هدایت شده از اقتصاد کلان، دکتر بخشی
8⃣ سؤال هشتم:
دلیل افزایش قیمت دلار، بهویژه در کوتاه مدت چیست؟
برخی معتقدند که افزایش قیمت دلار در ایران بهویژه در این چندماه اخیر ناشی از هیجانهای سفته بازانه بوده و به رشد نقدینگی ارتباط چندانی ندارد. کانالهای تلگرامی با بازارگرمی و لفاظی، قیمت دلار را بدون اینکه اساساً بازاری برای آن شکل گرفته باشه، تعیین میکنند. یعنی لحظهای، دلار را بالا میبرند. اینجا نقدینگی اساساً در تعیین قیمت دلار نقشی ندارد. برای مثال اگر دلار الان ۳۰ هزارتومان است و هرساعت با ایجاد هیجان بهطور میانگین۵۰ تومان روی قیمت میکشند؛ در مدت نزدیک به یکماه ممکن است قیمت را دو برابر کنند. اما قطعاً در این بازهی یکماهه نقدینگی به این شدت افزایش پیدا نکرده است. حداکثر در این یک ماه نقدینگی شاید ۲ الی ۳ درصد رشد کرده باشد.
این اختلاف بین ۱۰۰ درصد افزایش قیمت دلار و ۳ درصد رشد نقدینگی در اقتصاد آیا دلالت بر این ندارد که دلیل افزایش قیمت دلار، رشد نقدینگی نیست؟
آیا نباید در این دیدگاه که رشد نقدینگی باعث افزایش قیمت دلار میشود تشکیک کرد؟
✔️ پاسخ:
خیر!
قطعاً ردپای افزایش نقدینگی در افزایش قیمت دلار وجود دارد.
همچنین؛ افزایش قیمت بقیه کالاها هم تابعی از افزایش نقدینگی و نه قیمت دلار است.
توضیح در ادامه 👇
@drbakhshi_eghtesadekalaan
هدایت شده از اقتصاد کلان، دکتر بخشی
👈 ادامه اول از پاسخ به سؤال هشتم:
در ابتدا، نکتهای را باید یادآور شد. مادام که بازار شکل نگرفته باشد، یعنی خریدار و فروشنده قصد خرید و فروش نداشته باشند، پول و کالایی رد و بدل نشده باشد، نمیتوان گفت قیمت، تعیین شده است. هر کانال تلگرامی یا هر جای دیگری، قیمت را هر مقداری هم که اعلام کنند، اما براساس آن قیمت، معاملهای واقع نشود و درواقع بازار شکل نگیرد، قیمت اعلامی بیپایه و بیاساس است.
حتی ممکن است کانالهای تلگرامی کاملاً جعلی عمل کنند و هیچ خرید و فروشی در واقعیت بین اعضای این کانالها اتفاق نیافتد که اهمیتی البته ندارد. آنچه مهم است این است که در یک بازار واقعی، مثلاً جایی نظیر سبزه میدان تهران، به این لفاظی ها و بازارگرمی های تلگرامی نگاه کنند و انتظارات خودشان را براساس این کانالها تنظیم کنند و حداقل یک معامله در آخرین نرخ اعلامی از سوی این کانالها اتفاق بیافتد و ریال با دلار معامله شود. همین کافی است که بگوییم در نرخ اعلامی، بازار شکل گرفته است.
ادامه دارد 👇
@drbakhshi_eghtesadekalaan
هدایت شده از اقتصاد کلان، دکتر بخشی
👈 ادامه دوم از پاسخ به سؤال هشتم:
حال با این توضیح سعی میکنیم مسأله چگونگی تعیین قیمت را تشریح کنیم.
درست است که نرخ رشد نقدینگی در اقتصاد در یک بازه مثلاً یک ماهه، مثلاً ۲ درصد بوده، اما نرخ رشد نقدینگی در بازار دلار مهم است که چقدر بوده. یعنی نقدینگی وارد شده به بازار برای خرید مقدار مشخصی دلار، نسبت به دفعهی قبل از آن چقدر رشد کرده است. این دقیقاً همان چیزی است که قیمت دلار را متأثر میکند.
اگر در آخرین معامله انجام شده، حجم نقدینگی گسیل شده به بازار دلار برای خرید ۱۰۰۰ دلار، معادل ۳۰ میلیون تومان بوده ولی یک ماه بعد برای خرید ۱۰۰۰ دلار ۶۰ میلیون تومان گسیل شده یعنی رشد نقدینگی در این فاصله در بازار دلار ۱۰۰ درصد بوده و لذا طبیعی است که قیمت دلار ۱۰۰ درصد افزایش یافته باشد. اما اگر بلافاصله یک دقیقه بعد، بهجای ۶۰ میلیون قبلی، ۵۹ میلیون برای خرید ۱۰۰۰ دلار بعدی ارائه شود و خریدار حاضر به پرداخت پول بیشتری نباشد و فروشنده نیز بپذیرد، قیمت دلار از ۶۰ هزار تومان به ۵۹ هزارتومان کاهش خواهدیافت . یعنی چون نرخ رشد نقدینگی در همین یک ساعت منفی ۱ و ۶۷ صدم درصد بود، لاجرم قیمت هر دلار نیز درست به همین انداز بلافاصه کاهش میيابد؛ درحالیکه نقدینگی در کل اقتصاد فقط ۲ درصد افزایش داشته است.
ادامه دارد👇
@drbakhshi_eghtesadekalaan
هدایت شده از اقتصاد کلان، دکتر بخشی
👈 ادامه سوم از پاسخ به سؤال هشتم:
اگر به فرض، حجم کل نقدینگی در اقتصاد ۱۰۰۰ میلیارد تومان باشد، با نرخ رشد ۲ درصد، یعنی ۲۰ میلیارد تومان در عرض یک ماه به آن اضافه شده است. قاعدتاً این رقم اضافه شده بین بازارهای مختلف پخش شده و هر بازاری سهمی از این اضافه را به خود اختصاص میدهد. البته ممکن است برخی بازارها هیچ سهمی از این نقدینگی را در دوره مذکور دریافت نکنند و حجم پول در گردش آنها تغییری نکند.
حتی ممکن است همه این ۲۰ میلیارد تومان وارد بازارها نشود و داخل حسابهای سپرده افراد باقی بماند. به هرحال سهم بازارها از این نقدینگی جدیداً افزایش یافته میتواند خیلی متفاوت باشد.
آنچه که در تعیین میزان افزایش قیمت در هر بازار مهم است نرخ رشد نقدینگی در آن بازار است نه نرخ کل رشد نقدینگی در اقتصاد.
ممکن است درحالیکه نرخ رشد نقدینگی در کل اقتصاد در بازه زمانی مورد نظر تنها ۲ درصد باشد اما نرخ رشد نقدینگی در یک بازار در همان بازه زمانی، ۱۰۰ درصد و یا هر نرخ دیگری باشد.
نرخ رشد نقدینگی در هر بازار نیز ازطریق محاسبه تغییر حجم نقدینگی در گردش در همان بازار در یکفاصله زمانی بهدست میآید.
ادامه دارد👇
@drbakhshi_eghtesadekalaan
هدایت شده از اقتصاد کلان، دکتر بخشی
👈 ادامه چهارم از پاسخ به سؤال هشتم:
یکمثال میزنیم. اگر کانال تلگرامی نرخ ۶۰ هزار تومان را برای دلار اعلام کنه، چنانچه معاملهای در این قیمت اتفاق نیافته، قاعدتاً
قیمت اعلامی را کاهش میدهند. اما اگر در این نرخ اعلامی هر دلار ۶۰ هزار تومان، معامله اتفاق بیافتد (یعنی بازار شکل بگیرد) و مثلاً ۱۰۰۰ دلار خریداری شود، این معنایش این است که ۶۰ میلیون تومان برای خرید ۱۰۰۰ دلار هزینه شده است.
حال اگه روز بعد، قیمت اعلامی ۶۱ هزار تومان شود و معامله اتفاق بیافتد و مثلاً ۵۰۰ دلار معامله بشه، یعنی این بار ۳۰ میلیون و پانصد هزار تومان برای برای خرید ۵۰۰ دلار هزینه شده که قاعدتا قیمت ۶۱ هزار تومان را نتیجه خواهد داد. یعنی نسبت نقدینگی به محصول (دلار) 1.67 درصد رشد کرده. یعنی قیمت دلار به همین اندازه رشد کرده است.
اما اگر در قیمت دلار ۶۱ هزار تومانی که اعلام شده، خریداری پیدا نشود، یعنی نقدینگی به سمت این بازار گسیل نخواهد شد و بازاری شکل نخواهد گرفت و لاجرم قیمت پایین خواهد آمد.
مثلاً اگر قیمت به ۵۰ هزار تومان برسد و برای خرید مثلاً ۱۰۰۰ دلار، ۵۰ میلیون نقدینگی وارد شود، باز مشاهده میکنیم که در تعیین این قیمت میزان نقدینگی تعیین کننده است.
نکتهای که باید مورد توجه قرارگیرد این است که: اگر در اقتصاد نقدینگی اساساً رشد نکند، قیمت دلار هنگامی افزایش خواهد یافت که قیمت در برخی بازارهای دیگر کاهش یابد. یعنی لازمه اینکه قیمت دلار در کنار افزایش قیمت در بقیه بازارها یا حداقل با حفظ سطح قیمت در بازارهای دیگر، افزایش یابد، این است که نقدینگی در سراسر اقتصاد افزایش یافته باشد.
بنابراین بهعنوان یک نتیجه مهم باید گفت رشد نقدینگی در کل اقتصاد عامل افزایش قیمت دلار و افزایش قیمت در بقیه بازارها است (یا افزایش قیمت دلار در کنار ثابت بودن قیمت در بقیه بازارها).
ادامه دارد 👇
@drbakhshi_eghtesadekalaan
هدایت شده از اقتصاد کلان، دکتر بخشی
👈 ادامه آخر از پاسخ به سؤال هشتم:
"خلاصه پاسخ سؤال هشتم از زاویهی دیگر"
قیمت دلار در بازار دلار تعیین میشود. در بازار دلار فروشنده و خریدار دلار درمورد یک قیمت توافق میکنند. حتی اگر بهاصطلاح کانالهای تلگرامی به انگیزه ایجاد التهاب در بازار ارز، رفتار سفتهبازانه مردم برای خرید ارز را تهییج کنند، حتی اگر صرفا با لفاظی و بدون اینکه معاملهای توسط مدیران این کانالها در قیمت اعلامی آنها صورت گیرد، همینکه برخی فعالین بازار ارز مبتنی بر این قیمتهای اعلامی مبادلهای انجام دهند، قیمت شکل میگیرد.
اما نکتهای که وجود دارد این است که هرچقدر هم فروشندگان ارز بخواهند ارز خود را گران بفروشند، برای تشکیل قیمت باید خریدار نقدینه لازم را داشته باشد. این نقدینه باید از جایی آورده شود تا بتواند دلار را در قیمت اعلامی فروشنده بخرند. فروشنده هرقدر انحصاری باشد و قدرت تعیین قیمت داشته باشد، اعمال قدرتش مستلزم این است که خریدار بتواند پول لازم را بیاورد.
گفته میشود بازار ارز در اقتصاد ایران در انحصار فروش چند شرکت بزرگ صادرکننده است که حدوداً ۸۵ درصد از ارز صادراتی را در تملک خود دارند و لذا به هر قیمت که بخواهند میفروشند. این شرکتها از موقعیت انحصاری خود جهت کسب سود بیشتر استفاده میکنند و تا جایی که بتوانند قیمت را بالاتر میبرند.
ممکن است استدلال درستی باشد که این صادرکنندگان از قدرت انحصاری خود جهت افزایش قیمت به سود خود استفاده میکنند، اما مسأله اصلی این است که وقتی قیمت بالاتری برای ارز مطالبه میکنند، برای اینکه این قیمت محقق شود، خریداران باید بتوانند نقدینه لازم برای خرید ارز در قیمت جدید را فراهم کنند. مادام که امکان گسیل نقدینه بیشتر برای خرید مقادیر ثابت ارز، توسط خریداران فراهم نباشد، امکان تشکیل بازار در قیمت اعلامی مطلقاً وجود نخواهد داشت و قیمت افزایش نخواهد یافت. برای افزایش قیمت باید متناسب، نقدینگی گسیل شده به سمت بازار نیز افزایش یابد.
انتقال رو به بالا در تابع تقاضا به هردلیلی که باشد، ازجمله تغییر انتظارات و یا تغییر قیمتهای نسبی و ...قطعاً مستلزم گسیل شدن نقدینگی بیشتر است.
لذا سودخواهی عرضه کننده هنگامی قیمت را بالا خواهد برد که با افزایش نقدینگی آورده شده توسط خریدار ملازمت داشته باشد.
تمام
@drbakhshi_eghtesadekalaan
هدایت شده از دبیرستان کارآفرین برنا
﷽ سلام به والدین دور اندیش🔭
👈 فرزندان ما در آستانه بلوغ فکری و انتخاب های بزرگ هستند. چقدر آماده همراهی فعالانه با آن ها هستیم؟
🔰 اگر به توانگری فرزندان در ابعاد مختلف فکر می کنید و نه صرفا رشد تک بعدی ،
🔰 اگر پرورش شخصیت فرزند با توانمندی های فکری عمیق، تحلیلگر و آزادمنش مد نظرتون هست ،
🔰 و یا می خواهید در چالش انتخاب های مهم، فرزندتان متفکرانه مسیر مناسب خود را برگزیند ،
🔰 اگر می خواهید فرزندی مسئولیت پذیر، خودشکوفا، خودکنترل و مستقل داشته باشید ،
🔰 اگر به دنبال استعداد پروری و تقویت مهارت های پایه (متناسب با توان و نیاز) برای تربیت فرزندی ارزش آفرین در آینده هستید ، و صرفا نگاه کلیشه ای به آینده او ندارید ،
🔰 اگر دغدغه مقید بودن فرزندتان به سبک زندگی ایرانی _ اسلامی را دارید و به دنبال محیط طیب هستید ،
🔰 اگر بیش از نتیجه ی از قبل تعیین شده ؛ تلاش گری، باسوادی و مهارت داشتن فرزند برای شما مهم هست ،
🔰 و یا اگر خودباوری، مسیریابی و پیشرو بودن فرزند برای شما مهم هست ...
📩🤝 روی کمک #دبیرستان_کارآفرین_برنا در این مسیر سخت _ به یاری خدا _ حساب کنید 🌱
دبیرستان دوره اول پسرانه
🔹 مجری #روش_میزان در اصفهان
✔️ حرکت پیشتاز در مسیر تحول در نظام تعلیم و تربیت شهر اصفهان
🔆 ثبت نام #پایه_هفتم سال تحصیلی ۱۴۰۲ ، #هشتم و #نهم
🔰پیش ثبت نام صرفا از طریق سایت :
🌐 https://b2n.ir/e74369
🔅🌳 جهت آشنایی بیشتر با دبیرستان لطفا به کانال بپیوندید:
📳 @borna_midschool
🆔 @admin_borna_midschool
یادگیرنده| نوآفرین| دین بنیان| خانواده محور
#توانگری_درمسیر_ارزش_آفرینی
#مدارس_تحول_خواه_اسلامی
.
💣 بوتکمپ طراحی سایت 💣
🔶 یک رویداد مهیج 🔶
« ۳ روزه »
🙋🏻♂️ ویژه آقاپسرهای ششم تا هشتم
✅ آموزش طراحی سایت
✅ تهیه هاست و دامین
✅ اجرای یک پروژه واقعی
✅ بازاریابی و مشتریمداری
➕ گیمیفیکیشن
📆 ۶ و ۷ و ۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
✓ چهارشنبه ساعت ۱۴ تا ۱۷
✓ پنجشنبه ساعت ۹ تا ۱۵
✓ جمعه ساعت ۹ تا ۱۵
✓ مکان: دبیرستان برنا
📌 ثبتنام تا شنبه ۲ اردیبهشت
فردی و گروهی «۲ یا ۳نفره»
💳 هزینه کارگاه:
انفرادی ۱۰۰.۰۰۰ تومان
تیم ۲ نفره ۱۵۰.۰۰۰ تومان
تیم ۳ نفره ۲۰۰.۰۰۰ تومان
پس از پرداخت هزینه به شماره کارت: 5041721005982187 «بهنام امیر مظاهری» ، فیش واریزی را برای آیدی زیر ارسال نمایید:
@admin_borna_midschool
#کانون_تربیت_محور_برنا
#آکادمی_برنا 🔅🌳🏡
توسعه فردی | توانمندسازی | تعالی مربیان
🌐 https://hedayatmizan.ir/
📳 @borna_midschool
May 11
هدایت شده از دبیرستان کارآفرین برنا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🛑🎥 رباتهای خدمات رسان
ببینید متولدین ۱۵ تا ۲۰ ساله
در یک شرکت دانش بنیان چه می کنند!!
مهم اینه که مسیر تحصیلی شغلی متناسب با توان و استعداد مون رو، دقیق تر و زودتر تشخیص بدیم.
و حرکت را شروع کنیم ...
اینطوریه که موفقیت در انتظارمونه.
باید کلیشه های بی دلیل اجتماعی در انتخاب مسیر و رشته را کنار گذاشت ...
🔅🌳 جهت آشنایی بیشتر با دبیرستان لطفا به کانال بپیوندید:
📳 @borna_midschool
🆔 @admin_borna_midschool
یادگیرنده| نوآفرین| دین بنیان| خانواده محور
#توانگری_درمسیر_ارزش_آفرینی
#مدارس_تحول_خواه_اسلامی
.
🎞 #گزارش_تصویری 🎞
✅ #بازدید_علمی
✅ #خانه_ریاضیات_اصفهان
✅ #خانه_فیزیک_اصفهان
✔️مرور درس های ریاضی و فیزیک پایه های هفتم و هشتم در خانه ریاضی و فیزیک اصفهان
📌 در این بازدید به وسیله بازی ریاضی، هوش تحلیلی_منطقی دانشآموزان به چالش کشیده شد و بعد از انجام بازی ریاضی دانشآموزان با توجه به پایه تحصیلیشان در آزمایشگاه های فیزیک اقدام به مرور و باز آموزی برخی مطالب کتاب درسی علوم نمودند.
#پایه_هفتم
#مدرسه_زندگی
#مدرسه_کارآفرین_برنا
#توانگری_درمسیر_ارزشآفرینی
@borna7 @borna8
@borna_midschool
.
🎞 #گزارش_تصویری 🎞
✅ #آموزش_عکاسی
✅ #فرهنگوهنر
✔️ آموزش اصول اولیه عکاسی حرفه ای و آشنایی با ادوات تصویر برداری و عکاسی از قبیل (انواع دوربین ، انواع لنز و ...)
📌 در این جلسه دانش آموزان با اصطلاحات اولیه عکاسی و انواع عکس ها و تنظیمات دوربین عکاسی آشنا شدند همچنین نحوه تنظیم دوربین گوشی موبایل را به جهت عکاسی بهتر یاد گرفتند.
#پایه_هفتم
#مدرسه_زندگی
#مدرسه_کارآفرین_برنا
#توانگری_درمسیر_ارزشآفرینی
@borna7 @borna8
@borna_midschool