چمدان آبی(دانشنامه دزفول)
🔵 تعزیه و تعزیه خوانان – شبیه خوانی و شبیه سازی در دزفول و حومه – چمدان آبی https://chamadaneabi.i
🔹 بازیگران تعزیه سرایی و تعزیه خوانهای سنتی دزفول:
(حاج سیدمجید احدزاده”داعی” – ملا عبده احمدیان – ملا کاظم بادلان – ملا مرتضی بادلان – رضا بهمنی راد – ملا حسین پینه دوز – ملا عبدالحسین جهانیان – ملا عبدالحسین حزین – حاج عبدالرضا حزین – هادی حزین – حاج محمدرضا حسین زاده”شیسه بُر” – … ذاکر – ملا بره خرازی – ملا طاهر خرازی – ملا عبدالحسین خمیدی”خمدی” – ملا حاج مجید دلشاد – ملا عبدالکریم ذاکر قرآن – ملا اتابک زاهدی – ملا چوپان زاهدی – ملا طاهر زاهدی – ملا سلطانعلی زاهدی – ملا محمدجواد طاعتی – عبداله عبدی(نابینا) – ملا مجید گلشن – ملا عبدالحسین مخل”خادم امام” – ملا مرتضی ملکی”میرمحمدعلی” – ملا محمدتقی ناهیدی – ملا شکری ناهیدی – عبدالمحمد نعناکار – حاج غلامعلی وزیری – حسین وزیری)
🔹 شاعران تعزیه سنتی:
(محمدرضا احسانی نسب – ملا مرتضی بادلان – سید هبت الله سالم دزفولی – حاج عیدی صابرزاده(عیدی گربه) – غلام عرفانیان”گاوکش”)
✳️ آدرس کانال
🔹 (چمدان آبی - دانشنامه دزفول) 🔹
در پیامرسان ایتا ⬇️
@chamadaneabi
🔹 مشعل گردانی یا مشعل برداری ماه محرم در دزفول – چمدان آبی(دانشنامه دزفول)
https://chamadaneabi.ir/mashaal-gardani/
مشعلبرداری یکی از کارهای پهلوانی در محرم بود. مشعل، عبارت بود از دو قطعه چوب و آهن صلیبشکل شبیه به طوق که به جای نصب عَلَم روی آن به تناسب ده، دوازده محفظه آهنین مشبّک نصب شده بود که آنها را با تفاله کنجد پُر میکردند و پایه آن را در سوراخ سنگی بزرگ واقع در محله فرو مینمودند. شب آن را آتش میزدند که شعلهور میشد؛ و اگر فروکش میکرد، دوباره تفاله کنجد در آن میانداختند تا موقعیکه شبهنگام، هیئت سینهزن حرکت میکرد. فردی قویهیکل که قبلاً سر، صورت، سینه و پشت او را با چندین پارچه خیس بسته بودند، مانند علمدار کاسه میبست و ناگهان با یک حرکت، پایه مشعل را از جا میکند و در کاسه قرار میداد و به راه میافتاد. چندین نفر در اطراف او با لُنگ مرطوب، مرتب آتشهایی را که بر سر و گردن او میافتاد، جارو میکردند. وقتی سینهزنی در آن محل تمام میشد، نوبت به هنرنمایی مشعلدار میرسید. پایه گرد مشعل در بین کاسهگردی بود. علمدار در بین جمعیت یک گوشه مشعل را میگرفت و میچرخاند. آن وقت بود که آتش بر سر و روی مردم و فرشها پرت میشد و لنگ به دستها و دیگران، آنها را خاموش میکردند.
🔹 ادامه را در سایت چمدان آبی بخوانید.
✳️ آدرس کانال
🔹 (چمدان آبی - دانشنامه دزفول) 🔹
در پیامرسان ایتا ⬇️
@chamadaneabi
چمدان آبی(دانشنامه دزفول)
🔹 مشعل گردانی یا مشعل برداری ماه محرم در دزفول – چمدان آبی(دانشنامه دزفول) https://chamadaneabi.ir/m
🔹 مراسم مشعل گردانی محله دلاکان دزفول
🖌 در جنوب دزفول محله صحرابدرمغربی، کوی آیت الله نبوی، محله دلّاکان رسم خاصی حکم فرماست، که در هیچ جای ایران دیده نمی شود، طبق این مراسم، در شب تاسوعای حسینی عزاداران این منطقه با روشن کردن مشعلی بزرگ، به عزاداری امام حسین (ع)می پردازند. مشعل عزاداری امام حسین(ع) پس از روشن شدن، بوسیله جوانان این هیئت به منزل مرحوم آیت الله نبوی مرجع عالیقدر برده می شود و پس از رخصت از ایشان، هیئت عزاداری همراه با مشعل بزرگی که همراه دارند به مناطق قدیمی دزفول میروند. پس از ورود مشعل به هر محله قدیمی، هیئت توقف می کند. و اهالی محله میزبان، اسپند روی مشعل می ریزند و مقدم مشعل چیان و هیئت را گرامی می دارند. در طول حرکت هیئت، نوحه سرایی بصورت ویژه ای انجام می شود. بطوریکه چندین حلقه سینه زنی بزرگ تشکیل می شود و در وسط آن مشعل قرار می گیرد. به گفته اهالی قدیمی محله صحرابدر مغربی: این رسم برای زنده نگه داشتن عزای امام حسین(ع) توسط نمادی به نام مشعل و همچنین اتحاد و دوستی بین محله های قدیمی دزفول است.
✳️ آدرس سایت
https://chamadaneabi.ir/
آدرس کانال
🔹 (چمدان آبی - دانشنامه دزفول) 🔹
در پیامرسان ایتا ⬇️
@chamadaneabi
چمدان آبی(دانشنامه دزفول)
🔹 مشعل گردانی یا مشعل برداری ماه محرم در دزفول – چمدان آبی(دانشنامه دزفول) https://chamadaneabi.ir/m
🔹 مصاحبه خبرگزاری ایرنا با محمدحسین درچین نویسنده و پژوهشگر در باره مشعل گردانی یکی از مراسم سنتی ماه محرم در دزفول :
🖌 از خوزستان به عنوان دروازه تشیع نام برده می شود، استانی که در هر شهر آن مردمانی با فرهنگ غنی، به شیوه خود آیین عزاداری محرم و صفر را برگزار می کنند، برخی از این آیین ها با گذشت چند صدسال همچنان در میان مردم شهرستان های خوزستان رواج دارد و روی برخی دیگر از آیین ها خاک فراموشی پاشیده شده است.
یکی از محققان محلی شهرستان دزفول نیز در خصوص آیین های عزاداری مخصوص این شهر گفت:
یکی از ابزار مورد استفاده مردم دزفول در دسته های عزاداری قدیمی “مشعل” بوده است که البته امروزه مهتابی و چراغ پر نور جایگزین آن شده است.
محمدحسین دُرچین افزود: مشعل از یک پایه در وسط و چندین محفظه استوانه ای مشبک آهنی در روی پایه تشکیل می شد و محل استقرار مشعل، سنگ استوانه ای بسیار بزرگی مانند سنگ آسیاب است که سوراخی به اندازه پایه مشعل در وسط آن تعبیه شده و مشعل را در آن قرار می دادند.
وی ادامه داد: سوخت این مشعل، گیوه و کفش مندرس و نمد و لباس های پشمی کهنه بود که روی این مواد نفت کوره می ریختند. سوخت مشعل از حدود ۱۰ روز قبل از فرا رسیدن ماه محرم، از خانه ها جمع آوری می شد، در این زمان مشعل ها روشن می شد و تا آخر دهه محرم و بیشتر اوقات تا چند روز بعد از دهه روشن می ماند.
دُرچین گفت: در هنگام تکیه گردی ها یک فرد ماهر با پوشیدن لباس و کلاه بلند از جنس نمد ضخیم که با آب خیس شده بود مشعل را بلند می کرد و پس از بستن مشعل به کمر حرکت می کرد و پشت سر او نیز ۲ نفر حرکت می کردند که مسئول خیس کردن لباس های نمدی او بودند؛ یکی از آنها مشکی پر از آب و دیگری ظرفی داشت که مرتب می بایست پُر و به روی لباس حامل مشعل ریخته می شد تا مانع از سوختن لباس و بدن او شود.
وی افزود: در بیشتر مواقع حاملان مشعل، دچار سوختگی می شدند و این سوختگی برای افراد به نوعی باعث مباهات بود زیرا این آسیب را تبرک می دانستند.
این نویسنده گفت: به گفته پیشکسوتان، در گذشته برپایی مجالس عزاداری با نظارت مستقیم علمای بزرگ و روحانیان برجسته شهر دزفول شکل می گرفته به طوریکه ارتباط خوبی میان بانیان این مجالس و نهاد دین برقرار بوده است.
وی افزود: در روز تاسوعا و عاشورا بیشتر علما در میدان اصلی شهر دزفول در بین مردم حاضر می شده و به عزاداری می پرداخته اند. هر مداح برای حضور در مجالس عزاداری به اجازه علما نیاز داشته است و کسی خود سرانه به این کار اقدام نمی کرده است.
🔹 خبرنگار (ندا رضاپور)
کد خبر ۸۳۴۶۱۸۱۴
✳️ آدرس کانال
🔹 (چمدان آبی - دانشنامه دزفول) 🔹
در پیامرسان ایتا ⬇️
@chamadaneabi
🔹 اولین نماز جمعه دزفول پس از انقلاب اسلامی
جمعه - 26 مرداد 1358 برابر با 23 ماه مبارک رمضان سال 1399 هجری قمری
روز جهانی قدس
🖌 اولین نماز جمعه دزفول به امامت آیت الله سیدمجدالدین قاضی دزفولی پس از سه هفته اقامه نماز در تهران به امامت آیت الله طالقانی، یعنی دومین شهری که در ایران نماز جمعه را اقامه کرد.
راهپیمایی مردم دزفول در روز جهانی قدس از میدان آزادی(مثلث)آغاز شد و پایان راهپیمایی هم در استادیوم یا کلوپ ورزشی شهید رجایی(شهید رضا ازک) خیابان دکتر علی شریعتی بود .
سخنران اولین نماز جمعه دزفول، حجت الاسلام سیدمصطفی فارغ دزفولی و سید محمد کیاوش بودند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اولین نماز جمعه دزفول در زمین چمن کلوپ ورزشی خیابان شریعتی برگزار شد و نیز چند هفته هم نماز جمعه در استادیوم ورزشی شهید مجدیان برگزار گردید.
( حضور نویسنده کتاب"محمدحسین دُرچین" در صف اول نماز جمعه روی جلد کتاب)
🔹 برگرفته از کتاب (خطبه های مقاومت) - محمدحسین درچین(چمدان آبی)
✳️ آدرس کانال
🔹 (چمدان آبی - دانشنامه دزفول) 🔹
در پیامرسان ایتا ⬇️
@chamadaneabi
⭕آئین عبادی سیاسی نمازجمعه ۱۴۰۳/۵/۲۶
🔹️به امامت حجتالاسلام والمسلمین بهرامپور(امام جمعه محترم دزفول)
🔹 مجری برنامه:
حاج محمدحسین دُرچین
🔹️به میزبانی : آزادگان سرافراز
🔹️سخنران پیش از خطبه ها:
(آزاده سرافراز و کارشناس ارشد حقوق) محمدعلی توسلی نژاد
🔹️با مداحی : امیر رفعتی
🕧شروع برنامه ها: ساعت ۱۱:۱۵
🔹️شروع خطبه ها: راس ساعت ۱۲
مکان: حسینیه ثارالله دزفول
💬ارتباط با ما از طریق پیامرسان ایرانی ایتا
@Labbeykyahossein
🔰کانال رسمی ستاد نماز جمعه دزفول
💠پایگاه اطلاع رسانی دفتر امام جمعه دزفول
🌐https://eitaa.com/joinchat/3977576939Cec4a1a3c46
👆جهت عضویت کلیک کنید