پیامها و نکات برخی از آیات جزء نهم قرآن کریم :
سوره اعراف آیه 96
وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَی ءَامَنُواْ وَاتَّقَوْاْ لَفَتَحْنَا عَلَیْهِم بَرَکَتٍ مِّنَ السَّمَآءِ وَالْأَرْضِ وَلَکِن کَذَّبُواْ فَأَخَذْنَهُم بِمَا کَانُواْ یَکْسِبُونَ
و اگر مردم شهرها و آبادی ها ایمان آورده و تقوا پیشه کرده بودند، قطعاً (درهای) برکات آسمان وزمین را برآنان می گشودیم، ولی آنان (آیات ما را) تکذیب کردند، پس ما هم به خاطر عملکردشان آنان را (با قهر خود) گرفتیم.
نکته ها
«برکات» جمع «برکت»، به موهبت های ثابت و پایدار گفته می شود، در مقابل چیزهای گذرا. در معنای «برکت»، کثرت، خیر و افزایش وجود دارد. برکات، شامل برکت های مادّی و معنوی می شود، مثل برکت در عمر، دارایی، علم، کتاب و امثال آن.
سؤال: اگر ایمان و تقوا سبب نزول برکات است، پس چرا کشورهای کافر، وضع بهتری دارند و کشورهای اسلامی با مشکلات فراوانی روبرو هستند؟
پاسخ: اوّلاً آن کشورها از نظر علم و صنعت جلو هستند، ولی از نظر روحی و روانی آرامش ندارند. از این نظر آنان نیز مشکلات فراوانی دارند.
ثانیاً: اغلب کشورهای اسلامی، تنها نام اسلام را با خود دارند و قوانین و رهنمودهای دین اسلام در آنجا حاکم نمی باشد.
به علاوه گاهی رفاه مادّی، نوعی قهر الهی است. چنانکه قرآن می فرماید: «فلمّا نسوا ما ذکّروا به فتحنا علیهم أبواب کلّ شی ء» ** انعام، 44*** چون تذکّرات الهی را فراموش کردند، درهای همه چیز را به رویشان گشودیم تا سرمست شوند.
در قرآن، دو نوع گشایش برای دو گروه مطرح است: الف: رفاه و گشایش برای خوبان که همراه برکات است، «فَتَحنا علیهم برکات». ب: رفاه و گشایش برای کفّار و نااهلان که دیگر همراه برکت نیست، «فَتَحنا علیهم ابواب کلّ شی ء»، زیرا چه بسا نعمت ها، ناپایدار و سبب غفلت و غرور و طغیان باشد. خداوند، این رفاه و گشایش کفّار را وسیله ی مهلت و پرشدن پیمانه ی آنان قرار داده است. بنابراین به هر نعمت ظاهری نباید دل خوش کرد، زیرا اگر این نعمت ها برای مؤمنین باشد، مایه ی برکت است، و اگر برای کفّار باشد، ناپایدار و وسیله ی قهر الهی است.
امام صادق علیه السلام فرمودند: گاهی بنده ای از خداوند حاجت و تقاضایی دارد و خداوند دعایش را مستجاب می کند و مقرّر می شود تا مدّتی دیگر برآورده شود. امّا پس از آن، بنده گناهی را انجام می دهد که موجب برآورده نشدن حاجتش می شود. **تفسیر اثنی عشری***
از مصادیق بارز این آیه، دوران ظهور حضرت مهدی (عجّل اللّه تعالی فرجه) است که به گفته ی روایات، در آن زمان برکات از آسمان و زمین سرازیر می شود. **تفسیر نورالثقلین ***
پیام ها
1- ایمان آوردن و متّقی شدن جامعه، کار بسیار سختی است. «لو... آمنوا واتّقوا» («لَو»، نشانه ی کار بسیار سخت و نشدنی است)
2- برای دریافت الطاف و برکات اجتماعی خداوند، ایمان و تقوای فردی کافی نیست، باید اکثریّت جامعه اهل ایمان و تقوا باشند. **تفسیر فرقان*** «أهل القری آمنوا واتّقوا»
3- ایمان به تنهایی کافی نیست، بلکه تقوا لازم است. «آمنوا واتّقوا»
4- سرمایه گذاری روی فرهنگ ومعنویّت جامعه، بازده اقتصادی هم دارد. «آمنوا و اتّقوا لفتحنا علیهم برکات»
5 - وعده های الهی را جدّی بگیریم. با ایمان و تقوا، نزول برکات حتمی است. (حرف لام در «لفتحنا»)
6- بستن و گشایش، در اختیار خداست، «لفتحنا» امّا بازتابی از عملکرد ماست.
7- ادیان آسمانی، خواستار بهبود وضع اقتصادی مردمند. «لفتحنا علیهم»
8 - انسان به طور غریزی به دریافت برکات وخیرات علاقمند است وانبیا از همین تمایلات طبیعی برای اهداف خود استفاده می کردند. «لفتحنا علیهم برکات»
9- آنچه از برکات دریافت می کنیم، گوشه ای از برکات الهی است. «برکات» (کلمه ی «برکات» بدون الف و لام است، لذا شامل تمام برکت ها نمی شود)
10- زمین و آسمان، سرچشمه ی برکات اند. «برکات من السماء و الارض»
11- نقش آسمان در برکت رسانی، بر نقش زمین مقدّم است. «برکات من السماء و الارض» (تقدّم آسمان بر زمین)
12- ایمان و تقوا سبب نزول برکات می شود، ولی هر نعمت و رفاهی معلول ایمان و تقوا نیست. «آمنوا واتّقوا... برکات»
13- عامل محرومیّت ها و مشکلات، عملکرد خود ماست. «بما کانوا یکسبون»
14- لجاجت و پافشاری بر گناه، سبب قهر و عذاب الهی است. «فاخذناهم بما کانوا یکسبون»
سوره اعراف آیه 117
وَ أَوْحَیْنَآ إِلَی مُوسَی أَنْ أَلْقِ عَصَاکَ فَإِذَا هِیَ تَلْقَفُ مَا یَأْفِکُونَ
و به موسی وحی کردیم که عصایت را بیفکن. (همین که افکند اژدها شد و) ناگهان (وسائل و) جادوهای دروغین ساحران را بلعید.
نکته ها
کلمه ی «تَلقَف» از «لَقف»، به معنای بر گرفتن چیزی با قدرت و سرعت است و در این جا به معنای بلعیدن است و کلمه ی «یأفکون» از «اِفک»، به دروغی که در قالب صدق و راستی مطرح شود یا باطلی که ظاهری حقّ نما داشته باشد، گفته می شود.
اگر معجزه و عصای حضرت موسی، بافته های جادویی ساحران را بی تأثیر می کند و آنها را نابود می کند، استمداد از معجزه ی جاوید پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله یعنی قرآن و تلاوت آن نیز حتماً بافته ها و توطئه های پیروان باطل را نقش بر آب می کند.
پیام ها
1- پیامبران الهی، در شرایط بحرانی مستقیماً از سوی غیب مدد می شوند. «أوحینا الی موسی أن القِ عصاک» آری، خداوند بندگان مخلص خود را در مجامع بین المللی و در حضور دشمنان حقّ، امداد کرده و بر آنان غالب می سازد.
2- باطل هایی که در چشم و دل مردم تأثیر گذارده و آنها را لرزان می کنند، «سحروا أعین الناس و استرهبوهم» توسّط پیامبر با قدرت الهی بر ملا شده و درهم شکسته می شود. «تلقف ما یأفکون»
سوره اعراف آیه 121, 122
قَالُواْ ءَامَنَّا بِرَبِ ّ الْعَلَمِینَ
رَبِ ّ مُوسَی وَ هَرُونَ
(ساحران) گفتند: به پروردگار جهانیان ایمان آوردیم.
(همان) پروردگار موسی و هارون.
نکته ها
جادوگرانی که برای رسوا ساختن حضرت موسی و کسب مال و مقام نزد فرعون به صحنه آمده بودند، با دیدن معجزه ی موسی علیه السلام، ایمان آورده و آن را اعلام و به اصول توحید، نبوّت و معاد اقرار کردند؛ توحید و نبوّت را با جملات «آمنّا بربّ العالمین، ربّ موسی وهارون» و ایمان به معاد را در آیه 125 با جمله ی «الی ربّنا منقلبون» اعلام نمودند. در واقع فرعون با فراهم آوردن جادوگران، سبب شد که آنان یکجا به موسی ایمان آورند. آری، عدو شود سبب خیر، اگر خدا خواهد.
ساحران، موسی و هارون علیهما السلام را با هم مطرح کردند و گفتند: «ربّ موسی و هارون»، زیرا هارون نیز در کنار موسی در ارشاد آنان نقش داشته است و یا اگر می گفتند: «ربّ موسی»، احتمال سوء استفاده فرعونیان داده می شد، که بگویند ربِ ّ موسی، فرعون است، چون او سالها در خانه ی فرعون و تحت تربیت او بوده تا بزرگ شده است، چنانکه خود فرعون به موسی علیه السلام گفت: آیا ما تو را در کودکی تربیت نکردیم؟ «ألم نربّک فینا ولیداً» **شعراء، 18*** لذا ساحران این توطئه را نقش بر آب کردند و گفتند: «ربّ موسی و هارون»
حضرت علی علیه السلام فرمود: «کُن لما لا ترجو أرجی منک لما تَرجو»، به آن چیز که امید نداری، امیدوارتر باش تا به چیزی که امیدی در آن هست. چنانکه موسی علیه السلام حرکت کرد تا برای خانواده اش آتش بیاورد، امّا با مقام رسالت برگشت، ملکه ی سبأ برای دیدن حضرت سلیمان علیه السلام از شهر خارج شد، امّا مؤمن برگشت، ساحران برای رسیدن به پست و مقام به دربار فرعون آمدند، امّا با ایمان و مؤمن بازگشتند. **تفسیر اثنی عشری، تحف العقول، ص 208***
پیام ها
1- ساحران، قبل از مبارزه، محتوای دعوت موسی را شنیده بودند و لذا پس از دیدن معجزه ی آن حضرت، به همان شنیده ها اقرار کردند. «قالوا آمنّا»
2- انسان، انعطاف پذیر و آزاد است و می تواند پس از فهمیدن حقّ، عقیده و فکر خود را تغییر دهد. «قالوا آمنّا»
3- توبه ی انحراف فکری و شرک، ایمان است. «آمنّا»
4- ساحران، تفاوت معجزه و جادو را بهتر از دیگران فهمیدند و لذا خیلی سریع ایمان آوردند. «آمنّا»
5 - گاهی ایمان نیاوردن مردم به دلیل ناشناخته بودن حقّ است، همین که حقّ روشن شد، گروهی ایمان می آورند. «آمنّا»
6- جلوی سوءاستفاده را باید گرفت. برای اینکه فرعون نگوید: من همان «ربّ العالمین» هستم، ساحران گفتند: «ربّ موسی و هارون»
7- در خالقیّت خداوند بحثی نیست، نزاع بر سر ربوبیّت خدا و تدبیر جهان به دست اوست. «ربّ العالمین ربّ موسی و هارون»
سوره اعراف آیه 126
وَمَا تَنقِمُ مِنَّآ إِلَّا أَنْ ءَامَنَّا بَِایَتِ رَبِّنَا لَمَّا جَآءَتْنَا رَبَّنَآ أَفْرِغْ عَلَیْنَا صَبْراً وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِینَ
و (ای فرعون!) تو از ما انتقام نمی کشی جز برای اینکه ما به آیات (و معجزات) پروردگارمان که برای ما آمد ایمان آورده ایم. پرودگارا! بر ما صبر و شکیبایی فرو ریز و ما را مسلمان و فرمان بردار بمیران.
نکته ها
این آیه، پاسخی به جوسازی ها وتهمت هایی است که از سوی فرعون نسبت به مؤمنان و همراهان حضرت موسی انجام می گرفت و در آیات گذشته به آنها اشاره شد، از قبیل اینکه شما توطئه گر هستید وقصد تصاحب وطن و کاشانه مردم و اخراج آنان را دارید. آنان گفتند: شما نیز می دانید که جرم ما این تنها ایمان ماست، نه آنچه شما می گویید.
امام صادق علیه السلام فرمود: کسی که خود را برتر از دیگران بداند مستکبر است. به حضرت گفتند: گاهی انسان به دلیل آنکه دیگران مشغول گناهند و او گناه نمی کند خود را برتر می داند! حضرت فرمودند: شاید او توبه کرده و بخشیده شده است، ولی تو خبر نداری و هنوز او را چنان می بینی. مگر داستان ساحران را نشنیده ای که با انگیزه ی شکست موسی آمدند، ولی توبه کرده و هدایت شدند و پایان خوبی داشتند. **تفسیر نورالثقلین***
پیام ها
1- ایمان به خدا و زیر بار طاغوت نرفتن، بی دردسر نیست. «و ما تنقم»
2- ایمانی ارزش دارد که براساس برهان و پس از دیدن نشانه های حقیقت باشد. «آمنّا بآیات ربّنا لمّا جائتنا»
3- طاغوت ها با فکر و عقیده ی توحیدی مخالفند، نه با آدم ها. «الاّ أن آمنّا»
4- نشانه ی مؤمنان راستین، آرامش، مقاومت، صراحت، شجاعت، تضرّع و دعا بخصوص در هنگام سختی هاست. «آمنّا... ربّنا افرغ علینا صبراً»
5 - در دعا به ربوبیّت خداوند متوسّل شویم. «ربّنا»
6- بهترین شیوه در برابر تهدید طاغوت ها، دعا و توکّل بر خدا و حفظ ایمان و پایداری است. «ربّنا أفرغ علینا صبراً و توفّنا مسلمین»
7- وقتی تهدیدها سنگین باشد، صبر و مقاومت بیشتری هم می طلبد. ساحران گفتند: «أفرغ علینا صبراً» یعنی دل ما را پر از صبر کن ونگفتند: «أنزل علینا»
8 - حسن عاقبت، نیاز به دعا، استمداد وتوفیق الهی دارد. «ربّنا... توفّنا مسلمین»
سوره اعراف آیه 142
وَوَعَدْنَا مُوسَی ثَلَثِینَ لَیْلَةً وَأَتْمَمْنَهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقَتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیْلَةً وَقَالَ مُوسَی لِأَخِیهِ هَرُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی وَ أَصْلِحْ وَلَا تَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِینَ
وما با موسی، سی شب (در کوه طور، برای نزول تورات وآیات الهی) وعده گذاشتیم و آن را با (افزودن) ده شب کامل کردیم، پس میعاد پروردگارش چهل شب کامل شد و موسی (پیش از رفتن به این وعده گاه) به برادرش هارون گفت: در میان امّت من جانشین من باش (و کار مردم را) اصلاح کن و از راه وروش مفسدان پیروی مکن!
نکته ها
در آیه 51 سوره ی بقره، سخن از وعده ی چهل شب با موسی است، «واذ واعدنا موسی أربعین لیلة»، ولی در اینجا سی شب به اضافه ی ده شب، که به فرموده ی امام باقر علیه السلام فلسفه ی این کار، آزمایش بنی اسرائیل بوده است. در روایات می خوانیم: سی شب آن در ماه ذی القعده و ده شب آن در اوّل ماه ذی الحجّه بوده است. **تفسیر نورالثقلین ***
با آن که حضرت موسی چهل شبانه روز را به طور کامل در کوه طور بوره است، (چنانکه در تورات سِفر خروج نیز آمده است،) ولی تعبیر به چهل شب، ممکن است به این دلیل باشد که مناجات ها اغلب در شب صورت می گیرد و یا آنکه در قدیم تقویم براساس ماه بوده و ماه در شب نمایان است، لذا برای شمارش ایّام نیز از شب استفاده می شده است.
تغییر برنامه بر اساس حکمت، مانند تغییر نسخه ی پزشک در شرایط ویژه ی بیمار، اشکال ندارد. لذا سی شب با اضافه شدن ده شب به چهل شب تغییر نمود.
چنانکه «بداء» در مورد خداوند، به معنای تغییر برنامه براساس تغییر شرایط است، البتّه تمام این تغییرات را خداوند از قبل می داند، همان گونه که گاهی پزشک از قبل می داند پس از دو روز عمل به این نسخه، وضع بیمار تغییر کرده و نیاز به دارو و نسخه ای دیگر دارد. و درباره ی خداوند هرگز به معنای پشیمان شدن یا تغییر هدف و یا کشف نکته ای تازه و تغییر موضع نیست، زیرا این معانی از جهل و محدودیّت سرچشمه می گیرد که مربوط به انسان است، امّا خداوند در مسیر امتحان و تربیت انسان این تغییرات را انجام می دهد.
در «اربعین» و عدد چهل، اسراری نهفته است، این عدد، در فرهنگ ادیان و در روایات اسلامی جایگاه خاصّی دارد، چنانکه می خوانیم:
در زمان حضرت نوح علیه السلام، برای عذاب کفّار، چهل روز باران بارید.
چهل سال قوم حضرت موسی در بیابان سرگردان بودند.
پیامبر صلی الله علیه وآله چهل روز از خدیجه جدا شد و اعتکاف کرد تا غذای آسمانی نازل شد و مقدّمه ی تولّد حضرت زهرا علیها السلام فراهم گردید.
رسول خدا صلی الله علیه وآله در چهل سالگی مبعوث شد.
انسان تا چهل سالگی زمینه ی کمال روحی ومعنوی دارد، امّا پس از آن دشوار می شود.
چهل روز اخلاص در عمل، عامل جاری شدن حکمت از قلب به زبان است.
چهل بار خواندن بعضی سوره ها و دعاها برای فرج و رفع مشکلات سفارش شده است.
چهل روز پذیرفته نشدن اعمال از جمله نماز، پیامد بعضی گناهان است.
چهل مؤمن اگر به خوب بودن مرده ای شهادت دهند، خداوند او را می آمرزد... **سفینةالبحار، ج 1، ص 504 تا 505*** بعضی کتاب ها نیز با محوریّت عدد چهل، مانند چهل حدیث نوشته شده است. **تفسیر فرقان و اربعین در فرهنگ اسلامی، سید رضا تقوی***
چگونه می توان پذیرفت که حضرت موسی برای غیبت موقّت خود جانشین تعیین کند، امّا خاتم پیامبران صلی الله علیه وآله برای غیبت ابدی خود، جانشینی تعیین نکرده باشد؟! با آنکه حدیث منزلت که پیامبر خطاب به علی علیه السلام فرمود: «أنت منّی بمنزلة هارون من موسی» تو برای من مثل هارون برای موسی می باشی، به صورت متواتر در منابع اهل سنّت آمده است. **صحیح بخاری، ج 6، ص 3 ؛ صحیح مسلم، ج 4، ص 187 ؛ سنن ابن ماجه، ج 1، ص 42 و مسند احمدبن حنبل، ج 1 ص 173، 175، 177، 179 و 182*** و آیا مردم در زمان غیبت امام زمان علیه السلام رها شده اند؟!
دو آزمایش برای قوم موسی رخ داد: یکی ده روز زیادتر ماندن موسی در وعده گاه و دیگری گوساله ی سامری. چنانکه خداوند می فرماید: «فانّا قد فتّنا قومک من بعدک و اضلّهم السامریّ» **طه، 85*** ، هنگامی که موسی علیه السلام فرمود: من برای دریافت دستورات الهی، سی شب به وعده گاه می روم، چون از سی شبانه روز گذشت و موسی نیامد، مردم گفتند: موسی خلف وعده کرده است، لذا از او بریده و بدنبال برنامه های انحرافی رفتند. در حالی که بار رفتن موسی به کوه طور، خدای او که از میان نرفته بود تا مردم به سراغ بت پرستی بروند.
مراد از اصلاح در آیه، اصلاح در مسائل اجتماعی و جامعه است، نه اصلاح در رفتار فردی و شخصی. (کلمه ی «اَصلِح»، پس از «اُخلُفنی» آمده است.)
در زمان حضرت موسی، مفسدانِ توطئه گری بودند که موسی نگران آنها بود و به هارون سفارش می کرد: نگذار زمام امور را به دست گیرند وخواسته یا ناخواسته دنباله رو آنان شوی. «ولا تَتّبع سبیل المفسدین»
پیام ها
1- بی مقدّمه و بدون خودسازی، بر پیامبران کتاب آسمانی نازل نمی شود، بلکه لیاقت به همراه عبادت و مناجات های شبانه و عارفانه لازم است. «و واعدنا موسی ثلاثین لیلة...»
2- مسئولیّت ها حتّی در سطح رهبری، نباید مانع عبادت و اعتکاف و خلوت با خدا باشد. «و واعدنا موسی...»
3- قانون الهی چنان مقدّس است که دریافتش نیاز به آمادگی کاملِ روحی دارد. «و واعدنا...»
4- وعده گاه خداوند با انبیا، مکان نهایی همچون کوه طور و غار حراست و ضیافت الهی از بندگان صالح خود، دعا و مناجات است. «واعدنا...»
5 - شب، بهترین فرصت برای مناجات است. «لیلة»
6- عبادت در چهل شب تمام، آثار خاصّی بدنبال دارد. «اتممناها... فتمّ»
7- در کارها باید مدّت و اجل تعیین شود. «أربعین»
8 - رهبری جدید باید در فراز و نشیب های نهضت، در کنار رهبری قدیم تجربه دیده باشد. «قال موسی لاخیه هارون اخلفنی فی قومی...»
9- جامعه هرگز نباید بی رهبر باشد. «اُخلُفنی»
10- انبیا به اذن الهی، حقّ تعیین جانشین دارند. «اُخلُفنی»
11- امامت و رهبری مردم باید به سفارش پیامبر، «اُخلُفنی فی قومی» در مسیر اصلاح جامعه، «اصلح» و به دور از انحراف «ولاتتّبع سبیل المفسدین» باشد.
12- در یک زمان، دو رهبر نمی شود. هارون علیه السلام همچون حضرت موسی پیامبر بود، ولی رهبری با موسی علیه السلام بود. «اُخلُفنی» (آری، امامت و رهبری غیر از نبوّت است، لذا موسی برای دوران غیبت، هارون را جانشین خود و رهبر مردم قرار داد)
13- انبیا آنقدر دلسوز امّتند و خود را مسئول می دانند که حتّی برای چند روز، مردم را بی سرپرست نمی گذارند. «اُخلُفنی»
14- وظیفه ی کلّی رهبر، اصلاح امّت است. «اَصلِح»
15- اگر مردم به فساد کشیده شدند و یا خواستار فساد بودند، رهبری نباید از موضع اصلاح گری دست بردارد. «و لا تتّبع سبیل المفسدین»
16- تذکّر و یادآوری، نشانه ی ناتوانی و ضعف نیست. با آنکه هارون علیه السلام پیامبر و معصوم بود، امّا باز هم حضرت موسی او را به دو وظیفه عمده ی اصلاح و دوری از فساد توجّه داد. «اَصلِح و لا تَتّبع...»
17- اصلاح جامعه، با عوامل فاسد و پیروی از مفسدان، امکان پذیر نیست. «اَصلِح و لاتَتّبع سبیل المفسدین»
18- جامعه نیاز به رهبری اصلاح گر دارد، «اَصلِح» رهبری که هرگز تسلیم نظرات و توطئه های مفسدان نشود. «ولا تَتَّبع سبیل المفسدین»
درس نهم از جزء نهم:
«نقش تقوا در معرفت انسان»
یایها الذین امنوا ان تتقوا الله یجعل لکن فرقانا و یکفر عنکم سیئاتکم و یغفر لکم و الله ذوالفضل العظیم.
«سوره انفال، آیه 29»
معنی آیه:
ای کسانی که ایمان آورده اید: اگر تقوای الهی داشته باشید خداوند برایتان فرقان (قوه شناخت حق از باطل) قرار می دهد و گناهانتان را می پوشاند و شما را می آمرزد و خداوند صاحب فضل و بخشش بزرگ است.
نکات مهم آیه:
1- معیار شناخت حق از باطل متعدد است.
الف: انبیاء و اولیاء الهی در حدیث آمده است که هر کس علی (ع) را رها کند خدا را رها کرده است.
ب: کتاب آسمانی که با عرضه به آن می توان حق از باطل را تشخیص داد.
ج: تقوا
2- تقوی عامل شناخت صحیح و آبرو و حیثیت اجتماعی و مغفرت اخروی است.
3- کسانی که تمایلات نفسانی را کنار بگذارند حق را تشخیص می دهند و تقوی سبب پیدایش بینش صحیح است.
4- قلب پاک و تقوی همچون آینه علوم و حقایق را می گیرد.
جمال یار ندارد حجاب و پرده، ولی غبار ره بنشان تا نظر توانی کرد «حافظ»
5- در آیه 282 بقره خداوند می فرماید: «اتقوالله و یعلمکم الله» یعنی پروا از خدا کنید، خدا یادتان می دهد. گویا روح همچون آینه ای است که تقوا غبار از آن می زداید و نور خورشید حق در آن منعکس می شود و برعکس حرص ها و طمع ها سبب لغزش عمل می شود. (شرح آیه فوق از تفسیر نمونه جلد 7)
چه رابطه ای است بین تقوی و بینش انسان
1- نیروی عقل انسان برای درک حقایق آماده است اما پرده هایی از حرص و طمع و شهوت و خودبینی و حسد و عشق های افراطی به مال و زن و فرزند و جاه و مقام همچون دود سیاهی در مقابل دید عقل آشکار می گردد.
حقیقت سرایــی است آراستـه هـوا و هـوس گرد برخاسته
نبینی که هر جا برخاست گردد نبیند نظر گرچه بیناست مرد
2- هر کمال در هر کجاست پرتوی از کمال حق است. هر قدر انسان به خدا نزدیکتر شود نور بیشتری از آن کمال مطلق در وجود او انعکاس خواهد یافت هرگاه انسان در پرتوی تقوا و پرهیز از گناه به خداوند نزدیک شود سهم بیشتری از علم و دانش الهی دریافت خواهد کرد.
3- از نظر تجزیه و تحلیل عقلی نیز پیوند میان تقوی و درک حقایق قابل فهم است.
به عنوان مثال: در خانواده ای که تقوا نیست و کودکان در محیط آلوده پرورش می یابند و از همان طفولیت به فساد و بی بند و باری خو می گیرند در آینده که بزرگ می شوند تشخیص نیکی ها از بدی ها برای آنها مشکل می شود.
تقوا در قرآن مجید
1- کرامت در پرتو تقوا حاصل می شود (ان اکرمکم عندالله اتقاکم) حجرات 13
شخصی به حضرت رضا (ع) عرض کرد: کسی از نظر خانوادگی با شرافت تر از شما وجود ندارد. حضرت فرمود: شرافت پدران من به دلیل تقوی و فرمان برداری از خداست.
2- تقوا بهترین لباس است (و لباس التقوی ذلک خیر). اعراف 26
همانطور که لباس ظاهری موجب زیبایی انسان گشته عیوب انسان را می پوشاند. لباس باطنی تقوا نیز انسان را به زیور اخلاق آراسته کردهف زشتی های انسان را می پوشاند.
3- تقوا بهترین زاد و توشه قیامت است (فان الله الزاد التقوی) بقره 168
انسان دو گونه سفر دارد 1- سفر در دنیا 2- سفر از دنیا
برای سفر در دنیا زاد و توشه مادی نیاز است ولی برای سفر از دنیا زاد و توشه معنوی که همان معرفت و محبت به خداست نیاز می باشد و فرق آن این است که توشه مادی انسان را از رنج و عذاب موقت دنیا نجات می دهد ولی زاد و توشه معنوی انسان را از رنج و مشقتهای همیشگی نجات می دهد.
4- تقوی باعث قبولی اعمال است. (انما یتقبل الله من المتقین)
5- قرآن کسانی را که اهل تقوا هستند هدایت می کند.(ذلک الکتاب لاریب فیه هدی للمتقین)
تقوای همه جانبه در قرآن
الف: تقوا در غذا خوردن (کلو مما رزقکم الله حلالا طیباً و اتقوا الله) مائده 88
ب: تقوا در جهاد (آل عمران 20)
ج: تقوا در معامله (آل عمران 130)
د: تقوا در معاشرت با مردم (حجرات 12)
هـ: تقوا در انفاق (لیل 75)
و: تقوا در پیروی از پیامبر (حشر 7)
مروری بر جزء نهم:
1- اگر مردم شهرها و آبادی ها ایمان می آوردند و تقوا پیشه می کردند قطعاً برکات آسمان و زمین را به روی آنها می گشودیم. (96- اعراف)
2- به زودی کسانی را که با ناحق در زمین تکبر می ورزند از ایمان به آیات خود منصرف می سازم. (46- اعراف)
3- ای پیامبر از آنان (جمعی از بنی اسرائیل) درباره آبادی که در کنار دریا بود سئوال کن آنگاه که به قانون و روز شنبه تجاوز می کردند. (163- اعراف)
4- با مردم عفو و گذشت را پیشه کن. (199- اعراف)
5- هرگاه از طرف شیطان (و شیطان صفت) وسوسه ای به تو رسد پس به خداوند پناه آور، قطعاً او شنوا و داناست. (200- اعراف)
6- پروردگارت را در دل خود، از روی تضرع و هراس آهسته و آرام و در هر صبح و شام یاد کن و از غافلان نباش. (205- اعراف)
7- هرگاه قرآن خوانده شود به آن گوش دهید و ساکت شوید تا بشنوید، باشد که مورد رحمت قرار گیرید. (204- اعراف)
8- ای کسانی که ایمان آورده اید هرگاه با کافران برخورد کردید که به طور انبوه در جبهه به سوی شما آورده اند پشت به آنان نکنید و مگریزید. (15- انفال)
9- ای کسانی که ایمان آورده اید از خدا و فرستاده او پیروی کنید. (20- انفال)
10- ای کسانی که ایمان آورده اید هرگاه خداوند و رسول شما را به چیزی که حیات بخش شماست دعوت می کنند بپذیرید. (24- انفال)
11- ای کسانی که ایمان آورده اید به خدا و پیامبر خیانت نکنید. (27- انفال)
12- ای کسانی که ایمان آورده اید اگر تقوای الهی پیشه کنید خداوند برایتان قوه تشخیص حق از باطل قرار می دهد. (29- انفال)
#اداره_تبلیغات_اسلامی_شاهین_شهر_و_میمه
#رمضان_المبارک_1442
#مسابقه_فصل_بندگی-
# سوال نهم:چه چیزهایی روزه را باطل می کند؟
# پاسخ در کلیپ به نشانی:
https://eitaa.com/bisimchee1400/412
پاسخ صحیح را همراه با نام و نام خانوادگی و شماره تلفن همراه خود به شماره 09132770084در ایتا ارسال فرمایید.
هدایت شده از اصفهان - رؤسا و کارشناسان تبلیغات اسلامی
پیشنهادی داریم
برای #محتوای تبلیغیِ #رمضان ۱۴۴۲
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پیروزی جبههٔ حق در نبرد حق و باطل
و روایت دسـت برتر خـدا در این نبرد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
کتاب «دستی بالای دستها»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
متن ده گفتار
حول محور محتواییِ امسال:
تقویت زنجیرهٔ تواصی
بــرای امیــد و اعتـماد
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پیدیاف رایگان کتاب
هماکنون در سایت «شمع»
چشمبهراهِ چشمان شماست:
www.ShabakeTabligh.ir
شمع
شبکۀ مبلغان و عملیاتهای تبلیغی
هدایت شده از محله همدل
✅ صفحهی مهروارهی محلهی همدل در اینستاگرام را دنبال کنید👇
https://instagram.com/mahaleh_hamdel?igshid=1ag7kxbq4l8tm
@mahaleh_hamdel
مراسم بزرگداشت سردار شهید سید محمد حجازی
زمان : پنجشنبـه 2 اردیبهشت ساعت 9 صبح
مکان : گلستــان شهـدای اصفهـان
#رسانه_باشید
هدایت شده از سامانه آموزشی مبشران
بسته رصدی تحلیلی گرا - 13.pdf
4.53M
💠بسته رصدی تحلیلی گرا - شماره 13
🔰1 اردیبهشت 1400
شامل:
🔸ناب چین:
گلچین اخبار انتخاباتی ۲۴ ساعت گذشته
به همراه مهمترین توئیت های ۲۴ ساعت گذشته
🔹تحلیل برتر:
بهترین تحلیلهای انتخاباتی ۲۴ ساعت گذشته منتشر شده
🔸خط خبری رسانه ها:
مروری بر مهمترین محورهای خبری - تحلیلی رسانه های بیگانه
📛برخی از عناوین این بسته خبری:
🔸گزینه پنهان اصلاحطلبان برای ریاست جمهوری کیست؟
🔹پاسخ خاتمی به درخواست کاندیداتوری اش
🔸باز شدن پای گوگوش به گفتمان انتخاباتی یک جناح
🔹میزان مشارکت احتمالی در انتخابات طبق آخرین افکارسنجی
🔸خیز آذری جهرمی برای پستی خارج از دولت
🔹اصلاحطلبان به هیچ وجه به ظریف فکر نمی کنند!
🔸کدام کاندیدا در 24 ساعت گذشته محتواهای بیشتری در تویتر، تلگرام و اینستاگرام تولید کرده است؟
┈┈┈•✾🍃🌸🍃✾•┈┈┈•
مارا در شبکه اجتماعی دنبال کنید:
🔷پیامرسان ایتا:
🆔https://eitaa.com/mobasheran_org
🔷پیام رسان روبیکا
https://rubika.ir/mobasheran_org
🌐آدرس تارنمای مبشران
www.mobasheran.org
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بيسيمچي:
🚨اجرای مانور خودرویی اعلام وضعیت قرمز کرونایی در شاهین شهر در اجرای مصوبات ستاد مدیریت بیماری کرونا شهرستان شاهین شهر و میمه ، مانور خودرویی اعلام وضعیت قرمز کرونایی با همکاری حوزه خدمات شهری ، سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی و سازمان آتش نشانی شهرداری شاهین شهر و شبکه بهداشت و درمان شهرستان با حضور پلیس راهنمایی راهنمایی و رانندگی ، بسیج و اورژانس۱۱۵ در شاهین شهر برگزار گردید. کمیته اطلاع رسانی و هماهنگی رسانه ای ستاد کرونا شهرستان شاهین شهر و میمه