🌼مکانیزم واکنش های فتوکاتالیستی🌼
واکنش فتوکاتالیستی یک واکنش کاتالیستی همگن بوده و هم چون سایر فرایند های هتروکاتالیستی شامل مراحل زیر می باشد:
۱ ) انتقال واکنشگر ها از سیال به سطح کاتالیست ( نفوذ خارجی)
۲ ) انتقال ماده واکنشگر از سطح کاتالیست به داخل ساختار حفره ها
۳ ) جذب واکنشگر ها
۴ )واکنش سطحی
۵ )دفع محصول ها
۶ ) انتقال محصول های واکنش از حفره های ساختاری به سطح کاتالیست
۷ ) انتقال محصول ها از سطح کاتالیست به سیال می باشد.
بنا به تعریف IUPAC فرایند فتوکاتالیستی به واکنش های کاتالیستی اطلاق می شود، که با جذب نور توسط کاتالیست صورت گیرد. در واقع فرایند فتوکاتالیستی شامل واکنش های اکسایش و احیا مولكول های آلی و معدنی تحت تاثیر تابش نور مناسب بر روی ذرات نیم رسانا است. بدین ترتیب مرحله واکنش سطحی واکنش کاتالیستی فوق را می توان به مراحل زیر تقسیم کرد.
الف) تولید جفت های الكترون-حفره تحت تاثیر منبع نوری مناسب
ب) جدایش الكترون-حفره با به دام انداختن آنها. در واقع نرخ به دام افتادن جفت ها بایستی بیش از نرخ بازترکیب آن ها باشد.
ج) واکنش اکسایش-احیا بین الكترون ها و حفره های جدایش یافته وترکیب های جذب شده بر سطح بدین ترتیب در محاسبه های سینتیک فرایند های فتوکاتالیستی، مراحل برانگیختگی نوری، حرکت و به دام افتادن بار های فتوتولید شده، واکنش بارهای به دام افتاده، جذب سطحی واکنشگرها و واکنش نامطلوب بازترکیب الكترون- حفره از اهمیت بسیاری برخوردار است.
جذب انرژی نور یا فوتون توسط سطوح نیمه هادی منجر به برانگیختگی آن ها می شود. عامل تعیین کننده در این فرآیند، فاصله بین تراز های انرژی غیر همپوشان نیم رسانا می باشد. از این رو برانگیختگی فوتونی انتقال الكترون از ترازی به تراز دیگر می باشد. یعنی انتقال الكترون از بالاترین تراز پر شده (لایه ظرفیت) به نزدیكترین تراز خالی (لایه رسانش) که فاصله بین این دو، گاف انرژی نامیده می شود. تابش نور با انرژی فوتونی برابر و یا بیشتر از فاصله گاف انرژی منجر به برانگیختگی الكترونی و در نتیجه تشكیل جفت الكترون-حفره در نیمه هادی می گردد. این الكترون ها وحفره های تولید شده طی فرایند تابش مراحل مختلفی را می توانند طی کنند. دو امكان وجود دارد، یا مجددا ترکیب شده و انرژی خود را به شكل گرما از دست دهند و یا تاسطح نیم رسانا حرکت کرده تا در واکنش های اکسایش-کاهش با اجزا جذب شد در سطح شرکت کنند. باز ترکیب الكترون در نیم رسانا به دو صورت سطحی و حجمی رخ می دهد که نسبت حجمی بیشتر از سطحی است. در ذرات ریز با کاهش نسبت حجم به سطح امكان رسیدن بار به سطح بیشتر می شود. البته کاهش بیش از حد اندازه ذره نیز منجر به افزایش عیوب شده در نهایت رسیدن بار به سطح را با مشكل مواجهه می کند پس رسیدن به یک مقدار بهینه اندازه ذره باید مد نظر باشد.
یک فرآیند فتوکاتالیستی به منظور حذف آلاینده ها، با جذب پرتو UV و ایجاد یک جفت الكترون-حفره آغاز می گردد. حفره تولیدی به سطح فتوکاتالیست رفته و با مولكول آب جذب شده بر روی سطح واکنش داده و رادیكال های هیدروکسیل (OH) را تشكیل می دهد. سپس این رادیكال های هیدروکسیل و حفره ها، مولكول های آلی نزدیک سطح را اکسید می کنند. بیشتر حفره های تولیدی به طور مستقیم با ماده آلی وارد واکنش شده و یا جذب مولكول های آب می شوند و OH ایجاد می کنند.
در مورد TiO2 مقدار کمی از حفره ها توسط اکسیژن های شبكه به دام می افتند و موجب ضعیف شدن پیوند اکسیژن و تیتانیم می شوند. این در حالی است که الكترون های موجود در نوار رسانش در واکنش های کاهشی شرکت می کنند. یعنی الكترون ها عموما با اکسیژن هوای )موجود در آب( واکنش داده و رادیكال آنیونی سوپر اکسید (O2) را ایجاد می کنند. در نهایت این رادیكال سوپراکسید وارد واکنش های تجزیه ای می شود. با توجه به مكانیزم گفته شده هرچه قابلیت جذب مواد آلی و مولكول های آب بر سطح فتوکاتالیست بیشتر باشد، سرعت تجزیه بیشتر است
#Watersplitting
#photocatalyst
#Fa
#TiO2
🌸🌸معرفی تیتانیا (تیتانیوم دی اکسید) یا TiO2🌸🌸
تیتانیا (TiO2) ماده ای قدیمی است که به صورت معمول در رنگدانه های سفید از زمانهای دور استفاده میشده است. این ماده ی ارزان، پایدار (شیمیایی)، غیرسمی، بیضرر، دوستدار طبیعت و سازگار است و بنابراین به طور گسترده در رنگها، مواد آرایشی و بهداشتی سالیان زیادی استفاده شده است.از دو دهه ی گذشته بیشترین مطالعات در مورد اکسید فلزات واسطه مربوط به TiO2 بوده است، و علت آن ویژگیهای غیرعادی آن همچون خواص فیزیکی، شیمیایی، الکترونیکی، الکتروشیمیایی، فعالیت نوری آن است. دی اکسیدتیتانیوم همچنین توجه زیادی را در تحقیقات مهندسی شیمی در زمینه های تبدیل انرژی خورشیدی (توسط سلولهای خورشیدی رنگینه ای و سلولهای خورشیدی حالت جامد کوانتوم نقطه ای)، شکافت آب و فتوکاتالیست، باتریهای لیتیوم یون و ابرخازنها، حسگرهای شیمیایی و گاز، رفع آلودگیهای محیطی و خانگی، تصفیه ی آب، پوششهای ضد مه، پوششهای خودتمیز شونده، بوزدا و کاهنده ی فعالیت باکتریها به خود جلب کرده است. اخیرا کشف شده است که استفاده ی TiO2 در تولید انرژیهای تجدیدپذیر مفیدتر است. در سال 1972 شرکتهای فوجیشیما و هوندا دریافتند که میتوان توسط الکترودهای بلوری تیتانیوم دی اکسید از خاصیت فتوکاتالیستی شکافت آب برای تولید هیدروژن استفاده کرد که موجب پدید آمدن یک راه نویدبخش برای تولید گاز هیدروژن میشود. از آن زمان به بعد دانشمندان و مهندسین به فتوکاتالیست TiO2 علاقه مند شدند که به طور قابل ملاحظه ای پیشرفت کرد. گذشته از این معلوم شد که TiO2 قادر است انواع گوناگونی از آلاینده ها را در آب و هوا تجزیه کند. از سوی دیگر در سال 1991 اُرِگان و گراتزل یک نوع جدید از سلولهای خورشیدی بر پایهی فتوالکترود TiO2 حساس شده به رنگدانه را اختراع کردند که DSSC یا DSC نامیده شد. این پدیده به علت پایداری، هزینه کم و انعطافپذیری، توجه زیادی را به خود جلب کرد. در این گونه کاربردهای سل فتوالکتروشیمیایی،TiO2 با مساحت سطح زیاد و تخلخل زیاد برای ایجاد بازده زیاد به کار میرود. یک راه برای تحقق بخشیدن، استفاده از TiO2 با اندازه ذرات کوچک مثلا نانوذرات است. راه دیگر، ساختن TiO2 مزوپروس است.
#Watersplitting
#photocatalyst
#Fa
#TiO2
✅✅فوتوکاتالیستی✅✅
با توسعه صنعتی جهان، تقاضای روزافزون انرژی، محدود بودن و لزوم حفظ منابع سوختهای فسیلی برای نسلهای آینده و جلوگیری از خسارات زیست محیطی ناشی از سوختن آنها ،راهی جز استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر باقی نگذاشته است.
در این بین هیدروژن بعنوان یك سوخت پاك می تواند بدلیل دارا بودن تمامی نیازها و خصوصیات یك حامل انرژی مناسب و پاك ، در درازمدت جایگزین مناسبی برای سوختهای فسیلی باشد. هیدروژن از بالاترین میزان انرژی به ازای هر واحد جرم در مقایسه با سایر سوختها برخوردار است . در آینده یكی از جاذبه های مهم هیدروژن آن است كه در مناطق صعب العبور و دور دست با استفاده از روش الكترولیز آب كه انرژی مورد نیاز آن از انرژی خورشیدی تأمین می شود، هیدروژن تولید گردد . هیدروژن می تواند در كنار سیستمهای خورشیدی بعنوان حامل انرژی، امكان ذخیره سازی انرژی ودریافت بازده مناسب از این سیستمها را فراهم آورد.
از زمانی که برای اولین بار هوندا و فوجی شیما تجزیه فتوکاتالیستی آب را در سال 1992 گزارش کردند، مطالعات زیادی روی مواد فتوکاتالیست انجام شده است. فتوکاتالیست ماده ای است که با جذب نور باعث ایجاد یک واکنش شیمیایی در محیط می شود. وقتی به یک سطح پوشیده شده از فتوکاتالیست پرتو UV برخورد می کند در اثر انرژی فوتون مواد آلی اطراف اکسید شده، تجزیه می گردند. به این ترتیب، گردوغبار و آلودگیهای آلی، مواد دارای بو و باکتری ها پاک می شوند و خاصیت خود تمیز کنی بسیار خوبی را بوجود می آورند. در سال های اخیر توجه زیادی به فتوکاتالیست ها شده است. فتوکاتالیست ها کاربرد های زیادی در حوزه محیط زیست و انرژی دارند. تا به امروز تحقیقات زیادی بر روی این مواد به منظور تبدیل انرژی خورشید به انرژی شیمیایی شده است. این تبدیل انرژی می تواند در قالب اکسایش یا کاهش مواد برای دست یافتن به مواد مفیدی مثل هیدروژن و هیدروکربن، و یا حذف آلودگی ها و باکتری ها از هوا، آب، سطوح و دیوار ها باشد.
#Watersplitting
#photocatalyst
#Fa
#TiO2
4_5987646299996946628.pdf
655.6K
📖 مروری بر آخرین پیشرفت های سلول های خورشیدی پلیمری
#سل_خورشیدی
#Fa
4_5987646299996946627.pdf
940.9K
📓 آشنایی با سلولهای خورشیدی و نحوه آنالیز آنها
#Fa
#سل_خورشیدی
تعیین سطح ویژه مواد.pdf
1.87M
مفهوم، نوع و شکل تخلخل
روش های اندازه گیری تخلخل
تئوری چذب لانگمیر
تئوری جذبBET
#تخلخل
#BET
#Fa
t.me/surfacechemistrylab
مروري_بر_فرایند_توليد_هيدروژن_به.pdf
920.2K
مروری بر فرایند تولید هیدروژن به روش شکافت(تجزیه) فوتوکاتالیستی آب
#Watersplitting
#photocatalyst
#Fa
کاربرد_کاتالیزورهای_نوری_در_شکافت.pptx
3.89M
کاربرد کاتالیزورهای نوری(فوتوکاتالیستها) در فرایند شکافت(تجزیه) آب
#Watersplitting
#Fa
#Photocatalyst
#ppt
پتانسیل_های_الکترودی_استاندارد_و.pdf
3.85M
پتانسیل های الکترودی استاندارد و کاربردهای آن
#Fa
🌱
در این لیست .....لینکهای مربوط به ویدئوهای موجود در متن کتاب سلامت
و بهداشت آمده است:
(فصل اول: سلامت و سفیران سلامت) https://b2n.ir/q11394
(فصل دوم: تغذیه سالم و ناسالم) https://b2n.ir/n20920
(فصل اول: سبک زندگی) https://b2n.ir/r73773
(فصل سوم: تغذیه و سرطان) https://b2n.ir/u24471
(فصل چهارم: استرس امتحان) https://b2n.ir/n82529
(فصل پنجم: سیگار و سرطان) https://b2n.ir/k56222
(فصل ششم: ارگونومی کار با رایانه) https://b2n.ir/y32607
(فصل دوم: میزان نمک مواد غذایی) https://b2n.ir/q79614
(فصل سوم: عوامل محیطی بر سرطان) https://b2n.ir/p90988
(فصل سوم: کم تحرکی و سرطان) https://b2n.ir/t93947
(فصل سوم: دیابت) https://b2n.ir/b12731
(فصل سوم: ویروس HIV با بدن چه می کند) https://b2n.ir/u78715
(فصل سوم: من سارا هستم) https://b2n.ir/j77345
(فصل سوم: روش های پیشگیری از بیماری های تنفسی) https://b2n.ir/w44959
(فصل سوم: شستشوی صحیح دست ها) https://b2n.ir/z90353
(فصل سوم: عملکرد ویروس کووید 19 در بدن) https://b2n.ir/j38761
(فصل پنجم: بخاطر زندگی) https://b2n.ir/z65174
(فصل پنجم: تسلیم یک نخ نشو) https://b2n.ir/y38720
(فصل پنجم: قدرت نه گفتن) https://b2n.ir/u39066
(فصل پنجم: انبوهی از سیگار در خانه) https://b2n.ir/n18285
(فصل ششم: ایمنی آسانسور) https://b2n.ir/n73162
(فصل ششم: آدرس دهی دقیق) https://b2n.ir/g61814