✳️ تصورات خیالی #طوفانیان برای فرار از واقعیت های انقلاب
طوفانیان از جمله افرادی بود که باور داشت تهدید اصلی از سوی شوروی بوده و از طرف آنان کنترل میشود. طوفانیان میدانست با پیروزی انقلاب به جرم فساد، محاکمه خواهد شد. از این رو برخی از تصورات سیاسی او برای فرار از واقعیت بود:
«تیمسار طوفانیان معتقد بود که حوادث را کمونیستها هدایت میکنند و اگر دست و بال کمونیستها بسته شود، جناحهای مذهبی از دولت قانونی حمایت خواهند کرد. فکر میکردم که کمونیستها احتمالاً عامل پرنفوذی هستند، اما معتقد نبودم که عامل اصلی پشت قضایا، آنها باشند، بعدها هم بارها این مطلب را شنیدم و چنین به نظر من آمد کهاین احساس از این غرور و خوی ایرانی نشأت گرفته است که باور نداشتند هموطنان آنها علیه اعلیحضرت» [!] قیام کرده باشند. طوفانیان همچنین معتقد بود که امام خمینی میتوانست قبل از آنکه اوضاع از کنترل خارج شود، ساکت شود. وی نگران رفتن شاه بود و میترسید که ارتش با رفتن شاه از هم بپاشد.
همه این صحبتها، طوفانیان را به متکلم وحده تبدیل کرد که از معاملات خودش تعریف میکرد. مرتب به من اطمینان میداد که علیه او هیچ مدرکی وجود ندارد اما در عین حال به نظر میرسید که میداند هدف اصلی اتهامهای مربوط به فساد است.
طوفانیان مرتب حرفهای خود را تکرار میکرد و به نظر میرسید که میخواهد خودش را متقاعد کند که به بیگناهی خودش اطمینان پیدا کند.»1
1-رابرت هایزر، خاطرات ژنرال هایزر، مأموریت در تهران، تهران، ترجمه علیاکبر عبدالرشیدی، انتشارات اطلاعات، 1365، ص 26
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ دغدغه نمایندگان اصیل #مشروطه در رعایت قوانین اسلامی
نامه نمایندگان مجلس شورای ملی درباره مشروطه و ضرورت عدم تصویب قوانینی مخالف با اسلام ، رعایت حدود الهیه و جلوگیری از اشاعه منکرات
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ استخر #شاه_گلی در تبریز + عکس
باغ ائل گلی (شاه گلی) درون بافت شهری و در فاصله 7 کیلومتری جنوب شرقی تبریز در استان آذربایجان شرقی با ابعاد 263 *40/355 متر مربع واقع شده است. شاه گولی به معنی «استخر شاه» ترجمه شده است. گول در زبان ترکی به معنی استخر میباشد. احداث بنای اولیه این آبگیر را به زمان پادشاهان آق قویونلو و توسعه آن را به زمان صفویه نسبت میدهند. شاهزاده قهرمان میرزا، پسر هشتم نایبالسلطنه عباس میرزا، هنگام فرمانروایی در تبریز، به تعمیر این استخر همت گماشت، عمارت 2 طبقه زیبایی در وسط آن بنا کرد، از وسط ساحل شرقی استخر تا محل عمارت خیابانی تعبیه نمود و کوه بلندی را که در جانب شرقی استخر قرار داشت به صورت سکوها و پلههای عریض مرتبی درآورد و در چند جای آنها به فاصله معیّن جویها و آبشارهایی ایجاد کرد و در نظر داشت که این بنا را کاخ ییلاقی خود قرار دهد، اما هنوز کار تزیین بنا اتمام نیافته، درگذشت و فرزندانش این حادثه را به فال بد گرفتند، عمارت متروک ماند و از آن تاریخ به بعد، فقط استخر شاه برای ذخیره کردن آب جهت آبیاری مزارع و باغهای شهر در تابستانها مورد استفاده قرار گرفت. در بهار سال 1309 هـ . ش که هنوز استخر و طبقه پایین عمارت آن باقی بود از طرف شهرداری تبریز تعمیر گردید و از اواخر اردیبهشت ماه به صورت گردشگاه عمومی شهر در آمد. عمارت یک طبقه در فروردین ماه 1346 به علت کثرت رطوبت و فرسودگی بنا تخریب شد و در سال 1349 هـ . ش بنای عمارت دو طبقه با همان طرح قبلی آغاز گردید.
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ سوگلی #ناصرالدین_شاه به روایت دختر هوویش
تاجالسلطنه ، انیس الدوله را زنی دوستداشتنی و محترم میدانست. علاقه و نزدیکی تاج السلطنه با انیس الدوله به زمانی برمیگردد که به دستور شاه قراربود تاج السلطنه را به عقد ملیجک دربیاورند و وی ناراضی بود ولی نمیتوانست اعتراض کند و این انیس الدوله بود که مقابل ناصرالدین شاه ایستاد و او را از چنین کاری منصرف کرد. تاجالسلطنه در خاطراتش انیس الدوله را اینگونه تصویر میکند: «به قدری این زن عاقله [و] با اخلاق بود که با وجود نداشتن صورت خوبی، برای سیرت خوب، او زن اول محترم بود. در این تاریخ که من مذاکره میکنم، او تقریباً سی ساله، قدی متوسط، خیلی ساده، آرام، باوقار، سبزه، با صورت معمولی بلکه یک قدری هم زشت، لیکن خیلی با اقتدار. تمام زنهای سفرای خارجه به منزل او پذیرفته شده، در اعیاد و مواقع رسمی به حضور میرفتند. و این خانم بزرگ محترم اولاد نداشت و مرا برای خود اولاد خطاب کرده، مهر مخصوص نسبت به من داشت. و همین قسم، جمیع خانوادههای محترم و نجیب و زنهای وزرا و امرا به منزل او پذیرفته میشدند و تمام عرایض اغلب به توسط او انجام گرفته در حضور سلطان عرض و قبول میشد.»1
1. خاطرات تاج السلطنه، مجموعه متون و اسناد تاریخی، کتاب هفتم (قاجاریه) ص 25
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ مدرک گرایی که از دوره پهلوی بنا نهاده شد!
در دوره پهلوی نیز کیفیت دانشگاهها و مدارس در برخی از رشتهها با مشکلات عدیدهای مواجه بود و مدرک گرایی و صرف دریافت مدرک در اولویت بسیاری از دانشجویان قرار داشت. این موضوع در مواردی باعث افزایش چاپلوسی و پرداخت رشوه از سوی دانشجویان به اساتید نیز شده بود:
«دانشگاهها و مدارس با مشکلات فراوانی روبرو بودند. از آن جمله کمبود کتابهای درسی، کتابخانههای غیر مجهز، فقدان هرگونه فعالیت تحقیقی، و ناراحتیها و اغتشاشهای دانشجویی را میتوان برشمرد. اما بعضی نکات مثبت هم وجود داشت، بخصوص در تحصیل پزشکی، مهندسی، و فنون. مکررة خانمهائی را میدیدم که مهندس شیمی بودند.
رئیس دانشگاه تهران میگفت نیمی از شاگردانش به خانوادههای کشاورزان تعلق دارند، لیکن در بیش از سه سالی که عضویت هیئت امنای دانشکده دماوند را عهده دار بودم متوجه شدم که شاگردان به دریافت دانشنامه بیشتر علاقهمند بودند تا کسب علم. این طرز تلقی عمومیت داشت. شاگردان به هر تمهیدی برای گرفتن دانشنامه توسل می جستند. آسانترین رشتهها و استادان را انتخاب میکردند، تا کار کمتری انجام دهند. گاهی اوقات نزد استادان چاپلوسی میکردند و اگر مؤثر واقع نمیگردید رشوه میدادند. رئیس دانشکده کوچکی در ساحل دریای خزر را که از شرکت شاگردانی که بیش از میزان مقرر غیبت نموده بودند در امتحان نهائی جلوگیری کرده بود تا سر حد مرگ کتک زدند. شاگردان تا حد امکان استفاده از تعطیلات را کش میدادند، سه هفته در نوروز، یکماه رمضان، و بسیاری از تعطیلات پیش بینی نشده دیگر.»1
1-سینیا هلمز، خاطرات همسر سفیر، ترجمه اسماعیل زند، تهران، نشر البرز، صص 187- 188
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ دمکراسی نمایشی پهلوی دوم
سند/ کسب تکلیف از محمدرضا پهلوی جهت شرکت در انتخابات
عریضه حسین دها استاندار سابق اصفهان به محمدرضا پهلوی درخصوص موافقت شاه با شرکت وی در انتخابات دوره چهارم مجلس سنا
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ وقتی دست مقامات پهلوی برای همدیگر رو می شود!
این سند ساواک حکایت از فساد اخلاقی اعضای مرکزی حزب مردم ایران دارد. در متن سند امده است هفته گذشته عدهاى از افراد حزب مردم ایران براى خوشگذرانى آخر شب به (شهر...) [محله بدنام] مىروند و بعد از این که چند خانه را مىگردند وارد خانهاى مىشوند که در آن جا آقاى احمد سمیعى و آقاى مرتضى شریعتیان و آقاى شرفالدین و آقاى غفورى و دو نفر دیگر از هسته مرکزى سابق حزب مردم ایران را مشاهده مىکنند. افرادى که به آن جا رفته بودند اول ناراحت شده و تعجب مىکنند که همان افرادى که تا دو روز قبل آنها را از فساد منع مىکردند و با تقوى بودند خودشان درکجا هستند.
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ تفریحات و سرگرمی زنان حرمسرا!
سانسون از اعضای هیأت مبلّغان مسیحی در ایران بوده که در 1683 میلادی مطابق با 1095 هجری قمری به ایران مأمور شده و معاصر شاه سلیمان صفوی(1667-1694)بوده است. وی در بدو اقامت خود به آموختن زبانهای فارسی، ترکی و ارمنی پرداخته و در بسیاری از شهرهای ایران مسافرت کرده است. ابتدا هشت ماه در قزوین بوده، و در این مدت به مسیحیان آنجا تعلیمات دینی می داده است. پس از آن شش ماه در همدان و خوزستان و نیز شوی اقامت داشته است. سانسون در بخشی از سفرنامه خود در توصیف زنان حرمسرای صفوی می نویسد: «اگر زنان در حرمسرای قصر بیکار مینشستند، محصور بودن حرمسرا برایشان تلخ و غیر قابل تـحمل مـیگردید، ولی زنها با پرداختن به انواع تـمرینهای سـرگرمکننده، بیکاری را از خـود دور مـیکنند و زنـدگی داخل حرم را شیرین مـیسازند.»به خانمها اسبسواری میآموزند و خانمها اسبسواری میکنند.زنهای شاه در حرمسرا تیراندازی با تیر و کـمان و بـا تفنگ را یاد میگیرند و به آنها شـکار کـردن و بـهدنبال گـوزن دویـدن و اسب تاختن را مـیآموزند.عـلاوه بر این خانمها به نقاشی کردن، آواز خواندن، رقصیدن و.. میپردازند و نواختن آلات موسیقی را یاد میگیرند. همچنین بـه آنـها ادبـیات و تاریخ و ریاضیات را درس میدهند، خلاصه تمام وسایل را بـه کـار مـیبرند تـا در روزگـاری کـه خانمها ایام جوانی را پشت سر گذاشتهاند به آنها بد نگذرد. و روزگار مطبوع و سرگرمکنندهای داشته باشند.»
منبع:سانسون، سفرنامه سانسون، ترجمه دکتر تقی تفضلی، انتشارات بینا، تهران، 1346، صص 118- 119
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ ضیافت دیکتاتورها + عکس
ضیافت شاه محمدرضا و فرح پهلوی به مناسبت سفر هیلاسلاسی (رئیس جمهور اتیوپی ) به ایران. هایله سلاسی از دوستان محمدرضا شاه پهلوی بود. وی چندینبار به ایران سفر کرد و از میهمانان جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران بود. همچنین در مه ۱۹۶۸ شاه و ملکه ایران از اتیوپی دیدار کردند
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ استیصال شاه در هفته های منتهی به انقلاب
#شاه در اواخر حکومت خود از اتخاذ تصمیم درست و عملی ناتوان بود. او دائم با طرح سؤالاتی چون اگر بختیار شکست بخورد و یا امام دست از حرکت انقلابی خود برندارد، نگران از وضعیت پیش آمده بود. از این رو در رابطه با نخستوزیری بختیار اطمینان چندانی نداشت. ترجیح شاه در ابتدا این بود که بختیار رئیس شورای سلطنت باشد:
«در همین مسیر، بحث به شورای سلطنت کشیده شد. او گفت که در مورد شورای نیابت سلطنت از نزدیک مطالعه کرده است. میخواست بختیار رئیس شورای نیابت سلطنت باشد و علاوه بر او، دو یا سه نفر از اعضای کابینه هم، در آن عضو باشند. سه نفردیگر هم در آن شورا عضویت داشته باشند. یک نماینده از گروه مذهبی، تیمسار قره باغی از ارتش و یک شخص دیگر که اسمش را نگفت. میخواست توازنی در عضویت وجود داشته باشد که وجود همه را تضمین کند. من مطمئن هستم که شاه این ترکیب را درست کرده بود که هیچکس نتواند به تنهایی جای او را بگیرد.
میخواست اقدامی صورت گیرد که مشقتهای دوره هرج و مرج محدود شود، جلو فشارهای اقتصادی به دولت باید گرفته میشد و مهار اقتصادی در دست گرفته میشد، زیرا ریشه ی مشکلات رژیم، همین بود گمرک در مرز ترکیه، راه را بروی کامیونهای مواد غذایی که به شدت موردنیاز ایران بود، بسته بود. بدیهی است که او از اوضاع مطلع بود و میدانست که چه کاری باید انجام شود. سئوال این بود که «او که میدانست چه کارهایی باید انجام شود، چرا خودش این کارها را آغاز نکرده بود.
شاه، عمیقاً اظهار تأسف کرد که آمریکا مستقیماً به سراغ ( امام خمینی نرفته است و از وی نخواسته است که جلو مشقات مردم را بگیرد. شاه میگفت: اگر امام خمینی از دولت بختیار حمایت نکند، هیچ امیدی برای پیشرفت نخواهد بود.»1
1-رابرت هایزر، خاطرات ژنرال هایزر، مأموریت در تهران، تهران، ترجمه علیاکبر عبدالرشیدی، انتشارات اطلاعات، 1365، صص 79- 80
cafetarikh.com
@cafetarikh
روایتی جالب از تمجید حسن هیکل از فردوسی شاعر ایرانی
http://yon.ir/3AFZe
@cafetarikh
✳️ روایتی جالب از تمجید #حسن_هیکل از #فردوسی شاعر ایرانی
نقل است که حسن هیکل روزنامه نگار پرآوازه مصری در منزل یکی از فرهیختگان و دانشمندان ایران به دعوت میزبان ایرانی شرکت پیدا نمود. در اثنای ضیافت، هیکل شـروع کـرد بـه پرسش از آثار باستانی ایران؛ تخت جمشید، طاق بستان، شوش،کرمان،یزد، و غیره. اظهار تمایل میکرد که بتواند با فراغ بال همه اینجاها را ببیند،و خیلی هم از شکوه و جـلال این آثار ستایش کرد. سپس به سراغ آثار باستانی مصر رفت و داد سخن میداد که بله... اهرام مصر پنج هزار سال پیش ساخته شد، شاهکار علم و هنر و معماری است... الآن با هـمه امـکانات صنعتی نمیتوانند مانند آن را بسازند. ما پنج هزار سال پیش بیوسیله آن را ساختیم... درون آن سراسر اعجاب و شگفتی است... ما آثار با شکوهی داریم: درّه شاهان،معبد ابوسمبل،و... ما در آن دوران در علم پزشکی پیشرفتهای شـگفتانگیزی داشـتیم: جراّحی مغز انجام میدادیم و... ظاهرا حرفهای هیکل به حاضران گران آمده بود.جوان روزنامهنگاری سخنان او را قطع کرده و میزبان ایرانی گفت: -«استاد، آقا همه پیـشرفتهای مـصر باستان را به حساب خودشان مـیگذارد!» حـاضران خندیدند و گفتند: همینطور است،آن مصریها که قبطی بودند.پدرهم لبخندی زد و رو به هیکل گفت: -«مولانا! پس شما با این همه پیشرفتها چطور شد که کلّهم اجـمعین عـرب شدید و زبان مادریتان عـربی شد؟!» هـیکل بدون کوچکترین درنگ پاسخ داد: -برای اینکه ما یکی مثل فردوسی نداشتیم!...اگر ما هم مثل شما فردوسی داشتیم...الآن زبان ما عربی نبود...فردوسی به شما زبان مادری، غرور مـلّی، و هـمه چی داد...اگر اون نبود... شما هم الآن عرب بودید!» سکوتی سنگین و با شکوه بر مجلس حکم فرما شد، و همه حاضران با چهرههای گشاده با تمجید و تحسین سراپای هیکل را برانداز میکردند.
منبع: جواهرکلام،فرید، خاطرات فرهنگی، مجله بخارا ، آذر و اسفند 1380 ، شماره 21 و 22 ، ص 363
http://yon.ir/3AFZe
@cafetarikh
✳️ چرا محمدرضا پهلوی امکان کودتا از جانب ارتش را منتفی می دانست؟
با توجه به اهمیت و جایگاه ارتش در ساختار حکومت پهلوی دوم، محمدرضا پهلوی از ابزارهای مختلفی برای کنترل و نظارت بر ارتش استفاده می نمود. به عبارت دیگر «سیاست تفرقه بیانداز و حکومت کن»، محور اصلی سیاست شاه در کنترل ارتش را تشکیل می داد.درواقع بدگمانی و شکاکیتی که محمدرضا شاه نسبت به زیردستان و مشاورانش داشت سبب می شد که برای جلوگیری از قدرتمند شدن آنان چنین سیاستی را دنبال کند. در سال 1971م/1349ش هنگامی که شاه در حال مذاکره با شرکت های نفتی برای افزایش قیمت نفت بود، از علم می پرسد که آیا امکان دارد که ایالات متحده یا انگلستان به خاطر پافشاری وی بر افزایش قیمت اقدام به طراحی کودتا برای براندازی حکومتش نمایند. خود شاه باور داشت که چنین تلاشی با شکست مواجه خواهد شد و به علم گفته بود که در مورد برنامه ریزی کودتایی که باید مجری آن ارتش باشد، ژنرال های من نسبت به یکدیگر سوءظن داشته و احترامی برای همدیگر قائل نیستند. آن ها این قدر به خون یکدیگر تشنه هستند که تهدیدی به شمار نمی آیند.»
منبع: لطفیان، سعیده، ارتش و انقلاب اسلامی، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1380، ص41
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ روز شمار وقایع بهمن 1357 در یک نگاه
از هفدهم تا 22 بهمن 57، ایران یکی از دوره های استثنایی تاریخ سیاسی جهان را گذرانید. در این ایام، دو دولت در یک مرکز و بدون هیچ گونه مرزبندی مواجه بودند. دولتی که پشتوانه و عامل مشروعیت خود را از دست داده و از قدرت نظامی محروم گشته و با انقلابی عظیم روبرو بود. و دولتی دیگر متکی به رهبری انقلاب توده های میلیونی مردم که به جای قدرت نظامی، تنها به ارتش مردم وابستگی داشت.
با وسعت یافتن دامنه های انقلاب، قرار بر این شد که سران ارتش پهلوی، دست به کودتا زده و با به دست گرفتن قدرت، انقلاب مردمی را سرکوب سازند. از این رو از ساعت چهار بعداز ظهر روز 21 بهمن 57، حکومت نظامی اعلام شد. پس از اعلان حکومت نظامی، حضرت امام خمینی (ره) اعلام کرد که مردم به حکومت نظامی اعتنایی نکنند. مردم نیز همچنان به یورش خود به مراکز دولتی و نظامی و انتظامی ادامه دادند و تقریباً تمام این مراکز با اندک درگیری و مقاومت، تسخیر شد و به دست مردم افتاد.
این درگیری ها در روز بعد نیز به شدت ادامه یافت و در این روز هزاران زن و مرد و پیر و جوان، هر یک به اندازه توان خود برای سرنگونی نهایی رژیم ظلم و جور، کوشش کردند. آنها با سنگربندی در خیابان ها، سینه سپر کردن در برابر تانک ها و با فداکاری و جانفشانی، انقلاب را به پیروزی رساندند. نه فقط در تهران، بلکه در تمامی شهرهای ایران، درگیری مردم با بقایای رژیم شاه جریان داشت.
هنگامی که خبر حرکت نیروهای نظامی از شهرهای مختلف ایران به سمت تهران برای سرکوب قیام مردم پخش شد، مردم شهرهای مسیر به درگیری با نیروهای نظامی پرداختند و با بستن راه، مانع حرمت آنها به سمت تهران شدند. برخی از فرماندهان رده بالای ارتش در این درگیری ها به دست مردم کشته شدند تا سرانجام، ارتش، بی طرفی خود را اعلام کرد.
روز سرنوشت فرا رسید و در 22 بهمن 1357، نظام پوسیده ستمشاهی فرو ریخت و ریشه های فاسد دودمان سیاه پهلوی از این کشور اسلامی کنده شد. مبارزه پانزده ساله ملت مسلمان ایران به رهبری امام خمینی (ره) به ثمر رسید و با سرنگونی نظام 2500 ساله شاهنشاهی، انقلاب شکوهمند اسلامی ایران پیروز گردید.
روز شمار وقایع انقلاب اسلامی بهمن 57 در یک نگاه
-3 بهمن 1357 (سه شنبه)
شورای سلطنت که برای حفظ رژیم سلطنتی در ایران تشکیل شده بود منحل گردید.
-4 بهمن 1357 (چهارشنبه)
برای جلوگیری از حضور امام خمینی در بین مردم ایران ارتش فرودگاه مهرآباد را به اشغال درآورد.
-5 بهمن 1357 (پنج شنبه)
دولت بختیار 3 روز فرودگاههای کشور را بست.
-7 بهمن 1357 (شنبه)
- تحصن روحانیون مبارز در دانشگاه تهران در اعتراض به بستن فرودگاهها آغاز شد.
راهپیمایی میلیونی مردم در تهران به مناسبت 28 صفر برگزار گردید.
-9 بهمن 1357 (دوشنبه)
- فرودگاه برای ورود امام خمینی بازگشایی شد
-در پی اعتصابات و تظاهرات و راهپیمایی مردم که خواستار بازگشایی فرودگاه مهرآباد بودند. دولت بختیار فرودگاه مهرآباد را از اشغال نظامی خارج کرد.
-11 بهمن 1357 (چهارشنبه)
-مأمور ارتش در خیابانهای تهران
-دولت برای ترساندن مردم و ایجاد حکومت وحشت با انجام رژه نظامیان در تهران و ترویج شایعه کودتا توسط ارتش دست به حیله دیگری برای انحراف مبارزات مردم ایران زد.
-12 بهمن 1357 (پنج شنبه)
ساعت 9 و 27 دقیقه و 30 ثانیه حضرت امام خمینی پس از پانزده سال تبعید پای بر خاک ایران گذاشتند.
ـ فرمانداری نظامی بر اثر فشار مردم راهپیمایی و تظاهرات را برای 3 روز آزاد اعلام کرد.
ـ نظامیان مستقر در تلویزیون به طور ناگهانی پخش مراسم استقبال را قطع کردند.
-17 بهمن 1357 (سه شنبه)
- بر اساس پیشنهاد شورای انقلاب، حضرت امام خمینی دولت موقت را به مردم معرفی نمودند.
ـ دولت موقت به ریاست مهندس مهدی بازرگان تشکیل گردید.
-19 بهمن 1357 (سه شنبه)
- راهپیمایی مردم ایران در حمایت از دولت موقت انجام شد.
ـ نیروی هوایی ارتش با حضرت امام خمینی بیعت کردند.
ـ حضرت امام خمینی به زیارت حضرت عبدالعظیم (س) رفتند.
20- بهمن 1357 (جمعه)
-طرفداران قانون اساسی با تجمع در استادیوم امجدیه (شهید شیرودی) دست به تظاهرات زدند.
ـ ساعت 9 شب سربازان گارد شاه به پادگان نیروی هوایی در شرق تهران (خ دماوند) حمله نمودند.
ـ مردم برا ی کمک به سربازان نیروی هوایی مسلح شدند.
-21 بهمن 1357 (شنبه)
دولت بختیار زمان حکومت نظامی را افزایش داده و حکومت نظامی را از ساعت 4 بعدازظهر اعلام نمود.
ـ حضرت امام خمینی دستور شکستن زمان حکومت نظامی و حضور مردم در خیابانها را صادر نمودند.
ـ در تهران و شهرستانها بین سربازان گارد و مردم مسلح درگیریهای بسیار شدید رخ داد.
ادامه در پست بعد
https://eitaa.com/cafetarikh/1719
از پست قبل بخوانید
https://eitaa.com/cafetarikh/1718
-22 بهمن 1357 (دوشنبه)
- تهران صحنه جنگ خونین مسلحانه بین مردم و سربازان طرفدار رژیم پهلوی گردیده است.
ـ با تسلیم تمامی نیروهای نظامی و پیروزی مردم مسلمان ایران رژیم ستمشاهی پس از 57 سال ظلم و ستم متلاشی گردید.
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ تلاش #سفارت_آمریکا برای پیشی گرفتن از امام خمینی
امام تا آخرین لحظه پیروزی انقلاب یک تصمیم واحد داشت و آن برکناری کامل شاه بود و در این هدف که خواست عموم مردم انقلابی نیز بود، حاضر به مصالحه با کسی نبود. در این شرایط پیشنهاد آمریکا تکیه شاه بر ارتش و اقدام سریع علیه مخالفان تا قبل از شروع مراسمهای مذهبی چون ماه محرم بود. نکته قابل تامل نوع نگاه سفارت به امام خمینی است که در عین ترس از او، در پاره ای مواقع تحلیل های امام را اشتباه می دانند. در حالی که انقلاب نشان داد که عکس این واقعیت صحیح است:
«آن چه از تأثیر این مرهم میکاهد افکار آیتالله خمینی تبعیدی در پاریس است. رهبر کهنسال مذهبی کارآزمودهای که دهها سال مبارزه بر علیه سلطنت داشته، مصمم است که شاه باید برود (خمینی در حدود ۱۵ سال در ایران نبوده است و چندان اطلاعی از تغییر و تحولات انجام شده ندارد.) وی خواستار یک دولت ضعیف میباشد که به سلسله مراتب مذهبی محدود شود. او که فکر میکند شاه بر روی ریسمان قرار دارد، احتمال دارد که همچنان درخواستهای رهبران مذهبی پائین تر از خود و سیاستمداران محافظهکار را مبنی بر تصمیماتی برای جلوگیری از تجزیه سیاسی ایران نادیده بگیرد. نفوذ مرموز خمینی بر روی تظاهرکنندگان اخیر ایران، باعث شده که دیگران در انتخاب حرکتی که میدانند او با آن حرکت مخالفت خواهد کرد، بسیار اکراه داشته باشند. (برای مثال آیتالله شریعتمداری که یکی از رهبران مذهبی در ایران به شمار میرود، در تاریخ ۱ نوامبر تهدید کرد که اگر شاه به صورت صلح جویانه به خواستهای رهبران مذهبی تن در ندهد - یک جنبش مسلحانه را تشکیل میدهد.)
در این شرایط، شاه باید به محافظهکاران پیشنهادی بدهد که آنها نتوانند رد کنند، تا بدین ترتیب ]امام [ خمینی تنها گذاشته شود. شاه ممکن است از این پیشنهاد رو بگرداند، اما فقط به از دست دادن قدرتش در ایران خواهد انجامید.
اگر شاه هر چه زودتر حرکت مهمی تا قبل از شروع ماه محرم - در تاریخ ۲ دسامبر - انجام ندهد، مطمئناً یک سری خشونتهای جدی به دنبال خواهد آمد. ۱۰ محرم (۱ دسامبر) روز به خصوص با شکوهی برای مسلمانان ایرانی است، و شریعتمداری و یکی از نخست وزیران پیشین اظهار داشتند که کار شاه تا آن وقت تمام خواهد بود. ( دولت، همه زندانهای سیاسی در تاریخ ۱۰ دسامبر آزاد میشوند و نکته اینکه این روز مصادف با سی امین سالگرد اعلام حقوق بشر در تهران است.)
مگر اینکه شاه هر چه زودتر در این مورد اقدام کند، شانس مداخله نظامی بسیار قوی است، نظم اعمال شده به وسیله ارتش، به طور قطع بیشتر از ۶ ماه طول خواهد کشید، اقتصاد هم اکنون خسارت دیده است و مردم عادی ایرانی آموختهاند که حتی بدون اسلحه هم می توان در قدرت عظیم سیاسی نقش داشت. هیچ راهی موجود نیست که ارتش با زور بتواند میلیونها ایرانی تازه آگاه شده را با رضایت خودشان برای سرافرازی رژیم پهلوی که به سختی لکه دار شده به سر کار بازگرداند.»1
1-اسناد لانه جاسوسی آمریکا، دانشجویان پیروز خط امام، کتاب دوم، جلدهای سیزدهم تا بیست و دوم، تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، 1386، صص 13- 14
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ ارتباط #آمریکا_و_ترکیه در صورت انقلاب در ایران
سیاست آمریکا در قبال تحولات ایران، کاملاً مبهم و بدون برنامه بود. آمریکا به دلیل عدم شناخت صحیح تحولات ایران، گزینه دخالت در امور داخلی را تنها منوط به تهدید یا حمله شوروی به ایران کرده بود و خطر اصلی را تنها از جانب کمونیسم میدانست.
«کنسول سفارت ترکیه «گوندیرن» روز ۸ نوامبر برای بررسی مجدد از وضعیت ایرانیان به کرافورد جانشین معاون مسئول امور خارجه نزدیک مراجعه کرد.
۲- کرافورد گفت: که به لحاظ آشفتگی وضع ایران، مایل هستم که در تماس نزدیک با همپیمانان که هم مرز با ایران هستند باشیم. به همین خاطر، روز قبل پیامی برای بالاترین مقامات به آنکارا فرستاده شده بود. کرافورد از روی تلگرام مرجع برای «گوندیرن» پیام را خواند. گوندیرن از این که از این پیام مهم آگاهی یافته بود خیلی خوشحال به نظر میرسید. وی گفت: که ترکیه نیز مایل است نزدیکترین مشورتها را با آمریکا داشته باشد.
۳- گوندیرن به طرح سوالات مخصوصی پرداخت که مهمترین آنها این بود که در صورت از بین رفتن شاه علیرغم توسل او به یک حکومت نظامی، اگر از دولت آمریکا، بنا به مکاتبات حکومت آمریکا در سال ۱۹۵۹ به ستتو خواسته شود آیا در امور داخلی ایران مداخله خواهد کرد یا خیر؟ به نظر میرسد که گوندیرن میخواهد تصمیم آمریکا را در رابطه با روابط ترکیه و آمریکا ارزیابی نماید. (در حقیقت گوندیرن بعداً درباره عدم توانایی اچویت در برقراری نظم و قانون در ترکیه در برابر موج گیرنده آشوبهای الهام گرفته از کمونیسم نگرانی خود را ابراز نمود.) کرافورد اظهار داشت که این سئوالات گوندیرن درباره نحوه برخورد آمریکا باید محاسبات خاصی را نیز در برگیرد. مداخله آمریکا بنا به مفاد نامه ۱۹۵۹ زمانی صورت خواهد گرفت که ایران از طرف کمونیسم در معرض خطر باشد در حالی که تحلیل کنونی نشان میدهد که عامل تهدید کننده شاه غیر از کمونیسم است.»1
1-اسناد لانه جاسوسی آمریکا، دانشجویان پیرو خط امام، کتاب دوم، جلدهای سیزدهم تا بیست و دوم، تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، 1386، صص 25- 26
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ روزی که امام آمد...
راس ساعت نه و سی و هفت دقیقه و سی ثانیه روز دوازدهم سال 1357، امام در میان حلقه گروه منتخب استقبال کنندگان از پله های هواپیما فرود آمدند .
40 سال گذشت ..از روزی که پیر فرزانه ، با آن آرامش آسمانی ، از پله های پرواز عشق ، پای بر خاکی گذاشت که از آن پس ،خاک عاشقان شد . . .
پس از پانزده سال دوری از وطن درمیان استقبال پرشور مردم ایران قدم به خاک این سرزمین گذاشت ، پانزده سالی که به خاطر خروشیدن بر استبداد و طاغوت و به خاطر بر زبان جاری کردن حقیقت به عراق ، ترکیه و فرانسه تبعید شد .
پس از یکصد و هفده روز توقف امام خمینی (ره) در نوفل لوشاتو، امام خمینی (ره ) ساعت سه و سی دقیقه به وقت تهران به سوی تهران حرکت کردند .
حاشیه های روزی که امام آمد . . .
حضرت امام به هنگام خروج از فرانسه با ارسال پیامی خطاب به مردم فرانسه، ضمن اظهار تشکر از آنها خداحافظی کردند.
ایشان پس از اقامه نماز در کف هواپیما، روی دو پتو با آرامش خوابیدند ، این در حالی بود که همه علاقمندان، دوستداران و نزدیکان ایشان، نگران انجام این پرواز بودند. خطر انهدام هواپیما و یا ربودن آن در آسمان چیزی بود که همه را تا لحظه فرود آن در فرودگاه تهران، نگران ساخته بود.
در هواپیما دوصد نفر امام را همراهی می کردند که پنجاه تن از آنان همراهان و هواداران و نزدیکان امام خمینی و 150 نفر دیگر از خبرنگاران بودند .
راس ساعت نه و سی و هفت دقیقه و سی ثانیه روز دوازدهم دلو 1357، امام در میان حلقه گروه منتخب استقبال کنندگان از پله های هواپیما فرود آمدند .
خمینی ای امام . . .
با ورود حضرت امام به سالن فرودگاه، فریاد «الله اکبر» سالن فرودگاه را به لرزه در آورد. استقبال کنندگان با خواندن سرود «خمینی ای امام»، اشکهای مشتاقان را بر گونههایشان جاری کردند.
پاسخ امام به عواطف یک میهن
حضرت امام طی بیاناتی در فرودگاه تهران گفتند: من از عواطف طبقات مختلف ملت تشکر میکنم. عواطف ملت ایران به دوش من بارگرانی است که نمیتوانم جبران کنم.
ایشان ضمن اشاره به اینکه طرد شاه از کشور قدم اول پیروزی بود، همگان را به وحدت کلمه و ادامه مبارزه تا قطع کامل ریشههای فساد ترغیب کردند.ایشان سپس از آنجا عازم بهشت زهرا شدند.
با وجود سرمای زمستان، شب پیش از ورود امام ، بسیاری از مردم مشتاق ، در مسیر حرکت ایشان خوابیده بودند .
هنگام ورود امام خمینی به مدت بیست دقیقه مراسم استقبال توسط تلویزیون ایران به طور زنده پخش شد ، اما ناگهان عکس شاه بر روی صفحه تلویزیون ظاهر و برنامه قطع شد .
در حالی که مراسم ورود حضرت امام به طور مستقیم از تلویزیون پخش میشد، نظامیان با یورش به این سازمان از ادامه پخش آن ممانعت کردند.
عدهای از مردم با قطع جریان پخش مستقیم ورود حضرت امام از تلویزیون به علت هجوم مأمورین نظامی، از عصبانیت تلویزیونهای خود را به خیابان پرت کردند.
با آنکه پخش مستقیم مراسم ورود امام از شبکه تلویزیون میلیون ها نفر را درخانه ها پای تلویزیون نشانده بود ، در تهران سیل جمعیت برای دیدار رو در رو با امام خمینی خود را به مسیر تعیین شده و خیابان هایی که از فرودگاه تا بهشت زهرا به عنوان معبر امام انتخاب شده بود رسانده و در سوی خیابان ها مستقر شدند .
به نوشته روز نامه کیهان طول جمعیت استقبال کننده از امام خمینی به 32 کیلومتر می رسید .
امام خمینی در شب اول اقامت خود در مدرسه رفاه، طی سخنانی با اعضای کمیته استقبال، بر لزوم حفظ وحدت تأکید نمودند.
آیتالله شریعتمداری طی تلگرافی ورود حضرت امام خمینی را تبریک گفت.
در پی درخواست مجدد بختیار برای ملاقات با حضرت امام خمینی، ایشان گفتند: ملاقات با بختیار را در صورت استعفای وی میپذیرم.
موتر حامل امام خمینی و افراد اسکورت با سرعتی متعادل به سوی میدان آزادی به راه افتادند تا از آنجا راهی دانشگاه تهران شوند و سپس راه را در مسیر خیابان آزادی تا بهشت زهرا ادامه دادند .
بیانات امام خمینی (ره)در بهشت زهرا
بسم الله الرحمن الرحیم
ما در این مدت مصیبت ها دیده ایم، مصیبت های بسیار بزرگ و بعضی پیروزها حاصل شد که البته آن هم بزرگ بوده، مصیبت های زن های جوان مرده، مردهای اولاد از دست داده، طفل های پدر از دست داده.
من وقتی چشمم به بعضی از اینها که اولاد خودشان را از دست داده اند می افتد، سنگینی در دوشم پیدا می شود که نمی توانم تاب بیاورم. من نمی توانم از عهده این خسارات که بر ملت ما وارد شده است برآیم، من نمی توانم تشکر از این ملت بکنم که همه چیز خودش را در راه خدا داد، خدای تبارک و تعالی باید به آنها اجر عنایت فرماید. من به مادرهای فرزند از دست داده تسلیت عرض می کنم و در غم آنها شریک هستم. من به پدرهای جوان داده، من به آنها تسلیت عرض می کنم.
ادامه در پست بعد
https://eitaa.com/cafetarikh/1730
http://yon.ir/BdSSZ
@cafetarikh
✳️ روزی که امام آمد...
از پست قبل بخوانید
https://eitaa.com/cafetarikh/1729
من به جوان هائی که پدرانشان را در این مدت از دست داده اند تسلیت عرض می کنم. خوب، ما حساب بکنیم که این مصیبت ها برای چه به این ملت وارد شد، مگر این ملت چه می گفت و چه می گوید که از آنوقتی که صدای ملت در آمده است تا حالا قتل و ظلم و غارت و همه اینها ادامه دارد.
ملت ما چه می گفتند که مستحق این عقوبات شدند ملت ما یک مطلبش این بود که این سلطنت پهلوی از اول که پایه گذاری شد برخلاف قوانین بود.
ما می گوئیم که خود آن آدم، دولت آن آدم، مجلس آن آدم، تمام اینها غیر قانونی است واگر ادامه به این بدهند اینها مجرمند و باید محاکمه بشوند و ما آنها را محاکمه می کنیم. من دولت تعیین می کنم، من تو دهن این دولت می زنم، من دولت تعیین می کنم، من به پشتیبانی این ملت دولت تعیین می کنم، من به واسطه اینکه ملت مرا قبول دارد (تکبیر حضار) این آقا که خودش هم خودش را قبول ندارد، رفقایش هم قبولش ندارند، ملت هم قبولش ندارد، ارتش هم قبولش ندارد، فقط آمریکا از این پشتیبانی کرده و فرستاده به ارتش دستور داده که از او پشتیبانی بکنید، انگلیس هم از این پشتیبانی کرده و گفته است که باید از این پشتیبانی بکنید.
http://yon.ir/BdSSZ
@cafetarikh
✳️ تاثیر شهرزاد قصه های هزار و یک شب بر فرهنگ اروپاییان
زنان در طول تاریخ ایران اغلب در محیط خـصوصی یـا خـانـه به سر می برده اند و مردان در سپهری خارج از آن ، به طـوری که زنان سروکار بیشتری با فرزندان داشته اند. ضمن آن که از زمـان هـای دور تـاکنون زن در نقـش مـادر، نخسـتین آموزگار کودک بوده و با قـصه گـویی و خـواندن لالایی و شعر زبان و مفـاهیم فرهنگـی و اخلاقی را به کـودک خـود مـی آموخته اسـت . داده هـای تــاریخی بـر ایـن مهـم در فرهنـگ قدیم و باستانی ایران مهر تأیید می زنند. بر اساس این داده ها باید گفت ایرانیان از دیرباز همچون یونانیان طبق سنتی فرهنگی از شعر و ساز و آواز برای تربیت و تعلیم کـودکـان خود بهره می جستند. بیگمان قصه گویی زنـان در مقـام مادر و مادربزرگ و اثربخشی برخی از قصه ها همچون قصه های پریان در صورت بنـدی شدن شاکله ذهنی و فکری کودک و معنابخشی به زندگی او قـابل انـکار نیست . حتـی بنـا به آنچه مورد پذیرش بسیاری از پژوهشگران ادب عامه اسـت ، آن بخـش از قصـه هـای عامیانه که از زبان زنان بازگو میشود تمام و کمال متعلق به کودکـان اسـت. ازاین روست کـه جـایگاه شهرزاد در قصه های هزارویک شـب و تـأثیر شگفتش در فرهنگ و ادب اروپایی و بویژه بر کودکان قابل توجه و ملاحظه اسـت، چـه رسد به فرهنگ هایی که این قصه هـا از درون آنها برآمده اند. ژان کوکتو در ایـن بــاره بــا اشاره به نقش مادرانه و آموزگارانه شهرزاد برای جامعه اروپایی می گوید: «شهرزاد نیـای بزرگ همه داستان سرایان دوران کودکی ماست ، نیای بزرگ تمام قصه پردازانی است کــه در کـودکی شهد در کاممان می ریختند و مـا را از خـور و خواب بازمیداشـتند.»
منبع:ستاری، جلال، افسون شهرزاد پژوهـشی در هـزارافسان ، تـهران : انتشارات توس، 1368، ص193
cafetarikh.com
@cafetarikh
✳️ روایتی از میهندوستی اصیل و خالص ایرانیان
در دوره #قاجار مـردم ایـران تعلقخاطر خاصی به میهن خود داشتهاند اما به نظر میرسد این علاقه ریشه در گذشته دوستی ایـرانیان و یادآوری عظمت ایران، داشته باشد. به اعتقاد اکثر جهانگردانان خارجی یکی از صـفات تـحسین برانگیز ایرانیان اصیل علاقه صمیمانهای است که نسبت به وطن خود دارند، آنان از اینکه وطنشان نقش بزرگ و با اهمیتی در تاریخ داشته احساس غرور میکنند و این احساس را از خودی و بیگانه مخفی نمیدارند. در زمینه تاریخ دوستی و علاقه به وطن ایرانیان سفرنامه نویسان انگلیسی اظهار نظر آنچنانی نکردهاند و به نظر میرسد علاقه چندانی به این موضوع نداشتهاند. اما گوبینو فرانسوی نیز در این باره مطالبی دارد کـه - ایـن اظهارت وی نوعی میهنپرستی فرا سیاسی را در ذهن تداعی میکند- نقل خواهد شد: « به عقیده من ایرانیان از نوعی میهنپرستی برخوردارند که جاودانی است. یکدیگر را در داخل کشورشان دوست دارند و کشورشان را در وجود خودشان مـجسم مـیبینند اما با بیتفاوتی شاهد گذار حکومتهای گوناگون از فراز سرشان میباشند بیآنکه فریفته هیچکدام از آنان بشوند و از این نظر میتوان گفت به کلی عاری از میهنپرستی سیاسی هستند. سلطنتها، فتوحات، تسخیر سـرزمینها بـه تدریج قدرتشان را از دست میدهند و از بین میروند بیآنکه به شخصیت فردی ایرانی لطمه زده باشد. » گوبینو در جای دیگری میگوید: «ایرانیان کشورشان را به شدت دوست دارند و آن را دلپذیرترین، حاصلخیزترین و سالمترین کشور روی زمین مـیدانند. «ایـران خـوب مملکتی است» این شعاری اسـت کـه هـر روز بر زبانشان جاری می شود و بیاختیار شنونده را تحت تاثیر قرار میدهد، زیرا حقیقت بسیاری در آن نهفته است.»
منبع:گوبینو، ژوزف آرتور دو، سه سال در آسیا یا سفرنامه کنت دو گـوبینو، تـرجمه عبدالرضا هوشنگ مهدوی تهران: نشر قـطره، 1383، ص 213
cafetarikh.com
@cafetarikh