#شرح_حکمت۸۴
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت84
🔹 آثار شگفت انگیز شرکت در جهاد
💠 «بَقِيَّةُ السَّيْفِ [أَنْمَى] أَبْقَى عَدَداً وَ أَكْثَرُ وَلَداً»
⚜ امیرالمؤمنین (علیه السلام) در حکمت ۸۴ در بیانی اسرار آمیز می فرمایند :
" باقيماندگان شمشير و جنگ ( یعنی کسانی که به جهاد می روند، اما به فوز شهادت نمی رسند و بر می گردند) شماره شان بادوام تر و فرزندانشان بيشترند. "
یعنی نسلی دائمی تر دارند و فرزندانی بیشتر .
🔰 در شرح و تفسیر این حکمت ، تقریباً تمام شُرّاح و مفسّرین از قدیم و جدید درمانده اند .
🔻برخی به این درماندگی تصریح کردند و برخی سعی کردند با بیان بعضی از مصادیق ، فقط درستی این حکمت را نشان بدهند که هیچ نیازی هم نبوده.
🔻 بنده در جواب این عرض را دارم ؛ ببینید عزیزان! حضرت علی (علیه السلام) در خطبه ۹۱ می فرمایند : ما اهل بیت که خداوند در سوره مبارکه آل عمران ما
را « الراسخون فی العلم » معرفی کرده ، اینگونه نیست که هر آنچه را که بخواهیم بدانیم با تعمّق و عمیق شدن در اسرار الهی بتوانیم به آن برسیم. بلکه برعکس وقتی درِ خانهٔ خدا رفتیم ، اقرار کردیم به جهل مان نسبت به هر آنچه که خدا پشت پردهٔ غیب نگه داشته و بعد اعتراف کردیم که ما از دستیابی به آنچه پشت پردهٔ غیب نگه داشته ای عاجزیم ، خداوند درهای غیب را به روی ما باز کرد و خودش حقایق را به ما فهماند.
🔻ما هم نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) همان نسبتی را داریم که اهل بیت نسبت به خدا دارند ؛ یعنی در اینجور مواقع که از اسرار مکنون هست ، فقط باید برویم در خانهٔ مولا علی (علیه السلام) ، اقرار کنیم به جهل مان و بگوییم ما نمی فهمیم ، علّت اینکه باقی ماندگان از جهاد دوام نسل شان بیشتر است و تعداد فرزندان شان هم بیشتر است ، این علت را نمی فهمیم.
🔻 بعد هم اعتراف کنیم که اگر به خودمان باشد با هزار تأمل و تفکر و تحقیق نمی توانیم بفهمیم، تا امیرالمؤمنین (علیه السلام) خودشان اگر صلاح دیدند ، حکمت این مطلب را به ما بفهمانند؛ وگرنه ما فقط مأموریم به فهمیدن اصل حکمت و پذیرفتن آن.
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
شرح حکمت ۸۴ آثار شگفت انگیز شرکت در جهاد.mp3
3.66M
🔊 شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
🔸 شرح #حکمت84
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#شرح_حکمت۸۵
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت85
🔹 عواقب تکبر یا حیاء بیجا
🔻 یکی از مسائلی که باعث میشود انسان، به راحتی سقوط اخلاقی کند و وزر و وبال حق النّاسی سنگین بر عهدهٔ او باشد ، حیاء بی جا یا کبر و غرور بی جاست؛
🔻گاهی انسان به خاطر خجالت بی جا، یا غرور و تکبر بی جا، از اینکه مسأله ای را اعلام کند"بلد نیستم"، خودداری میکند؛ در این صورت است که حرفی بی جا، بدون آگاهی میزند ؛ چه بسا همین حرف بی جا و بدون آگاهی او زندگی یک نفر یا صدها نفر را مختل خواهد کرد، چون آنها به ایشان اعتماد کردند و خیال کردند او کارشناس است ، او نظری غلط داده، آنها رفتند عمل کردند و عواقب سختی را متحمّل شدند؛
🔻 لذا مولا علی (علیهالسلام) در حکمت ۸۵ نهجالبلاغه میفرمایند:
«مَنْ تَرَكَ قَوْلَ لَا أَدْرِي أُصِيبَتْ مَقَاتِلُهُ»
کسی که از گفتن "نمیدانم" روی گردان باشد، به هلاکت و نابودی میرسد.
🔻 امیرالمؤمنین (عليهالسلام) در همین رابطه، در حکمت ۸۲ فرمودند:
کسی از شما، اگر مورد سؤالی قرار گرفت و پاسخ آن را نمیدانست، شرم نکند و بگوید : "نمیدانم" .
🔻 در نامه ۳۱ نهجالبلاغه هم، مولا امیرالمؤمنین (عليهالسلام)، به فرزند عزیزشان میفرمایند:
« وَ لَا تَقُلْ مَا لَا تَعْلَمُ وَ إِنْ قَلَّ مَا تَعْلَمُ »
" چیزی را که در موردش علم نداری به زبان نیاور، حتّی اگر آنچه که می دانی کم باشد. "
چون انسان اگر بگوید "نمیدانم" یک لحظه است، خیال خودش را راحت میکند؛ اما اگر ادّعا کند میداند در حالیکه نمیداند، حرفی میزند که بعداً بعید است بتوان آن را اصلاح کرد.
🔻 همچنین مولا علی (عليهالسلام)، همین عبارت را در حکمت ۳۸۲ هم دارند:
«لَا تَقُلْ مَا لَا تَعْلَمُ بَلْ لَا تَقُلْ كُلَّ مَا تَعْلَمُ» ؛
" آنچه که نمیدانی نگو، بلکه همه آن چیز هایی را هم که میدانی مگو. "
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
شرح حکمت ۸۵ عواقب تکبر یا حیاء بیجا.mp3
3.38M
🔊 شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
🔸 شرح #حکمت85
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#شرح_حکمت۸۶
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت86
🔹 برتری تجربهٔ پیران بر قدرت جوانان
⚜ امیرالمؤمنین (عليهالسلام) در حکمت ۸۶ نهجالبلاغه میفرمایند:
💠 « رَأْيُ الشَّيْخِ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ جَلَدِ الْغُلَامِ »
یعنی " نظر پختهٔ یک پیر با تجربه، نزد من محبوب تر است از تلاش و جست و خیز یک جوان. "
🔻 امیرالمؤمنین (عليهالسلام) در این حکمت، علّت آن قصّه برتری پیر بر جوان را مطرح کردند که کسی فکر نکند همیشه صرف پیری، برتری بر صرف جوانی دارد؛ فرمودند آن نظر وقتی که پخته است و جست و خیز خام یک جوان ارزشمند است؛
🔻و الّا ما پیرهایی هم داریم، که اصلاً ارزش ندارد پیری و رأی شان؛ مثل آنچه که مولا علی (علیهالسلام)، در نامه ۵۴ نهجالبلاغه خطاب به طلحه و زبیر نوشتند (طلحه و زبیری که پیر شدند و دست به فتنه زدند در قصّه جمل)؛ مولا علی (علیهالسلام) خطاب به این دو پیرمرد مینویسند:
« فَارْجِعَا أَیُّهَا اَلشَّیْخَانِ عَنْ رَأْیِکُمَا فَإِنَّ الْآنَ أَعْظَمَ أَمْرِکُمَا الْعَارُ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَتَجَمَّعَ الْعَارُ وَ النَّارُ »
" ای دو پیرمرد! از این تصمیم غلط خودتان برگردید؛ میدانم الان مهم ترین چیزی که برایتان سنگین میآید، این است که ننگ و عار برگشتن و دست برداشتن از این نظر را چگونه بپذیرید، درحالیکه فردا این ننگ و عار با آتش جهنّم هم قابل جمع خواهد بود و بدتر میشود."
🔻 بنابراین هر پیری و هر رأیی ارزش ندارد از آن طرف، جوان عزیز هم ما داریم؛ مولا علی (علیهالسلام) در نامه ۳۱، خطاب به امام حسن (علیهالسلام) مینویسند:
« إنّما قَلْبُ الحَدَثِ كالأرضِ الخالِيةِ ما اُلقِيَ فيها مِنْ شيءٍ قَبِلَتْهُ » ؛
" قلب جوان مثل یک زمین آماده خالی است، که هر بذری در آن بکاری، میپذیرد. "
خوب، بذر نیک بکاری محصول نیک درو میکنی.
🔻 بنابراین مسأله، مسأله پیری و جوانی به این معنای صرف نیست؛ به این معنی است که پیر صالح باتجربه، نظرش پخته تر است از جوانی که هنوز تجربه نکرده و فقط جست و خیز میکند.
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
شرح حکمت ۸۶ برتری تجربه پیران بر قدرت جوانان.mp3
3.35M
🔊 شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
🔸 شرح #حکمت86
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع