا در قالب الفاظ نمی آید. مقداری سعی کردم با شوراندن الفاظ آن حالت و عمقی که ایجاد شد را به چشم بیاورم. اینها از سنخ همان توجّه های عمیقتر است.
👈میدانم که این مطلبی که نوشتم هم به خودی خودش آن حکمت و بصیرت را نمی آورد ولی شاید بتواند زمینه ای برای آن باشد. احتمالا فکر میکنید مطلب خاصی نبود یا اینقدر طول دادن نداشت ولی خودم اعتراف میکنم این آن عمقی که میخواهم برسانم را نداشت.
👈بسیاری را دیده ام که هر چند خیلی باسواد هستند. در رشته ی خود تخصّص دارند. ولی گاهی بحث میشود آدم احساس میکند توجّهاتشان عمیق نیست. همین است که علمشان به آنها میوه ی وجودی نمیدهد. رشد نمیدهد. تبدیل به حکمت نمیشود.
🔹مشکل ما این است که این عقلمان اسیر است! نه بگذارید از استعاره ی دیگری استفاده کنم! مشکلمان این است که عقلمان خواب است! باید کاری کرد که چرتش پاره شود! قرآن کریم بیشتر برای آنانی است که چرت عقلشان پاره شده! پلک عقلشان باز شده! انبیاء الهی آمدند تا موانع عقل بشر را از میان بردارند!
👈این عقل خیلی نورانی تر و رهاتر از آن عقلی است که در درون خودمان در حال اسارت میبینیم! عقلی که اسیر شهوات و غضبها و وهمیّات شده و در خدمت اغراض آنان قرار گرفته است.
👈این دروغها، لهویّات، مسکرات، موسیقی ها، عادات و... موانع این عقل اند! عقلی که از آن صحبت کردم تعیّن دیگر از آن عقلی است که فعلا خروارها آوار بر رویش ریخته!
👈همان عقلی است که به خودی خودش ما عبد به الرحمن و اکتسب به الجنان است. همان عقلی است که سرچشمه ی همه ی خوبی هاست. همان عقلی است که حجت باطنی خداوند است.
📖«فَبَعَثَ فِيهِمْ رُسُلَهُ وَ وَاتَرَ إِلَيْهِمْ أَنْبِيَاءَهُ لِيَسْتَأْدُوهُمْ مِيثَاقَ فِطْرَتِهِ وَ يُذَكِّرُوهُمْ مَنْسِيَّ نِعْمَتِهِ وَ يَحْتَجُّوا عَلَيْهِمْ بِالتَّبْلِيغِ وَ يُثِيرُوا لَهُمْ دَفَائِنَ الْعُقُولِ وَ يُرُوهُمْ آيَاتِ الْمَقْدِرَة»
باسمه تبارک و تعالی (۴۸۵)
«دیجیمون ها»
«خنثی شدن جنسیّت در عالم خیال»
🔹بچه ها از شبکه پویا کارتون دیجیمون ها را میدیدند. شنیدم که شخصی با دیدن یکی از آنها گفت هیولا! دیگری در توضیح گفت دیجیمون ها هیولا نیستند! خوب و بد دارند!
👈این موجودات عجیب و غریب در یک دنیای موازی که به ادّعای این کارتون از شبکه ارتباطات کامپیوتری زمین سرچشمه میگیرد زندگی میکنند.
💭به یاد یکی از دوستانم افتادم که مدّتهاست از او خبر ندارم! طلبه پاکی بود و میگفت از کودکی اجنّه ها را میدیده و حکایات جالبی از آنها برایم تعریف میکرد.
🔸یکبار پرسیدم چه شکلی هستند! مکثی کرد و گفت شبیه دیجیمون ها هستند! آن وقت این انیمیشن را ندیده بودم! ولی دقّت در آنچه ساخته اند خیلی به ذهنم این ادّعا را نزدیک کرد که نویسنده گویا واقعا با عالم اجنّه آشنا بوده است.
✋احتمالا یک تصویر سازی خیالی ساده که به خاطر خلاقیت ذهن نویسنده و تصویرگر باشد نیست!
⚪در ادامه دیدم دختر و پسرها کاملا با هم نقش ایفا میکنند. گویا هیچ جنسیتی در کار نیست! بارها این را در فیلمها و انیمیشنهای جدید دیده بودم.
💡به ذهنم خطور کرد نسل جدیدی دارند میسازند که در حال عبور از مفهوم جنسیت است. دارد این نقشها را به گونه ای حذف میکند!
👈وقتی آدم در عالم خیال و نه واقعیّت غوطه ور میشود چون دیگر چندان با واقعیّتها کاری ندارد زمینه برای تفاوت نداشتن دختر و پسر مهیّا میشود.
👈گویا فرقشان تنها در کیفیت صدا و قیافه است و لاغیر! اینها هم از تبعات خیال زدگی است. در عالم خیال جنسیت قابل حذف شدن است. روابط دختر و پسر امری طبیعی است.
باسمه تبارک و تعالی (۴۸۶)
«دارویی معنوی به نام خلوت»
🔹یکی از دانشجویان نخبه متأسّفانه مبتلا به بیماری عقیدتی مهلکی به نام کفر و الحاد و سپس بیماری های اخلاقی و روانی زیادی شده بود. اثر فرسودگی، پژمردگی و تاریکی در وجناتش هویدا بود.
✋گاهی آدم دلش به درد می آید! آخر چه بدی از خدا و اولیائش دیدیم که اینگونه شدیم! از اینها جز خوبی و پاکی و دعوت به صلاح چه چیزی به ما رسیده؟! دین و عوالم طهارت و زلالی اش را درک نکردیم و الا ظلمات را بر آن ترجیح نمیدادیم.
⛔راستی که بیماری های عقیدتی از همه ی بیماری ها خطرناکتر اند! از سرطان و ایدز میتوانند بدتر باشند. طول میکشد عمق این حقیقت را انسان درک کند.
👈ماها به دلیل کوته نظریمان در ابتدا فکر میکنیم مشکل اساسی همین فقر و نداریهای اقتصادی است! مقداری که شعورمان بالاتر میرود و برخی حقائق را درک میکنیم متوجّه میشویم مریضی بدن بسی رنج آورتر از فقر است!
👈باز مقداری که شعورمان بالاتر میرود و برخی حقائق را درک میکنیم کم کم متوجّه میشویم مریضی قلب بسی رنج آورتر از مریضی بدن و فقر است!
👈به فرموده ی امیر المؤمنین علی علیه السلام در وصایایش به امام حسن علیه السلام:
📖«یا بُنَیَّ إِنَّ مِنَ الْبَلَاءِ الْفَاقَةَ وَ أَشَدُّ مِنَ الْفَاقَةِ مَرَضُ الْبَدَنِ وَ أَشَدُّ مِنْ مَرَضِ الْبَدَنِ مَرَضُ الْقَلْبِ»
⚪این دانشجو که در هر حال جوانی از خودمان است تا حدّ خودکشی رفته بود! خب اینها گوششان به موعظه و این حرفها دیگر بدهکار نیست! خودشان را دانشمند و دانا و کتاب خوان میدانند!
⬇
✋راستی به اینها و شبیه اینها باید چه گفت؟! آیا باید رهایشان کرد؟! چه دارویی را میتوان به این دسته از انسانها پیشنهاد داد؟!
👈باید چیزی گفت که نسبت به نظریّات اختلافی و امور دینی و... خنثی باشد! همه پسند و بی اشکال باشد. شخصی به این جوان دارویی به نام «خلوت» پیشنهاد داده بود.
👈اینکه شبها مثلا یک ربع در تنهایی و سکوت بنشیند و فکر کند! در مورد خودش! اینکه چه میکند و کیست؟! از گذشته با خود چه کرده و چه راهی را میخواهد طی کند!
👈دیگر هیاهوها را بخواباند و بدون هیچ تعارف و اصطلاح و تئاتر بازی کردنی به سؤالاتی عمیق در مورد خودش فکر کند! با خودش خلوت کند!
🔹این جوان گویا مدّتی از این معجون معنوی استفاده کرده بود و در اوّلین گامها فهمیده بود خودکشی به هیچ رو گزینه ی خوبی نیست. از این منظر و شاید امور دیگری با همین دستور اوّلیه ی خلوت سرپا شده بود. از آن مرحله ی خطرناک عبور کرده بود.
👈وقتی دستور خلوت دادیم دیگر چندان لازم نیست بگوییم در خلوت چه کند! آدمی، اصیل زاده است! تباری از عالم نور دارد. فطرتی پاک و عقلی نورانی دارد. بگذارید با خودش با فطرتش به گفتگو بنشیند!
⚪رفقا خلوت یکی از داروهای بسیار عمیق معنوی است. همه به آن در هر مرتبه ای که هستیم نیاز داریم. ولی مگر این دارو چه میکند؟!
✅خلوت ما را با خودمان تنها میکند! ما را متوجّه خودمان میکند! خلوت فطرتمان را بیدار میکند! وجدانمان را بیدار میکند. عقلمان را بیدار میکند! گوشمان را به سوی خطورات ملکی و الهامات غیبی باز میکند. همینها به ما حکمت و بصیرت میدهد.
✅وجدان بیدار شده ما را ملامت میکند و راه درست را نشان میدهد! امیال حق طلبانه و گرایشات عمیق غیبی اش را بیدار کرده و امیال نفسانی زودگذر و تسویلات شیطانی باطل را با آن کنار میزند.
✅اساس همه ی مشکلات ما در فراموش کردن خودمان است! خلوت زمینه ای برای توجّه هر چند ضعیف دوباره به خودمان است! شیطان بسیار از این دارو میترسد. همین است که با هر بهانه ای شده میخواهد خلوت را از بشر بگیرد!
👈امروزه که با ظهور دنیای مجازی دیگر کارش خیلی آسان شده! ولی باید بدانیم چاره ی کار ما در همه ی مراحلمان در خلوت است.
✅کسی که خلوت ندارد خودش را از دست خواهد داد! شیاطین و هوای نفس امانش نمیدهند! کسی که خلوت ندارد از وجدانش دور و دورتر میشود. کسی که خلوت ندارد آرامش ندارد!
✅کسی که خلوت ندارد دین واقعی نخواهد داشت! کسی که خلوت ندارد تضمینی ندارد! کسی که خلوت ندارد خطرناک میشود. کسی که خلوت ندارد به سمت پست فطرت شدن میرود.
✅کسی که خلوت ندارد کارش به جایی از دنائت و پستی میرسد که دیگر از خلوت هم فراری میشود! خلوتش را میکشد تا دیگر درد ملامت وجدانش را نشنود!
⚪رفقا مخصوصا با اینهایی که از دین و فطرت خیلی دور شده اند اگر مواجه شدیم اوّلین چیزهایی که به آنها بدهیم معجون خلوت باشد. چیزی هم نیست که در برابرش موضع بگیرند. محبّت و نوازشی کنیم اندک اندک مقداری از شربت گوارای خلوت به کامشان بچشانیم.
👈حالا برای خودمان هم همینطور است. همینکه به خلوت بنشینیم اوّلین چیزهایی که رهایمان نمیکند این است که بابا عالم صاحبی دارد! حساب و کتابی هست! قیامتی هست! معادی هست! موقفی هست! نبأ عظیمی هست! با خود چه کرده ای؟! چه میکنی؟! و...
👈ولی خلوت در آن مرحله اوّلیه که عرض کردم خیلی کلّی و مبهم است ولی باز مفید است. ولی در مراحل بعد برای شخصی که بسیاری از امور برایش حل شده معنایش بر اساس مفاهیم دینی به مرور تبدیل به اموری مانند ذکر، فکر و عبادت میشود.
👈آن روایتی که در وصیّت امیر المؤمنین علی علیه السلام آوردم ادامه دارد! شیخ طوسی در کتاب امالی دقیقا در فراز بعدی نقل میکند که امیر المؤمنین علی علیه السلام دستور خلوت را با ادبیاتی خاص به حضرت میدهد:
«يَا بُنَيَّ، لِلْمُؤْمِنِ ثَلَاثُ سَاعَاتٍ: سَاعَةٌ يُنَاجِي فِيهَا رَبَّهُ، وَ سَاعَةٌ يُحَاسِبُ فِيهَا نَفْسَهُ، وَ سَاعَةٌ يَخْلُو فِيهَا بَيْنَ نَفْسِهِ وَ لَذَّتِهَا فِيمَا يَحِلُّ وَ يَجْمُلُ»
🔹اگر دیدیم آنقدر هم وضعیت خراب نیست دو داروی دیگر هم هست که خوب است مخصوصا به جوانان و دانشجویان و مانند آنها در کنار خلوت پیشنهاد کنیم. یکی موعظه شنیدن است و دیگر فقه دینی شنیدن است. با دین در لایه های عمیقتر مواجه شدن. اینکه خودشان را عادت بدهند که بشنوند!
👈اینها هم عجیب انسان را بیدار میکند. بسیاری را نجات میدهد. مشکل بسیاری آن است که حرف صحیح و خوب زیاد نشنیده اند! گویا نطق معنوی شان باز نشده است.
👈انسان وقتی بعد از خلوت اجمالی حرف بشنود خیلی برداشتها و توجّهاتش عمیقتر میشود. سابقا در بذل خاطر ۲۰۲ در زمینه ی روشنفکری تارزانی نکاتی در این زمینه بیان کردم.
👈همچنین در بذل خاطر ۴۰۳ از یک داروی مهم معنوی دیگر به نام یاد مرگ و کیفیت استفاده از آن مقداری صحبت شد.
باسمه تبارک و تعالی (۴۸۷)
«اغراض ما بعد الطبیعة»
«چرا فارابی در تاریخ اندیشه برجسته شد؟!»
«أینَ الفارابیُّون!»
🔹کتاب ریطوریقای ارسطو را مطالعه میکردم. کتابی در باب خطابه است. مانند دیگر آثار او خیره کننده و حیرت آور است. راستی چگونه توانسته اینگونه عمیق و گسترده اینهمه احکام را استنباط کند؟!
👈با خودم گفتم این کتاب به تنهایی دریایی از نکات مفید است. ولی چرا فراموش شده؟! آیا اینها ابطال شده؟! نه این خبرها نیست! از اینها بشر گذر روان شناختی کرده! والا هنوز هم بسیار بسیار سودمند است.
✋متأسّفانه کتاب ریطوریقای ارسطو حتّی در تمدّن اسلامی نیز تقریبا مغفول واقع شده است. به آن توجّه مطلوبی نشده است
👈علمای اسلامی عمدتا به دنبال منطق با گرایش برهان و سپس طبیعیات و ما بعد الطبیعه ارسطو رفته اند. ولی خطابه در واقع نوعی روان شناسی فلسفی است. در آن از فرآیند اقناع سخن گفته میشود. موضوعی که همواره به آن بیش از جدل که با الزام و برهان که با اصابت و شعر که با تخییل کار دارد، سر و کار داریم!
👈مساله این نیست که خطیب و سخنور شویم! بلکه یک بصیرت و توصیف عمیقی از جریان شگفت انگیز شکل گیری عقاید و آراء و باورها در جامعه ی انسانی پیدا میکنیم. نوعی خود شناسی و انسان شناسی پیدا میکنیم!
🔸در ادامه ریطوریقای ارسطو را با کتاب خطابه شفای ابن سینا مقایسه کردم. دیدم همه اش را مخصوصا آنهایی که گمان میکردم برای خود ابن سینا است از ارسطو گرفته است
👈بلکه کتاب ارسطو مفصّلتر هم هست و نکات دیگری هم دارد. با این وجود گاهی نکاتی ابن سینا افزوده و یا مطلب را روانتر نموده و با تقریر بهتر و منسجمتری بیان میکند.
⬇
🔹یک سری هم زدم ببینم فارابی چه روایتی از ریطوریقا دارد؟! در کتاب منطقیّات بحث خطابه ایشان را خواندم. به همین مناسبت چند ساعت در کتب فارابی این مرد بزرگ تاریخ اندیشه ی بشر سیاحت کردم.
👈از کتاب خطابه تا برهان و جدل و شعر و دیگر کتابها تا ما بعد الطبیعه! واقعا از قلم روان، اتقان اندیشه و نکات بدیعی که بیان میکرد لذّت میبردم.
💭با خودم گفتم چرا دیگران اینگونه نیستند؟! آیا این به خاطر آن است که فارابی از همه دانشمندتر بود؟! با توجّه به تجربه ای که در محیطهای علمی داشتم حدس میزدم که احتمالا این امر بیش از آنکه معلول قوّت ایشان نسبت به اساتیدش یا دیگر فلاسفه ی آن زمانها بوده باشد به خاطر توفیق و سلیقه ی خاصی است که داشته و نوری است که در فهم و انتخاب او بوده است.
👈به کتاب شعر که رسیدم دیدم اینگونه شروع میکند که «قصدنا فی هذا القول اثبات أقاویل و ذکر معان تفضی بمن عرفها الی الوقوف علی ما أثبته الحکیم فی صناعة الشعر»
💡اینجا بود که به ذهنم خطور کرد که اساسا سرّ موفّقیت فارابی در نوع مواجهه اش با آثار ارسطو است. وی به جای آنکه خود را درگیر متون و پیچیدگی های ترجمه ها نموده و توانش را برای این دشواری ها صرف کند معمولا سعی نموده نگاهی توصیفی و بیرونی و کلان به آثار فلسفی داشته باشد.
👈لذاست که به دنبال شرح آثار ارسطو نرفته است. بلکه به دنبال نگاشتن آثاری مستقل با قلم خودش برای فکّ اقفال این متون رفته است. مقدّماتی نگاشته تا مطالعه ی آثار ارسطو و فهم اغراض او آسان شود.
👈اصول کلّی فهم فلسفه ی مشّاء را با بیان خلاصه و منسجم خودش آورده است. از این راه واقعا توانش را در خود دانش و نه حواشی آن صرف کرده و تأثیر عمیقی بر ذهن و اندیشه ی دیگران نهاده است.
✋نه اشتباه نکنید! معمولا سعی نکرده کتابی مستقلّ از کتب ارسطو و پیشنیان بنگارد. زیرا همین تلاش در نوشتن کتاب علمی مستقل نوعی تعلّق و اتلاف وقت برای انسان به بار می آورد.
👈بیشتر قلمش را در وادی نگاه بیرونی و کلان و ناظر به کتب ارسطو صرف کرده است. این هم یک آزادی عمل بیشتری به او داده است. نقطه ی خیلی حساسی را انتخاب کرده است.
👈به گونه ای بسان شریعه ای برای فهم فلسفه ی مشّاء با عباراتی بومی، روان، منسجم و متقن تبدیل شده است. همین رهایی از تعلّقات و آداب باعث شده که خطورات و ابتکاراتش را هم بتواند در لا به لای مباحث به خوبی بیان کند.
✅فارابی چه کرده؟! گره های بزرگ را برای استعدادهای بزرگ باز کرده است! توانش را صرف اثر گذاشتن بر روی اندیشه ها نموده است. خودش را معطّل عبارات ارسطو و کارهایی که از عهده ی دیگران نیز بر می آید نکرده است. خودش را وقف خود علم فلسفه کرده است.
👈شخصیت و استقلال دارد و خودش قلم را به دست گرفته و با حرّیت طور بحث را تنظیم نموده و همین باعث شده که نکات شیرین و بدیعی نیز در آثار او سر بیرون آورد.
👈به خاطر رویکردش خود را ملزم به بیان همه ی زوایای فلسفه ی مشّاء نکرده بلکه کتبش همگی بسان مقدّماتی در نگاهی بیرونی و تحریری کلّی از ابواب و کتب ارسطو است. از فنّ توصیف استفاده کرده است. این علم را از آن حالت وحشی و دست نایافتنی بودنش درآورده و رام و اهلی کرده است.
🔹به یاد کلام ابن سینا در خاطراتش افتادم. ابن سینا در خاطراتش تصریح میکند که وقتی به کتاب ما بعد الطبیعة ارسطو رسیدم آن را نمیفهمیدم! «ما کنت أفهم ما فیه و التبس علیّ غرض واضعه» در ادامه میگوید چهل بار آن را خواندم طوری که این متن طولانی را حفظ کردم ولی باز آن را نمیفهمیدم که مقصود از آن چیست! دیگر مأیوس شدم: «و قلت هذا کتاب لا سبیل الی فهمه»
✋این هم جالب است که به جای متّهم کردن کتاب فهم خودش را متّهم میکند؛ آنهم فهمی که آنقدر فهم نابغه ای است.
👈در ادامه میگوید روزی هنگام عصر در کتاب فروشی بودم که دلّالی کتابی را میفروخت. به من گفت آن را بخر ولی چون میدانستم این علم قابل فهم نیست قبول نکردم ولی گفت صاحب این کتاب انسان محتاجی است و آن را با سه درهم هم به تو میفروشم.
👈کتاب را که خریدم دیدم: «فاذا هو کتاب أبی نصر الفارابی فی اغراض کتاب ما بعد الطبیعة» بعد میگوید به خانه برگشتم و سریع شروع به خواندن آن کردم و در همان لحظه یک دفعه: «انفتح علیّ فی الوقت أغراض ذلک الکتاب»
👈بعد خود ابن سینا نکته اش را هم میگوید؛ میگوید چون این کتاب را اساسا حفظ بودم و تا اغراضش را برای من گشود همه اش را خودم دیگر یکباره فهمیدم.
⬇⬇
⚪در ادامه میگوید خیلی خوشحال شدم و روز بعد مال زیادی را برای تشکّر از درگاه الهی به فقراء صدقه دادم. نکته ی جالب در این حکایت آن است که اساسا امثال ابن سینا یا نظیر او یا بسیاری از اذکیاء نیازی به شخصی ندارند که همه چیز را به آنها بگوید. آن گره های اصلی و اغراض نهفته و مهم را باید برای آنها گشود.
🔻به تعبیر امیر المؤمنین علی علیه السلام نسبت به همام: «هکذا تصنع المواعظ البالغة بأهلها»؛ فارابی از آنهایی است که به علمای اسلامی نسبت به فلسفه ی مشّاء مواعظی بالغه نمود. اگر او نبود ابن سیناها شاید نبودند. این آن هنر فارابی بود که کار کمی هم نبود🔺
👈در ادامه کنجکاو شدم و کتاب اغراض ما بعد الطبیعة ای که اینگونه فهم ابن سینا را متحوّل کرده بود به دقّت خواندم. دیدم کتابی کوچک شاید در حدّ ۱۵ صفحه یا کمتر است. ولی از آن اموری است که معمّا چون حل شود آسان شود.
👈امور بسیار ساده ی اوّلیه ای که نوع مشتغلین به فلسفه مشّاء امروزه آن را در همان ابتدا میدانند بود. ولی اینها آن زمان اصلا روشن نبود. ابتدای کتاب تذکّر میدهد که فقط به دنبال فکّ اغراض است:
📖«قصدنا فی هذه المقالة هو أن ندلّ علی الغرض الّذی یشتمل علیه کتاب ارسطو المعروف بما بعد الطبیعة»
👈اینکه ربط الهیّات بالمعنی الاخص و الهیات بالمعنی الاعم چیست؟ اینکه موضوع این علم چگونه است و این مسائل چطور به هم پیوند میخورند. فرق بین علوم جزئی و کلّی چیست؟
👈وجه تسمیه ای آن چیست؟! مسائل آن چیست و غرض کلّی تک تک مقالات آن چیست؟! در انتها هم میگوید: «هذه هی الابانة عن غرض هذا الکتاب و اقسامه»
🔹فارابی چه کرد؟! فارابی فلسفه ی مشّاء را اهلی کرده و برای مسلمین قابل دسترسی و بومی نمود. قرائت منسجمی از آن ارائه نموده و نقاط حساس غیر ملائمش را با اسلام با ابراز نظریّات نوین از میان برد. زمینه را برای ظهور ابن سینا مهیّا کرد. ولی ابن سینا چه کرد؟ ابن سینا راه دیگری رفت. یک دوره افکار مشّاء را به قلم خودش به شکل دقیق و جزئی نگاشت و مسلمین را از رجوع به کتب ارسطو و شرح پیشینیان بی نیاز کرد. دیگر نام ارسطو و اسمهای عجیب و غریب یونانی را شست و عطر و بویی اسلامی در فضای آن ایجاد نمود. خودش بر کرسی ارسطو نشست.
👈از همین رو شاید بهتر بود ابن سینا را به جای فارابی معلّم ثانی میگفتند. فارابی به هیچ روی جای ارسطو را نگرفت ولی ابن سینا واقعا خواست جای ارسطو را بگیرد. نامش را به گونه ای حذف کند. دیگر بازار کتب ارسطو و شروح اتباعش در حوزه ی اسلامی کساد شد و متروک گشت.
👈ولی باز حقیقتا ورای تغییرات نه چندان زیادی که توسّط فارابی و ابن سینا اعمال شده بود این ارسطو بود که در پس پرده ی عبارات ابن سینا در همه جا حاضر است. همان امری که بعدها توسّط شیخ اشراق در ما بعد الطبیعه و سپس ملاصدرا مورد بازبینی قرار گرفت.
🔹آری گویا امثال فارابی و ابن سینا از آنانی بودند که در آن برهه های خاص هجوم علوم غربی به حوزه ی اسلام برانگیخته شدند و ضمن برخورد باز و فعالانه سعی نمودند ضالّه ی مؤمنین که همان حکمت است را مقتدرانه از دست اهلل ملل دیگر گرفته و آن را اسلامی سازی و بومی سازی کنند.
👈خودشان به بزرگترین دانشمندان این علوم تبدیل شدند و آن را ابزاری بزرگ در جهت تأیید دین الهی قرار دادند. این امر دقیقا آن چیزی است که امروزه نیز مورد نیاز ماست. ما امروزه به سه چیز نیاز داریم؛
👈اوّلا یک نهضت ترجمه ی دقیق و حساب شده. بهترین ترجمه ها را از مهمترین کتب امروزی باید خود حوزه و مراکز تولید فکر بیرون بدهند.
👈در ادامه به افرادی نظیر فارابی ها نیاز داریم که علوم غربی و علوم نوین مخصوصا در حوزه ی علوم انسانی را عمیق یاد گرفته و با احاطه با علوم سنّتی و حوزوی و فلسفی خودمان آن را ترجمه ی علمی نموده و با کاری تطبیقی اغراض کلّی این نظریّات نوین و نسبتش را با علوم خودمان بیان کنند.
👈در گام سوّم به امثال ابن سیناهایی نیاز داریم که با فهم این اغراض خودشان فضای علوم مختلف را به دست گرفته و مستقلا نظریه پردازی کنند.
⬇⬇⬇
⚪متأسّفانه امروزه خلأ امثال فارابی ها جدّی است. یکی از برادران نخبه ی حوزوی که برای یادگیری برخی رشته های علوم غربی به دانشگاه رفته بود و تقریبا از سرآمدان آن رشته در کشورمان شده بود اخیرا دیدم در قم دوره ای برای بیان فلسفه ی تحلیلی ایجاد برقرار کرده است.
👈وقتی از مطالبی که بیان فرمودند مطّلع شدم با لسانی طلبکارانه به خود گفتم ما برای اینها شما را به دانشگاه نفرستادیم!😊 شما که گویا دارید حرفهای همانها را با همان ادبیات آنها برای ما تکرار میکنید!
👈ما که نباید سر این چیزها وقت بگذاریم. قرار بود شما بروید و این مطالب را بومی کنید و به شکل تطبیقی با زبان علمی خودمان برایمان باز سازی کنید که دقیقا اینها کجای علوم ما را معیوب دیده اند که اینگونه گفته اند!
👈شما باید برای ما مسأله سازی کنید و نظرات نوین را با زبان خودمان بیان نمایید و این مسائل را در درسهای خارج و محافل حوزوی سرازیر نمایید. کاری شبیه کار فارابی انجام دهید.
👈بعد از آن دیگر افرادی در مرحله ی کار ابن سیناها کم نیستند. نخبگان حوزوی کم نداریم. آن چه نیاز داریم نوعی ترجمه ی ترجمه است. بومی سازی مباحث است. ترجمه ی حوزوی و برگردان علمی این نظریّات است. به گمانم علوم حوزوی آنقدر ظرفیّت و غنا دارد که توان چنین ترجمه و مقابله ای داشته باشد.
باسمه تبارک و تعالی (۴۸۸)
نقدی بر دو مغالطه رایج در حجاب: «تو نگاه نکن!» و «شما مرض نداشته باش!»
🚗پشت یک تراکتور😐 در حال رانندگی بودم! آخر مرد حسابی این دیگر چیست با خودت به خیابان آوردی؟! این برای جایی است که وسایل نقلیه عمومی نباشد! سبقت که گرفتم دیدم مأمور راهنمایی رانندگی دستور توقّف داد!
👈فکر کردم با من است ولی دیدم با تراکتور است!😊 با خود گفتم این به خاطر آن است که رانندگی با تراکتور در چنین جایی ممنوع است!
✋ولی چرا؟! راننده ی تراکتور که با سرعت پایین و در خط مناسب و درست رانندگی میکند! من هم که حواسم هست! پس چرا ممنوع است؟!
💣دیدم دلیلش این است که درست است که مشکلی نیست ولی مسأله آن است که در چنین خیابانهایی که محلّ رفت و آمد عموم وسایل نقلیه است آمدن وسیله ای مانند تراکتور خطر آفرین است.
👈 اصلا آدم میبیند دلهره و اضطراب پیدا میکند! زمینه ی بروز اتّفاقات ناگوار است. هر چند راننده ی تراکتور مراقب باشد و منظور بدی نداشته باشد ولی شاید دیگران نتوانند کنترل مناسبی در مواجهه با آن پیدا کنند! اگر هم مراقب باشند به شکلی حرکت قسری است و آخر کار دست ملت میدهد. مخصوصا بانوانی که تسلّط مناسبی در رانندگی ندارند.
✋به نظرتان آیا راننده ی تراکتور میتوانست بگوید: «تو از جادّه ی دیگری برو تا نبینی!» یا بگوید: «اختیار خودرو خودم را دارم!» یا بگوید: «شما به فکر آن باش اشتباهی رانندگی نکنی و به من نخوری!»
💡به ذهنم خطور کرد حکایت این تراکتور و جریمه شدنش دقیقا پاسخ بانوانی است که هنگام حضور در صحنه ی عمومی جامعه حجاب مناسب را رعایت نمیکنند و میگویند «تو نگاه نکن!»؛ میگویند: «اختیار بدن خودم را دارم!» میگویند: «شما مریض نباش!»
👈به اینها باید گفت شما با سر و وضع نامناسبت در جادّه های روابط اجتماعی احتمال خطر را بسیار بالا میبری! زمینه ی بروز اتّفاقات ناگوار ایجاد میکنی! باعث تصادف روح ها و مجروح شدن جانها میشوی!
👈تنها که نیستی که اختیار رفتار خودت را داشته باشی! رفتار تو هر چند نیت بدی هم نداشته باشی تبعات بد اجتماعی دارد! آسیب زا بودن رفتار تو تنها تابع نیت تو که نیست! از همینجاست که اگر قانون میتواند مقرراتی برای رانندگی بگذارد میتواند برای حجاب تو که بر دیگران اثر گذار است مقرراتی وضع کند.
✅حجاب یعنی با خودرو متعارف شخصی در خیابانهای عمومی تردد کن! با خودت تراکتور و هجده چرخ بیرون نیاور! خودت هرچقدر خوب هم باشی وسیله ات خطر آفرین بلکه خود خطر است!
✋حالا حدود حجاب متناسب با فرهنگ و باورهای هر ملتی تعیین میشود. حدود آن حجابی که دین اسلام میگوید قبل از آنکه دستوری تعبدی باشد ارشاد واضح عقلانی است.
🔹اما در مورد این نکته که: «شما مریض نباش!» باید مقداری به بانوان حق داد. یک سوء تفاهمی در اینجا وجود دارد که باعث میشود اینگونه بگویند. سابقا در بذل خاطر ۲۲۸ آن را توضیح دادم.
✔اینها گمان میکنند مردان میتوانند جنبه ی زیبایی بانوان را از جنبه ی جذابیت جنسی تفکیک کنند! به همین دلیل گمان میکنند حجاب بد آنها شهر را زیبا میکند و دیکران لذت برده و آنها را تحسین میکنند؛ خیال میکنند تأثیر بدی بر دیگران ندارد مگر برای مردهای مریض هرزه!
✔این هم ریشه در یک سوء تفاهم عمیقتر دارد! آن هم اینکه زنان معمولا رابطه جنسی را در فضای محبّت و عشق برای خود معنا میکنند. نمیدانند در عالم مردان چنین ملازمه ای برقرار نیست و میتوانند بدون داشتن عشق و محبّتی تحریک جنسی شده و به راحتی تن به مقاربت جنسی دهند.
✋اگر بدانند خودشان را مقداری جمع میکنند! چون نوعا از نگاه هرز بدشان می آید! بلکه از آن احساس خطر میکنند! زیرا خودشان را طعمه ای احتمالی برای افراد ناشناس و بعضا بیماری میبینند که شناختی از آنان ندارند.
👈همین است که واقعا گمان میکنند چرا باید برای عدّه ای معدود و مریض پوشش خود را دشوار کرده و زیبایی های خود را آشکار نکنند! در اینجا هم باید گفت بر اساس نگاه شما در واقع نوع آقایان دیگر باید بدانید که مریضند! تعداد اندکی نیستند!
👈در جوامع غربی هم گزارش شده که نرخ تجاوز در فصول سرد سال که زنان پوشش بیشتر بر تن میکنند و حجاب بیشتری دارند به مراتب پایینتر از فصول گرم سال است.
✋حالا گیریم جماعت مردان همه مریضند! حال که در جماعت مریضان زندگی میکنید پس باید قوانین بیمارستان را رعایت کنید!😐 بیمارستان هم قوانین خودش را دارد! بوق زدن و آلودگی صوتی و جلب توجه آزار دهنده در حریم بیمارستان ممنوع است!
باسمه تبارک و تعالی (۴۸۹)
«ارزش یقین»
«مَا مِنْ شَيْءٍ أَعَزَّ مِنَ الْيَقِينِ»
🔹در کتابخانه چشمم به کتاب «زمان و سرمدیّت» اثر فیلسوف انگلیسی والتر ترنس استیس افتاد. استیس از جمله فیلسوفانی است که تحقیقات جالبی در حوزه ی عرفان انجام داده است.
🔸همینطور کتاب را گشودم و چشمم به فرازی از فصل هفتم کتاب در «حقیقت، واقعیّت و توهّم» افتاد. به تعبیر استیس که خود تحقیقات گسترده و موردی زیادی در زمینه تجربیّات عرفانی انجام داده:
📖«به حکم همه ی شواهد و مدارک در لمحه ی اشراق عرفانی حس یا احساس کاملا مقاومت ناپذیری از یقین وجود دارد. گفته میشود که این قوی ترین، قانع کننده ترین، الزام آورترین و قاطعانه ترین تجربه و حالی است که نفس انسان قابلیت آن را دارد. این حال را انکار نشاید همانگونه که گردباد را هنگامی که رهگذر را در باد شدیدش گرفتار میسازد نمیتوان انکار کرد! نفس آدمی کاملا اطمینان می یابد»
💡به ذهنم خطور کرد اساسا گمشده ی بشر همین یقین است! همه مشکلش در همین یقین است. آدمی تشنه ی چنین حالت نابی است. لذّتی وصف ناپذیر دارد.
👈سرّ بیقراری ما آن است که تشنه ایم! مدّتهاست که تشنه ایم! تشنه ی یقینیم! خودمان هم نمیدانیم! تا به وادی یقین نرسیم آرامش پیدا نمیکنیم! ساحل نجات ما در میان امواج پر تلاطم اضطراب و خوف و حزن از بدایات وادی یقین آغاز میشود.
💡در ادامه به ذهنم خطور کرد اساسا حس گرا و مادّی گراها و منکرین عالم غیب نیز تشنه ی یقین اند! مگر در حس گرایی چه چیزی را تجربه کرده اند که به خاطر آن منکر اموری میشوند که آن را ذهنی مینامند؟!
⬇
🔹در حس و مادّی گرایی نیز لمحه ای از یقین تابیده که اینگونه بی تابشان کرده! اینها هم میگویند ما دنبال یقین هستیم و غیر از این یقینی در کار نیست! مشکل این بیچاره ها آن است که بدون دلیلی یقینی مدّعی شده اند که جز یقین حسّی یقینی دیگر در کار نیست!
👈 همه ی انبیاء الهی آمده اند که به آنها بگویند ورای این عالم حسّی عالم ها در کار است! خبرها و نبأ عظیم در کار است! یقینها در راه است!
✔میخواهم چه بگویم؟! میخواهم بگویم آنهایی که منکر عالم غیب و نبوّات و دین هم میشوند در واقع در حال اصرار بر ارزش یقین اند! اینقدر ارزشمند است که نفیش هم اثباتش است! این بیچارگان هم میگویند چرا نقد را به نسیه بفروشیم؟! یقین برتر از ظنّ و گمان است! انبیاء و اولیاء الهی نیز که اینگونه دلسوزانه آنها را دعوت میکنند نیز اصرار بر ارزش یقین دارند! میگویند یقینی تر از هر یقینی در راه است. به واسطه ی یقین کوچکتر یقین بزرگتر را ذبح نکنید! گمشده ی شما همان یقین بزرگ و نبأ عظیم است.
👈این یقین همان است که فلاسفه و ارسطوها نیز آن را در ذهن و بالاتر آمدن از خطابه و جدل میجستند! در کتاب برهان دنبالش بودند! اینها هم هم نمیدانستد که آن یقین بسی والاتر از آن است که در ذهنها از آن خبری باشد! سایه ی یقین را با حقیقتش اشتباه گرفتند.
👈و ما سرگشتگان وادی ظلمت و کفر چه خبر از عوالم نور و وادی یقین داریم؟! ما تشنگانی که تمام عمرمان له له زنان در پی آب گوارای یقین بودیم و جز سراب و مشتی اصطلاحات و امور خسیسه چیزی ندیدیم!
👈آیا میشود که در وقت سحر و ظلمت شبی هم به ما از آن آب حیات و شراب یقین بنوشانند؟! از آن حوض کوثر معرفت ناب هم به ما بنوشانند!
ما یعدل الدنیا جمیعا کلها
من حوض احمد شربة من ماء
⚪از قطعی ترین مضامین روایی شیعه از ائمه اهل بیت علیهم السلام این مضمون است که هیچ نعمتی برتر از نعمت یقین نیست! همان نعمتی که هیچ چیزی کمیاب تر از آن در میان بشر وجود ندارد! کبریت احمر است! «مَا مِنْ شَيْءٍ أَعَزَّ مِنَ الْيَقِينِ» و «مَا قُسِمَ فِي النَّاسِ شَيْءٌ أَقَلُّ مِنَ الْيَقِينِ»؛
👈ولی منظور از یقین چیست؟! یکی از بزرگان شیعه به نام یونس بن عبدالرحمن که به خوبی متوجّه اهمیت این روایات شده بود نزد امام رضا علیه السلام حاضر شد!
👈امام رضا علیه السلام حدیث امام باقر علیه السلام را در زمینه اینکه هیچ نعمتی کمتر از یقین قسمت و روزی انسانها نشده را بیان کردند. یونس بلافاصله پرسید این یقین کدام یقین است که اینقدر نعمت بزرگی است؟!
👈امام رضا علیه السلام فرمودند خود امام باقر علیه السلام آن را تفسیر کردند. این یقین بالاترین یقینهاست که همان ابعاد مختلف معرفة الله است؛ همان عارف شدن است:
📖«قُلْتُ فَأَيُّ شَيْءٍ الْيَقِينُ قَالَ التَّوَكُّلُ عَلَى اللَّهِ وَ التَّسْلِيمُ لِلَّهِ وَ الرِّضَا بِقَضَاءِ اللَّهِ وَ التَّفْوِيضُ إِلَى اللَّهِ»
🔸ولی راه وصول به این یقین چیست؟! در چندین روایت با اسناد بسیار معتبر آمده که این نوع یقین که بالاترین گشمده ی همه ی انسانهاست جز با طیّ یک مسیر چهار مرحله ای قابل وصول نیست.
👈ابتدا با اسلام آغاز میشود! اسلام حقیقت عظیمی دارد! بیرون از آن از یقین نهایی خبری نیست! ورود به اسلام همانا و شروع مسیری که سر از نهایی ترین کمال انسان در می آورد همانا! بعد از آن مرحله ی دوّم مرحله ی ایمان است!
👈ورود به مرحله ی قلب و باور راستین! ایمان در اینجا نوعی اطمینان اوّلیه قلبی و باور اجمالی به حقّانیت دین الهی است. مرحله ی سوّم مرحله ی تقوا است! مرحله ای است که انسان در صحنه ی عمل نیز آثار ایمانش را مدام سرایت میدهد؛
👈مرحله ای است که به طور جدّی دست به کار شده و در فضای ایمانی شروع به عمل صالح و سپس اخلاص و پاک کردن نیّتها میکند. مدّتی که انسان حقیقتا وادی تقوا را طیّ کرد و حقیقتا عبادت کرد اگر فضل الهی نصیب او شود بارقه ها و لمعه های یقین اندک اندک بر قلب انسان خواهد آمد.
👈بدایات وادی یقین آغاز میشود. همان حالاتی که تازه آدمی گویا میخواهد سیراب شود. تازه میفهمد تا کنون گویا هیچ نداشته و کسی که آن را ندارد چه دارد؟!
📖«الْإِيمَانُ فَوْقَ الْإِسْلَامِ بِدَرَجَةٍ وَ التَّقْوَى فَوْقَ الْإِيمَانِ بِدَرَجَةٍ وَ الْيَقِينُ فَوْقَ التَّقْوَى بِدَرَجَةٍ وَ مَا قُسِمَ فِي النَّاسِ شَيْءٌ أَقَلُّ مِنَ الْيَقِينِ»
🔹رفقا در دعاهایمان از خدا چه بخواهیم؟! همه ی ما برترین نعمتها را طلب میکنیم! اگر چنین است باید بدانیم از خدا باید برترین ها را بخواهیم. از خدا یقین بخواهیم! از خدا خودش را بخواهیم! زیارت که میرویم! مشهد یا کربلا میرویم! مسجد و نماز جماعت میرویم! امام زاده ای میرویم!
🙏هر جایی که مظانّ استجابت دعاست ناله کنان یقین بخواهیم! بخواهیم روزی و قسمتمان کنند!
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۰)
«شکوه یک آلو سیاه»
«ملکا ذکر تو گویم که تو پاکی و خدایی»
🔹آلو سیاهی از یخچال برداشتم؛ شستم و با خود به اتاق مطالعه آوردم. شروع به خوردنش که کردم این آلوچه خوش مزه گویا برایم جلوه کرد. گویا گفت میدانی مالک من کیست؟!
🔸میدانی من را از باغ چه صاحبی چیده اند و اینگونه کریمانه سر سفره ی انعام چه کسی نشسته ای؟! میدانی آنچه میخوری صاحب دارد و باید از او تشکر کنی؟! من مال خدا هستم.
🔹یک دفعه احساس شکرگزاری شیرینی پیدا کردم و سجده ی شکر کردم. یک حس مهربانی و دست نوازشی در شیرینی این آلو سیاه همراه بود. گویا کسی با احترام ما را بر سر سفره ای دعوت کرده و اموالش را در اختیارمان قرار داده تا استفاده کنیم! با لحنی مهربان ندا میکند:
💕«کُلُوا مِنْ طَيِّباتِ ما رَزَقْناكُم»💕
🔸چقدر احساس تشکّر وجودمان را میگیرد! خدایا تو واقعا مالک این آلو سیاه بودی! اصلا انگار تا حالا نمیدانستم! ممنون که آن را به من هدیه دادی! ممنون که اینقدر لطف و محبّت داری!
🔹آدم دوست دارد گاهی فقط حمد و ثنا بگوید و سپاسگذاری کند! خدایا برای همه چیز شکر! تو چه قدر کریمی! چقدر مهربانی! چقدر بخشنده ای! بی اختیار به یاد این فراز از دعای عرفه ی سیّد الشهداء امام حسین علیه السلام افتادم:
📖«يَا مَنِ اسْتَنْقَذَ السَّحَرَةَ مِنْ بَعْدِ طُولِ الْجُحُودِ وَ قَدْ غَدَوْا فِي نِعْمَتِهِ يَأْكُلُونَ رِزْقَهُ وَ يَعْبُدُونَ غَيْرَهُ وَ قَدْ حَادُّوهُ وَ نَادُّوهُ وَ كَذَّبُوا رُسُلَه»
✔رفقا یکی از اموری که در خداشناسی خوب برایمان جا نیافتاده آن است که خدا را خیلی دور لحاظ میکنیم. نوعی تنزیه نادرست در ذهنمان جای باز کرده است. از آن جنبه ی به اصطلاح تشبیه و از آن خدای در صحنه و قریب غافلیم! از آن نسبت شریفه ی اشراقیه و آن حقیقت بزرگ حبل الوریدی غافل غافلیم. خدای ما خدای نزدیک است. خدایی است که اگر او را بخوانیم میشنود و جواب میدهد. خدایی است که هر جایی هستیم با ماست و در دل همه ی مخلوقاتش جلوه کرده است.
✔رفقا یک فرهنگ غلطی بین ما جا افتاده است! گمان میکنیم فقط هر بار که گناه میکنیم باید به یاد خدا بیافتیم! یا از آن طرف هر وقت به یاد خدا می افتیم باید سریع شروع به معذرت خواهی کنیم! تنها به یاد خدای غافر و توّاب بیافتیم! فقط بگوییم خدایا غلط کردیم! نخیر! نسبتهای ما با خدا بسی فراوانتر عمیقتر از این نسبت است: «هر سر موی مرا با تو هزاران کار است»😢
🔹تصویر غلطی در خداشناسی نداشته باشیم. یک خدای خشمگینی که قرار است ما را به جهنّم ببرد برای ذهنمان نسازیم! نسبتمان را با خدا صرفا نسبت کسی که میخواهد از جهنّم فرار کند قرار ندهیم! استغفار خیلی مهم است ولی همه چیز نیست.
🔸رابطه ی ما با خدا عمیقتر و متنوّعتر است. رابطه ی ما با خدا فقط رابطه ی معامله گری و حساب و کتاب برزخ و قیامت هم نیست. گاهی بنشینیم و به مهربانی خدا فکر کنیم و با خدای مهربان حرف بزنیم. گاهی بنشینیم و ذکر خدای منعم را بگوییم. گاهی ذکر خدای قادر متعال را بگوییم. و گاهی نیز ذکر حیّ قیّوم را بگوییم.
🔹رفقا خدایی که در قرآن کریم و کلام اهل بیت علیهم السلام و حمد و ثنای خطبه ها و صحیفه ی مبارکه ی سجّادیه به ما معرّفی شده و با او ارتباط گرفته شده و صحبت میشود خیلی فراتر از آن خدایی است که ما عادت کرده ایم با او ارتباط بگیریم. ارتباطهای متنوّع و عمیقی مطرح میشود که ما از آن غافلیم.
🔸در دل این آلوچه ی سیاه هم میشود با خدا ارتباط گرفت. لذّت برد و از شکوه آفرینش به وجد آمد. لذّتی بسیار عمیقتر از لذّتهای دیگر برد. همین است که این اشعار سنائی بزرگ همواره برایم جذّاب و زیبا بوده است. چه زیبا با خدا به صحبت نشسته و مشغول حمد و ثنای الهی است:
ملكا ذكر تو گویم كه تو پاكی و خدایی
نروم جز به همان ره كه توام راهنمائی
همه درگاه تو جویم، همه از فضل تو پویم
همه توحید تو گویم كه به توحید سزائی
تو زن و جفت نداری، تو خور و خفت نداری
احد بیزن و جفتی، ملك كامروایی
نه نیازت به ولادت، نه به فرزندت حاجت
تو جلیل الجبروتی، تونصیر الامرایی
تو حكیمی، تو عظیمی، تو كریمی، تو رحیمی
تو نماینده فضلی، تو سزاوار ثنائی
بری از رنج و گدازی، بری از درد ونیازی
بری از بیم و امیدی، بری از چون و چرائی
بری از خوردن و خفتن،بری از شرك و شبیهی
بری از صورت و رنگی، بری از عیب و خطائی
نتوان وصف تو گفتن كه در فهم نگنجی
نتوان شبه تو گفتن كه تو در وهم نیایی
نبُد این خلق و تو بودی، نبود خلق و تو باشی
نه بجنبی نه بگردی، نه بكاهی نه فزایی
همه عزی و جلالی، همه علمی و یقینی
همه نوری و سروری، همه جودی و جزایی
همه غیبی تو بدانی، همه عیبی تو بپوشی
همه بیشی تو بكاهی، همه كمّی تو فزایی
احدٌ لیس كمثله، صمدٌ لیس له ضدّ
لِمَنْ المُلك تو گویی كه مرآن را تو سزایی
لب و دندان سنائی همه توحید تو گوید
مگر از آتش دوزخ بودش روی رهایی
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۱)
«در مباحثه با مخالفان سیاسی مؤمنی که قانع نمیشوند چه کنیم؟»
🔹با یکی از برادران فاضل و دلسوزمان بارها بحث سیاسی کرده ام. چون همدیگر را میشناسیم زود قهر نمیکنیم و نسبت به هم تهمتی وارد نمیکنیم. سعی میکنیم ادب و احترام هم را نگاه داریم. همین باعث شده که مباحثاتمان ادامه پیدا کند.
👈سری قبلی بحثمان طوری شد که دیگر احساس کردم اصلا نمیشود در این ذهن نفوذ کرد! اصلا گویا در دو قارّه هستیم! سیم پیچی ذهنمان متفاوت است. متوجّه شدم نمیشود به این سادگی ها او را همفکر کرد.
👈حدس زدم که از بچگی در فضای خانوادگی که اساسا متفاوت با آن چیزی است که من تجربه کرده ام رشد کرده. پرسیدم و دیدم درست حدس زده ام! ولی با اینها باید چه کرد؟! آیا باید نا امید شد؟! قطع رابطه کرد؟!
💡به ذهنم خطور کرد که نیاز نیست تلاش کنم با هم هم فکر شویم. اصلا گویا مصالح و رحمتهایی در این اختلافات هست. بلکه باید تلاش کنم عوارض ناشایست این غیر هم فکر بودن از بین برود.
🔹همین شد که اینبار به ایشان سه نکته عرض کردم. یکی اینکه اشکالی ندارد اینقدر افکارت با من فرق دارد. این میتواند امری طبیعی باشد. ولی این طبیعی نیست که تو به واسطه ی این افکارت در بین مؤمنین بد نام شده ای! انگشت نما شده ای! گویا ضدّ انقلاب و معاند معرّفی میشوی!
✋چرا اینگونه رفتار میکنی! چرا با اینها بحث میکنی! افکار خودت را داشته باش ولی بدان میتوانی اینگونه بد نام هم نشوی. تو قرار است با اینها زندگی کنی و با اینها معاشرت کنی! اینها را که نمیتوانی از دست بدهی و یا تغییرشان بدهی. مانند بازوان و اقوام تواند!
🔹نکته ی دوّمی که عرض کردم این بود که تا کنون با هم خیلی بحث کرده ایم! لااقل هدف بنده در این بحثها این بود که نشان دهم که گمان نکنی طرف مقابل هم هیچ پاسخی ندارد بگوید! نمیتواند هیچ بحثی در برابر شما ارائه بدهد. بی منطق و دیوانه است! نخیر! خودت فهمیدی که واقعا با شخصی مواجه هستی که آدم مغرض یا ساده و ساده لوحی نیست ولی کاملا متضادّ با تو فکر میکند و امور را تحلیل میکند.
👈حال که چنین است طرف مقابلت را لزوما و همواره متّهم نکن و بدان اختلاف ریشه دار تر و عمیقتر است. نوعی اختلاف پارادایمی است. به مبانی عمیقتر برمیگردد. و الا معنا ندارد که با شواهد واحد اینقدر ما اختلاف نظر داشته باشیم.
👈حال که چنین است بدان اگر قرار است به نتیجه ای برسیم باید برگردیم به آن ریشه ها و در این صحنه ها و این مثالها و این نواقص و کاستی ها سعی نکن حقیقت موضع خودت را اثبات کنی. اینها اکثرا قابل تأویل و یا قابل نقد است.
👈لااقل دیگر قبول کن طرز فکر دیگری هم هست که افرادی مطّلع، منصف، دلسوز و دقیقی به آن معتقدند. پس به سادگی دست به تشنیع طیف مقابل و ادّعای بی منطق بودن آنان نزن.
🙏پس ان شاء الله زمانی برویم از آن ریشه ها و مبانی عمیقتر بحث کنیم و این جزئیّات را رها کنیم. اینجاها ما و شما نمیتوانیم همدیگر را مجاب کنیم. لااقل به این بلوغ برسیم که اختلافمان عمیق و ریشه ای است نه سطحی و ظاهری که مدام از هم تعجب کنیم و همدیگر را به بی انصافی متهم نکنیم.
🔹نکته ی سوّمی که عرض کردم این بود که هر اندیشه و طیفی انسانهای سفیه و بی کلّه ی خودش را هم دارد. عدّه ای که هم در جناح حزب اللهی هستند و هم در جناح مقابل. این هم امری طبیعی است. اصلا اینگونه طراحی شده است. قرار نیست هر کسی از روی عمق بصیرت همه چیز را فهمیده باشد. در کنار حکما گاهی سفیهانی هم که دورش سینه میزنند هستند:
📖«هَلَكَ مَنْ لَيْسَ لَهُ حَكِيمٌ يُرْشِدُهُ وَ ذَلَّ مَنْ لَيْسَ لَهُ سَفِيهٌ يَعْضُدُه»
👈حال که چنین است پس با اینها از این بحثها نکن! این بی کله های طیف رقیب را برهان حقانیت خود قرار نده! برو با افراد صاحب فکر و منصف طیف مقابل بحث کن. با اینهای دیگر اگر بحث کنی خودت را خراب کرده ای! با اینها باید مدارا کنی! با اینها گاهی باید تقیه کنی! با اینها باید زندگی کنی!
👈ضرورتی ندارد چون با بسیاری اختلاف نظر داری با همه درگیر بشوی! روز و شب عربده با خلق خدا نتوان کرد! اگر اینطور بود خود انبیاء و اولیاء الهی باید همه ی ما را طرد میکردند زیرا هیچ کدام آن معرفت آنها را نداشتیم
⚪دیدم این سبک بحث مفید بود. اینکه این اختلافات باعث تفرقه و دوری مؤمنین نشود. اینکه باعث آن نشود که به سرعت به طرف مقابل تهمت بزنیم. و اینکه بدانیم مباحث را باید عمیقتر و ریشه ای تر کنیم. و اینکه در نهایت باید هنر زیستن با هم و بلوغ بحث را پیدا کنیم. مدارا کردن را یاد بگیریم. از بودن با هم لذّت ببریم.
👈اگر اینطور شد اساسا بسیاری از اندیشه ها هم به مرور به هم نزدیکتر میشود. خلاصه اش میکنم. اگر اختلاف افکار امری طبیعی است ولی تفرقه لزوما امری طبیعی نیست.
👈میتوان در حوزه ی ایمانی اختلاف افکار داشت ولی تفرقه ای نیز رخ نداده و با هم از روی دلخوشی و محبّت زندگی کنیم.
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۲)
«ماجرای یخ فروشی»
«دلخوشی های حضور مقدّس»
🔹ابو الزوجه ما شبهای عرفه روضه میگیرد. رفتم برایشان یخ بخرم! آخر رودخانه قم که دیگر به جادّه کاشان میرسد یک یخ فروشی بود. دو قالب بزرگ یخ گرفتم و خواستم پولش را حساب کنم.
🔸داخل یک چیزی شبیه بشکه نوشابه و نوشیدنی انداخته بود! خنک خنک! ولی در فکرش نبودم؛ اگر وقت و حوصله اش بود و چند نفری بودیم لذّت بخش بود! همینکه خواستم حساب کنم دیدم کارت پول جا مانده! ماندم چه کنم!
🔹مقداری دستپاچه شدم؛ خواستم با تلفن همراه بفرستم که نمیشد! در کمال تعجّب برادرم را دیدم که با فرزندانش که ساکن تهرانند برای روضه به قم آمده و راهشان را گم کرده اند و از اینجا سر در آورده اند!
🔸ماشینشان را کنارم پارک کردند و فرزندان دوقلویش بیرون آمدند! یک دفعه آن فضای گرفته ی انتهای رودخانه و نداشتن کارت پول و عجله و... تبدیل شد به یک فضای شاد و محبّت آمیز دیدن عزیزان و رفتن در دل خاطرات و پیوندهای عاطفی!
🔹هم آنها خیلی تعجّب کردند و هم من! پیاده شدند روبوسی و احوالپرسی کردیم! نوشیدنی هم ایشان برای همگی خریدند و جایتان خالی خنک تَگَری خوردیم. نمیدانم اسمش چه بود! تخم شربتی با طعم میوه!
🔸با فروشنده هم مقداری بگو بخند کردم و برادرم پشت سر من افتاد تا راه را نشان بدهم و به سمت روضه برویم.
💡همین بود که گویا توجّهی عمیق وجودم را گرفت! بی دلی در همه احوال خدا با او بود! ای بیچاره ی غافل! همه جا و در دل همه ی مشکلات آن پروردگار عالم، آن رحمت بی انتها کنارت بود و غافل بودی! حضورش از حضور این برادرت کمتر مایه دلگرمی و شادمانی بود؟!
😔چقدر بی سبب و از روی نادانی در عمری که بر تو گذشت نگران شدی و خائف گشتی! از قبل از تولّد تا وقتی جنین بودی و کودک و نوجوان و جوان همه زمان خدا با تو بود! هر کجا بودی با تو بود! «هو معکم أینما کنتم»!
😔وقتی مریض بودی! وقتی شاد بودی! وقتی غمگین بودی! وقتی سفر بودی! وقتی خطری تو را تهدید میکرد! وقتی پدرت را از دست دادی! وقتی میخواستی آینده ات را انتخاب کنی! وقتی میخواستی ازدواج کنی! وقتی ... !
📖«أَ لَمْ يَجِدْكَ يَتيماً فَآوى * وَ وَجَدَكَ ضَالاًّ فَهَدى * وَ وَجَدَكَ عائِلاً فَأَغْنى»
💭یاد یکی از اقواممان افتادم! میگفت در مسیر مشهد بودند! جایی دیدند تصادفی شده! سرعتشان را کم کردند و ناگهان دیدند یکی از آشنایان دیگرمان است که در آن جای دور افتاده در مسیر در راه مشهد است و تصادف کرده! اصلا هم از یکدیگر خبری نداشتند!
💭همینکه پیاده شدند و او که غریب بود اینها را در چنین جایی و چنین زمانی دید بسیار خوشحال شد! اینها هم خیلی به او کمک کرده بودند و با هم به مشهد رفته بودند! دوست داشتم احساس ناگهانی آن مرد را وقتی در دل جادّه های دور افتاده و در اوج مشکل با دیدن فامیلش تجربه کرد را پیدا میکردم! به گمانم خیلی خاص است.
💭با خودم گفتم حالا فکرش را بکن در دل همه ی صحنه های زندگی خدا با تو بود و غافل بودی! همو که همه ی این عالم و مخلوقاتش و برنامه ها و قوم و خویش و... از اوست!
⚪️چرا به دلت بیم راه دادی! چرا ترسیدی؟! از چه بیم داشتی؟! اگر هم قرار بود از چیزی بترسی و ناخوش شوی باید از گناه و دوری و بی توجّهی از آداب این حضور مقدّس نگران میشدی! آیا تو «لا یخافنَّ الّا ذنبَه» بودی؟!
🔹وقتی خدا با تو بود بود چرا همیشه خوشدل نبودی؟! آیا خدای برادرت کمتر از برادرت بود؟! مهربان تر نبود؟! حاضرتر نبود؟! قادرتر نبود؟!
يا مُونِسي في وَحْدَتي، يا وَلِيّي في نِعْمَتي، يا كَهْفي حينَ تُعْيينِي الْمَذاهِبُ، وَتُسَلِّمُنيِ الاَْقارِبُ، وَيَخْذُلُني كُلُّ صاحِب، يا عِمادَ مَنْ لا عِمادَ لَهُ، يا سَنَدَ مَنْ لا سَنَدَ لَهُ، يا ذُخْرَ مَنْ لا ذُخْرَ لَهُ، يا حِرْزَ مَنْ لا حِرْزَ لَهُ، يا كَهْفَ مَنْ لا كَهْفَ لَهُ، يا كَنْزَ مَنْ لا كَنْزَ لَهُ، يا رُكْنَ مَنْ لا رُكْنَ لَهُ، يا غِياثَ مَنْ لا غِياثَ لَهُ، يا جارَ مَنْ لا جارَ لَهُ
🔸حال که چنین است دیگر حتی اگر قرار شد به سوی فرعون و فرعونیان هم بروی راحت باش و توکّل کن! «لا تَخافا إِنَّنِي مَعَكُما أَسْمَعُ وَ أَرى» برو و دیگر خوش دل باش! شادمان از این (حضور مقدس) باش!
هر کجا تو با منی من خوشدلم
گر بود در قعر چاهی منزلم
با تو دوزخ جنت است، ای جانفزا
با تو زندان گلشن است، ای دلربا
شد جهنم با تو رضوان نعیم
بی تو شد ریحان و گل نار جحیم
هر کجا یوسف رخی باشد چو ماه
جنت است آن گرچه باشد قعر چاه
خوشتر از هردو جهان آنجا بود
که مرا با تو سر و سودا بود
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۳)
«عظمت زبان دین»
🔸در حال رانندگی بودم. رادیو روشن بود و مصطفی اسماعیل در حال تلاوت این آیات الهی بود که: «إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلا فِي الْأَرْضِ وَ جَعَلَ أَهْلَها شِيَعاً»؛
👈حقیقتا یک سطح دیگر و یک مزاج برتری از تلاوت قرآن کریم را در صدای این مرد میتوان تجربه کرد. کسی که به عالم قرائت او وارد شود دیگر وارد فضای فاخرتری و عالم دیگری از تلاوت میشود که به سادگی نمیتواند به تلاوتهای دیگر نمره قبولی بدهد.
👈اگر بخواهم تشبیه کنم جایگاه ایشان در عالم قرائت قرآن کریم چیزی شبیه آقای شجریان در آواز سنّتی ایرانی است. سطح دیگری از صدای فاخر متناسب با مضامین را عرضه کرده است. ظاهرا به این شکل فنّی و آگاهانه و تفصیلی سابقه نداشته است.
💡حالا از اینها بگذریم! بدون هیچ مقدّمه و سابقه ی پرسش و تأمّلی در حالیکه میخواستم وارد میدان شوم به ذهنم مطلبی سر بسته خطور کرد! هیچ ربطی هم به چیزی در ظاهر نداشت.
👈گاهی انسان احساس میکند مطالبی همینطور در عالم در حال تابش است؛ عمده این است که نفس موفق به شکار آنها شود. گاهی نیز بدون طلبی خودش گویا می آید!
👈این دست خطورات و الهامات خودش از جهتی دو نوع است. گاهی در یک لحظه مطلبی می آید که در عین بساطت گویا مفصّل است.
⬇
👈همه اش با هم در همان لحظه برای نفس روشن است هر چند باز کردنش و بیانش در عالم مادّه نیازمند مقدّمات و زمان زیاد باشد.
👈گاهی نیز این خطورات طوری است که بساطتی مجمل دارد. انسان میفهمد امر جدیدی است ولی برای آنکه عمق و ابعاد را درک کند نیاز به آن دارد که به آن توجّهی تفصیلی کند! درب آن را گشوده و ببیند در آن چه چیزهایی پیدا میشود.
⚪️حالا این مطلبی که خطور کرد از این نوع خطورات مجمل بود. به ذهنم آمد میدانی چرا قرآن کریم و اولیاء الهی اینگونه ساده با شما سخن میگویند؟! اینگونه ساده از خلقت و آفرینش و امور عالم سخن میگویند؟!
👈خیلی راحت میگویند این کواکب را برای زینت عالم آفریدیم! سپری در برابر نفوذ شیاطین به آسمانها آفریدیم! یا وقتی از آفرینش انسان صحبت میکند از نطفه و علقه و مضغة و مانند آن صحبت میکند. دنبال بیان علمی و دقیق مورد انتظار ما نیست!
✋نکند توهّم کنی که قرآن خبری از عجایب و دقائق علمی آفرینش ندارد! نمیتواند به شکل دقیق و آکادمیک حرف بزند!
✋نکند شیطان القاء کند که اینها صحبتهایی قدیمی و برای زمانی است که عصر علم آغاز نشده بود! نخیر!
🔹میدانی مطلب چیست؟! مطلب این است که این چیزهایی که شما آن را دقایق و علوم شگفت انگیز نجوم، کیهان شناسی، انسان شناسی، اعصاب، علوم شناختی و... میدانید که امروزه بشر به آن رسیده برای شما اینقدر بزرگ است! قیاس به خودتان میکنید! برای خالق هستی که اصلا چیز مهمّی نیست!
👈اینها برای شما تازه به دوران رسیده ها که خبری از هیچ چیزی نداشتید و هنوز هم ندارید اینقدر برجسته است! برای خالق این امور که با یک کن فیکون اینها را آفریده که دیگر اینها کاری ندارد که بخواهد از آن با آب و تاب سخنی بگوید!
👈همین است که خیلی راحت از آفریده ی خودش سخن میراند! خیلی آسان بسیاری از آن دقایق را خلاصه میکند و با چند کلمه از آن یاد میکند!
🔹خود ما هم در خودمان تجربه کرده ایم! وقتی علممان خیلی زیاد میشود و نوعی احاطه به موضوع بحثمان پیدا میکنیم گاهی آنقدر صحبت کردن پیرامون آن موضوع برایمان ساده جلوه میکند که به خودمان اجازه میدهیم تعابیر ساده ای در مورد آن به کار ببریم! گویا خیلی عرفی از آن سخن بگوییم.
👈امری که برای افرادی که به اندازه ی ما آن دانش را ندارند عجیب است و معمولا دوست دارند خیلی دقیق و مصطلح در مورد آن موضوع حرف بزنند!
⚪️راستی وقتی از زبان قرآن صحبت میکنی و قرآن میخوانی میدانی سخن چه کسی را میخوانی؟! فکر میکنی او هم مانند تو سخن میگوید؟! فکر میکنی او هم به دنبال ادا در آوردن و بیان امور به اندازه ی محدودیتهای دانشش است؟!
👈او هم به دنبال بازی با اصطلاحات و افتخار به دقّتهای ذهنی و... است؟! فکر میکنی دانشمند ناسا یا علوم اعصاب یا جامعه شناس دارد حرف میزند؟! از فرضیّات و نظریّات و حدود دانش و بافته های ذهنش سخن میراند؟! به دنبال خود نمایی با الفاظ و به رخ کشیدن علم خود است؟!
✋نه نه! او علم بی انتهاست! او حکمت بی انتهاست! او قدرت بی انتهاست!
تـوانایی که در یک طـرفـةالعیــن
ز کاف و نون پدید آورد کونین
چـو قـاف قـدرتش دم بـر قلـم زد
هـزاران نقـش بـر لوح عـدم زد
از آن دم گشـت پیـدا هر دو عالـم
وز آن دم شـد هـویدا جـان آدم
جهـان خلق و امر از یک نفس شد
که هم آن دم که آمد بـاز پس شد
تعـالـی الله قدیمـی کو به یک دم
کنـد آغــاز و انجــــام دو عالـم
🔹اگر زبان دین زبانی عرفی است نه فقط برای آن است که قرار است همه آن را بفهمند! بلکه برای آن هم هست که زبان کسی است که همه چیز را با یک کن آفریده است! مخلوقات کلمات اویند! علم بی انتهاست! قدرت و حکمت بی انتهاست! نیازی به واژه بازی و به رخ کشیدن دانشش ندارد! اصلا این کائنات محصول علم عنائی اوست.
👈سخن کسی که عظمتی واقعی و نه توهمّی دارد نیز عظمتی واقعی و نه توهّمی دارد! چه خیال میکنید؟! قیاس به خودتان میکنید و اشکال میکنید! گمان میکنید که این سخنی قدیمی و یا غیر علمی است! زهی پندار خام! زهی خیال باطل!
✋نمیدانم درست توانستم آن فهمی که در آن خطور بود را به زبان بیاورم یا نه! ولی سربسته ی آن چیزی شبیه مطلبی بود که نگاشتم. شاید هم عمیقتر بود. گاهی چیزی در دل انسان عمقش مینشیند ولی ذهن و زبانش برای توجّه تفصیلی به آن و بیانش آن عمق را ندارد.
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۴)
«از سفر به شمال تا سفر به سوی خدا»
«همتت را بلند کن!»
«مَا ضَعُفَ بَدَنٌ عَمَّا قَوِيَتْ عَلَيْهِ النِّيَّةُ»
🔹بعد از دعای عرفه استخاره کردیم و تصمیم گرفتیم بعد از نماز صبح به شمال سفر کنیم. کارها را آماده کردیم و شب شاید کمتر از سه ساعت خوابیدم. صبح حرکت کردیم و در اتوبان قم تهران به همراه دیگرمان که از تهران حرکت کرده بود تماس گرفتم. گفت مسیر ما ترافیک خیلی سنگینی دارد!
🔸همانجا به راحتی تصمیم گرفتیم از مسیر قزوین رشت برویم! بدون آنکه خواب کافی داشته باشم با خیال راحت و بدون خستگی شهر به شهر عبور میکردم و به مقصد نزدیکتر میشدم.
💡به ذهنم خطور کرد این همان معنای همّت است که مدّتها بود برایت خوب جا نمی افتاد!
🔹راستش بارها از یکی از اساتید اخلاقی شنیده بودم که میگفت باید همّت را بالا برد! برای سلوک الی الله چاره ای جز داشتن همّت بلند نیست! همّت همّت همّت! این راه راه بی همّتان نیست! راه بلند همّتان است!
✋البته برداشتهایی از این کلام داشتم ولی اینجا بهتر با مراتبی از عمق این کلام مواجه شدم.
👈وقتی برای دیدن اقوام از قم عازم تهران میشوم معمولا در مسیر مقداری خسته میشوم! وقتی به مقصد میرسم دیگر به خود حق میدهم و همینطور به بدنم اجازه میدهم که استراحت کند!
👈ولی این بار دیدم اصلا از این حالات خبری نیست! تا تهران که رسیدیم انگار تازه ابتدای راه است و هیچ احساس خستگی نکرده و به خودم اجازه ی استراحت نمیدادم!
👈به کرج، قزوین، منجیل، رودبار و... هم که میرسیدم باز گویا چیزی نشده! طبیعی است! باید این راه را طی کنم!
✋ولی آیا در من تغییری پیدا شده؟! من همان شخصی هستم که با استراحت کافی وقتی از قم عازم تهران میشوم اینقدر سر حال نیستم که بدون داشتن استراحت کافی از قم چند برابر این مسیر را رفته ام ولی باز آن خستگی را در خودم احساس نکرده و اصلا به خودم اجازه ی استراحت نمیدهم.
👈سابقا در رانندگی به سمت مشهد مقدّس هم این توان غیر عادی ایجاد شده در خودم را تجربه کرده بودم. انگار دوپینگ کرده بودم! انگار مواد نیرو زا خورده بودم!
💡اینجا بود که به ذهنم خطور کرد معنای همّت همین است. همانکه امام صادق علیه السلام در کلامی نورانی از آن به عنوان قوّت نیّت یاد نموده و فرمودند:
«مَا ضَعُفَ بَدَنٌ عَمَّا قَوِيَتْ عَلَيْهِ النِّيَّةُ»
⚪آری تو همانی که بودی! ولی آن چیزی که رخ داده آن است که همّتت را متناسب با مقصدت بلند کرده ای! همین همّت بلند است که نفست را بزرگ کرده و بر توانت افزوده! به قول متنبّی شاعر بزرگ عرب:
اذا کانت النفوس کبارا
تعبت فی مرادها الاجسام
💡اینجا بود که به ذهنم خطور کرد در سیر الی الله هم مطلب همین است:
ناز پرورده تنعّم نبرد راه به دوست
عاشقی شیوه ی رندان بلاکش باشد
✋حالا اینکه مسافرت به شمال بود! آیا مسافرت و هجرت به سوی خدا کمتر از این است؟! نیاز به همّت بسی بلندتر ندارد؟! کسی که هدف خود را رسیدن به کانون وجود و قلّه ی هستی قرار داده آیا نباید همّتش را بلند کند؟!
🔻به محض اینکه انسان همّتش را بلند کند یک دفعه میبیند بسیاری از مشکلات بالمرّة و از ریشه از میان میرود! بسیاری از مشکلات ما به خاطر نداشتن همین همّت است🔺
✅اگر ما با اندکی رعایت احکام الهی احساس خستگی میکنیم و یا در آن مقاومت مطلوب را از خودمان نشان نمیدهیم به خاطر آن است که همتمان بلند نیست! به خاطر آن است که عظمت مقصد و عمق دوریمان را باور نکرده ایم! همین است که زود خسته میشویم و میبُریم!
👈آری تا همّتمان را بلند نکنیم به شکل واقعی نمیتوانیم عازم چنین مسافرت عظیمی شویم! ادعای سلوک بدون داشتن همت گزافه گویی است. تحصیل این همّت بلند نیز جز با معرفت به عظمت مقصد و معرفت به قصور و تقصیر خودمان و ناچار بودن از این سفر میسور نیست.
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۵)
«ملامتی و قلندر نباشیم!»
«فِي نَفْسِي فَذَلِّلْنِي وَ فِي أَعْيُنِ النَّاسِ فَعَظِّمْنِي»
🔹روز عرفه دعای عرفه ی سیّد الشهداء را میخواندم. به این فراز رسیدم که: «وَ فِي نَفْسِي فَذَلِّلْنِي وَ فِي أَعْيُنِ النَّاسِ فَعَظِّمْنِي» یاد خواب یکی از عزیزان افتادم. میگفت در خواب فلانی را دیدم که برای آنکه دیگران را از خودش دور کند صدای موتور در می آورد! میخواست تنها باشد و در چشم نباشد.
🔸به این فراز که رسیدم دیدم حضرت گویا این رفتارها را دوست ندارد. ذلّت درونی را همراه با عظمت اجتماعی و بیرونی میخواهد. ملامتی گری و قلندر صفتی را میخواهد نفی کند.
🔹ملامتی ها فرقه ای از صوفیه بودند که راه سلوک را در مبارزه و سرزنش نفس میدانستند. از همین رو تلاش میکردند فضائل خودشان را پنهان کنند و از آن طرف کاستی ها و نواقصشان را آشکار نمایند.
👈با این رفتار در پی آن بودند که دچار غرور و ریا نشده و همواره به یاد نقصهایشان باشند. دیگران هم مزاحم سلوک آنها نشوند. ملامتی ها یکی از دستور العملهای سلوکی را مبالغه در کتمان فضائل بلکه در پنهان کردن طاعات میدانستند.
👈بلکه گاهی در این زمینه طوری افراط میکردند که در چشم مردم طوری جلوه کنند که مستحقّ مذمّت و پستی باشند. کارهای خلاف عرف و گاهی حتّی خلاف شرع هم انجام میدادند!
✅حالا ورای فعالیت فرقه ای اینها که با امثال حمدون قصّار در قرن سوّم شایع شد ملامتی بودن یک روحیه است که همواره به شکل تشکیکی وجود داشته و میتوانسته برای افرادی و در حالاتی دستور العملی برای فعالیتهای سلوکی باشد. میشود درس و بصیرت نهفته در این روش را اصطیاد کرده و از آن در زمان نیاز بهره برد.
⚪ولی ملامتی شدن چرا بد است؟! حالا با آن کارهای خلاف عرف و شرعش کاری ندارم! انگشت نما شدن در بدی روشن است که خوب نیست. انسان موجودی اجتماعی است و هم حیات دنیوی دارد و هم اخروی! اگر دنیایش را نسازد آخرتش هم دشوار میشود.
✋ولی مبالغه در کتمان فضائل و پرهیز از بزرگ جلوه داشتن نزد مردم چرا بد است؟!
✅شاید یکی از وجوهش آن باشد که اگر چنین انسانهای اهل فضیلتی در چشم مردم عظمت پیدا نکنند باب استفاده از آنها بسته میشود. افراد ناشایست جای آنها را میگیرند. الگوهای واقعی گم میشوند.
✅از طرف دیگر چنین عظمتی ابزاری برای بندگی و اجرای فرامین الهی توسّط این بندگان در جامعه است. خود این افراد هم از طاعات اجتماعی و خداپرستی در صحنه ی فعالیتهای جمعی و امتحانات و تقرب های مربوط به آن هم محروم میشوند.
✅از طرف دیگر ملامتی بودن گاهی نوعی راحت طلبی هم هست. انسان اهل سلوک گاهی به خاطر راحت طلبی اش که ریشه در حبّ نفس دارد میخواهد دردسرهای خودش را کم کند! فقط به باطن بپردازد. همین باعث میشود که در کوره ی منصبهای اجتماعی پخته نشود. مردم از او بهره مند نشده و او با مردم امتحان نشود. همین هم نوعی کید شیطان است.
👈همین است که قلندر صفتی و ملامتی گری قطعا در سیره ی اولیاء الهی جایی نداشته است. البته تواضع و انگشت نما نشدن و عدم پرهیز از عرفیات غیر مذموم از قطعیات سیره ی حضرات علیهم السلام بوده است. همان نکته خوب این فرقه.
👈اولیاء الهی هم با وجود برتری عمیق و عمق مجاهدت درونی و سلوک باطنی در ظاهر مانند بقیه بودند. مثل بقیه میخندیدند و گریه میکردند و زندگی مینمودند. در محافل شرکت میکردند و گوشه نشین یا انگشت نما نبودند.
👈مشهور به خیر و صلاح بودند ولی در درون خاضع و متواضع بودند. دنیا گریز و زاهد بودند ولی زهد فروشی یا کارهای جاهلانه نمیکردند. با این وجود اگر گمنامی مانعی برای انجام وظایف نباشد یک عافیت و نعمت است. قال الصادق علیه السلام:
📖إنْ قَدَرْتُم أنْ لا تُعْرَفوا فافْعَلوا ، وما علَيكَ إنْ لَم يُثْنِ علَيكَ النّاسُ ؟! وما علَيكَ أنْ تكونَ مَذْموما عِندَ النّاسُ؟! إذا كنتَ عِندَ اللّه ِ مَحْمودا؟
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۶)
«اندر حکایات مسیری بن بست!»
🔹به ساحل رامسر رفته بودم. گویا یک دستهای غیبی با یک تازیانه این بانوان را وادار به مسابقه ای بی امان در زمینه اظهار زینت کرده! برای اینکه افرادی مثل من به آنها نمره بدهیم! حسّ جلسه ی امتحان را داشت! امتحانی سخت و دشوار!
🔸برخی مدام هم از خودشان در حالتهای مختلف عکس میگرفتند! گویا برای خودشان زندگی نمیکنند! انگار زندانی عکسها شده اند! انگار دریا آمده بودند تا دوباره و عمیقتر خودشان را ببینند تا دریا را!
🔹جلوی بازار ماهی فروشها ایستادم تا همراهمان برسد. جلسه ی امتحان ادامه داشت! با خودم گفتم دیگر این طفلکها خیلی خودشان را دارند اذیت میکنند! آدم دلش میسوخت! بابا برو زندگیت را بکن! چرا اینقدر گدا و نیازمند نگاه شده اید؟!
🔸اینها که راه میرفتند احساس میکردم کسی راه میرود که ساعتها برای سر و وضعش فکر کرده و جلوی آینه آرایش نموده و مدام دغدغه ی نگاه این و آن را داشته! حجمی از هزینه گویا دارد راه میرود!
💡به دلم افتاد بسیاری از اینها خودشان هم نمیدانند که دزدند! اینها از زمان و حقوق همسران، فرزندان، خانواده، خود و خدایشان برای این کار دزدیده اند و هزینه کرده اند! امان از این طواغیت زمان که به مهندسی فرهنگی ما حمله کردند
🔹برخی دختران نوجوان را که میدیدم واقعا میگفتم یعنی این میخواهد مادر آینده باشد؟! چه بگویم؟! راستی چه کنیم که با نسلی آفت خورده و مجروح در جنگ فرهنگی مواجهیم!
💡اینجا بود که به دلم افتاد نگران نباش! گاهی مشتری باید دورش را بزند تا با شوق بیشتری برگردد! این مسیری بن بست است! فطرت رهایشان نمیکند! مجبورند که برگردند.
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۷)
«از جواهر دِه تا شلمچه»
🔹وارد ارتفاعات ییلاقی شدیم و رفتیم و رفتیم تا اینکه به ابرها رسیدیم! ابرها را هم شکافتیم و در دل جنگلهای روح افزا و هوای بارانی به انتهای جادّه جایی به نام جواهر ده رسیدیم! چه زیبا و چه با طراوت! گویا بهشتی در زمین است. چه آبشارهایی و صدای پرندگانی و هوای خوشی!
🔸چشمم به عکس شهدای این روستای دور افتاده یِ همچون بهشتِ در دل ییلاقِ کوه هایِ جنگلی شمال افتاد!😢 مادر خانم که اهل گیلانند گفتند وقتی به شلمچه رفته بودند دیدند هوا مانند جهنّم است! یک دفعه به یاد شهدای گیلانی افتاده بودند و گریه شان گرفته بود
🔹آخر این جوانها از چه بهشتهای زمینی آمدند و اینجا غریبانه شهید شدند! کسی گرمای سوزان شلمچه را تصوّر کند و از آن طرف بهشتی مانند جواهر ده را مجسّم کند عمق ماجرا را بهتر درک میکند
🔸با خود گفتم نه! زیرک اینها بودند! این را دادند و جنّات تجری تحتها الانهار ابدی را خریدند. معامله شان پر سود نبود؟! برد نکردند؟! مشکل ما از قیاسمان است! باید جواهر ده را با بهشت ابدی و رضوان الهی مقایسه کنیم تا به جای گریه و دلسوزی برای این شهدای عزیز تمام وجودمان از غبطه لبریز شود.
🔹راستش آنقدر این مناظر زیبا بود که دلم بهشت خواست! آیا نمی ارزد آدم مقداری جلوی این نفسانیّت را بگیرد و مالک چنان بهشتهایی شود؟! اگر ایمان داشته باشیم والله که می ارزد!
📖«إِنَّ الْأَبْرارَ لَفي نَعيمٍ * عَلَى الْأَرائِكِ يَنْظُرُونَ * تَعْرِفُ في وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعيمِ * يُسْقَوْنَ مِنْ رَحيقٍ مَخْتُومٍ * خِتامُهُ مِسْكٌ وَ في ذلِكَ فَلْيَتَنافَسِ الْمُتَنافِسُونَ»
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۸)
«اصل تمانع نعمات دنیوی»!
«لَا تَنَالُونَ مِنَ الدُّنیَا نِعْمَةً إِلَّا بِفِرَاقِ أُخْرَى»
🔹در مناظر بسیار زیبا و جنگلهای انبوه زیر نم نم باران حرکت میکردیم. یکی از همراهان با استفهامی آکنده از حسرت گفتند اینهایی که اینجا ساکنند خودشان میدانند چه نعمتی دارند؟! میدانند چه زندگی خوشی دارند؟!
💡به ذهنم این فراز از نهج البلاغة امیر المؤمنین علی علیه السلام خطور کرد که: «مَعَ كُلِّ جَرْعَةٍ شَرَقٌ وَ فِي كُلِّ أَكْلَةٍ غَصَصٌ لَا تَنَالُونَ مِنْهَا نِعْمَةً إِلَّا بِفِرَاقِ أُخْرَى»
🔸یعنی شماها هنوز دنیا را نشناخته اید! احکامش را استنباط نکرده اید! یکی از احکام دنیا تمانع نعمات است! یعنی نعمت ناب ندارد! هر چیزی که خوشی دنیایی است توأم با ناخوشی است. هر نعمت دنیایی را که طلب کردید نعمت دیگر را به نوعی از دست میدهید.
🔹چه بدانید یا ندانید! بخواهید یا نخواهید! فقط انتخاب کنید که کدام نعمت را میخواهید و در کنارش از کدام نعمت میخواهید بگذرید! آن آخرت است که نعمتهایش همه با هم جمع است. در آن خبری از تمانع نعمتها نیست! آن آخرت است که دار النعیم و دار السلام است.
🔸دنیا جای خوشی ناب نیست. این را باید برای خودمان تبدیل به یک باور عمیق کنیم و الّا خیلی خودمان و دیگران را بیجا اذیت میکنیم. دنیا شناس باشیم! یکی از فوق تخصصهایی که انسان میتواند در نهج البلاغة بگیرد دنیا شناسی است.
🔹مدّتی است که دارم از دروازه ی «لا تنالون منها نعمة الّا بفراق أخری» نعمتهای دنیایی را مرور میکنم. واقعا باب جدیدی را بر روی نگاهم گشوده است. دست روی هر نعمتی میگذاری وقتی تحلیل میکنی میبینی توأم با از دست دادن نعمتهای دیگر است.
🔸راستی ما چرا حسرت دنیای دیگران را میخوریم؟! چون گمان میکنیم میتوانیم آن نعمتهایی را که داریم داشته باشیم و مدام چیزهایی به آن بیافزاییم! همین است که اینقدر مشتاق دنیاییم چون فکر میکنیم دنیا واقعا میتواند دار النعیم و دار السلام باشد!
🔹هنوز نفهمیده ایم که اگر قرار شد آنها را داشته باشیم چیزهای دیگری را نخواهیم داشت! راستش این از آن مطالبی نیست که بگوییم و بشنویم! یک اقیانوسی از عمق و یک صحرایی عظیم از عبرتها در آن موج میزند. گاهی بهتر است آدم به جای آنکه حرف بزند سکوت کند! بقیه اش را دیگر سکوت حرف میزند!
📖«أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّمَا أَنْتُمْ فِي هَذِهِ الدُّنْيَا غَرَضٌ تَنْتَضِلُ فِيهِ الْمَنَايَا مَعَ كُلِّ جَرْعَةٍ شَرَقٌ وَ فِي كُلِّ أَكْلَةٍ غَصَصٌ لَا تَنَالُونَ مِنْهَا نِعْمَةً إِلَّا بِفِرَاقِ أُخْرَى
📖وَ لَا يُعَمَّرُ مُعَمَّرٌ مِنْكُمْ يَوْماً مِنْ عُمُرِهِ إِلَّا بِهَدْمِ آخَرَ مِنْ أَجَلِهِ وَ لَا تُجَدَّدُ لَهُ زِيَادَةٌ فِي أَكْلِهِ إِلَّا بِنَفَادِ مَا قَبْلَهَا مِنْ رِزْقِهِ وَ لَا يَحْيَا لَهُ أَثَرٌ إِلَّا مَاتَ لَهُ أَثَرٌ وَ لَا يَتَجَدَّدُ لَهُ جَدِيدٌ إِلَّا بَعْدَ أَنْ يَخْلَقَ لَهُ جَدِيدٌ
📖وَ لَا تَقُومُ لَهُ نَابِتَةٌ إِلَّا وَ تَسْقُطُ مِنْهُ مَحْصُودَةٌ وَ قَدْ مَضَتْ أُصُولٌ نَحْنُ فُرُوعُهَا فَمَا بَقَاءُ فَرْعٍ بَعْدَ ذَهَابِ أَصْلِه»
باسمه تبارک و تعالی (۴۹۹)
«باگ خلقت یا باگ معرفت؟!»
«درس اخلاقی از پشه ها»
🔹شب بود. نم نم باران هوای خنک و دلپذیری را در زیر درختان زیبا در حیاط خانه ی روستایی شمالی به وجود آورده بود. گویا همه چیز برای لذّت حد اکثری مهیّا بود. گفتیم چایی دم کنیم و برویم در حیاط بخوریم!
🔸همینکه نشستیم و شادمان از این همه نعمتها و زیبایی ها یک دفعه خودمان را در میان سپاهی از پشه هایی که قصد نیش زدنمان را داشتند محاصره دیدیم!😐
🍗گویا مرغ بریانی در میان ضیافت پشه ها هستیم! به شوخی گفتم خدایا این همه نعمت دادی و این همه زیبایی ها حالا این پشه ها را دیگر چرا اینجا گماردی؟!😊
پیر ما گفت خطا بر قلم صنع نرفت
آفرین بر نظر پاک خطا پوشش باد
🔹خانواده که حرفم را شنید به شوخی گفت: «باگ خلقت» است! گفتم خیلی خوب عمق طرز نگاه داروینی را بیان کردی! البته اگر آنها بخواهند بگویند بهتر است از تعبیر: «باگ طبیعت» استفاده کنند.
✋ولی نه! اینها باگ خلقت نیست! باگ معرفت ماست! اینها همه از حکمتهای آفرینش است. لااقل برای من که معنایش این است که به اینها دل نبند!
🔻دنیا نه خوشی اش خوشی است و نه ناخوشی اش ناخوشی! خیالش شیرینتر از واقعیّتش است! برعکس بهشت که واقعیّتش شیرینتر از خیالش است! ولی افسوس که نه خیال دنیا دنیاست و نه خیال آخرت آخرت! واقعیّت دنیا همین توأم بودن خوشی ها و رنجهاست🔺
🔸آری این پشه ها استاد اخلاق و معرفت اند! برای آن آمده اند که انسانهایی که فطرتی متمایل به خوشی بی نهایت دارند را بیدار کنند. بگویند که اینجا آنجا نیست! نکند آخرت و دار السلام را فراموش کنی!