هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️ارتش جدا از جامعه نیست
برادران ارتشی ما روزبهروز بیشتر به این حقیقت پی میبرند که پیوند اسلامی و انسانی میان ارتش و روحانیت و مردم و همه قشرها، از ضرورتهای اساسی حیات و جامعه ماست. ارتش جدا از جامعه ما نیست؛ آیا ارتش بدون ملت قهرمان و ایثارگر میتواند موجود بماند؟ ارتش در رابطه با این ملت میتواند ارزش وجودی خود را نشان بدهد و باز بیابد. ملت ما با پیوند عمیق و ریشه داری که با اسلام و علمای اسلام دارد، تنها پشتوانه صحیح رزمندگان این ملت میتواند باشد...یک پاسدار و ارتشی با ایمان و یک خلبان با ایمان، از هر گروه که باشد، در میدان خون و شهادت، ایمانش را به دوست و دشمن نشان میدهد؛ و چهرهای است مورد علاقه علمای اسلام و روحانیت.
📚سخنرانیها و مصاحبههای آیت الله شهید دکتر سید محمد حسینی بهشتی، ج3، ص105
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️خودمان زمامدار امت را انتخاب میکنیم
ما خودمان زمامدار امت را در عصر غیبت امام زمان انتخاب میکنیم. ما برای ادارۀ امور اجتماعی خود کسی را انتخاب میکنیم و سمت زمامداری را ما به او میدهیم. این عهد الهی نیست... این ما هستیم که زمامدار را در هر درجهای که باشد، انتخاب میکنیم، از کسانی که مسئولیتهای محلی را برعهده دارند تا کسانی که میخواهند مسئولیت امت اسلام را برعهده بگیرند. اینها دارندگان عهد خدا نیستند، اینها دارندگان عهد ما هستند. بین ما و آنها یک نوع رابطه از طریق خود ما برقرار شدهاست. قرار نیست عهد خدا به اینها برسد.
📚سیاست بهشتی، ص ۹۰
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️شرایط زمامدار امت
فَأَمّا مَنْ کانَ مِنَ الفُقَهاءِ صَائِناً لِنَفْسِهِ، حافِظاً لِدینِهِ، مُخالِفاً لِهَواهُ، مُطیعاً لِاَمرِ مَولاهُ، فَلِلْعَوامِ اَنْ یُقَلِّدُوهُ. این اصل امامت است. اگر امام، معصوم و منصوص و منصوب خدا باشد، تکلیف روشن است. در زمان غیبت آن امام، آن فقیه و عالم و اسلام شناس اصیل که صائِناً لِنَفْسِهِ باشد، خوددار باشد، در همه جا بتواند جلو تمایلات نفسانی خودش بایست، حافظاً لِدینِهِ باشد؛ بداند وظیفه یک رهبر این است که دین و آیین و مکتب را نگهبانی کند، مُخالِفاً لِهَواهُ باشد؛ هر جا که میبیند هوای سرکش نفسانی و تمایلات نفس اماره میخواهد قدم به میان بگذارد در تصمیم گیریهای رهبری جلو نفس بایستد، مُطیعاً لِاَمرِ مَولاهُ باشد، همه جا فرمان خدایی که مولا و ولی مردم با ایمان است را مراقب باشد و فرمان برد و اطاعت کند، یک چنین امام و رهبری است که شایستگی دارد توده ها دنبالهرو، مطيع دستور و فرمان او باشند.
📚سیاست بهشتی، ص ۸۹
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️ متاثر از چپ نبود، اسلامش اجتماعی بود!
🔻پاسخی به ادعای آقای غنینژاد مبنی بر تأثر شهیدبهشتی از نگرشهای چپ
✍️ سردبیری اندیشه بهشتی:
در مناظرهای که اخیراً میان دو تن از اساتید شناخته شده دانشگاه برگزار شد (دکتر غنینژاد و دکتر درخشان)، ضمن بحثها و جدلها از شهید آیتالله دکتر بهشتی نیز نام برده شد و کلامی ناپخته و غیر تحقیقی، که بعضاً در میان عدهای از ناآشنایان به اندیشههای دکتر بهشتی دیده میشد، در کمال ناباوری از زبان آقای غنینژاد نیز شنیده شد.
اینکه آقای غنینژاد تا چه میزان با آثار و اندیشههای دکتر بهشتی سر و کار داشتهاند برای ما مشخص نیست اما به نظر میرسد به کار بردن نام شهید بهشتی و متهم ساختن ایشان به نگرشهای چپ و سوسیالیستی، فقط هزینه کردن از نام مظلوم و اندیشههای مهجور ایشان برای اثبات مدعا است، امری که آقای غنینژاد مکرراً آنرا نهی نمودند و از آن ابراز ناخشنودی میکردند.
موسسه اندیشه بهشتی وظیفه خویش میداند با استناد به عبارات دکتر بهشتی، بطلان این ادعا را روشن سازد، اما یادآوری این نکته نیز لازم است که مظلومیت دکتر بهشتی، مادامیکه آثار ایشان بهدرستی مطالعه نشود، رفع نشده و همچنان میتوان انتظار داشت که از زبان اساتید مطرح دانشگاه و حوزه نسبتهای سخیف اینچنینی مطرح شود.
@AndisheBeheshti
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
آقای غنینژاد تاکید کردند که قانون اساسی بر اساس نگرشهای چپ تدوین شده و در اصول اقتصادی آن خبری از فقه اسلامی نیست. با این حال گمان نمیکنیم تشخیص این مسئله در حوزه تخصص ایشان بوده باشد و طبعاً فقیهی چون شهید بهشتی به اظهار نظر در این باره اولی است. قاعدتا صرف مشابهت برداشتی از نظام اقتصادی اسلام با نگرشهای چپ نمیتواند مساوی با تاثر از آن نگرشها باشد و این مسئله در منطق عقلا بینیاز از بحث است.
در این یادداشت سعی میشود بالاجمال دیدگاه شهید بهشتی در رد سوسیالیسم و لیبرالیسم مطرح شده و روشن گردد که وی در اندیشههای خود کاملاً بااصالت و مبتکر است.
دیدگاه شهید بهشتی در خصوص سوسیالیسم و نگرشهای چپ
۱. از مرحوم آیتالله بهشتی سه کتاب در حوزه اقتصاد موجود است که ظرائف بحثهای آنها (در آن دوره) نشاندهنده عمق فکری شهید بهشتی و اصالت اندیشه ایشان است. ظرافتهای فقاهتی و اجتهادی بحثهای ایشان به خصوص در حوزه اقتصاد اسلامی، پیش از هر چیز نشاندهنده آن است که شهید بهشتی نظرات خود را بر اساس آیات و روایات سامان داده (ایدهپردازی) و متناسب با مسائل روز، برنامه و راهکار ارائه نموده است (ارائه راهبرد و استراتژی).
بهشتی معتقد است نظام اقتصادی مطلوب فقط با تکیه بر جهانبینی اسلامی میسر است:
«زیربنای نظام اقتصادی در اسلام، خودبهخود باید با جهانبینی عمومی اسلام، یعنی با فلسفه اسلام، هماهنگ باشد. آیا میشود از اسلام انتظار داشت که یک نظام اقتصادی با جهانبینی کمونیسم بیاورد؟ انتظار بیجایی است. اسلام دارای یک جهانبینی خاص برای خودش است و خودبهخود نظامهای قانونیاش باید با این جهانبینی هماهنگ باشد، وگرنه، اصلا سیستم نیست» (نظام اقتصادی در اسلام؛ مباحث نظری: ص۱۹).
بنابراین نظرات شهید بهشتی خروجی فقاهت و اجتهاد ایشان است و نه حاصل تقلید از نظرات «اولیانفسکی» یا «هایک» یا دیگران. بدیهی است که مکتبها و اندیشههای مختلف (به حسب ضعف اصطلاحات و دیگر محدودیتها) امکان تطبیق و تلفیق دارند که ذهنهای ناآماده و ناپخته بهجای درک این اندیشهها و مکاتب در عمق خود، سعی میکنند ظواهر و سطوح بیرونی آنها را در موضوع واحد جمع نموده و بر یکدیگر حمل نمایند و کار را برای خویش آسان سازند.
پیشنهاد ما به کسانی که به دنبال فهم اندیشههای شهید بهشتی در عمق خود هستند، این است که دست کم این سه کتاب را مورد توجه قرار دهند: ۱. نظام اقتصادی در اسلام (مباحث نظری) ۲. نظام اقتصادی در اسلام (مباحث کاربردی) ۳. بانکداری، ربا و قوانین مالی اسلام.
۲. شهید بهشتی به واسطه شخصیت جستجوگر و ذهن پرسشگرش و نیز تسلطش بر زبانهای عربی، انگلیسی و آلمانی، به متون اصیل بسیاری دسترسی یافته و در عین ترجمه برخی از آنها به نقد مطالبشان نیز پرداخته است.
برای مثال او ضمن تجلیل از هوش کانت و برخی دقتهای او در دو کتاب «نقد عقل محض» و «نقد عقل عملی»، به اشتباهات و خطاهای کانت در همین آثار نیز اشاره نموده است (ر،ک: حزب جمهوری اسلامی؛ مواضع تفصیلی: ص ۱۳۳). با همین روش، در جایجای آثار شهید بهشتی نقد هگل نیز وجود دارد (ر،ک: شناخت از دیدگاه قرآن: بخش ۱۳؛ شناخت از دیدگاه فطرت: جلسه ۷ و ۸؛ شناخت اسلام: ص ۶۰).
از جمله نگرشهایی که به شدت توسط شهید بهشتی مورد نقد قرار گرفته، مارکسیسم و سوسیالیسم هستند.
@andishebeheshti
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
در خصوص نقد مارکس و مارکسیسم به عبارتی گویا و وافی بسنده میکنیم:
«با صراحت میگویم که بخشی از مطالب هگل را آقای مارکس نفهمیده است، و نمیتوانسته بفهمد و اصلاً در حدی نبوده که بفهمد. برای این که مارکس اصلاً با الفبای فلسفه وجودی آشنا نیست» (شناخت از دیدگاه قرآن: ۴۶۳).
اما بهطور کلی نقد شهید بهشتی به نگرشهای چپ و سوسیالیستی محدود به این عبارت نبوده و در مواضع متعددی، بیانات بعضاً تندی از شهید بهشتی در نقد سوسیالیسم موجود است.
شهید بهشتی با نفی «اصالت فرد» که از مبانی لیبرالیسم است و نیز نفی «اصالت جامعه» که از مبانی نگرشهای سوسیالیستی است، معتقد است نگرش قرآن و اسلام «اصالت آمیخته فرد و جامعه» میباشد. همین اصل در نظامهای سیاسی و اقتصادی شهید بهشتی نیز امتداد پیدا کرده و در تمامی سطوح و لایههای اندیشههای اقتصادی شهید بهشتی جریان یافته است (ر،ک: انسان از منظر قرآن: ص ۱۴۱).
دور از انتظار نیست که لیبرالیستها با توجه به پذیرش اصالت جامعه (در عین اصالت فرد) توسط شهید بهشتی، او را چپ بخوانند و تصدیق اصالت فرد (در عین اصالت جامعه) را نادیده بگیرند.
اصالت آمیختهٔ فرد و جامعه ایجاب میکند که علیرغم پذیرش مالکیت خصوصی، ضوابطی برای تامین مصالح جامعه نیز تنظیم شود. شهید بهشتی مینویسد: «در نظام اقتصادی اسلام اصل مالکیت اشخاص بر اموال منقول، از قبیل پول نقد، لوازم خانه و ماشین سواری و اموال غیرمنقول، از قبیل خانه و مغازه و باغچه و انواع کارافزار از قبیل وسایل کشاورزی، ماشینهای مولد صنعتی و کارافزارهای پزشکی و نظایر اینها مشروع و قانونی است. بنابراین، اسلام هم مالکیت شخصی را مشروع میداند، هم مالكيت خصوصی را، ولی برای هر یک شرایطی مقرر کرده که باید دقیقاً رعایت شود» (حزب جمهوری اسلامی؛ مواضع تفصیلی: ص ۴۴۹).
از این رو شهید بهشتی قاطعانه در خصوص اقتصاد سوسیالیستی و کاپیتالیستی میگوید:
«وقتی ما ماتریالیسم مارکسیستی را میگوییم بد است، ماتریالیسم کاپیتالیستی دنیای غرب صدها برابر آن بد و کثیف و آلودهی ظلم است. بنابراین، معلوم باشد که ما یک بررسی نقادانه میکنیم. من معمولاً عادت هم داشتهام که هر جا نقدی میخواهم از ماتریالیسم سوسیالیستی مارکسیستی بکنم، همانجا یادآوری کنم که ماتریالیسم شدیدتر و کثیفتری هست. من گفتم که اگر برای یک انسان غذا فراهم کنید، مسکن فراهم کنید، بهداشت فراهم کنید، یک گاو پرواری است، ولی در نظام مارکسیستی یک گاو پرواری تا حدودی افساردار، در نظام کاپیتالیستی غربی یک گاو پرواری افسار گسیخته است. پس انتقاد از آن، هرگز ذرهای این را نشان نمیدهد که این یکی نیز مورد انتقاد نیست. این یکی صدبرابر مورد انتقاد است. در این همهی کثافتها هست. آنچه کثیفان همه دارند، این یکجا دارد» (نظام اقتصادی در اسلام؛ مباحث نظری: ص ۷۲).
۳. کسانی که شهید بهشتی را لیبرالیست یا سوسیالیست و یا حتی متاثر از آن دو میدانند، میتوانند به «فصل پنجم از کتاب انسان از منظر قرآن» و «گفتار ششم از کتاب درسگفتارهای فلسفه دین» مراجعه نموده و با دقت کافی و انصاف متناسب با شأن محقق مطالعه کنند تا اصالت اندیشه شهید بهشتی را بسنجند.
۴. در پیوست این یادداشت، بخشی از متن مکتوب «مواضع حزب جمهوری اسلامی» که توسط شهید بهشتی و همکارانشان تدوین شده است، تقدیم محققان خواهد شد تا خود قضاوت کنند که شهید بهشتی در دیدگاه اقتصادی خود چه مشی و مشربی داشته است و آیا منبع نظرات او متون اسلامی است یا آثار اولیانفسکی.
کتابنامه:
سید محمد حسینی بهشتی، انسان از منظر قرآن، نشر معارف.
همو، شناخت اسلام، نشر روزنه.
همو، درسگفتارهای فلسفه دین، انتشارات بقعه.
همو، حزب جمهوری اسلامی؛ مواضع تفصیلی، انتشارات بقعه.
همو، شناخت از دیدگاه قرآن، انتشارات بقعه.
همو، شناخت از دیدگاه فطرت، انتشارات بقعه.
همو، نظام اقتصادی اسلام؛ مباحث نظری، نشر روزنه.
همو، نظام اقتصادی اسلام؛ مباحث کاربردی، نشر روزنه.
همو، بانکداری، ربا و قوانین مالی اسلام، نشر روزنه.
@andishebeheshti
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
پیوست یادداشت متاثر از چپ نبود.pdf
122.7K
🔻 پیوست یادداشت متاثر از چپ نبود، اسلامش اجتماعی بود!
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️رابطه آزادی اندیشه و عدالت
✍️ امیر معصوم خانی:
از بعضی سخنان شهید بهشتی میتوان این نتیجه را گرفت که ایشان عدالت را نتیجۀ آگاهی میداند: «در تمام دورههای زندگی بشری که به شعوری رسیده و درک ظلمی کرده، عاشق عدل هم بوده است. فقط مصادیقش فرق میکرده، وگرنه اصل عدل را خواستار بوده است».
با این بیان، میتوان گفت که بهشتی عدالت را مبتنی بر آگاهی میداند، یعنی آگاهی از آنچه هست و آنچه باید باشد. مادام که انسان در اسارت جهل است، نه آزادی محقق میشود و نه عدالت، و از همینجا میتوان گفت که آزادی و عدالت ارتباطی تنگاتنگ با هم دارند، زیرا از نظر بهشتی، اعتقاد به عدل یعنی نفی هرجومرج فکری در زمینۀ ارزشهای اخلاقی و اجتماعی و این همان آزادی اندیشه است که مقدمۀ از بین رفتن جهل و تحقق عدالت است.
📚سیاست بهشتی، ص ۱۹۰
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
♦️استاد متفکر و متعهد
مرحوم مطهری عنصری متعهد، مؤمن به آرمانهای انتخاب شده و تلاشگری در راه این آرمانها بودند. ایشان دارای خصلتهای خوب و برجسته فراوانی بودند. در معاشرت هایشان بیآلایش و اهل ذوق و ادب، مطالعه، متفکر، استادی خوش بیان و خوش قریحه و سخنران و نویسندهای پرارزش بودند. تدریسها و سخنرانیها و نوشتههای ایشان بخشی از گنجینه پرارزش حرکت فکری اسلامی در عصر ماست. سخنرانیها و نوشتههای ایشان به اندیشه اسلامی بخش عظیمی از جوانان ما شکل داد و هنوز هم شکل میدهد. شهادت مرحوم مطهری در جامعه بازتاب بسیار وسیعی داشت و نشان داد که امپریالیسم جهانی و دشمنان انقلاب اسلامی، روی چه قشر اجتماعی و روی چه چهرههایی حساسیت زیاد دارند و چه کسانی را سد راه خودشان میدانند.
📚سخنرانیها و مصاحبههای آیت الله شهید دکتر سید محمد حسینی بهشتی، ج3، ص101
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️ای معلم، الگویی از آنچه میخواهی باش
ای معلم! گوش کن به نوای قرآن «وَعِبَادُ الرَّحْمَٰنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا. وَالَّذِينَ يَبِيتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّدًا وَقِيَامًا»...بزرگترین علت موفقیت انسانی که میخواهد کمک کار انسانهای دیگر در خودسازی باشد این است که خود این انسان الگویی باشد برخوردار از كمالاتی که دوست دارد دیگران بهدست آورند. آراستگی به کمالات علمی معلم و مربی، متانت، وقار، محبت، خودجوشی، معلومات، حسن برخورد و لیاقت اوست که باید کلاس را اداره کند، نه خشونت او. شما در کلاس معلمهای اینجوری هیچ وقت سر و صدا و شلوغی دیدهاید؟ کسانی هستند که سی سال معلمی کردهاند و حتی یکبار هم نیازمند به خشونت نشدهاند، یا اگر هم در مواردی نیاز به خشونت پیدا کردهاند آنقدر کم بوده که باید در دفتر خاطراتشان یادداشت کنند مبادا فراموش شود. وقتی معلم جاذبه دارد، جاذبهای ناشی از این نوع صفات و کمالات، نوبت به خشونت نمیرسد.
📚نقش آزادی در تربیت کودکان، ص ۱۶۰
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️موضوع: سیره عملی شهید بهشتی
مؤسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی برگزار میکند
🎤 سخنران :
حجت الاسلام و المسلمین مؤیدی
🔹 استاد حوزه علمیه
🔹 از شاگردان شهید آیت الله بهشتی
⏰️ زمان :
یکشنبه ۱۷ اردیبهشت، بعد از نماز ظهر و عصر
📌 قم، خیابان توحید ۳، مسجد علی المرتضی
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️صلح و اهمیت آن در اسلام
اسلام در مقایسه میان جنگ و صلح، اصالت را به صلح میدهد و آن را بهتر از جنگ میشمرد...صلح خواسته طبیعی و عمومی انسانهاست، به همین جهت همه نظامها، حتى نظامهای اجتماعی که فلسفه خود را بر مبنای تضاد و درگیری بنیان نهادهاند، میکوشند به مردم جهان نوید صلح دهند، صلحی پایدار که از گزند عوامل جنگ و نزاع مصون باشد.
قرآن جنگ و درگیری را که به راستی به حکم ضرورت و در جهت باز نگه داشتن راه خدا و آزاد ساختن خلق خدا از چنگال اهریمنان نباشد، کاری شیطانی و ناپسند میشمرد...دستور اسلام نه تنها درباره روابط داخلی مسلمانان چنین است بلکه در رابطه با غیر مسلمانان هم مقرر میکند: «اگر آنها به صلح گراییدند، تو هم صلحگرا باش و بر خدا تکیه کن که اوست شنوای توانا» البته باید مراقبت کرد که این صلح گرایی دشمن یک نیرنگ نظامی یا سیاسی نباشد.
📚شناخت اسلام، ص ۵۰۳
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️هیچ حاکمی حق ندارد مردم را با دیکتاتوری بهسمت صلاح ببرد
#حاکم #مردم #دیکتاتور #نظام
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️آمادگی کامل برای مقابله با دشمن
اسلام در عین حال که تا این حد به صلح و صلح گرایی اهمیت داده، از مسلمانان خواسته است همواره بیدار و هشیار و نیرومند باشند، آنقدر نیرومند که نه تنها دشمنان شناخته شده آنان، بلکه دشمنان نهانی و ناشناخته که هنوز رخ ننمودهاند نیز از سطوت آنان بیمناک باشند و هرگز خیال تجاوز به آنان بر خاطرشان نگذرد.
«وأعدوا لهم ما استطعتم من قوة و من رباط الخيل ترهبون به عدوالله و عدوکم»...توجه داریم که کلمه «قوه» شامل همه نیروهای صنعتی که پیوسته در حال تکامل و پیشرفت است میشود. این وظیفه مسلمین است که بهعنوان یک تکلیف دینی به انواع صنایع و فنون مجهز باشند، نه برای آنکه در راه حمایت از سلطههای جابرانه یا تجاوز و حمله به دیگران بهکار رود، بلکه برای این که در دیگران جرأت نفوذ و غلبه بر مسلمین پیدا نشود و افراد جامعه اسلامی در اثر ضعف و نداشتن امکانات مورد تجاوز قرار نگیرند.
📚شناخت اسلام، ص ۵۰۴
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
45.72M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❗از شهید بهشتی چه کتابی بخوانیم؟❗
چرا از جهانبینی شهید بهشتی چیزی نمیدانیم؟!!
شما موشنگرافی کتاب «انسان از منظر قرآن» به قلم شهید آیتالله بهشتی را مشاهده میکنید. کتابی که مجموعه بیانات انسانشناسانه شهید بهشتی است...
برای تهیه این کتاب به وبسایت https://zarinp.al/457337 و یا فروشگاههای زنجیرهای پاتوق کتاب در سراسر کشور مراجعه کنید.
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
May 11
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️سلاح انقلابیون اسلام
وعظ و اندرز تنها سلاح نهضت اسلام نیست، انقلاب خونین، جنگ و شمشیر هم جزو سلاحهای انقلابیون اسلام است، اما سلاحی که با این منطق بهکار می رود؛ میگوید من این سلاح را روبهروی او میگیرم اگر آمادگی از خودش نشان داد که بیاید در حیطه توحید و خداشناسی و اسلام قرار بگیرد، ذوب شود، آب شود، خالص شود، تبدیل به یک آدم حسابی شود، چه بهتر؛ اگر نشد، کنار رفت، مزاحمت ایجاد نکرد، باز هم به او فرصت میدهم ولی اگر در راه دین اسلام مزاحمت و اخلال کرد آن موقع است که او را با شمشیر از میان برمیدارم. این آن روح «فیسبيلالله» است...ما مهاجمان و سپاه تهاجمی در تاریخ اسلام داریم، ما با کسی تعارف نداریم. ما هرگز نمیگوییم جنگهای اسلامی صرفا دفاعی بود، ما میگوییم اسلام «جنگ هجومی» هم داشت اما جنگ هجومی و تهاجمی آزادیبخش که با فرماندهی فردی مثل پیغمبر اسلام (ص) همراه بود. در این جنگها تلاش میشد تا سپاهی کاری نکند که خلاف رضای خدا باشد و همین روح سبب میشود که اصطکاک او با دیگران، اصطکاکی با روحی عالی، حتى عالیتر از جنگهای طبقاتی باشد. حتی دشمن در چهره این سپاهی مهاجم، نور خدا میبیند.
📚 در مکتب قرآن، ج ۲، ص ۳۷ و ۳۸
#اصالت_جنگ_یا_صلح
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️قانون جهاد در اسلام
«وقاتلوا في سبيل الله البنين يقاتلونكم ولاتعتدوا إن الله لايحب المعتدين» دست به جنگ زنید با کسانی که به جنگ شما می آیند، اما این جنگ در راه خدا باشد. این، بزرگترین امتیاز قانون جهاد اسلام است: جهاد در راه عقیده؛ عقیدهای که فردی نیست، گروهی نیست، خدایی و جهانی است. عقیدهای در راه «اللهربالعالمين» میدان این عقیده «عالمين» است؛ همه انسانها میتوانند در داخل دایره این عقیده بیایند. بنابراین، حتی جنگش هم جنگ طبقاتی نیست. چون در جنگ طبقاتی، طبقهای خود را استثمار شده توسط طبقه دیگر میبیند. بهخاطر حمایت از منافع خودش و هم زنجیران هم طبقهاش به پا میخیزد و میجنگد. با آن کسی میجنگد که به منافع او و همطبقههایش تجاوز میکند. جنگ در راه من و ما است، اما مایی که باز حالت من دارد. حال آنکه اینجا «قاتلوا في سبيل الله» است. این خیلی مهم است که کلمه «من» یا «ما» های بدتر از من از صفحهای که در برابر چشم دل و جان یک پیکارگر است از بین برود و بر روی آن کلمه دیگر نوشته شود. البته من با صراحت اعتراف میکنم در تاریخ اسلام شمار مبارزانی با این حد خلوص، بسیار کم است. مبادا فکر کنید چون میگوییم قرآن بحث پیکار و جهاد را با چنین آغاز پر ارج بلندمرتبه عالی در خور مکانت انسان شروع میکند، میخواهیم بگوییم بحمدالله در طول تاریخ اسلام همه کسانی که در همه جهادها شرکت کردند همه در این حد هستند. نه، هرگز این را نمیگوییم
.
📚در مکتب قرآن، ج ۲، ص ۱۷۵ و ۱۷۶
#اصالت_جنگ_یا_صلح
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️سوره برائت و پیمانشکنان
سیاست اسلام از نظر صلح و جنگ حتی باتوجه به آیات اول سوره برائت این نیست که اسلام به همه کفار دنیا اعلام کند یا مسلمان شوید یا جزیه بدهید و یا شما را میکشیم. این فهم اشتباه است...سوره برائت میگوید از این پس مسلمانان هر مشرک پیمانشکنی را دیدند، یا او را بکشند، یا مسلمان شود و یا جزیه بدهد. بهصرف اینکه بیاید یک پیمان لفظی ببندد و کلاه سر شما بگذارد نباشد...پس کافر پیمان شکن، یا باید رسما مسلمان شود...یا اینکه «جزیه» بدهند، یعنی باید در هرسال مقداری پول به حکومت اسلامی بدهند و همان تعبیر قرآن کریم: «الذين أوتوا الكتاب حتى يعطوا الجزية عن يد وهم صاغرون»؛ یعنی با این کار در برابر حکومت اسلام احساس ضعف کنند؛ یا اینکه گردن آنها زده میشود.
این قانون، مربوط به کافر متجاوز یا کافر سیاست باز پیمانشکن است وگرنه کافری که متجاوز نباشد و سیاستباز و پیمانشکن نباشد و اجازه تبلیغات آزاد به مسلمانها در کشور خودش را بدهد (این بند جزو قراردادهای عمومی اسلام است که باید آزادی تبلیغات خداپرستی در سرتاسر جهان وجود داشته باشد)، اگر ملت کافری اینها را رعایت کرد، هیچ وقت اسلام به آنها «فاقتلوهما» نگفته و نمیگوید.
در مکتب قرآن، ج ۵، ص ۱۲۹ و ۱۳۰
#اصالت_جنگ_یا_صلح
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️ملاصدرا و هگل
هرکس ملاصدرا را بفهمد و بتواند هگل را هم درست مطالعه کند - یعنی در متن اصلی، یا در ترجمههای واقعا قابل اعتماد از متن اصلی - میتواند هگل را هم خوب بفهمد و هرکسی هم هگل را خوب فهمید، میتواند ملاصدرا را خوب بفهمد. هر فردی که توانسته باشد هگل را بفهمد مطالعهگر با استعدادی برای مطالعه آثار فلسفی ملاصدرا است، اسفار را هم خوب میفهمد و هرکس اسفار را خوب بفهمد مطالعهگر آماده توانایی است برای مطالعه آثار هگل، چون خیلی خیلی از نظر شیوه کار، شیوههای مشابه - نه یکسان - دارند. البته نه نظریات هگل و نه نظریات ملاصدرا هیچکدام تازه نیستند. طرز تفکر و شیوهای که هگل دارد ابتکار خودش نیست، از پیش بوده و او آن را به اوج رسانده مثل اوج گرما در غليان آب و همچنین است ملاصدرا.
📚حزب جمهوری اسلامی مواضع تفضیلی، ص ۱۸۱ و ۱۸۲
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
قرائت شهید بهشتی از نظریه ملاصدرا در باب آفرینش انسان.pdf
146.4K
🔻 قرائت شهید بهشتی از نظریه ملاصدرا در باب آفرینش انسان
✍️ نویسنده: محمدمهدی رفیعی
🗞️ اندیشه بهشتی، شماره چهارم. خرداد 1402
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️توحید از نگاه شهید بهشتی
🎤 سخنران :
آیتالله دکتر عسگر دیرباز
📎مشاهده کامل نشت شهید بهشتی و فلسفه صدرایی
#بزرگداشت_ملاصدرا
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️رزمندگان خدا
آنچه امروز در غرب و جنوب غرب سرزمین اسلامی ما میگذرد قصه جنگ ایران و عراق نیست، قصه جنگاوران خوزستان با مهاجمان بر خاک و هستیشان نیست، آنچه اینجا هست، قصه رویارویی یک انقلاب رهایی بخش الهی است با همه دشمنان جهانیاش و من به شما مژده میدهم...که همه مزدوران کفر و ستم در این منطقه در اثر پایمردی، فداکاری و ایستادگی و استقامت نورانی شما، زمین زیر پایشان سخت میلرزد. این مزدوران دور هم جمع میشوند، میدانید برای چه دور هم جمع میشوند؟ دور هم جمع میشوند که چه خاکی بر سر خودشان بریزند. حماسه نبرد شما با آنها، کرسیهای حکومت را سخت زیر پایشان متزلزل کرده است...ما فقط یک راه بیشتر نداریم و آن این است که همه ما بی دریغ برای پیمودن این راه الهی و این راه نورانی و راه سعادت آماده باشیم. ما وارثان فرهنگی هستیم که همیشه از دور و نزدیک رو به امام حسین میایستادیم و میگفتیم: «السلام علیکم یا ثارالله» امام حسین را ما خون خدا میدانستیم و امروز هم این شهیدان عزیز، کسانی هستند که به ثارالله پیوستند.
📚سخنرانیها و مصاحبههای آیتالله شهید دکتر سید محمد حسینی بهشتی، ج ۳، ص ۲۰۶
#روز_مقاومت_ایثار
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️رهبری همچون استاد و مربی
من میخواهم از امام و رهبرمان قبل از هر چیز بهعنوان استاد و مربی یاد کنم، چون برای ما هم استاد و هم مربی هستند و بودند و در هر دیداری که با ایشان دارم و در هر گفتوگویی و در هر بحثی، این مربی بودن ایشان را حس میکنم و مییابم که چگونه آن افق عالی و نظر و دید و آن علو همت و آن بلند همتی خاص که شایسته مردان خداست، در یک یک بحرانها و مسائل در ایشان جلوهگر است، واقعا برای من خیلی ساده بگویم همیشه نقش سازنده داشته و امام را در رابطه با خودم بیشتر بهعنوان مربی همیشه دوست داشتم و دوست میدارم، امیدوار هستم که این اثر تربیتی امام اثری باشد گسترده برای همه جامعه ما و امام که...نمونهای از یک رهبر مکتبی، یک رهبر دینی، یک رهبر اسلامی با تعهد و تقید اسلامی و بینش عالی اسلامی است را همیشه بهعنوان الگو برایمان مستدام بدارد و جامعه ما، جامعهای باشد که در طول قرنها -چون افراد که بالاخره تا ابد نخواهند بود- در خط امام و در خط امامت همیشه از رهبران و الگوهایش این چنین -انشاءالله- بهرهمند بماند.
📚سخنرانیها و مصاحبههای آیتالله شهید دکتر سید محمد حسینی بهشتی، ج ۲، ص ۴۵۸ و ۴۵۹
#امام_خمینی
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️یک رهبر به تمام معنا
امام غیر از آنکه یک فقیه، مربی و مرجع تقلید هستند، به تمام معنا یک رهبر است و کسانی که با ایشان از نزدیک آشنا باشند، این خصلتهای ویژه رهبری را به خوبی در ایشان مییابند. من از سال هزاروسیصدوبیستوپنج خدمت امام بودهام، با ایشان آشنا شدهام و از این آشنایی تا حال، سیوچهار سال میگذرد. در طول این دو سال اخیر که ما در نشیب و فرازهای انقلاب در خدمت ایشان بودیم و صحبت میکردیم و تصمیم میگرفتیم، ویژگیهای یک رهبر را بهتر میتوانستم در ایشان بشناسم و بیابم و ببینم. امام به حق رهبری است با بینش عالی و وسیع، رفتاری پر جاذبه و قاطعیت کم نظیر، با سعه صدر فراوان و بلند اندیشی و با آمادگی برای هر نوع فداکاری و خدا اندیشی عارفانه؛ چون امام سابقه مطالعات عرفانی ارزنده و همچنین سابقه سیر و سلوک اخلاقی ارزندهای دارند. بنابراین امام را یک شخصیت برجسته مییابم که در شکل دادن به انقلاب اسلامی و در حفظ اصالت و هویت انقلاب، نقش بسیار تعیین کننده داشتهاند.
📚سخنرانیها و مصاحبههای آیتالله شهید دکتر سید محمد حسینی بهشتی، ج ۳، ص ۶۵۸
#امام_خمینی
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
🔹امام رضا (ع): مؤمن، مؤمن نيست مگر آنكه در او سه خصلت باشد: سنّتى از پروردگارش و سنّتى از پيامبرش(ص) و سنّتى از امامش (ع)، سنّت از پروردگارش راز پوشى است، سنّت از پيامبرش (ص) مدارا و سازگارى با مردم و امّا سنّت از امامش (ع) شكيبايى در سختى و تنگدستى است.
(تحف العقول؛ ص۴۴۲)
میلاد با سعادت امام مهربانیها، حضرت علیبنموسیالرضا بر همگان مبارک باد
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️ امام؛ فرزند قهرمان امام حسین (ع)
🎙 سخنرانی آیتالله شهید بهشتی پیرامون جامعه حسینی
#امام_خمینی
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
تطبیق نظریه ولایت فقیه در اندیشه شهید بهشتی با امام خمینی.pdf
304.4K
🔻تطبیق نظریه ولایت فقیه در اندیشه شهید بهشتی با امام خمینی
✍️ نویسنده: سید امیر مهدی مشرف
🗞️ اندیشه بهشتی، شماره پنجم. خرداد ۱۴۰
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
♦️ضرورت استقلال
امام از نظر دعوت به اسلام که خوب دعوت به اسلام میکردند و بخش عظیمی از احکام اسلام را هم بهعنوان یک فقیه برجسته استنباط کرده بودند و در کتاب تحریر الوسیله ایشان مقدار زیادی از اینها آمده ولی برنامهریزی ایشان بیشتر روی ساقط کردن رژیم سلطنتی بود و روی بیرون کردن آمریکا و همه ابرقدرتها و قدرتها از ایران بود، یعنی تكیه معین ایشان روی این بود که ایران و ملت ایران متعلق به خود این جامعه است و سرنوشت این ملت باید متعلق به خود این ملت باشد، سرزمین این ملت هم باید متعلق به خود این ملت باشد. تکیه ایشان روی این بود که سرزمین و سرنوشت این ملت باید بهدست این ملت داده شود و آمریکا، انگلیس، شوروی، اروپای غربی، ژاپن، و همه اینها باید بدانند که با یک ملت مستقل و یک سرزمین مستقل سر و کار دارند. پس از آن، این ملت فرصت خواهد داشت که خود را براساس اسلام بسازد و نظام اسلامی را بهوجود آورد.
سخنرانیها و مصاحبههای آیتالله شهید دکتر سید محمد حسینی
📚بهشتی، ج ۳، ص ۶۳۳
#امام_خمینی
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻
هدایت شده از موسسه اندیشه بهشتی
پیروزی بیست و دو بهمن همان پیروزی پانزده خرداد است.pdf
546.7K
🔻پیروزی بیست و دو بهمن همان پیروزی پانزده خرداد است
✍️ نویسنده: فاطمه اسلام پناه
🗞️ اندیشه بهشتی، شماره ششم. خرداد ۱۴۰۲
#قیام_پانزده_خرداد
﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋﹋
❞موسسه مطالعات اسلامی و علوم انسانی اندیشه بهشتی❝
༺ @AndisheBeheshti ༻