بیدمشک چیست و خواص دارویی و درمانی بیدمشک کدام است؟
بیدمشک گیاهی است ملین و تقویت کننده قلب ،اعصاب و محرک قوای جنسی. این گیاه داروئی دستگاه گوارش را تقویت کرده و اشتها را افزایش می دهد. بهتر است قبل از پرداخت به خواص گیاه بیدمشک در ابتدای این بش از سلامت نمناک با گیاه بیدمشک بیشتر آشنا شوید.خواص بیدمشک
محیط زیست:بیدمشک بومی منطقه اروپا و آسیای غربی و آسیای مرکزی است.
بیدمشک منطقه کاملا سایه را تحمل نمی کند و اغلب در زمین های باز، در حاشیه های جنگل یا جنگل های خلوت و در امتداد سواحل، رودخانه ها، دریاچه ها و جاده ها رشد می کند.
توضیحات:بیدمشک درختچه ای برگدار یا درخت کوچکی است که متعلق به خانواده بید مشک Salicaceae است.
بیدمشک می تواند تا 10 متر (33 فوت ) رشد کند با تاج های عریض و تنه بزرگ تا یک متر. تنه و شاخه ها دارای پوست های خاکستری رنگی و چوب سخت زرد و قرمز هستند. برگ نسبتا بزرگ، سبز و طولی 3 تا 12 سانتیمتر است. شکوفه بیدمشک قبل از اینکه شاخ و برگ در ماه آوریل یا مه ظاهر شود. گل ها به صورت نقره ای هستند و گل های بیدمشک ماده و نر را در درختان جداگانه رشد می دهند.
پس از گل دهی، گل های ماده کپسول سبز و مویی را تشکیل می دهند که حاوی دانه های کوچک متعددی است که در موها قرار دارد. اندازه کوچک دانه ها همراه با موها در پراکندگی کمک می کند. دانه ها نیاز به جوانه زنی دارند.
استفاده از قطعات گیاهی:عمدتا پوستی است که از نظر پزشکی استفاده می شود. جوانه ها، گل های بیدمشک جوان، شاخه های تازه و برگ ها می توانند خورده شوند.
خاصیت بیدمشک
خواص دارویی و درمانی بیدمشک
کاربرد درمانی، مزایا و استفاده های سنتی از بیدمشک :
عناصر فعال و مواد
پوست حاوی سالیسیلات ها در مقادیر مختلف، به طور متوسط حدود 0.5٪ در پوست تازه است. پوست آن همچنین حاوی مقدار زیادی تانین است. برگ حاوی فلاونوئیدها مانند روتین (روتین)، سیناروزید، کورستین و لووتولین است.
مهم ترین مواد در بیدمشک برای اهداف دارویی عبارتند از:فنول گلیکوزید (سالیسیلات) سالیکورتین و سالیسیان. سالیکورتین به سالیسیل هیدرولیز شده است، یا در گیاه یا پس از مصرف آن، و سالیکین به (= الکل سالیسیلی) تبدیل می شود.
سالیگنین به جریان خون جذب می شود و در کبد به اسید سالیسیلیک اکسید می شود. فرم اسید سالیسیلیک اسید (استیل اسلسیلیک اسید یا ASA) داروهای شناخته شده ضد درد (آسپیرین) است.
خواص دارویی بیدمشک
استفاده های سنتی از گیاه بیدمشک
بیدمشک در طب سنتی
واقعیت این است که پوست بیدمشک دارای خواص ضد درد و ضد تب است، که قبلا توسط فیلسوفان یونان باستان بقراط تئوفراستوس، شناخته شده بود. خواص دارویی پوست در دوره های قرون وسطی در بسیاری از نقاط اروپا شناخته شده بود و پوست به طور معمول برای جبران درد ناشی از سردرد و دندان درد شناخته می شد.
علاوه بر این، پوست به طور سنتی به عنوان دارو، برای متوقف کردن خونریزی، و به عنوان یک راه حل برای اسهال استفاده می شد. در مواضع بیرونی، عصاره های پوستی به طور سنتی برای پاک کردن زخم ها و به عنوان راه حل برای التهاب، صدمات و درد های جزئی پوست استفاده می شود. هنگامی که پوست نیز به سرکه اضافه شود به عنوان درمان برای زگیل استفاده می شود.
عرق این گیاه پرخاصیت مقوی قلب بوده و برای حفظ سلامتی آن بسیار مناسب و موثر است و همچنین باعث کاهش تب شده و خاصیت تب بری دارد. عرق بیدﻤﺸﻚ تقویت کننده دستگاه عصبی و جوشانده برگ آن با عسل آرام کننده اعصاب است، همچنین جوشانده گل آن بیماریهای عصبی، افسردگی، دردهای عضلانی و بیماریهای روماتیسمی را درمان می کند.
بید مشک گیاهی است که دستگاه گوارش را تقویت کرده و اشتها را افزایش می دهد.چنانچه در بخش سلامت نمناک می خوانید طب جوشانده برگ یا پوست درخت بیدﻤﺸﻚ سبب دفع انگلها و کرمهای معده و روده می شود.
فواید بیدمشک
خواص گیاه بیدمشک
منبع طبیعی اسید سالیسیلیک
گیاه سالیکس بزرگ است و همه گونه های این جنس دارای سالیسیلات (به عنوان مثال سالیکورتین، سالیسیان و ترمولاسین) به میزان بیشتر یا کمتر هستند. در ابتدا بیدمشک سفید (Salix alba) و بیدمشک بنفش (Salix purpurea) که برای استخراج اسید سالیسیلیک استفاده می شود. اسید سالیسیلیک ابتدا از گونه های کاملا غیرمرتبط جدا شد.
اسید سالیسیلیک پیش ماده اسید استیل سولسیلیک است که یک ماده مصنوعی شبیه به اسید سالیسیلیک است که از پوست بیدمشک و دیگر گیاهان برداشته شده است و ابتدا توسط شرکت آلمانی در سال 1899 معرفی شد.
اسم آسپرین به عنوان نام عمومی برای داروهای استیل سلیسیلیک اسید تبدیل شده است و یکی از مواد دارویی رایج در جهان است. اسید استیلسالیسیلیک معمولا برای خواص ضد تب، ضد رماتیسمی و ضد درد استفاده می شود و ماده فعال در بسیاری از داروهای شناخته شده مانند آلبولی، دیسپیرل، و گلوبید است.
ریشه کاسني با افزایش جریان زردآب، به بدن کمک می کند تا مواد غذایی و مایعات موجود در بدن بهتر هضم شوند.
پماد تهیه شده از برگ های له شده آن برای درمان التهاب و ورم چشم استفاده می شود.
کاسني در پیش گیری از پوکی استخوان، سرطان روده و سینه موثر است.
مخلوطی از آب کاسنی، هویج، کرفس و جعفری، غذایی مغذی برای اعصاب، چشم و سیستم عضلانی به حساب می آید.
این گیاه که خاصیت طبیعی رونده دارد، با یبوست حاد مقابله می کند.
آب کاسني همراه با کرفس و جعفری خاصیت تقویت کنندگی دارد و برای بیماران کم خون بسیار مفید است.
مصرف پودر ریشه خشک آن همراه با عسل برای درمان برونشیت حاد مفید است.
کاسني در ازدیاد نطفه موثر است و انسان را از ابتلا به قولنج محفوظ نگه می دارد و توان و نیروهای بدنی را تجدید می کند.
عرق کاسنی
عرق کاسنی از گیاه کاسني بدست می آید و دارای خواص مختلف از جمله درمان مشکلات گوارشی، جلوگیری از سوزش سردل، کاهش درد آرتروز مفاصل، سم زدایی از کبد و کیسه صفرا، جلوگیری از عفونت های باکتریایی، تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت قلب است. این گیاه همچنین یک داروی طبیعی آرام بخش و تقویت کننده اعصاب است و می تواند مانع از ابتلای افراد به بیماری سنگ کلیه شود.
هترین زمان برای نوشیدن عرق کاسني صبح ناشتا قبل از صبحانه است که نوشیدن آنها به همراه آب می تواند سبب افزایش دریافت مواد مغذی از گیاه کاسنی شود.
مضرات
مصرف بلند مدت فرآورده های این گیاه، موجب تخریب عروق شبکیه میشود، علاوه بر این مصرف طولانی مدت فرآوردههای این گیاه موجب افت فشار خون و افزایش ترشحات صفرا میشود.
ترکیبات مهم:
براساس تحقیقات دراین گیاه ویتامین ها و املاح معدنی چون روی، منیزیم، منگنز، کلسیم، فولیک اسید آهن و پتاسیم، ویتامین A، B6، C، E و ویتامین K وجود دارد که همگی برای بدن ضروری و مفید هستند.
کاسنی و دفع سموم کبدی
گیاه کاسنی با تاثیراتی که بر روی کبد دارد، زمینه دفع صفرا از بدن را فراهم کرده و زردی را میزداید و بار کبد را سبک میکند، به همین دلیل مسکنی تاثیرگذار برای تب محسوب میشود.
سیروز کبدی
استفاده از گیاه کاسنی برای تصفیه خون بسیار مفید است. به این منظور میتوان سالاد کاسنی را در برنامه غذایی روزانه گنجاند. از اثرات مفید کاسنی، حفاظت کبد در برابر سموم کبدی است و این اثر با مادهای به نام تتراکلروکربن (CARBON TETRACHOLORIDE) به اثبات رسیده است. هرچه عرق کاسنی تلخ تر باشد فواید عرق کاسنی بیشتر است و در التیام امراض کبدی موثرتر است.
کاسنی و خواص معجزه آسا برای پوست
بسیاری از جوش های صورت ناشی از گرمی و حرارت و یا کثیف شدن خون است که منشأ همه این پدیده ها “کبد” است. بنابراین باید کبد را تصفیه و از خون کثیف و غلیظ پاک کرد. وقتی کبد آینه شد صورت هم به تبع آن شفاف و بدون لک و جوش می شود.کاسنی، بهترین درمان برای صاف کردن کبد و درخشندگی پوست است.
بهره گیری از عرق کاسني برای طراوت و شادابی پوست و رهایی از جوش صورت نیز موثر است.روزی 3 لیوان مخلوط عرق و شاهتره (2به1) قبل از هر وعده غذایی مصرف شود.
کاسنی و کاهش وزن
گیاه کاسن دارای فروکتوز بوده و اینولین به خودی خود شکلی از فیبر طبیعی است و اگر در برنامه غذایی گنجانده شود همین فیبر موجود در کاسنی تاثیر بسزایی در تحرکات روده ودر درمان یبوست را دارد وبه کنترل و کاهش وزن کمک شایانی می کند.
هر دوی این اهداف به تنظیم گرلین که نخستین اسید آمینه ای است که با احساس گرسنگی و رفتارهای غذاجویانه مرتبط است، کمک می کند. مصرف کاسني موجب کاهش ترشح هورمون گرلین و منجر به کنترل پرخوری و ایجاد احساس سیری یا پری شکم می شود، که این امر در راستای تلاش برای کاهش وزن میباشد و برای حفظ تناسب اندام مناسب است.
کاسنی و پیشگیری از سرطان
عصاره کاسني موجب کاهش رشد تومورهای سرطانی شده ، گزارشات اخیر حاکی از آن است که شهد موجود در کاسنی از کیفیتی برخوردار بوده که اجازه رشد به تومورها را نداده و از خواص آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار است. پلی فنول ها کاسنی، تاثیرات مثبتی بر پیشگیری از انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه و سرطان های مرتبط با روده را دارد.
کاسنی و کاهش دردهای مفاصل
این گیاه به طور سنتی برای درمان آرتروز به کار گرفته و مطالعات نشان دادند که کاسني به طور قابل توجهی دارای خواص ضدالتهابی می باشد که به همین دلیل موجب کاهش دردهای مفصلی – استخوانی می شود.
درد مفاصل
در مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۰ ، گزارشات حاکی از آن است که ۷۰٪ از بیمارانی که از دردهای مفصلی-استخوانی رنج می بردند و با کاسنی تحت درمان قرار گرفتند و به طور قابل ملاحظه ای دردهایشان بهبود یافته. کاسنی را عموما برای کاهش دردهایی که عامل التهابی دردهای ماهیچه ای و درد مفاصل می توان مصرف نمود .
فواید کاسنی در بارداری
یکی از مشکلاتی که در بدو تولد کودک می تواند ، کودک و خانواده او را تحت تاثیر خود قرار دهد زردی نوزاد است. یکی از روش های جلوگیری از زردی نوزادان ، جلوگیری آن در دوران بارداری است. عرق کاسني با پاک سازی کبد و دفع مواد زائد و سمومات کبد و نیز تصفیه خون ، نقش بسیار ارزنده ای در جهت جلوگیری از زردی نوزادان در طول دوران بارداری دارد.
وقتی کبد و خون مادر باردار از مواد زائد و سمی پاک شود، تاثیر فوق العاده ای بر روی زیبایی جنین دارد.کاسنی و مصرف عرق کاسنی در طول دوران بارداری می تواند با پاک سازی کبد و تصفیه خون ، نقش مهم در زیبایی کودک ایفا نماید.
یکی از مواد طبیعی که می تواند در کاهش و کنترل فشار خون بارداری نقش ارزنده ای ایفا نماید ، عرق کاسنی می باشد. عرق کاسنی با تصفیه خون و کبد و پاک سازی بدن از سمومات و نیز به دلیل طبیعت نسبتا سردی که دارد می تواند کمک موثری در کنترل و کاهش فشار خون بارداری باشد.
ایمنی در برابر بیماری های عفونی از خواص عرق کاسنی است. عرق کاسنی خاصیت ادرار آوری داشته و با تقویت مثانه و کلیه ها و پاک کردن آن ها از سنگ و خارج کردن سموم از بدن و نیز با پاک کردن مجاری ادراری نقش ارزنده ای در جلوگیری و درمان عفونت ادراری در دوران بارداری دارد.
کاسنی در طب سنتی
طبیعت گیاه کاسنی سرد و تر است. برخی خواص دارویی این گیاه عبارتند از:
معرفی کنگر
در طب سنتی اروپا، از برگهای کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار ( دیورتیک ) و محرک کلیهها، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا مورد استفاده قرار میگرفت. این گیاه غنی از پتاسیم بوده، ولی از لحاظ انرژی محدود است.
تحقیقات پزشکی نشان می دهد که گیاه کنگر می تواند از بروز سرطان در انسان پیشگیری کند. کنگر معمولی گیاهی است خودرو با برگهای خاردار و ساقههای ضخیم شبیه به کرفس که از آن در پخت سوپ، خورش و حتی بهصورت خام در سالاد استفاده میکنند.
کنگر منبع غنی پتاسیم است.ضدعفونیکننده، اشتهاآور، تببر و هضمکننده غذاست و درضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود. این گیاه و بهخصوص برگ آن ادرارآور و نیروبخش است و در ضمن قلب را نیز تقویت میکند. کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کمخونی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند.
تحقیقات پزشکی حاکی است، گیاه کنگر به خاطر بهبود سلامتی کبد از طریق تقویت غشاء سلولهای کبدی و کمک به آن برای رهایی از سموم، شهرت دارد و یکی از ویژگی های ناشناخته آن، پیشگیری از سرطان است.
کنگر بیشتر مورد استفاده کسانی است که داروهای بیماریهای مزمن مثل دیابت، فشار، روماتیسم و نظایر آن را مصرف می کنند زیرا این گیاه می تواند به پاکسازی کبد آنها از سموم دارو کمک کند.
خواص کنگر کوهی (طبیعت و خواص درمانی)
این گیاه، طبع گرمی دارد و بسیار نیروبخش و مقوی قلب است. برخی خواص دارویی کنگر کوهی عبارتند از:
برگهای این سبزی، موجب کاهش چربی خون شده و به دلیل فیبر نامحلول، بسیار ملین و برای پایین آوردن قند خون سودمند است.
سینارین موجود در عصاره برگ کنگر، باعث کاهش کلسترول و تریگلیسیرید خون میشود و استفاده از عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید است.
از خواص کنگر کوهی، پیشگیری از سرطان روده باریک به علت وجود اینولین (مادهای که باعث افزایش باکتریهای مفید دستگاه گوارش میشود) در آن است.
آنتی اکسیدانهای موجود در کنگر کوهی، پوست را در برابر سرطان محافظت میکند.
از دیگر خواص کنگر کوهی، افزایش نیروی جنسی بوده، این گیاه به دلیل دارا بودن هورمونهای گیاهی، ترشحات غدد را تقویت میکند.
کنگر کوهی، ضدعفونی کننده، اشتها آور، تببر و هضم کننده غذاست و درضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود.
از مهمترین خواص کنگر کوهی، درمان یرقان، نارسایی کبد و کمخونی بوده، اسید کافئیک موجود در کنگر از کبد در برابر سموم شیمیایی و عفونت محافظت میکند.
خوردن کنگر کوهی همراه با ماست به افراد گرم مزاج جهت تعدیل مزاج توصیه میشود، ضمن اینکه کنگر منبع غنی از پتاسیم است.
ماده سینارین که در عصاره برگ کنگر وجود دارد، باعث کاهش کلسترول خون می شود. تحقیقات نشان داده است که سینارین باعث کاهش سطح تری گلیسیرید خون نیز می شود.
سینارین و ماده دیگری که به عنوان اسید کافئیک شناخته شده است، کبد را در برابر عفونت حفظ می کند و به کبد کمک می کند تا بعد از تخریب قسمتی از آن دوباره خود را از نو بسازد. از آنجایی که کنگر محتوی کربوهیدرات پیچیده غیر قابل هضم به نان اینولین است، خاصیت مسهلی دارد. از طرفی اینولین موجود در کنگر باعث افزایش باکتری های مفید و کاهش باکتری های مضر در مدفوع می شود. در حقیقت باعث حفظ سلامتی روده شده و احتمالاً می تواند خطر سرطان روده باریک را کاهش دهد. آنتی اکسیدان موجود در کنگر، پوست را در برابر سرطان محافظت می کند.
مضرات کنگر کوهی (موارد احتیاطی و منع مصرف)
بهتر است زنان باردار، کودکان، بیماران مبتلا به بیماری شدید کبدی یا کلیوی از مصرف برگ کنگر کوهی پرهیز کنند. همچنین با توجه به اینکه برگهای کنگر تحریک کننده انقباض کیسه صفرا است، افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند نباید آن را مصرف کنند، چرا که افزایش انقباض کیسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا میشود.
بیماری های خونی مانند کم خونی ها و کمبود پلاکت ها مانند بیماری IIP
بیماری تنفسی مانند آسم و تنگی نفس
بیماری ضعف عضله قلبی
پیشگیری و کاهش بروز سکته های مغزی و قلبی
درمان کولیت روده و رفع یبوست (یکی از بهترین خواص عرق زول و بوقناق)
تنظیم ترشح آدرنالین و کاهش استرس، عصبانیت
رفع جوش های صورت با فعال کردن کبد و تصفیه خون
آنتی دیابت که یک ترکیب صد در صد گیاهی و ارگانیک می باشد فاقد عوارض جانبی و بهترین راهکار درمانی دیابت است
پژوهش های یک محقق ایرانی؛ کشف خواص عرق بوقناق در درمان دیابت
اثرات فارماکولوژیک و در مانی این گیاه که در عصاره و عرق آن متمرکز است،توسط شادروان استاد بدریان (پژوهشگر طب سنتی)در سال 1375پس از یک سلسله تحقیقات و آزمایش های بالینی بر روی بیماران دیابتی کشف گردید.
در خلال این بررسی ها مشخص شد بر خلاف روش های درمانی طب نوین که فقط بر کاهش سطح قند خون تکیه دارد،عرق بوقناق و عرق زول (گیاهی قوی و موثر مانند بوقناق)بر فعال کردن و پاکسازی کبد وغدد فوق کلیه داشته و موجب تحریک ترشح انسولین از لوزالمعده می گردد.
در طی 17 سال بررسی و پژوهش بالینی دکتر محمد دریایی،اثر قطعی این دارو بر درمان دیابت مشخص شد و به عطاری های معتبر و همکاران پزشک فعال در زمینه ی طب سنتی و طب مکمل توصیه گردید تا عرق بوقناق را برای بیماران دیابتی مورد استفاده قراردهند که نتایج درخشان آن امروزه فراگیر شده است.
گیاه بوقناق
گیاه بوقناق و زول
سوابق پژوهشی و آماردرمان موفق
در ابتدا عرق گیاه بوقناق گرفته شد و به صورت تصادفی روی مبتلایان به چند بیماری لاعلاج و صعب العلاج که از درمان های طب نوین و طب سنتی نتیجه نگرفته بودند،آزمایش گردید.پس از مدتی مشخص شد عرق بوقناق در مبتلایان به دیابت اثر مثبت شگفت آوری دارد و ادامه ی تحقیقات متمرکزشد.
دکتر محمد دریایی،یک مرکز معتبر پخش گیاهان دارویی و عرقیات گیاهی به نام “گیاهان دارویی دینی” را به صورت اختصاصی برای معرفی و عرضه ی این داروی جدید برگزید که از طریق مشاوره ی تلفنی و حضوری ،بیماران را با خواص جدید کشف شده برای این گیاه آشنا کرد.
با توجه به این که دو گیاه بوقناق و زول برای عموم ناشناخته بودند،جلب اعتماد مردم و راضی کردن بیماران برای مصرف این داروی جدید کار دشواری بود؛ولی با مشخص شدن اثرات مثبت آن ،به مرور مورد توجه واقبال قرار گرفت .
در یک طرح پژوهشی به مدت سه سال،بیش از 1000نفر دیابتی از مناطق مختلف کشور با عرق بوقناق تحت درمان قرار گرفتند که در تمام موارد نتیجه ی درمان مثبت بود و بیماری دیابت در این افراد تحت کنترل قرار گرفت.
دوره ی درمان چهارماهه از نظر برگشت بیماری و عوارض جانبی احتمالی دارو تحت نظر قرار گرفتند که در هیچ موردی عوارض جانبی و برگشت بیماری مشاهده نشد.
پزشکانی که در این طرح با دکتر دریایی همکاری داشتند عبارتند از آقایان دکتر عزیزخانی (تهران)،دکتر نواب زاده (بیرجند)،دکتررمضانی (همدان)،دکتر رضایی(بهبهان)،دکتر فلاح (آمل)،دکتر عسگران فر (یزد)،دکتر غفاری (کرج)،دکتر قنبرزاده (اردبیل)و دکتر اکبری (تهران )که با توجه به آمار بیماران،به صورت وسیع از این دارو استفاده کرده ونتایج بسیار خوبی گرفتند؛
به طوری که از طریق مصاحبه های تلویزیونی اعلام کردند بیماری دیابت با عرق بوقناق (به شرط رعایت اصول صحیح تغذیه و تغییر سبک زندگی )قابل درمان است.
بیمارانی که در این طرح درمان قرگرفتند،رژیم غذایی صحیح از نظر طب سنتی ایرانی را رعایت کرده و تنش های عصبی را با مصرف دمنوش های گیاهی کنترل کردند.همچنین مصرف داروهای شیمیایی را به طور کامل قطع کرده،دوره ی درمان را کامل نموده و دستور مصرف دارو را به صورت دقیق دنبال کردند.
همه ی افراد از نظر جسمی در شرایط مطلوب هستند و کسانی که انسولین تزریق می کردند دیگر نیازی به این کار ندارند.این درمان بر روی کودکان خیلی بهتر نتیجه داده است.آمار و سوابق درمان و شماره ی تلفن بیمارا ن درمان شده در این طرح پژوهشی،در دفتر «ماهنامه ی غذای سالم »موجود است.
با خواص معجزه آسای عرق بوقناق آشنا شوید
مطمئناً، از داروی شگفت آوری که خداوند در طبیعت برای درمان بیماری دیابت قرار داده است حیرت زده خواهید شد.گیاه بوقناق
گیاه بوقناق و زول گیاهان خارداری هستند که در فارسی به نام باباخازن از آن یاد شده است . یه علت خواص بوقناق که در ریشه و میوه این گیاه وجود دارد از آن در طب سنتی استفاده میشود . در گیاه بوقناق مقداری اینولین وجود دارد که به دلیل این شباهت آن به کنگر فرنگی به آن کنگر فرنگی وحشی نیز میگویند.
بوقناق از نظر طبع در طب سنتی گرم و خشک است و عده ای بر این باورند که طبع این گیاه سرد است و همچنین خاصیت ضد سم دارد.
عرق بوقناق برای پاک سازی کبد از سموم و بازکردن مجاری کبد به علت تاثیر مستقیمی که بر فعالیت های آنزیمی کبد دارد بسیار مفید می باشد.
عرق بوقناق بر غدد فوق کلیه اثر مفید و موثر دارد و در همکاری با کبد مفید برای افزایش انسولین و فعال کردن لوزالمعده و کاهش قند خون و درمان دیابت اثر شگفت آوری دارد.
عرق بوقناق جوش صورت را به علت فعال کردن و پاکسازی کبد و تصفیه خون از بین می برد و عروقی پوست را باز میکند و پوستی شفاف به همراه می آورد. همچنین برای نفخ معده و روده بسیار مفید است .
نوعی گیاه از خانواده چتریان که این گیاه با نام علمی (Apiaceaee) دارای رویش بیابانی و وحشی میباشد . گیاه مورد نظربه پارسی «خارزن بابا » و«چرخه »وبه آذری «بوقناق»نام دارد. این گیاه در استان های آذربایجان – همدان – اصفهان – کردستان – دامنه های البرز و زاگرس در ارتفاع 2600 متر از سطح دریا میروید . ارتفاع گیاه بوقناق بین 50 تا 200 سانتی متر میباشد .
از مشخصات بوقناق :گیاهی پایا ، مقطع ساقه ی آن مثلثی، پوشیده از تارهای پنبه ای به رنگ سفید و آبی روشن است.
تمام قسمت های ساقه و شاخه ها بال دار هستند و در کناره و نوک آن ها خار وجود دارد. برگ های آن بزرگ و کشیده، بیضی با کناره ی خاردار و گل ها به رنگ بنفش به شکل یک طبق ضخیم و متراکم هستند که گل ها در روی آن قرار دارند؛ گل ها منتهی به خار هستند و در انتهای ساقه ی گل دهنده در تابستان ظاهر می شوند.
گیاه بوقناق
گیاه بوقناق
عرق بوقناق 52 خاصیت دارد که مهمترین آن ها عبارتند از :
– عروق پوستی را باز کرده و پوست را شفاف می سازد.
– جوش صورت را به علت فعال کردن کبد و تصفیه ی خون از بین می برد.
– برای نفخ معده و روده بسیار موثّر است.
– برای دستگاه گوارش، درمان کولیت و فعّال کردن کبد و تولید صفرا و ریختن آن در اثنی عشر (دوازدهه) و تجزیه و تحلیل بردن چربی ها (تری گلیسیریدها و کلسترول) بسیار خوب و موثّر عمل کرده است. افرادی که ناراحتی معده و کولیت دارند، قبل از غذا یک استکان و بعد از غذا نیز نصف استکان میل نمایند.
– غدد فوق کلیه را فعال کرده، ترشح آدرنالین را تنظیم می کند و استرس و عصبانیت و اضطراب را از بین می برد.
– یبوست را از میان برده و به رود ه ها نرمی می دهد.
– بسیار مدر است.
– جهت درمان ورم و سنگ کلیه و مثانه از آن می توان استفاده کرد.
– خوردن آن باعث قطع ترشح شیر در مادران شیرده می گردد.
– از همه جالب تر نقش آن در افزایش ترشح انسولین، فعال کردن لوزالمعده، کاهش قند خون و در نتیجه درمان دیابت است؛ به همین جهت در افراد غیر دیابتی باید حتماً با کمی عسل طبیعی میل شود چون به شدت قند خون را کاهش می دهد.
بیماران قندی می توانند هر 4 ساعت یک استکان عرق بوقناق را میل کنند و اثرات معجزه آسای آن در درمان تدریجی دیابت را تجربه نمایند.
اثرات فارماکولوژیک و درمانی این گیاه که در عصاره و عرق آن متمرکز است، توسط شادروان استاد بدریال (پژوهشگر طب سنتی) در سال 1375 پس از یک سلسله تحقیقات و آزمایش های بالینی بر روی بیماران دیابتی کشف گردید.
در خلال این بررسی ها مشخص شد برخلاف روش های درمانی طب نوین که فقط بر کاهش سطح قند خون تکیه دارد، عرق بوقناق و عرق زول بر فعال کردن و پاکسازی کبد و غدد فوق کلیه اثر داشته و موجب تحریک ترشح انسولین از لوزالمعده می گردد.
در طی 17 سال بررسی و پژوهش های بالینی، اثر قطعی این دارو بر درمان دیابت مشخص شد و به عطاری های معتبر و همکاران پزشک فعال در زمینه ی طب سنتی و طب مکمل توصیه گردید تا عرق بوقناق را برای بیماران دیابتی مورد استفاده قرار دهند که نتایج درخشان آن امروزه فراگیر شده است .
بوقناق یا زول شامل دویست و پنجاه گونه گیاه می باشد . این گیاه به وسیله فعال کردن سلول های پانکراس و تحریک تولید انسولین از سلول ها اشاره نمود که این امر موجب کاهش قند خون و درمان دارویی قند میگردد .
بیماری های دیگری که زول و بوقناق می تواند برای درمان آن ها موثر باشد عبارت اند از :
توصيه هاي غذايي مفيد
انواع خورشت-انواع سالاد(بدون سس مايونز)-انواع ميوه- لبنيات كم چرب-آجيل در حد كم-روغن زيتون-قارچ-گوشت گوسفند-انواع نان سبوس دار-سيب زميني- برنج-سبزيجات-سوپ جو-سكنجبين-عسل-خرما-كشمش-روغن كنجد
توجه
1-به جهت تاثير بيشتر در از بين بردن سنگ كيسه صفرا بهتر است روزانه صبح ناشتا 2قاشق غذا خوري روغن زيتون طبيعي نيز ميل شود.
2- افراد مبتلا به سنگ كليه بايستي قبل از هر وعده غذايي يك استكان(100سي سي)مصرف نمايند.
3-بيماران مبتلا به ديابت در كنار داروهاي مصرفي خود مي توانند از اين عصاره گياهي استفاده كنند.
*********************************************************
مقدمه
بیماری کبد چرب یکی از شایعترین بیماری ها محسوب می شود که مردم جهان در سراسر دنیا با آن مواجه هستند.
خون رسانی به کبد دوگانه است. تقریبا 22 درصد گردش خون آن، خون غنی از اکسیژنی است که از شریان هپاتیک می آید و 02 درصد خون غنی از مواد مغذی است که از وریدپورت)مربوط به معده، روده ها، پانکراس و طحال( می آید(.
کبد یکی از اعضا مهم بدن است که سم زدایی از داروها، دفع محصولات زاید ناشی از تخریب و نوسازی گلبول های قرمز خون
به صورت صفرا، تولید عوامل انعقادی خون، ذخیره قند به صورت گلیکوژن و نیز تنظیم سوخت و ساز قند و چربی از مهمترین
نقش های آن در بدن می باشد البته نقش کبد در جذب چربی و دفاع در مقابل میکروب ها و سموم جذب شده از موادغذایی را
نیز نباید نادیده گرفت
بیماری کبد چرب شامل طیفی از بیماری های خفیف کبد به صورت تجمع چربی در سلول های کبدی است که در سیر خود ممکن است در گروهی از بیماران التهاب سلول کبدی ایجاد شده و با تخریب سلول کبدی به بیماری مزمن و غیرقابل برگشت به نام سیروز منتهی میشود
کبد می تواند کلسترول خون را به مولکول هایی تبدیل کند که به سهولت می توانند از خون عبور کرده و در بافت ها جایگزین شوند اگر کبد لیسیتین کمتری دریافت کند ذرات کلسترول دوباره دور هم جمع شده و در جدال عروق و خود کبد رسوب کند
(. فرآورده گیاهی شیکورین)کاسیا( با داشتن کولین و لیسیتین از این کارا (جلوگیری به عمل آورده و در صورت بروز این آسیب به درمان آن نیز کمک زیادی می کند.
روش بررسی:
بعلت بیماری کبد چرب به مرکز رشد و تحقیقات گیاهان دارویی –
در این مطالعه نیمه تجربی 114 نفر که در طی سال 44
جهاد دانشگاهی و مراکز طب سنتی شهر اردبیل مراجعه نمودند وارد مطالعه شدند. پرسشگران آموزش دیده، شرکت کنندگان را از
نظر وجود هرکدام از شکایات ذیل بررسی کردند: یرقان، خستگی، خارش، درد ربع فوقانی راست، اتساع شکم، خونریزی روده ای و...
در صورت وجود پاسخ مثبت به این سوال هر یک از علائم بصورت مجزا بررسی می شدند. در نیمه اول مطالعه، شرکت کنندگان در
صورت داشتن شکایات کبد چرب بعد از گرفتن شرح حال دقیق، معاینه بالینی و به کارگیری چند تست آزمایشگاهی قرار می
گرفتند.
سرانجام برای 114 نفر پس از رضایت آگاهانه، برگه معاینه تکمیل شد.
مواد و روش ها:
عصاره گیاهی شیکورین)کاسیا(درست شده از گیاهان دارویی است. این فرآورده گیاهی حاوی 22 درصد عصاره غلیظ شده ریشه،
ساقه و گل کاسنی به همراه شنبلیله و مارچوبه و سبوس برنج هرکدام 12 درصد می باشد که به روش سوکسله )استخراج با
حرارت( تهیه شده است. اجزا فرآورده شامل کولین، لیسیتین، پکتین، آپی ژنین، فلاونوئید، لاکتوسین و گلیکوزید سی کورئین می
باشد) 5،5 (. و طریقه مصرف آن روزانه قبل از هر وعده غذایی 52 سی سی )نصف استکان(.
موارد منع مصرف: زنان باردار مجاز به استفاده از این عصاره گیاهی نمی باشند
تداخلات: با توجه به وجود ترکیبات لاکتونی در عصاره گیاه کاسنی و به دلیل ایجاد حساسیت پوستی و درماتیت در استفاده
همزمان با داروهای خانواده استاتین ها توصیه می شود از مصرف همزمان این دو محصول خودداری شود
دوره مصرف: هیچگونه محدودیتی برای مصرف طولانی مدت این عصاره گیاهی وجود ندارد و بهترین دوره درمان 2ماه می باشد
دارای تاییدیه طب سنتی (فرآورده طب سنتی)
دارای تاییدیه وزارت بهداشت
درای نشان سیب سلامت از سازمان غذا و دارو
تنها عصاره کاسیا در ایران دارای نشان سیب سلامت
كبد پادشاه بدن
كبد يا جگر سياه بزرگترين غده بدن با وزن 1500گرم مباشد كه از دو لوب راست و چپ تشكيل شده است.اكثر فعاليت هاي متابوليك (بيش از 500 عمل متفاوت) ذخيره مواد معدني و ويتامين ها،تبديل آمونياك به اوره و مهمتر از همه عمل به عنوان يك صافي براي خون توسط اين غده انجام مي شود. با فعاليت 20 درصد از كبد ادامه زندگي امكان پذير خواهد بود اما در صورتي كه اين غده از ادامه فعاليت باز ايستد فقدان آن حداكثر در عرض 24ساعت منجر به مرگ مي شود
وظايف اصلي كبد در بدن:
كبد يك كارخانه بيوشيميايي در بدن ميباشد. بيش از يك ليتر خون در هر دقيقه از طريق كبد فيلتر مي شود. تفكيك مواد مغذي از مواد زايد،سم زدايي،تجزيه مواد شيميايي و يا تبديل مواد غير سمي و قابل دفع (متابوليزه كرده و غير فعال سموم)از كاركرد هاي كبد است.
علايم خوب كار نكردن بدن:
عدم تحمل غذا هاي چرب و ادويه دار-ضايعات پوستي:اگزما،پسوريازيس و جوش دانه ها- كهير مزمن- لك و كك و مك اختلالات رودهاي،سينوسي و آلرژيك- سيستم ايمني ضعيف- پيري زود رس- خستگي مزمن- خون ريزي و يا كبود شدن سريع پوست- مدفوع آغشته به خون و يا قير مانند و يا مدفوع كم رنگ خارش طولاني مدت پوست
بيماري كبد چرب چيست؟Fatty Liver
يكي از بيماري هايي كه امرو زه بسياري از مردم درگير آن هستند و در حدود 50درصد از مردم ايران مبتلا به ان هستند بيماري كبد چرب است.كه در زير اشاره مختصري به آن مي كنيم:بيماري كبد چرب غير الكلي يك التهاب كبدي مزمن و پيشرونده است كه به دنبال تجمع بيش از اندازه چربي در بافت كبد ايجاد مي شود.در اين بيماري تجمع بيش از حد بافت چربي در كبد باعث اختلال فعاليت طبيعي با فت كبد گرديده ودر نهايت باعث نارسايي كبد ويا سيروز مي گردد.بيماري كبد چرب با برخي بيماري هاي متابوليك از جمله چاقي و به ويژه چاقي شكمي ، افزايش كلسترول و تري گليسريد در خون وديابت ارتباط نزديك دارد.اين بيماري در مراحل اوليه هيچ علامتي ندارد وزماني احساس مي شود كه اثرات منفي بر عملكرد كبد ايجاد نموده و منجر به ايجاد علائمي مانند احساس ضعف،خستگي و كاهش وزن مي شود.شيوع بيماري كبد چرب با افزايش سن ارتباط دارد و در اقايان 2 برابر خانم ها مي باشد كه با افزايش سن ميزان شيوع در خانم ها به اقايان نزديك مي شود.شيوع بيماري كبد چرب در خانم ها پس از يائسگي سير پيشرونده دارد.
روش تشخيص كبد چرب
اكثر مبتلايان داراي علائم هشداردهنده نيستند.گاهي فرد در شكم ودر ناحيه كبد احساس درد و پري مي نمايد و به ندرت نيز احساس ناراحتي در قسمت فوقاني و راست شكم و خستكي مشاهده مي شود.گاهي نيز كبد چرب به دنبال بررس هاي اتفاقي ازمايشگاهي(مانند بررسي هاي استخدامي)كشف مي شود.در برسرسي هاي معمولي،آنزيم هاي كبدي افزايش نشان مي دهد كه در صورت ترديد به اين اختلاف،اقدام هاي بعدي براي كشف علت زمينه اي و بررسي ساير علل بيماري كبدي ضروري است.آزمايش براي اندازه گيري قند و چربي هاي خون و همچنين تشخيص ويروس هاي هپاتيت ضروري است.با تصوير برداري هايي مانند سونوگرافي،تجمع چربي در كبد نشان داده مي شود.در برخي موارد براي تشخيص قطعي،نمونه برداري از كبد و مطالعات ميكروسكوپي لازم است.گاهي نيزنمونه برداري انجام نشده و بيمار به مدت 6ماه تا يك سال از نزديك زير نظر گرفته مي شود تا بدنبال درمان اختلالات زمينه ساز،قوي شدن آنزيم هاي كبدي اثبات شود
راهكارهاي كنترل كبد چرب
كاهش وزن،رژيم غذايي مناسب،مصرف كمتر چربي ها،افزايش فعاليت بدني منظم(پياده روي روزانه)،كنترل بيماري هاي زمينه اي متابوليك(ديابت و يا چربي خون)،محافظت از كبد در مقابل عوامل خطر(مصرف الكل و داروهاي غير مجاز)
عصاره گياهي كاسيا
موثر در رفع كبد چرب و نارسايي هاي كبد
موارد استفاده
موثر در رفع كبد چرب(درطول2ماه)،نارسايي هاي كبدي و سنگ كيسه صفرا،تنظيم كننده آنزيم هاي كبدي،ضد جوش لك،كك و مك،ضد اگزماپسوريازيز،حساسيت هاي پوستي و تصفيه كننده خون ،كاهنده قوي كلسترول خون ،موثر در رفع يرقان هاي صفراوي سنگ شكن(كليه و مثانه)،روشن كننده پوست،رفع سياهي دور چشم،رفع التهاب پروستات،ضد عفونت مجاري ادراري و برطرف كننده سوداي عمومي بدن
دستور مصرف
بهترين نحوه مصرف قبل از هر وعده غذايي(صبحانه- نهار- شام)نصف استكان(60 سي سي)مي باشد.
موارد منع مصرف
بهتر است زنان باردار از مصرف اين عصاره گياهي خودداري كنند.
پرهيزات غذايي حين مصرف
نوشابه و دلستر هاي ميوه اي و گازدار-نمك-تخم مرغ بيش از 2عدد در هفته-انواع شكلات-غذاهاي پرچرب وسرخ كردني ها-انواع ساندويچ فست فود-سس مايونز-كره پاستوريزه و حلواهايي كه باروغن نباتي و مايع درست مي شود.